Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 





ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ 
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Να είμαστε ειλικρινείς: Οταν ξεκίνησε να κλείνει ο ένας οικονομικός κλάδος μετά τον άλλο, η πιο ευάλωτη ομάδα εταιρειών στον κορωνοϊό φάνηκε ότι θα είναι οι τράπεζες. Η υποχώρηση από 60% έως 70% στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις αποτύπωνε, εκτός από την έντονη αβεβαιότητα της επιδημικής διάρκειας, το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης. Να χαθούν δηλαδή περισσότερα από το 75% των εποπτικών κεφαλαίων σε νέες προβλέψεις απομείωσης που τα έσοδα θα αδυνατούσαν να καλύψουν. Ακόμα και όταν οι εποπτικές αρχές έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν αναστέλλοντας τα τεστ αντοχής και μαζεύοντας πίσω όλες τις ρυθμίσεις που είχαν περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, το Χρηματιστήριο δεν άκουσε ιδιαίτερα, καθώς η προϊστορία στο ταμπλό φαίνεται να υπερισχύει των αριθμών.

Η ολοκλήρωση του α' τριμήνου έδειξε ότι τα μεγέθη δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι τράπεζες όχι μόνο δείχνουν να αντέχουν, αλλά δημιουργούν την αίσθηση της ευκαιρίας, αφού η καλή εξέλιξη της αντιμετώπισης της πανδημίας -έως σήμερα- και οι μελλοντικές εισροές κεφαλαίων από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια αλλάζουν τα αρχικά δεδομένα και αν μη τι άλλο απομακρύνουν τα σενάρια των «άτακτων» κεφαλαιακών ενισχύσεων (βλ. ανακεφαλαιοποιήσεις).

Οι τιτλοποιήσεις είναι ένα ανοιχτό θέμα, καθώς είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, υπάρχει ωστόσο και η πιθανή λύση στον ορίζοντα μια ευρωπαϊκής bad bank. Ενα ακόμα ισχυρό χαρτί στο τραπέζι ήταν ο βαθμός συμμετοχής των δανείων στο «moratorium» πληρωμών τόκων: Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις του α' τριμήνου της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, περίπου το 1/5 όσων δανειοληπτών είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν την πληρωμή τόκων έχει αιτηθεί την εξαίρεσή του, γεγονός που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη φθορά του επιτοκιακού αποτελέσματος. Επομένως λεφτά υπάρχουν -και αν δεν υπάρχουν, έρχονται-, εναλλακτικές υπάρχουν, διάθεση από τον επόπτη να βοηθήσει υπάρχει, αν οι τράπεζες μείνουν όρθιες -και- φέτος το μέλλον τους ανήκει. Και δεν μιλάμε για το χρηματιστηριακό κομμάτι.

Αναλυτικότερα:

-Τράπεζα Πειραιώς: Η λογική ήταν να δείξει ο όμιλος εμπροσθοβαρώς την επίπτωση της πανδημίας από το α' τρίμηνο καταγράφοντας 46 εκατ. ευρώ έκτακτα έξοδα στο προ προβλέψεων αποτελέσματα και 324 εκατ. ευρώ στις προβλέψεις απομείωσης. Υπό συνθήκες κανονικότητας η τράπεζα θα έδειχνε κέρδη προ φόρων 30 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 230 εκατ. ευρώ). Η στρατηγική αυτή είχε το κόστος της στα εποπτικά κεφάλαια, τα οποία πλέον υποχώρησαν στο 13,2% στο μεταβατικό επίπεδο ή 10,8% με την πλήρη ενσωμάτωση των κανόνων της Βασιλείας 3. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν οριακά κάτω από το 50% σε επίπεδο ομίλου, εμφανίζοντας για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική μεταβολή.

Το πλάνο μείωσης των τιτλοποιήσεων έχει στην ατζέντα του επόμενου δωδεκαμήνου δύο συναλλαγές ύψους 2 και 5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπουν στο πρόγραμμα του εγγυήσεων του «Ηρακλή», ενώ στο άμεσο μέλλον φαίνεται να κλείνει η συναλλαγή τιτλοποιήσεων Iris (600 εκατ. ευρώ κάρτες και δάνεια μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις), ενώ η συναλλαγή Trinity II μπαίνει στη διαδικασία των προσφορών μέσα στον Ιούνιο (επιχειρηματικά δάνεια 200 εκατ. ευρώ).

