Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

112 σχόλια:

hippy είπε...

Χαιρετε

έχω την άποψη πως το ρευστό ή η έλλειψη του καθορίζει την κίνηση της αγοράς. Απ΄ότι βλέπουμε από τις συναλλαγές στην Ελλάδα το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Νομίζω πως τα εταιρικά αποτελέσματα (με εξαίρεση μάλλον τις τράπεζες από το 2024) θα στρέψουν στο ΧΑΑ επιπλέον ροές. Προσωπικά θεωρώ ότι με ορίζοντα 10μήνου (Μάιος 2024) το ρίσκο/απόδοση είναι ελκυστικό.

Η μικρή εξαέωση κερδών τούτων των ημερών είναι απαραίτητη (και με βαριά καρδιά) επιθυμητή. Πιθανολογώ πως από μεθαύριο Πέμπτη θα αποκατασταθεί η ηρεμία. Στατιστικά το κλίμα πριν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ευννοικό. Ωστόσο δεν βλέπω γιατί ο συνετός επενδυτής να βιαστεί να τοποθετήσει τα χρήματα του τώρα. Σε ότι με αφορά θα προτιμούσα τέλος Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη που είναι πλησιέστερα στις Αλκιωνίδες του Ιανουαρίου.

Η ευχέρια χρημάτων είτε η έλλειψη τους καθορίζει την αισιοδοξία μας στην αγορά.

hippy είπε...


Πακέτο 50.000 Epsilon net στα €10,08. Keep on κ. Μίχο!

Andreas D. είπε...

πακέτα ΕΠΣΙΛ:
52,612 x 10.16
52.613 x 10.18

hippy είπε...


Κεφαλαιοποίηση ΣΑΡ...66,85 εκατ χ 8,00 = 534,8 εκ.


Κεφαλαιοποίηση ΕΠΣΙΛ...54,20 εκατ χ 10,20 = 552,8 εκ.


25αρη πες αλεύρι...ο Μίχος σε γυρεύει (προσεχώς ή λίγο αργότερα)

Επειδή πάντως και ο Κυριάκος Σαράντης ενδιαφέρεται για την μετοχή* του θεωρώ αρκετά πιθανό αγορές ιδίων και "τράβηγμα" προς τα €9.


(πριν τις αλλαγές FTSE25 τον Ιούνιο όπου παιζόταν εάν η είσοδος Cenergy έβγαζε τον ΣΑΡ ή τον ΟΛΠ ο Κυριάκος Σαράντης αγόραζε καθημερινά μετοχές της εταιρείας του αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του και τελικά βγήκε ο ΟΛΠ)






hippy είπε...


Περί ΑΝΕΚ (to "μπει" or not to "μπει")

Το χαρτί στο ταμπλό υποφέρει. Ευκαιρία όμως είναι??

Τα Διοικητικά Συμβούλια των 2 εταιρειών έχουν εγκρίνει την Δημόσια Πρόταση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομοίως. Εκκρεμούν πλέον οι εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις και η (τυπική) έγκριση της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πιθανολογώ ότι αυτό είναι που φοβάται το ταμπλό. Ότι δηλαδή οι εκκρεμότητες θα καθυστερήσουν περισσότερο από 3,5 μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί το 3μηνο υποχρεωτικής αγοράς από την STRIX για την ΑΤΤΙΚΑ και η τιμή θα πέσει όπως συνέβει στην περίπτωση της ΜΙΓ.

Τι έγινε στη ΜΙΓ?

Η δημόσια πρόταση της Πειραιώς ήταν αρχικά €0,1668 ανά μετοχή και τελικά (λόγω Ηλιόπουλου) στα 0,2170 ευρώ/μετοχή. Στη συνέχεια έγινε reverse split 30/1 => η αναπροσαρμοσμένη τιμή είναι €6,51. Χθες έκλεισε στα €4,01 δηλαδή υπάρχει μείωση 38,50%. Με τη δημόσια πρόταση η Πειραιώς συγκέντρωσε το 87,779% των μετοχών. Καθώς το ποσοστό ήταν μικρότερο του 90% δεν υπήρξε υποχρέωση τρίμηνης στήριξης της τιμής ΜΙΓ στο ταμπλό. Τούτη την ώρα το free float είναι περίπου 12,22% η Πειραιώς δεν έχει (κατά τη γνώμη μου) κανένα λόγο να το περιορίσει με αγορές ιδίων.

Στην ΑΤΤΙΚΑ τώρα η STRIX έχει μαζέψει ήδη το 94,70% των μετοχών. Πιθανολογώ ότι ένα επιπλέον 3-3,50% θα δεχθεί τη ΔΠ (δεν τα δίνουμε στο ταμπλό για να γλυτώσουμε τις προμήθειες της χρημ/κης). Γύρω στο 1% κατέχονται από πεθαμένους, αδιάφορους-απογοητευμένους. Χοντρικά δηλαδή το 99% των μετοχών ελέγχονται από την STRIX που έχει αναλάβει (στο ενημερωτικό) την υποχρέωση να στηρίξει την τιμή στο ταμπλό επί 3μηνο και να διατηρήσει την μετοχή στο ΧΑΑ για τουλάχιστον 1 έτος. Αναρωτιέμαι:

α) "πόσοι ξεχασιάρηδες θα μείνουν μετά το 3μηνο της στήριξης?"
β) "πόσοι εξ΄αυτών θα σπεύσουν να πουλήσουν από τον Δεκέμβριο και μετά πιέζοντας την τιμή?"
γ) "πόσο πιθανό είναι ο ceo της Strix κ. Mark Bartlett να αφήσει να "διασυρθεί" η εταιρεία του χάνοντας (λογιστικά) λεφτά απ΄την θυγατέρα ναυτιλιακή?
δ) σε αντιπαράθεση των ανωτέρω σκέψεων η κεφαλαιοποίηση της ΑΝΕΚ είναι περίπου το 12% της ΑΤΤΙΚΑ. Δεν το λες και λίγο. Μετά την ανταλλαγή οι συντριπτικά περισσότεροι θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν.

Για ολοκλήρωση της εικόνας να πούμε ότι όποιος αγόρασε ή πούλησε μετοχές της ΑΝΕΚ χθες στα €0,2660 ήταν σαν να αγόρασε/πούλησε ΑΤΤΙΚΑ στα €2,20. Η αποτίμηση του εκτιμητή για την "δίκαιη τιμή" της ΑΤΤΙΚΑ κατά την δημόσια πρόταση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ήταν €1,75/μετοχή και η ΔΠ έγινε τον Μάρτιο στα €1,855/μετοχή (=> αντίστοιχη ΑΝΕΚ 0,225... τιμή πάτωμα κατά τη γνώμη μου)

Σε 20 μέρες δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου είναι η τακτική γενική συνέλευση της Attica. Προφανώς στα θέματα της Γ.Σ. δεν είναι η ΑΝΕΚ ωστόσο είναι λογικό να συζητηθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν.

ΥΓ έχω σημαντική θέση στη χανιώτισσα. Όσο κι αν προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός φαντάζομαι πως ΔΕΝ τα κατάφερα. Οπότε.... "μελετάμε τας γραφάς για να έχουμε ιδία άποψη"

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα στους φίλους..
Βλέπω και εγώ έναν φάκελο ξεχασμένο από NGB securitys..και τι λεει?
Μπαξίσια γυρεύει για να τα βλέπω τα χαρτιά γιατί ακριβύνε το μελάνι..
Γυρεύει κατοστάρικα κάθε χρόνο για τους λογαριασμούς..
Κανονικά θα έπρεπε να μου δώσουν πίσω για την αιμοδοσία που τους έκανα τα πέτρινα χρόνια..
Καλημέρα και πάλι..

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες και από εμένα,

Ηλία για την ΑΝΕΚ.
Κατά τη γνώμη μου όλα έχουν να κάνουν με το τι πραγματικά θέλει η ΠΕΙΡ/STRIX. Αν θέλουν να προλάβουν τις ημερομηνίες μπορούν. Από τις πρώτες κινήσεις τους κρίνω ότι δεν πολυκαίγονται εκτός αν έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους. Και οι δύο εταιρείες έχουν Γ.Σ. την ίδια ημερομηνία (07/09). Θα μπορούσαν, ίσως, να είχαν προσθέσει ως θέμα την απορρόφηση από Αττικα της ΑΝΕΚ. Δεν το έκαναν. Ούτε έχουν προκηρύξει ακόμα την έκτακτη Γ.Σ. που θα συζητήσει το θέμα. Αν δεν ορίσουν και αυτή την εβδομάδα την ημερομηνία των έκτακτων Γ.Σ. τότε εκτιμώ ότι πάμε τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη (αν συνυπολογίσουμε ότι απαιτείται προειδοποίηση 20 ημερών για να οριστέι μια Γ.Σ). Βέβαια και πάλι θα υπάρχει χρόνος τότε μέχρι και τέλος Νοέμβρη που λήγει το τρίμηνο. θα μπορούσαν εύκολα βέβαια να ζητήσουν μια μικρή παράταση της ΔΠ (και καλά λόγω θέρους) ή να συνεχίζουν να αγοράζουν και μετά το τέλος του Νοέμβρη (δεν τους το απαγορεύει κανεις). Απλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν βιάζονται...
Τωρα τι μπορεί να συμβεί μετά το Νοέμβριο και εφ' όσον οι κάτοχοι ΑΝΕΚ δεν θα προλάβουν τη ΔΠ μια εικόνα μπορεί να μας δώσει η εκτίμηση της Eurobank

https://www.kathimerini.gr/economy/business/562563511/megales-yperaxies-gia-toys-metochoys-tis-anek/

"Το ποσό αυτό προκύπτει από την εκτίμηση της αξίας των μετοχών της Attica Group σε επίπεδα έως και 3,42 ανά μετοχή μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ και με βάση το μοντέλο προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών".

mixalis mixalios είπε...

ΟΠΛΑ,

Το κατοστάρικο που αναφέρεις είναι μεγάλο ποσό. Βέβαια, για να κρίνεις μια σχέση με την εταιρεία υπολογίζεις και άλλα κόστη (προμήθειες συναλλαγών) αλλά και εξυπηρέτηση κτλ. Για παράδειγμα εγώ στη Eurobank πέρα από τη χρέωση ανά 6μηνο για ΣΑΤ κτλ του ΧΑΑ δεν έχω κάποια χρέωση ενώ και οι προμήθειες είναι τίμιες. Και μιλάω για απλό ebanking της Τράπεζας. Το eurobank trader λογικά θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Ο Ηλίας είμαι σίγουρος ότι ξέρει περισσότερα.

mixalis mixalios είπε...

Ευκαιρία για όσους θέλουν να μπουν στην ΙΝΚΑΤ το άρθρο του bankingnews ότι επίκεται ΑΜΚ στα 1,8 με 2 ευρώ. Αν αυτό ερχόταν τόσο γρήγορα δεν νομίζω ότι θα αγόραζαν οι βασικοί μέτοχοι τις προάλλες στα 3,15

mixalis mixalios είπε...

Χαμηλό 2,73 και παίζει στα 3 ευρώ τώρα, μαγικά πράγματα, οι εφοπλιστές δίνουν ρεσιτάλ.

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2203539/ti-yposthrizei-h-intrakat-gia-ta-senaria-peri-ayxh.html

hippy είπε...


Καλημέρα

ως προς τις προμήθειες αυτό που είναι πραγματικά τσουχτερό είναι η αμοιβή του θεματοφύλακα για τα διεθνή ομόλογα. Εάν πχ ο ΟΠΛΑ κατέχει ομόλογο ΔΕΗ (ή τράπεζας κλπ) ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει νταβατζιλίκι κοντά στο 100στάρικο ετησίως.

ΟΠΛΑ αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μιας όμως και πέρασες απ΄εδώ μπορείς να μας φωτίσεις με τη ματιά του επαγγελματία πως κρίνεις τον τουρισμό στην Αθήνα φέτος? Οι γνώμες ως γνωστόν διίστανται.

hippy είπε...


Μανωλιό μου μπράβο σε σένα και σε όσους διακράτησαν ΙΝΚΑΤ. Προσωπικά έχω μηδενίσει λίγο πάνω από τα €1,70. Σε τρέχουσες τιμές το χαρτί μου φέρνει ίλιγγο. Η συγκέντρωση σε μια ολιγομελή ομάδα των τεχνικών εταιριών με πτυχία 7ης τάξεως τους έφερε μεγάλο ανεκτέλεστο έργων. Μακάρι να τους φέρει και τα αντίστοιχα κέρδη. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο κλάδος (πλην ΕΚΤΕΡ κοντά στο 2ευρο που όμως δεν θα πάει)

mixalis mixalios είπε...

Ηλία ξέρω ότι αναφερόσουν σε μένα στο προηγούμενο σχόλιο χιχιχιχ.
Η αλήθεια είναι ότι η αποτίμηση φέρνει ίλιγγο και είναι δεδομένο ότι θα κάνει ΑΜΚ κάποια στιγμή αν θέλει να αλλάξει επίπεδο. Για αυτό είμαι κι εγώ με το δάχτυλο στη σκανδάλη αλλά πιστέυω ότι μπορεί να φτάσει πρώτα στην περιοχή του 3,70 όπου θα μειώσω σημαντικά θέση. Έτσι ήμουν και στη ΔΟΜΙΚ όπου πούλησα 50% χαμηλότερα από εδώ (μεγάλη πετυχεσιά λέμε....) έχοντας όμως βγάλει ένα 125%. Βέβαια θα μπορούσα να είχα βγάλει 300%...λεπτομέρεις,... ας πάρουν και οι άλλοι...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ηλία..
Γύρισα σχεδόν όλη την Ελλάδα
Τουρισμό είδα παντού..
Το κέντρο της Αθήνας γεμάτο με ξένους..
Εγώ κάτι δωμάτια που έχω στην ΝΔ Ελλάς τα έχω κλεισμένα μέχρι τέλος Αυγούστου.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι ξαπλώστρες παντού είχαν κενά...
Δηλαδή σχεδόν γεμάτες..
Πρώτη χρονιά το είδα αυτό..
Τα χωριά γεμάτα κόσμο...που από ότι κατάλαβα κατάλαβα δεν ξοδεύουν εκτός των απαραίτητων..
Ένα κόσμο μαζεμένο που δεν είναι απαραίτητα λόγο φτώχειας.
Έχω την εντύπωση πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης ο Έλληνας έμαθε να μην σπαταλαει το χρήμα του σε περιττά.
Κρατάει καβατζες για μια δύσκολη..
Αυτό ήταν από τα θετικά της δεκαχρονης κρίσης.
Επίσης στον Τουρισμό ότι ποσό ανακοινωθεί στο τέλος της σεζόν να το πολλαπλασιασεις επί 3..
Παίζει πολύ μαύρο.
Και αυτό μας σώζει..

mixalis mixalios είπε...

Καλή αντίδραση σήμερα της αγοράς, όπως και του ΟΛΠ αν και διάβασα ένα άρθρο στην Καθημερινή χτες που ενέχει στοιχεία προβληματισμού. Όταν θα ανεβεί στο site της θα αναφέρω το link

mixalis mixalios είπε...

Eν τω μεταξύ παντού διαβάζω για νέο deal της ΔΕΗ που έρχεται. Ελπίζω να μην εννοούν τον Κωτσόβολο...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Υ.Γ.
Ως προς το θέμα της κρουαζιέρας...
Η χώρα μας δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί τον όγκο των πλοίων που πιάνουν λιμάνια ειδικά εκτός Αθηνών..
Λέω τώρα...αν στο Κατάκολο δέσουν δύο τρία καράβια μαζί υπάρχουν οι υποδομές να υποδεχθούν τόσο κόσμο;
Όχι...

mixalis mixalios είπε...

Προφανώς και όχι ΟΠΛΑ, αλλά αν εξαιρέσουμε τα ίδια τα λιμάνια που εισπράττουν το όφελος ελλιμενισμού των πλοίων πόσο πραγματικά ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες από τους επιβάτες του ενός μεσημεριού? Ας έχουμε λιγότερα κρουαζεριόπλοια δεν πειράζει...

mixalis mixalios είπε...

Μιας και αναφέρατε τον Τουρισμό

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2203544/pano-apo-to-2019-oi-toyristikes-eispraxeis-examhno.html

Βέβαια οι κρίσιμοι μήνες είναι οι Ιούλιος και Αύγουστος

manos είπε...

Καλησπέρα ο όπλα έχει δίκιο τουρισμός εκτός Μύκονο και Σαντορίνη είναι πάνω Αθήνα ποιο πάνω από πέρυσι το καλό είναι ότι πάει πάλι πίσω Νοέμβριο

hippy είπε...


Ως προς τον τουρισμό έγινα σίγουρα γνωστικότερος. Ευχαριστώ παιδιά. Ως προς τον ΟΛΠ να πληροφορήσω κι εγώ την ομάδα ότι τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2023 (ανακοίνωση 25/Σεπτ/23) θα είναι τουλάχιστον 10-15% καλύτερα από τα περσινά. Και τα ετήσια παρομοίως. Δεν πωλείται.

(βέβαια το χαρτί απευθύνεται σε συντηρητικούς ώριμους επενδυτές που βάζουν κάτιτις καβάντζα για τις τραπεζοκόμους του οίκου ευγηρίας)

manos είπε...

Προσοχή στην Σενέρ μαζεύτηκε όμορφα

hippy είπε...


ΟΛΠ σε FTSE All Word και FTSE Emerging Europe Mid Cap. Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την έναρξη της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου.


Διεθνοποιείται ο σχιστομάτης Zhang. Όλα άσπρα!!

Andreas D. είπε...

Ευκολάκι:

https://radar.gr/article/sto-stochastro-tis-archis-gia-to-xeplyma-idiotiki-chrimatistiriaki-etairia-o-tziros-tis-opoias-ektinachthike

Andreas D. είπε...

27 απο τις 76:

https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/692681/analysi-76-etairion-se-poies-metoxes-pontaroun-oi-ependytes-se-anaptyksi-kai-prosdokies-kai-se-poies-sta-themeliodi-megethi

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2203730/apotelesmata-examhnoy-ayxhmena-kerdh-gia-7-stis-10.html

hippy είπε...


"Αυξάνονται όσοι ποντάρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

https://economico.gr/afxanontai-osoi-pontaroun-oti-i-evropaiki-kentriki-trapeza-tha-diakopsei-tis-afxiseis-epitokion-ton-septemvrio/

Πως τον λέγανε αυτόν τον περίεργο που καιρό τώρα πιθανολογούσε αυτήν την εξέλιξη? Πίπη? Τουίτη? Γρίππη? Δεν καλοθυμάμαι. Από την άλλη θα μου πείς "ας γίνει ρε φίλε πρώτα και μετά χαίρεσε". Σωστό κι αυτό.

hippy είπε...


"χαίρεσαι"

mixalis mixalios είπε...

Ναι ναι αυτος ηταν. Αυτος ο χίπης. Εγω απο τωρα ονειρευομαι το january effect που θα ειμαστε στις 1500? Στις 1800? Να το αφησω?

hippy είπε...


Ο ΓΔ είναι μικρότερης σημασίας. Μεγαλύτερης οι επιλογές. Κι απ΄ότι παρατηρώ είσαι Goldfinger. Πάντως για μια επιλογή που πιθανολογώ πως διακρατείς ακόμα ο κ. Κατικάς με άρθρο του στο Bankingnews προβληματίζει


"Ποιος βασικός μέτοχος, αν αγοράσει άλλες 50.000 μετοχές θα πρέπει να καταθέσει δημόσια πρόταση"

https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/692935/poios-vasikos-metoxos-an-agorasei-alles-50-000-metoxes-tha-prepei-na-katathesei-dimosia-protasi


hippy είπε...


