Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

150 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Εμεις μονο δεξια... Ταυροι εννοω...
ΙΝΚΑΤ και ΟΛΠ στο μοναχικο δρομο της ανοδου

mixalis mixalios είπε...

Νέα υψηλά στην Αμερική, νέα χαμηλά στο ελληνικό δεκαετές. Ο δείκτης έπεσε, κάποιες μετοχές ανέβηκαν. Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Η ΕΧΑΕ γεμίζει τον κουμπαρά της...

hippy είπε...


10ετες ΟΕΔ

España pronto verás mi polvo

mixalis mixalios είπε...

Χχαχαχαχαχα....Ας ετοιμάζεται και η Γερμανία Ηλία!

Καλημέρες...

manos είπε...

Καλησπέρα ωραίο μάζεμα γίνεται τους βγάζω το καπέλο

mixalis mixalios είπε...

Καλή σας ημέρα,

Ναύτη είδα το σχόλιο σου δίπλα για τη ΔΕΗ και είδα πως είσαι αρκετά επιφυλακτικός κατά βάση για τον Κωτσόβολο. Λογικοί οι προβληματισμοί σου αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια σχετικά safe επιλογή για τη ΔΕΗ που μόνο να κερδίσει έχει ή αν τέλος πάντων χάσει η όποια χασούρα θα είναι διαχειρίσιμη. Και αυτό γιατί ναι μεν όλο αυτό το deal απαιτεί πολύ ενέργεια και αφοσίωση αλλά οικονομικά είναι μικρό μέρος του τζίρου, των ebitda κτλ της ΔΕΗ. Επίσης η Κωτσόβολος δεν δούλευε επειδή η μητρική την ενίσχυε είτε οικονομικά είτε με στελέχη. Δούλευε με την ελληνική διοίκηση που λογικά θα παραμείνει. Παίρνεις και κανά δύο τρία ικανά στελέχη που προφανώς τα ακριβοπληρώνεις και οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.
Όλα αυτά μένει να φανούν βέβαια αλλά οι όλες ενέργειες της ΔΕΗ δείχνουν μεγέθυνση και για αυτό σκέφτομαι να παραμείνω μακροπρόθεσμος
Και τα γράφω αυτά σήμερα σε πτωτική αγορά και μπράβο μου....!!!

Ναύτης είπε...

Δεν είναι μόνο ο Κωτσόβολος, ακόμα και ο συνεταιρισμός με την ΙΝΚΑΤ κατατί με χαλάει. Στραβός στραβόν οδήγαγε. Σαν ανέκδοτο, ένας εφοπλιστής αγόρασε μια κατασκευαστική που τελικά ήθελε να γίνει ενεργειακή εταιρεία.
Όμως επί της αρχής είμαι μαζί σου.
Γι'αυτό αν είδες κατέληξα ότι θέλουν να το κάνουν να πετύχει και μάλλον θα πετύχει το εγχείρημα, είναι πολλά τα συμφέροντα και εδώ που τα λέμε κρατικόχαρτο εξακολουθεί να είναι.
Το θέμα όμως είναι, που προσδοκάς να φτάσει η αποτίμηση;
Στα 8 ΔΙΣ, δηλαδή να διπλώσει; Και γιατί; Και πότε θα γίνει αυτό;
Άμα πας για ένα 30%-40% τότε μου φαίνονται άλλες πιο ελκυστικές.
Και σου απαντάω και δεύτερο ερώτημα: θα έμπαινα; Ναί μάλλον κάπου στα 7-8 ευρώ αν ποτέ μου κάνει τη χάρη.

Προσωπικά το ενεργειακό στόρυ της χώρας θα το έπαιζα σε ΑΔΜΗΕ (έχω) - ΕΛΠΕ (σκοπεύω να έχω).
Τα ΕΛΠΕ πλέον είναι και βίτσιο, γνωρίζω ότι σκάνε γάιδαρο αλλά προσωπικά είχα μπει και βγει με πολύ καλά κέρδη, οπότε τώρα πάμε σε γνώριμη ερωμένη. Δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι γνώριμη. Θεωρώ με όλα αυτά που έγιναν με τη Ρωσία θα το τολμήσουν για εξορύξεις (μη γελάτε), η Γερμανία ψάχνεται απεγνωσμένα για ενεργειακή αυτάρκεια, τον προηγούμενο καγκελάριο τον κρέμασαν τα ΜΜΕ γι'αυτό τον λόγο. Από την άλλη επειδή ξαναλέω σκάνε γάιδαρο δε βιάζομαι. Η πώλησή τους στις αρχές Ιανουαρίου και η αλλαγή τους με άλλες μετοχές με "πλήρωσε" πολύ καλά (η διακράτηση θα με είχε βρει στο μείον).Οπότε χαλλλλαρά. Δεν είναι μόνο να βρεις καλές μετοχές είναι και πότε θα τις αγοράσεις. Ο Μπάφετ μια φορά περίμενε 10 ΧΡΟΝΙΑ για να μπει σε μια μετοχή που του άρεσε. Άκουσον άκουσον.

Ίσως η τράμπα που θα κάνω να είναι ΙΝΤΕΚ με ΕΛΠΕ, Θεού θέλοντος και καιρου επιτρέποντος. Δεξί κροσέ ΙΝΤΕΚ με πάνω από 100% απόδοση (λες να φτάσουμε τα 200%; α ρε Λάμπρο όλο ονειρεύομαι, στα 6,5 σας είχα γράψει θα τον δώσω αλλά πάλι δεν θέλω ρε φούστη μου), αριστερό κροσέ ΕΛΠΕ με παχυλά μερίσματα επί του αρχικού κεφαλαίου που είχα επενδύσει στην ΙΝΤΕΚ, άπερκατ το στόρυ των εξορύξεων. Άντε να βγουν όλα αυτά, δύσκολη η κίνηση στο ρινγκ.

Ναύτης είπε...

Επίσης επειδή πολύ λογικό οι θαμώνες εδώ να μην έχουν δει το σχόλιο που αναφέρεται ο Μιχάλης, κάνω μια αναδημοσίευση για διευκόλυνση:


"Καλημέρα! Ένα σχόλιο για την ΔΕΗ που παρακολουθώ με κάποιο ενδιαφέρον και ενόψει των επιχειρηματικών ανοιγμάτων που κάνει.
Ο γίγαντας Lynch στο βιβλίο του "One up on wall street" σκέφτηκε τον όρο "diworse-ification", συνδυασμός του diversification (=διασπορά κινδύνου) και worse (=χειρότερα). Με αυτόν τον όρο περιγράφει εταιρείες που αντί να μείνουν σε αυτά που γνωρίζουν καλά και άντε να κάνουν κανένα buyback να ενισχύσουν τους μετόχους, πάνε και αγοράζουν ό,τι βρουν μπροστά τους, σε assets που ενίοτε δεν καταλαβαίνει ούτε ο CEO τι αγόρασε. Χαρακτηριστικά λέει ότι οι εξαγορές αυτές και αυτά τα ανοίγματα έχουν θερμούς υποστηρικτές και η αγορά τις δέχεται με ενθουσιασμό. Συνήθως όμως αποδεικνύονται bad business, μειώνουν την κερδοφορία και καταλήγουν να πουλάνε αυτά τα αποκτήματα με ζημιές στο μέλλον. Καίνε χρήματα με λίγα λόγια. Δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη ΔΕΗ που είναι ένα κρατικόχαρτο που θέλουν να το κάνουν με το ζόρι να πετύχει και μάλλον θα πετύχει (μην πέσετε να με φάτε οι θερμοί υποστηρικτές), αλλά ας το έχουμε υπόψιν. Όσα συμβαίνουν τώρα, σπάνια συμβαίνουν για πρώτη φορά."

Ναύτης είπε...

Και... καλημέρα δεν είπα.
Στραβοξύπνησα σήμερα, χαθήκαν οι τρόποι μου.
Καλημέρα!

mixalis mixalios είπε...

O εφοπλιστής είναι ο μέτοχος. Δεν είναι υποχρεωτικό ο μέτοχος να είναι του χώρου. Σίγουρα πρέπει να είναι οι διοικούντες. Εμείς οι μικρομέτοχοι θέλουμε έναν μεγαλομέτοχο να ενδιαφέρεται για την μετοχή και να έχει τοποθετήσει μια ικανή διοίκηση. Το πρώτο το έχουμε. Το δεύτερο θα κριθεί.
Επίσης όλες λίγο πολύ οι Κατασκευαστικές έχουν ενεργειακό βραχίονα οπότε αυτό δεν με προβληματίζει. Αν κάτι με προβληματίζει στην ΙΝΚΑΤ είναι αυτό το too much too fast. Όπως επίσης ότι την προωθεί και ο Λεωτσάκος....
Γενικώς και οι δύο εταιρείες είναι turn around stories που εξ' ορισμού έχουν κίνδυνο και επειδή εμένα μου αρέσουν αυτά είναι οι μεγαλύτερες θέσεις μου (ή έγιναν στην πορεία λόγω αποτιμήσεων).
Οι μέτοχοι της ΙΝΚΑΤ είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, απέκτησαν και τηλεοπτικό σταθμό (αυτά δεν μου πολυαρέσουν είναι αλήθεια) αλλά προς το παρόν όλα αυτά βοηθάνε. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη πάντοτε , ειδικά για ΙΝΚΑΤ

Dont worry για τις καλημέρες! Δεν κρινόμαστε από αυτό...

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό σου βγήκε, αποκομίζεις τρελές υπεραξίες και μια χαρά.
Όλο το στόρυ της χώρας είναι turn around, εξ'ού και οι περισσότερες μετοχές κάτι γράφουν στο κοντέρ. Άμα πετύχεις και turn around μετοχή μέσα σε turn around χώρα ακόμα καλύτερα χεχε. Την ΙΝΚΑΤ δεν την χωνεύω με τπτ πάντως.

Αλλά δεν είμαι και να με ακούς που λέμε. Στην αρχή της χρονιάς είχα διαλέξει δύο παιχνιδιάρικες θέσεις μπας και μου βγει η 1 από τις 2 (κατά την τακτική του Taleb): ΓΚΜΕΖΖ και ΕΚΤΕΡ. Καπως όμως έπιαναν μεγάλη θέση και οι δύο μαζί στο χαρτοφυλάκιο και δυσφόρησα κάποια στιγμή. Όταν λοιπόν άρχισε τα παιχνίδια το ΓΚΜΕΖΖ με τα λίμιτ απ λέω παράτα την ΕΚΤΕΡ. Λάθος, δεν είχα λόγο να βιαστώ, η ΕΚΤΕΡ μια χαρά νοικοκυρεμένη και κερδοφόρα εταιρεία είναι. Τέλος πάντων, μακάρι να κάνω μονο τέτοια λάθη, αλλά όσο να είναι ήταν χαζός ο τρόπος σκέψης μου.

mixalis mixalios είπε...

Αν δεν κανουμε λαθη δεν θα μαθουμε. Και ειναι καλο αυτα τα λαθη να γινονται σε ανοδικη αγορά γιατι συνηθως οδηγουν απλα σε χαμηλοτερα κερδη. Διαχειρισιμο.
Δεν ανησυχω καθολου για τις επιλογες σου γιατι ειναι αποτελεσμα ωριμης σκεψης και ας ειναι και εσφαλμένες. Το σημαντικότερο ειναι να καταλαβαινουμε καθε φορα τι πηγε λαθος και να μην το επαναλαμβανουμε. Οδηγος επιτυχιας μακροπρόθεσμα...

Ναύτης είπε...

Εξαιρετικός, συμφωνώ.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

mixalis mixalios είπε...

Εμπλεξα και δεν σου απαντησα στα ερωτηματα που έθεσες.
Ναι ο στοχος ειναι ο διπλασιασμος απο τα τρεχοντα επιπεδα. Πότε? Σε 3 χρονια. Οριζοντας το 26 οπως εχω πει κι αλλες φορες. Μα δεν υπαρχουν αλλες επιλογες? Και βέβαια, αλλα οχι στον δεικτη υψηλής κεφαλαιοποιησης. Απο τα μεσαια η ΙΝΤΕΚ θα μπορουσε αλλα δεν θα μπορουσα να εχω τοσο μεγαλη εκθεση σε αυτη. Ελπε, Αδμηε και λοιπες δυναμεις ειναι λιγο συντηρητικα για μενα. Ενδιαφερον χαρτι που ετοιμάζεται και δεν εχει τρεξει ακομα ειναι ο ΟΠΑΠ. Πιο πιθανο ειναι να τρεξει αυτος παρα ο ΟΤΕ(Σ)
Καλα Χριστούγεννα με Υγεια!

Ναύτης είπε...

Βάζω έναν αστερίσκο σε αυτά που είπες να δω που θα κάτσει η μπίλια για φέτος και θα επανέλθω με γνωμοδότηση (όχι ότι το ζήτησε κανείς) επί τούτων με το 2024 χεχε.

Έχω να πω κάποια πράγματα και για ΟΠΑΠ/ΟΤΕ αλλά ακόμα μασάω φύλλα δάφνης και μελομακάρονα για έμπνευση.

Θερμούς χαιρετισμούς!

Ναύτης είπε...

Τελευταίο, να σε πειράξω λίγο:
Ο διπλασιασμός έως το 2026, δηλ. στην 3ετία, απαιτεί 26% απόδοση το χρόνο.
1,26*1,26*1,26=2
Συντηρητικό βρε Μιχάλη, μήπως έχεις πυρετό?
Εδώ 30% πάμε να πάρουμε από την ΕΕΕ φέτος που και την κοροιδεύεις και δίνει και μέρισμα.

mixalis mixalios είπε...

Μου αρέσουν οι γνωμοδοτήσεις, ειδικά αυτές που δεν ζητώ. Γιατί αν ζητάς γνωμοδότηση είσαι σε προβληματισμό/δίλημμα.

Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Οτιδήποτε φέτος έβγαλε 30% δεν θα βγάλει και του χρόνου άσε που υστέρησε. Οπότε η ΕΕΕΚ δεν....

Εκεί που βάζω τα πολλά μου χρήματα με 26%/ετησίως είμαι καλά, εκεί που βάζω το 5% του χαρτοφυλακίου μου κάτω από 200% δεν δέχομαι...χαχαχαχα

Άσε έχει η σύζυγος πυρετό κι εκεί που θα πηγαίναμε για ψώνια στην αγορά τώρα μάλλον θα κρατήσω τα λεφτά για ψώνια στο ΧΑΑ.

Περαστικά μας!

mixalis mixalios είπε...

Πρόβλεψη

Η ΙΝΚΑΤ θα κλείσει 4,50 με πωλητές!

Ναύτης είπε...

Ωχ περαστικά και ελαφριά εύχομαι! Κυκλοφορεί μια γύρα απ'όλα τελευταία σε ιώσεις.

Που με κατάλαβες, σκέφτομαι να την κάνω ανταλλαγή από τούδε και έως Φεβρ που θα βγάλει τα ετήσια. Αντίστοιχο βεληνεκές η ανταλλαγή βέβαια, δεν θα πάω μεσαία κεφαλαιοποίηση. Rotation σε τέτοιες περιπτώσεις που το πρότεινε και ο Lynch, δεν έχεις να προσδοκάς θαύματα.

mixalis mixalios είπε...

Θα αυτομαστιγωθώ! Λάθος πρόβλεψη!

Σε ευχαριστώ Ναύτη για τις ευχές σου.

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους!

Καλά Χριστούγεννα!

mixalis mixalios είπε...

Πρωινη εκπομπη στον ΑΝΤ1
"Μα αυτα τα επιδοματα και οι αυξήσεις ειναι μονο για τους ευαλωτους και η μεσαια ταξη στεναζει με την ακρίβεια" Στελνει μήνυμα τηλεθεατης και λέει "ολοι οι τουριστικοι προορισμοι εχουν 100% πληροτητα, στα μπουζούκια δεν βρισκεις τραπέζι". Και απανταει ο δημοσιογραφος" Ε εκει δεν παει η μεσαία ταξη". Και μετα εδειξε ρεπορταζ απο κομμωτήριο που 9 η ωρα το πρωι ηταν γεμάτο και δεν ειχε ραντεβου μεχρι τις 5 Γεναρη.
Αυτα...

hippy είπε...


Καλησπέρα παιδιά, καλές γιορτές.

Αγαπάμε, δεν μασάμε, μα κερδάμε, χάρη στην λογική. Που τελικά μόνο κοινή δεν είναι. Μάλλον λιγοστή, αλλά δόξα τω μεγαλοδύναμο δεν έχουμε παράπονο, κυκλοφορεί στο παρόν ιστολόγιο.

Χρόνια πολλά.



Vaggelis είπε...

Χρόνια πολλά κ καλά σε όλους, καλά Χριστούγεννα, με υγεία σωματική κ ψυχική , να περνάτε όμορφα!!!

mixalis mixalios είπε...

Χρόνια πολλά!
https://chartswar.com/ppc-the-recording-of-new-15-year-highs-is-appetizing/?fbclid=IwAR2f4EaNYDF4lHb9nZF-YP_9QhYpu2ZU6xt3DpGa2KhkPAimDLzOZapL44I

Ναύτης είπε...

Χρόνια πολλά και από εμένα!