Εντός του 2020 η Τρ. Πειραιώς έχει δώσει νέα δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το αναθεωρημένο πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των NPEs προβλέπει μείωσή τους από τα 27,5 στα 12,1 δισ. ευρώ. Η μείωση αναμένεται να επιτευχθεί κατά 8,8 δισ. από εισπράξεις και ιάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων, κατά 4,4 δισ. ευρώ μέσω διαγραφών και κατά 6,9 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων. Η εκτιμώμενη επίτευξη του στόχου ήταν ώς το τέλος του 2021. Η τράπεζα προγραμματίζει νέες εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης ύψους 900 εκατ. ευρώ.

-Εθνική Τράπεζα: Και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η λογική ήταν να αξιοποιηθεί το σημαντικό κέρδος από την ανταλλαγή του Titlos με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, η οποία έλαβε μεν χώρα το 2019, καταγράφηκε ωστόσο ως κέρδος 800 εκατ. ευρώ το 2020. Η τράπεζα κινήθηκε εμπροσθοβαρώς ανεβάζοντας κατά 416 εκατ. ευρώ περίπου τις προβλέψεις του τριμήνου, κλείνοντας για φέτος την υπόθεση Covid-19, ενώ κατέγραψε δύο ακόμα έκτακτα τα οποία αφορούσαν την πρόβλεψη για εθελούσια (90 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενο μέγεθος 800 υπαλλήλους) και 10 εκατ. ευρώ από το ΛΕΠΕΤΕ.

Στο α' τρίμηνο η παραγωγή νέων δανείων έφθασε το 1,1 δισ. ευρώ υποστηριζόμενη από εισροή 1,7 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα οργανικής προσπάθειας, ενώ η κάλυψη πλέον στα NPLs έφθασε στο 79,2% και είναι η ψηλότερη του κλάδου. Οι σκοπούμενες τιτλοποιήσεις είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, το περιθώριο 2 δισ. ευρώ στα κεφάλαια έως τα εποπτικά όρια μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό και στο τέλος του 2021 το συνολικό μέγεθος των NPEs δεν θα ξεπερνάει τα 4,3 δισ. ευρώ. Η διαφορά της Εθνικής με τις άλλες τράπεζες είναι ότι δεν πρόκειται να κινηθεί στο μοντέλο εταιρικού μετασχηματισμού που πρώτη η Eurobank υιοθέτησε.

- Alpha Bank: Η Alpha Bank αύξησε τις προβλέψεις της κατά 120 εκατ. ευρώ, όσο τις επέτρεπαν τα κέρδη από ομόλογα που για ένα ακόμα τρίμηνο κράτησαν τα κεφάλαια σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα υψηλότερα (8,3 δισ. ευρώ) απόλυτα μεγέθη από τις άλλες τρεις τράπεζες. Η μεγάλη θέση του χαρτοφυλακίου ομολόγων αναμένεται να βοηθήσει στη συνέχεια τη βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς από 3,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο η τράπεζα θα αξιοποιήσει 9,3 δισ. ευρώ τον Μάιο, με στόχο να φθάσει τα 11,9 δισ. ευρώ αποκτώντας πρόσβαση σε ρευστότητα με αρνητικό επιτόκιο έναντι οριακά θετικού τον Μάρτιο.

Η εκτίμηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2019, ενώ στα οργανικά μεγέθη (εισόδημα και κόστος) η νέα παραγωγή δανείων (+1,6 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο) και η μείωση του κόστους (-12% στο α' τρίμηνο) θα επαναλάβουν την επίδοση του 2019. H εκκίνηση των επαφών με επενδυτές για τη διαχείριση του Galaxy την εβδομάδα που πέρασε στοχεύει στο κλείσιμο της συναλλαγής εντός του 2020.