Κάποιος να πει του κ. Μίχου πως δεν χρειάζεται να τρέχει. Αργούν οι επόμενες αλλαγές στον 25αρη FTSE.

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, δεν ξερω κατα ποσον αυτο ειναι πεδιο προβληματισμου. Φανταζομαι πως εννοεις οτι δεν θα μπορει να αγοραζει αλλες μετοχες οποτε να στηρίζει την μετοχη. Τρια σημεια:
Α) Η μετοχη εχει φιλιες δυναμεις. Δεν εφταναν μονο οι αγορές της winex για να φτασει ως εδω και να κανει αυτο το rallye. Οποτε αν δεν μπορει να αγοραζει η winex θα αγοραζουν οι φιλοι.
Β) τα παλικάρια εχουν αποδειξει οτι μπορουν να αποφευγουν τις ΔΠ. Προφανως ενας τροπος ειναι να κανουν ΑΜΚ οποτε οι αγορες που θα κανουν των αδιαθετων δεν θα δημιουργησουν υποχρεωση ΔΠ. Βεβαια, εμείς στην παρουσα φαση δεν θελουμε ΑΜΚ, εκτος βεβαια αν παρουν την Αττικη οδο οποτε η εταιρεια παει σε αλλο επίπεδο και μαλλον αξιζει καποιος να μπει στην ΑΜΚ.
Γ) Ας πουμε οτι τελικά γίνεται ΔΠ η οποια θα ειναι περιπου στα 3.15. Θα ειμαι σε ενα ευχαριστο διλημμα, αν θα πρεπει να τις δωσω ή να τις κρατησω. Οι εφοπλιστες εχουν δειξει οτι δεν θελουν να βγαλουν την μετοχη απο το ταμπλο. Εχω την αισθηση οτι επιθυμουν τις χρηματιστηριακες υπεραξιες. Το πολυ πολυ να φτασουν να εχουν το 50% της εταιρείας που αν το μεγαλεπιβολο πλανο τους παει οπως το επιθυμουν στο μελλον θα μπορεσουν να κανουν ενα placement. Το πηγα μακρυα βεβαια... Ας κανουν ΔΠ και θα εχω 1 μηνα να το σκεφτω. Βεβαια κατεχοντας ενα τοσο μεγαλο ποσοστο θα επιθυμουν ακομα περισσοτερο τις υπεραξιες απο το ΧΑΑ...
Υ.Γ. Ειναι κριμα αυτος ο Κατικας να γραφει στο ακροδεξιο φιλοπουτινικο bankingnews. Αναγκαζομαι να κανω click σε site που δεν θελω. Ξερει τι κανει ο Λεωτσακος...

mixalis mixalios είπε...

Για να μην κανετε κλικ εσεις σας το μεταφερω copy paste

Το δικό μας σενάριο που έχουμε παρουσιάσει είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1.500 μονάδες όπου εκεί θα σκάσει η φούσκα και θα διορθώσει βίαια… ίσως και 400 μονάδες για να ανακάμψει στην συνέχεια… και η ανάκαμψη θα είναι πολύ μεγάλη
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φούσκα…
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε είστε επαγγελματίες του χώρου και ποντάρετε στην άνοδο της αγοράς, είτε είστε απλοί επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φούσκα…
Θα πείτε… ότι εδώ η κυβέρνηση θέλει την χρηματιστηριακή αγορά όχι στις 1.500 μονάδες αλλά στις 2.000 μονάδες γιατί έτσι θα μπορέσει να δημιουργήσει πλούτο και να στηρίξει την μεσαία αστική τάξη…
Το χρηματιστήριο και στις 1.500 μονάδες αλλά και στις 2.000 μονάδες θα είναι φούσκα…

Το δικό μας σενάριο που έχουμε παρουσιάσει είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1.500 μονάδες όπου εκεί θα σκάσει η φούσκα και θα διορθώσει βίαια… ίσως και 400 μονάδες για να ανακάμψει στην συνέχεια… και η ανάκαμψη θα είναι πολύ μεγάλη.
Πιστεύουμε ότι η βασική τάση μετά από αυτό το σενάριο θα είναι ανοδική…
Θα πουν ορισμένοι ότι το χρηματιστήριο είναι 1.300 μονάδες... τώρα...
Έχουμε αναλύσει ότι σε 4 με 6 εβδομάδες από σήμερα (24 Αυγούστου 2023) το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει φθάσει στις 1.500 μονάδες...
Επίσης υπολογίζουμε ότι η DBRS από τον Καναδά θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ακολούθως η Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 η Moody's θα αναβαθμίσει την Ελλάδα... αλλά η επενδυτική βαθμίδα από την Moody's για την Ελλάδα θα έρθει στο β΄ 6μηνο του 2024...

Ποιες μετοχές πρέπει να παρακολουθούμε;

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, όταν το κύμα είναι ανοδικό… το οποίο ελέω της επενδυτικής βαθμίδας θα ενταθεί… τότε όλες οι μετοχές ανακάμπτουν και οι νεκροί αποκτούν αξία…
Αυτό θα συμβεί… θα βλέπουμε μετοχές νεκρές, μετοχές που έως πρότινος δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να δημιουργούν αξία στους μετόχους, θα το ζήσουμε και αυτό…

Όμως θεωρούμε ότι 8 μετοχές πρέπει να τις δούμε με την δέουσα προσοχή…

Σίγουρα και τις 4 βασικές συστημικές τράπεζες και επίσης τον Μυτιληναίο, ΔΕΗ, όμιλο Στασινόπουλου, ΟΠΑΠ από τις μεγάλες και σίγουρα την Intrakat από τις κατασκευαστικές, που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία μετά την αύξηση.

Πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο τεχνητής ευφορίας και φούσκας των πάντων θα δούμε σε 12 με 16 μήνες από τώρα τις εξής τιμές

Eurobank 2,5 ευρώ από τρέχουσα τιμή 1,56 ευρώ άνοδος 60%
Εθνική 9 με 10 ευρώ από τρέχουσα τιμή 6,43 ευρώ άνοδος 40%
Alpha bank 2,40 ευρώ από τρέχουσα τιμή 1,54 ευρώ άνοδος 55%
Πειραιώς 4,8 ευρώ από τρέχουσα τιμή 3,25 ευρώ άνοδος 48%

Μυτιληναίος 45 ευρώ από τρέχουσα τιμή 35,60 ευρώ άνοδος 26%
ΔΕΗ 14 ευρώ από τρέχουσα τιμή 9,95 ευρώ άνοδος 40%
ΟΠΑΠ 21 ευρώ από τρέχουσα τιμή 15,15 ευρώ άνοδος 39%
Intrakat 4,5 ευρώ από τρέχουσα τιμή 3,03 ευρώ άνοδος 48%

Πιστεύουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επενδυτές πρέπει να κατέχουν τραπεζικές μετοχές, θα αποτελέσουν σηματωρό και σημείο αναφοράς για την χρηματιστηριακή αγορά.
Μην φοβάστε τις τραπεζικές μετοχές, ακόμη και στην εποχή της φούσκας…
Βέβαια ότι ξεφουσκώσουν όλα, οι τράπεζες θα ξεφουσκώσουν πολύ αλλά ακόμη δεν είμαστε στην φάση αυτή… είμαστε στην φάση του φουσκώματος…

Οι τραπεζικές μετοχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις παραδοχές της τελευταίας 10ετίας αλλά με την ανατολή μιας νέας περιόδου όπου η εξυγίανση έχει συντελεστεί και η ανάπτυξη – έστω και σερνόμενη θα κυριαρχεί…
Βέβαια από την άλλη υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα.... τα κέρδη των τραπεζών είναι φούσκα αφού τα έσοδα από τόκους… είναι κατασκευασμένα λόγω Euribor 3 μηνών στο 3,80%… από την ΕΚΤ

www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1299.76
0.3% (3.85)
Σύμβολο
ΓΔ

hippy είπε...


Μιχαλιό μου δεν είμαστε δα και πολλοί οι σχολιαστές σε τούτο το μπλογκ. Οπότε λίγο πολύ γνωρίζουμε ο ένας τις επιλογές του άλλου. Θεωρώ υποχρέωση του κάθε μέλους της ομάδας να ενημερώνει τους άλλους για δημοσιεύματα που αφορούν μετοχές τους. Εγώ τουλάχιστον το θέλω πολύ.

Το θέμα είναι να κερδίζουμε. Από ποια χαρτιά "ποιος νοιάζεται"? Δεν έχω θέση στην ΙΝΚΑΤ. Ούτε σκοπεύω να αποκτήσω με τα χρήματα που θα μας δώσουν ΚΛΜ κ ΑΤΤΙΚΑ. Με το 20% σκέφτομαι να αυξήσω θέση σε ΑΡΑΙΓ, ΠΕΡΦ και ΙΛΙΔΑ. Ένα 20% για τη χαρά του παίχτη και τα υπόλοιπα θα περιμένουν το ΝΟΕΜ-ΔΕΚ για τοποθετήσεις ενόψει των Αλκυωνίδων ημερών του Ιανουαρίου. Θεωρώ λογικό-πιθανό ένα μηρυκασμό του ΓΔ στα παρόντα επίπεδα.

Ως προς το ανυπόγραφο άρθρο του Λεω...καταλαβαίνω τις στόχους για ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΤΟ, ΑΛΜΥ και όλων των εταιρειών που τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα θα τις επαναφέρουν σε μονοψήφια Ρ/Ε. Για τις τράπεζες που η μείωση των spreads στα επιτόκια θα "στριμώξει" την κερδοφορία δεν θα συμφωνήσω. Μακάρι όμως να δικαιωθεί για να βοηθήσουν το κλίμα στην αγορά. Είπαμε...η παλίρροια ανεβάζει όλες τις βάρκες.

mixalis mixalios είπε...

Η αλήθεια είναι Ηλία ότι αν δεν το είχες αναφέρει εδώ δεν θα το είχα πάρει είδηση. Σε ευχαριστώ για αυτό.
Για εμάς τους λίγο πιο παλιούς στο χώρο πάντως είναι δύσκολο όταν αποκτάς ρευστότητα να αποφασίσεις πως να τη διαχειριστείς. Όταν βλέπεις ότι όλες λίγο πολύ οι μετοχές έχουν κάνει σημαντική άνοδο δυσκολεύεσαι να αγοράσεις σε αυτές τις τιμές. Παρόλα αυτά ο εχθρός του ακριβού είναι το ακριβότερο. Για παράδειγμα αυτή η Epsilon είναι εντυπωσιακή. έχει μόνο κερδισμένους.
Πάντως αυτό που έκανε εντύπωση χτες ήταν η κίνηση της ΚΛΜ. Τελευταία μέρα της ΔΠ κάποιος ήθελε να περάσει ένα μήνυμα.

Μπορεί τα περιθώρια κερδοφορίας των Τραπεζών να μειωθούν κατά τι αλλά μην ξεχνάς ότι δουλεύουν σε ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς σε μια χώρα που αναπτύσσεται. Δεν είναι ούτε φτηνές αλλά και ούτε ακριβές. Είναι επενδύσιμες ομως. Τώρα οι τιμές στόχοι μου φαίνονται κι εμένα υπερβολικές αλλά το να πάνε Alpha Eurobank στα 2 και η ΠΕΙΡ στα 4,20 δεν είναι παράλογο αν συνεχίζουν να βγάζουν καλά αποτελέσματα σε βάθος 12μήνου ίσως και νωρίτερα. Νομίζω ότι πάλι αυτές θα σύρουν το κάρο.

hippy είπε...


ΚΛΜ

Μια πιθανή αιτία είναι ότι καθώς θα μεταταγεί στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ θα έχει σημαντική μείωση φόρου από το 22% που πληρώνει σήμερα.

Μικρός αντίλογος ότι α) στην ελλάδα του "τα ζώα μου αργά" μάλλον θα καθυστερήσει (η ΠΡΕΜΙΑ έκανε περισσότερο από 12 μήνες) β) θα πληρώνει 0,5% στην NAV γ) όλες οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ (πλην ΠΡΟΝΤΕΑ) διαπραγματεύονται με έκπτωση κοντά στο 30% έναντι της εσωτερικής αξίας.

Επιπλέον το μικρό υδροηλεκτρικό με σημαντικά κέρδη(395 χιλ. ευρώ προ φόρων) θα παραμείνει στην οικογ. Λάππα.

https://www.kathimerini.gr/economy/562266280/ta-schedia-intracom-gia-tin-i-kloykinas-i-lappas/

Ναύτης είπε...

Καλημέρα!

πρόσφατα ανακάλυψα το blog σας και έχω να πω ότι έχετε ωραία "ματιά".

Να πώ ότι γενικά είμαι συντηρητικός επενδυτής χωρίς πολλά μπες-βγες, αλλά αν δω ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος μου κάνω και μερικά "ριψοκίνδυνα" (αγορά ΓΚΜΕΖΖ στα 0,26 και έξοδος πέριξ 0,57).

Στο χαρτοφυλάκιο έχω αυτή τη στιγμή ΟΛΠ (μεγαλύτερη θέση), ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ (μετέφερα τα κέρδη από ΓΚΜΕΖΖ εδώ), ΕΕΕ (απλά "έκατσε" να την αγοράσω στα χαμηλά μετά τα γεγονότα στη Ρωσία), ΙΝΤΕΚ, ΑΡΑΙΓ, ΛΟΥΛΗ, ΜΕΒΑΚΟ, ΠΡΕΜΙΑ. Δεν αγοράζω τράπεζες "από καπρίτσιο" και διαθέτω ελάχιστη ρευστότητα (<10% της αξίας του χ/φ). Βέβαια οι μτχ μου είναι ως επι το πλείστον μερισματοφόρες.

Με αφορμή τις ΑΕΕΑΠ που είπε ο κ. hippy, θα ήθελα να πω δυο λόγια για την ΠΡΕΜΙΑ που αγόρασα πρόσφατα και να μου πείτε και εσείς τι εκτιμάτε.

Ναύτης είπε...

Θα σας παραθέσω ένα ποστ που είχα κάνει σε άλλο forum (γράφω με το ψευδώνυμο Doc), ελαφρώς τροποποιημένο:

Ύστερα από διακράτηση 2 ετών, έφυγα με ελαφρά πηδηματάκια (και δυσκολία...τα κακά της ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας) από τον ΟΛΘ.

Έφυγα γιατί ο ΟΛΘ ήταν ο πιο αργοπορημένος στο χ/φ και γιατί ήθελα να ξαλαφρώσω θέση στα Λιμάνια (δεν τολμάω να πουλήσω ΟΛΠ)
Με το κεφάλαιο+κέρδη από τον ΟΛΘ ψώνισα ΠΡΕΜΙΑ.

Και παίρνω την ευκαιρία να πω δύο λογάκια σχετικά:

ΠΡΕΜΙΑ είχα πάρει πάλι τον Ιανουάριο κάπου στο 1,08 και πούλησα στο 1,32 (έπιασα κορυφή από τύχη) το Φεβρ όπου τότε τα έκανα ΙΝΤΕΚ (αποδείχτηκε εξαιρετική κίνηση μέχρι στιγμής). Σε κάποιο μήνυμά μου σας είχα αναλύσει γιατί πούλησα (κυρίως θεωρούσα ότι η διοίκηση κάνει χαζές αγορές με τα ΙΟΛΗ και τον Μπουτάρη, και επίσης είχα ήδη έκθεση στη ΜΠΡΙΚ που πλέον έχω πουλήσει). Και ουσιαστικά την έκραξα ηχηρά.

Όμως: θεωρώ ότι ο καλός επενδυτής είναι ΚΑΘΕ στιγμή έτοιμος να αλλάξει γνώμη όταν αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμα και αν πριν είχε εκφρασει τελείως διαφορετική γνώμη. Γι'αυτό μην παραξενευτείτε γενικά αν κάποιες φορές φάσκω και αντιφάσκω, όπως σήμερα.

Τώρα αναγνώρισα 6 πράγματα, που προσδίδουν συγκρατημένο ενθουσιασμό:
1) Το εξωφρενικό ενοίκιο της ΑΑΔΕ (4μιση εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) στην ΠΡΕΜΙΑ, το οποίο ουσιαστικά θα προσφέρει το 4% της τωρινής κεφαλαιοποίησης σε ρευστό κάθε χρόνο!! Ακόμα και αν ΔΕΝ νοικιάσει τίποτα άλλο. Σας έχω αναλύσει και παραπάνω ότι η απόδοση είναι ΤΡΕΛΗ (τιμή αγοράς ακινήτου μόλις 29 εκ ευρώ!!!). Το ενοίκιο αναμένεται να ξεκινήσει από το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2024 αν θυμάμαι καλά.

2) Τα ακίνητα από το Project Skyline ΔΕΝ έχουν μπει ακόμα στις λογιστικές της καταστάσεις, όπου αναμένεται να προσθέσουν τουλάχιστον 70 εκ. αξία (στο κακό σενάριο). Δείτε το τελευταίο report ακινήτων 6μήνου, όπου το επιβεβαιώνει (αξία ακινήτων 280 εκ)

3) Ο συνεταιρισμός με την Alpha Bank στο Project Skyline καθώς και η συμμετοχή της (πανάκριβης στο ταμπλό) DIMAND θεωρώ θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο ξεκλείδωμα υπεραξίας (σιγά που θα χάσει η τράπεζα).

4) Σε αντίθεση με την ΜΠΡΙΚ, η ΠΡΕΜΙΑ έχει το 50%+ του δανεισμού της σε σταθερό επιτόκιο, λόγω του διαπραγματεύσιμου ομολόγου των 100 εκ. που είχε εκδώσει (2,7%). Επίσης τα περισσότερα ενοίκια της συνδέονται με τον πληθωρισμό (μέσω του ΔΤΚ). Αυτό είναι ένα καλό hedge στο περιβάλλον που είμαστε. ΜΠΡΙΚ που είχα για 2 χρόνια σχεδόν δεν μου άρεσε που τελικά έφαγε τρελό ροκάνισμα από τα κυμαινόμενα επιτόκια (βασικός λόγος που την έδωσα).

5) Τρέχει και άλλα 4-5 project τα οποία είναι αρκετά πιθανό να αποδώσουν, φαίνεται να έχουν προοπτική (μπείτε στις πρόσφατες παρουσιάσεις που έχουν κάνει για περισσότερες λεπτομέρειες).

6) Φαίνεται να ακολουθείται η ίδια συνταγή που έκανε ο στρατηγικός σουηδικός έταιρος (Fastighets AB Balder) και έστειλε την τιμή μετοχής μέσα σε δέκα χρόνια από τα 5 SEK έως και τα 100 SEK (20πλάσια απόδοση για όσους διακράτησαν). Κάνει και φθηνές αγορές ιδίων (τυχαίο που πιέζεται;; δεν ξέρω) οι οποίες ίσως βοηθήσουν μελλοντικό placement και εξαγορά. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Σουηδική επέλεγε να μην δίνει μέρισμα και να τα επανεπενδύει τα κέρδη (που βέβαια είχαν εξαιρετική απόδοση), ενώ εδώ στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να μοιράζουν το 50% των FFO.