Μιχάλη είναι λίγα τα χρόνια που επενδύω σοβαρά, φέτος κλείνω τα 3. Ψάρακας για κάποιους, δικαίως θα πω εγώ. Έχω διαβάσει αρκετές φορές τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Θυμάμαι όταν κοίταγα την ΠΡΕΜΙΑ ήταν στο 1,7 και έγραφε ότι θα πάει 2. Δηλαδή πάμε για κουλό πρίμιουμ σε εταιρεία ακινήτων, γιατί; Την συνέχεια της μετοχής την ξέρουμε, για αρκετό καιρό έφτασε να βολοδέρνει στο 1,08. Λέω απλά ένα παράδειγμα που για κάποιο λόγο μου έχει χαραχθεί στη μνήμη. Είναι και πολλά άλλα γραφήματα με ανοδικό στροφέα Q που θα κάνει το μπαμ.

Από όλους κάτι παίρνω, δικές μου ιδέες δεν έχω. Μου είναι πολύ πιο εύκολο να αξιολογήσω αν μια ιδέα έχει βάση, παρά να παράξω μια δική μου. Όμως από τον συγκεκριμένο δεν έχω καταφέρει να αποκομίσω κάτι, πλέον ούτε τα άρθρα ανοίγω. Είναι χρόνια στο ΧΑΑ οπότε ίσως τον ερμηνεύεις καλύτερα.

manos είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους

mixalis mixalios είπε...

Ναυτη μου δεν θα μπορούσα παρα να συμφωνήσω μαζι σου. Απο τα άρθρα του οσο και αν σου φαίνεται περίεργο δεν με νοιαζει τοσο να δω τιμές στόχους αλλά την υπόλοιπη ανάλυση που κάνει στα θεμελιώδη /ειδήσεις που αφορουν την εκάστοτε εταιρεία. Όπως επίσης ισχύει οτι ευκαιρία που την βλεπουν όλοι δεν είναι ευκαιρία. Γιατί εχουν μαζευτεί πολλοί που βλέπουν τη ΔΕΗ ως ευκαιρία. Αν κι εγώ εχω ξεκινήσει να αγοραζω απο το 2019 και μπηκα και στην ΑΜΚ. Οποτε σε γενικες γραμμες εχω ενα Μ. Ο. χαμηλα.
Σου εχω και αυτο.
https://chartswar.com/titan-cement-strong-uptrend-sets-e23-as-initial-target/

mixalis mixalios είπε...

Μετα απο 21 χρόνια που εχω δει μεγάλα πάνω και κάτω πια ειμαι σε ενα καλο σημείο να εχω καλες πιθανότητες στις επιλογές μου ή αν εχω μαθει κατι είναι ότι δεν πρέπει ντε και καλά να παντρευομαστε τις μετοχές. Για αρραβωνες ίσως, για παντρεια θελει περισσοτερη σκεψη και αν. Επισης συμφωνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να παράγουμε μονοι μας γνώση, ειναι πιο ευκολο να ξεδιαλεγουμε τα καλύτερα των άλλων. Απλα θελει εμπειρία και γνώση. Και τα δυο αυτα αποκτώνται.

mixalis mixalios είπε...

Εγω για παραδειγμα εχω επωφεληθει τα μαλα απο τον Ηλία (Hippy). Να τα εχεις καλα μαζι του 😜😁😉

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό πολύ ωραία τοποθέτηση. Επί της αρχής, συμφωνώ ότι η ΔΕΗ έχει ενδιαφέρον, αλλίως δεν θα καθόμουν να την αναλύω. Αν είχα από χαμηλά, μάλλον δεν θα πούλαγα ή θα έδινα τα μισά αν είχα μεγάλη ποσόστωση στο χ/φ. Τώρα που δεν είναι χαμηλά, θα αγοράσω μόνο αν χαμηλώσει "το άλογο" να ανέβει ο καβαλάρης. Η εναλλακτικά αν με πείσει ότι αξίζει τα 4 ΔΙΣ. Αλλιώς κερδάνε οι φίλοι μου, ευκαιρίες πάντα υπάρχουν. Απλά πράγματα δε σκάω.

Όσο για τον ΤΙΤΑΝ, φυσικά μερικές προβλέψεις του κ. Μάνθου είναι καλές. Απλά δε βοηθιέμαι. Έδωσα πάντως το 1/3 της θέσης. Απόδοση 55% καθαρό μετά φόρων και κρατήσεων. Βγήκε ένα ταξιδάκι δώρο, και αφήνω τα άλλα 2/3 να ξεκουραστούν. Καλά πάει ο αραββώνας :)

Ο Χίππυ είναι τρομερός, 9/10 συμφωνώ ή μου αρέσουν αυτά που γράφει, απλά δεν του το γράφω και συνήθως απαντάω εκεί που διαφωνώ. Είμαι πνεύμα αντιλογίας αλλά είναι ωραίος, δεν παρεξηγεί (τουλάχιστον έτσι εκτιμώ). Και οι ωραίοι κερδάνε βεβαίως.

hippy είπε...

Να΄χα τα νιάτα σας, αχ και να τα΄χα / να΄χα τα χρόνια σας κι αυτά μονάχα (Κόκοτας).

Πιο πολύ απ΄την επιδοκιμασία αξίζει νομίζω η καλοπροαίρετη κριτική. Ιδίως από "καταρτησμένους" συναγωνιστές.


40% πάνω ο ΓΔ φέτος....και βελάκια να ρίχναμε στη σελίδα της εφημερίδας με τις μετοχές μια χαρά θα πηγαίναμε. Διαβάσαμε σωστά την τάση αλλά κι η τύχη στάθηκε δίπλα μας, δόξα τω Μεγαλοδύναμο. Και συνεχίζει...


Για το 2024 έχω δύο ανησυχίες. Η μία είναι η αργή-προς το παρόν-απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΤΑΑ που έχουν ημερομηνία λήξεως (νομίζω ότι λήγουν τον Απρίλιο 2026).

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/tamio-anakampsis-ti-allazi-meta-tis-ekloges-pos-aneveni-o-pichis-sta-70-dis-evro/

Η δεύτερη ανησυχία είναι η δυναμική επανεμφάνιση του Τραμπ. Δεν φοβίζει βέβαια η πιθανότητα επανεκλογής του (αντίθετα για τις αγορές θεωρώ πως βολεύει). Φοβίζουν οι μήνες των προκριματικών, των συγκεντρώσεων και των δηλητηριωδών δηλώσεων. Βέβαια έχουμε αρκετούς μήνες μέχρι τότε (5 Νοεμβρίου). Αυτός είναι ο λόγος που έχω κατά νου το Πάσχα 2024 (που πέφτει το Μάη του γνωστού σλόγκαν) να επανεκτιμήσω το χαρτοφυλάκιο μήπως και μειώσω το μετοχικό χαρτοφυλάκιο κι ενισχύσω το ομολογιακό.

Ναύτης είπε...

"και βελάκια να ρίχναμε στη σελίδα της εφημερίδας με τις μετοχές μια χαρά θα πηγαίναμε"

Ακριβέστατη και χιουμοριστική κατακλείδα. Για να βγεις στο μείον φέτος έπρεπε να βάλεις τα δυνατά σου. Η απόφαση, εκ των υστέρων, δεν ήταν "ποια μετοχή να πάρω", αλλά "είμαι ή δεν είμαι μέσα;"

Για το ΤΑΑ δεν έχω άποψη. Είναι όμως φάρος ελπίδας ότι όλο και κάτι καλύτερο θα δούμε σε υγεια, εκπαιδευση, υποδομες κτλ και εν γένει σε προσέλκυση ταλέντων που μέχρι πρότεινος έψαχναν την τύχη τους αλλού.

Για τον Τραμπ, θα έχει ψωμί το πράγμα:
https://www.lifo.gr/now/world/istoriki-apofasi-o-tramp-apokleistike-apo-tis-prokrimatikes-ekloges-sto-koloranto

Θεωρώ ότι το 2024 θα λήξει επίσημα ο μετα-κόβιντ "μήνας του μέλιτος", που φυσικά αυτό δε θα είναι καλό για τις αγορές. Το πρώτο σύνθημα ήδη δόθηκε πριν λίγες μέρες:
https://www.capital.gr/diethni/3755605/germania-epodunes-perikopes-ston-proupologismo-tou-2024/

Στη δικιά μας, που φυσικά επηρεάζεται από τα έξω, θεωρώ θα είναι ανάχωμα η υγιής διάρθρωση/προοπτική των εταιρειών (ελεγχόμενος δανεισμός, καλό στόρυ χώρας, ΤΑΑ) και η διατήρηση των εξαιρετικών μερισματικών αποδόσεων. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δε με λες και ταύρο.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Hippy χρόνια πολλά ! Θαήθελα το σχόλιο σου για την ΠΕΡΦ...

hippy είπε...


Τι να πω Τάσο...είναι η μεγαλύτερη θέση μου στην πληροφορική (μαζί με την Profile). Σε εξαιρετικό κλάδο είναι, θετικό ταμείο 6,6 εκ στο εξάμηνο που τις δίνει τη δυνατότητα στις 31 Ιανουαρίου αποφασίζει μετάταξη στην κύρια αγορά χωρίς ΑΜΚ αλλά και αγορές ιδίων μετοχών, ευρώ 16,80 (5,60 σπασμένη) τα ψηλά του Σεπτέμβρη 2021 με κατώτερα μεγέθη...

Όλα άσπρα φαίνονται αλλά δεν συνεχίζω μην την γκαντεμιάσω 😎 😄 😎

hippy είπε...


Κατά τα λοιπά η αύξηση των κρουσμάτων σε γρίππη και covid λογικά θα αυξήσει τη χρήση αντιδραστηρίων και μασκών => ίσως αποκτήσουν ενδιαφέρον ΜΕΝΤΙ κ ΠΛΑΘ που έτσι κι αλλιώς είναι καλές μερισματοφόρες εταιρείες.

Ο λαός βέβαια λέει "ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται" (έχω θέση από καιρό και στις δύο)

DK είπε...

Η Performance όπως επίσης και η Profile δεν έχουν καλά θεμελιώδη. Βεβαιως την πρώτη την έχω από τα πολύ χαμηλά και τώρα έχει πάει πάνω 6Χ - δεν έχω πουλήσει τίποτα και ούτε πρόκειται μέχρι το τέλος του 2024, την δεύτερη δεν είχα και ούτε θα πάρω.

Enterosft και Epsilon Net μακράν οι καλύτερες - και αυτές τις έχω από τα πολύ χαμηλά. Η πρώτη ειναι πλέον στο 10Χ και δεν έχω πουλήσει ούτε ένα ευρώ και ούτε πρόκειται..

Η διαφορά είναι ότι οι πρώτες παίζουν με το ταμείο ανάκαμψης και οι δευτερες έχουν ισχυρά fundamentals για εταιρίες τεχνολογίας..

Καλές γιορτές!

Ναύτης είπε...

"Ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στο νυχτερινό ουρανό, κινείται με ταχύτητα ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι επί λίγα (συνήθως 1 ή 2) δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται."

Αστρονομία, ΜΕΝΤΙ και ΠΛΑθ. Τους χαμογέλασε η τύχη, αλλά από τέχνη δε φαίνεται να σκαμπάζουν και πολλά. Χασμουριέμαι. Τις παρακολουθώ πάντως.

Από πληροφορική, θα συνεχίσω με ΙΝΤΕΚ. Άλλωστε σχήμα που κερδά, γιατί να το πειράξουμε; Αν ο Χίππυ είχε ένα σαίνι μαθητή και του έλεγαν πόνταρε ποιος θα γράψει καλύτερα στο αυριανό διαγώνισμα, θα έλεγε "αυτή τη φορά θα διαλέξω άλλον γιατί κάθε φορά τα πάει αυτός καλά;" Μπα. Άριστα 10 με τόνο ο Λάμπρος προς το παρόν, συνεχίζουμε. Είμαι συντηρητικούλης βέβαια, θεωρώ και πάλι ότι η τύχη χαμογέλασε στην πληροφορική στην Ελλάδα, όχι η τέχνη (σας είχα αναλύσει γιατί θεωρώ τα παρόντα επίπεδα αποτίμησης απαιτητικά από όταν συζητάγαμε την Epsilon Net λίγο πριν το πυροτέχνημα με τα stock options). Γι'αυτό και κρατάω πισινή με την πολυσχιδή ΙΝΤΕΚ.

Η Byte και ΣΙΑ (bullnet, adacom) έχουν πάρει έργα εκατομμυρίων φέτος, αρκετά σε συνεργασία με μεγαλύτερους παρόχους (ΟΤΕ, vodafone). Μερικά εκ. για τον ΟΤΕ ίσως δεν είναι πολλά. Για την INTEK όμως; Καύσιμα υπάρχουν!

46 εκατομμύρια
https://www.ictplus.gr/stin-koinopraxia-ote-byte-o-ilektronikos-fakelos-ygeias-enanti-458-ekat-evro/

17 εκατομμύρια
https://netweek.gr/yp-metanastefsis-se-byte-vodafone-ergo-gia-psifiakes-ypodomes-kai-kyvernoasfaleia/

14 εκατομμυρια
https://www.ictplus.gr/stis-ote-byte-i-anavathmisi-tis-ilektronikis-syntagografisis-enanti-139-ekat-evro/

Και καλή χρονιά να έχουμε με υγεία!

hippy είπε...


Μπράβο κύριε DK...απ΄αυτά που μας λέτε είστε μεγάλο λαγωνικό κι ανακαλύπτετε τις καλές εταιρείες από πολύ χαμηλά. Με ενδιαφέρον και χαρά θα διαβάσουμε την επόμενη, εάν φυσικά θελήσετε να μοιραστείτε την ανακάλυψη μαζί μας.

Φίλε Ναύτη αν θυμάμαι καλά (θυμάμαι) έχουμε συμφωνήσει πως ο καλός κλάδος και ο καλός manager είναι σημαντικότατοι παράγοντες για την επιλογή μας. Στην ΙΝΤΕΑΛ συμβαίνουν και τα δύο.

Καλή χρονιά.

hippy είπε...


Στον κλάδο της πληροφορικής -όπως άλλωστε γνωρίζετε- θα εισρεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που προορίζονται για τη χώρα μας από το Ταμείο Ανάπτυξης. Hot κλάδος λοιπόν που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο άμεσο μέλλον και όχι μόνο.

Καλό είναι επομένως να έχουμε κάποια συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τις εισηγμένες στον κλάδο αυτό, έτσι ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις εταιρείες, τις μετοχές των οποίων θα επιλέξουμε για να τοποθετηθούμε.

Ένα πεδίο σύγκρισης (όχι το σημαντικότερο) είναι το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα άυλα στη διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα 2022-μερικών εταιρειών πληροφορικής που κοίταζα προ μηνών-η κατάσταση έχει ως εξής:

REALCONS          :  Άυλα  12,5 εκατ.   και  Ίδια Κεφάλαια 15,6 εκατ.: Ποσοστό   80%

SPACE             :  Άυλα  17,54 εκατ.  και  Ίδια Κεφάλαια 27 εκατ.:  Ποσοστό  57%

PROFILE           :  Άυλα 10,15 εκατ.   και  Ίδια Κεφάλαια 28 εκατ.:  Ποσοστό  36,25%

ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ         :  Άυλα    7,9 εκατ.  και  Ίδια Κεφάλαια 22,84 εκατ.:  Ποσοστό  34,6%

EPSILON  ΝΕΤ      :  Άυλα  14,3 εκατ.    και  Ίδια Κεφάλαια 45,44 εκατ.:  Ποσοστό  31,4

PERFORMANCE   :  Άυλα 420 χιλιάδες και  Ίδια Κεφάλαια 19,7 εκατ:  Ποσοστό  2,13%!

DK είπε...

κ. Hippy είμουν μάλλον πολύ τυχερoς, παρά λαγωνικό και δυστυχώς δεν έβαλα και πολλά από φόβο. Η αρχή που ακολούθησα και μου βγήκε είναι 'Never sell your winners..' Το αστείο είναι ότι εταιρίες που τις θεωρούσα ασφαλείς π.χ. ΑΕΕΑΠ και έβαλα 5-ψήφια νούμερα είναι στο μηδέν κέρδος! Κοιτώντας το χαρτοφυλάκιο μου τα περισσότερα κέρδη έχουν έρθει από 3-4 εταιρείες που έχουν πάει στον θεό.

Οπότε για τις επόμενες εταιρείες, μάλλον δεν θα έπρεπε να με ακούσετε διότι θα σας πως BriQ που θα είναι στα 2.96 ευρώ εσωτερική αξία μετοχές στο τέλος του έτους και 1.87 ευρώ στο χρηματιστήριο. 36-37% discount δηλαδή όταν όλα τα ακίνητα πάνε πάνω, και ο πληθωρισμός πάει κατω (και τα επιτόκια θα ακολουθήσουν). Αλλά η αγορά κάτι βλέπει που δεν το βλέπω εγώ... οπότε μην με ακούτε.

Άλλο μεγάλο μου λάθος ο αποχωρισμός με ΑΣΤΑΚ κοντά στα 12 ευρώ. Πάλι πολύ αργά την έδωσα σε σχέση με άλλους https://xaa.gr/index.php?topic=97.0

αλλά έπρεπε να είχα κρατήσει και άλλο.

DK είπε...

Σε σχέση με πληροφορική για τα δικά τους θεμελιώδη δεν κοιτάω ούτε αυλα ούτε ιδια κεφάλαια. Οι λογιστές δεν ξέρουν τι τους γινεται με αυτά - αλλά ούτε και οι ίδιες οι εταιρείες ξέρουν. Πόσο άξιζαν τα αυλα της ΜΛΣ? Τεχνολογία είναι ο κλάδος μου, αν ξέρω κάτι λίγο σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτό και τίποτε άλλο.