Η Alpha Bank επιδιώκει την τιτλοποίηση 11 δισ. ευρώ αξιοποιώντας τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» έχοντας κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σε 3,4 δισ. ευρώ μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στον υπολογισμό των δεικτών φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

-Eurobank: H πιο προχωρημένη τράπεζα από όλες σε επίπεδο τιτλοποιήσεων είναι η Eurobank και σύντομα θα έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 16%, από 298,9% στο τέλος Μαρτίου. Η έκπληξη από τη διοίκηση ήρθε στην εκτίμηση του φετινού αποτελέσματος. Η τράπεζα θα παραμείνει σημαντικά κερδοφόρα το 2020, με εκτιμώμενη κερδοφορία 200 εκατ. ευρώ, καθώς το προ προβλέψεων αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 800-840 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις απομειώσεων κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής των 7 δισ. ευρώ (Cairo) θα συνοδευτεί από τη διανομή τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης στους μετόχους της Eurobank (75% για ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ), ενώ το 20% θα δοθεί στην Dovalue και το υπόλοιπο 5% θα μείνει στην τράπεζα.

Τα δύο γκρουπ αποτιμήσεων

Εμφανώς διαφοροποιημένες πλέον οι αποτιμήσεις των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες φαίνεται να είναι χωρισμένες σε δύο γκρουπ. Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους, απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στη μείωση των NPEs, αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει πλέον η κεφαλαιακή τους θέση. Στον αντίποδα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και το «βαρύ» πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν πλέον μπροστά τους. Στα τρέχοντα επίπεδα το ρίσκο έχει προεξοφληθεί και με το παραπάνω.

Για έναν ξένο επενδυτή η είσοδος στην ελληνική αγορά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταιρείες που να έχουν και υψηλές δυνητικές αποδόσεις - μια περιφερειακή αγορά δεν μπορεί να έχει ανάλογη πορεία με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, γιατί απλούστατα δεν θα ήταν ισχυρά ανταγωνιστική. Αν υπάρχουν μετοχές που μπορούν γρήγορα από τα τρέχοντα επίπεδα να δώσουν σοβαρές συγκινήσεις, αυτές είναι των τραπεζών. Η επιστροφή στον MSCI είναι θέμα χρόνου.

Μάνος Χατζηδάκης 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε 6-7 Ιουνίου

10 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

https://www.protothema.gr/greece/article/1014342/mukonos-duo-mines-louketo-kai-20000-euro-prostimo-gia-ton-sunostismo-se-bits-bar-stin-ftelia-foto-video/


Και τα φυντανια της οικονομιας του γραφειου Αδώνιδος και ΣΙΑ..μας εκπλησουν για αλλη μια φορά...
20.000 το προστιμο ...και πολυ σωστα..
Με την υγεια δεν παιζεις..ε;
Οταν ομως κλεινεις την επιχειρηση για δυο μηνες το κρατος χανει ΦΠΑ..ασφ.εισφορες..φορους που εχουν σχεση με την λειτουργεια του καταστηματος...μελοντικα εσοδα του κρατους..και πολλα αλλα.
Κανονικα το προστιμο πρεπει να το φανε οι του υπουργειου για την ασχετοσυνη τους.
Κυριοι..οπως και στα γηπεδα η αλλου ..οταν θελεις να επιβαλεις τον νομο ριχνεις τα προστιμα οπως προσταζει ο νομος αλλα δεν στερεις εσοδα του κρατους γιατι στο τελος τιμωρεις τον εαυτο σου..
Τοσο μυαλο θελει μια φιλελευθερη κυβερνηση να το καταλαβει αυτο;
Ουτε ο τσιπρας δεν θα το εκανε αυτο..
Ξυπνηστε επιτελους.
Καλημερα και χρονια πολλα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Σε ολα τα μαγαζια το ΣΚ ο κοσμος ηταν ο ενας πανω στον αλλον..
Κλειστε τα ολα..
Στο συγκεκριμενο εργαζονται 300 ατομα..
Δηλαδη αλλα 300 ...800 αρια για το κρατος με εντολη υπουργου.
Τοσο ασχετοι.
Μπραβο υπουργαρα..
Κλειστα ολα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μα θα πει καποιος....
Δηλωνει τους εργαζομενους;
Πληρωνει φπα;
Τα δηλωνει ολα;
Μπορει και ναι μπορει και οχι..μπορει και κατι ενδιαμεσο λεω εγω..αλλα για αυτα υπαρχουν αλλοι να κανουν σωστα την δουλεια τους..
Μα θα κλαψουμε για τα μπιτσομπαρα; θα πει ο αλλος..
Φυσικα και θα κλαψουμε γιατι αυτο πουλαμε..τουρισμο..εστιαση και αερα κοπανιστο( ηλιοβασιλεματα)τι να λεμε τωρα..αν και αν;
Σας εχω πει καιρο οτι οι τωρινοι ειναι λιγοτερο ασχετοι απο τους προηγουμενους και αφου δεν εχουμε αλλους θα τους τρωμε στην μαπα..
Οποτε με ενδιαφερον θα περιμενω την εξελιξη της υποθεσης αυτης..και αλλων που δεν ειδαν το φως της δημοσιοτητας..και αν θα ανοιξει σε δυο μηνες η σε δυο ημερες..γιατι τοτε η υποκρισια θα περισευει.