Συνέπεια των ανωτέρω, θεωρώ την ΠΡΕΜΙΑ καλό VALUE play αυτή τη στιγμή στο ΧΑΑ, που άλλες έχουν τρέξει (εννοείται αν π.χ. ήταν η ΙΝΤΕΚ ακόμα στα 3 θα ψώνιζα Λάμπρο).
Νομίζω αρκετοί έχουν φοβηθεί με την Evergrande αλλά και με τη Σουηδική αγορά ακινήτων και δεν ακουμπούν ΑΕΕΑΠ. Όμως πιστεύω αυτό δεν ισχύει για την ελληνική αγορά όπου μόλις ξεμυτίσαμε.

Αν πέσει και άλλο από Σεπτ (διόλου απίθανο) θα μπορώ να αυξήσω λίγο τη θέση μου (και ίσως αυξήσω λίγο και σε ΛΟΥΛΗ καθώς αναμένω να δω το 6μηνο), και από κει και πέρα αναμονή να δούμε αν θα εξελιχθεί η ιστορία που φτιάξαμε στο μυαλό μας.

Αν έχετε χρόνο θα ήθελα και τη δική σας άποψη.

ΥΓ. Γράφω και στο soltrade για όποιον συχνάζει, εκεί τους είχα πρήξει με την ΑΡΑΙΓ :)

Draghi Chernobyl είπε...

@ Drunken Sailor

02 Αυγούστου ανακοινώνει εύλογη αξια για 30/06/2023 στα 281, εκατ και συνεχίζει να παίζει στα 112. Περίεργο.......

Mέρισμα έδωσε μόλις 0,02 > σχεδόν 1,56% απόδοση, δεν τρέχεις να την προλάβεις.
Μοίρασε μόλις 1,75 εκατ ευρώ για το μέρισμα αυτό.

Με 280 εκατ χαρτοφυλάκιο (ή έστω 200 εκατ) δεν θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη απόδοση?

τι FFO πιστεύετε ότι μπορεί να έχει στη νέα κατάσταση με όλα αυτά που που μας παραθέσατε?

γιατί στο εξωτερικό υπάρχουν ΑΕΕΠ που δίνουν πάνω απο 5% μέρισμα.

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα φίλε Draghi.

Τα ερωτήματά σου 100% εύλογα (ελπίζω να μην έχεις θέμα με τον ενικό).
Είναι κάτι που έχει προβληματίσει και εμένα, γι'αυτό δεν είμαι και κανένας δεινός υποστηρικτής, κρατάω περισσότερες πισινές απ'ό,τι συνήθως.

Όπως είπες έχει αξία χ/φ στα 280 εκ (+ τουλ. άλλα 70 εκ. από το project skyline αν το υπολόγισα σωστά), με ταμείο στα 35 εκ αν θυμάμαι καλά.
Κάνουν αγορές τσούκου τσούκου ιδίων στα τάρταρα, οι οποίες ίσως τους βοηθήσουν σε μελλοντικές εξαγορές/συγχωνεύσεις (θα τις δώσουν με υπεραξία για τον ενδιαφερόμενο). Άρα μήπως κρατιέται και λίγο επίτηδες η τιμή;

Από την άλλη ίσως δικαιολογείται η αποτίμηση και από άλλα πράγματα: Η ΠΡΕΜΙΑ είχε πέρσι 4 εκ. FFO από τα οποία μοίρασε τα δύο (δηλ. το 50%, όσο λιγότερα γινόταν), δίνοντας πενιχρή μερ. απόδοση 1,56%.
Η ομοειδής ΜΠΡΙΚ (που είχα) μοίρασε σχεδόν το 100% το οποίο έδωσε μερισμ. απόδοση 5%.
Αν η ΠΡΕΜΙΑ έκανε το ίδιο θα έδινε 4 λεπτά, μέτρια δηλαδή και πάλι απόδοση (3%) για να δει υψηλά επίπεδα τιμών. Αυτά φυσικά τα βλέπει η αγορά, που κοιτά με δυσπιστία τα "κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων" (fugazi, είναι αληθινά η παρήγγειλα από τον εκτιμητή να "γράψει" μισό κιλό εκτίμηση??)

Όμως με το κτίριο της ΑΑΔΕ που έχει δεσμευθεί η ενοικίαση (το γνωστό Athens Heart που θα γίνει κτίριο γραφείων) η PREMIA θα διπλασιάσει το FFO (στα 8 εκ., δηλ. περίπου 8 λεπτά ανά μετοχή). Αυτό ξεκινά από το 2024, δηλ. αργεί. Έχει όμως στα σκαριά και άλλες συμφωνίες εκμισθώσεων φέτος. Αν φανούν αυτά θα μείνει στις ίδια επίπεδα τιμών;

Αν η εταιρεία ΔΕΝ μου δίνει μερίσματα αλλά αγοράζει ακίνητα προς 30 εκ. και τα νοικιάζει 4,5 εκ (σα να λέμε αγοράζεις ένα διαμέρισμα 100 χιλιάρικα και το νοικιάζεις 15 χιλιάρικα το χρόνο!) τότε προτιμώ να μην μου τα δίνει σε μέρισμα. Είναι η καλύτερη προυπόθεση για να μην μοιράζει μέρισμα μια εταιρεία: να επανεπενδύει τα κέρδη με εξαιρετική απόδοση. Έχει παίξει και με αξιόλογη διασπορά χαρτοφυλακίου σε διαφορετικού τύπου ακίνητα.

Το ίδιο έκανε και η Fastighets στη Σουηδική αγορά (εκεί μοίραζε ΜΗΔΕΝ μέρισμα γιατί δεν είχε υποχρέωση) και έφτασε να χρυσώσει 20πλάσια τους μετόχους (τώρα έχει "πέσει" στο 10πλάσιο η τιμή και πάλι εξαιρετικά).
Θα βγει η συνταγή εδώ;
Δεν ξέρω, περίεργο το περιβάλλον μπορεί να χάσουμε και λεφτά.
Όμως η τεχνογνωσία και θεωρητικά η ικανότητα υπάρχει.

Πιστεύω θα αργήσει να φανεί το πλάνο, άρα είναι για μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές και ΣΤΑΔΙΑΚΟ χτίσιμο σε γυρίσματα αφού ανάβουν όλο και περισσότερα πράσινα φώτα (αν ανάψουν). Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε είδε και τα 2 ευρώ και η ΑΜΚ έγινε στα 1,44. Δηλ. ακόμα δεν έχει δει ούτε την τιμή της ΑΜΚ (υπάρχουν, και πόσοι είναι οι εγκλωβισμένοι;)

Γι'αυτό όμως τα γράφω και εδώ να δω και άλλες απόψεις. Ερασιτέχνης είμαι που του αρέσει το διάβασμα, δεν είμαι σε θέση να κάνω προτάσεις για οτιδήποτε.

ΥΓ. Νομίζω στο Skyline έχουν υποχρέωση να πουλήσουν και κάποια ακίνητα οπότε ίσως μπει και έξτρα ρευστό. Δεν είμαι σίγουρος αν έχω καταλάβει καλά τις προυποθέσεις που έβαλε η Alpha Bank ως συνέταιρος.

Draghi Chernobyl είπε...

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, εννοείται δεν με πειράζει ο ενικός.
κι εγώ ερασιτέχνης είμαι και μάλιστα χωρίς καμία τοποθέτηση στον κλάδο για πάρα πολλά χρόνια.

Προσωπικά θέλω τα κέρδη η εταιρία να τα μοιράζεται με τους μετόχους.
Έτσι αποδεικνύει ότι είναι πραγματικά κ όχι λογιστικά,
αλλιώς φτάνει να ταΐζει μόνο τα στελέχη και τους υπαλλήλους της.
Και έγινε ΑΕΕΠ μόνο κ μόνο για να έχουν τα φορολογικά οφέλη οι μεγαλομέτοχοι.

Μακάρι να αναπτυχθεί και να ανταμείβει έτσι όσους ασχολούνται μαζί της.

mixalis mixalios είπε...

Sailor welcome!

Ακινητα δεν. Οταν θα κανω πολλα λεφτα θα τα κανω δυο ομολογα. Ενα Τραπεζικο με 7% και κανα Μυτιλ με 4% και θα καθομαι. Οταν θα κανω ομως πολλα λεφτα τα επιτοκια θα ειναι στο 1% οποτε παλι μετοχες θα εχω..

hippy είπε...


Καλησπέρα

χαιρετίζω την "άφιξη" του φίλου Drunken Sailor...με ικανοποίηση διάβασα την αιτιολογημένη του άποψη που κατάφερε να φέρει στο μπλογκ μέχρι και τον καλό χρήστη Draghi (το σαχλό αστείο της ημέρας Γιάννη, σχώρα με).

Ως προς ΙΝΤΕΑΛ

Διάβασα ένα "παραπολιτικό" σχόλιο προς 10ημέρου περίπου που φωτογράφιζε την εταιρεία δίχως να την κατονομάζει. Έλεγε περίπου ότι "οι μέτοχοι μειοψηφίας εισηγμένης holding εταιρείας είναι δυσαρεστημένοι με τον ceo διότι οι συνεχείς εξαγορές-προσθήκες εταιρειών με ανταλλαγή μετοχών μειώνει το ποσοστό τους στην (νέα) εταιρεία". Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη συμπεριφορά στο ταμπλό (8/11 πτωτικές) μου δημιουργεί προβληματισμό/δυσφορία και ΔΕΝ αυξάνω παρά την πίεση. Τουλάχιστον μέχρι την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων, που μάλλον ολοκληρώνεται πριν το τέλος Σεπτέμβρη.

Σαν επενδυτής εννοείται πως με ικανοποιεί το όραμα και το μανατζάρισμα του κ. Παπακωνσταντίνου.

mixalis mixalios είπε...

Εμ Ηλια δεν ειναι ατελειωτα τα λεφτα, οι μετοχες ομως ειναι... Ιδια τακτικη κι εγω. Διατηρω, δεν αυξανω. Σημαντικο να δουμε και σε τι αποτιμησεις θα γινονται οι πωλησεις των εταιρειων.

Ναύτης είπε...

Ηλία (Hippy σωστά;) ευχαριστούμε για την ενημέρωση με ΙΝΤΕΚ, δεν το είχα δει.

Θεωρώ ότι τα ΑΤΤΙΚΑ ΔΕΝ είναι καλή εξαγορά.
Αυξάνουν τον τζίρο χωρίς να προσφέρουν στην κερδοφορία, με χαμηλά περιθώρια κέρδους (σαν τις κατασκευαστικές ένα πράγμα).

Δηλαδή στα 92 εκ. πωλήσεις έμειναν 3,0 εκ ΚΜΦ πέρσι (δηλ. 3% περιθώριο καθαρού κέρδους)

Εμένα με ξενέρωσε αυτή η εξαγορά. Εκ πρώτης όψεως τίποτα το ιδιαίτερο (που είναι το moat της επιχείρησης που ψάχνει ο Buffet).
Όμως υποθέτω την έκανε για να βάλει στη μετοχή σοβαρά/ισχυρά ονόματα (άκουσα Λασκαρίδη, Βασιλάκη κτλ).

Αν ήμουν ο Βιτογιάννης π.χ., που τα καπάκια του πουλάνε με πολύ αξιόλογα περιθώρια καθαρού κέρδους (σχεδόν μονοπωλιακά, άνω του 15%) θα έλεγα τι μου τα έφερες τα ΑΤΤΙΚΑ, μόνο για τη μούρη και να φάω dilution στα κέρδη?

Επίσης πιστεύω το έκαναν και για το θεαθήναι, οι διαφημιστικές φυλλάδες θα έχουν την μεγάλη αύξηση του τζίρου ως πρωτοσέλιδο του χρόνου.

Τέλος πάντων, αν τα έβγαλα σωστά τα νούμερα έχει ακόμα δρόμο η μτχ και δεν είναι για πώληση στα παρόντα επίπεδα, δεν είναι όμως και για πρόταση αγοράς, διακράτηση και βλέπουμε.

hippy είπε...


Φίλε Drunken Sailor χαίρομαι που ήρθες και πρόσθεσες δυναμισμό στο μπλογκ. Ψάχνοντας στο Google για κάτι άλλο έπεσα σε ένα εξαιρετικό κείμενο του Γιάννη (Draghi) για "αναλυτές", "συμβούλους" κλπ. Θεωρώ κάθε κείμενο του διαδικτύου "δημόσιο" κι έτσι δίχως να πάρω άδεια το ποστάρω

hippy είπε...

Η πανίδα του ΧΑΑ (του  Draghi Chernobyl )

Όταν ο άλλος ζει από τις προμήθειες σου και όχι να αμείβεται από τα κέρδη σου όπως γίνεται σε σοβαρά σπίτια του εξωτερικού που ακόμα και μεγάλοι μικροί δεν έχουν πρόσβαση, τι σημασία έχει αν έχει πιστοποίηση ή όχι? Την απλή άδεια να περνάει εντολές ή ακόμα κ απλής θεματοφυλακής μιας κ με το ztrade περνάς πλέον τις εντολές μόνος σου.

Δεν καίγεται καρφί σε κανέναν αν αγόρασες κάτι 10 και τώρα είναι 5.

Σιγά μην ασχοληθεί μαζί σου να σου μάθει να κερδίζεις ή να βάζεις στοπ.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σου αραδιάσει 5 διαγράμματα που η μετοχή από τα 10 θα φύγει να πάει στα 12 (πουλάς) και μετά θα γυρίσει στο 11,38 (αγοράζεις εσύ) ώστε αν περάσει μετά το 12,40 που είναι το Α του Β του C στο τρίτο το μακρύτερο θα φτάσει στα 14 που είναι το 61,8% της υποτείνουσας γραμμής καθόδου από το 1999, που άμα σπάσει το σχηματισμό κούπα χερούλι κουλουράκι χαρτοπετσέτα θα εκτιναχθεί στα 20 ευρώ που είναι μια fair value της εσωτερικής αξίας της μετοχής.

Για ρώτα πρώτα όλους τους πιστοποιημένους της αγοράς τι έκατσε να σε μάθει όταν πήγες και του είπες γεια θέλω να ανοίξω κωδικό. Η πόσο εύκολα σου έδωσαν τσάμπα το ztrade, το margin που είναι ευκαιρία στο 6%-7% επιτόκιο τοκογλυφίας κλπ αλλά αυτό δεν σε νοιάζει γιατί η μόχλευση σε κάνει να χάσεις ακόμα περισσότερα. Μα εσύ δεν θα το καταλάβεις γιατί είσαι πιο ικανός στο να βγάλεις το 0,5-1% που σου κοστίζει το μήνα. Αρκεί μόλις μια επιτυχημένη πράξη. (ρωτήστε το συνταξιούχο στο παραδίπλα δωμάτιο να σας δώσει οδηγίες).

Γιατί δεν σου είπε κανένας ότι το μουαγιέν που ξέρει ακόμα κ η κομμώτρια, δεν γίνεται ποτέ προς τα κάτω, γιατί δεν σου είπε για στοπ, γιατί δεν σου είπαν έστω τους κινητούς μέσους, ή απλά να έχεις πειθαρχία και υπομονή ή τόσα και τόσα ώστε πρώτα να σε προστατεύσουν και μετά να ζήσουν κ αυτοί από τις προμήθειες σου γιατί απο εκεί βγάζουν το παντεσπάνι και λιγότερο απο δικά τους trade. Όταν εμένα μου αφήνεις μεροκάματο 300-500 ευρώ γιατί να ασχοληθώ αν ανεβαίνει η 3Α η 4Α ή αν παχαίνουν οι μύγες τον Αύγουστο ?

Η αγορά μας είναι μια 5όροφη πολυκατοικία.

Στο ισόγειο μένουν οι επενδυτές, τζογαδόροι, κλπ πρεζάκια του ΧΑΑ. Όσοι έρχονται και λένε εύκολο είναι, διαβάζω 3 ώρες τη μέρα από καμιά δεκαριά site, δεν είμαι και τόσο άσχετος. Είμαι παλαιότερος από τόσους κ τόσους που διαβάζω στo φόρουμ.

Στον 1ο μένουν οι ελαφρώς πιο σκεπτόμενοι, οι εκπαιδευμένοι, αυτοί που έχουν καταφέρει να χειραγωγούν το πάθος τους και να τηρούν το σχέδιό τους.

Στον 2ο μένουν όσοι ζουν έξω από το ΧΑΑ. Δημοσιογράφοι, site, software παρακολούθησης, συνδρομητικές ομάδες κλπ.

Στον 3ο ζουν άνθρωποι που δουλεύουν στο χρηματιστήριο, χρηματιστές, διαχειριστές αμοιβαίων, επιτροπή κεφαλαιαγοράς κλπ. (ίσως λίγο άδικο για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους γραφείου-ας πούμε αυτοί μένουν στην αποθήκη του ορόφου)

Στον 4ο όροφο ζουν μερικοί επιχειρηματίες που δεν τους φθάνει ότι ξεζουμίζουν τις επιχειρήσεις τους, φτιάχνουν και τα απαραίτητα λομπάκια γιατί τι νόημα έχει να διαπραγματεύεται η μετοχή αν δεν καταφέρουμε να προσελκύσουμε κορόιδα ? 'H μήπως σου λείπει ένα fund από τη Γαλλία να σου δώσει κύρος στο μετοχολόγιο? (αλήθεια πότε θα καταλάβετε ότι τα βλέπουν ή ότι ξέρουν ακριβώς ποιες από τις πράξεις που γίνονται στην κορδέλα δεν είναι «φιλικές»?)

Τι χρειάζεται άλλωστε? Ένα ωραίο στόρυ, να μοιράσουμε χαρτιά σε 4-5 χέρια, να βρούμε 2 site να γράψουν για εμάς και να μοιράσουμε σωστά τα χαρτιά. Το πόσο εύκολο είναι ή πόσα τέτοια έχουν γίνει, άμα είσαι τυχερός και έχεις παντρευτεί καμιά κόρη χρηματιστή, ή τα πείτε με κανέναν που αποσύρθηκε παρέα με 2 μπουκάλια τζώνυ, θα μάθετε άπειρες ιστορίες.

Και το καλύτερο είναι ότι πρώτον δεν μπορούν να σε καταλάβουν (δεν είσαι δα κ στην Αμερική) αλλά πάντα από το ισόγειο βρίσκεις καλοθελητές που τσακώνονται για σένα στα φόρουμ, στο capital, στο euro2day κλπ δωμάτια του 2ου ορόφου γιατί έχουν αγοράσει τις μετοχές σου. Ποιος είσαι εσύ ρε που θα πεις για την 4A? Στη χειρότερη θα βάλουν κ έναν υπάλληλο τους να συμμετέχει στις σελίδες αν δεν το κάνουν οι ίδιοι.

hippy είπε...



Στον 5ο όροφο ζουν αυτοί που τα παίρνουν από όλους γιατί πολύ απλά έχουν γνώση, δύναμη, μηχανάκια, στραβά μάτια μηχανισμών, ανοχή του 3ου ορόφου κλπ. Το μόνο που χρειάζονται είναι να δουλεύει το ασανσέρ στους προηγούμενους 4 ορόφους. Γιατί τι θα ρουφήξει το μηχανάκι άμα δεν υπάρχουν ενδιάμεσα οι εντολές των επενδυτών ισογείου, τα άρθρα και σχεδιαγράμματα στο 2+3 όροφο? (ο τέταρτος όροφος είναι προαιρετικός, δεν χρειάζεται να συμμετέχει, μας αρκεί να αδιαφορεί πάντα σε μια σχετική συνεννόηση όμως).