Κάποια στιγμή να τα συζητήσουμε αυτά από κοντά αν θέλετε. Συγχωρέστε με, τελευταία βαριέμαι να γράφω στα φορουμ.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σάς και Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους..
Οργασμός εργασίας..
+30% φέτος ο κύκλος εργασιών δεν μου δίνει και Πολλά περιθώρια να ασχοληθώ και με το Χ.Α.
Σας εύχομαι τα καλύτερα.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Σας ευχαριστώ όλους !!! Κατέληξα... θα επενδύσω στην ΠΕΡΦ... ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΆ !!!!

austin είπε...

Καλημερα και χρόνια πολλά! Υγεία πάνω από όλα και καλη χρονια να έχουμε.

Με ακομα δυο πολέμους στο καρνε των δημοκρατικών, μεγάλη ενταση στην γυρω περιοχή μας, κλειστή την διώρυγα ρου σπυεζ (επι της ουσιας) εγω περισσότερο ανησυχώ να παραμείνει αυτο το οριακά στα καλα του, αλλά φαινομενικά πραο ανδρείκελο, παρα ο βαψομαλιας. Με τον γελοίο τόση ανησυχία στα βασικά δεν είχαμε.

Εν έτη 2024 τα πλοία να κάνουν δρομολόγια όπως πριν 200 χρονια!!

elpsa είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, ευτυχία και αγάπη. Καλό 2024!

mixalis mixalios είπε...

Καλή χρονιά φίλτατοι με Υγεία, πολύ Χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και Κέρδη όχι τόσο για αυτά κάθε αυτά τα κέρδη αλλά γιατί είναι ωραίο να κάνεις σωστές επιλογές που να σε επιβραβεύουν!

Enjoy!

cornelsen είπε...

Καλημέρα, Καλή Χρονιά και υγεία σε όλους

mixalis mixalios είπε...

Θα αρχίσω να πιστεύω στα ζώδια. Χτες μια κυρία που ουτε που ξέρω πως την λένε (ξανθιά αστρολογα με μακρύ πόδι, οχι πολυ ωραία) ειπε στη Σκορδά πως οι Ζυγοί θα έχουν 5 αστέρια (το maximum δηλαδη) στα οικονομικά τους. Αν κρινω από την πρώτη ημέρα όλα καλα θα πάνε...

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό στο εύχομαι, και σε όλους, μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά. Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
Καλή χρονιά με υγεία και χαρές.
Έγραψα και στο Soltrade επιλογές για φέτος, η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ συνεχίζω το περσινό βιολί. Γράφω και εδώ:
Έκλεισα τη χρονιά με +42% (συνυπολογίζοντας τη ρευστότητα). Όχι πολύ αξιόλογο, λίγο πάνω από το ΓΔ. Δύσκολο όμως να επαναληφθεί, ίσως το κορνιζάρω.
Ευχαριστημένος, αναγνωρίζοντας ότι δεν ακουμπάω τράπεζες (βέβαια έκανα το κέφι μου ποντάροντας μεγαλούτσικο κεφάλαιο στο ΓΚΜΕΖΖ χαμηλά, να'ναι καλά ο ΟΑΚ που μου το σύστησε).
Στις τελευταίες κινήσεις έδωσα το 1/3 ΤΙΤΑΝ στα 21,65, μεγάλη άνοδος, το πιστεύω όμως το χαρτί, οπότε συνεχίζω με τα 2/3.

Το χαρτοφυλάκιο με βρίσκει στο 2024 με ΟΛΠ (μεγαλύτερη θέση), ΙΝΤΕΚ, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΠΡΕΜΙΑ, ΛΟΥΛΗ, ΜΕΒΑ.
Την κάθε μία την έχω για διαφορετικούς λόγους. Έχω γράψει λογύδρια για τις επιλογές μου, δεν είμαι σίγουρος αν προσφέρει κάτι να επαναληφθώ.
Εν συντομία:
ΟΛΠ μηχανή μετρητών και μερισματικών αποδόσεων, αδανειστος τι άλλο θες για διακράτηση.
ΙΝΤΕΚ πολυσχιδής όμιλος, έξυπνα ανοίγματα, ικανοποιητικά μερίσματα, μεγάλα ονόματα πλέον στο μετοχολόγιο, στον καπετάνιο βάζω άριστα δέκα, ακόμα δε φαίνεται στον ορίζοντα μια νέα ΜΙΓ όπως αρκετοί καταστροφολόγοι λένε. Έχει πάρει έργα πολλών εκ. η BYTE από ταμείο ανάκαμψης. Συνεχίζω συνταγή διακράτησης.
ΤΙΤΑΝ αρκεί το guidance της διοίκησης περί διατήρησης κερδοφορίας στα 3 ευρώ ανά μτχ, θα πόνταρα και σε ικανοποιητικό μέρισμα. Έχει ευνοηθεί από έργα πράσινης ανάπτυξης. Τεράστια η άνοδος βέβαια, οπότε θα μπορούσαμε να δούμε και περίοδο χωνέματος (γι'αυτό και έδωσα το 1/3).
ΑΔΜΗΕ εδώ γυρίζω κέρδη όποτε το θυμάμαι, παίρνω τα μερίσματα και δεν τον κοιτάω. Αν πάμε όντως για ανάπτυξη θα παίξει κομβικό ρόλο στο στόρυ της χώρας, γνώμη μου. Πιθανώς θα ευνοηθεί από πτώση επιτοκίων.
ΕΕΕ έχω κατά νου να τη δώσω (αγορασμένη στο 21,4), ωστόσο δε βιάζομαι αναλογιζόμενος την μεγάλη αύξηση κερδοφορίας που ανακοίνωσε (πιθανό μέρισμα στο 1 ευρώ ίσως λίγο παραπάνω). Για να τη δώσω πρέπει να βρω και με τι θα την αλλάξω (στη μεσαία-μεγάλη κεφαλαιοποίηση).
ΠΡΕΜΙΑ τα έχω γράψει, θεωρώ έχει ψωμί το πράγμα, εν αναμονή ξετυλίγματος του κουβαριού. Αγορασμένος χαμηλά στο Β εξάμ. 2023. Φέτος οι επενδύσεις της ίσως αρχίσουν να φέρνουν χρήμα στα ταμεία, με highlight τη μίσθωση ακινήτου της ΑΑΔΕ προς 4,5 εκ. το χρόνο. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί νέα ΑΜΚ (δηλ. δε θα έχει πρόβλημα ρευστότητας) αλλά γι'αυτό είναι και οι εκτιμήσεις, για να βγαίνουν λάθος (το επισήμανε ο nikdan πιο κάτω).
ΛΟΥΛΗ έχω και γω τα βίτσια μου και την πιστεύω την εταιρεία, μην το ψάχνετε. Δεν έχω να πω κάτι τεκμηριωμένο πέρα από τα αναμασημένα.
ΜΕΒΑ αστέρι, δεν έχω γνωρίσει μέτοχό της κατσούφη. Μια χαρά τα πάει, σχέδια για ανάπτυξη, αυξανόμενα μερίσματα, συν τα αμυντικά έργα που άγνωστο αντίκτυπο θα έχουν αν καταφέρει να μπει στην "σταθερή" αλυσίδα συνεργαζόμενων παρόχων αμυντικού εξοπλισμού. Ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα βέβαια, σκεφτόμουν να μην τη συζητήσω καν γιατί μερικές φορές το ξεχνάει ότι είναι εισηγμένη! Το ίδιο και ΛΟΥΛΗΣ.

Ρευστότητα στα προς επένδυση κεφάλαια πέριξ του 20%. Άμυνα φέτος, δε μ'αρέσει το κλίμα, αλλά δε μ'αρέσει και να το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία να είμαι έξω από το πάρτυ (όταν αυτό γίνεται).
Από αυτές που δεν έχω, κοιτάω ΑΡΑΙΓ (γνώριμη ερωμένη), ΕΛΠΕ (γνώριμη παλιά ερωμένη επίσης), ΟΤΕ, ΙΝΛΙΦ.

ΥΓ. Δεν κάνω πολλές κινήσεις. Τα ανωτέρω σε καμία περίπτωση δε συνιστούν πρόταση για αγορά/διακράτηση/πώληση. Ίσως τα γράφω επειδή βοηθιέμαι να τα οργανώσω καλύτερα στο μυαλό μου, ίσως επειδή μ'αρέσει να μοιράζομαι σκέψεις, δεν ξέρω. Θα ρωτήσω τον ψυχολόγο. Σίγουρα πάντως δεν τα θεωρώ σύνταγη επιτυχίας.

ΥΓ2. Αν το ΧΑΑ συνεχίσει με αυτές τις μερισματικές αποδόσεις/κερδοφορία και φέτος, τουλάχιστον να τις διατηρήσει, τότε εκτιμώ ότι θα είναι ανάχωμα για τις όποιες εξωτερικές πιέσεις.

Ναύτης είπε...

Με χαρά θα ακούσω και δικές σας επιλογές.
Χίππυ επίσης αναμένω αν έχεις όρεξη να δώσεις ένα ρόστερ!!

mixalis mixalios είπε...

Καλέ μου Ναύτη. Διαβάζοντας τις επιλογές σου νομιζα πως έγραφε ο Hippy😜. Εξηγούμαι: Ισως συντηρητικές επιλογές. Προφανώς επ ουδενί εσφαλμένες, μου φαίνεται οτι προσπαθεις να επιτυχεις λίγο πολύ τις αποδόσεις του ΓΔ. Αυτο θα μπορούσε κάποιος εύκολα να το επιτύχει αγοράζοντας απλά ενα μετοχικό ΑΚ. Βέβαια, διανθιζεις το χαρτοφυλακιο σου με μικρομεσαία που αν σου κάτσουν θα κάνουν τη διαφορά. Βεβαια, σημασια έχει και τι μέρος του χαρτοφυλακιου σου ειναι σε κάθε μετοχη. Στα επιμέρους :
ΟΛΠ : Συμφωνώ. Τον έχω κι εγώ στο χαρτοφυλάκιο ΓΙΟΣ. Οπότε, μακροχρόνια διακρατηση με μερισμα και κεφαλαιακές αποδόσεις.
ΙΝΤΕΚ, ΤΙΤΚ: Μαζι σου για ολους τους λογους που ανέφερες
ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ:Εφόσον εχουμε ανοδική αγορά νομιζω πως θα υποαποδόσουν
ΠΡΕΜΙΑ: Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει μετοχές εταιρειών ακινήτων (ισως εκτός από Grivalia) Η προιστορια εχει δείξει οτι ειναι αμυντικά χαρτιά καλά σε πτωτικές αγορές.
Τη ΜΕΒΑΚΟ την συμπαθω τον Λουλη οχι. Σίγουρα μεσα στο ετος θα κάνει κάποια κινηση που αν ειχα μετοχές του θα φρόντιζα να τον πουλησω.
Βλεπω απουσια τραπεζων. Πιθανον να έβαζα Πειραιως ενοψει και placement. Κατα τα αλλα για ΔΕΗ τα εχω πει.
Βεβαια, δεν μπορεις να εχεις ολες τις μετοχες του ΧΑΑ. Οπως και τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα.
Ευχομαι να κερδισουμε όλοι.

hippy είπε...

Καλησπέρα

κάτι είχα φτιάξει από την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο δίσταζα να το ποστάρω γιατί κι εγώ έχω κάποιες ανησυχίες για το πόσους μήνες θα κρατήσει το ανηφοράκι. Έχουμε παρατηρήσει ότι στο καλό κλίμα αυξάνεται ο τζίρος. Σκέφτομαι λοιπόν ότι η προσδοκία των καλών ειδήσεων θα δώσει την ευκαιρία να αλαφρώσουν λίγο τα δυνατά χέρια και να φορτωθούν μετοχές τα αδύναμα που τρέμουν (το 2ο εξάμηνο).

Από τη μιά το 2024 υπόσχεται μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σημαντική διαφορά αποδόσεων μερισμάτων αρκετών εταιρειών σε σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις και τα ομόλογα, μετάβαση του ΧΑΑ στις αναπτυγμένες αγορές που θα διπλασιάσουν (τουλάχιστον) το ενδιαφέρον και τον καθημερινό τζίρο.
 
Από την άλλη δεν γνωρίζουμε το ακριβές timing των μειώσεων, έχουμε εκλογές σε αρκετές σημαντικές  χώρες (πχ ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024, Ευροεκλογές, ίσως και πρόωρες στην Αγγλία). Οπότε η ρευστότητα 15-20% στα χαρτοφυλάκια θεωρείται απαραίτητη. Τα μετρητά άλλωστε  δεν θα κοιμηθούν. Θα δουλέψουν στην αποκρατικοποίηση της Πειραιώς, της Εθνικής κλπ.
Για τον εαυτό μου (φανατικός μετοχολάτρης) επιλέγω τρεις γραμμές επένδυσης, αναλόγως κινδύνου.

1) Αμυντικές (50%) ΟΛΠ,  ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ. Βασικά κριτήρια το σημαντικό μέρισμα, το καλό management, οι προοπτικές. Η ΕΧΑΕ μάλλον υστερεί σε κάποια από αυτά, αλλά είναι η πλέον ευνοημένη εταιρεία απ΄την μετάβαση στις ώριμες αγορές-διπλασιασμός τζίρου).

2) Μέσου κινδύνου (15%) οι τραπεζες ΕΤΕ (όπου θεωρώ πως κάποια στιγμή θα ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ), ΑΛΦΑ (καθώς εμφανώς υστερεί) και ΠΕΙΡ η πλέον επιθετική του κλάδου με βάση το beta.

3) Υψηλού κινδύνου (και απόδοσης) (15%) τέσσερις εταιρείες πληροφορικής και ΙΝΛΟΤ. Για μένα επέλεξα Performance (θετική στιγμή η μετάβαση στην κύρια αγορά δίχως ΑΜΚ), Profile (θετική η διεθνοποίηση σε πάνω από 18 χώρες), Entersoft και Epsilon net (επειδή τα αφεντικά έχουν καλό παρελθόν επιτυχημένης φροντίδας στο ταμπλό). 

mixalis mixalios είπε...

Τωρα που το σκεφτομαι αντι για ΕΕΕ μαλλον θα εβαζα ΟΠΑΠ για να μην αλλαξουμε και πολυ το beta...

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, μου αρέσει το χαρτοφυλακιο σου. Σοκάρομαι με την ΙΝΛΟΤ!!!!

hippy είπε...



Εκτός από ένα Πατρινό φίλο με καλό κερδοσκοπικό ένστικτο, με επηρέασε και ο ΟΑΚ. Έχω πάρει και στα παιδιά στο 0,95 (ακριβούτσικα).

mixalis mixalios είπε...

Πολυ καλός γνωστης ο ΟΑΚ. Όπως όλοι (έτσι κι αυτός) ειχε διαφυγόντα κερδη με την ΙΝΚΑΤ που κι εγω στην παρούσα φαση δεν θα την προτεινα σε κανέναν. Ανεξαρτητα αν συνεχίζει τον ανηφορικό δρομο. Αλλά ειπαμε, το καλο με τις ανοδικές αγορές ειναι οτι οι λάθος επιλογές οδηγουν σε διαφυγόντα κερδη και οχι σε ζημιές

mixalis mixalios είπε...

Τα 0.95 φανταζουν χαμηλά αν η μετοχή ακολουθήσει την προβλεπομενη πορεία...

hippy είπε...


Για μένα η ΙΝΛΟΤ είναι μια "θα θα θα" ρισκαδόρικη επιλογή που κουβαλάει προσδοκίες και ζημιές. Απαραίτητη η ετοιμότητα αποχώρησης (trailing stop loss).

Αντίθετα με άλλες, "ασφαλείς" επιλογές πχ λιμάνια, νερά στις οποίες εάν τύχει ένα ξαφνικό ζόρικο βύθισμα (όπως σεισμός, πόλεμος, πανδημία) κάνεις μουαγέν και υπομονή.

mixalis mixalios είπε...

Αυτός είναι βασικός μέτοχος, να έκανε και ένα καλό split να αύξανε τον αριθμό των μετοχών και να πούλαγε και ένα ποσοστό του θα ήταν άρχοντας

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2225296/karelias-metohes-axias-365-hiliadon-eyro-agorase-o.html

Το γεγονός ότι αγόρασε μετοχές στα υψηλά της κάτι λέει για την εταιρεία

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό ευχαριστώ πολύ για το σχολιασμό.
Όσο για το συντηρητικός, τι να πω, ευχαριστώ! Το φοράω με περηφάνια χαχαχα. Θεωρώ ότι στη ζωή μου θα ζήσω τουλάχιστον 2 black swan γεγονότα (ΒΕΒΑΙΟ). Απρόβλεπτες καταστροφές. Είναι περίπου όσο βέβαιο είναι και το ότι θα ζήσω κάποιες μεγάλες ανόδους. Δεν μπορώ να προβλέψω εξ ορισμού πότε θα γίνουν, αλλά μπορώ να προβλέψω πόσο ανθεκτικός είμαι απέναντι σε αυτές και ίσως και να ευνοηθώ όπως λέει ο Χίππυ. Δεν έχει νόημα να προβλέψεις το σεισμό, έχει νόημα να ζεις σε αντισεισμικό σπίτι όμως. Δε θέλω beta στη ζωή μου, τη μια στιγμή να νομίζω ότι θα αγοράσω τον κόσμο και την άλλη να βγαίνω για πενταροδεκάρες. Έτσι το βλέπω, έτσι το παίζω.

