Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

X.A.A 
                     




           
                                                          σχόλια για τη συνεδρίαση online


                                                                         









ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 15 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ...
Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω, των εκτιμήσεών τους για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, έχουν προχωρήσει οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκύπτει πως οι Έλληνες εξαγωγείς αναμένουν οριακή αύξηση 2% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2019, από 9% που ήταν η αρχική εκτίμησή τους. 


Βέβαια από την πρώτη εκτίμηση (αντιστοιχεί σε στοιχεία που είχαν συλλεγεί τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο), μέχρι την τελευταία (τα στοιχεία συλλέχθηκαν το διάστημα Απριλίου-Μαΐου), έχει μεσολαβήσει μια πανδημία. Η αναστολή στη λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων, ως απότοκο της πανδημίας, προβλήματα στον εφοδιαστική αλυσίδα, αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου και μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε προϊόντα, όπως μάσκες, αντισηπτικά και σαπούνια, τα οποία κατατάσσονται πλέον στα είδη πρώτης ανάγκης. 

Ποια ελληνικά προϊόντα προτίμησαν οι ξένοι
Πάντως, παρά τη σαφή επιδείνωση των εκτιμήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, αυτές παρέμεναν, μέχρι και τον Μάιο τουλάχιστον, σε θετικό έδαφος. Σε μια περίοδο όπου ο λογαριασμός του πρώτου πενταμήνου ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Το πρώτο πεντάμηνο η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 13,5% στα 12,165 δισ. ευρώ. 

Παρά τη σημαντική υποχώρηση της αξίας των ελληνικών υπήρξαν και κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπου "ξεπούλησαν”. Με βάση την ανάλυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων "έσπασε” το φράγμα του 1,078 δισ. ευρώ από 734,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι καρποί και τα φρούτα και ακολούθησαν τα λίπη και τα λάδια, τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, το γάλα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας, τα δημητριακά, τα παρασκευάσματα λαχανικών και τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα άλευρα, τα άμυλα και τα είδη ζαχαροπλαστικής. 


 
Στην 9η θέση των προϊόντων που αύξησαν τις εξαγωγές τους από 59,7 εκατ. ευρώ στα 76,6 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν τα σαπούνια, τα παρασκευάσματα για πλύσιμο (αλισίβες), προϊόντα συντήρησης, κεριά κ.ά.  Στους "κερδισμένους” της πανδημίας τα καπνά και τα βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού, τα έτοιμα υφαντουργικά είδη, τα μεταλλεύματα, οι βατές, τα σπέρματα και ιό καρποί ελαιώδεις. Τη λίστα των 15 προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές συμπληρώνει η κατηγορία χαρτί-χαρτόνια, και τεχνουργήματα από κυτταρίνη. 

Κάτω από τη βάση οι ελληνικές εξαγωγές στους βασικούς πελάτες 
Η άνοδος στην αξία των εξαγωγών αυτών των 15 προϊόντων, δεν στάθηκε όμως ικανή να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων. Μόνο από την πτώση των εξαγωγών της κατηγορίας "Ορυκτά καύσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών. Ασφαλτώδεις ύλες. Κεριά ορυκτά", οι ελληνικές εξαγωγές απώλεσαν έσοδα 1,790 δισ. ευρώ. 

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι η αντίδραση των βασικών μας πελατών οι οποίοι περιόρισαν, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και οι ίδιοι εξαιτίας της πανδημίας, την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην επικράτεια τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, νούμερο 1 πελάτη των ελληνικών εξαγωγών. Το πρώτο πεντάμηνο εισήγαγε ελληνικά προϊόντα αξίας 1,331 δισ. ευρώ, ποσό 11,8% μικρότερο από τις εισαγωγές που πραγματοποίησε το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 


Την ίδια περίοδο, δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο, νο 3 πελάτη μας, μειώθηκαν κατά 8%, κατά 25% μειώθηκαν προς την Τουρκία, 10,5% προς το Ηνωμένο Βασίλειο, 23,5% προς την Κίνα, 56,3% προς το Λίβανο, 28,6% προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και 45,1% προς την Αίγυπτο.  


 
Στον αντίποδα, άνοδο 11,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία (2ο βασικό πελάτη των ελληνικών προϊόντων), 2,3% προς τη Βουλγαρία, 28,6% προς τη Γαλλία, 12,2% προς την Πολωνία και 2,7% προς τη Ρουμανία. 

Όπως λέει στο Capital.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, "οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες απορροφούν την πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων εξακολουθούν να ταλανίζονται από την υγειονομική κρίση, χωρίς να διαφαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προοπτική αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα”.

