Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΟΛΥΜΠ

X.A.A. LIVE


                                                                                                                                                                                                                                           σχόλια για τη συνεδρίαση online

ΟΛΥΜΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ...

Δυναμική ενεργοποίηση του διπλού πυθμένα με αύξηση του όγκου συναλλαγών και προσέγγιση των υψηλών προ πανδημικής κρίσης παρατηρούμε στην κίνηση της μετοχής.
Ο τίτλος υποχώρησε κατόπιν διασπώντας καθοδικά το ακμο 50 ημερών, χωρίς να απομακρυνθεί, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο gap ( 1,50-1,65 €).
Στήριξη πλέον η Κ2 και κατ΄επέκταση το κλείσιμο του gap, ενώ αντιθέτως, επαναφορά πάνω απο τον ακμο 50 ημ θα προσδώσει καινούργια δυναμική με στόχο τα 2,10 € της Κ1. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάτρηση της Κ1 θα έχει ως στόχο τα υψηλά των τελευταίων δυο ετών στα 2,60€.
Ο ταλαντωτης RSI 14 στις 58 μονάδες στην ουδέτερη ζώνη.

60 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Καλημέρα παίκτε μου. Λίγα λόγια από τον έγκριτο Κωνασταντίνο Γκράβα που αφορούν το οικονομικό θέμα της χθεσινής ημέρας:


"{Προχθές, το} "κοντινό" συμβόλαιο του αργού πετρελαίου τύπου WTI ήταν το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου. Το συμβόλαιο αυτό θα έληγε την αμέσως επόμενη ημέρα, Τρίτη 21 Απριλίου, ακολουθώντας την προγραμματισμένη λήξη του "μίνι" συμβολαίου ανήμερα της ιστορικής κατάρρευσης. Σημειώνεται ότι τα μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκπνέουν πάντοτε τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που αναφέρεται στο όνομά τους. Δηλαδή τα συμβόλαια του Μαΐου λήγουν τον Απρίλιο, του Ιουνίου τον Μάϊο, και ούτω καθεξής.

Καθώς πλησιάζουμε στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου που αναφέρεται στον κοντινότερο μήνα λήξης, το συμβόλαιο αυτό παύει να είναι το πιο ενεργό από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι διαπραγματευτές θεωρούν τότε ως πιο ενεργό συμβόλαιο εκείνο που αναφέρεται στον αμέσως επόμενο μήνα λήξης. Ο λόγος είναι ότι οι αντισταθμιστές (hedgers) προβαίνουν αρκετές ημέρες νωρίτερα σε μετακύλιση των ανοικτών θέσεων που επιθυμούν να διατηρήσουν, προς την επόμενη ή τις επόμενες σειρές, προεξοφλώντας τη λήξη του κοντινού συμβολαίου και την άμεση παράδοση των θέσεων αγοράς (long) που έχουν ξεμείνει μέχρι και την ύστατη ημέρα διαπραγμάτευσης. Προς επίρρωση αυτού, σύμφωνα με τα δεδομένα συναλλαγών του CME ο αριθμός ανοικτών θέσεων στα συμβόλαια WTI του Μαΐου ήταν περίπου 108 χιλιάδες την Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια του Ιουνίου και του Ιουλίου είχαν περίπου 538 χιλιάδες και 330 χιλιάδες ανοικτές θέσεις, αντιστοίχως.

Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών της Δευτέρας στο συμβόλαιο του Μαΐου, του αριθμού δηλαδή των συμβολαίων άμεσης λήξης που έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά την ημέρα που παρατηρήθηκε η άνευ ιστορικού προηγουμένου βύθιση της τιμής τους σε βαθιά αρνητική περιοχή, πραγματοποιήθηκε από κερδοσκόπους (speculators). Τέτοιοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά επιχείρησαν να πιάσουν το "μαχαίρι που πέφτει", καθώς οι τιμές κατέρρεαν προς το μηδενικό επίπεδο. Πράγματι, την ημέρα εκείνη άλλαξαν χέρια περίπου 325 χιλιάδες συμβόλαια της σειράς που θα έληγε την Τρίτη. Βάσει των στοιχείων του CME, ο αριθμός ανοικτών θέσεων στα συμβόλαια WTI του Μαΐου μειώθηκε σε περίπου 13 χιλιάδες την Τρίτη, ενώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυξήθηκε στις περίπου 582 χιλιάδες και 367 χιλιάδες ανοικτές θέσεις, αντιστοίχως. Συνδυάζοντας τα προαναφερθέντα νούμερα των δύο ημερών, προκύπτει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των συναλλαγών της Δευτέρας αφορούσαν σε ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες αμιγώς κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο, λίγες ώρες πριν από τον ημερήσιο διακανονισμό της Δευτέρας, ότι θα ήταν δυνατόν το συμβόλαιο WTI του Μαΐου να διαπραγματευτεί ακόμη και σε αρνητικές τιμές, πρακτικά εξάλειψε όσους κερδοσκόπους έσπευσαν να στοιχηματίσουν σε μια γρήγορη ανάκαμψη της τιμής του συμβολαίου μέσα στην ίδια συνεδρίαση, θεωρώντας ως χειρότερο σενάριο τον μηδενισμό της τιμής του. Στην ουσία, κανένας trader δεν ήθελε να μείνει με συμβόλαια αγοράς στο χέρι παραλαμβάνοντας βαρέλια πετρελαίου την επόμενη ημέρα που θα έληγε το εν λόγω συμβόλαιο."

Θανασης Κ είπε...



...ακόμα μια φορά που πληρώθηκαν υψηλότατα δίδακτρα απο επενδυτές που νόμιζαν οτι θα πλουτίσουν μέσα σε μια μέρα..... καλημερα...

austin είπε...

https://www.businesswire.com/news/home/20200421005853/en/Interactive-Brokers-Issues-Statement-Crude-Oil-Contracts

As a result, the Company has recognized an aggregate provisionary loss of approximately $88 million.

Ομορφίες! Την καλημέρα μου.

ArTaXiA είπε...

Ταλέντα παντού ρε φίλε!

austin είπε...

Ένα μόνο πράγμα ξέρω με σιγουριά πλέον από τις αγορές... Ότι ελάχιστοι γνωρίζουν και ότι όταν βλέπουν κάτι να πέφτει ξεκινάνε οι εκτιμήσεις-αναλύσης-θεμελιώδη που δεν δικαιολογούν τέτοια χαμηλή τιμή.

Όπως το παράδειγμα του Μυτιλου.. Που από τα 9,5-10 όλοι (βάζω και εμένα) λέγαμε πόσο φτηνός είναι και ότι τα 12 (μη σου πω τα 15) είναι η τιμή που πρέπει να παίζει. Βάζανε P/E βάζανε το ένα βάλανε το άλλο.. Τελικώς πριν σκάσει σε έκταση ο ιός, είχε πάει στα 8.

Το ίδιο και με το πετρελαίο. Δεν μπορεί, θα κλείσουν εταιρείες και κράτη κτλ κτλ. Ε ναι ρε παιδιά, σόρρυ κιόλας, έτσι απλά θα περάσει το lockdown? Με διόρθωση δείκτη στο Χ επίπεδο και μετά αντίδραση και όλα καλά?

ArTaXiA είπε...

Ε ναι, τι δεν καταλαβαίνεις; Μας είπε το asset του forum Vlaso, πως οι "ξένοι δεν ανησυχούν. Μόνον οι κατσαπλιάδες". Δεν πιστεύω να είσαι κανένας κατσαπλιάς και να φοβάσαι πως η αγορά θα πέσει, ε;

TΣΑΜΠΗΣ Δημητρης είπε...

Φταιω εγω που σε λεω Κατερινακι.
Αφου τρωγεσαι ρε λιβεντη και κατηγορεις τους παντες.
Ασε που και εκεινη απο κομμωτρια θελει να γινει μαστερ σεφ.
Δεν ξερω αν ειναι απο την Λαμπρινη
Καλημερα σε ολους μας

ArTaXiA είπε...

Ρε Τσαμπή, άσε τις σαχλαμάρες και πες μας, αγόρασες χθες που έλεγες; Αυτό επιθυμούμε διακαώς όλοι εδώ. Θα πληροφορηθούμε τι έπραξε ο μέγας ΤΣΑΜΠΗΣ! Έτσι θα μας δώσεις έναυσμα να γίνουμε καλύτεροι επενδυταράδες, ταλεντάρες και όλα τα υπόλοιπα σε -άρες.