ΛΟΥΛΗ το έχω σκεφτεί να τον δώσω, γι'αυτό έγραψα για βίτσιο (με κάποια ντροπή δηλαδή).
Για ΕΕΕ, δεν θα την άλλαζα με ΟΠΑΠ γιατί δεν πιστεύω ότι έχει ικανοποιητικά περιθώρια ανόδου αντίστοιχα με όταν αγόρασα την ΕΕΕ. Δεν αγοράζω αν δεν πιστεύω ότι έχει τουλ. ένα 30% πάνω εντός διετίας (στην τιμή στο ταμπλό, τα μερίσματα χώρια). Δεν έχει σημασία η κεφαλαιοποίηση σε αυτό. Γι'αυτό δεν τον έβαλα στα χαρτιά που παρακολουθώ. Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν είναι σωστό να τα βάζεις μαζί του χεχε.

Όσο για τα ακίνητα, τις υποδομές και όλα τούτα που ταλαιπωρήθηκαν τον τελευταίο καιρό, νομίζω σε λίγο θα αλλάξει η αφήγηση, ας μην μπερδεύουμε το τι ζήσαμε ως ιστορία με το τι ισχύει τώρα και το τι θα ζήσουμε. Γιατί την τελευταία εικοσαετία καλομάθαμε(-τε) με αρνητικό πληθωρισμό και μηδενικά επιτόκια. Άλλαξε η πίστα θεωρώ. Άλλα οχήματα λειτουργούν στα λιβάδια, άλλα στα βουνά, και άλλα στη θάλασσα. Και "οι τελευταίοι έσονται πρώτοι" ακούμε κατ'επανάληψη.

Χίππυ ευχαριστώ για το ρόστερ. Θα έβγαζα ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Με τα υπόλοιπα συμφωνώ, και ΕΧΑΕ την έχω κατά νου αλλά ζορίζομαι να ανοιχτώ. ++για ΠΕΡΦ από τα λίγα που είχα δει (δεν έχω βέβαια). ΙΝΛΟΤ ΕΝΤΕΡ ΕΠΣΙΛ δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Νομίζω πιο δύσκολη η φετινή εξίσωση επιλογών.

mixalis mixalios είπε...

Ναύτη, το αν ενα χαρτοφυλάκιο ειναι συντηρητικό ή επιθετικό δεν ειναι εξορισμου καλό ή κακό. Θεωρητικα πρεπει να έχουμε ευελιξια οταν προβλέπουμε ανοδο αγοράς να γινόμαστε επιθετικοί και το αντιστροφο. Και εννοείται πως ενα χαρτοφυλάκιο κρινεται εκ των υστέρων οταν κανουμε απολογισμό. Και για αυτό δεν μπορουμε σήμερα να πουμε ποια συνθεση ειναι σωστη. Είναι δεδομενο οτι θα υπαρξουν κρίσεις και η αγορά δεν θα ανεβαίνει εσαει. Οπότε μενει να φανεί πως θα μπορέσουμε και αν να τις εκμεταλλευτουμε.
Καλη μας τυχη.

mixalis mixalios είπε...

Καποιος πρεπει να μας πει τι παιζει με την ΙΝΚΑΤ...

hippy είπε...


Καλημέρα παιδιά

ας πούμε πως στην ΙΝΛΟΤ υπάρχουν πιθανότητες να δούμε ένα turnaround story όπως πιθανολογούν οι κερδοσκόποι της (προσωπικά δίνω 1/3 πιθανότητες επιτυχίας και είμαι με το δάκτυλο στην σκανδάλη). Στην ΙΝΚΑΤ που είναι ξεδιπλωμένη μπροστά μας και μπορούμε να έχουμε άποψη τι ακριβώς βλέπουν? 770 εκατ κεφαλαιοποίηση και ζημιές. Πώληση των ασημικών (ΑΠΕ) για να κερδίσουμε χρόνο. Κάτι σαν ΑΒΑΞ δηλαδή. Όσο δεν σταματούν να τρώγονται οι κατασκευαστικές και να ρολάρουν τα έργα θα έχουν μικρό κουτάλι τζίρου παρά την μεγάλη πίτα. Τι να πω? Καλή τύχη στους γενναίους.

Πιθανολογώ πως οι ΑΕΕΑΠ λόγω μεγάλων μερισμάτων αξίζουν να βρεθούν στο αμπάρι του πλοίου για καλύτερη ευστάθεια. Προσωπικά τούτες τις μέρες ψωνίζω ΜΠΡΙΚ στα €1,88 που την κρατάει η αβεβαιότητα του deal με την ΙΝΤΕΡΚΟ. Προτιμώ τις επενδύσεις σε αποθήκες κ ξενοδοχεία (50% και 30%) από τα σχολεία, κρασιά, γραφεία του κ. Γεωργιάδη.

Δεν γίνεται (νομίζω) χαρτοφυλάκιο νοικοκυραίου δίχως το 50% σίγουρη επιστροφή από τα μερίσματα του ΟΠΑΠ και 15-20% πιθανή αύξηση τιμής την προσεχή 5ετία ναύτη μου. Από το 2030 και μετά βλέπουμε (που δηλαδή τι θα δούμε, πάλι σημαιοφόρος στο ολιγοπώλιο θα είναι με λίγο μικρότερο μέρισμα).

mixalis mixalios είπε...

Το 1/3 πιθανοτητες ειναι καλο ποσοστο για turnaround stories σε σχεση παντα με το προσδοκωμενο όφελος. Για αυτο μπηκα κι εγω.

Για την ΙΝΚΑΤ οι πληροφοριες που εχουμε σήμερα δεν δικαιολογουν την αποτιμηση. Για αυτο πιστευω οτι υπαρχει κάτι στα σκαριά που θα πιθανα να τη δικαιολογησει και καποιοι το γνωριζουν. Ηλία, δεν νομιζω οτι το deal με τη ΔΕΗ ειναι απλα πωληση ΑΠΕ. Μου θυμιζει οτι αντι να εχω ενα πραγμα δικο μου και να το εκμεταλλευομαι, κατασκευαζω και συνεκμεταλλευομαι πολυ περισσοτερα. Πιο πολυ win win μου φαινεται το deal απλα πιθανά να κερδιζει περισσοτερα η ΔΕΗ. Δεν μας πειράζει. Εχουμε και απο δαυτη...

Ναύτης είπε...

Χίππυ αν μου ερχόταν τώρα ένας πιστόλερο και μου έλεγε βάλε τα λεφτά σου ΟΤΕ ή ΟΠΑΠ θα του έλεγα ΟΤΕ.
Βέβαια δεν γνωρίζω κανέναν πιστολέρο και στην πόλη μενω, οπότε τώρα απλά κοιτάω γιατί κανένα από τα δύο δε μ'αρέσει. Απλά τονίζω ότι συγκριτικά ο ΟΠΑΠ δε μου φαίνεται ελκυστικός. Να κάνω λάθος; Πιθανό, γι'αυτό δεν επιμένω. Για να δούμε, παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

Καλές αποφάσεις σε όλους ανεξαρτήτως οπτικής εύχομαι! Πράγματι, είναι εφικτό παρά την πολυφωνία να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

Ναύτης είπε...

Χίππυ καλή η ΜΠΡΙΚ. Την είχα και την παρακολουθούσα για κάποιο διάστημα. Νομίζω κάποια στιγμή θα δώσει ωραίες αποδόσεις.
Προσωπικά έχω αποφασίσει να διαλέγω μία σε κάθε κλάδο, αν θέλω να έχω έκθεση στον κλάδο. Ούτως η άλλως το να πάρω ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ ταυτόχρονα π.χ. θεωρώ δεν προσφέρει τόσο στη διαχείριση ρίσκου χαρτοφυλακίου, αλλά προκαλεί dilution με βεβαιότητα στα κέρδη. Τώρα αν διαλέξω κουτσάλογο, ας πρόσεχα, συνήθως "φωνάζουν" απλά δεν ακούμε. Εξ'ού και τελικά επέλεξα την ΠΡΕΜΙΑ για νικήτρια και δεν έχω έκθεση σε άλλη.
Για να δούμε ποια "χελώνα" θα πάει καλύτερα!
Ιπποδρόμιο για συντηρητικούς σα να λέμε! Έλα να έρχονται τα πονταρίσματα ΜΠΡΙΚ vs ΠΡΕΜΙΑ χαχαχα

mixalis mixalios είπε...

Για τον φίλο Ναύτη. Συνήθως τέτοια άρθρα του Μανθου δημιουργούν τοπικές ευκαιρίες πωλήσεων

mixalis mixalios είπε...

https://www.capital.gr/analusi/3759214/me-isxures-prooptikes-anodou/?fbclid=IwAR3oMPLZtVRK0dd-vzk0905JOfKxGJ90XDs26q2dTHDzKB20CKc62FPfO6s

mixalis mixalios είπε...

Μουαγιεν σήμερα στα 15.87 για ΤΕΝΕΡΓ. Ελπίζοντας στο περίφημο deal και στο οτι δεν ειναι ακριβή...

Ναύτης είπε...

Σε ευχαριστώ Μιχάλη.
Ξεχάσαμε να πούμε το προφανές, ότι δίνει ευκαιρίες πώλησης με τα άρθρα, κακά τα ψέματα χεχε.
Προσωπικά θα συνεχίσω διακράτηση ΛΟΥΛΗ παρά το κόστος απώλειας ανόδου σε άλλες μετοχές ή και χασούρα. Έχω ΜΤΚ χαμηλότερα από αυτή που αγόρασαν insiders πέρσυ ενώ πήρα και το μέρισμα (12 λεπτά). Σε μερικές εταιρείες αξιολογώ τέτοιες αγορές από insiders. Το ΔΣ είναι τρομερά ικανό και η ευκαιρία για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών μοναδική. Άμα δε βγει δεν πειράζει, έτσι είναι αυτα. Την αντιλαμβάνομαι ως wild card και έτσι το παίζω, όχι ως καθαρόαιμη σοβαρή επιλογή. Σα να λέμε όπως παίζει κανείς την ΙΝΛΟΤ.

ΤΕΝΕΡΓ από τα 16,5, 17? που τη συζητάγαμε με το Χιππυ την είχα πει ακριβή. Δεν έχω λόγο να μην την πω και τώρα, θεωρώ μικρά τα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με το ρίσκο που φέρει να πέσει. Θα πάρει και ένα 20% να πάει στα 19-20 και κάτι έγινε... Αν κάτσει το ντιλ οκ, αν δεν κάτσει, δεν είναι οκ. Επί της αρχής δεν αγοράζω μετοχές με στόχο τη δίκαιη τιμή. Δηλαδή, αν μια μετοχή έχει δίκαιη τιμή τα 21, αγοράζεις στα 13 π.χ., για να πουλήσεις στα 17 για να ελπίζει σε κάτι και αυτός που θα στην πάρει στα 17. Αλλιώς ψάχνεις κορόιδα όχι αγοραστές. Σε δίκαιη τιμή γίνονται συνήθως τα ντιλ μεγάλων εξαγορών, όχι οι συναλλαγές στο ΧΑΑ. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Πάντα όταν πουλάω μετοχή θεωρώ ότι και αυτός που θα την πάρει έχει κάτι να ελπίζει. Εν ολίγοις θεωρώ ότι τα περιθώρια καθόδου της συγκεκριμένης ταυτίζονται με τα περιθώρια ανόδου και αυτό την κάνει κακή επιλογή. Τι να πω μακάρι να κάνω λάθος και να χαρίσει συγκινήσεις.

hippy είπε...


ΤΕΝΕΡΓΑ

αριθμός μετοχών 118.105.090

Κεφαλαιοποίηση 1.878 εκ.

Καθαρά Κέρδη 2022 => 21,6 εκ

Ίδια Κεφάλαια 461,342 εκατ (Ξένα/Ιδια 300%) και P/B ~3.08

Πωλήσεις Ομίλου 6μήνου 145,6 εκατ => (εκτίμηση) ετήσιων 300 εκ => P/S ~ 6,26

Καθαρά κέρδη Ομίλου 6μήνου (23,046) => ετήσιων (εκτίμηση) 47 εκ. δλδ 0,35 ευρώ/μετοχή => Ρ/Ε ~ 45

Μερισματική απόδοση 2,26% (Payout Ratio = 201,8%)...δλδ μοίρασε και μέρος του ταμείου

--------------------------------------------------------------------------------------------

IBERDROLA

Price/Sales ~ 1,44......P/B ~ 1,42....... Ρ/Ε ~ 16.9...Μερισματική απόδοση 4,3% (Payout Ratio = 67,8%)


RWE

Price/Sales ~ 0,93......P/B ~ 0.88....... Ρ/Ε ~ 12,95...Μερισματική απόδοση 2.5% (Payout Ratio = 15.15%)


EDP Renováveis

Price/Sales ~ 7.44......P/B ~ 1.65....... Ρ/Ε ~ 26,25...Μερισματική απόδοση 1.5%

Ναύτης είπε...

Άψογος Χίππυ, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους καλύτερα από το δικό μου μπλα μπλα.

hippy είπε...


Σαφώς και δεν γνωρίζω εάν ο κ. Περιστέρης βρει αγοραστή στη Σ. Αραβία και πως θα κινηθεί μελλοντικά η μετοχή στο ταμπλό. Γνωρίζω όμως ότι μετά την προπέρσινη ζημιά της εταιρείας στο Τέξας ο κ. Μαρινάκης αγόρασε με 11 ευρώ/μετοχή (και τώρα ψάχνει αγοραστή για να λογιστικοποιήσει το κέρδος). Γνωρίζω επίσης ότι οι τρέχουσες τιμές στα deals γίνονται σε τιμές περίπου 1-1,2 εκατ/ΜW (και κάποια λίγο φθηνότερα πχ ΙΝΚΑΤ-ΔΕΗ). Κάτι που δίνει πιθανή αξία στα 1225MW (εν λειτουργία) πάρκα της ΤΕΝΕΡΓΑ 1,225-1,47 δις.


Βέβαια η ΤΕΝΕΡΓΑ δεν είναι μόνο ΑΠΕ. Είναι και κατασκευές και τεχνογνωσία στα απορρίματα.


(προσωπικά δεν την έχω στο χαρτοφυλάκιο ούτε σε πιθανές επιλογές ή ξεπέτες.

mixalis mixalios είπε...

Με την Τενεργ είχα τις καλύτερες σχέσεις, άλλωστε δύσκολα θα βρεις επενδυτή με χασούρα (εκτος απο το τελευταίο έτος βεβαια). Ειναι από τις λίγες μετοχές που αυτήν την περιοδο εχω χασούρα γιατί την τελευταία φορά την αγορασα στα 18.4.
Εδώ , προσδοκώ ενα 10 με 15% για το επομενο εξάμηνο απο αυτήν την αγορά, οχι απο το Μ. Ο. μου. Που μας κανει 20 με 30% ετησιοποιημενο (not bad) Ακόμα και εμείς οι επιθετικοί παικτε έχουμε κομμάτι συντηρητικού χαρτοφυλακιου.
Γενικα μιλώντας δεν έχεις αδικο Ναύτη για την επιλογή των μετοχων αλλά δυσκολευομαι πια να βρω μετοχές με τοσο σημαντικά περιθώρια ανόδου (εκτός από αυτές που έχω βεβαια...)
Προφανως, Ηλια, σε συγκριση με τις αλλοδαπές εταιρείες ειναι ακριβότερη αλλά όσο υπαρχουν αγοραστές αισιοδοξουμε. Ειπαμε, θα γίνουμε η "μπαταρία" της Ευρωπης!!!Βεβαια, με την παράθεση των στοιχειων σου με αποτρεπεις απο μελλοντικό μουαγιεν 😜😁

hippy είπε...


Τα "κακά" σχόλια τις πιο πολλές φορές δημιουργούν ανάλογα συναισθήματα. Ωστόσο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια Μιχαλιό, είσαι φίλος μου, θεώρησα πως έπρεπε να σχολιάσω. Κατά το δυνατόν αιτιολογημένα.

Από την άλλη τόσα χρόνια που σε διαβάζω Μιχαλιό μου ξέρω πως έχεις ένα πολύ καλό κερδοσκοπικό ένστικτο. Οπότε θα έλεγα κάνε αυτό που πιστεύεις εσύ. Απ΄όσο θυμάμαι άλλωστε και όταν άκουσες ένα πρώην μακρυμάλλη ερασιτέχνη για εκείνη τη ρημάδω την ΑΝΕΚ σε κακό σου βγήκε.

hippy είπε...


Σε ανοιχτή γραμμή Γιώργος Περιστέρης – Vinci για την Αττική οδό. Οι παρασκηνιακές επαφές προκειμένου να αποσυρθούν οι προσφυγές των Γάλλων σε ΣτΕ και ΕΕ. Η συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή Vinci – Μυτιληναίου στην ανάδοχη κοινοπραξία (30%;). Μια win win εξέλιξη!


https://radar.gr/article/se-anoichti-grammi-giorgos-peristeris-vinci-gia-tin-attiki-odo


Μακάρι να επαληθευτεί...πρώτα απ΄όλα για το κράτος και την ομαλή εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού!!

mixalis mixalios είπε...