Μα όλα σάπια είναι ? Όχι, πολλές φορές βλέπεις να εμφανίζονται κι άτομα που για κάποιον ανεξήγητο λόγο θέλουν να σε βοηθήσουν να μάθεις. Όχι να βγάλεις λεφτά. Δεν θα σου δώσουν το ψάρι στο χέρι, θα σε μάθουν να ψαρεύεις. Ή τουλάχιστον να μην είσαι εσύ το εύκολο θύμα.

Πρώην χρηματιστές που είτε έχουν βγάλει τόσα που δεν τους ενδιαφέρει άλλο και είτε από αγάπη για το άθλημα είτε από «τύψεις» θέλουν να σε ξεστραβώσουν. Εγώ έπεσα πάνω στο Δημοσθένη. Και σε αρκετούς εν ενεργεία χρηματιστές που σου λένε μια γνώμη τους, ενδιαφέρονται να ζητήσουν μια άποψη, αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους. Μας βλέπουν που κάνουμε αστεία λάθη και έρχονται για βοήθεια. Σου λένε κάτι συστημικό που δεν γνώριζες, σου προσφέρουν μια εξήγηση ή έναν προβληματισμό σε κάτι που διάβασες και δεν κατάλαβες.

Και φυσικά υπάρχουν κ αυτοί που καλό το χρήμα-μεροκάματο αλλά άμα δεν έχεις αναγνώριση και η γυναίκα ασχολείται με το παιδί ή τις άγριες μέλισσες, σε ποιον θα πεις τι έκανες σήμερα στο χρηματιστήριο ή «σας τα είχα πει εγώ».

Βρείτε τις εξαιρέσεις αυτών των ανθρώπων και εκμεταλλευτείτε αυτά που γράφουν. Μοιράζουν γνώσεις κ εμπειρία.

Η αγορά είναι μικρή (5όροφη είπαμε) και ξέρει τις αμαρτίες του καθενός. Και άμα χάσεις εσύ κάτι, χωρίς να είσαι πελάτης τους υπάρχουν και αρκετοί από τον 1ο όροφο που θέλουν να μοιραστούν τη χαρά τους για το ψάξιμο τα μεταφέρουν μεταξύ τους το υπηρετικό προσωπικό. Γιατί μπορεί να πίνεις νερό στο όνομα του Χ τώρα, αλλά κάποιοι ξέρουν τι ήτανε και τι έκανε.

Και ποιος είναι ο τρόπος να επιζήσει αυτός στο ισόγειο?

Να κάνει τον 3ο όροφο να πεινάσει. Μόνο έτσι σπάει η αλυσίδα.

Μελέτη, σχέδιο, σωστή προσέγγιση, υπομονή, πειθαρχία. Τα υπόλοιπα στο χρηματιστή σας ��


(Να βάλω εδώ βέβαια και το απαραίτητο disclaimer, ότι δηλαδή το κείμενο εκφράζει μόνο τον συγγραφέα του, έλα όμως που έχω μια αδυναμία στα ωραία δομημένα κείμενα και θεωρώ κέρδος για το blog μου να μου τα γράφουν οι λίγοι φίλοι - χρήστες του που έχουν τόσο ταλέντο και τόση όρεξη για να το βγάλουν στο κείμενό τους. Κι αυτά ανεξάρτητα από τυχόν επιμέρους αντιρρήσεις)

hippy είπε...


Τα κεφάλαια είναι μετρημένα και ψάχνουν την καλύτερη επένδυση. Θα τολμήσω μια αιρετική άποψη για μετοχή αξίας.

Ο δάσκαλος έλεγε: "Πρώτα διαλέγεις (αβανταδόρικο) κλάδο και μετά μετοχή μέσα απ΄αυτόν".

Έχουμε στο ΧΑΑ μια καλή επιλογή, ΟΤΕ, που όμως δεν τραβάει. Δεν αμφισβητώ την αξία της, πολύ περισσότερο που περιμένω την παλίρροια της νέας χρονιάς να τον σηκώσει 10-15 πόντους (€15,50-16) μαζί με τα άλλα Blue chips.

Ο κλάδος όμως σε όλα τα δυτικά χρηματιστήρια δεν είναι της μόδας. Από την Vodafone που βυθίζεται απ΄τα χρέη, την British Telecom (BT-A.L) παρομοίως, την Deutsche Telekom (DTE.DE) που κάπως παρακολουθεί τον DAX εκ του μακρόθεν όμως κ.ο.κ. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

Ο ΟΤΕ, το ξέρουμε, έχει παρασυρθεί από τη NOVA σε ένα μπαράζ μειώσεων λογαριασμών και προσφορών ταυτόχρονα με ένα πλειστηριασμό προσφορών αθλητικού θεάματος (και με την κρατική ΕΡΤ που φυσικά δεν ιδρώνει). Η NOVA θα γονατίσει πρώτη, αλλά γιατί να μπλέξουμε όταν άλλοι κλάδοι υπόσχονται περισσότερα και δεν εγκλωβίζουν?

https://finance.yahoo.com/quote/VOD.L?p=VOD.L&.tsrc=fin-srch

https://finance.yahoo.com/quote/BT-A.L?p=BT-A.L

https://finance.yahoo.com/quote/DTE.DE?p=DTE.DE&.tsrc=fin-srch


Θυμίζω ότι ο γράφων είναι μικροεπενδυτής => ελλοχεύει σημαντική πιθανότητα λάθους)

Draghi Chernobyl είπε...

Η γνωριμία και η φιλία με σένα και άλλα 5-10 ανιδιοτελή άτομα είναι απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου τα τελευταία 25 χρόνια στο ΧΑΑ και με τιμάει ιδιαιτέρως, οπότε οτιδήποτε υλικό (έστω κι αν με κάνει να κοκκινίζω), είναι στη διάθεσή σας.

Παρότι έχω θέση στον ΟΤΕ (5% του χαρτοφυλακίου) δεν με ενθουσιάζουν 2 πράγματα:
- η εικόνα του κλάδου που μας δείχνεις
- το ότι το έχει δει σαν ευκαιρία τοποθέτησης αρκετός κόσμος,
οπότε δεν αυξάνω θέσεις σε αυτή τη μετοχή "ομόλογο", που θα μας δίνει ελπίζω το 4% μέρισμα.

θα προτιμήσω εταιρίες που τρέχουν να γεμίσουν το ταμείο τους αλλά και έχουν διάθεση να μοιραστούν την ευφορία τους με τους μετόχους. Τον καιρό που τρέχουν τα άλογα δεν κάθεσαι να βάψεις τους τοίχους του ιπποδρόμου.

Γιατί μπορεί κάπου να έχουν παλίρροια, αλλού όμως έχουν άμπτωτη...
θα έρθει κ η δική μας η ώρα για την άμπωτη..

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα και πάλι.

Hippy σας εκτιμώ και εγώ, και μου άρεσε πολύ το κείμενο του Draghi.
Ευχαριστώ που το μοιραστήκατε, εξαιρετικό για μεταμεσονύχτια ανάγνωση.

Θα σας παραθέσω ένα σχόλιο που είχα κάνει στο thread του ΟΤΕ στις 16 Ιουλίου στο forum xaa.gr (γράφω που και που ως Doc, έχουν εξαιρετικές γνώσεις τεχνικής ανάλυσης οι συμμετέχοντες και "χρηματιστηριακό ένστικτο" θα έλεγα, απλά νομίζω δεν υπάρχουν πολλοί εκεί που να δίνουν μεγάλη βάση στα θεμελιώδη).

Συμφωνώ με Hippy, δεν ξέρω αν βοηθάω μιας και λέω περίπου το ίδιο.

"Ο ΟΤΕ είναι υγιής αλλά δεν είναι φθηνός. Το σημαντικότερο απ'ολα είναι το τεράστιο buyback που κάνει, όπου εμμέσως σου λέει ότι ναι μεν δεν έχω να κάνω κάτι τα λεφτά που παράγω, αλλά φροντίζω να προστατέψω τους μετόχους.

Με τα επιτόκια στο 3.75%, και δεδομένου ότι λείπει το αναπτυξιακό σενάριο (όπως π.χ. με την ΕΕΕ), η μερισμ απόδοση κρίνεται χαμηλή. Επισης δεν έχει pricing power (εκτός και αν εφαρμοστεί η φημολογούμενη αντίστοιχη ρήτρα αναπροσαρμογής). Και πάλι όμως είναι μεχ.

Συνολικά πιστεύω η πτώση είναι απόρροια των αυξημένων επιτοκίων (πλέον 4-5% το παίρνεις με πολλά ομολογα), της έλλειψης αναπτυξιακού στόρυ, και της σχετικά τσιμπημένης αποτίμησης σε θεμελιώδεις όρους (οι οποίοι λαμβάνουν υπόψιν και την ανάπτυξη).

Το αν γίνεται χειραγώγηση (ίσως ναι?) το αγνοώ. Μιλάω καθαρά για τα νούμερα.

Την παρούσα στιγμή υπάρχουν (και κυρίως από την αρχή του έτους που δεν έτρεξε υπήρχαν) πολύ πιο ελκυστικές και ίσως εξίσου ασφαλείς επιλογές.

Καθώς θα αποκαθίστανται οι παραφωνίες, σε συνδυασμο με την ακύρωση των μετοχών που κάνει (βελτίωση δείκτων αποτίμησης), ο ΟΤΕ θα δει και καλύτερες μέρες. Απλά μην ξεχνάμε ότι κάθε στιγμή το ρευστό είναι συγκεκριμενο και όλοι προσπαθούν να το παρκάρουν όσο καλύτερα γίνεται (και γι'αυτο π.χ. δεν ψώνισα ΟΤΕ, ανεξαρτήτως αν πιστεύω ότι δεν θα χάσω μακροπρόθεσμα).

Και για να σας πω και εναν αστείο παραλληλισμο. Ας πούμε έχουμε μια κοπέλα στο χωριό που ειναι η πιο όμορφη του χωριού. Όλα τα παλικάρια σφαζονται στα πόδια της. Πάει στην πολη που ο ανταγωνισμός είναι μεγαλος και πλέον ζορίζεται λίγο να βρει ταίρι. Ε κάπως έτσι ο ΟΤΕ τα πέτρινα χρονια ήταν ο πρώτος του χωριού. Τώρα που εμφανίζονται και νέα μωρά με όρεξη, ε ο ανταγωνισμος για την προσοχη των μνηστήρων αυξάνεται.

Συνοπτικά, στα 12-12.5 μάλλον θα μου φαινόταν ελκυστικός, και δε θα με ξάφνιαζε περαιτέρω πίεση-δηλ. δεν θα το έριχνα το φταίξιμο σε χειραγώγηση.

Δεν λαμβάνω υπόψιν το σεναριο εξαγορας (θα μπορούσε να γίνει ψηλότερα)."

Ναύτης είπε...

Και εδώ να προσθέσω κάτι άλλο: ψώνισα ΕΕΕ στα 22,2 ευρώ το Φεβρ (τώρα είμαι στα 21,4 μετά το μέρισμα), το οποίο βρήκα μεγάλο discount βάσει P-E που διαπραγματεύεται ιστορικά (21, είχε κάνει ένα ωραίο άρθρο ο Τρίγγας στο Capital). Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν 1 ευρώ κέρδη ανά μετοχή. Ο κλάδος των αναψυκτικών αναμένεται να έχει ανάπτυξη y-o-y 6% αν θυμάμαι καλά, χώρια οι εξαγορές και επέκταση στα αλκοολούχα που κάνει η ΕΕΕ (coca cola Αιγύπτου, πρόσφατα βότκα Finlandia). Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ΕΕΕ και ΟΤΕ είναι αμυντικά, γιατί να πάρω ΟΤΕ ( ο ΟΤΕ όταν τον έψαχνα ήταν 15)? Κάποια στιγμή η σκόνη της Ρωσίας θα κατακάτσει: τότε πιστεύω η ΕΕΕ θα τραβήξει τον ανήφορο να βρει την ιστορικά ακριβή αποτίμησή της. Αν δεν κατακάτσει; Ε ντάξει και χωρίς τη Ρωσία θα ζήσει, δεν βλέπω "απόλυτη καταστροφή", υπήρχε και κάποια έκθεση που βασει εξαμήνου την αποτιμούσε 32 ευρώ αν της πάρουν τελείως τα εργοστάσια στη Ρωσία. Ούτως η άλλως οι καλές αποδόσεις δεν βγαίνουν έτσι απλά σε "βαριά" χαρτιά. Αν υποθέσουμε ότι φέτος βγάζει 2 ευρώ κέρδη ανα μτχ (ρεκόρ), τότε με ιστορικό P-E 21, κάποια στιγμή ίσως δει αποτίμηση 38-42 ευρω. Έως τότε θα απολαμβάνω καλά μερίσματα επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου (50% της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας).

Το ότι έχει επίσης καλύτερο pricing power (και 10-20 λεπτά παραπάνω μια κόκα κόλα θα την πάρεις, hedge έναντι του πληθωρισμού) σε σχέση με τον ΟΤΕ εννοείται. Φαίνεται και στα κέρδη μαμούθ που έβγαλε φέτος.

Νομίζω η ΕΕΕ ήταν (και ίσως ακόμα είναι) textbook Benjamin Graham play: βρες μια εταιρεία με ιστορικό καλών αποδόσεων, καλά περιθώρια κέρδους, καλό management και εξαιρετικές προοπτικές που όμως πιέζεται παράλογα από καθαρά εξωτερικούς παράγοντες (στην περίπτωσή μας το Ρωσο-Ουκρανικό). Μόλις καθαρίσει το τοπίο πούλα.

Ναύτης είπε...

Καλημέρα!

EuroAsia: ΑΔΜΗΕ και ισραηλινό fund στο μετοχικό κεφάλαιο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

https://www.ot.gr/2023/08/29/energeia/euroasia-admie-kai-israilino-fund-sto-metoxiko-kefalaio-tou-ilektrikou-kalodiou-kyprou-elladas-israil/

Θεωρώ η μόνη καθαρά "κρατικοδίαιτη" υποδομή χωρίς σύνορα είναι ο ΑΔΜΗΕ. Συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να κρύψει υπεραξία (αντίθετα στα νερά π.χ. πόση υπεραξία να είναι κρυμμένη; το δίκτυο μετρημένα κουκιά). Προσφέρει και δυνατότητα συμμετοχής στο ενεργειακό story της χώρας, ταμάμ.

Έχω σκεφτεί να μεταφέρω χωρίς άγχος κέρδη από άλλες μτχ, γιατί τον κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλω να εκνευρίζομαι με τα σκαμπανεβάσματα. Για όσους παίζουν το στόρυ σταθεροποίησης ή και μείωσης των επιτοκίων (Ηλίας), νομίζω "συμφέρει" γιατί τον γονάτισαν τα υψηλα επιτόκια (είναι σε φάση ανάπτυξης) και ζήτησε αναθεώρηση του WACC, το οποίο μετα κόπων και βασάνων έγινε, αλλά αν δεν αυξηθούν ή ακόμα καλύτερα πέσουν τα επιτόκια ότι μένει από τη διαφορά θα πάει στην τσέπη του ΑΔΜΗΕ (έχει σταθερά κόστη λειτουργίας).

Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι όπου και να πάνε τα επιτόκια η ΡΑΕ είναι "υποχρεωμένη" αργά η γρήγορα να τον κάνει να βγάζει κέρδη (πολλά η λίγα άλλη κουβέντα, αυτό είναι το κονσεπτ των υποδομών ούτως η άλλως).

Τέλος έναντι των νερών είναι μια υποδομή που δεν έχει πάρει δημοσιότητα. Αυξήθηκε το WACC και δεν έγινε πρωτοσέλιδο (και ποιος ξέρει τι σημαίνει WACC?). Με τα νερά και 1 λεπτό να αυξηθεί το κυβικό ίσως αρχίσουν οι φυλλάδες την καταστροφολογία, άρα δίνουν λιγότερα περιθώρια ελιγμών στην τιμολόγηση. Για την ιστορία είχα ΕΥΑΘ στο 3,5 και έδωσα περιξ 3,4 μολίς είδα το ταμείο να γίνεται καπνός στα ετήσια (μικρή ζημιά). Φυσικά με την πτώση τιμών ρεύματος θα δει καλά αποτελέσματα (λογικά) αυτό το 6μηνο.

hippy είπε...


Ως προς το xaa.gr

ο δημιουργός του μπλογκ (Βέλγος) είναι ιντερνετικός φίλος. Καλός χρήστης, αρχικά έγραφα κι εγώ. Μετά μαζεύτηκαν πολλοί παίκτες κι έγραφαν για τις επιλογές τους και τις επιτυχίες τους δίχως αιτιολόγηση . Δεν μπορώ την οχλαγωγία.  Στις πρώτες σελίδες του θέματος  "Οι Θεμελιώδεις Αναλύσεις μας" και ιδιαίτερα στο "ΜΠΡΙΚ VS INTERKO" γράφει ένας καλός γνώστης των ΑΕΕΑΠ με όνομα "Δενυπαρχειβελγιο". Τα σχόλια του αξίζουν μελέτης για κάποιον που τον ενδιαφέρει ο κλάδος. Εμένα (για το προσεχές 12μηνο) όχι.

Ως προς το κείμενο του Draghi.

Χαίρομαι που το απολαύσατε, διαφωνώ όμως για το "μεταμεσονύχτια ανάγνωση". Θεωρώ πως αξίζει προσεκτικής μελέτης κι όσο με αφορά ψάχνω να εντοπίσω τον όροφο που μένω  και τη σχέση μου με τους συμβούλους και τους "συμβούλους".

Ως προς τα νερά (το απόλυτο must του πλανήτη).

Πέρσι τον Ιούνιο πιθανολογήσαμε στο μπλογκ ότι θα έχουν κακά αποτελέσματα λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων σε μισθούς και έξοδα τα οποία ΔΕΝ θα μπορούν να μεταφέρουν στην κατανάλωση καθώς πολλοί περίμεναν εκλογές πριν το τέλος του χρόνου. Εν μέρει το πετύχαμε...ήταν χειρότερα απ΄όσο περιμέναμε. Φέτος έχω βάλει ένα τολμηρό στοίχημα με τον εαυτό. Ότι κατά τις γεν. συνελεύσεις της 4ης Σεπτεμβρίου για την ΕΥΑΘ και της 6ης Σεπτεμβρίου για την ΕΥΔΑΠ ίσως να αποφασιστούν επιστροφές κεφαλαίου (λόγω γεμάτου ταμείου και  αχόρταγου κράτους). Εάν γίνει έχουν 10% άνοδο. Εάν όχι, καθώς λογικά το 6μηνο και το guidance για φέτος θα είναι καλύτερο του 2022 στην χειρότερη κάπου εδώ θα βολοδέρνουν.

Ως προς τον ΑΔΜΗΕ

Το Μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC)  7,51% για την περίοδο 2023-25 που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ θα βελτιώσει τα ετήσια αποτελέσματα λόγω της αναδρομικότητας από 1/1. Επίσης για τα μεγάλα έργα (πχ ΑΡΙΑΔΝΗ, EuroAsia αν βρεθούν τράπεζες να το χρηματοδοτήσουν κλπ) το WACC αυξάνεται κατά 100 μονάδες (γίνεται  8,51%). Δεν ξέρω εάν αγοράζεται ή πωλείται σε τρέχουσες τιμές, προσωπικά έχω θέση και δεν σκοπεύω να κάνω τίποτα.