"Αντίθετα”, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΠΣΕ, "η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθώς φαίνεται να οδεύουμε προς νέα έξαρση του θανατηφόρου ιού, καθιστώντας "εντελώς αχαρτογράφητα τα νερά που κινούμαστε". Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου”. Μοναδική θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, είναι σύμφωνα με την ίδια "η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης”.

"Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή”, όπως λέει, "η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης έρχεται να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού”.

www.capital.gr 









33 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα, και καλό μήνα σε όλους. Καλές διακοπές με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα. Ο ιός είναι υπαρκτός και δίπλα μας, και όσοι πιστεύουν το αντίθετο, ας κάνουν μια βόλτα σε κάνα νοσοκομείο.

Λευτερης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Λευτερης είπε...

Για να μην ξεχνάμε τον σπουδαίο Έλληνα πρωθυπουργό που πίστευε πως θα πιάσει κορόιδο τους κουτόφραγκους, και τον μεγάλο οικονομολόγο, που αντί να είναι στην φυλακή είναι στην Βουλή.
03/08/2015: Eπαναλειτουργία Χ.Α. μετά από αργία 25 συνεδριάσεων -Σημειώνεται Ιστορικό Ρεκόρ Πτώσης -16,23%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναλειτούργησε μετά από διακοπή 25 συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls

ArTaXiA είπε...

Bonjour


https://youtu.be/FxbPhJAuEw0

Λευτερης είπε...

Πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό είναι μεταξύ 20 και 29 ετών επεσήμανε ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano Μποντουίν Κατρί

https://www.amna.gr/home/article/478377/Belgio-Covid-19-To-50-ton-neon-krousmaton-einai-kato-ton-40-eton

ArTaXiA είπε...

Επειδή ήμουν εκτός και έχω χάσει το touch μου, για πες ρε Vlaso, πώς τη βλέπεις την αγορά;

μπαρμπαλιας είπε...

σπακέ,μπιτέ,κλπ μαλακιες με δυό
χαρτια καθε μερα επανω.
βρικαμε δουλεια....
το μουτζουρη στο τελος

Λευτερης είπε...

Ευρωζώνη: Στις 51,8 μονάδες ανέκαμψε ο μεταποιητικός PMI τον Ιούλιο 2020
https://bankingnews.gr/index.php?id=511722

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημερα σας.
Μην ακουυε τον οπλαρχηγο..ουτε 500 ουτε 550
Εσεις να βλεπετε τα χαμηλα στις 630.
Βεβαια μετα της Παναγιας θα εχουμε πανηγυρια.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πρεπει να το παραδεχθουμε παντως...Τι γλυκα τρωει 20-30 μοναδες καθε εβδομαδα...σε κανει να νοιωθεις βρε παιδι μου οτι τωρα γυρναει..τωρα γυρναει..
Αερηδες πολλοι εδω που ειμαι..φυσαει και δεν το αντεχω.
Καλες διακοπες φιλοι μου και υγεια μονο.

ArTaXiA είπε...

Θα θεωρήσω λοιπόν πως ο μέγιστος Vlaso, δεν έχει άποψη.

Δεκτόν!

austin είπε...

Τούρκος ΥΠΕΣ σε αξιωματικούς του τουρκικού Στρατού: «Θα κατακτήσουμε τον κόσμο - Δεν περιμένουν αυτό που έρχεται»

Αν αυτή η δήλωση αλητευει, τότε νομίζω φτάσαμε στο peak της τουρκικής αλαζονείας και σιγά σιγά έρχεται η παρακμή. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποτε θα γίνει αυτό.

Καλημερα, καλό μήνα και σχόλια για την αγορά δεν υπάρχουν πλέον

Λευτερης είπε...

…….σχόλια για την αγορά δεν υπάρχουν πλέον ……..
Ας αφήσουμε την αγορά να σιγοβράζει στο ζουμί της και ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας.
Ο Αριστερός Τσακαλώτος επί υπουργίας του έκανε 25.672 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ο Αριστερός Τσακαλώτος δήλωνε τον Νοέμβριο του 2017 ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους
Ο Αριστερός Τσακαλώτος τον Φεβρουάριο του 2019, με τον Νόμο 4346/2015, κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας.

hippy είπε...

Παίρνω αμπάριζα από την επανεμφάνιση του καλού καλλιτέχνη για να τοποθετηθώ και να τον ρωτήσω.

Η αγορά μοιάζει να είναι άρρωστη και μάλιστα με περισσότερες από μια ιώσεις ταυτόχρονα. Μετά τον 6μηνο περίπου εορτασμό της αλλαγής εξουσίας έχω την εντύπωση ότι ξαναγυρίσαμε στην εποχή του stock picking. Είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι οι μετοχές που αντέχουν στην πίεση θα αποδώσουν και στην αντίδραση που νομοτελειακά κάποια στιγμή θα έρθει? Αντί να ψάχνουμε βυθούς, πάτους και λαγούμια μεταξύ των ημιθανών συστημικών?



hippy είπε...