Ηλία,

Κάνεις πολύ καλά και σχολιάζεις, άλλωστε ένας λόγος που ανεβάζω κάποιες από τις κινήσεις μου αφού πρώτα τις κάνω είναι γιατί θέλω να παίρνω εγώ την ευθύνη για αυτές. Είναι ΤΙΜΗ μου να αφιερώνεις τον οποιοδήποτε χρόνο για μένα και σε ευχαριστώ.
Όσον αφορά την ΑΝΕΚ μια χαρά μου βγήκε, πάντα θα υπάρχουν επιλογές που μπορεί να βγάζουν κάτι παραπάνω αλλά δεν τα θέλω και όλα δικά μου....άσε που γλύτωσα από τη ΦΡΙΓΟ αφού κατά βάση έκανα τράμπα από το κουτσό άλογο (επίκαιρο με τα κάρα και τα άλογα της εποχής...). Οπότε συνέχιζε να σχολιάζεις, το εκτιμώ, άλλωστε αν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια άποψη για την αγορά δεν θα υπήρχε αγορά!

hippy είπε...


Προ ημερών μπήκα στο διπλανό πινακα του μπλοκ στο "ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ...ΣΗΜΑΣΙΑ" να δω από περιέργεια τι έκαναν οι περσινές επιλογές. Τις μισές τις είχα ξεχάσει. Όπως συμβαίνει συνήθως τις καλύτερες τις είχα αποχωριστεί νωρίς (ΙΝΚΑΤ, ΔΕΗ). Δάσκαλε που δίδασκες....

mixalis mixalios είπε...

Ένας λόγος που είχα μπει στην ΙΝΚΑΤ ήταν και τα σχόλια σου αλλά και η δική μου πίστη ότι κάτι καλό θα προκύψει εδώ. Από τότε είχα τους προβληματισμούς μου για την ΙΝΚΑΤ που έχω και τώρα. Για αυτόν το λόγο έχω ένα trailing stop loss 10% από το κλείσιμο της ημέρας. Αυτή τη στιγμή απλά κάνω follow the money.Είναι απίστευτη η στήριξη της μετοχής όλο αυτόν τον χρόνο ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Επίσης (άσχετο) ενθαρρυντικό είναι ότι στον μίτο του capital δεν γράφει κανείς. Πολύ λίγοι μικρομέτοχοι έχουν παραμείνει οπότε μόνο τα μεγάλα κεφάλια ασχολούνται με τη μετοχή. Επειδή την παρακολουθώ καθημερινά βρίσκω σχεδόν κάθε μέρα το κλείσιμο της. Με Μ.Ο. 1,49 και απόδοση 234% μπορώ να χάσω ένα 10% αλλά θα είμαι (σχεδόν) σίγουρος ότι η στήριξη σταμάτησε...Είπαμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη

mixalis mixalios είπε...

ΔΕΗ.

Εδώ θα αφήσω το χρόνο να δουλέψει για μένα. Το όπλο είναι στη θήκη, την έχω αρραβωνιαστεί από το 2019 και παντρευτεί από την ΑΜΚ. Παρ' ότι δεν μου φαίνεται είμαι συντηρητικός άνθρωπος και δεν μπορώ τους χωρισμούς. Απλά έχει ανεβεί πολύ η στάθμιση της στο χαρτοφυλάκιο μου που σε αυτή τη φάση απολαμβάνω. Έχουν φτάσει ΔΕΗ και ΙΝΚΑΤ να αποτελούν σχεδόν (44%) το μισό μου χαρτοφυλάκιο με πρώτη τη ΔΕΗ βέβαια, για αυτό και για την ΙΝΚΑΤ έχω το όπλο παρά πόδας

TATA είπε...

Καλησπερα σας Χρονια Πολλα,


HIPPY φιλε τι λες για ολπ με αυτα που συμβαινουν σε ερυθρα? Τι γνωμη εχεις και ποσο μας επηρεαζει η κατασταση? Μ εχει φοβησει , αν συνεχιστει αυτο τι επιπτωσεις θα χει σε ολπ και μετοχη. Καλα οι κινεζοι τι κανουν σχετικα? Καραβια δικων τους συμφεροντων περνανε..ενα τηλεφωνημα δουλεια θα πρεπε να ειναι η υποθεση

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


Χαίρετε

φίλε ΤΑΤΑ τα παιδιά μου (προς το παρόν) ΔΕΝ θέλουν ν΄ασχοληθούν με το ΧΑΑ. Οπότε στα χαρτοφυλάκια τους έχω μετοχές που δεν χρειάζεται να πουλήσουν ποτέ. Πρώτη πρώτη με 20% περίπου ΟΛΠ. Θεωρώ πως το λιμάνι είναι κλασσική περίπτωση buy and hold. Για φέτος (και κάθε χρόνο) περιμένω μερισματική απόδοση 5,50% (μέρισμα 1,25 ευρώ). Ολιγοπώλιο, εξαιρετικό managment,κατά τη γνώμη μου ΜΟΝΟ αγοράζεται σε τυχόν διορθώσεις της αγοράς, δεν πωλείται.

Φυσικά η μετοχή προτείνετε για καλό ύπνο, όχι για καλό φαγητό. Αυτό ελπίζω να μας το φέρουν οι ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ, ΕΠΣΙΛ κι αυτή η influecer η ΙΝΛΟΤ.

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα!

Ένας μη καπνιστής μπορεί να πάθει καρκίνο, ένας προσεκτικός οδηγός μπορεί να πάθει σοβαρό τροχαίο, και μια αδάνειστη, μερισματοφόρα και στρατηγικής σημασίας μετοχή όπως ο ΟΛΠ μπορεί να βάλει λουκέτο.

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όμως ως επενδυτής οφείλω να ακολουθώ τον κανόνα και να εμπιστεύομαι την διαδικασία. Ούτως ή άλλως με τον κανόνα έχω μάθει να δουλεύω, ο οποίος φτιάχνεται με την εμπειρία/κόπο όσων πέρασαν πριν από εμένα. Και γιατί να τους αμφισβητήσω; Σάμπως είμαι πιο έξυπνος;

Εξίσου όμως σημαντικό και αυτό που είπε ο Χίππυ "οι αγορές να γίνονται σε διορθώσεις". Ειδικά για τις "ποιοτικές" μετοχές ίσως είναι το Α και το Ω για να δούμε μια καλή απόδοση. Όμως, ακόμα και αν τη δούμε την ευκαιρία, θα βάλουμε κανένα σοβαρό ποσό ή θα πιπιλάμε το δάχτυλό μας με πενταροδεκάρες; Και αν συνεχίσει κάτω; Τόλμη, πειθαρχία και υπομονή, δύσκολο να τα παντρέψεις.

Και δύσκολο μερικές φορές να βρούμε πως ορίζεται μια διόρθωση μιας και η αποτίμηση (με βάση την οποία καθορίζεται μια διόρθωση) μιας εταιρείας είναι δυναμική διαδικασία, καθώς κάτι που πέρσι ήταν ακριβό, φέτος μπορεί να είναι φθηνό αναλόγως της αύξησης μεγεθών και πόσο διατηρήσιμα είναι αυτά τα μεγέθη στο μέλλον (συνήθως εδώ γίνονται οι τσακωμοί, και όποιος απαντήσει σωστα κερδίζει).

hippy είπε...


Χαίρετε

μερικούς μήνες πριν την εκδήλωση της πανδημίας covid, ο καλός κ. Μπάφετ είδε ευκαιρία και μπήκε στην μετοχή της Delta Airlines, περί τα 49 δολάρια/μετοχή. Τον Μάρτιο/2020, με τον τρόμο παρόντα, η μετοχή υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια/μετοχή και ο καλός Γουώρεν έκανε μουαγέν στα $29.

Ο ημιμαθής κι ανήσυχος Χίππης σκέφτηκε "αφού το αστέρι αγοράζει τι ρίσκο θα έχω εγώ" και τον ακολούθησε με αγορές στα $27. Το χαρτί συνέχισε πτωτικά και για κανένα μήνα "έπαιζε" στα 22-23 (Μάης/20). Κάπου εκεί μάθαμε ότι ο "μάγος" λογιστικοποίησε τη ζημιά και μηδένισε τη θέση του. Δυστυχώς ο Χίππης ακολούθησε.

Οπότε τι να πω?

"Τόλμη, πειθαρχία και υπομονή, δύσκολο να τα παντρέψεις". Ακόμα κι αν σε λένε Μπάφφετ (μερικές φορές).

Ναύτης είπε...

Πολύ σωστά Χίππυ. Επί της αρχής δεν ήταν λάθος σκέψη (προσοχή: η ορθότητα μιας απόφασης κρίνεται από τα στιγμιαία δεδομένα και όχι από τα μελλοντικά).
Θα προσθέσω και την αντίστοιχη περίπτωση του Bill Ackman με την Herbalife.

https://www.investopedia.com/news/billionaire-bill-ackman-dumps-herbalife-ending-5year-war-betting-against-it/

Όλοι έχουν δικαίωμα στη μ*λακία - παρά τη λαική απαίτηση για τελειότητα (ψευδαίσθηση). Έτσι για μένα ο ορισμός της επιτυχίας είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας καταστροφικών λαθών. Όπως θα απεικονίζαμε έναν τοπ χειρουργό: ορίζεται ως τοπ επειδή κατ'επανάληψη αποφεύγει τα λάθη όπου αυτά αποφεύγονται και οι ασθενείς πάνε σπίτι τους, όχι επειδή τα κάνει όλα τέλεια (διότι δυστυχώς και τέλεια να τα κάνεις, η ρημάδα η στατιστική είναι αμείλικτη και σου λέει ότι και πάλι κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν).

mixalis mixalios είπε...

ωχ! Πρέπει να πουλήσω

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2225948/mea-culpa-roympini-gia-nea-krish.html

mixalis mixalios είπε...

ωχ! Πρέπει να πουλήσω

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2225930/goldman-sachs-erhetai-neos-yperkyklos-gia-thn-pagk.html

hippy είπε...


Προς το παρόν πιθανολογεί «ομαλή προσγείωση» Μιχαλιό μου και θεωρεί πως το σενάριο της «μη προσγείωσης» θα ήταν κακό για τις αγορές μετοχών και ομολόγων παρά την εκπληκτικά ισχυρότερη ανάπτυξη.

Διόρθωσε με, θεωρώ όμως πως αυτό μας δίνει προθεσμία μερικών μηνών.

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρα Ηλία,
Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος του άρθρου ειναι περισσότερο "βαρυγδουπος" από το περιεχόμενο του. Απλά ο Mr Doom ειναι συνώνυμο της απαισιοδοξιας και αυτή η πιο ηπια σταση του δείχνει οτι και οι απαισιοδοξοι έρχονται με το μέρος μας.
Τα γεωπολιτικά δεν με ανησυχουν τόσο όσο οι αυξημένες προσδοκίες που εχουν καλλιεργηθεί για γρήγορη και ίσως σημαντική μειωση των επιτοκιων. Αν αυτό καθυστερήσει, κατι που πιθανολογώ, οι διεθνείς αγορές θα εχουν ενα pullback. Λιγοτερο θα επηρεασει αυτο εμάς...

hippy είπε...


Εγώ το βλέπω αλλιώς Μιχαλιό. Όσο ξεμακραίνει η βρύση (τώρα που πλησίασα) τόσο μεγαλώνει η δίψα μου. Θεωρώ επίσης δεδομένο πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίζουν να φοβερίζουν πως είναι νωρίς για μειώσεις των επιτοκίων. Ακόμα και την ημέρα της 1ης μείωσης θα σχολιάσουν πως "εάν χρειαστεί δεν θα διστάσουν να τα αυξήσουν ξανά". Κράτα το αυτό το τελευταίο

Καλημέρα σε όλους

mixalis mixalios είπε...

Ωραία μάχη κεφαλαιοποιησεων μεταξυ ΕΤΕκαι ΕΥΡΩΒ. Στα 6.2 δις μεχρι τωρα και οι δυο.
Νομιζω θα αρχίσω να αρθρογραφω!
Αυτο ειναι το σχόλιο του Χαμαιλεοντα για τον Roubini
https://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/2225939/h-provlepsh-roympini-kai-o-panikostips-gia-minerva.html
Διαβαζετε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ για να ενημερώνεστε πρωτοι! Χαχαχαχα

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο κομματι του σχολίου σου. Μακαρι να μειωθουν και τα επιτόκια συντομότερα. Ίδωμεν...

Ναύτης είπε...

Χαίρετε,

σε αντίθεση με εποχές Paul Volker το 1980, το χρέος είναι σε τεράστιο βαθμό κρατικό, και όχι ιδιωτικό. Όταν το χρέος είναι κρατικό, ο μηχανισμός "αυξάνω επιτόκια - πέφτει ο πληθωρισμός" είναι απορρυθμισμένος έως και ανθεκτικός, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στοχεύει στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νοικοκυριών (πληρώνω μεγαλύτερη δόση δανείου άρα έχω λιγότερα να ξοδέψω άρα έχω λιγότερη προσφορά άρα πέφτουν οι τιμές).

Στο σήμερα, αντίθετα με το 1980, με τα υψηλά επιτόκια οι κυβερνήσεις πυροβολούν τον εαυτό τους: μόνο για το 2023 οι ΗΠΑ πλήρωσαν 659 ΔΙΣ επιπλέον λόγω των επιτοκίων για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους. Τα ποσά είναι εξωφρενικά, φανταστείτε τι θα γίνει αν ανέβαζαν τα επιτόκια στο 20% που τα ανέβασε ο Volker. Ουσιαστικά αντί η κάνη του όπλου να κοιτάει τα νοικοκυριά, κοιτάει το ίδιο το κράτος.

Η δύσκολη αλλά σωστή λύση θα ήταν να μπει μάζεμα στο σπίτι: μείωση εξόδων, φτιάξιμο κρατικού ισολογισμού, ίσως κάποιες απολύσεις, λιγότερα εξοπλιστικά προγράμματα. Μόνος τρόπος να επανέλθει μια τάξη στο σύστημα. Πιθανό; Όχι, το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο. Συνεπώς πλέον πιστεύω ότι θα έρθει τεράστιο δεύτερο κύμα πληθωρισμού. Την περαιτέρω αύξηση επιτοκίων πάντως την ξεχνάμε γιατί πολύ απλά η οικονομία των κρατών δεν την αντέχει όπως την άντεχε το 1980... Το πρόβλημα είναι ότι δεν το ξέρω μόνο εγώ ότι αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά είναι φανερό σε όποιον βλέπει δυο τρία νούμερα. Αν αυξηθούν θα αναγκαστούν να δανειστούν εξωφρενικά ποσά και το πληθωριστικό σπιράλ θα συνεχιστεί. Είπαμε οι ΗΠΑ πλήρωσαν 659 ΔΙΣ επιπλέον για την χρηματοδότηση των αναγκών τους, με τα επιτόκια μόλις στο 4%. Το σύστημα δεν είναι ανθεκτικό, είναι πιο εύθραυστο από ποτέ, αποκύημα διαρκών bail-out και "kicking the can" πολιτικών.

Συνεπώς η ρευστότητα στα νοικοκυριά είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη απ'οση αντέχει το σύστημα να ελέγξει. Με τη φοβέρα του καλπάζοντα-εμμένοντα πληθωρισμού, τα νοικοκυριά θα κοιτάξουν μετοχικές αξίες ακόμα και αν είναι φουσκωμένες, ίσως κανένα ακίνητο όποιος έχει τη δυνατότητα. Έτσι μπορεί να δούμε φούσκα που δεν έχουμε ξαναδεί. Βέβαια, ως αστερίσκο, ιστορικά σε τέτοιες περιόδους πολιτικού αδιέξοδου ξεκίναγαν μεγάλες αναφλέξεις να ξεχαστεί ο κόσμος. Το που θα βρίσκεται η Ελλάδα σε όλα αυτά το βλέπουμε... Αυτά έχω ψιλιαστεί και παίζω έχοντας αυτά κατά νου. Όποιος τα καταλαβαίνει καλύτερα, είμαι ανοιχτός να ακούσω άποψη.

hippy είπε...


Καλησπέρα

α) "Η δύσκολη αλλά σωστή λύση θα ήταν να μπει μάζεμα στο σπίτι: μείωση εξόδων, φτιάξιμο κρατικού ισολογισμού, ίσως κάποιες απολύσεις, λιγότερα εξοπλιστικά προγράμματα".

Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να το κάνουν όλοι...όταν δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε για τους ρύπους που σκοτώνουν τον πλανήτη.

β) "Αλλιώτικα τα νοικοκυριά θα κοιτάξουν μετοχικές αξίες ακόμα και αν είναι φουσκωμένες, ίσως κανένα ακίνητο όποιος έχει τη δυνατότητα. Έτσι μπορεί να δούμε φούσκα που δεν έχουμε ξαναδεί".


Δίλημμα ε? Να πω την αλήθεια δεν μου αρέσουν οι ερωτήσεις διλημματικού χαρακτήρα.

Υπάρχουν άλλες λύσεις? Εάν το πρόβλημα είναι οι ετήσιες πληρωμές τοκοχρεολυσίων νομίζω ναι.

Πρακτικά οι χρεώσεις είναι ίσες με τις πιστώσεις. Οι κυριότεροι πιστωτές είναι  τα ασφαλιστικά τα συνταξιοδοτικά ταμεία (στα οποία ταυτόχρονα πιστώνονται οι κρατικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων).