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

Ως προς ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ
Δεν σας τρόμαξε το ροκάνισμα του ταμείου; Αν θυμάμαι καλά έπεσε κατά 20 εκ. Έχει και πρόγραμμα επενδύσεων/συντήρησης μπροστά της. Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι καλά που την έδωσα γιατί ενίσχυσα άλλες θέσεις στο χ/φ που σαφώς "έτρεξαν" καλύτερα (ΟΛΠ και ΤΙΤΑΝ). Καταλαβαίνω όμως το στοίχημα και μοιάζει πιθανό. Ίσως η διοίκηση προτείνει μη διανομή αλλά ο μέτοχος πλειοψηφίας (κράτος) θα έχει άλλη γνώμη.

Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Peter Lynch (ρεκόρ αποδόσεων το magella fund του το 1980-1990), ο οποίος επένδυε με βάση τα θεμελιώδη και στο περίπου έλεγε: φτιάξε μια ιστορία για τη μτχ που σε ενδιαφέρει, αγόρασέ τη φθηνά, και όσο κρατάει η ιστορία μην πουλάς. Για τον ΑΔΜΗΕ έφτιαξα ιστορία. Για τον ΟΛΠ επίσης (και η επίσκεψη του Ινδού έδωσε ακόμα περισσότερη τροφή), για την ΑΡΑΙΓ το ίδιο, για τον Λούλη επίσης κτλ. Στα νερά δυσκολεύτηκα να "πιάσω γραμμή", βέβαια είναι must αλλά ακριβώς επειδή είναι τόσο συνδεμένο με την ύπαρξη του ανθρώπου είναι και δύσκολα το "χρύσωμα" του μετόχου (=συμπεριφορά ομολόγου). Για το χρύσωμα χρειάζεσαι κάτι που να το έχει ο άλλος (ή η κοινωνία) ανάγκη αλλά ταυτόχρονα να μην το έχει και τόσο ανάγκη, δηλ. να είναι τεχνητή έτσι ώστε και να μπορεί να "αισχροκερδεί" και να μην προκαλεί κρατικό παρεμβατισμό στην κοστολόγηση (π.χ. apple, coca cola, nike, ΟΛΠ!!). Εν κατακλείδι για λόγους διασποράς χαρτοφυλακίου και μείωσης ατομικού κινδύνου μου βγάζει νόημα να διακρατώ μόνο μία από τις τρεις υποδομές με την καλύτερη προοπτική και να χτίζω εκεί (είτε ΑΔΜΗΕ, είτε ΕΥΑΘ, είτε ΕΥΔΑΠ). Και οι τρεις μου μοιάζει σπατάλη ενέργειας (δεν προλαβαίνω να τις παρακολουθώ).

Στον κλάδο του νερού θα είχα θέση στη ΒΙΟΣΚ αν δεν ήταν τόσο αμπελαλέ οι μεγαλομέτοχοι, έκαναν καλό μανατζάρισμα και δεν κοίταγαν την πάρτη τους (η αφαλάτωση και η επεξεργασία νερού είναι κλάδος που ίσως τραβήξει αρκετά κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ κάποιος θα πρέπει και να τα συντηρεί όσα φτιαχτούν=επαναλαμβανόμενο cash flow).

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε το 1997 για την τακτική του Lynch, με βάση και τα βιβλία του. Είναι στα αγγλικά (τις απολογίες μου σε μη αγγλομαθείς, δεν έχω βρει μετάφραση) όμως πιστεύω είναι κάθε στιγμή επίκαιρο. Αξίζει προσοχή.

https://home.csulb.edu/~pammerma/fin382/screener/lynch.htm

ΥΓ. Δεν το ήξερα ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει 8,5% στα νέα έργα. Ευχαριστώ.

ΥΓ2. Σχωράτε με, είμαι πολυλογάς όταν έχω χρόνο/όρεξη.

Λευτερης είπε...

Καλησπέρα σε όλους και καλώς ήλθες Drunken Sailor,...... το αμπελαλέ πολύ καλό και πραγματικό. Είμαι κάτοχος ΒΙΟΣΚ από αρχές του έτους με την μισή τιμή περίπου της σημερινής. Πιστεύω στο χαρτί και στην προοπτική του. Έχουμε πολλά νησιά με μεγάλη ανοικοδόμηση και πολλά πεντάστερα, το νεράκι είναι και θα γίνει πολύτιμο. Η εταιρία σκέφτεται την εξωστρέφεια, και ακουμπά στο ταμείο ανάκαμψης. Θέλω αν είναι δυνατόν και την ματιά του καλού φίλου και γνώστη Ηλία (hippy) και όποιος άλλος έχει γνώμη.

hippy είπε...


Να σου πω Λευτέρη...είμαι αισιόδοξος και πιθανολογώ την πολιορκία των 1500 μονάδων ΓΔ περί το Πάσχα/24 (5 Μαΐου) με τη βοήθεια της έναρξης πτώσης επιτοκίων. Αν δεν ήταν οι πυρκαγιές και η μεγάλη ζημιά που προξένησαν (στην οικονομία αλλά και στο προφίλ του Κυριάκου) θα ήμουν πιο σίγουρος. Τώρα είμαι πιο συγκρατημένος και περιμένω την ομιλία του Κυριάκου στη Θεσσαλονίκη να δω τις δηλώσεις. Η απαραίτητη βοήθεια περί τα 2 δις ευρώ για την βοήθεια πυρόπληκτων και αγροτών από κάποια άλλα έργα θα λείψουν. Θετική κίνηση ωστόσο 10-15% του ΓΔ θα δώσει 50% σε καλές περιφερειακές μικρές. Και (κατά τη γνώμη μου) την ΒΙΟΣΚ μεταξύ αυτών.

Λευτερης είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ηλία. Αυτή τη τετραετία Ο Κυριάκος δεν ξεκίνησε καλά...…. Όταν η Παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο, η ανασφάλεια είναι παντού, ο Φλωρίδης δεν ξέρει τι λέει, ο Μηταράκης θέλει έφιππη Αστυνομία??????? και αυτή τη σαχλαμάρα την υπογράφει το πρωί και την παίρνει πίσω το μεσημέρι.......έχουμε λεφτά για πέταμα, όταν οι καρότσες των αγροτικών κάνουνε τα ασθενοφόρα, κάτι τσογλάνια διασχίζουν την χώρα και εγκληματούν στο κέντρο της Αθήνας και οι φωτιές καίνε 1/3 της χώρας καταστρέφοντας τοπικές οικονομίες και γενικότερα την οικονομία της χώρας. Ο κόσμος βογκάει και έρχεται χειμώνας. Εύχομαι να αντιστρέψει αυτή την κατήφεια, έχει και χρόνο και τρόπο. Ίδωμεν.

Λευτερης είπε...

-- Epsilon Net Ι: Έσπασε το φράγμα των 600 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση, καθώς πλέον έφτασε στα 611,3 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την πρώτη σε αποτίμηση εταιρεία του Mid Cap, έχοντας αφήσει πίσω τις ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ που αποτιμώνται 555 και 545 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, η Epsilon Net ξεπερνά και τη Σαράντης, που αποτιμάται στα 524 εκατ. ευρώ και ανήκει στον Large Cap. Νέα ιστορικά υψηλά τα 11,28 ευρώ, με νέα άνοδο 2,55% χθες. Το μήνα Αύγουστο κερδίζει 15,46%, ενώ το 8μηνο του 2023 βρίσκεται στο +75%. Πρωταθλήτρια στις εξαγορές στον κλάδο, αυξάνει το αποτύπωμά ολοένα και περισσότερο, ενώ υπάρχει και η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα η οποία έχει εξαγοράσει το 7,50%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια...BusinessDaily

Λευτερης είπε...

-- Epsilon Net IΙ: Σήμερα η Epsilon Net απασχολεί πάνω από 1200 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα. Περισσότερες από 132.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο οικονομικό χώρο βασίζουν την εύρυθμη, καθημερινή, λειτουργία τους στα προϊόντα της Epsilon Net εξασφαλίζοντας έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, απαραίτητη για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Επίσης η εισηγμένη συνεργάζεται με πάνω από 600 χιλ. ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο 16 χιλ. λογιστικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται και είναι η leader με μερίδιο αγοράς 65% στα προγράμματα για λογιστικά γραφεία, ενώ έχει πάνω από το 70% της αγοράς σε συστήματα Μισθοδοσίας και HR.BusinessDaily

Ναύτης είπε...

Φίλε Λευτέρη με συγχωρείς για τον κάπως "άκομψο" τρόπο που τοποθετήθηκα για τη ΒΙΟΣΚ, εύχομαι να σου βγει η μαντεψιά και να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία της.

Υπάρχουν αρκετές μετοχές που δεν θα ακουμπούσα επειδή δεν "νιώθω άνετα" να διακρατώ και πιθανώς δεν θα κερδίσω ποτέ από αυτές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να κερδίζουν άλλοι κι ότι δεν κάνω λάθος. Όλες οι κατσίκες να είναι υγιείς, και η δικιά μου και των γειτόνων.

Λευτερης είπε...

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ, θα την κρατήσω ως Γενάρη και βλέπουμε.

Ναύτης είπε...

Στα υπόψιν για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής:

Η κερδοφορία τους φαίνεται να εξαρτάται άμεσα από το headcount, δηλαδή το προσωπικό, το οποίο εννοείται ροκανίζει κερδοφορία και περιορίζει την ανάπτυξη (δυσκολία ανεύρεσης ικανών πληροφορικάριων, και οι ικανοί εννοείται πρέπει να πληρωθούν "ικανά" και να πάρουν απ'τα κέρδη αλλιώς πάνε δίπλα).

Αυτό είναι σε αντίθεση με εταιρείες πληροφορικής-κολοσσούς του εξωτερικού, όπου οι πωλήσεις γίνονται "ερήμην" ανθρώπινου δυναμικού (λογισμικό, videogames, data center).

Σε έναν παραλληλισμό, οι μεν έχουν εταιρεία που νοικιάζει οδηγούς ταξί, ενώ οι δε νοικιάζουν άδειες ταξί. Τελείως διαφορετικό εταιρικό μοντέλο-άλλο επίπεδο.

Με κάνει λοιπόν κάνει να αναρωτιέμαι σε τι βαθμό οι ελληνικές δικαιολογούν τους "αλμυρούς" δείκτες αποτίμησης. Η δυσπιστία είναι και ένας από τους λόγους που έχτισα τελικά μόνο ΙΝΤΕΚ (κρατώντας πισινή με τον εξαιρετικό βιομηχανικό της κλάδο-παλιά είχα BYTE).

Μπορεί να είναι η ιδέα μου, παρακολουθώ τις εξελίξεις με ενδιαφέρον.

hippy είπε...


Σχετικά με τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αλλά και γενικότερα κλάδους που τρέχουν

Ο Δάσκαλος συνήθιζε να με μαλώνει λέγοντας:

"παίζουμε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στο ταμπλό και όχι αυτό που νομίζουμε ότι έπρεπε να συμβαίνει"

Διαφωνώ κύριε Drunken...κι όσο για videogames (τουλάχιστον τις "στοιχηματζήδικες" ρίξτε μια ματιά στις FUBO, SKLTZ και τις ζημιές που άφησαν την τελευταία 3ετία στα χαρτοφυλάκια των κερδοσκόπων "τα λόγια τα παχειά και τα μεγάλα"

https://finance.yahoo.com/quote/FUBO?p=FUBO&.tsrc=fin-srch

https://finance.yahoo.com/quote/SKLZ?p=SKLZ&.tsrc=fin-srch

hippy είπε...


Πληροφορική: Έρχεται νέο κύμα εξαγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023

https://www.powergame.gr/start-ups-digital/501275/pliroforiki-erchetai-neo-kyma-exagoron-sto-deftero-examino-tou-2023/


Για την άνοδο στο ταμπλό δεν χρειάζεται να υλοποιηθούν όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια που αναφέρονται. Φτάνει το προμοτάρισμα δημοσιογράφων και αναλυτών. Όπως όλοι ξέρουμε μια μετοχή αυξάνει με τις θα...θα...θα...προσδοκίες των επενδυτών.

Ναύτης είπε...

κύριε Hippy καλησπέρα σας.

Δεν είχα την τύχη να έχω κάποιον δάσκαλο να με κατευθύνει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγαίνει κανείς κερδισμένος, τους ασπάζομαι και προσπαθώ όσους μπορώ να τους υιοθετώ.
Όπως έγραψα παραπάνω, ο αγαπημένος μου "δάσκαλος", αν μπορώ να τον πω ετσι, είναι ο Peter Lynch.
Είχε το Magella fund της Fidelity και όποιος έβαλε 1000$ το 1980 έφυγε με 28000$ το 1993 (ετησιοποιημένη απόδοση 30%, δεν το έχει χτυπήσει κανείς επενδυτής μέχρι στιγμής).
Αποσύρθηκε γιατί βαρέθηκε, και τώρα δραστηριοποιείται με τη γυναίκα του στα φιλανθρωπικά.
Το υπέροχο με τον τύπο ήταν ότι έγιναν πλούσιοι απλοί άνθρωποι μαζί του, δεν έφτιαξε κλειστό κλαμπ ενώ πάντα υπήρχε διαφάνεια στις δηλώσεις του, ωραίος άνθρωπος (σα να λέμε σε ότι έλεγε έβαζε και τα λεφτά του).

Μιά διάσημη ατάκα του είναι:
"Avoid hot stocks in hot industries" (απέφυγε χοτ μετοχές σε χοτ κλάδους).
Ουσιαστικά έλεγε ότι έως τη στιγμή που θα γίνει "hot" μια μετοχή, τότε η καλή μπάζα θα έχει γίνει από τους "early bidders" προτού γίνει hot αφήνοντας μικρότερο παράθυρο για τους επόμενους συνδυαζόμενο με αυξημένο ρίσκο (downside risk)

Θεωρώ την αγορά αποδοτική (δηλ. οι άλλοι επενδυτές είναι το ίδιο ή και πιο έξυπνοι από εμένα).

Μια φορά στο τόσο παρατηρώ καμιά ρωγμή, πριν κανά εξάμηνο μια από αυτές ήταν ο ΤΙΤΑΝ που τους είχα λίγο πολύ "πρήξει" στο xaa.gr για τα τρίμηνα που θα βγάλει, για το 20άρικο+ που θα δει, για τα οφέλη των πράσινων επενδύσεων (λιγότερους CO2 φόρους), για το πακέτο Biden και τις προοπτικές της τσιμεντοβιομηχανίας (απ'ό,τι κατάλαβα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη μτχ στο forum και ας έχει υπεραποδώσει του ΓΔ). Στις ρωγμές (οι οποίες μάλλον συμβαίνουν επειδή το ρευστό είναι περιορισμένο και η προσοχή αλλού) βάζω τον οβολό μου και περιμένω μέχρι να γίνει "hot" η μετοχή, αν είμαι σωστός πάμε ταμείο. Στα 19 ευρω θυμήθηκαν να βάλουν τιμη στόχο τα 24 τώρα οι αναλυτές, στα 12-13 τη σνόμπαραν.

Τωρα για τις FUBO κτλ δεν έχω άποψη αν και είχα προσέξει ότι είχε παίξει αρκετά σε καζινόβιες συζητήσεις. Σε αυτά έτσι είναι, δεν είπα οτι πάνε όλες του εξωτερικού σφαίρα, περισσότερο σχολίασα το "business model" των ελληνικών, τα περιθώρια κέρδους και την ανησυχία μου για το ταβάνι. Δεν ειναι τυχαιο που η Microsoft,η Google, Nvidia κτλ ανεβαίνουν και πατάνε σα σκουλήκια τις άλλες. Τα ΤΡΕΛΑ περιθώρια κέρδους τους δίνουν τρομερή άνεση να ρίξουν δισ στο R&D και να βγαίνουν πάντα νικητές, τραβώντας τα καλύτερα μυαλά (έναντι FUBO κτλ). Καλύτερα να αγοραζουμε την Μερσεντες του κλαδου με ένα μικρό πριμιουμ τιμής και οχι τα Lada (δεν παίζω Αμερική βέβαια). Οι ελληνικές είναι πολύ μακρυά από αυτά τα περιθ. κέρδους. Δεν νομίζω συνολικά να αναιρείται κάτι από αυτά που είπα πάντως.

Συμφωνώ με το θα, κάποιοι βγάζουν καλά λεφτά (από την προσδοκία), αλλά εχω μεγαλύτερη χαρά όταν βρίσκω κάτι τζάμπα (η προσδοκία με ανησυχεί ότι μπορεί εύκολα να μου προκαλέσει "ελαφρύ χέρι" στην πρώτη αναποδιά, αυτό έχει να κάνει με ελάττωμα του χαρακτήρα μου)

Ας πούμε κάποιοι μικροεπενδυτές αγοράζουν ΙΝΚΑΤ με κεφ. 500 εκ. και ζημιές πέρσι 24 εκ. (προσδοκία, θα δικαιολογηθεί η αποτίμηση;), με τον ΟΛΠ εκει δίπλα στα 500 εκ. και φετινή κερδοφορία ίσως 60-70 εκ, αδάνειστο, με μέρισμα, καλό μανατζάρισμα και master plan προ των πυλών (τζάμπα, αν σκεφτούμε ότι έπαιζε και στα 15 ευρώ, αλλά ακόμα και τώρα φθηνός).

Χαίρομαι που μοιράζεστε την οπτική σας, έχει ενδιαφέρον.

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


Ελάτε τώρα κύριε Drunken Sailor

Πρώτα λέτε:

Μιά διάσημη ατάκα του Peter Lynch είναι:
"Avoid hot stocks in hot industries" (απέφυγε χοτ μετοχές σε χοτ κλάδους).

Ουσιαστικά έλεγε ότι έως τη στιγμή που θα γίνει "hot" μια μετοχή, τότε η καλή μπάζα θα έχει γίνει από τους "early bidders" προτού γίνει hot αφήνοντας μικρότερο παράθυρο για τους επόμενους συνδυαζόμενο με αυξημένο ρίσκο (downside risk)


Και μετά το αναιρείτε γράφοντας

Δεν ειναι τυχαιο που η Microsoft,η Google, Nvidia κτλ ανεβαίνουν και πατάνε σα σκουλήκια τις άλλες. Τα ΤΡΕΛΑ περιθώρια κέρδους τους δίνουν τρομερή άνεση να ρίξουν δισ στο R&D και να βγαίνουν πάντα νικητές, τραβώντας τα καλύτερα μυαλά (έναντι FUBO κτλ). Καλύτερα να αγοραζουμε την Μερσεντες του κλαδου με ένα μικρό πριμιουμ τιμής και οχι τα Lada (δεν παίζω Αμερική βέβαια).


Τέλος πάντων.Η δική μου αγαπημένη ατάκα του Peter Lynch είναι:

"Το να πουλάς τους νικητές σου και να κρατάς τους χαμένους σου είναι σαν να κόβεις τα λουλούδια και να ποτίζεις τα ζιζάνια"

αναφερόμενος σε πώληση του πολύ νωρίς της Home Depot και των Dunkin’ Donuts. Σύμφωνα με το πνεύμα του, όπως το καταλαβαίνω εγώ, ΔΕΝ πουλάμε ένα καθαρόαιμο επειδή έκανε τρεις νίκες στη σειρά (ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ, ΚΟΥΕΣ κλπ.

