Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με LIBERAL MARKETS 


KATAΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 2020 
by Michele 
Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο-Liberal Markets 
της 18/01/2020
 .Είναι γνωστό στους "παροικούντες" την ελληνική αγορά, ότι το 2019 είχαμε την δεύτερη  καλύτερη απόδοση από το μακρινό 1999 έτος που έχει παραμείνει στην ιστορία ακόμα και για τους μη ενασχολούμενους.

Η  ομαλοποίηση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας αλλά και η πολιτική μεταβολή σε πιο φιλελεύθερο οικονομικό μοτίβο συνετέλεσαν σ αυτήν την απόδοση, με τις προσδοκίες για το 2020 να είναι  ιδιαίτερα αυξημένες.
Είναι σημαντικό το γεγονός  ότι η χρονιά που πέρασε εκτός από την δραστική μείωση της απόδοσης των κυβερνητικών ομολόγων ( 10 ετές στο 1,455% από 4,382% του 2018, διακρίθηκε και από μια αξιόλογη εισροή κεφαλαίων στο σύστημα, είτε μέσω εκδόσεων επιχειρηματικών ομολόγων μεγάλων εταιρειών ( Αegean -Mυτιληναίος- Τέρνα ενεργειακή -Αttica), είτε μέσω της μεγαλύτερης εδώ και καιρό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΛΑΜΔΑ ( 650 εκ).

ΤΑ ΣΥΝ 
 
Παρά την  αισιόδοξη εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης ΑΕΠ εκ μέρους της κυβέρνησης ( 2,8% για το 2020), η προσδοκία ότι μπορεί να προσεγγιστεί αυτό το νούμερο παραμένει ζωντανή. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, οι επενδύσεις σε τομείς "αιχμές του δόρατος" για την ελληνική οικονομία  όπως ο τουρισμός και  η ενέργεια, να βελτιωθούν ποσοτικά αλλα και ποιοτικά οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό θα προκαλέσει  ως αλυσιδωτή αντίδραση και την ανάλογη  βελτίωση των εταιρικών κερδών των εισηγμένων, που θα επωφεληθούν και από την μείωση του εταιρικού φόρου καθώς και απο την μείωση του φόρου των μερισμάτων.
Βασικός πυλώνας της κεφαλαιαγοράς και ζωοδότης της οικονομίας εν γένει ο τραπεζικός τομέας, θα παίξει και αυτός το ρόλο του τροφοδοτώντας θετικές προσδοκίες. Η πιστωτική επέκταση καρκινοβατεί και για να ανακάμψει θα πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων μέσω του σχεδίου "Ηρακλής" και γιατί όχι σε συνδυασμό με το σχέδιο της ΤτΕ.
Αυτό το "ντόμινο" παραγόντων θα επιφέρει αργά η γρήγορα και αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας με τελικό στόχο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα ( investment grade) ώστε η Ελλάδα να εισχωρήσει και αυτή στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Είναι αυτονόητη η επιμονή της πολιτικής τάξης προς τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φετινή χρονιά, έτσι ώστε η θετική τους επιρροή στο χρηματιστήριο και την οικονομία γενικότερα να είναι μεγάλη. Σε αυτό το πεδίο, αναμένονται η πώληση μειοψηφικού πακέτου του Αερολιμένα Αθηνών, η πώληση της ΔΕΠΑ , πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ , η Εγνατία Οδός, η πώληση μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε πιο "τεχνικό" επίπεδο, η παρατεταμένη πολιτική χαμηλών επιτοκίων διεθνώς   έρχεται  και στην Ελλάδα και φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πως οι χαμηλότοκες πλέον προθεσμιακές καταθέσεις απωθούν  τους συντηρητικούς επενδυτές και τους ωθούν προς τοποθέτηση εναλλακτικών επενδύσεων όπως τα ακίνητα, τα ασφαλιστικά συμβόλαια, τα αμοιβαία κεφάλαια και βέβαια μέρος αυτών των αποθεματικών θα κατευθυνθεί και προς τις μετοχικές αξίες.