TΣΑΜΠΗΣ Δημητρης είπε...

Διαβαζε και μαθε.
Αμορφωτε αντιγραφεα που τους παραμυθιαζεις ολους με την επιστημονοσυνη σου.
Οχι σε μενα αυτα ΤΑΡαξια Κατερινακι.
Σε ξερω και καλα και αριστα.

streetboy είπε...

Ρε βλαμενε πανσέληνε άρχισες πάλι;Κάνε και κανένα διαλειμμα και ξαναρχίζεις αργότερα... δηλαδή πόσο κομπλεξικος είσαι;
Είσαι το μεγαλύτερο τρολ εδώ μέσα!!!

μπαρμπαλιας είπε...

ησυχα σημερα...
οι επεντυτες μας πωλουσιν τα υπερκερδη των προηγουμενων ημερων εκ των τραπεζων...κυριως

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλημέρα,
κάτι είπαν για τα πετρέλαια οτι θα σταματήσουν/μειώσουν παραγωγή ...αλλα αν δεν μπουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας το πρόβλημα θα παραμείνει, μεγάλες τράπεζες έχουν έκθεση σε ομολογιακά σε αυτές και γενικά τα πράγματα προς το παρόν έχουν τόσες διαστάσεις και άκρες που είναι δύσκολη η όποια τοποθέτηση.
Ενώ και η σταδιακή επαναφορά είναι κάτι που θα κρατήσει καιρό ή το ελάχιστο 1,2 μήνες!
Το μόνο παρήγορο είναι ο Ντόναλτ που βγάζει συνέχεια πρόσθετα πακέτα, το έχουν γυρίσει στον Κεινσιανισμό για τα καλά εκεί στας Αμερικάς...για να μη πω εθνικισμό...κινεζοιός (μηνύσεις κτλ).
Το παρήγορο βέβαια είναι τα λεφτά που ρίχνει ο Ντόναλτ ...τα άλλα είναι παράπλευρες απώλειες.

THE REBEL είπε...

Ο δ. τραπ. βρήκε στήριξη στη 305-312 ζώνη στήριξης. Σήμερα οφείλει να κλείσει πάνω από το 312 για να μπορέσει να φτάσει την αντίσταση στο 335...

Όσο για τον ΓΔ όσο κρατάει πάνω από τον εμα20 και πάνω από το ανοδικό TL τόσο το καλύτερο
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_3f2072596dc9ea72d831ed977942dc50.png
Καλημέρα

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

άλλο ένα σταυροδρόμι με ομίχλη λοιπόν...με μόνο όπλο την ΤΑ...καλό κυνήγι :)

cornelsen είπε...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους...

michele είπε...

Καλημέρα, καλημέρα σε όλους :) Χρόνια πολλα Γιάννη Cornelsen
Συμφωνω με Αρτ, εγκριτος ειναι ο Γκράβας

Εδω να πουμε οτι πολλοι νομιζουν οτι οι μεγαλοι παικτες δεν χάνουν. Ουδεν ψευδέστερον. Χάνουν τα περισσότερα συχνα.

Η συνεδριαση δείχνει οτι θελει να κρατησει το 590 και το καναλι της κινησης.
Βεβαια ο ογκος ειναι της πλακας και θελει προσοχη

michele είπε...

Και να πουμε εδω οτι κερδισμενοι βγηκαν απ αυτη τη δουλεια, ο Τσάκος, ο Πιστιολης, η Φραγκου, ο Μαρινάκης

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Μιχάλη προς το παρόν ένα καταλαβαίνω και οι χαμηλοί τζίροι το επιβεβαιώνουν.
Αν δεν βγεί καμιά πολύ καλή είδηση σύντομα θα έχουμε ένα ή και περισσότερα θέματα...

Εκτώς βέβαια του ΟΠΑΠ χαχα Ηλίαααα με το που αγοράζεις κάτι γίνεται ...άκου αγόρασε τη Στοίχημαν

μπαρμπαλιας είπε...

ο τραπεεζικος εχει τα χαλια του.εντυπωση μου προκαλει η αρφα...που δε σκωνει κεφαλι ιτσ

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Την στοιχημαν την εχει παρει πριν πολλους μηνες ο οπαπ..