Ποστάρω μια επιλογή μετοχής που έκανα στου κ. Τάκη σε απάντηση σχολίου φίλου επενδυτή (η οποία βέβαια υπάρχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο μου αλλά σκέφτομαι σοβαρά να ενισχύσω τη θέση)

"Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη σας "προς το παρόν δεν μπαίνω καν στον πειρασμό να σκεφτώ για αγορές". Στις επιλογές σας θα πρόσθετα τον ΑΔΜΗΕ περί τα €2 μετά την αποκοπή του μερίσματος (24/08/2020). Υπάρχουν νέα μπροστά που νομίζω τον κάνουν να αξίζει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο. Αναφέρομαι στην περαιτέρω πώληση ποσοστού από το κράτος όπου πιθανολογώ τιμή αρκετά υψηλότερη από τα περίπου €2,93/μετοχή που πλήρωσε το 2017 η State Grid καθώς μιλάμε για άλλη, καλύτερη εταιρεία.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3471278/aulaia-stin-apokratikopoiisi-tou-deddie-to-fthinoporo

https://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/2033966/o-admhe-kai-ta-siniala-gia-to-merisma.html

Φυσικά δεν ξεχνώ ότι σημαντικό λόγο έχουν οι ευρωπαίοι μανδαρίνοι που συχνά είναι περισσότερο αναβλητικοί από τους κυβερνητικούς δικούς μας. Οπότε ως προς την περαιτέρω αποκρατικοποίηση δεν περιμένω λευκό καπνό πριν την Άνοιξη/2021 (στην καλύτερη περίπτωση)"

michele είπε...

Καλημέρα, καλό μεσημερι σε όλους :) Απο σημερα και μεχρι τελους του μήνα, "σχετικες" διακοπες, οποτε τα γραφηματα θα ειναι σαφως πιο αραιά
Αναρτησεις μπορει να μην υπαρχουν καθημερινα, ετσι κι αλλιως χωρος για σχολιασμο υπαρχει

Οσον αφορα τη σκεψη του Ηippy, θεωρω σαφες οτι οι μετοχες που ηδη εχουν μια καλη συμπεριφορα εν μεσω πανδημίας θα εχουν και στο εγγυς μέλλον και θα παρεχουν μια σχετική ασφάλεια
Μεταλλα-κατασκευες-ενεργεια-πληροφορικη ειναι πιστευω οι κλάδοι που θα συνεχισουν

Φυσικα σε ενα καλυτερο κλιμα, θα υπαρξουν και δυνατες αποδοσεις ακομα και αυτων που εχουν μεινει πισω συμπεριλαμβανομένων των συστημικών

michele είπε...

Οσον αφορα τον ΑΔΜΗΕ η λογιστικη του αξια ειναι >2,90€ οποτε απο πιστευω απο 2,20 και κατω ειναι μια καλή επιλογή για επενδυτες

hippy είπε...

Τούτη τη στιγμή η κυβέρνηση μοιάζει να είναι με την πλάτη στον τοίχο. Τα χρήματα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι θα έλθουν (όπως πάντα) καθυστερημένα...χέρι στο αποθεματικό των 32 δις ΔΕΝ πρέπει να μπει (κι ας το προτείνουν κάποιοι ανεγκέφαλοι συριζαίοι) καθώς η μείωση του μαξιλαριού θα χαλάσει συνολικά την καλή εικόνα δανεισμού της χώρας...οι αποκρατικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να είναι κάποιες διέξοδοι

ΙωσηφΑυγε είπε...

Καλη βδομαδα αντζουληδες.
Χερετιζο ξεχορα και τον γνοστη στα χριματιστιριακα ΑΡΤΑΞΙΑ.Καλιμερα αντζουλη μου.Ουλα τα καλα πεδια εδο εινε μαζεμενα.Αλλα εγο αρχισα και φοβουμε.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Εγώ δε φοβαμε καθόλου, περιμένω βοήθειες για να μπω.
Τα ισχνα αποθεματικά μου δεν επιτρέπουν λαθη :)

ΙωσηφΑυγε είπε...

Τορα φοβουμε πλιτερο αντζουλη μου.Γιατι οπος οσφρενομε και συ εισε λιγο καλιτερος μονο απο μενα.Η γνομη των αντζουληδων Αφεντικου ΑΡΤΑΞΙΑ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ χιππι μετραη για μενα πλιοτερο.Κι οι αλλοι ομος που γραφετε εχετε αποψι καλιτερη απο μενα.Γι αφτο σας διαβασο ουλους κιολο και κατι περνο απουλους σας

ΙωσηφΑυγε είπε...

Αφεντικο εινε ο κος Μιχαλης.

ΙωσηφΑυγε είπε...

