Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 



ΟΙ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

Στην πιο δύσκολη φάση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία εισέρχονται οι οικονομίες που αποφασίζουν να χαλαρώσουν σταδιακά τους περιορισμούς. Πρόκειται για χώρες που είτε κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως λ.χ. η Ελλάδα, είτε επιθυμούν να δώσουν τέλος στο lockdown για να περιορίσουν την οικονομική καταστροφή που συντελείται, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Για όλες ανεξαιρέτως, τα προβλήματα είναι τεράστια καθώς η διάρκεια και το βάθος της ύφεσης θα εξαρτηθούν πρωτίστως από την πορεία του ιού και δευτερευόντως από την ισχύ αλλά και τη στόχευση των μέτρων στήριξης.

Ο μήνας στον οποίο θα γίνουν τα πρώτα βήματα χαλάρωσης είναι ο Μάιος. Ακόμη και ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την πανδημία, όπως η Ισπανία, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χαλάρωση των μετακινήσεων σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» η οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όλοι οι επενδυτικοί οίκοι πρώτα τρέχουν μοντέλα για τη διάρκεια και την αυστηρότητα των περιορισμών για να εκτιμήσουν το βάθος της ύφεσης. Και είναι τόσο θολό το τοπίο που οι προβλέψεις ξεκινούν από ένα καλό σενάριο με ύφεση περίπου 2%-4% και καταλήγουν σε ένα δυσμενές σενάριο με ύφεση που ξεπερνά κατά πολύ το 10%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις για ύφεση χαμηλότερη του 5%, αν όλα κυλήσουν ομαλά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και παράλληλα αποφασιστεί και η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και προβλέψεις για ύφεση έως 20% στο κακό σενάριο.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχει βιώσει ο πλανήτης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με τις προβλέψεις να είναι τόσο ζοφερές που κάνουν την παγκόσμια κρίση του 2008-09 να μοιάζει με… περίπατο. Τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση είναι πάρα πολλά και οι ειδικοί εκτιμούν ότι από οικονομικής πλευράς πολλά θα κριθούν μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της «επιστροφής», υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα υπάρξει άμεσα νέα έξαρση της επιδημίας.

Θα καταφέρει η οικονομική δραστηριότητα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα; Θα αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών; Είναι αρκετά τα τρισεκατομμύρια που δίνουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να εμποδίσουν την έκρηξη της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ; Τι θα γίνει με τα κρατικά χρέη και πόσο πιθανό είναι να δούμε μία νέα δεκαετία λιτότητας; Πως θα αντιμετωπιστεί ή/και θα ρυθμιστεί η νέα γενιά ιδιωτικών χρεών;

Ένα από δεδομένα της επόμενης ημέρας είναι η αύξηση των κρατικών χρεών. Για πιο ισχυρά κράτη το κόστος εξυπηρέτησης του αυξημένου χρέους δεν θα αποτελέσει άμεσο κίνδυνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι για τις μεγάλες οικονομίες τα επιτόκια δανεισμού και οι αποδόσεις των ομολόγων θα διαμορφωθούν στο τέλος της κρίσης της πανδημίας σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που βρέθηκαν στο τέλος της παγκόσμιας κρίσης του 2008-09. Με άλλα λόγια στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών…

Η προοπτική γρήγορης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (ενέργεια που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών) είναι μακρινή αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από τους παράγοντες που τις υποχρέωναν να μην αυξήσουν τα επιτόκια την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η ανεργία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί σε επίπεδα που έχουμε δεκαετίες να δούμε και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει επίσης σε πολυετή χαμηλά.

Όσο για τα ιδιωτικά χρέη, τα οποία αναμένεται να γιγαντωθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και επιχειρηματικά λουκέτα, αναλυτές σημειώνουν ότι μπαίνουμε σε μία μακρά περίοδο που θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη ρύθμιση των χρεών με τρόπο τέτοιο που θα διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.