Μιχαλη ξεχασες τον Αγγελικουση μα 40 τανκερ τετοιου τυπου..και φυσικα την προεδραρα Αφραγκουζο...ααα εχει και η Αθηνουλα καμια δεκαρια τετοια..

michele είπε...

Ε ολοι αυτοι, απλα κοιταζα τις μετοχες τους που εκαναν καλη κινηση και το ανεφερα ΟΠΛΑ

michele είπε...

Οντως τη stoiximan την εχει παρει καιρο ο ΟΠΑΠ

streetboy είπε...

Έκατσα και διάβασα λίγο τα σχόλια στο λινκ του vlasso χαχαχα πολύ πλάκα...έτσι για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, πόσο απέραντη ηλιθιότητα έχουν ορισμένοι...μπράβο και στο nek(και ας μην σχολιάζει πια εδώ) που είχε δεί που πάει το πράγμα με την φολι και έσωσε αρκετούς είναι η αλήθεια.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

βρε αυτός ο πατερούλης Α΄ Μηχανικός και ούτε μια σκούνα δεν αγόρασε :)

Για το πρόσθετο 15% αναφερόμουν.
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2018542/enishyei-thn-ependysh-sth-stoiximan-h-opap.html

το οποίο χθές έδωσε ένα καλό παλμό στη μετοχή για να ξεχωρίζει στα ραντάρ!

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Ωραία επιτέλους έλειξε και αυτό τώρα που όλοι μάθαμε ότι κανείς δεν είναι 100% σωστός και ότι δεν υπάρχουν Γιόγκι ...να πάμε λίγο παρακάτω :))

Απευθύνομε στις στοιχομηθείες, ωστόσο δεν είναι τα λάθη μας που μας προσδιορίζουν αλλά κατά κύριο λόγο πως τα ξεπερνούμε.

Προσπαθώ να μην πληθωρίζω το blog, παρακαλώ βοηθήστε με :))

michele είπε...

θα σπλιταρει αναποδα η Eurobank ΜΙΚΡΕ ετσι βλεπω Εθνικαρα δεν εχεις παρει; απαπαπαπα

THE REBEL είπε...

σα να κρατάει η γραμμή τάσης τις τιμές να πούμε .... επι τη ευκαιρία οι συνήγοροι υπεράσπισης της ΦΦ στο παρόν βλογκ δεν πείθουν ότι δεν φταίει ο κουτσολιούτσος και όλο του το σόι ..κ καλή όρεξη

THE REBEL είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
THE REBEL είπε...

"Μια γραμμούλα καλύτερη από 10 κυματιστές"
...κινέζικη παροιμία

hippy είπε...

Βασίλη τη Stoiximan πραγματικά την έχει αγοράσει εδώ και κάνα χρόνο Ο ΠΑΠιος. Μετ'α το καθολικό Πάσχα αγοράζω Cener (σαν συνετός επενδυτής με προσοχή βέβαια καθώς μπλέκω με τους Στασινό) και ΟΤΟΕΛ (σαν αθεράπευτα αισιόδοξος, ελπίζοντας πως δεν θα αποδειχτώ αιθεροβάμων-εδώ ποντάρω στον Βασιλάκη και στην αντίδραση της ΑΡΑΙΓ των χιλίων προβλημάτων λόγω του ιού)

ArTaXiA είπε...

ΜΙΚΡΕ! Αφιερωμένο.

https://youtu.be/fvKKcnC30bI

TΣΑΜΠΗΣ Δημητρης είπε...

H Αγροτικη εκλεισε.
Του πηραν το αλογο

ArTaXiA είπε...

Βρε κακομοίρη, να ήταν μόνο αυτό που έχεις γράψει....

Έγραψες πως μια τυχαία ημερομηνία ήταν ημέρα σταθμός διότι "οι θεσμικοί κλείνουν βιβλία". Σου ζητήσαμε να το τεκμηριώσεις, ακόμα περιμένουμε....

Μετά έγραψες πως "το αποθετήριο σε ενημέρωσε πως δεν έχουν γίνει μεταβολές στη FF μετά την αναστολή. Σου ζητήσαμε μια βεβαίωση περί αυτού, ακόμα περιμένουμε...