Αι καλα καλινιχτα.Δεν εχη αλλο προκοπι αντζουλιδες.Πουλαο και τη γεκτερνα και τη ΔΕΗ και ασχολουμε με το χοτελακι μου.Προκοπι εδο δεν γλιεπουμε,Για σας αντζουληδες.Αν δεν εχο κατι καλιτερο να ξαναματαγραψο καλο καλοκερι κι η Παναγια μαζι μας.

hippy είπε...

Λευτερη εάν έλεγες ο Ρεαλιστής υπουργός οικονομικών Κύριος Τσακαλώτος θα ήσουν (κατά τη γνώμη μου) σωστότερος. Νομίζω είχε και τις δύο ιδιότητες που του αποδίδω. Δεν χρειάζεται να ενδίδουμε στο λαϊκισμό των ΜΜΕ

hippy είπε...

Ο οποίος Ευκλείδης επίσης έχει καλό γούστο. Είδα χθες μια ταινία με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Πολύ ωραίο γυναίκα.

Λευτερης είπε...

Ηλία πολύ θα το ήθελα να ήταν ρεαλιστής και ας είναι αριστερός, (έχω γνωρίσει πολλούς αριστερούς ρεαλιστές, αντικειμενικούς και δίκαιους που λένε τα πράγματα με το όνομά τους). Ο Ευκλείδης λέει κατά το πως τον συμφέρει. Πριν το 2015 για τον Τσακαλώτο οι πλειστηριασμοί ήταν κόκκινη γραμμή

Λευτερης είπε...

Τσίπρας και Βαρουφάκης επί έξη μήνες οδηγούσαν την χώρα στα βράχια, γιατί δεν τους συμβούλεψε να ακολουθήσουν την οικονομική πολιτική που εφήρμοσε μετά της δεύτερες εκλογές σαν υπουργός οικονομικών???? Εκτός και με την σιωπή του εξαγόραζε αξιοπρέπεια και θέση. Αυτός δεν είναι ρεαλιστής.

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Λευτέρη μην ξεχνάς ότι ο κόσμος μετά την κοροϊδία αρχικά
1. του haircut των δανείων που
Α) μας οδήγησε σε αυτό που όλοι ξεραν δηλαδή σε κατάσταση ελεγχόμενης?? χρεωκοπιας και συνακόλουθα
Β) στον αποκλεισμό από την αγορά ομολόγων.
Γ) την αλλαγή του χρέους σε όρους Βασιλείας 2.
Δ) την πλήρη εξάρτηση από την τρόικα για κεφάλαια, που οδήγησαν...
2. Την εφαρμογή μνημονίων που στόχο είχαν την πρόσκαιρη (3 με 4 χρόνια) μείωση του ΑΕΠ με στόχο το 7% που ωστόσο πλησίαζε τα 10 χρόνια στις εκλογές που βγήκε ο Συριζα και ήταν +25% ύφεση δηλαδή η εφαρμογή ήταν εγκληματικά και ανεξέλεγκτα αρνητική στην οικονομια με αύξηση στο 30% της ανεργίας.

Οπότε και πάλι καλά που δεν βγήκε η Χρυσή Αυγή να χαιρεταμε βυζαντινά.

Τώρα αν από τα παραπάνω εσύ θέλεις να επικεντρωθείς στην διαπραγμάτευση που πούλησε ο Τσίπρας ( θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε και το γιατί κάποια στιγμή), δεν λέω έχει σημασία αλλά για μένα περισσότερη σημασία έχει το γιατί κανένας δεν ασχολείται με τη διαλειση της Ελληνικής οικονομίας που έγινε από την Τρόικα και το ΔΝΤ.

Εμένα οσ

μάθει το αντλαγμα η τον εκβιασμο

Λευτερης είπε...

Ο πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε χθες στη Βουλή τον κ. Σταϊκούρας «υπουργό των πλειστηριασμών».

hippy είπε...

Καρντάσια ξεκολήστε...όλοι τους τα λένε αλλιώς σαν αντιπολίτευση κι αλλιώς σαν κυβέρνηση...είτε μιλάμε για τον κολοτούμπα Τσίπρα, είτε για τον Σαμαρά των Ζαππείων, είτε για τον "λεφτά υπάρχουν" ΓΑΠ είτε για τον ανίκανο μπιφτεκοφάγο της Ραφήνας κύριο υπεύθυνο κατά την γνώμη μου για την πτώχευση της χώρας το 2012.

Εσείς βέβαια, όπως όλοι μας, δικαιούστε να έχετε την δική σας προσωπική άποψη (για όλα φταίνε οι αριστεροί είτε κυβερνούν είτε όχι και να ξεψειρίζετε την φρασεολογία τους). Δεν με αφορά. Καληνύχτα.

Λευτερης είπε...

Καλό βράδυ Ηλία.

VAGGELIS MP είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nebuchadrezzar είπε...

.