Τέλος πάντων έχω τη συνήθεια στην αρχή του κάθε χρόνου να φτιάχνω μια μικρή λίστα με 10-12 επιλογές και στο τέλος την απόδοση τους σε σχέση με το ΓΔ (έτσι για να με κρίνω). Έτσι κι έτσι αποδόσεις. Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και κρίνετε τις φετινές επιλογές όσο πιο αυστηρά γίνετε. Ειλικρινά θα χαρώ για κάθε αστοχία που θα επισημάνετε (κάπως δύσκολο γιατί περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι δικές σας επιλογές)


Βρίσκετε δίπλα, στο "ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ...ΣΗΜΑΣΙΑ"

https://freeforumstocks.blogspot.com/p/blog-page_41.html

hippy είπε...


Ομολογώ ...την μπίζνα που αναλύσατε προ εβδομάδος στο Soltrade με τα μίλια την αγνοούσα. Πολύ καλό κι επεξηγηματικό σχόλιο.

Drunken Sailor

Πριν αρχίσω να σας πρήζω για την ΑΡΑΙΓ, υπήρξα σθεναρά κατά των αεροπορικών.
Δεν πολυκαταλάβαινα κιόλας πως λειτουργούσαν και γιατί κάποιες χ@ζονται στο χρήμα ενώ άλλες πάνε από ζημιές σε ζημίες. Μου άρεσε όμως το management του Βασιλάκη.

Ψάχνοντας να καταλάβω τι παίζει έπεσα σε μια ανάλυση που έδειχνε κάτι πολύ παράδοξο:
Όταν η UNITED AIRLINES βγήκε να ζητησει στήριξη από τις τράπεζες στις δυσκολίες του COVID-19, αυτές ζήτησαν ως εχέγγυο για το δανεισμό ΜΟΝΟ το σύστημα πόντων επιβράβευσης της αεροπορικής. Προσοχή, ΟΧΙ τα αεροπλάνα, ΟΧΙ την επιχείρηση, αλλά ΜΟΝΟ το σύστημα πόντων.
Πόσο το κοστολόγησαν το σύστημα επιβράβευσης; 21 ΔΙΣ !!! Πόση ήταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας; 10 ΔΙΣ!!

Αν κάνουμε τις πράξεις έχουμε:
αεροπορική + σύστημα πόντων επιβράβευσης της αεροπορικής = κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
δηλαδή αξία αεροπορικής χωρίς το σύστημα πόντων; ΜΕΙΟΝ 10 ΔΙΣ. Γιατί μείον 10 ΔΙΣ; γιατί οι αεροπορικές πουλάνε με ζημιές θέσεις. Αντίθετα αυτό που εκτοξεύει τα κέρδη είναι το σύστημα επιβράβευσης.

Πάει η αεροπορική και λέει στην ΟΤΟΕΛ π.χ. σου πουλάω 1 bonus μίλι προς 1 λεπτό.
Πάρε το μίλι και δώστο σαν δέλεαρ σε όσους έρχονται να νοικιάσουν αμάξι σε εσένα. Κερδίζω και γω κερδίζεις και εσύ. Πάει στην Cosmote και της λέει το ίδιο: δώστο σαν δέλεαρ σε όσους έρχονται για καρτοπρόγραμμα σε εσένα. Πάει στα coffee island το ίδιο.

Το σύστημα πόντων γίνεται κατ'αυτόν τον τρόπο "νόμισμα" της αεροπορικής. Και η αεροπορική πουλάει προκαταβολικά ακριβές θέσεις μέσω των πόντων. Γιατί θες 20.000 πόντους (200 ευρώ) για να πάρεις ένα τζάμπα ταξίδι π.χ., ενώ μπορεί να πλήρωνες 100Χώρια τους πιστούς πελάτες
που αποκτά μέσω των πόντων (=ας κλείσω λίγο πιο ακριβά αυτό το ταξίδι αφού θα τα γλίτώσω μέσω των πόντων στο επόμενο).

Συνολικά το συστηματάκι αυτό την κάνει να μοιάζει περισσότερο με ΤΡΑΠΕΖΑ που έχει το δικό της νόμισμα παρά με μεταφορική!

Σας επισυνάπτω και ένα βιντεάκι που εξηγεί γιατί πλέον οι αεροπορικές δεν είναι αεροπορικές αλλά... τράπεζες! Είναι στα αγγλικά.

ΥΓ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η AEGEAN είναι στην Star Alliance, στην οποία μέλος είναι και η UNITED AIRLINES!

hippy είπε...


ΥΓ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η AEGEAN είναι στην Star Alliance, στην οποία μέλος είναι και η UNITED AIRLINES!

Δηλαδή ένας Αμερικανός μπορεί να εξαργυρώνει πόντους στην Aegean μέσω της Star Alliance και αντίστοιχα έχει όφελος να παίρνει πόντους από την Aegean αφού μπορεί να τους εξαργυρώσει πίσω στην πατρίδα του! Μιλάμε για οργανωμένο κλειστό κλαμπ, που να το χτυπήσει η... Sky Express.

ΥΓ2. Όταν με ρωτάνε αν έχω τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο σκέφτομαι κάτι φορές να απαντήσω ναι...ΑΡΑΙΓ χαχαχαχα

ΥΓ3. Καλές πτήσεις, εύχομαι καλή συνέχεια σε όσους μένουν και καλοφάγωτα σε όσους επιλέγουν να αποβιβαστούν.



https://www.soltrade.gr/2023/08/23/%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%b7%cf%83-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%83-alpha-bank-%ce%b5%ce%bb/#comment-6262187631

(για όσοθς θέλουν να δουν και το βιντεο που αναφέρεται)

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ κ. Χίππυ επιτρέψτε μου να απαντήσω λίγο "αλαζονικά" και να σας πω ότι προσέχω πολύ την διατύπωση μου.

Σας γράφω στην αρχή:

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγαίνει κανείς κερδισμένος, τους ασπάζομαι και προσπαθώ όσους μπορώ να τους υιοθετώ."

Μετά σας αναλύω τον τρόπο παιξίματος του Lynch, που με ΧΑΡΑ διαπιστώνω γνωρίζετε!!

Όμως χάριν παραδείγματος σας απαντώ και γιατί η FUBO δυσκολεύεται να ευδοκιμήσει. Τα λόγια μου στη δεύτερη παράγραφο παραφράζουν τον Terry Smith επίσης τρομερό fund manager που έλεγε "buy once, cry once" (αγόρασε μία φορά και κλάψε μια φορά). Δηλ. έλεγε αυτό ακριβώς: προτίμησε να αγοράσεις κάτι πιο ποιοτικό (ένα toyota ή μια mercedes) και να δώσεις ένα μικρό πρίμιουμ παρά να παλέψεις να ψωνίσεις φθηνά και να τα πληρώσεις διπλά σε service, κατανάλωση και ζημιές. Κατ'αντιστοιχία ο Smith ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να αγόραζε FUBO (υπεραπόδωσε και αυτός του δείκτη για 20 χρόνια).

Εξαρχής είπα ότι ασπάζομαι πολλούς τρόπους επένδυσης και υιοθετώ αντίστοιχα. Δεν έχω μόνο τον Lynch Ευαγγέλιο. Στη δεύτερη περίπτωση αφού με "πιέσατε" να απαντήσω γιατί η FUBO πήγε σπίτι της έβγαλα Terry Smith από την φαρέτρα μου :)

Είπα ότι έχω συνειδητά επιλέξει την ΙΝΤΕΚ για επαφή με τον κλάδο (θεωρώ ότι μετά από αυτά που έγιναν με τις τράπεζες θεμάτων και τις διαρροές θα πέσουν και λεφτά στον τομέα κυβερνοασφάλειας - έχει θυγατρική και εκεί αν θυμάμαι καλά!). Απλά μπήκα και γω νωρίς, και κατά τον Lynch δεν πουλάω μέχρι να γίνει "ακριβή". Δεν επιδιώκω και περαιτέρω διασπορά στο χ/φ καθώς θεωρώ θα γίνει εις βάρος της απόδοσης και θα μειώσει ελάχιστα το ατομικό ρίσκο. Επίσης κατα τας Lynch γραφάς σούταρα τον ΟΛΘ και έβαλα άλλο παίχτη μέσα παρόλο που δεν θα το έλεγε κανείς την πιο τέλεια ιδέα (πολλοί θα πουν ότι έκανα μλκια, εύλογο, το σκεφτόμουν και εγώ), αλλά τι να κάνουμε ήταν τελευταίος και καταιδρωμένος και έπρεπε να τιμωρηθεί. Χρειάζεται μερικές φορές να είσαι ψυχρός εκτελεστής.

Και θα συμφωνήσω καθαρά μαζί σας, αν μπήκατε νωρίς σε κάποια από αυτές που αναφέρετε δεν έχετε λόγο να πουλήσετε (ακόμα). Εκτιμώ όμως ότι χρειάζεται και στενή παρακολούθηση το θέμα. Γιατί ό Lynch έλεγε και κάτι άλλο: οι fast growers περνούν κάποια στιγμή σε φάση σταθεροποίησης και γίνονται "slow growers" (π.χ. η Coca Cola χρύσωσε τον Buffett αλλά δύσκολα θα χρυσώσει αντίστοιχα τους επόμενους). Τότε ο επενδυτής πρέπει να σκεφτεί αν θα εγκαταλείψει για να βρει νέο "fast grower". Για παράδειγμα η ΚΟΥΕΣ θεωρώ έχει περάσει σε φάση slow growth, δεν θα την επέλεγα στον ιππόδρομο (για υπεραπόδωση).

Τέλος μήπως μπορείτε να μου παραθέσετε ένα λινκ με τις επιλογές σας; Δεν έχω βρει ακριβώς που είναι. Επίσης θα με ενδιέφερε να πείτε αν βάλατε και τον οβολό σας ή αν αποτελεί "θεωρητικό" ρόστερ (αν νιώθετε άνετα να το πείτε φυσικά, με συγχωρείτε για την ολίγον αδιάκριτη ερώτηση αλλά έχει και κάποια σημασία).

ΥΓ. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το σχόλιο για την ΑΡΑΙΓ!! Μου άρεσε και κάτι ωραίο που είχε γράψει ο Draghi: αν δεν έχεις κάπου να το μοιραστείς όταν βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον (δυστυχώς η σύντροφός μου με κοιτάει σαν εξωγήινο όταν πάω να πω κάτι για μια μτχ, εγκατέλειψα την προσπάθεια, για τους δε φίλους μου ΧΑΑ = καζίνο), τότε ψάχνεσαι ιντερνετικά ή όπου αλλού ακουστείς να τα πεις!

mixalis mixalios είπε...

ΔΕΠΑ Εμπορίας έχετε? Δεν έχετε....

https://www.tovima.gr/2023/08/30/finance/depa-emporias-anoigei-ksana-ton-fakelo-tis-apokratikopoiisis-i-kyvernisi/

hippy είπε...


hippy είπε...

Οι επιλογές μου για το 2023 είναι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΛΑΘ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ και ΔΕΗ(τούτη εδώ αυστηρά μέχρι την 2η εκλογική αναμέτρηση).


🌺 ! 🌺 ! ! ❤️🎄!!❤️🎄!!❤️🎄!!❤️🎄!!❤️🎄!!❤️🎄!🌺 ! 🌺

1 Ιανουαρίου 2023 στις 10:32 μ.μ.


Εννοείται πως σε ότι πιστεύω επενδύω. Σήμερα ωστόσο ΔΕΝ εχω πλέον θέση σε ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΙΝΤΕΚ και ΔΕΗ. Αντί αυτών έχω προσθέσει "κερδοσκοπική" θέση στην ΑΝΕΚ και "επενδυτική" θέση σε ΑΡΑΙΓ και σχεδόν όλες τις πληροφορικάριες πλην Space και ΚΟΥΕΣ. Στην τελευταία θα ξεκινήσω να ψωνίζω από βδομάδα με τα χρήματα που θα μας πληρώσουν ΑΤΤΙΚΑ και ΚΛΜ. Μαζί με ΜΟΗ (κάτω από 22,50 αν πάει) και ΕΛΠΕ (που λογικά θα ενισχυθούν όπως υποννοεί ο καλός παίχτης Μιχαλιός).

Επάνω αριστερά στην σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ γράφει

Αρχική σελίδα
The INSIDERS
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ...ΣΗΜΑΣΙΑ

Στο τελευταίο κάποια μέλη έχουμε σχόλια και επιλογές προηγουμένων ετών.

hippy είπε...


ΤΕΝΕΡΓΑ

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι παθητικές εισροές κεφαλαίων από την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι της τάξεως των 168 εκατ. δολαρίων (166 εκατ. δολάρια ανέμενε η MS πριν το rebalancing) ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα, ενώ η διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα φέρει παθητικές εκροές ύψους 63 εκατ. δολαρίων (64 εκατ. δολάρια εκτιμούσε προηγουμένως η MS) ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς. Όλες οι αλλαγές του MSCI θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου (κλείσιμο στις 31 Αυγούστου).

Περίπου 3,5 εκατ μετοχές. Φυσικά κάποια passive funds έχουν πουλήσει ήδη.

Κλείσιμο ΣΜΕ ΣΕΠ ...TENERGY2309...€16,63 με 1022 συμβόλαια

Κλείσιμο ΣΜΕ ΔΕΚ ...TENERGY2312...€16,83 με 263 συμβόλαια

Έχω την εντύπωση πως η πρόσφατη κερδοσκοπική μνήμη μάλλον θα την σπρώξει προς τα €17,50-17,80 από Τρίτη-Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα. Προσωπικά σε τιμές περι τα 17,20-17,40 θα προσπαθήσω να ψωνίσω. Μισά στη συνεδρίαση, μισά στην δημοπρασία. Για ξεπέτα καθώς σε τρέχουσες τιμές δεν την θεωρώ ευκαιρία.

hippy είπε...


Ο δαίμων της απροσεξίας αναγκάζει σε διόρθωση

"Προσωπικά σε τιμές περι τα 16,20-16,40 θα προσπαθήσω να ψωνίσω."

hippy είπε...


Είναι προφανές το (μικρό)arbitrage μεταξύ spot και ΣΜΕ εάν διατηρηθεί και σήμερα. Από την άλλη βέβαια δεσμεύεις κεφάλαιο μέχρι τη λήξη των ΣΜΕ.

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ Χίππυ (προχωράω σε ενικό αν δεν έχεις θέμα),

για τις επιλογές, δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για όλες μιας και δεν τις παρακολουθώ όλες, ως μετά χριστών προφήτης βλέπω πάνε εξαιρετικά μέχρι στιγμής (με benchmark πάντα τον ΓΔ). Καταλαβαίνω κάποιες επιλογές είναι για το παίγνιο (π.χ. ΔΕΗ), θα σχολιάσω γενικά:

Τράπεζες δεν ακουμπάω και μάλλον δεν θα ακουμπήσω ποτέ, γιατί θεμελιωδώς έχουν ένα ελάττωμα:όσοι τις κυβερνάνε βάζουν τον "κώλο" τους απέξω. Πιθανολογώ αφού δεν κατέχεις τώρα είναι και "κερδοσκοπικές" σου επιλογές που είναι λογικές.

ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, ΙΝΤΕΚ έχω. ΙΝΤΕΚ παραπάνω κατάλαβα ότι είμασταν συνέταιροι; Εγκατέλειψες; Θα σου μιλήσω ειλικρινά: αν έβγαλα καλά τα νούμερα βάσει 6μήνου θα βγάλει φέτος περιξ 25 εκ. κέρδη. Θα εκδοθούν πέριξ 8 εκ. νέες μετοχές, άρα πάμε σε 48 εκ. μετοχές στο τέλος του έτους. Άρα κέρδη ανά μετοχή 0,5-0,55. Με ένα ιστορικό της P-E στο 12 που συνηθίζει να διαπραγματεύεται (λαμβάνει υπόψιν και μια κάποια ανάπτυξη) πάμε σε αξία μετοχής 6,3-6,6. Δηλ. θεωρώ ότι πριν τα 6,5 (με τα ΑΤΤΙΚΑ μέσα) δεν θα σκεφτόμουν πώληση. Μόλις τα φτάσει θα σκεφτώ πάλι. Όποιος θέλει ας τα κοιτάξει τα νούμερα μήπως έχω κάνει λάθος. Επίσης έδωσε ΑΨΟΓΗ συνέντευξη για το management και το σκεπτικό του στο forbes ο Λάμπρος. Λίγο πολύ πιστεύω ότι με την έλευση της επενδ. βαθμίδας θα γίνουν ζωγραφιές, η μετοχή δεν είναι καν όσο χοτ θα μπορούσε να γίνει. Θεωρώ ότι οι όποιες εσωτερικές τριβές θα εξομαλυνθούν μόλις δουν τα οφέλη για όλους οι μέτοχοι, ούτως η άλλως το είπε εμμέσως ότι στο επόμενο διάστημα το μόνο που τον νοιάζει είναι να συμμαζέψει ισολογισμούς και να ξεκαθαρίσει προς τα έξω τι πρεσβεύει η εταιρεία. Η επιθετική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μόνο με δανεισμό όπως λέει και ο Λάμπρος, ορθόν ακούγεται. Είμαι standby.

https://www.capital.gr/forbes/3727455/l-papakonstantinou-ta-epo%c2%b5ena-bi%c2%b5ata-tis-ideal-ioldings-%c2%b5eta-tin-exagora-tou-attica/

Ναύτης είπε...

ΟΠΑΠ: ωραία μετοχή ομόλογο. Όταν τον κοίταγα ψώνισα αντ'αυτού ΟΛΘ γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης με τις άδειες (ως άλλο "ομόλογο"), συγκριτικά λάθος.

ΜΥΤΙΛ: Είχα αγοράσει ΕΛΠΕ προ 2ετίας+ πέριξ των 6 ευρώ.Πήρα μερίσματα μαμούθ και έδωσα πέριξ 7,5 στα ετήσια. Μου είχαν προκαλέσει όμως εκνευρισμό: όταν τα αγόρασα η ΜΟΗ είχε 14 και ο ΜΥΤΙΛ κάπου 15. Έφαγα καλά με τα ΕΛΠΕ; Ναι. Υποαπέδωσα οικτρά σε σχέση με τις άλλες επιλογές του κλάδου; Επίσης ναι. Συγκαταλέγω λοιπόν την αποχή μου από το στόρυ του ΜΥΤΙΛ ως λάθος, κοιμάμαι τα βράδυα, αλλά και πάλι λάθος. Από Σεπτ θα έχω λίγη έξτρα ρευστότητα, αν φάει πίεση η ΜΟΗ τότε ίσως πάω σε ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ πλέον δεν κυνηγάω του εύχομαι καλοτάξιδος. ΕΛΠΕ έχουμε στόρυ εξόρυξης, θα γίνει τίποτα ή πολλή βουή στο μύλο μας; Φοβάμαι θα την "ξαναπατήσω". Επίσης με ανησυχεί ότι οι ενεργειακές είναι μάλλον σε φάση plateau ή/και καμπής (είναι εύκολο εδώ να υπερεκτιμήσουμε την "κυκλικότητα" αυτών των εταιρειών ως "ανάπτυξη").