Μετά μας έγραψες πως η ΛΑΜΔΑ είναι η βασική σου θέση. Τον ήπιες με καμινάδα, μαζί με όλα τα ταλέντα που έβαλε ο Σπυρέτος να αγοράσουν. Πόση ζημιά γράφεις από εκεί αλήθεια;

Μετά προσυπόγραψες την επενδυτική πρόταση "Μαύρου Κύκνου" για Macy's. Από τις χειρότερες επιλογές και προ κορωνοϊού και μετά. Γαργάρα.

Τώρα μας λες πως "μόνο οι κατσαπλιάδες ανησυχούν".

Τι έχω γράψει εγώ;

Πως το ΛΑΜΔΑ είναι φιάσκο. Τελευταία ενημέρωση, μπαίνουν οι μπουλντόζες τη Δευτέρα μετά του Θωμά από χείλη Άδωνη. (Το έχω screenshot)

Πως τα χαμηλά της περιόδου τα είδαμε και η αγορά θα ανεβαίνει. Συνέβη. Ψάξε βρες τα σχόλια.

Πως το να αγοράζεις στο κλείσιμο και να πουλάς την επόμενη πριν το μεσημέρι είναι καλό setup. Συνέβη. Ανέβασα σχετικό P/L.

Πώς την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα διαδικασία αποεπένδυσης. Η πορεία της αγοράς με δικαίωσε.

Και κάθε φορά τι μου λες;

Πώς κείμενο με τίτλο "Γιατί αγόρασα ΦΦ την προηγούμενη της αναστολής και δεν ανησυχώ καθόλου γι αυτό" είναι δυνατόν να έχει γραφτεί και αναρτηθεί ενώ η μετοχή ήταν σε διαπραγμάτευση. Πως όφειλα να γνωρίζω πως το ΔΣ της εταιρείας ήσαν απατεώνες και δημοσίευαν πλαστά στοιχεία. Και μου συγκρίνεις το μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεώτερης ελληνικής χρηματιστηριακής ιστορίας με τις δικές σου άκυρες μαντεψιές.

Κι έρχεται ο Hippy και γράφει πως είσαι asset στο blog. Δεν ξέρω τι είπατε, δεν ξέρω καν γιατί σε αφήνουν και γράφεις εδώ. Σίγουρα, ο μόνος λόγος των παρεμβάσεων σου είναι να καταφέρεσαι εναντίον μου. Αλλά όπως βλέπεις, η ρηχότητά σου, σε ξεγυμνώνει κάθε φορά.

Υ.Γ. Το σχόλιο με τη μήνυση το έσβησα, διότι η ενέργεια είναι ομαδική και κάποιοι μηνυτές, θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες επ αυτού, ξέρεις που θα τις βρεις, στον δικηγόρο που την κατέθεσε.

Χαϊβάνι.

michele είπε...

Hλια παιζεις USO ακόμα; ( σοβαρα ρωτω)

ArTaXiA είπε...

CRUD αγόρασε οικοδεσπότα, όχι USO.

ArTaXiA είπε...

Γιατί δεν απαντάς σε όλα όσα σου έγραψα παραπάνω για αρχή; Να τα πάμε ένα-ένα.

michele είπε...

Δεν ενδιαφερομαι γι αυτο Art, απλα θυμηθηκα οτι ο Ηλιας ασχολιοταν και κανει reverse split στις 28 γι αυτο τον ρωτησα

ArTaXiA είπε...

Έχεις αγοράσει εσύ;

michele είπε...

Υπάρχει και το UCO ;)

ArTaXiA είπε...

Δεν μπορούν να αγοραστούν αυτά από retail EU residents, επειδή δεν υπάρχει KID. Εξ' ου και η λύση του CRUD.

hippy είπε...

Μιχάλη τόσο στο USO όσο και στο UCO υπάρχει contango, είναι δηλητηριώδη προιόντα κατά τη γνώμη μου.

Είμαι επενδεδυμένος στο CRUD που ΔΕΝ γνώριζα ότι συσχετίζεται με το τρίμηνο furure και τον πίνω κανονικά. Μεγάλη γκέλα, τον πίνω κανονικά.

μπαρμπαλιας είπε...

αλλη μια μπουλε-τραπε το σημερινο της μαιμους...
αν ψιλοδιοορθωσουν οι κοκκινοκωλοι
ωιμε...................

michele είπε...

