Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
by
Michele 

Είναι πλέον σε πολλούς γνωστή η δύναμη της παγκοσμιοποίησης και ειδικότερα στις αγορές, όπου η ελεύθερη ροή κεφαλαίων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, είτε προβλέψιμες κυρίως μετά από μια πολύ κακή είδηση, είτε όχι όταν υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις σε συγκεκριμένα γεγονότα. Οι αγορές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, σε οργανωτικό, τεχνολογικό, θεσμικό επίπεδο και ως γνωστόν κατηγοριοποιούνται με βάση αυτά τα κριτήρια, χωρίς να σταματά ούτε η αλληλεπίδραση, ούτε και η ροή χρήματος.
 Ένας είναι όμως ο αδιαφιλονίκητος συνδετικός κρίκος, ο άνθρωπος. Επαγγελματίες, διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτικοί σύμβουλοι, ιδιώτες επενδυτές συνθέτουν μια τεράστια ανθρώπινη μάζα με ένα και μοναδικό σκοπό : το κέρδος. Ο Αμερικανοεβραίος Daniel Kahneman με το βραβείο Νόμπελ στα Συμπεριφορικά Χρηματοοικονομικά το 2002 συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το Behavioural Finance να αντιτεθεί ή και να συμπληρώσει την κλασσική Θεωρία των Αποτελεσματικών Αγορών. Αναλύοντας και μελετώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά των εμπλεκομένων προστίθεται έτσι γνώση για την επίδραση των συναισθημάτων στην λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.
Ένα τακτικό συναισθηματικό σφάλμα είναι η υπερβολική εμπιστοσύνη και απ ότι έχουν καταδείξει οι μελέτες οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς σ αυτό, σε σχέση με τις γυναίκες . Το σφάλμα αυτό οδηγεί συχνά σε λανθασμένες αποφάσεις, καθώς συνδέεται με την επιμονή διατήρησης μιας επιλογής, γεγονός που βρίσκει τον επενδυτή "μη ακούοντα" τα κελεύσματα της αγοράς περί του αντιθέτου. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της ισχνής διαχείρισης του stop loss με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό σε μια καθοδική πορεία, που ταυτόχρονα επιφέρει και την γρήγορη αποκόμιση κερδών. Συχνά πολλοί επενδυτές λένε το κλασσικό "Μόλις πούλησα εγώ, η μετοχή φεύγει…". Σ αυτό το στάδιο σφάλματος αναδεικνύεται και η αποστροφή των περισσότερων επενδυτών στην απώλεια δυνητικών κερδών παρά στην συνεχιζόμενη απώλεια από την τιμή κτήσης γιατί εδώ υπεισέρχεται ένα άλλο συναισθηματικό σφάλμα ( η μετοχή θα γυρίσει) υλοποιώντας το γνωστό σε όλους "moyen".

To άρθρο αυτο δημοσιεύτηκε στο οικονομικό ένθετο του "Φιλελεύθερου" Liberal Markets  της 1/02/2020 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..

7 σχόλια:

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλημέρα,
που υπογράφουμε...ναι και στα δύο :)
Το οτι θα γυρίσει (που θα γυρίσει) δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να κρατάμε τη θέση μας εν ολίγοις υπάρχει και το κερδίζω (εκτώς αγοράς).
Το πρόβλημα ενισχύεται όταν δεν μπορεί να είναι κάποιος (λόγω εργασίας) συνέχεια πάνω από την αγορά.

Λύση είναι πχ η διαχείριση από τρίτους με stop loss και στόχους, αλλά τότε θα λήψει αυτό το σκαμπανέβασμα διάθεσης, βέβαια ίσως να παραμείνει το κεφάλαιο αλλά τί είναι το κεφάλαιο μπρος στη σωτηρία τις ψυχής.
Τελικά αν βγείς καιρδισμένος θα πεις στον εαυτό σου ότι κέρδισες και πόσο μεγάλος είσαι (εννοήται ότι δεν έχει σημασία που θα μπορούσες να βγάλεις πολλά περισσότερα). Αν χάσεις ε τότε έχεις να διαχειριστής ένα νέο πρόβλημα και εντείνεις τις προσπάθειές σου στην αυτή καθαυτή δουλειά σου.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και υπάρχουν πολλές αποδείξεις και πειράματα :)

Στην δικιά μου περίπτωση βαυκαλίζομε ότι δεν έχω χάσει κατά μέσο όρο το -6% (και στις τρεις) που είχα βάλει stop loss - το οποίο δεν βέβαια γνωρίζω ότι δεν μπαίνει κατά μέσο όρο άλλά στη κάθε επένδυση ξεχωριστά.

Τι λέγαμε χαχα παιχνίδι να γίνεται.

Όλα έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό του παίκτη, αλλά και αυτό το ΧΑΑ έχει ωραία κόλπα που ξεπερνούν την Τεχνική ανάλυση.

Ελπίζω το μεγάλο γιόγκι ΚΤ να μας σώσει και πιθανά θα προστέσω στη θέση μου για να μειώσω το ποσοστό της χασούρας, ώστε να βγάλω πιο έυκολα το + 15% που έχω βάλει στόχο :)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Η στρατηγική λοιπόν στο παιχνίδι υπο τους παραπάνω όρους είναι να αποδείξω πόσο σωστός είμαι :) και όχι πόσα περισσότερα θα μπορούσα να βγάλω...
Στόχος βέβαια είναι να φύγω κάποια στιγμή από τον αυτισμό μου...αλλά δεν είναι και εύκολο ...ποιό εύκολα κόβω το τσιγάρο.

Επίσης να πω για το τέλος ...μην σορτάρεται τις τράπεζες ...πραγματικά και το εννοώ ...γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αλλαγή πλεύσης με έντονη κλίση :)

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη είναι τυχαίο που ο τραγουδιστής είναι αδέλφι χααχαχα

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

μπαα είναι το θέμα του αυτισμού που λέγαμε ....me - me and me again "matrix"

Lorac είπε...

Μιχάλη θα πρόσθετα και τη χρηματοπιστωτικοποίηση (financialization) ως ένα φαινόμενο που πλέον καθορίζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς η ροή κεφαλαίου ξεπερνά πλέον το αθροιστικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Μάλιστα η ταχύτητα διακίνησης του επιδρά καθοριστικά και πλέον διαπερνά τα αδρανή σώματα, όπως οι παροδοσιακές αγορές. Επόμενο big thing αποτελούν οι ψηφιακές αγορές B2B - B2C, επίσης αναπτύσσουν σημαντικό μέγεθος και μελλοντικά θα υποβαθμίζουν τις υλικές-παραδοσιακές αγορές αγαθών.

Στα δικά μας μια εικόνα ΜΥΤΙΛ, τον αναμένω με ενδιαφέρον στα προβαλλόμενα σημεία, όντας πωλητής >10
https://invst.ly/ps--a

michele είπε...

Βασιλη στο 12.43 ειπες τη μεγαλη αλήθεια κυριως στα δυο πωτα σημεία αλλα και στο τρίτο, που απαιτει παντως εγρηγορση, ταχυτητα και "αυστηρες" κινήσεις

michele είπε...

Lorac ηδη θα υπαρχει συνεχεια στο αρθρο αυτο που αφορα την επενδυτικη ψυχολογια και συμπεριφορα κυριως. Οντως επιδρουν στις αγορες και το high feequency trading και οι ψηφιακες αγορες.Αλλα ειναι ενα ξεχωριστο κομματι αυτο :)