ΤΑ ΠΛΗΝ 

Οι παράγοντες που εγκυμονούν κινδύνους για την αγορά σε αυτή την δύσκολη χρονικά περίοδο, είναι κυρίως εξωτερικοί χωρίς να παραβλέπονται οι εσωτερικοί.
Η γεωπολιτική αστάθεια παραμένει, η Τουρκική προκλητικότητα όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική αυξάνεται προκειμένου να υποδυθεί επιτυχώς τον "μεγάλο παίκτη" των ορίων δυτικού και ανατολικού πολιτισμού, οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επιλυθεί. Στο οικονομικό επίπεδο, η επιβράδυνση της οικονομίας, η αβεβαιότητα των επιπτώσεων του brexit και η εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβλητότητα τις διεθνείς αγορές επηρεάζοντας και την ελληνική.
Οι εσωτερικοί ανάλογοι κίνδυνοι είναι οι γνωστές παθογένειες του ελληνικού συστήματος, η αργή απονομή δικαιοσύνης, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η λειτουργία των θεσμών, που συνθέτουν ένα πυλώνα συνεχούς απαισιοδοξίας.

Εν κατακλείδι, το ενδιαφέρον για την φετινή χρηματιστηριακή χρονιά θα είναι μεγάλο, οι προκλήσεις είναι επίμονες,  ο δρόμος μακρύς  και προ των πυλών μεγάλων μεταβολών σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα και η αγορά της θα καταφέρει να κοιτάξει τον ουρανό, αν πατήσει στέρεα στη γη. 

8 σχόλια:

michele είπε...

Με τον πρωϊνό ή τον απογευματινό καφέ, σήμερα Σάββατο το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας 104 σελ σύνολο --- 48 σελίδες Liberal Markets

Kωνσταντίνος Χαροκόπος, Μάνος Χατζηδάκης, Ηλίας Ζαχαράκης, Σπύρος Αλεξόπουλος, Μάκης Βελλιανίτης,Μαίρη Βενέτη, Μόνικα Βενετσάνου, Κωνσταντίνος Καρδιασμένος, Θεόδωρος Κρίντας, Δημήτρης Κουρέτας, Νίκος Κωστόπουλος
κι εγώ :))

mixalis mixalios είπε...

Άκου εκεί ακίνητα.... τόσες εταιρείες επαγγελματικής ψύξης υπάρχουν....

mixalis mixalios είπε...

Σε ερώτηση για το αν «ο κ. Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία», ο κ. Τσίπρας απαντά κατηγορηματικά «Όχι» και εξηγεί: «Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει, και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών».

Βλέπει πολύ μπροστά αυτό το παλικάρι, νομίζω δεν ασχολείται κανείς μαζί του...

hippy είπε...

"Σε πιο "τεχνικό" επίπεδο, η παρατεταμένη πολιτική χαμηλών επιτοκίων διεθνώς έρχεται και στην Ελλάδα και φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πως οι χαμηλότοκες πλέον προθεσμιακές καταθέσεις απωθούν τους συντηρητικούς επενδυτές και τους ωθούν προς τοποθέτηση εναλλακτικών επενδύσεων όπως τα ακίνητα, τα ασφαλιστικά συμβόλαια, τα αμοιβαία κεφάλαια και βέβαια μέρος αυτών των αποθεματικών θα κατευθυνθεί και προς τις μετοχικές αξίες."


Αυτό το "συν", τα χαμηλά επιτόκια, κρύβει κατά τη γνώμη μου μεσοπρόθεσμα κι ένα μεγάλο "πλην". Στην Ευρώπη τα βασικά επιτόκια είναι κάτω από το μηδέν. Αυτό αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ως αναγκαίο μεσομακροπρόθεσμο στόχο αποδόσεων τουλάχιστον 5% σε ετήσια βάση στα χαρτοφυλάκιά τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν ασφαλή επενδυτικά προϊόντα (προθεσμιακές, ακίνητα, σίγουρα ομόλογα με rating τουλάχιστον Α) και η συγκυρία τις έχει αναγκάσει να αυξήσουν το ρίσκο.