Τέλος, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα παίξει καθοριστικό ρόλο καθώς το σοκ στην πλευρά της προσφοράς θα μεταφέρεται στην πλευρά της ζήτησης. Σύμφωνα με την Capital Economics, ορισμένοι από τους κλάδους που χτυπήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό θα είναι και αυτοί που θα ανακάμψουν πιο αργά όταν αρθεί το lockdown. Τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια αναμένεται να επιστρέψουν αργότερα από τους υπόλοιπους στην κανονικότητα ενώ ακόμη και όταν επανέλθουν, οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να διστάζουν να κλείσουν διακοπές ή να συχνάζουν σε πολυσύχναστα μαγαζιά. Και ποια οικονομία εξαρτάται περισσότερο από αυτούς τους κλάδους; Η ευρωπαϊκή και ειδικότερα η ελληνική…

Κων. Μαριόλης  www.liberal.gr

14 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Χριστός Ανέστή παίκτε μου, κι επειδή πολύ liberal είδα τις τελευταίες μέρες και είμαι αλλεργικός στο λιβάνι, ας αφήσω τούτο εδώ:

"5 πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για το #σκοιλ_ελικικου

1) Το #σκοιλ_ελικικου είναι σκάνδαλο. Είναι σκάνδαλο γιατί δείχνει πως η κύρια επιθυμία της κυβέρνησης δεν είναι να στηρίξει τους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες αλλά να δώσει ζεστό δημόσιο χρήμα σε συγκεκριμένα 6 εταιρείες που διαθέτουν εκπαιδευτική πλατφόρμα και τυχαία ΚΕΚ. Αν προτεραιότητα ήταν να στηρίξει τους επαγγελματίες, θα μπορούσε απλά να τους δώσει τα χρήματα αντί να τα περνάει μέσα από συγκεκριμένους μεσάζοντες. Αν προτεραιότητα δεν ήταν να δώσει ζεστό δημόσιο χρήμα σε επιλεγμένους επιχειρηματίες θα μπορούσε να τα δώσει μέσω σεμιναρίων δημόσιων πανεπιστήμιων τα οποία έχουν έτοιμες εδώ και χρόνια έγκυρες και αξιόπιστες πλατφόρμες δια βίου μάθησης και έτσι τα ποσά αυτά να επέστρεφαν στο δημόσιο κ στην ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.
2) Το #σκοιλ_ελικικου είναι σκάνδαλο (x2). Είναι σκάνδαλο γιατί δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή ούτε με την πραγματικότητα ούτε και με το αφήγημα αριστείας που καλλιεργεί. Αν είχε την οποιαδήποτε, έστω και την ελάχιστη επαφή, δεν θα πήγαινε να προσφέρει σε πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς επιστήμονες κακοφτιαγμένα μαθηματάκια της πλάκας για να τους δείξει πως να κάνουν δεξί κλικ στο ποντίκι ή για να «μαθαίνει» σε γιατρούς πως το τοπικό αντισηπτικό betadine είναι αντιβιοτικό.
3) Το #σκοιλ_ελικικου είναι σκάνδαλο (x3). Είναι σκάνδαλο γιατί δείχνει σε τι καθεστώς ανελευθερίας δρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας. Από την Μεγάλη Πέμπτη και όλη μέρα Μεγάλη Παρασκευή το σκάνδαλο αυτό μονοπωλεί το ιντερνετικό ενδιαφέρον. Είναι το #1 trending hashtag σε twitter και στο facebook τα memes και οι αναρτήσεις πέφτουν βροχή. Αλλά όσο και αν ο κόσμος ασχολείται, τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν κάνουν ούτε μια αναφορά. Ενδεχομένως γιατί πριν μοιράσει λεφτά σε διάφορες εταιρείες ιδιωτικής εκπαίδευσης η κυβέρνηση είχε μοιράσει λεφτά και στα κυρίαρχα ΜΜΕ.
4) Το #σκοιλ_ελικικου δεν είναι απλά μια κακή μετάφραση που έγινε σημαία κατά της κυβέρνησης. Το #σκοιλ_ελικικου συνοδεύεται από άλλες δεκάδες παραδείγματα αψυχολόγητων μεταφράσεων, λεξιπλασιών και μορφωτικού επιπέδου νηπιαγωγείου τα οποία δείχνουν την προχειρότητα, τσαπατσουλιά και «να τα αρπάξουμε» νοοτροπία. Ενδεικτικά αναφέρω πως όλα αυτά τα μαργαριτάρια τύπου «ελικίκου» δείχνουν πως τα περισσότερα σεμινάρια χτίστηκαν χρησιμοποιώντας προγράμματα OCR - οπτικής αναγνώρισης και μετατροπής γραπτού κειμένου από χαρτί, σε ηλεκτρονικό κείμενο, δηλαδή κάποιος ήθελε απλώς να μεταφράσει ξένο υλικό στο πιτς φυτίλι. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε σεμινάριο για την χρήση των social media χρησιμοποιήθηκε, εξ ολοκλήρου, παρουσίαση από διημερίδα που οργάνωσαν οι σχολές Αυγουλέα-Λιναρδάτου το 2012 και απευθυνόταν σε μαθητές Α΄ Λυκείου.
5) Το #σκοιλ_ελικικου δεν είναι το μόνο σκάνδαλο. Είναι ένα σκάνδαλο που βγήκε στην επιφάνεια μόνο επειδή είναι τόσο εξόφθαλμα εγκληματικό. Εγκληματικό επειδή σπαταλάει δημόσιο χρήμα. Εγκληματικό επειδή πες μου πραγματικά, θα ήθελες να πας σε γιατρό και να σου λέει πως το betadine είναι αντιβιοτικό?