Oχι, οχι δεν εχω αγορασει παιζει ενας πελατης μου μεσω Charles Schwab και απλα μιλαμε για τεχνικα
ναι και ενας φιλος το crud στο Μιλανο αλλα ψοφιο κι αυτο

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...

Το παλικάρι (coffeeroomboy) είναι πολύ ψαγμένο, το ξέρω κοντά 9 χρόνια απ΄όταν γράφαμε στο ιστολόγιο του Kikou στο marketzone


Κύριοι, κ. Hippy,

Mελέτησα το prospectus και το factsheet της WisdomTree, link εδω:

https://www.wisdomtree.eu/en-gb/products/ucits-etfs-unleveraged-etps/commodities/wisdomtree-wti-crude-oil#tab-B6DFA3EC-CA4C-47B2-BC03-0BE615EF16B6

Πάω κατευθείαν στο ζουμι...

To ETC επηρεάζεται σίγουρα απο το contango. Μάλιστα αναφέρει στο factsheet:

"Futures contracts are generally disposed of just before the term of
the contract expires and new contracts entered into in order to avoid taking actual delivery of the commodity in question (a process known as 'rolling'), so that continuous exposure to the commodity is maintained. The contracts being purchased may be more expensive than the contracts being sold which would cause an investor in commodity futures to make an additional loss. This market trend is known as 'contango'."

Τώρα σύμφωνα με το prospectus, aπό ότι καταλαβαίνω γιατί είναι και λίγο περίπλοκο το ETC ακολουθεί αυτόν εδώ τον δείκτη:

https://www.bloomberg.com/quote/BCOMCL:IND

Αυτός ο δείκτης είναι subindex του Bloomberg Commodity Index (BCOM).

Μεθοδολογία του δείκτη μαζί με τα subindex εδώ η οποία αναλύεται και στο prospectus της WisdomTree:
https://data.bloomberglp.com/professional/sites/10/BCOM-Methodology1.pdf

Εν ολίγοις...

Το WisdomTree ακολουθοί τους δείκτες αναφοράς που κάνουν track τα commodities μέσω των συμβολαίων τους. Τα συμβόλαια γίνονται roll-over αρκετά νωρίς ώστε να μην υπάρξη περίπτωση φυσικής παράδοσης. Συγκεκριμένα, σελ. 98 του prospectus για το WTI Crude το συμβόλαιο αναφοράς είναι το Light, Sweet Crude Oil (CL) του NYMEX με μήνες αναφοράς του Μαρτίου Μαίου Ιουλίου Σεπτεμβρίου Νοεμβρίου Ιανουαρίου.

Σελ 99 του Prospectus περιγράφεται το roll-over process. Συγκεκριμένα κάθε 6η με 10η trading day, 1 μήνα πριν του μήνα αναφοράς του συμβολαίου τα συμβόλαια γίνονται roll over στον επόμενο μήνα αναφοράς (τους ανέφερα πάνω). Έτσι με βάση τα παραδείγματα που έχει εγώ καταλαβαίνω ότι αρχές Απρίλη τα συμβόλαια λήξεως May έγιναν rollover με τα συμβόλαια λήξεως Ιούλη.

Αυτό το ψιλοεπιβεβαιώσα πηγαίνοντας και στο yahoo finance. Εκει άμα βάλετε σύγκριση μεταξύ του CRUD.MI, CL=F (συμβόλαιο MAY), CLM20.NYM (June), CLN20.NYM (July) θα δείτε ότι τις τελευταίες 5 μέρες υπάρχει σχεδόν απόλυτο correlation μεταξύ του CRUD και συμβολαιών Ιουλίου.

Με κάθε επιφύλαξη φυσικά, εγώ καταλαβαίνω ότι αγοράζοντας κάπoιος CRUD σε αυτά τα επίπεδα στην συγκεκρμένη χρονική στιγμή, είναι σαν να αγοράζει συμβόλαια Ιουλίου που διαπραγματεύονται στην τιμή των 29.52 δολ.

coffeeroomboy

michele είπε...