ΠΛΑΘ: Ντάξει η πανδημία τους ευνόησε, μείωσαν δανεισμό, έκαναν και κάποιες επενδύσεις (άγνωστο αν θα αποδώσουν ακόμα), αλλά πιστεύω έχει μακρά περίοδο "χωνέματος" μεγεθών μπροστά της. Επίσης ο κλάδος των πλαστικών στην εποχή του ESG, των χάρτινων καλαμακίων και της κλιματικής αλλαγής εμένα δε με εξιτάρει. Κοιτάω και που "πέφτει" χρήμα από τα κεντρικά. Για τον ίδιο λόγο δε θα έπαιρνα και ΦΛΕΞΟ π.χ. Αυτά είναι και προτιμήσεις. Βέβαια άλλο θέμα το ταμπλό, αλλά ταυτόχρονα δε με νοιάζει απαραίτητα τι κάνει και το ταμπλό. Αυτή θα διέκρινα ως "εύκολο" pass από μένα. Δεν την έχω ψάξει σε βάθος βέβαια.

ΔΕΗ: ΔΞ/ΔΑ (δεν ξέρω/δεν ακουμπώ). Πιθανό turn around story για όσους τολμούν και έχουν υπομονή.

ΙΝΚΑΤ: Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Ούτε στον ύπνο μου δεν θα την έβλεπα στα 3 ευρώ, και να είχα αγοράσει θα τα έδινα σίγουρα πολύ νωρίτερα. Εδώ μάλλον μιλάει η εμπειρία του Χίππυ. Αντ'αυτού είχα πάρει ΕΚΤΕΡ αλλά μου τα πήραν νωρίς τα χαρτιά (κάνουμε και λάθη, στο πρόγραμμα). Θεωρώ όμως μακράν καλύτερη την ΕΚΤΕΡ γιατί ε κάπως κάνει τους κατέχοντες να αισθάνονται ότι δεν έχουν "μουτζούρη", καλός ισολογισμός, μερισματάκι κτλ. Κατασκευαστικός κλάδος χάλια παραδοσιακά, μόνο για "παίγνιο" αξίζει να παίζει κανείς ψιλικά κατ'εμέ.

ΤΕΝΕΡΓ: Εντάξει για το παίγνιο, αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό να ξαναδεί έτσι απλά τα 20+ ευρώ όπως λένε κάτι δημοσιεύματα στο economico. Μοχλευμένη (ροκάνισμα κερδοφορίας), έχει πουλήσει δραστηριότητες στο εξωτερικό, φουσκωμένοι αριθμοδείκτες, και το ερώτημα: γιατί να μην πάρω MOH π.χ. αντ'αυτού που έχει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής. Βέβαια ανοδική η αγορά, ποτέ δεν ξέρεις τι θα "σηκώσει" ο άνεμος (πάντως η ΜΟΗ εξαγόρασε τον ΑΝΕΜΟ).

Αυτά!

ΥΓ. Μιχαλιό όταν και αν μπει, εξετάζουμε, πάντα ανοιχτός είμαι σε προτάσεις :)

hippy είπε...


@ Drunken Sailor

Κέρδη να υπάρχουν κι ας είναι από διαφορετικές επιλογές.

Ναύτης είπε...

Το καλύτερο mentality, είσαι ωραίος hippy.
Κουβέντα να γίνεται, ένα ενίοτε χαζό stress testing επιχειρώ.

Κάτι που δεν έχω καταλάβει με τις ΑΠΕ.
Έχουν μπουκάρει όλοι και κάνουν εξαγγελίες για νέα πάρκα.

Ελλείψει αξιόλογων αποθηκευτικών μέσων (μπαταριών), βλέπουμε στιγμιαία αρνητικές τιμές ρεύματος στα χρηματιστήρια ενέργειας με την ήδη υπάρχουσα προσφορά. Άλλωστε φέτος είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και παρ'όλα αυτά δεν είχαμε εκκλήσεις για σβήσιμο κλιματιστικών και μπλακ αουτ (καλύφθηκε μια χαρά η ζήτηση τα μεσημέρια).

Ένα ερώτημα που θα έκανα σε όποιον γνωρίζει, αν μπουν και όλα αυτά τα νέα έργα που έχουν εξαγγείλει ο ΜΥΤΙΛ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ κτλ στο σύστημα θα εξακολουθήσουν να πουλάνε σε συμφέρουσες τιμές; (έχουμε υπερπροσφορά) Θα είναι τόσο προσοδοφόρος τομέας;

Φοβάμαι μήπως σαν εκκρεμές φύγουμε από το ένα άκρο (ενεργειακή απειλή υπό την αιγίδα της Ρωσίας) στο άλλο (δηλ. υπερπροσφορά ενέργειας). Αν έχεις μια κατασκευαστική κάνει συμβάσεις και ζητάει όσο θέλει, αν έχεις πολλές σκοτώνονται μεταξύ τους να πουλήσουν με ενίοτε ζημιές.

Δεν τα έχω καταλάβει καλά αυτά πως λειτουργούν και αν λειτουργούν τόσο απλοικά, όποιος ξέρει κάτι θα βοηθούσε.

hippy είπε...


Στις ΑΠΕ καμιά εταιρεία δεν κερδίζει. Θα ήταν ζημιογόνες εάν δεν ήταν επιδοτούμενες. Σε όλη την ΕΕ. Συνεπώς ο επενδυτής μπορεί (ή πρέπει) να διαλέξει κάποια που να κερδίζει κι από άλλα αντικείμενα όπως διύλιση, εμπορία ρεύματος, φυσικό αέριο (που μόνο φυσικό με την έννοια του καθαρού δεν είναι), κατασκευές κλπ. Δόξα τω θεώ υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Προσωπικά πιστεύω πως πετρέλαιο και αέριο θα βασιλεύουν για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ναύτης είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφορία hippy, ανησυχητικό αλλά ενδιαφέρον.
Συμφωνώ με τις προοπτικές πετρελαίου/αερίου.

Andreas D. είπε...

https://www.bankingnews.gr/epixeiriseis/articles/693912/ilyda-programma-diathesis-metoxon-se-stelexi-tis-etaireias

hippy είπε...


Μια και βρήκαμε παπά ας θάψουμε 5-6.

ΑΜΚ περίπου 10% επί των μετοχών και σχεδόν άμεσα μη χάσουμε το "κλίμα". Πολλές μου φαίνονται. Ωστόσο κι εγώ λόγω κλίματος που πιθανολογώ "έχτισα" τη θέση που ήθελα χθες και σήμερα και περιμένω στη στάση. Ελπίζω να μην έχει καταργηθεί η λεωφορειακή γραμμή 😄

Ναύτης είπε...

Για τα ΕΛΠΕ, μονόλογος ενός μαριδαίου:

Ο λόγος που πούλησα στις αρχές της χρονιάς είναι επειδή θεώρησα ότι έπιασε peak στον κύκλο της (ως καθαρόαιμη κυκλική εταιρεία).

Υπολόγιζα ότι κάπου Σεπτ-Οκτ ίσως τη βρω πολύ φθηνότερα όταν την έδωσα, τελικά είναι απλά στα ίδια επίπεδα (κατά το ήμισυ σωστός - υποαπέδωσε).

Αρκετά αδύναμο Β Τρίμηνο.
Έχει και την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης από τα "υπερκέρδη" μπροστά της.
Συνδύασέ το με ένα συναίσθημα "κάθε πέρσι και καλύτερα" στους φανατικούς της.
Ίσως δέσει το γλυκό να πάρουμε φθηνά.

Μάλλον θα κάτσω να την περιμένω, είμαι και λίγο δυσπιστος για την άνοδο των περιθωρίων διύλισης το Β εξάμηνο.
Αν ισχύει και το στόρυ εξόρυξης οι "καρχαρίες" θα θελήσουν να πάρουν όσο πιο φθηνά γίνεται, άρα θα ψαχτουν με τις συγκυρίες.
Ίσως πετάξουν κανένα κομματάκι παραδίπλα.

Οι μέν έχουν τα "μηχανάκια" και το χρήμα, εγώ έχω την υπομονή (άλλωστε δεν έχω και τίποτα επενδυτές στην πλάτη μου να με "πρήζουν" γιατί έχασα την τάδε ή τη δείνα hot μετοχή, ούτε θα πάρω πριμ απόδοσης, ωραίο πράγμα η αυτονομία ενός μαριδαίου).

Είμαι στο ψηστήρι πάλι για ψώνια ΕΛΠΕ πάντως, θα δούμε.
Βασικά, την προηγούμενη φορά ψώνισα ΕΛΠΕ, αυτή τη φορά θα ψωνίσω Helleniq Energy χεχεχε

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα και πάλι,

Διάβασα με ενδιαφέρον τα σχόλια με σημασία.

1) Τα σέβη μου κ. Χίππυ. Πρώτον γιατί δε φοβάστε να εκτεθείτε. Και δεύτερον γιατί κοίταξα τις επιλογές σας οι οποίες ξεκινούν από το 2016, διαχρονικός 4Χ4 παντός καιρού, αναρωτιέμαι πόσοι επενδυτές (θεσμικοί και μη) είχαν αυτές τις αποδόσεις στο σύνολο του χ/φ τους.

Απλά μια παρατήρηση που είναι υπέρ σας:
Τα μερίσματα προσωπικά δεν τα προσθέτω στην απόδοση, αλλά τα αφαιρώ από την τιμή κτήσης (επιστρέφεται το κεφάλαιο που έχω επενδύσει=μειώνεται ο κίνδυνος λόγω μείωσης τιμής κτήσης). Αυτό δίνει λίγους πόντους "ψήλωμα" στην απόδοση αλλά το θεωρώ επί της ουσίας.

Επίσης όταν κλείνετε το έτος, μετράτε και τη ρευστότητα που κρατήσατε στην συνολική απόδοση; Εγώ ναι. Γίνεται αρκετά αυστηρό (αυτό με κονταίνει) αλλά νομίζω είναι επίσης επί της ουσίας. Δηλ. αν π.χ. έχω κεφ. 100 χιλ προς επένδυση, επενδύσω τα 50 και γίνουν 75 (25 χιλ. κέρδος) και τελικά κρατήσω ρευστότητα άλλα 50, τότε η ετήσια απόδοση του χαρτοφυλακίου είναι 25% και όχι 50%. Εννοείται αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα αποθέματα "έκτακτων αναγκών" (θεωρώ ο καθένας θα πρέπει να φροντίσει γι'αυτά πριν ξεκινήσει τις περιπέτειες με το ΧΑΑ).

2) Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάλυση του μέλους Δαρείου που είχατε παραθέσει για τον ΚΑΜΠ και για τον τρόπο "κοστολόγησης" των ΑΕΕΑΠ.

Καλά να είμαστε, ίσως προσπαθήσω και γω να κάνω καμία μαντεψιά με το νέο έτος.
Αν και δε συνηθίζω να φτιάχνω όλο το ρόστερ από την αρχή του έτους, πλάκα όμως θα έχει.

hippy είπε...


Στοίχημα με τον εαυτό μου είναι. Η σημαντικότερη "λανθασμένη" παρουσίαση είναι πως υπολογίζονται ως ισοδύναμες επενδύσεις ενώ στην πραγματικότητα (στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο) δεν είναι έτσι Πχ ΟΛΠ (η ασφαλέστερη για μένα επενδυτική επιλογή), ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ είναι το 45% του χαρτοφυλακίου μου. Ως προς τις ΑΕΕΑΠ-που δεν έχω-έχουν μετατραπεί σε ΠΡΟΝΤΕΑΟ1 (το αφαλέστερο κατά τη γνώμη μου εταιρικό ομόλογο τπ οποίο με αγορά στα 86,6-87 (εύκολο στο ταμπλό) έχει καθαρή απόδοση 5%...χοντρικά όσο και το αναμενόμενο μέρισμα των ΑΕΕΑΠ.

Ορθή η παρατήρηση για τα ρευστά τα οποία για μένα είναι 15-25% και υπάρχουν ΠΑΝΤΑ στο συρτάρι. Ωστόσο δεν κάθονται. Δουλεύουν (με μικρή απόδοση) στις δημόσιες προτάσεις και στις ΑΜΚ.

Ναύτης είπε...

κ. Χίππυ το σκέφτηκα για τη στάθμιση αλλά νομίζω και πάλι οκ (αν μη τι άλλο φαντάζομαι θα ρίχνει την απόδοση σας, άρα προς τιμήν σας)

Ευχαριστώ για την οπτική σας στα ομόλογα.
Γίνεται ξεχωριστή μνεία τόσο από επιθετικούς όσο και από συντηρητικούς γίγαντες-επενδυτές.

Ως νεανίας όμως έχω πάρει μονότερμα τις μετοχικές αξίες: αν μου κάτσει η στραβή, καλά να είμαι θα δουλέψω, θα τα βγάλω κάποια στιγμή.

Επίσης αντί ομολόγων προσπαθώ να βάζω σούπερ συντηρητικές μτχ στο χαρτοφυλάκιο και να έχω τις ανάλογες προσδοκίες (απόδοσης). Το μόνο μέλημα είναι να αγοράζονται φθηνά, που αυτό θέλει υπομονή και ετοιμότητα γιατί είναι συγκυριακό. Η ΕΕΕ βάσει του αρχείου της, από το 2002 αυξάνει το μέρισμά της. Χώρια κάποιες μεγάλες επιστροφές (π.χ. 2 ευρώ το 2019). Και αυτό μοιράζοντας το 40-50% της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας βάσει καταστατικού (δηλ. υπάρχουν ανοδικά περιθώρια μερισμ. απόδοσης ακόμα και να μην αναπτυχθεί περαιτέρω). Ο ΑΔΜΗΕ είναι επίσης αναγκασμένος βάσει WACC να βγάζει κέρδη, και αν δεν βγάζει να τον κάνουν να βγάζει. ΕΕΕ και ΑΔΜΗΕ είναι το 25% του χαρτοφυλακίου μου αυτή τη στιγμή. Βάσει κεφαλαίων δικών μου (δηλ. λεφτά που έχω "δουλέψει") μου αποδίδουν στα ίδια ή/και παραπάνω από ένα ομόλογο, που στο τέλος της λήξης (όποτε αποφασίσω) ελπίζω να το πάρω με την υπεραξία ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ τα τοκομερίδιά του είναι πιθανό να είναι αυξανόμενα. Θα κλείσουν αυτές οι εταιρείες και ο κόσμος θα είναι όπως τον ξερουμε; Δύσκολο. Κάποιοι χασμουριούνται με αυτές τις μετοχές, εμένα με ενδιαφέρουν, γιατί είναι Buffetικές: και τα χρηματιστήρια να κλείσουν και να μου πουν είσαι με το στανιό μέτοχος για τα 10 επόμενα χρόνια δεν θα ιδρώσω πολύ (εδώ βάζω και τον ΟΛΠ, με την πρόσφατη κούρσα αποτελεί το 20% του χ/φ).

https://www.coca-colahellenic.com/en/investor-relations/shareholder-centre/dividend-and-capital-return

Καταλαβαίνω όμως την αξία των ομολόγων, ειδικά αν έχει κανείς αξιόλογα ποσά και ενδιαφέρεται στο ρελαντί, χωρίς κούραση, να συντηρεί μια απόδοση. Πιθανό μεγαλώνοντας (ηλικιακά αλλά ελπίζω και το χαρτοφυλάκιο) να τα επισκεφθώ.

Με ΔΠ, ΑΜΚ, και arbitrage δεν έχω εμπειρία ούτε έχω βγάλει κέρδη από αυτά, μου προκαλεί δυσφορία το τόλμημα, μάλλον χωρίς λόγο.
Σας παρακολουθώ όμως με προσοχή μπας και ξεστραβωθώ.

DK είπε...

Κάκιστα επιλογη το ομολογο της Προντέα κ. Ηιππυ ως προς την απόδοση/ρίσκο. 5% για junk ομολογο. Αν είναι δυνατόν. Αν βάλω τα μετρήτά μου σε money money market fund πέρνω 3.75% σε ευρώ και 5%+ σε δολλάριο, λίρα, χώρις ρίσκο. Στο εξωτερικό παρόμοιες εταιρείες έχουν yield 10%+. Η αγορά ομολόγων του ΧΑΑ είναι ότι χειρότερο υπάρχει σε απόδοση αυτή την στιγμή για τους επενδυτές. Ρίχνουν όλη την σαβούρα στο retail.

mixalis mixalios είπε...

Εταιρεια ακινητων με σταθερα εισοδηματα δεν ειναι junk ειδικα σε μια χωρα που οι αξιες των ακινητων ανεβαινουν. Παντοτε θα υπάρχουν καλυτερες επιλογες αλλα κάκιστη ε δεν τη λες..

hippy είπε...

Βρίσκω κάπως βιαστική και με λάθη την προσέγγιση σας κ. DΚ.

α) Το σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμα κι αυτά που διαφημίζουν "δωρεάν" είσοδο-έξοδο χρεώνουν 2,50% ετησίως ως έξοδα διαχείρησης. Κάτι αντίστοιχο λογικά (δλδ έξοδα) θα επιβαρύνουν και τα money market fund.

β) Το ομόλογο της Προντέα έχει 5 χρόνια μέχρι τη λήξη του, δλδ 25% εγγυημένη συνολική απόδοση. Αντίθετα τα money market fund απ΄το 2024 που θα ξεκινήσει η αποσυμπίεση των επιτοκίων θα έχουν σίγουρα μειωμένη απόδοση (να πω την αλήθεια δεν τα παρακολουθώ, δεν τα γνωρίζω, δεν μ΄ενδιαφέρουν).

γ) 5%+ σε δολλάριο, λίρα, χώρις ρίσκο???? Προσπερνάτε αδιάφορα τον συναλλαγματικό ρίσκο (συν τα έξοδα μετατροπής)

δ) Επειδή τα συγκεκριμένα εταιρικά ομόλογα δεν έχουν rating από κάποιο διεθνή "οίκο" δεν σημαίνει πως είναι junk. Το συγκεκριμένο της ΠΡΟΝΤΕΑΟ1 έχει AΑ κατά ICAP, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως χαμηλού πιστωτικού κινδύνου. Απολύτως λογικού εφ΄όσον η εκδότρια εταιρεία έχει κεφαλαιοποίση 2 δις ευρώ, τοποθετημένη ΟΛΗ σε ακίνητα και μετρητά.

Να θυμίσω την πιστοληπτική ικανότητα της ΦΡΙΓΟ, της ΦΟΛΙ, της Credit Suisse bank, της Lehman Brothers κατά S&P πριν τις υποβιβάσουν οι "οίκοι"? Και εκατοντάδες άλλων ξένων "διεθνών" ομολόγων.

https://www.ot.gr/2023/03/22/apopseis/experts/ta-epikindyna-omologa-tis-credit-suisse-bank/

Προσωπικά προτιμώ και έχω ελληνικά ομόλογα διεθνή (ΔΕΗ) και του ΧΑΑ. Ο λόγος προτίμησης απλός. Μπορώ να παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την ειδησεογραφία για τις εκδότριες εταιρείες, οπότε λαμβάνω τα μέτρα μου (πουλάω) σχετικά έγκαιρα.

hippy είπε...


Κύριε Drunken προ μηνός έκλεισα τα 70 κι είμαι στην αγορά από το 1990. Θεωρώ την πειθαρχία ως μια από τις σπουδαιότερες ικανότητες ενός επενδυτή. Δείχνετε να την έχετε (εγώ έτσι κι έτσι). Από μόνη της είναι σίγουρο πως θα σας βγάζει σε οάσεις.