Τις επόμενες ώρες και μέρες θα αρχίσουν να βγαίνουν διάφοροι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν και αυτά τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν.
Θα πουν πόσο γρήγορα στήθηκε ένας μηχανισμός τηλεκατάρτισης.
Θα πουν πόσο καλύτερο είναι και να δίνεις λεφτά αλλά και να μορφώνεις.
Θα πουν πόσο χαρούμενοι θα έπρεπε να είναι που παίρνουν 600 ευρώ."

mixalis mixalios είπε...

https://www.kathimerini.gr/1074213/article/epikairothta/ellada/gioyval-noa-xarari-8a-epelega-thn-ellada-na-hgh8ei-gia-sxedio-drashs-kata-toy-korwnoioy

Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να εστιάζει κάποιος και να κάνει αναλύσεις ή να τις μεταφέρει. Την εξοφθαλμη προχειροδουλεια ενός ΚΕΚ που είτε θα πρέπει να του πάρουν την άδεια ή να του επιβάλλουν ένα μεγάλο δυσβάσταχτο πρόστιμο ή να δει τις εκατοντάδες/χιλιάδες ζωές που σώθηκαν που θα μπορούσε να είναι των ανθρώπων μας ή και όχι. Λάθη θα γίνουν, το θέμα είναι να τα διορθώνεις και να επεμβαίνεις όπου χρειάζεται αλλά το κυριότερο είναι η μεγάλη εικόνα: Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ

mixalis mixalios είπε...

Βρήκαμε δουλίτσα...

https://mobile.twitter.com/QCMFunds/status/1252090462812418048

Λευτερης είπε...

Αυθαίρετες οι προβλέψεις περί βαθειάς ύφεσης, όλα εξαρτώνται από την πολιτική


https://www.reporter.gr/Apopseis/Apo-thesews/Grhgorhs-Nikolopoylos/432052-Aythairetes-oi-problepseis-peri-batheias-yfeshs,-ola-exartwntai-apo-thn-politikh

Λευτερης είπε...

Ξεκίνησαν έλεγχοι για τυχόν short θέσεις του QCM σε ελληνικές μετοχές

https://www.mononews.gr/business/xekinisan-elegchi-gia-tichon-short-thesis-tou-qcm-se-ellinikes-metoches

mixalis mixalios είπε...

https://www.qcmfunds.com/wp-content/uploads/2020/04/Quintessential-Akazoo-Report.pdf
Από Barren Wuffett στον κ. Τακη

Μάλλον τη γλυτωσαμε

michele είπε...

Χριστος Ανέστη!! Αν ειναι η akazoo μικρο το κακο!

michele είπε...