Γι αυτο σε ρωτησα Ηλια, επειδη κατι ειχες αναφερει. Δεν τα παιζω εγω αυτα, ετυχε πριν χρονια αυτος ο πελατης που λεω και μου τα ειχε αναλυσει
ειναι Αμερικανος ελληνικης καταγωγης τωρα μεγαλος πια, αλλα ενεργος

sorry που πειραξα φλέβα, αν του ειχες εξηγησει οτι δεν θες συμβολαια..
δεν ρωταω και ποιος ειναι, δεν κανει ))

michele είπε...

Αυτο ακριβως ειναι το contago ( για οσους φιλους δεν ειχαν συναντησει τον ορο)

Ναι αυτο που λες ειναι αγοραζεις συμβολαια Ιουλιου, απλα εγω δεν ηξερα οτι το roll over γινεται τοσο νωρις

michele είπε...

Στο "marketzone που εκλεισε" αν σου θυμιζει κατι :))

michele είπε...

Μπαρμπα μου ολη μερα συζητουσα αυτο, δεν μπορεις να πεφτεις με 66 εκ και να ανεβαινεις με 35εκ

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ArTaXiA είπε...

Ηippy και λοιποί που διψούν για μάθηση:

Σε αντίθεση με κάποια etf που διατηρούν το αγαθό, όπως κάποια πολύ συγκεκριμένα etf πολυτίμων μετάλλων, δεν νομίζω να υπάρχει etf που να διατηρεί αποθήκες με βαρέλια. Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε το expense ratio σε επίπεδα μη ανταγωνιστικά, καθώς το πετρέλαιο δεν είναι χρυσός να νοικιάσεις θυρίδες και να τον παρκάρεις. Εάν ο αναλυτής της Solidus, ή οποιοσδήποτε άλλος δεν το διευκρίνησε αυτό, σημαίνει πως δεν είχε μελετήσει το επενδυτικό σου προφίλ.

Το λες και κακό επαγγελματισμό. Δεν πειράζει ωστόσο. Υπάρχουν πάντοτε ευκαιρίες.

hippy είπε...

Ο/Η michele είπε...
Στο "marketzone που εκλεισε" αν σου θυμιζει κατι :))

22 Απριλίου 2020 - 5:25 μ.μ.


Έχω χάσει κοντά 2 χιλιάδες σχόλια εκεί. Ανάμεσα στα άλλα "ΑΤΕ, SOS, Κυκλοφορεί και είναι Επικίνδυνη" όπου προειδοποιούσα για την επικείμενη αναστολή διαπραγμάτευσης 2 βδομάδες πριν (οκ, είχα και λίγο εσωτερική πληροφόρηση από στέλεχος)

ArTaXiA είπε...

Πρόσεξε εσύ, μη σκίσεις κανένα καλσόν...

hippy είπε...

ArTaXiA 5:33 μ.μ.

Έτσι το θεώρησα κι εγώ και θύμωσα πολύ (πρώτα με τη μούρη μου βέβαια που δεν έψαξε). Το μετρητό που μετέφερα ήταν πολύ, σχεδόν 6ψήφιο.

Ευτυχώς που δεν ακολούθησε κανείς απ΄το παρόν μπλογκ (και που δεν διέθετε το προιόν CRUD στους πελάτες της η ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ που συναλλάσσονται κάποιοι κολλητοί)

hippy είπε...

Κύριε Vlaso εγώ είμαι λίγο επαρχιώτης στις διεθνής αγορές. Αγνοώ τους δείκτες που αναφέρατε. Επειδή ωστόσο θέλω να έχω κάποια χρήματα σε ξένες αγορές για διαφοροποίηση κινδύνου στην παρούσα πτώση τοποθέτησα κάποια χρήματα σε μετοχές που παρακολουθώ μερικά χρόνια...από Γερμανία στον δείκτη ISHARES DAX, RWE και SAP... από Γαλλία DG (Vinci) και EDF κι από Αγγλία BATS, GSK και AZN...εάν έχετε αμφιβολία για κάποια από δαύτες θα πάρω σοβαρά υπόψιν τις τυχόν ενστάσεις σας

ArTaXiA είπε...

1) Ακόμη περιμένω να απαντήσεις στα προηγούμενα αναπάντητα από καιρό ερωτήματα.