Τα πολλά χρήματα-δυστυχώς-βγαίνουν ΜΟΝΟ σε κρίσεις. Όπως ουκρανικός πόλεμος πέρσι, covid και πετρέλαιο το 2000, συριζα το 2015, χρεοκοπία και κούρεμα ομολόγων το 2012, Λημαν το 2008, dot.coms το 2000 κ.ο.κ Για τον εαυτό μου πιστεύω θα προλάβω δυό ακόμη. Εκεί βέβαια απαιτείται κρύο αίμα. Από μια πρόχειρη παρατήρηση φαίνεται πως όλες οι κρίσεις είναι διαφορετικές => από μόνη της η πολύχρονη χρηματιστηριακή άνοδος ΔΕΝ είναι επαρκής λόγος για να φέρει το γκρέμισμα που βλέπουν κάποιοι μπλεγμένοι στις γραμμές τους τεχνικάριοι.

Υπάρχει ένα μπλογκ στο facebook του συμμετέχουν μερικοί πολύ δυνατοί (κυρίως) επενδυτές αλλά και κερδοσκόποι. Ο Μιχαλιός και ο Ντραγκι μεταξύ αυτών. Προφανώς υπάρχει και πλέμπα (χιππης). Ο δημιουργός του Βασίλης Κοκκότης (φανατικός της θεμελιώδους ανάλυσης) είχε μια εξαιρετική παρουσίαση του ΟΛΠ στο youtube που έψαξα για να σας ποστάρω το link αλλά δυστυχώς έχει αποσυρθεί.Το μπλογκ (εάν ενδιαφέρεστε) είναι


https://www.facebook.com/groups/281906772818266/

mixalis mixalios είπε...

Τα money market funds τρεχουν με μια ετησιοποιημενη απόδοση της ταξης του 2.6%. Οι προμηθειες διαχειρισης δεν ειναι τοσο μεγαλες οσο αυτες που αναφερεις Ηλια γιατι δεν εχουν ιδιαιτερη διαχειριση. Τα βαζουν σε υψηλοτοκες καταθέσεις και εντοκα, βγαζεις κατα μεσο ορο λιγο παραπανω απο 3%, παιρνει ο διαχειριστής προμηθειες 0.6 με 1% και ολοι ευχαριστημενοι. Δεν εχει νοημα να κανει καποιος προθεσμιακη που εχει 1.5 με 2% μικτό. Τα βαζεις σε ενα mm fund και τελειωνεις. Αυτο της Eurobank (πρωην ΤΤ) μεχρι σήμερα έχει τις καλύτερες αποδοσεις.

hippy είπε...

@ mixalis mixalios

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

DK είπε...

Τα MMF πάντα ακολουθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και το deposit facility rate. Σήμερα είναι 3.75% για το ευρώ και 5.25% για την λίρα τράπεζα της Αγγλίας. Η προμήθεια των funds είναι από 0.1% έως 0.25% max ανάλογα με το fund. Οπότε αφερέστε από τα παραπάνω. Η προμήθεια για να μπεις και να βγεις είναι μεδέν με Interactive Brokers. Τα έξοδα μετατροπής επίσης μηδέν.

LU0090865873:EUR
GB00B1BW3H93:GBP

Το ρίσκο είναι το χαμηλότερο που υπάρχει, όσο δηλαδή και τα κρατικά ομόλογα. Η μόνη διαφορά βέβαια με τα ομόλογα είναι ότι μπαίνεις, βγαίνεις όποτε θες.

Για την Προντέα δεν με ενδιαφέρει τι λεει η ICAP, για παρόμοια financials, debt ratios κλπ οι αντίστοιχες του εξωτερικού είναι σε 10%+ επιτόκιο. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η Ελληνική αγορά, το ομόλογο της Πρεμια είναι πολύ καλύτερο σε σχέση απόδοσης, ρίσκου.

hippy είπε...


Όπως πρώτος είπε ο Πιραντέλοο "έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε" αγαπητέ. Εγώ έχω άλλη άποψη

(και φυσικά η ατάκα ισχύει και για μένα).

hippy είπε...


Πιραντέλλο

DK είπε...

Συνήθως με βρίσκετε σύμφωνο με τις επιλογές σας αλλά στο συγκεκριμένο επειδή ίσως είναι ο χώρος μου έχω ισχυρή άποψη. Προντέα δεν θα άγγιζα ούτε με barge pole. Ελπίζω να σας βγει.

Ναύτης είπε...

κ. Χίππυ καλημέρα.

Ευχαριστώ πολύ για τη διάθεσή σας να μοιραστείτε γνώση.

Για καλή μου τύχη, με τον Βασίλη (nikdan) είχαμε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο xaa.gr στην οποία μου είχε παραθέσει το βίντεό του. Είναι εξαιρετικό. Και είναι επίσης εξαιρετικό ότι μοιράστηκε τον κόπο του ανιδιοτελώς με την υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα. Ομολογώ ότι με βοήθησε αρκετά να κατανοήσω πράγματα για τη λειτουργία του ΟΛΠ που αγνοούσα.

Όσο για το γκρουπ στο fb: επιτρέψτε μου να έχω την "παραξενιά" να προτιμώ την ανωνυμία που μου προσφέρει το blog.

Κύριε DK αν έχω να παρατηρήσω κάτι, είναι ότι η ισχυρή άποψη είναι ενίοτε κακός επενδυτικός σύμβουλος. Λένε ότι η αντικειμενική αλήθεια βγαίνει με την Σωκρατική διαλεκτική, που αφήνει το εγω/το prestige του ομιλούντος στην άκρη και "βάλλει" μόνο κατά του επιχειρήματος.

Η πιστοληπτική ικανότητα μιας ΑΕΕΑΠ είναι σχετικά εύκολο να αποτιμηθεί εφόσον γνωρίζεις την αγορά ακινήτων που δραστηριοποιείται. Και αυτό που καταλαβαίνω εννοεί ο Χίππυ είναι ότι εδώ ξέρει πως πάει η αγορά ακινήτων και η εταιρεία. H Evergrande μέχρι πριν λίγο καιρό (2020-2021) είχε ομόλογα ΑΑΑ. Όποιος όμως ήταν μέσα στην αγορά ακινήτων της Κίνας και την παρατηρούσε ίσως καταλάβαινε εύκολα ότι κάτι δεν πάει καλά (ghost towns). Αντίστοιχα η Σουηδ. αγορά είναι σε διαφορετική φάση του κύκλου της σε σχέση με την Ελληνική που μόλις πήρε μπρος.

Με μια γρήγορη ματιά, το LTV της PRODEA είναι 54%, αρκετά νορμάλ. Οι ΑΕΕΑΠ δανείζονται στο διηνεκές, και σχεδόν όλοι προτίθενται να τις δανείσουν (ακίνητη περιουσία=και να χρεοκοπήσει θα πάρω τα ακίνητά της). Δηλ. μπορεί το ομόλογο να το καλύψει ακόμα και με νέο ομόλογο ή δάνεια, σύνηθες. Δεν καταλαβαίνω γιατί "πετάξατε" τόσο ελαφρά την καρδία τον όρο junk, ο οποίος έχει λίγο πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τέλος πάντων, δεν με αφορά το θέμα, ίσως και να έχετε κάποιο δίκιο για τα money market funds (δεν τα ξέρω) αλλά νομίζω μπορείτε να στρογγυλεύετε λίγο τις γωνίες.

DK είπε...

Μα ελάτε τώρα κ. Drunken Sailor τι είναι αυτά που μας λέτε. Η Evergrande δεν είχε ποτέ ΑΑΑ junk ήταν πάντα. Σε B ήταν όταν άρχισε η ιστορία το 2020.

Όσο για το 54%, στο ίδιο ποσοστό LTV είναι το canary wharf group, το χρηματοπιστοτικό κέντρο του Λονδίνου και τα bond κάνουν trade στο 15% yield. Τι μας λέτε τώρα.

DK είπε...

Όσο για την Σωκρατική διαλεκτική έχετε δίκιο αλλά δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ούτε φιλόσοφοι, ούτε συνταξιουχοι ούτε φοιτητές για να έχουμε τον χρόνο να γράφουμε σελίδες επιχειρημάτων.

Ναύτης είπε...

Έχετε δίκιο, το ΑΑΑ/ΑΑ αφορούσε τα κινέζικα agencies.
https://www.reuters.com/business/china-evergrande-applies-bond-trading-suspension-after-downgrade-2021-09-16/

Λάθος εξ'αρχής να τοποθετηθώ καθώς δεν γνωρίζω/δεν με αφορά η αγορά ομολόγων, με συγχωρείτε για την παραπληροφόρηση.

hippy είπε...


Καλημέρα

είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε το θέμα είναι ότι ζωντάνεψε το μπλογκ. Αυτό μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Μια παρατήρηση ωστόσο προς τον κ. DK. Θεωρώ πως τις απόψεις μας πρέπει να τις θεμελιώνουμε με παραδείγματα. Αναφέρομαι στις εναλλακτικές επιλογές που χαρακτηρίζετε περισσότερο επικερδείς.

ΑΣΧΕΤΟ «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις»...θεωρώ αξιέπαινη την απόφαση της κεφαλαιαγοράς για τη δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων...πιστεύω επίσης ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει την εισαγωγή κυκλικών ομολόγων (ναυτιλιακών), ούτε πολύ μικρών εταιρειών για το δανεισμό των οποίων υπαρχουν εξιδεικευμένες εταιρείες (τράπεζες, CNLCAP)

Χαρίλαος είπε...

Ε, αφού ζωντάνεψε το blog, ας γράψω κι εγώ κάτι.
Δεν μπορώ να διαφωνήσω ποτέ μπροστά στην σύνεση και τη χρηματιστηριακή σοφία του κ. hippy. Τα (α), (β), (γ) και (δ) του σεβαστού hippy, στο σχόλιο «2 Σεπτεμβρίου 2023 στις 9:18 μ.μ.» είναι όλα σωστά, συνυπολογιζομένης βεβαίως της ορθής διόρθωσης του Μιχάλη Μιχαλιού, που επακολούθησε.

Όμως και ο DK έχει εν μέρει ένα δίκιο όταν λέει: «Στο εξωτερικό παρόμοιες εταιρείες έχουν yield 10%+. Η αγορά ομολόγων του ΧΑΑ είναι ότι χειρότερο υπάρχει σε απόδοση αυτή την στιγμή για τους επενδυτές.»

Αν δεν λανθάνω τα ομόλογα senior των ελληνικών τραπεζών, που διαπραγματεύονται έξω, δίνουν περισσότερα (λίγο πάνω από 7%). Το ίδιο και της ΔΕΗ προ μηνών που τα κοίταζα (μαζί με το bonus της ρήτρας), τώρα πρέπει να έχει μειωθεί λογικά η απόδοση. Αλλά και εταιρείες Αμερικής που έχουν εκδώσει ομόλογα, ακόμα και σε ευρώ, όχι σε δολάρια.

Μάλλον φταίει ότι τα ομόλογα του χιλιάρικου, που είναι για το retail, δίνουν εδώ χαμηλότερες αποδόσεις από αυτά των 100.000. Για να είμαι δίκαιος λοιπόν, πρέπει να βρω και στην Αμερική ομόλογα του χιλιάρικου.

H Prospect Capital (PSEC) είναι ένα BDC με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τους Moody's (Baa3) και S&P (BBB-), βαθμίδα που οι ελλην τράπεζες αγωνίζονται ακόμα να κατακτήσουν. Το ομόλογο λήξης 15/10/2028 διακυμαίνεται σε τιμές 78 με 79. δηλ. απόδοση στη λήξη 8,6% με 9% ετησίως. Τα BDC (Εταιρείες Ανάπτυξης Επιχειρήσεων) είναι περιορισμένα στο πόση μόχλευση μπορούν να λάβουν. Κανένα ομόλογο BDC δεν έχει αθετήσει ποτέ. Πρέπει να διατηρούν μόχλευση κάτω από το 67% και συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 67% του ενεργητικού. Η μόχλευση της PSEC ήταν πέρυσι που είχα δει τα στοιχεία της γύρω στο 36%.

Η B. Riley Financial ( NASDAQ: RILY ), επενδυτική τράπεζα (εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) και από τους μεγαλύτερους αναδόχους σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, στην οποία εισέρευσαν 110 εκ δολάρια περίπου, από μια νέα IPO το καλοκαίρι, έχει ομόλογο senior (baby bond), με το σύμβολο RILYΖ, λήξης Αυγούστου 2028, που αποτιμάται στα 18,48$, έχει τιμή εξόφλησης 25. Έχει αξιολόγηση BBB+ από την Egan-Jones Ratings Company (η πρώτη που υποβάθμισε WorldCom, Enron και τις ίδιες τις ΗΠΑ). Όλοι νομίζουν με το σύμβολο που έχει ότι είναι προνομιούχος μετοχή. Είναι όμως ομόλογο senior. Περίπου απόδοση στη λήξη 12,4% ετησίως.

H Capital Southwest Corp (CSWC) 7,75% (CSWCZ) είναι ένα baby bond με αξιολόγηση Baa3 (investment grade) από τη Moody's. Ασφαλέστερο από όπου και αν το πιάσει κανείς. Ετήσια απόδοση 7,75%.

Οι περισσότεροι από τούς παραπάνω εκδότες ομολόγων έχουν εναλλακτικές πριν χρεοκοπήσουν. Καταβάλλουν υψηλό μέρισμα, το οποίο μπορούν να περικόψουν πλήρως. Κατέχουν προνομιούχες μετοχές (άληκτα υβριδικά ομόλογα), τις οποίες επίσης θα μπορούσαν να σταματήσουν να πληρώνουν ασκώντας συμβατικό δικαίωμα.

Ακόμα, στις αναπτυσσόμενες αγορές, ο γνωστός ενεργειακός κολοσσός Ecopetrol, με 19000 εργαζόμενους (Moody BAA3, S&P BB+), έχει ομόλογο λήξης 29/4/2030, τιμή 93,30, με απόδοση στη λήξη 8,3%. Εδώ υπάρχει το ρίσκο χώρας, αλλά και αυτό έχει συνυπολογιστεί στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της εταιρείας.

Ατυχώς τα ομόλογα που ανέφερα είναι σε δολάρια (συναλλαγματικό ρίσκο που είπατε).

Χαρίλαος είπε...

Όσον αφορά την ICAP κανείς δεν τη αναγνωρίζει πλην ημών και φυσικά απέχει παρασάγγας από τις διεθνούς κύρους S&P και Moody’s και Fitch, με όσα λάθη κι αν έχουν κάνει. Και δεν ξέρω τι θα έπαιρνε η ΠΡΟΝΤΕΑ αν αξιολογούταν από αυτές. Και πάντως όχι βαθμολογία ανώτερη από αυτή που οι ίδιοι οίκοι δίνουν στα κρατικά ομόλογα. Εκεί είναι το ταβάνι. (Εντάξει ο ΟΤΕ είναι εξαίρεση λόγω μητρικής).

Όσον αφορά το επιχείρημα ασφάλειας ότι «η περιουσία της είναι τοποθετημένη ΟΛΗ σε ακίνητα και μετρητά», σημειώνω ότι άλλο τα μετρητά και άλλο τα ακίνητα. Και φέρνω ως παράδειγμα, 2 από τις πολλές περιπτώσεις ΑΕΕΑΠ στην Αμερική.

-Office Properties Income Trust (OPI). Είναι REIT ακινήτων γραφείων. Είναι μια βαθμίδα κάτω από το investment grade (moody’s BA3 / S&P BB+). Ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου 2026: Απόδοση στη λήξη 14,07% ετησίως.

- Medical Properties Trust, (MPW, τα ομόλογα και MPT). Είναι REIΤ νοσοκομειακών ακινήτων. Τα νοσοκομεία δεν φτιάχνονται σε μια μέρα. Και όταν ένα νοσοκομείο χρεοκοπεί, το αναλαμβάνει συνήθως ένας άλλος διαχειριστής νοσοκομείων. Moody BA1 / SP BB+. Ομόλογο λήξης 24 Μαρτ 2025, ΣΕ ΕΥΡΩ. Τιμή 88,12. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλος ενοικιαστής της (νοσοκομεία) έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύει. Ο φόβος είναι ότι δεν θα πληρώνει τα ενοίκια. Έχει μάλιστα λάβει δάνειο από την εκμισθώτρια εταιρεία. Το ομόλογο είναι σε ευρώ, αλλά έχει ελάχιστο τις 100.000. Απόδοση στη λήξη 12,16% ετησίως.

P.S. Αυτά τα λίγα περί αποδόσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ το ομόλογο της Prodea ή ότι δεν το θεωρώ καλή περίπτωση.

Χαρίλαος είπε...

Έδωσα παραδείγματα, επειδή ο κ. hippy ζήτησε παραδείγματα. Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα με όσα λέει και ιδιαίτερα με το τελευταίο: «θεωρώ αξιέπαινη την απόφαση της κεφαλαιαγοράς για τη δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων...πιστεύω επίσης ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει την εισαγωγή κυκλικών ομολόγων (ναυτιλιακών), ούτε πολύ μικρών εταιρειών για το δανεισμό των οποίων υπαρχουν εξιδεικευμένες εταιρείες». Χρηματιστηριακή σοφία δείχνει αυτό. Αυτόν έπρεπε να βάλλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι αυτούς που έχουν. Δεν ξέρετε πόσο με ξένιζε όταν άρχισαν να βάζουν τις ναυτιλιακές για το retail του χιλιάρικου, χωρίς να προειδοποιούν για τους κινδύνους.

hippy είπε...


Καλημέρα σε όλους

κύριε Χαρίλαε έχετε τον τρόπο να με προσγειώνετε στην πραγματικότητα. Μαθητής για πάντα. Ευχαρίστως θα πλήρωνα για ένα γεύμα μάθησης μαζί σας. Όπως πληρωνόταν ο Κίσσιγκερ. Εύχομαι να είστε πάντα διαυγής όπως το ίνδαλμα μου. Ξέρετε...ο καλός Αντρέ.

manos είπε...

Καλημέρα ωραία συζήτηση μπράβο σε όλους μακάρι να γίνεται ποιο συχνά.προσοχη στους μεζέδες ετοιμάζονται

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα,

Εξαιρετική απάντηση/ανάλυση του Χαρίλαου, ευχαριστούμε.
Με κάνει να σκέφτομαι αν αξίζει να ψωνίσω τίποτα σε ομόλογα εξωτερικού.

Και μιας και διακρίνω ενημερωμένο κοινό ως προς τις συναλλαγές εξωτερικού.
Από τις πλέον αξιόπιστες μου πρότειναν τους Interactive Brokers.

Έχετε κάποια άλλη πρόταση ή προσωπική προτίμηση που να αξίζει ως προς κόστος-ασφάλεια;
Δεν θέλω να γίνεται stock borrowing όπως κάνει η Degiro (δηλ. θέλω να είναι όπως το παλιό της "custody").

Επίσης όσοι χρησιμοποιείτε IB είχατε τίποτα hidden fees ή κάτι που πρέπει να προσέξω;

Ευχαριστώ!

hippy είπε...


Κι εγώ την ΙΒ χρησιμοποιώ πάνω από 8 χρόνια. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Να προσθέσω ότι έχω πάντα θετικό υπόλοιπο ρευστών οπότε δεν γνωρίζω τι γίνεται εάν "δανειστώ" από την εταιρεία. "Σπίτι όσο χωρείς και κτήμα όσο μπορείς" λέει ο λαός.

Ναύτης είπε...

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Hippy.

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με margin account, οπότε μια χαρά.

Και το "μάζευε και ας είναι και ρόγες" έχω να προσθέσω σε παρόμοιο πνεύμα χεχε