Να πουμε και κατι για τα ΚΕΚ.ΦΥΣΙΚΑ και δεν σπαταλιεται δημοσιο χρημα, καθως τα κονδυλια ειναι ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ευρωπαικα καιθα πηγαιναν χαμενα.
Βεβαια το θεμα ειναι οτι τα ΚΕΚ αυτα που λειτουργουν πολλα χρονια, αφου απορροφησουμε τα λεφτα θα πρεπει να ελεγχθουν ( απο το 2011 ουδεις τα εχει ελεγξει) και να αποκτησουν ενα σοβαρο προσωπο, κατι βεβαια που δεν υπηρχε χρονος να γινει τωρα εν μεσω κρισης.
Καλες οι ΠΑΠΑΝΤΖΕΣ για να γελαμε, αλλα χρειαζεται και σοβαρη κριτικη σε θεματα που οντως υπαρχουν.

Χρήστος είπε...

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά με υγεία!!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπερα κααι χρονια πολλα.
Πριν λιγο μιλαγα με την λογιστρια μου..
Μου λεει...
Ειναι δυνατον οι επαγγελματιες να μην εχουν παρει ουτε ευρω..ενω τα λεφτα ειναι στο ταμειο;
Ερχεται τσουναμι απολυσεων μου λεει..

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/markets/merchandises/article-market/2018452/konta-se-hamhlo-20etias-h-timh-toy-argoy.html

Τι άλλο θα δούμε.... Με απλά λόγια πρέπει να πληρώσεις κάποιον για να του δώσεις το πετρέλαιο σου (θεωρητικά βέβαια γιατί οι τρειντεραδες δεν έχουν το εμπόρευμα... )

mixalis mixalios είπε...

Εάν οι επαγγελματίες περιμένουν τα 600 ευρώ για να μην κάνουν απολύσεις ίσως πρέπει να ψάξουν για άλλη δουλειά...

austin είπε...

Χρονια πολλά και Χριστός Ανέστη.

Αυτό με τα 600 ευρώ, πέραν του εαν είναι σκάνδαλο ή όχι, είναι και μία ηλιθιότητα γιατί εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί λένε να κάνουν σεμινάρια.

Τα λεφτά αυτά αν είναι να δοθούν να δοθούν με την ίδια οδό. Δεν είμαι ειδικός αλλά το 2ο Point του αρταξία είδικά στο τέλος είναι απολύτως ακριβές.

Σήμερα λοιπόν, που λογικά τα μάθατε είδαμε την πρώτη χοντρή στρέβλωση-επίπτωση-πρωτοφανές. Να πάει το συμβόλαιο αυρινής λήξης του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα.

Θεωρώ-νομίζω ότι έπονται και επόμενα "απίστευτα" που δεν έχουμε ξαναδεί. επειδή είμαι όμως και μαριδαίος, το πιθανότερο είναι να πέφρω και έξω και απλά να "φοβάμαι" στον πάτο.

mixalis mixalios είπε...

Austin λεφτοδεντρα όπως ξέρεις καλά δεν υπάρχουν. Τα λεφτά είναι από την Ε. Ε. ας τα εκμεταλλευτουμε. Προφανώς υπήρξαν προχειροτητες αλλά σε μια τέτοια κρίση θα υπάρχουν και τέτοιες. Άλλωστε υποτίθεται πως δεν έχουν δουλειές και έχουν ελεύθερο χρονο.... Ας κάνουν και κανα μάθημα. Δηλαδή εμένα που με βάζει ο εργοδότης να κάνω e-learning χωρίς να πληρώνομαι τι πρέπει να του πω? Να ζητήσω κι εγώ 600 ευρώ? Και ειδικά το 2 είναι λάθος. Μου θυμίζει τους εκπαιδευτικούς που λένε ότι δεν χρειάζονται αξιολόγηση γιατί κάποτε πήραν ένα πτυχίο. Όποιος έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό έμαθε τις γνώσεις της περιόδου που τα πήρε. Δηλαδή εγώ που τα πήρα την περίοδο 94-99 είμαι εντάξει τώρα? 21 χρόνια μετά (πω ρε πουστη μου περνάνε τα χρόνια) αν δεν επίκαιροποιώ τις γνώσεις μου δεν ξέρω τίποτα....