Οι αγορές κινούνται από ανθρώπους στη συμπεριφορά των οποίων η συνήθεια έχει πρωτεύοντα ρόλο και η αλλεργία στις αλλαγές ομοίως. Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ βοήθησαν τις αποδόσεις των τελευταίων ετών αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται εσαεί. Είναι κλοπή της περιουσίας της επόμενης γενιάς.

"Ναι βρε Χίππη αλλά αυτό γίνεται στην Ιαπωνία τα τελευταία 20 χρόνια δίχως ν΄ανοίξει μύτη". Σωστό, αλλά λύση δεν βρέθηκε και το χρέος γιγαντώνεται.

Έχω επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν γιατί πιθανολογώ ότι το 2020 θα είναι συνολικά καλό...ωστόσο οι επενδυτές πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και πάντα σε εγρήγορση. Ο ύπνος με το ένα μάτι ανοιχτό είναι η κατάρα μας.

mixalis mixalios είπε...

Νομίζω ότι όσο η πολιτική των χαμηλών (αρνητικών) επιτοκίων διατηρείται οποιαδήποτε πτώση της αγοράς αγοράζεται. Μόνο οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να τραβήξουν το χαλί ή να στρώσουν το έδαφος για μεγαλύτερες φούσκες. Στην Ευρώπη οι αποτιμήσεις δεν είναι απαιτητικές σε αντίθεση με την Αμερική. Στην τελευταία όμως η Fed δεν έχει εξαντλήσει τα εργαλεία της οπότε ακόμα και μικροκρίσεις να προκύψουν περαιτέρω μείωση επιτοκίων (και με την πίεση του Τραμπ) αλλά και ποσοτική χαλάρωση παίζει. Αν συνδυάσουμε και τις προεδρικές εκλογές ότι να κάνει ο coronavirus θα είναι πρόσκαιρο (εκτός αν μιλάμε για πανδημία τεραστίου μεγέθους, τι να πω).

Στα εσωτερικά μας τα πράγματα πάνε όπως πρέπει στο οικονομικό μέτωπο. Μόνο έξωθεν προβλήματα μπορούν να αναστρέψουν την πορεία.

Και βέβαια να πω ότι η ανάλυση του αφεντικού για τις (βαρετές κατά τα άλλα) εταιρείες ακινήτων που όμως στα πλαίσια της διασποράς και αντί της κατοχής των ακινήτων αυτών καθ' εαυτών θα ήταν χρήσιμη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πλεονεκτήματά τους. Great job boss. Πότε είναι τα πούλιτζερ? (Προφανώς αστειεύομαι αλλά ΔΕΝ ειρωνεύομαι)

michele είπε...

Συμφωνώ με τον Ηλία σε μακρο-επίπεδο. Βεβαια εμεις εδω ειμαστε καποια επίπεδα πίσω γι αυτο και γενικα μεγεθη διαφοροποιουνται απο την Ευρωζωνη ( ανάπτυξη-πληθωρισμος )

Μιχαλιό ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Μπράβο Μιχάλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η στήλη σου στο Liberal Markets του Φιλελεύθερου. Το μόνο που με χαλάει είναι η φωτογραφία σου. Σε αδικεί. Χρήσιμες οι επισημάνσεις των @hippy και @mixalis mixalios. Έχω περιέργεια σε τι θα εστιάσεις στο επόμενο φύλλο με όσα συμβαίνουν.

michele είπε...

Ευχαριστώ Ευφροσύνη ! Μου το έχουν πει και άλλοι για τη φωτο, αλλα μπορώ να την αλλάξω, θέλει κι αυτό το χρόνο του.
Οσον αφορά το επόμενο θέμα, ήδη το έχω σκεφτεί, αλλα θα αποκαλυφθεί στο περίπτερο το επόμενο Σάββατο :))