1) Κάν΄το όπως η Ιαπωνία (το δημόσιο χρέος της οποίας είχε φτάσει στα 9,8 τρισ. δολάρια ή σε ποσοστό 263% του ΑΕΠ τον Δεκ 2022). Πλήρωσε δλδ τις εισφορές με χαμηλότοκα ομόλογα ή με ομόλογα zero coupon κι άσε την αγορά να τα τιμολογήσει. 

2) Κάν΄το όπως η Αυστρία. Βγάλε ομόλογα 50-100 ετών (πχ στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικό όφελος εάν αντικαθιστούσαμε τα περίπου 20 δις του αναβαλλόμενου φόρου με 25ετή ομόλογα επιτοκίου 0,5-1% max).

Ο μαθηματικός Χίππης σαφώς και δεν γνωρίζει λύσεις με μόνο πλεονεκτήματα. Εφόσον όμως έδωσε λύση στο πρόβλημα ένας ηθοποιός γουέστερν το 1980 σίγουρα θα βρεθεί η κατάλληλη (και δεν θα είναι πόλεμος).

Ναύτης είπε...

Ευχαριστώ για την τοποθέτηση Χίππυ και μακάρι να βρουν και άλλους ευφάνταστους τρόπους και όλα να πάνε καλά (πιθανό, συμφωνώ).

Το δεύτερο πρόβλημα είναι να βρίσκεις αγοραστές πρόθυμους να πάρουν το χρέος σου.
Γιατί πιθανώς η Αυστρία έβγαλε τα ομόλογα 100 ετών σε μια καλή συγκυρία, που τώρα δεν υπάρχει πια.

Ειδικά για τις ΗΠΑ οι ξένοι επενδυτές είναι όλο και πιο απρόθυμοι να κρατούν κρατικά ομόλογα, με τους ξένους επενδυτές να κρατούν πλέον το 30% του χρέους από 43% μια δεκαετία πριν. Ίσως και αυτοί κάτι βλέπουν.

Για την Ιαπωνία δεν το ήξερα, θα το κοιτάξω.

hippy είπε...


Το θέμα είναι να έχεις πρόσωπο. Με τη φάτσα και τις τσέπες του Γ.Α.Παπανδρέου ποιος θα σε δανείσει? Το δολάριο από την άλλη είναι το παγκόσμιο νόμισμα και οι ΗΠΑ δανεισμένη σε δαύτο. Θεωρητικά, αν την "ζορίσουν", τυπώνει χρήμα μειώνοντας το χρέος της και αυξάνοντας τον πληθωρισμό στους δανειστές της.

Τα ποσοστά πάντως έχουν σχετική αξία...το 43% του 1000 είναι 430. Το 30% του 1500 είναι 450. Η Ιαπωνία δανείζεται κυρίως από Ιάπωνες. Εγχώριοι επενδυτές, κυρίως ταμεία.

hippy είπε...


Για να ευθυμήσουμε και να προβληματιστούμε

ΤΙ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ??
 
   
Είσαι στο αυτοκίνητο και οδηγείς ένα διθέσιο smart-άκι ενώ έξω βρέχει καταρρακτωδώς. Περνάς  από μια στάση λεωφορείου όπου συναντάς τρία άτομα να το περιμένουν: 

 1. Μια γριούλα που έχει πάθει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.
 2. Ένα παλιό φίλο απ΄ το στρατό που πριν χρόνια σου έσωσε τη ζωή.
 3. Τη γυναίκα των ονείρων σου.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αυτοκίνητο χωράει μόνο ένα άτομο....ποιον θα έπαιρνες μαζί σου?
 
Σκέψου λίγο πριν απαντήσεις...



>
>
>
>

Σκέψου, μην βιάζεσαι...
 
-Πρέπει να πάρεις τη γριούλα που πεθαίνει δίνοντας προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή?

-Πρέπει να πάρεις τον παλιό σου φίλο που κάποτε σου έσωσε τη ζωή τιμώντας τη φιλία κι αναγνωρίζοντας το χρέος?

Ωστόσο αν το κάνεις ίσως να μην ξανασυναντούσες ποτέ τη γυναίκα της ζωής σου. 

Δίλημμα !!!!!

hippy είπε...


Αυτό είναι ένα ηθικό δίλημμα το οποίο έθεσαν κάποτε σε μια επαγγελματική συνέντευξη.

Andreas D. είπε...

Καλημέρα Ηλία,

Το θυμάμαι. Θυμάμαι και την σωστή απάντηση... χαχαχα

hippy είπε...


Ο υποψήφιος που τελικά προσέλαβαν απάντησε:

"Θα έδινα τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον φίλο μου και θα του ζητούσα να  πάει τη γριούλα στο νοσοκομείο, ενώ εγώ θα έμενα περιμένοντας το λεωφορείο, παρέα με τη γυναίκα των  ονείρων μου".
 
 
Ηθικό δίδαγμα (το γνωστό):

"στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα"....ξεπερνάμε τα εμφανή όρια που μας θέτουν τα προβλήματα-διλήμματα.


Όχι τίποτα άλλο αλλά τούτες τις μέρες μας τά΄χουν κάνει τσουρέκια με τα κλισέ. "Οι αγορές ίπτανται", "Πουλάμε στην ευφορία των άλλων", "οι άσχετοι στα καφενεία προτείνουν μετοχές (συνήθως ΟΤΕ)", "τα κρατικά χρέη γίνονται δυσβάστακτα", "το 2032 θα έρθει ο λογαριασμός για τα ομόλογα του ESMμε τους συσσωρευμένους τόκους " κλπ κλπ. Μήπως να κάνουμε κάτι τώρα για να μην ψάχνουμε αύριο διέξοδο?

Σαφώς και δεν ξέρω τι θα γίνει. Προσωπικά ποθώ την σωστή έξοδο και θα την ψάξω (χρονικά) με την 1η μείωση των επιτοκίων περί το Πάσχα.  

hippy είπε...


Αντρέα ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια που κάνεις να μας φιλοξενείς στο μπλοκ. Εύχομαι στη ζωή σου τα "ζόρικα" να είναι περαστικά και τα καλά αιώνια.

Andreas D. είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ Ηλία, ό,τι καλύτερο εύχομαι και σε σένα!

Όπως έχω ξανα γράψει, το μπλογκ είναι του Μιχάλη, εγώ απλά έχω δεύτερα κλειδιά...

mixalis mixalios είπε...

Αντρέα, δεν τον ξερω τον κύριο, εμείς έχουμε νέο αφεντικό 😜😁
Ναύτη, ωραία του τα "έχωσες" του πιστολερο. Λόγια χωρίς αιτιολογηση...

mixalis mixalios είπε...

Αυτος ο ΟΛΠ δεν καταλαβαίνει απο Χουτου και Ζουλου και Σουεζ

hippy είπε...


Σπάνια μπαίνω σε άλλα μπλογκ. Με εκνευρίζουν οι τύποι "δοξάστε με". Εάν έπρεπε σώνει και καλά να πάρω στοίχημα θα έπαιρνα ακριβώς το αντίθετο από αυτό του καουμπόϋ. Buy MOH-shell ΕΛΠΕ. Δεν το κάνω βέβαια γιατί και οι δύο είναι ελπιδοφόρες εταιρείες αλλά η ΜΟΗ καλύτερη. Για πολλούς λόγους (management, FSRU Κορίνθου, ΑΠΕ, μισθοί 16,5 κλπ). Θεωρώ επίσης το "στόρυ το εξορύξεων" πηγάδι με πολύ βαθύ πάτο (άν υπάρχει). Ο ιδιοτελής πρώην ceo των ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός (πρώην καθηγητής Παντείου) είχε ένα κόλλημα με τον ορυκτό πλούτο της χώρας κι έσπευσε με τους συριζας να κάνει το όνειρο του πράξη αγοράζοντας δικαιώματα. Ακόμα κι αν βρεθεί κοίτασμα η αξιοποίηση του θα χρειαστεί 10 χρόνια plus.


Έχω θέση στα ΕΛΠΕ από το πρόσφατο placement. Μειώνω τη θέση σιγά σιγά. Με το 50% των ρευστών ενισχύω τη ΜΟΗ.

mixalis mixalios είπε...

Φοβάμαι επίσης ότι όταν και αν εκμεταλλευτουν τα κοιτάσματα θα ειναι αργά. Τότε θα χρησιμοποιούμε άλλες μορφες ενέργειας που τα πετρέλαια και φυσικά αέρια θα ειναι μονο συμπληρωματικα... Υπάρχουν τόσες άλλες μετοχές με καλύτερα χαρακτηριστικά να ασχοληθούμε..

mixalis mixalios είπε...

Αχ Hippy μου εισαι μπροστά.

https://www.capital.gr/diethni/3760006/senteno-ekt-blepei-tin-proti-meiosi-ton-epitokion-na-erxetai-noritera/

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα!

Ενδεχομένως κακώς μπήκα στον κόπο να απαντήσω σοβαρά, τις απαντήσεις που θα πάρω τις μάντευε κανείς εύκολα εδώ που τα λέμε. Δυστυχώς όσοι διεκδικούν το "άχαστο και αλάνθαστο" δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως λειτουργεί ο κόσμος. Και ακόμα πιο δυστυχώς κάποιοι τους πιστεύουν. Εν πάσει περιπτώσει, προχωράμε.

Στανταράκι η δεκαετία που ορθώς επισήμανε ο Χίππυ.
Απλά η προεξόφληση θα γίνει πιθανώς νωρίτερα.
Εδώ παραλίγο να προεξοφλήσουμε ότι η ΛΑΜΔΑ θα μας κάνει Ντουμπάι και τώρα αναρωτιόμαστε τι έχει το μουλάρ. Συνεπώς ποντάρεις στα καλούτσικα μερίσματα και σε κάποιο κοκό όταν αποφασιστεί, δεν τα κοιτάς. Δεν μου αρέσει προς το παρόν ο κλάδος της ενέργειας, πολλή βαβούρα, η μόνη έκθεση είναι πλαγίως στον ΑΔΜΗΕ. Περιμένω την έμπνευση.

hippy είπε...


Χαιρετώ τους ανήσυχους νεους (των οποίων ζηλεύω το πάθος)

οι παλιοί μελισσοκόμοι Ναύτη μου εύκολα ξεχωρίζουν τις εργάτριες μέλισσες από τους κηφήνες που κορδώνονται επειδή κάποτε, μια φορά στη ζωή τους, κατάφεραν να "βατέψουν" τη βασίλισσα.

Ως προς την ενέργεια όμως νομίζω κάνεις λάθος. Διαχρονική επιλογή (λόγω θεμελιωδών και μερισμάτων). Εγώ, λόγω "ιστορικής" συμπεριφοράς μετοχής, επέλεξα ΜΟΗ αν και πιστεύω ότι φέτος η ΔΕΗ θα πάει καλύτερα στο ταμπλό.

Ναύτης είπε...

Εννοείται η πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης είναι μεγάλη Χίππυ.
Θεωρώ πάντως ότι ένας πόλεμος τιμών στο ρεύμα είναι κοντά.
Θεωρώ επίσης ότι τα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζεται να μπουν στο σύστημα είναι πάρα πολλά, και λόγω υπερπροσφοράς κάποια από αυτά θα αποβούν επιζήμια ή όχι τόσο κερδοφόρα.
Θεωρώ επίσης ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος πειραματίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ενέργεια.
Φυσικά πειραματισμός χωρίς να σπάσεις πράγματα δεν υφίσταται.

Δες εδώ πως κλαίγεται ο bin Salma και του φταίνε οι short sellers που δεν μπορεί να ρυθμίσει τις τιμές του πετρελαίου:

https://www.washingtonpost.com/business/energy/2023/05/24/shorting-saudi-oil-giant-ignores-energy-demand-is-shifting-for-good/db1ea6ac-fa78-11ed-bafc-bf50205661da_story.html

Τι μας θυμίζει όπως λέει η πρώτη παράγραφος; Το ίδιο έκαναν και οι τράπεζες το 2008 λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το ίδιο έκανε και η ενεργειακή Enron λίγο πριν την κατάρευση. Το ίδιο έκανε και η Γερμανική Wirecard. Όλοι αυτοί λίγο πριν την κατάρρευση κατηγορούσαν τους σπεκουλαδόρους short sellers, με τους τελευταίους να είχαν δίκιο φυσικά.

Το ανωτέρω άρθρο ήταν και βασικός λόγος που μπήκα ΑΡΑΙΓ... Διότι θεώρησα ότι για να έχεις φτάσει στο σημείο να κατηγορείς τους σπεκουλαδόρους, μάλλον δεν μπορείς να ελέγξεις και να αυξήσεις τις τιμές πετρελαίου όπως παλιότερα. Φυσικά τρόμαξα όταν είδα το πετρέλαιο κοντά στα 100, αλλά απ'ό,τι φαίνεται το σκεπτικό ήταν σωστό.

Τέλος πάντων όπου υπάρχει πολύ μπαρούτι απομακρύνομαι, γι'αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός με τις ενεργειακές. Αν γίνει τίποτα και πέσουν αρκετά ή αν ανέβει απροσδόκητα κάποια άλλη θέση μου μπορεί να γυρίσω κάποια κέρδη σε ΕΛΠΕ μάλλον, άλλά μέχρι εκεί. Συνεπώς μέχρι στιγμής κάνω την Ελβετία και διπλωματικά ψώνισα ΑΔΜΗΕ να παίρνω ενοίκιο απ'όλους και βλέπουμε. Αν πράγματι πετύχει το σχέδιο για ενεργειακή μετάβαση αποκλείεται ο ΑΔΜΗΕ να μην έχει βασιλική θέση, έτσι το βλέπω έτσι το παίζω.

ΥΓ. Κρατάω αυτό που είπαμε προχθές: στις μεγάλες εταιρείες για να βγει ένα καλό κέρδος θέλει υπομονή και αγορές χαμηλά. Αλλιώς ευχόμαστε καλοτάξιδες και ψάχνουμε την επόμενη ευκαιρία, δε σκάμε. Rotation.

mixalis mixalios είπε...

Οχι καλά τα νέα απο τον πληθωρισμό, τίμια η αντιδραση της αγοράς.

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό προχθές σας έγραφα γιατί ο πληθωρισμός είναι ανθεκτικός στα επιτόκια, γιατί τα μέτρα που παίρνουν είναι μ*λακίες, και γιατί περιμένω μεγάλο δεύτερο κύμα πληθωρισμού. Αν μπορεί ένας ερασιτέχνης να βγάλει τέτοια συμπεράσματα, νομίζω μπορούν και αυτοί. Απλά δεν θέλουν λόγω πολιτικού κόστους, οπότε μένει να μας πηδήξουν πλαγίως (=ο πληθωρισμός είναι ο πιο έξυπνος φόρος που έχει εφευρεθεί ποτέ, δεν καταλαβαίνεις ότι το κράτος σε κλέβει).

hippy είπε...


Όσο να πεις είναι και οι γιορτές...κέφι, ευδιαθεσία, δημιουργούν μια αγοραστική διάθεση.

mixalis mixalios είπε...

Αν υπαρξει δευτερο κυμα πληθωρισμού (που δεν το νομιζω) θα είναι καταστροφικο για τις αγορές. Οι υψηλες τιμές μπορουν να προκληθουν απο μια ευρρωστη οικονομία με υψηλη ζήτηση που δεν προβλέπεται ή από απότομη αυξηση του κοστους που επίσης δεν φαινεται. Αυτο που πιο πολυ με προβληματίζει ειναι ενας πληθωρισμος σταθερος εκει στα 3.5% που θα κανει διστακτικες τις κεντρικες τραπεζες να μειωσουν τα επιτοκια. Για αυτο δεν εχω την ιδια αιδιοδοξια με τον Ηλια για τη γρηγορη χρονικά μειωση των επιτοκίων . Μακαρι να διαψευστω και να επιβεβαιωθεί ο Ηλίας. Νομιζω οτι ο Γεναρης θα εχει πάντως χαμηλοτερα τον πληθωρισμό για τον λογο που αναφερει o Ηλιας.
Τέλος πάντων , η ΔΕΗ να ανεβαινει...

Ναύτης είπε...

Δύσκολο να τα βάζεις με την Ιστορία και να λες αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς Μιχάλη. Πιστεύεις βάλαμε μυαλό;
Παραθέτω link με τον πληθωρισμό την εποχή Volcker.

https://realinvestmentadvice.com/wp-content/uploads/2022/09/volcker-inflation.png

Μόνο που τώρα δεν υπάρχει καουμπόυς σαν τον Volcker όπως επισήμανε ο Χίππυ, και το χρέος δεν είναι ιδιωτικό, οπότε και να υπήρχε λίγα περιθώρια υπάρχουν να παίξεις με επιτόκια χωρίς να αυτοπυρποληθείς.

Οπότε εμένα μου φαίνεται πάμε στο χειρότερο όλων, γιατί είναι μια πίτα γύρο απ'όλα: στασιμοπληθωρισμό (=χαμηλή ανάπτυξη, αύξηση ανεργίας, εμμένων υψηλός πληθωρισμός).

Τώρα μιλάμε βέβαια για την Αμερική και ίσως για Γερμανία/ανεπτυγμένες χώρες. Για τη μικρή Ελλαδίτσα που ζούσε στο καβούκι της τόσα χρόνια υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις το στόρυ να είναι αλλιώς. Η αλήθεια είναι ότι καιρό τώρα ψάχναμε το "οξυγόνο" που μπορεί να δώσει ο "εξωγενής" πληθωρισμός σε καραχρεωμένες καταστάσεις όπως η δική μας. Για να δούμε πως θα αξιοποιήσουν το παράθυρο τα τζιμάνια μας. Την προηγούμενη φορά δεν το χειρίστηκαν τόσο καλά, έπαιρναν όλοι Καγιέν, και δεν εννοώ το πιπέρι.