2) Έχει ο άνθρωπος τον καημό του και συζητάμε για άσχετο θέμα και πετάγεσαι να ανακοινώσεις πως αγόρασες πετρέλαιο Οκτωβρίου. ΜΑ ΠΟΣΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΓΙΑ ΜΑΣ κι εσύ και η αγορά σου. Γιατί το κάνεις αυτό; ΤΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ;

3) Γιατί Οκτώβριο; Δεν σου έφταναν τα λεφτά για το margin κοντινότερου μήνα;

4) Μιλάς για "πελατάκια" και δεν έχεις καν ιδέα πως βιοπορίζομαι. Σίγουρα δεν ψάχνω για "πελατάκια". Μήπως ψάχνεις εσύ;

ArTaXiA είπε...

Εντάξει Vlaso.

Στέρεψαν και οι απαντήσεις και τα επιχειρήματα και αρχίσαμε τη ζαχαροπλαστική.

Αναμενόμενο! Και πολύ ασχολήθηκα.

Υ.Γ. Είσαι σίγουρος πως είναι "μαμά σου" εκείνη που σου δίνει και παίζεις;

Τραχανά!

Τασος ο λιμοκοντορος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
streetboy είπε...

Εμ βέβαια όταν σε ξεβρακωνουν όλοι με επιχειρήματα και links που αποδεικνύουν τις μπούρδες που αναγκαζόμαστε καθημερινά να ακούμε από εσένα τότε αρχίζεις τις αλητικες συμπεριφορές...ο ένας δεν έχει μάνα, ο άλλος είναι μπακάλης, ο άλλος είναι τρολ κλπ
Όσον αφορά το ότι δεν ψάχνεις πελάτες δεν θυμάμαι κανένα άλλο εδώ μέσα να ζητιανευει λεφτά για να δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του (με φεγγάρια πανσελήνου και άλλες λοιπές μπαρουφες) και διώχνεις κακην κακώς σοβαρούς και μετριοφρωνες αναλυτές...
1ον:Αν θες να βρεις πελάτες να πληρώσεις διαφήμιση σε sites και όχι να μπαίνεις απροσκλητος σαν τον ζητουλα και να τεντώνεις το χέρι.
2ον: Επειδή ο vlasso μας θύμισε τα σχόλια που είχαν γίνει τότε με τη φφ, δε σε είδα να βγεις και να ζητήσεις ΣΥΓΝΩΜΗ από το nek τον οποίο τότε βγήκες μετά μανίας και κατηγορούσες για την φφ και ο οποίος έπεσε μέσα 100% ενώ εσύ επέμενες στις μαλακίες σου....
Άντε σε βαρεθηκαμε ανισορροπε!!!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μερες φωναζω για τις υπουργαρες που κανουν του κεφαλιου τους στην πλατη ενος λαου που υποφερει με κλειστες δουλειες...
Ενω οι τεχνοκρατες τα καταφεραν μια χαρα και εδωσαν ποντους στον Μητσοτακη...οι πολιτικαντιδες Βρουτσηδες..Αδωνιδες και τα παρελκομενα τους τα εκαναν μπαχαλο.
Επομενη κινηση ειναι να πανε αμεσα σπιτι τους γιατι καθε μερα που μενουν αφαιρουν και μια μοναδα απο τον Πρωθυπουργο(οχι οτι με ενδιαφερει)
Οι προσβλητικες δηλωσεις Αδωνη για τους ανεργους που εχουν κρυφα εισοδηματα και Βρουτση που κοιταζει να κανει δουλιτσες προσβαλουν την νοημοσηνη μας..
Θα αναφερω κατι που χρονια παρατηρω αλλα δεν εχω σχολιασει...
Στις εκπομπες του Κυριου..οσο εγω μιλαω..εσεις τηλεφωνηστε...ακουω το εξης..
Για σημερα τα τελευταια 20 πακετα στην εκπομπη μας με 30 ευρω εκαστο..οποιος προλαβει..
Και εγω που μου αρεσει η αριθμητικη σκευτομαι..
Ο τηλεοπτικος χρονος ανα εκπομπη κοστιζει 500 ευρω χωρις να υπολογισω ολα τα υπολοιπα εξοδα..πως διαολο βγαινουν;
Η μηπως τα πακετα ειναι χιλιαδες αλλα λεμε 20 οποτε εχουν βγαλει και την ταριφα για το ποσο φορο θα πληρωσουν;
Αντε να πατε σπιτι σας γιατι βρωμαει πολυ.