ArTaXiA είπε...

Θα πτωχεύσει την επιχείρηση και σε 15 ημέρες θα ανοίξει με νέο ΑΦΜ Οπλαρχηγέ. Μη χολοσκάς. Μαγαζί γωνία δεν κλείνει ποτέ.

Bonjour παίκτεεεεεε

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πολυ σωστα Αρταξια..και εδω ειναι η υποκρισια που ελεγα παραπανω...
Φωναζει η υπουργαρα τον εκλεισα δυο μηνες( τι(Α) ηδονή)αλλα θα κανει την δουλεια του ο καθε μαγαζατορας γιατι εχει μυαλο ανω του μετριου.
Γιαυτο και το προστιμο πρεπει να μπει σε αλλους .

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

https://www.documentonews.gr/amp/article/egine-kai-ayto-o-portosalte-egine-exallos-me-ton-adwnh-kai-apokalese-kommoynistikh-thn-kybernhsh-ths-nd

Μαθανε πως....πλακωσαν και οι Γυφτοι.
Χαχαχαχαχα.

mixalis mixalios είπε...

Υπάρχουν τα συντεχνιακα και τα οικονομικά συμφέροντα που δικαίως υφίστανται. Υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Ο κάθε επιχειρηματίας κοιτώντας τα έσοδα του μαγαζιού του χωρίς να λογιζει τους θεσμοθετημενους κανόνες βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος. Σήμερα μάθαμε για 38 ορφανά κρούσματα. Δεν ήταν από ταξίδι στο εξωτερικό, δεν ήταν από το ραμαζανι. Προφανώς αυτοί οι 38 δεν έκατσαν σπίτι. Κόλλησαν από κάπου εκεί έξω, από το λεωφορείο, από τη δουλειά αν έχουν επαφή με πελάτες ή εκεί που έπιναν καφέ ή έτρωγαν. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τουρίστες. Ήδη το τριήμερο πήγε πολύ καλά σε μεγάλο τμήμα του τουρισμού με τελευταίας στιγμής κρατήσεις. Αλλά και στον επισιτισμο.
Όμως τι θα γίνει αν μαθευτεί διεθνώς ότι στη Μύκονο ή σε όποιο άλλο τουριστικό θέρετρο είχαμε συρροή κρουσμάτων?
Για όλα αυτά οι απαντήσεις του Αδωνη ήταν απολύτως σωστές κι έκανε μεγάλη πλάκα στον Πορτοσαλτε ο οποίος θέλει να πιστεύει ότι είναι υπέρμαχος του φιλελευθερισμου. Αλλά και ο τελευταίος έχει κανόνες όπως και η ελευθερία.

mixalis mixalios είπε...

Το ήξερα εγώ ότι ήταν ο banker....

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

οταν κανείς χρησομοποιεί πολλά ψευδώνυμα και τα ξεχνά και ο ίδιος :)

mixalis mixalios είπε...

Σωστός ο Βασίλης...