Θα δούμε. Προς το παρόν σου εύχομαι...Η ΔΕΗ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ!

austin είπε...

Οσο ρίχνουν μπόμπες, πετρέλαιο θα ανεβαίνει, πληθωρισμός θα συντηρείται. Βάλε και λίγο κλιματική αλλαγή μέσα στην εξίσωση, μέχρι το απόλυτο μπαμ (δεν μιλάω για τις αγορές) θα έχουμε μόνιμα πληθωρισμό.

Αλήθεια.. αυτοί που εκπροσωπεί το ραμολι είνια πολύ αιμοβόροι. Δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει η βαβούρα, και ενώ με τους Χούθι "έχουν δίκιο", και Ουκρανία και Γάζα είναι ξεκάθαρη πρόκληση της δύσης (ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία).

Ο θεός βοηθός, ξεφεύγει το πράγμα.. και εδώ δεν έχουμε αραβική άνοιξη με δικαιολογία τους δικτάτορες. Εδώ έχουμε γενοκτονία και τζατζάρισμα της δύσης

hippy είπε...


Η ανεργία υποχωρεί σταθερά. Σε ΗΠΑ, σε Ελλάδα και ΕΕ. Λογικά θα συνεχίσει να υποχωρεί την επόμενη 2ετία λόγω του ΤΑΑ.

Για τον πληθωρισμό είμαι θετικότερος. Θεωρώ αναμενόμενα τα τινάγματα της ψόφιας γάτας.

Τα νέα μπροστά, ιδίως η αναβάθμιση του ΧΑΑ είναι μεγάλης ισχύος. Θα είναι ισχυρή (για μένα) έκπληξη εάν δεν αντιδράσει η αγορά.

Σχεδόν κανένας απ΄όσους απαριθμήζουν τα προβλήματα στην οικονομία (κι εσύ Ναύτη μου) δεν σηκώνονται απ΄το τραπέζι. Όσο να πεις έχει την αξία του καθώς μιλάμε για παίκτες με έντονο ένστικτο επιβίωσης.

Το να κινείσαι τοίχο τοίχο μετρώντας το μπόι των αντιπάλων σου στο ταμπλώ είναι νομίζω απολύτως υγιές.

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα,

διακρίνω μια μικρή κινητικότητα στο κουφάρι της ΦΡΙΓΟ.
Όταν ξεκίνησα να αγοράζω μετοχές προ 3ετίας, είχα κάνει μια αναφορά στον πατέρα μου, και μου λέει ίσως αξίζει το στοίχημα να πάρεις μερικά εκεί (πάλαι πότε κραταιός μεγαλομέτοχος της ΦΡΙΓΟ, οι συνήθειες δεν κόβονται). Και του λέω δε με νοιάζει τι συνέβη ή αν ήταν ατυχία, αλλά αν μια τέτοια μηχανή παραγωγής μετρητών την έριξαν στα βράχια, είναι αποφασισμένοι να τους κάψουν όλους. (Θυμίζω κάποτε πήραν ΔΑΝΕΙΟ για να το δώσουν σε ΜΕΡΙΣΜΑ). ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ. Δεν βάζω ούτε τσίχλες στη ΦΡΙΓΟ. Μετά έγιναν τα γνωστά με τους ομολογιούχους και το ξεγύμνωμα των μετόχων (Κατέχουν μόλις το 15% πλέον όπως ξέρουμε). Του το προώθησα με μια χαζή ικανοποίηση που είχα δίκιο και λίγες ενοχές γιατί κάποιοι μαριδαίοι έχασαν τον οβολό τους. Περίεργο να έχεις δίκιο στα "αρνητικά" στοιχήματα.

Ομολογώ όμως ότι μετά από όλα αυτά θα την παρακολουθώ. Ίσως κάποια στιγμή να φανεί ευκαιρία για έξυπνο τζογάρισμα, αν ψυχανεμιστούμε που το πάνε (με το εξαιρετικό σενάριο την επαναγορά του 85% της εταιρείας που είναι στα χέρια των ομολογιούχων). Μιλάμε όμως για καθαρόαιμο τζόγο έτσι (και αντίστοιχα κεφάλαια προς τοποθέτηση - δηλαδή ψιλικά). Επίσημα πάντως τους τζογαδόρους τους πέταξαν έξω μια φορά, θα καταφέρουν και δεύτερη; Τι να πω, ίσως υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη ΦΡΙΓΟ να σπαταλήσω το χρόνο μου εδώ που τα λέμε.

mixalis mixalios είπε...

Ναυτη με σοκάρεις😜. Εσυ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΕΕΚ κοιτας τη ΦΡΙΓΟ? Μακροπροθεσμος μετοχος βγηκα με ζημιά στα 9 λεπτά. Πολυ μπερδεμενο story πια χωρις ορατότητα. Δεν βλεπω πως το 15% θα αγορασει το 85%...Μονο με μια γενναια ΑΜΚ. Αν γινει κατι τετοιο προτιμω να παω να αγοράσω δικαιώματα οταν με το καλό αποφασιστεί κατι τετοιο.
Υ. Γ. Δεν ξερω αν καταλαβες ποιος ειναι ο Michael διπλα...

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

Το κατάλαβα Μιχάλη! Ήταν πολύ μετρημένη τοποθέτηση γι'αυτό επικρότησα.

Όλοι κερδοσκόποι είμαστε όπως είπε ο Χίππυ. Εμένα μ'αρέσουν οι παίχτες στην "εντατική". Και στην ΕΕΕ δεν πόνταρα στα 18 που πήγε και δεν έβλεπα την επόμενη μέρα για τον ασθενή, πόνταρα στα 21 που μας τα είχε μαρτυρήσει όλα και είπα θα σηκωθεί τσούκου τσούκου. Και τώρα που τη φρόντισα και σηκώθηκε πιθανώς θα τη διώξω για άλλον παίχτη στην "εντατική". Απλά μ'αρέσει περισσότερο να ποντάρω ότι ο Μέσσι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά από έναν τραυματισμό (γιατί ξέρει τον δρόμο), παρά ότι ο Λούα Λούα του Γ Τοπικού (ΙΝΚΑΤ που σ'αρέσει π.χ) θα παίξει champions league, και ας κάνω λάθος/κερδίζω λιγότερα. Θέμα προτίμησης.

ΦΡΙΓΟ αργώ ΠΟΛΥ ακόμα να ψηθώ, έτσι μια πρώτη νύξη έκανα. Απλά αναγνωρίζω ότι είναι μια εταιρεία με μοναδικό αντικείμενο και θεωρητικά αντίστοιχη αξία, ατύχησε που ήταν σε λάθος χέρια. Να δω ποιοι θα μπουν κυβερνήτες της επόμενης μέρας και τι οράματα έχουν, και μετά θα το συζητήσω. Το χρήμα έχει ευελιξία στις απόψεις του, οπότε η γνώμη μου πρέπει να το ακολουθεί με αντίστοιχη ευελιξία. Όταν πρωτοξεκίνησα έλεγα δε θα αγοράσω ποτέ ΑΡΑΙΓ, και μέχρι πριν ένα εξάμηνο είχα φτάσει σε σημείο να τη δοξάζω, στο χρήμα δε χωράνε οπαδικά. Κάτι που ήταν σωστό χθες, είναι λάθος σήμερα, και τούμπαλιν. Και εκεί βρίσκω το ενδιαφέρον.

hippy είπε...


Δεν έχω θέμα με τον τζόγο όταν παίζεται ισότιμα. Στο συγκεκριμένο χαρτί (ΦΡΙΓΟ) δεν συνέβει αυτό. Μια δράκα βρωμιάρηδες "τάχα" φραγκάτοι σκύλευσαν επί της εταιρείας. Κάποιοι έχουν ήδη νταραβέρια με τον νόμο. Εννοείται με την ανοχή-για να μην πω την συμμετοχή-των βασικών μετόχων.

Ο δάσκαλος για τέτοιες περιπτώσεις έλεγε: "Αν είναι να δώσεις τα λεφτά σου να στα παίξουν άλλοι καλύτερα πήγαινε στο καζίνο και παίξε μαύρο κόκκινο".



Ναύτης είπε...

Δίκιο έχεις Χίππυ. Με είχε συγχύσει το στόρυ της ΦΡΙΓΟ, και δεν συνηθίζω κιόλας να συγχύζομαι με πράγματα που δε με αφορούν. Ακόμα δεν έχω καταλάβει καν ποιος κυβερνά. Είναι οι ίδιοι με άλλη τσέπη όπως λένε; Και θα ξαναβάλουν τον ίδιο για καπετάνιο; Αργά η γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς το παρόν χαζεύω τα γεγονότα και ψάχνω για σημαδεμένα χαρτιά.

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα.

Καθώς προσπαθούσα να σκεφτώ σε τι τιμές θα έμπαινα ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ μοιράζομαι το συλλογισμό μου για όποιον ενδιαφέρεται:

Αν διαιρέσουμε τα μερίσματα της ΕΥΔΑΠ και λάβουμε υπόψιν και τα έκτακτα την τελευταία δεκαετία, είναι περίπου 0,3 ευρώ ανά έτος. Στα παρόντα 5% απόδοση δηλαδή, πιθανώς και χαμηλότερη εφόσον λάβαμε υπόψιν και τα έκτακτα, αλλά τέλος πάντων.

ΧΟΝΤΡΙΚΑ ένας συντηρητικός επενδυτής ψάχνει σε μια επένδυση την απόδοση των ομολόγων σε μέρισμα (π.χ. 4%) συν ένα 3-4% ανάπτυξη κατ'ελάχιστο. Αλλιώς αν το μέρισμα είναι ίδιο με το κουπόνι ενός ομολόγου και δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα προτιμήσει το ομόλογο.

Με απλά λόγια, για να γίνει ελκυστική η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει είτε να πέσει στα 4,5-5 ευρώ είτε να αυξήσει τιμολόγια. Έχει και ένα δίκτυο να συντηρήσει συν τοις άλλοις. Και επίσης δεν υπολογίζουμε σε ανάπτυξη καθώς έχει σύνορα. Οπότε η μόνη ελπίδα είναι η αύξηση των τιμολογίων ή κάτι αναδρομικό όπως είχε ψιθυριστεί. Με την αύξηση των τιμολογίων να είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που θα γίνει και αφού έχουν φτιάξει άλλα πράγματα, λόγω πολιτικού κόστους μετά το σάλο που προκλήθηκε (πιστεύω ότι θα γίνει βέβαια κάποια στιγμή για τους υπομονετικούς).

Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να την προτιμήσει από τη στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ π.χ. έχει ανάπτυξη και πιθανολογούμενο μέρισμα στο 5-5.5%, τα λιμάνια μέρισμα στο 6% με ελευθερία κοστολόγησης υπηρεσιών και αύξησης τιμολογίων, ή ακόμα και την ΕΕΕ με σχεδόν 4% μερισματική απόδοση (με ανοδικά περιθώρια καθώς μοιράζει το 50% της κερδοφορίας) με συνδυαστική ανάπτυξη κάπου στο 4-5% εδώ και χρόνια (φέτος ήταν 25% αύξηση κερδοφορίας αλλά μάλλον πιστεύω μη επαναλαμβανόμενο γι΄αυτό λέω να τη δώσω). Έτσι λοιπόν έχω μοιράσει το "συντηρητικό" σκέλος του κεφαλαίου στα ανωτέρω και δεν προτίμησα νερά. Μέχρι και ο κακομοίρης ΟΤΕ στα παρόντα ίσως είναι σε καλύτερη μοίρα (χωρά συζήτηση αυτό, θα δούμε).

Προσωπικά εκτιμώ ότι πολλοί που πιστεύουν στα νερά σε αυτές τις ιμές έχουν μείνει στα 0% επιτόκια/ομόλογα όπου τότε ένα σκέτο 4-5% απόδοση ήταν λουκούμι, ενώ στο σήμερα είναι αδιάφορο.

Μπορεί να κάνω και λάθος, πάντως με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς τίποτα ΕΚΤΑΚΤΟ δεν μπορώ να τα δω ελκυστικά (πέρσι πήγα να την πατήσω με ΕΥΑΘ και έφυγα στον 1 μήνα με 5% χασούρα μόλις είδα τα χάλια στα ετήσια).

mixalis mixalios είπε...

Ναυτη, έτσι ακριβώς. Αδιάφορα τα νερά, ας παρει καποιος ΒΙΟΣΚ 😜

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό ένστικτο (λέει ο Χίππυ, και μάλλον έχει δίκιο) έχεις, οπότε δεν έχω να σχολιάσω κάτι για το αν θα τρέξει. Θα πω κάτι όμως για τη συμπεριφορά των μεγαλομέτοχων.

Οι τύποι έκοψαν το 10% !!!! της εταιρείς σε stock option plan στα 0.3 ευρώ και καπάκια άρχισαν να πουλάνε στα 0.7. Στο περίπου τώρα τα θυμάμαι, πριν 1-2 χρόνια έγιναν, αλλά ήταν αφορμή για μπλακλιστ. Είπαμε, οι σημαδεμένες τράπουλες δεν (μου) αρέσουν, στις πλάτες μου δεν θέλω να βγάζουν οι άλλοι κέρδος και ας χάσω και ας έχει μέλλον που πολλοί ονειρεύονται (γιατί από κοκό ακόμα δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο, έδωσε 1 λεπτό μέρισμα και άρχισαν πανηγυρισμοί). Και αν είναι να βγάζουν κέρδος στις πλάτες μου, ε ας μην μου το λένε στα μούτρα μου. Είναι άλλο να πάει τρένο μια εταιρεία και να λέει πάρτε και μερικές μετοχές δώρο, και άλλο αυτό το πράγμα που έγινε που αψηφά κάθε λογική του επιχειρείν.

hippy είπε...


Προφανώς και είναι άδικη η κυβερνηση όταν κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των μετόχων. Σε ποια θέση όμως είναι η μετοχή στις επιλογές των επενδυτών? Απ΄ότι δείχνει το ταμπλό στο ναδίρ. Προσωπικά δεν μου φαίνεται σωστό.


Πέρα από την λογική που λέει ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί επί μακρόν η συγκεκριμένη πολιτική τιμολόγησης (υπάρχει και το προηγούμενο του ΑΔΜΗΕ), υπάρχουν ενδείξεις από τις οποίες φαίνεται ότι για την εταιρεία δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχουν και ξέφωτα στον ορίζοντα.

1. Η συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το δημόσιο όσον αφορά το κόστος αδιύλιστου νερού έως το 2040, όπου η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το δημόσιο προς την ΕΥΔAΠ για τα επόμενα 20 έτη θα είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή που πλήρωνε η ΕΥΔAΠ από το 2004 έως το 2013. Η ΕΥΔAΠ επίσης δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της νέας σύμβασης.

2. Η ΕΥΔΑΠ σε σύμπραξη με κατασκευαστικούς ομίλους θα συμμετάσχει σε έργα ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα όπως επίσης και στα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ. 

3. Το τεράστιο επενδυτικό πλάνο της ΕYΔΑΠ που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ για την προσεχή 10ετία.

4. Η εταιρεία επενδύει σε έργα ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους από τις δαπάνες ενέργειας. Με βάση αυτόν τον στόχο, το ΚΕΛ στην Ψυττάλεια αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση που θα αξιοποιεί πλήρως βιοαέριο.

Συμπερασματικά θα έλεγα "ζόρια μεν αλλά το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει". Όποιος κράτησε μέχρι τώρα τη μετοχή δεν καταλαβαίνω γιατί να την σκοτώσει τώρα.

Να το ξαναπώ  "όποιος κράτησε μέχρι τώρα τη μετοχή δεν καταλαβαίνω γιατί να την σκοτώσει τώρα".

Αναφέρομαι στον εαυτό μου. Έχω επαναγοράσει το σύνολο της ΕΥΔΑΠ περί τα €5,50 (την είχα πουλήσει προ 20μήνου στα  €8,00 κι έφαγα κράξιμο όταν εξήγησα τους λόγους από τα τρολς που σύχναζαν τότε στο μπλόγκ). Λόγω μικρής εμπορευσιμότητας είχα καταφέρει να πουλήσω τότε μόνο το 20% της ΕΥΑΠΣ στα €4,20. Ομοίως τώρα έχω αποκαταστήσει τη θέση μου. Βασικός λόγος των αγορών η ασφάλεια, η διασπορά και κάποια ρευστότητα που δεν ήθελα να ρισκάρω. Άλλωστε κι ο ήρωας μας Peter Lynch αγόρασε πολύ νερό απ΄όσο θυμάμαι Ναύτη μου μετά τον θρίαμβο του το 2008 στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime mortgage).

Πιθανολογώ επίσης ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι μακριά. Μικρές βέβαια αλλά θα φέρουν την κερδοφορία εκεί που ήταν πριν την κρίση. Εάν γίνουν, πιθανολογώ μια κίνηση αντίστοιχη με τον ΑΔΜΗΕ μετά την αύξηση του WACC (12-20%).Εννοείται ότι δεν την συστήνω...άλλα χαρτιά θα δώσουν περισσότερα (πχ ΒΙΟΣΚ)


https://www.makthes.gr/eyath-erchontai-ayxiseis-sta-timologia-mesi-ayxisi-6-1-stin-timi-gia-katanalosi-eos-60-k-m-neroy-684553



Ναύτης είπε...

Ωραία επιχειρήματα Χίππυ και φαίνεται να έχεις δίκιο.
Ωστόσο πιστεύω ότι και εγώ έχω δίκιο.
Το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι, είναι στο ναδίρ.

Όπως (ίσως) ψιλιάστηκες Χίππυ πέρασε από το μυαλό μου αν αξίζει να γυρίσω την ΕΕΕ σε ΕΥΔΑΠ.

Όμως επειδή θέλω να "αισθάνομαι" (δε σημαίνει βέβαια ότι είμαι) ασφαλής, θα τα γυρίσω μόνο στις τιμές που θεωρώ εγώ ελκυστικές αλλιώς θα περιμένω για κάτι άλλο και θα ευχηθώ καλοτάξιδος, ήδη το να τα δώσεις στα 8 και να τα ξαναπάρεις στα 5.5 ήταν μια απίστευτα καλή κίνηση.

hippy είπε...


Για τον ΟΤΕ τα πράγματα είναι απλούστερα. Οι βασικοί αγοραστές (όπως και σε ΟΛΕΣ τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης) είναι οι ξένοι. Οι οποίοι βλέπουν τα χάλια των αντίστοιχω δικών τους εταιρειών και απέχουν. Αν δούμε κινήσεις νεκρανάστασης των ημιθανών Vodafon, British Telecom etc τότε ασχολούμαστε κι εμείς με τον τιπΟΤΕνιο.

ΝίκοςΤ είπε...

Καλημέρα φίλτατε Ηλία.
Αναρωτιέμαι γιατί διεγράφη,από τον admin προφανώς, το σχόλιο μου με ευχές και ανακοίνωση κινήσεων. Τι στο καλό,πέρασα στην λήθη;
Καλή χρονιά με υγεία και κέρδη να έχετε αγαπητοί. Σας διαβάζουν αρκετοί που σας εκτιμούν.

hippy είπε...


Καλημέρα Νίκο μου

λήθη ο Νέστωρ??? Ποτέ.Εύχομαι επίσης όλα τα καλά στην αγκαλιά.

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Κ. Νίκο Τ. δεν σας διέγραψα εγώ και δεν νομίζω να ασχολείται κανείς άλλος με το blog.
Δεν γνωρίζω τι μπορεί να έγινε. Μπορείτε να ξανα ποστάρετε

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2227329/ideal-programma-diatheshs-eos-400000-dorean-metoho.html

hippy είπε...


Από τη μια είναι μόλις το 0,85% της εταιρείας που έχει χαρίσει πολλά χαμόγελα στους μετόχους. Από την άλλη η ιδιοτελής και αγελαία συμπεριφορά των αφεντικών των εισηγμάνων αρχίζει να διαολίζει. Θα ήταν λογικότερο να είναι απόφαση ΓΣ με την προϋπόθεση επίτευξης κάποιων στόχων. Θα μου πεις...σιγά μην ενδιαφερθεί ο εκάστοτε Κοντόπουλος. Σωστό.

Ναύτης είπε...


Χαίρετε.

Η τάξη (στο μυαλό μου):

Το 10% της ΒΙΟΣΚ που έκοψε σε στοκ οπτιον, και την έκραξα δυο μηνύματα πριν δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκριθεί με το 0,85% της ΙΝΤΕΚ. Η μία μόλις και μετά βίας έγινε κερδοφόρα και μοίρασε το 10% της εταιρείας δώρο σε στελέχη, η άλλη πιάνει στόχους έναν μετά τον άλλο η οποίοι μεταφράζονται σε γενναία αύξηση κερδοφορίας. Η δε ΙΝΤΕΚ αναφέρει ότι θα δοθούν στα στελέχη μόνο αν πιαστούν συγκεκριμένοι στόχοι που σημαίνει ότι έχουν ένα λογικό πλάνο ή μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα βέβαια. Αλλά το κρατάμε.

Έχω δοξάσει το Λάμπρο και προφανώς μου έχει δώσει χαμόγελα όπως λέει ο Χιππυ. Δεν έχω δώσει ούτε ένα κομμάτι από τα 3 που μπήκα...

Όμως, το ότι τον δοξάζω δε σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να απεμπλακώ από τη μετοχή οποιαδήποτε στιγμή. Όπως έχω (-ουμε) πει η διοίκηση είναι το Α και το Ω. Πριν μπω προσπάθησα να κάνω πολύ καλή έρευνα αγοράς.

Κάποια site τον εμπλέκουν σε περιστατικά χειραγώγησης που εκκρεμούν:

https://www.axianews.gr/article/ataksies/64525-lampros-papakwnstantinoy-o-prwhn-xrhmatisths-poy-diwketai-gia-to-kakoyrghma-ths-xeiragwghshs-ths-agoras-ypsoys-5-ekat-kat-rsquo-epaggelma-kai-kata-synhtheia-opws-prokyptei-apo-eggrafo-ths-eisaggelias-athhnwn-me-hmeromhnia-21-maioy-2018

https://www.bankingnews.gr/epixeiriseis/articles/578730/fit-and-proper-gia-klamata-stis-eisigmenes-oi-periptoseis-bouloyta-papakonstantinou-kai-koutsolioytson

''Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου με δήλωσή του που περιλαμβάνεται στο Ενημερωτικό δελτίο της Ιντεάλ αναφέρει «Μου έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση του άρθρου 7 ν. 3340/2005, (σ.σ. χειραγώγηση) αναφορικά με πράξεις θεσμικών πελατών (Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική ΑΕΕΓΑ) που εκτέλεσε η Εθνική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, καθώς και για πράξεις της ίδιας της Εθνικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ ως ειδικού διαπραγματευτή επί του χρηματοπιστωτικού μέσου ΟΤΟΕ2 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά το χρόνο που ήμουν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της χρηματιστηριακής, δηλ. την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2010.
Κατά του διοικητικού αυτού προστίμου έχω προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και εκκρεμεί η εκδίκαση της σχετικής προσφυγής, ενώ το ίδιο έπραξαν και τα υπόλοιπα στελέχη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στα οποία επιβλήθηκε αντίστοιχα πρόστιμο.''

Είναι άγγελος; Μπορεί και όχι, δεν έχει ξεκαθαρίσει στο τοπίο, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Στο επιχειρείν κρίνεις όμως κάποιον κυρίως για τις κινήσεις του στην εταιρική διακυβέρνηση και μετά για όλα τ'άλλα. Μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι είναι παραπάνω από ικανός. Και το έχει δείξει και παλιότερα χτίζοντας μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές (τη μεγαλύτερη για κάποιο διάστημα;;) στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, το καλό αφεντικό τους καλεί όλους για φαγοπότι, το κακό τρώει σαν κακομοίρης μόνος του και περιμένει το πνεύμα των Χριστουγέννων σαν τον Σκρουτζ. Πέρσι η ΙΝΤΕ και στους μετόχους έδωσε γενναιόδωρο μέρισμα, χώρια μια υπεραξία στο 100%+. Και δεν ονειρεύομαι κερδοφορία, τη βλέπω.

Η ναυαρχίδα ΕΕΕ χρόνια τώρα έχει τεράστιο stock option plan. Χρόνια τώρα πουλάνε επίσης τα στελέχη της. Και όσο τα κέρδη αυξάνονται περισσότερο από τις παροχές στα στελέχη, τότε πάσο, μια χαρά. Βέβαια το όπλο παρά πόδας στην πρώτη καθαρή μαιμουδιά, που λένε και οι αγαπητοί Μιχάλης - Χίππυ. Follow your reason...and the money θα πω.

hippy είπε...


Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύω ότι η ΙΝΤΕΚ έχει ένα 10% επάνω. Έχει επίσης εξαιρετική συμπεριφορά στις κακές ημέρες της αγοράς. Θεωρώ πως αυτό είναι πολύ σημαντικός λόγος επένδυσης, αγοράς, διακράτησης. Προφανώς για το κατιτίς παραπάνω απαιτείται κάποια κίνηση. Επένδυση ή αποεπένδυση. Ότι αποφασίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

(να προσθέσουμε και το λιμάνι στις εταιρείες με εξαιρετική συμπεριφορά-άμυνα στην κακή ειδησεογραφία)

Ναύτης είπε...

Συμφωνώ Χίππυ.Στα 5 σας είχα γράψει και μια ανάλυση γιατί με τα ΑΤΤΙΚΑ δεν αξίζει κανείς να τη δώσει πριν τα 6,5.

Τα πιάσαμε, αλλά δε βρήκα κάτι άλλο στο ταμπλό να με ενθουσιάζει.
Οπότε αφήνω τον κ. Παπακωνσταντίνου να αποφασίσει.

Ναύτης είπε...

Ψώνια κάτι ψιλικά ΜΕΝΤΙ για το καλό στο 3,25 αφού μου τα έδωσαν... Νομίζω έχει ο Χίππυ, την έχουμε σχολιάσει.

Την παρακολουθώ, έφαγα έμπνευση και μου φάνηκε ότι αξίζει να έχω κατιτίς σε αυτές τις τιμές. Μόλις 14 εκ. κεφαλαιοποίηση με καλά θεμελιώδη. Βέβαια δεν θα έπαιρνα άλλα κομμάτια γιατί ακόμα και με λίγα κομμάτια ενός μαριδαίου βγαίνεις δύσκολα, ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα.

Προμηθεύει πάρα πολλά νοσοκομεία με αντιδραστήρια οπότε μιλάμε για σημαντική εταιρεία στην Ελλάδα παρά το μέγεθος της, διόρθωση την έκανε να φύγουν οι βιαστικοί, κερδοφόρα είναι, τα δύσκολα πίσω φαίνονται, προοπτικές έχει, από τα 4,5 την είχα στο ραντάρ. Νομίζω και ότι η κυβέρνηση θα στρώσει λίγο τις καθυστερήσεις και οι μέρες έρχονται καλύτερες για την υγεία, γιατί έχουμε πιάσει πάτο στο ΕΣΥ (ελπίζω δηλαδή, τι άλλο να κάνω).

Κέρδισα διπλά, γιατί και μια σοβαρή μικρούλα πήρα με τα ψιλικά μου που με έτρωγαν, και δεν πρόκειται να τα κάνω ΦΡΙΓΟ να μου κάνει καζούρα ο Μιχάλης χαχαχαχα

mixalis mixalios είπε...

Χαχαχα, καλέ μου Ναύτη, ο τελευταίος που θα μπορούσε να σου κανει καζούρα για την ΦΡΙΓΟ θα ήμουν εγώ. Η ΜΕΝΤΙ ειναι καλύτερη επιλογή αν και επιλογές τυπου Φριγο αν σου κάτσουν....Ενδεικτική προθέσεων της μετοχής θα ειναι η συμπεριφιρα της απο Δευτερα μετά το R/S.
Κατά τα άλλα, ιστορικά υψηλά στην Αμερική σε μια περίεργη συγκυρία όπου έχουμε υψηλά επιτόκια, πληθωρισμο, χαμηλή ανάπτυξη. Νομιζω όλη αυτή η ρευστότητα που διοχετευτηκε στο σύστημα τα τελευταία χρόνια κανει δουλειά... Το "συστημα" αντιδρά θετικα σε οποιοδηποτε θετικο νέο και ήπια στα αρνητικά..

mixalis mixalios είπε...

Η μικρή μας αγορά μετα απο μια εβδομαδα χωνεματος των νεων υψηλων ετοιμαζεται για μια δυναμικη εβδομαδα με jp morgan, ΔΕΗ κτλ. January effect σε ολο του το μεγαλείο. Τι bitcoin και πράσινα αλογα.... ΧΑΑ λεμε...

Ναύτης είπε...

Καλημέρα! Μια πάντα επίκαιρη απάντηση του Lynch που ασπάζομαι.

Louis Rukeyser: What do you think is the biggest mistake most investors make?

Peter Lynch: Well, I think that the single biggest mistake is they don’t do research. People go to the library and they do incredible research on a microwave oven. And then they’ll go out and spend $10,000 on a stock because they heard a tip on the bus. I think the biggest mistake is they don’t know what they own.

And the other one is they buy on the potential of something. They hear a terrific, potential story but the profits aren’t there. And I’ve found what you really want to do is, when you start to hear this, you just have to blackout. You have to think of a movie you went to recently because the story’s very appealing. You just have to get on to some other subject because you have to tune in later on these things. I don’t think you want to bite on the potential of something. You want to bite on the results.

hippy είπε...


"Φόρος εισοδήματος 
Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για την κλειόμενη και την προηγούμενη περίοδο ανήλθε σε 22%.Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΛΠ 12, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και υποχρεώσειςθα πρέπει να επιμετρώνται με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που αναμένεται να εφαρμοστούνστην περίοδο κατά την οποία θα διακανονιστεί η απαίτηση ή η υποχρέωση, λαμβάνοντας υπόψη τουςφορολογικούς συντελεστές (και φορολογικούς νόμους) που έχουν θεσπιστεί ή ουσιωδώς θεσπιστεί,μέχρι και την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων.
 Η ελληνική φορολογική νομοθεσία και οι σχετικές διατάξεις υπόκεινται σε ερμηνείες από τιςφορολογικές αρχές. Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος κατατίθενται στις φορολογικές αρχές σε ετήσιαβάση, αλλά τα κέρδη ή οι ζημιές που δηλώνονται για φορολογικούς σκοπούς παραμένουν προσωρινάεκκρεμείς, έως ότου οι φορολογικές αρχές ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις και τα βιβλία τουφορολογούμενου, οπότε, με βάση τους ελέγχους αυτούς, οριστικοποιούνται οι σχετικές φορολογικέςυποχρεώσεις, με το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις "


Η ΜΕΝΤΙ έχει ένα δωδέκατο, αμυντικό παίκτη στην ομάδα της, που είναι ο αναβαλλόμενος φορος (περίπου 188.000 ευρώ για την χρήση 2022) καθώς το 2012 "κουρεύτηκαν" τα ομόλογα που της είχε είχε (υποχρεωτικά) δώσει το δημόσιο για να πληρώσει τα χρέη των νοσοκομείων. Διαχρονικά οι αμοιβές του κ. Δημοτσάντου, του υιού του και λοιπων αμοιβών ΔΣ είναι νομίζω λίγο τσιμπιμένες σε συγκριση με τα καθαρά κέρδη της εταιρείας (περίπου το 20%).

hippy είπε...


Σωστός (φυσικά) ο κ. Lynch.

Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι. Τα βλέπουμε όπως είμαστε. Κάνουμε μια ερώτηση σε κάποιον που εκτιμάμε και περιμένουμε να πάρουμε την απάντηση που έχουμε εμείς στο μυαλό μας. Δηλαδή περιμένουμε επιβεβαίωση. Κι αν μας πει κάτι άλλο-δυστυχώς-το προσπερνάμε. Θεωρώ πως αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.

Ναύτης είπε...

Για τις αμοιβές Χίππυ είχα διαβάσει και ένα άρθρο στο μπλογκ του μορφονιού που το ανέφερε.

Για το 2022:
"Οι αμοιβές των μελών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών του Ομίλου και της εταιρείας κατά τη διάρκεια της κλειόμενης περιόδου ανήλθαν σε € 1.320.888", με κερδοφορία μετά φόρων περίπου 2,6 εκ.

Σε αντιστοιχία, οι αμοιβές μελών διοίκησης της (τιμιότατης) ΜΕΒΑ είναι μόλις 140,687 ευρώ... Ουσιαστικά τα στελέχη της ΜΕΒΑ πληρώνονται καλά μέσα από τις επιστροφές κεφαλαίου που κάνει. Θα προτιμούσα να κάνει το ίδιο και η ΜΕΝΤΙ? Φυσικά. Ίσα ίσα ίσως συνέφερε και την τσέπη τους αν αμοίβονταν μέσα από επιστροφές κεφαλαίου (φορολογικά). Πάντως δε θα έλεγα ότι τον μικρομέτοχο τον έχουν και για πέταμα στη ΜΕΝΤΙ. Καλύτερα από το μέσο όρο των εισηγμένων θα έλεγα. Οπότε ας πούμε περνάει τη βάση και βλέπουμε, δεν την υπολογίζω ιδιαίτερα στο χ/φ ούτως ή άλλως.

hippy είπε...


Κάπου είδα (νομίζω) ότι στην περσινή χρήση οι αμοιβές του ΔΣ στην περσινή χρήση περιορίστηκαν στο μισό. Συμφωνώ βέβαια ότι πάνω απ΄όλα ο ceo πρέπει να φέρνει κέρδη στην εταιρεία κι ο Δημοτσάντος τα καταφέρνει καλά. Εχω καλούτσικη θέση στην εταιρεία (10Κ) με κόστος στα €3,50.

hippy είπε...


@ mixalios

πολλά ιιιι μπροστά....ζηλεύω (το ένστικτο του καλού κερδοσκόπου χα χα)

https://www.google.com/search?q=%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1+%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9&oq=%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1+%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%B9&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCjE5MTMzajBqMTWoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:f3bc66b5,vid:glIAA_wNlUw,st:0

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, δεν μου ανοιγει....

hippy είπε...


https://www.youtube.com/watch?v=glIAA_wNlUw

mixalis mixalios είπε...

Χαχαχαχα, καποια μέρα θα γίνω πλούσιος, σε εμπειριες...