Ετικέτες
$WTIC
ΑΒΑΞ
ΑΔΜΗΕ
ΑΛΑΣ
ΑΛΦΑ
ΑΛΦΑΤΠ
ΑΝΕΜΟΣ
ΑΡΑΙΓ
ΑΣΚΟ
ΑΤΤ
ΒΙΟ
ΒΙΟΚΑ
ΒΙΟΧΚ
ΒΥΤΕ
ΓΔ
ΓΕΒΚΑ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
ΓΡΙΒ
ΔΕΗ
ΔΡΟΜΕ
ΔΤΡ
ΕΒΖ
ΕΕΕ
ΕΕΕΚ
ΕΚΤΕΡ
ΕΛΒΑ
ΕΛΒΕ
ΕΛΓΕΚΑ
ΕΛΚΑ
ΕΛΛ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΠΕ
ΕΛΣΤΡ
ΕΛΧΑ
ΕΤΕ
ΕΤΕΤΠ
ΕΥΑΠΣ
ΕΥΔΑΠ
ΕΥΠΙΚ
ΕΥΠΡΟ
ΕΥΡΩΒ
ΕΧΑΕ
εχαε δεη
ΙΑΣΩ
ΙΑΤΡ
ΙΚΤΙΝ
ΙΝΚΑΤ
ΙΝΛΟΤ
ιντκα
ΙΝΤΚΑ.
ΚΑΜΠ
ΚΑΡΤΖ
ΚΕΚΡ
ΚΛΕΜ
ΚΛΜ
ΚΟΥΕΣ
ΚΥΠΡ
ΛΑΜΔΑ
ΜΑΡΦΒ
ΜΕΤΚ
ΜΙΓ
ΜΟΗ
ΜΠΕΛΑ
ΜΥΤΙΛ
ΝΗΡ
ΝΙΟΥΣ
ΟΛΘ
ΟΛΠ
ΟΛΥΜΠ
ΟΠΑΠ
ΟΤΕ
ΟΤΟΕΛ
ΠΑΠ
ΠΑΡΝ
ΠΕΙΡ
ΠΛΑΘ
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΛΑΚΡ
ΠΡΟΦ
ΣΑΡ
ΣΕΝΤΡ
ΣΙΔΕ
ΣΩΛΚ
ΤΕΝΕΡΓ
ΤΙΤΑΝ
ΤΙΤΚ
ΤΤ
ΥΓΕΙΑ
ΦΡΙΓΟ
ΦΡΛΚ
ΦΡΛΚ.
ΦΦΓΚΡΠ
ΧΑΚΟΡ
AΛΦΑ
BIO
BIOXK
CENER
DAX
DEUTSCHE BANK
DOW
EEE
EEEK
ETE
EUR-USD
EUR/USD
EXAE
FTSE
FTSE MID CAP
FTSEM
FTSES
GBP-USD
GOLD
GREECE-10-YEAR BOND
GREK
HELMSI
INKAT
INTKA
ITALY 10-YEAR BOND
MIΓ
MOH
MYTIΛ
NBG
S P 500
TITΚ
TITC
USD-RUB
XGLD
178 σχόλια:
Πολύ καλός Ανδρέα!
Επειδή εμπιστοσύνη δεν υπάρχει στους πολιτικούς και στην πολιτική, μόνο εάν σταματήσει όπως έχει πει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είμαι θετικά διακείμμενος απέναντι του.
η μόνη χαρά για την ώρα είναι ότι ξεφτίλισε για ακόμα μία φορά την προπαγάνδα, τα πειραγμένα βίντεο για να βγουν πάλι οι δημοκρατικοί καθώς και όλη αυτή την απίστευτη ανοησία του woke.
Αυτά και βλέπουμε. Οι αγορες προφανώς και χαίρονται
καλά κάνεις και διαφωνείς. Απλά στα παιδιά σου ή στα εγγόνια σου, δώσε τους και αυτή την επιλογή-προτροπή. Είναι στατιστικά πολύ πολύ καλύτερη από τον ιθαγενή που έμεινε για πάντα ελλάδα. Από πολλές απόψεις όχι μόνο οικονομική αλλά και διεύρυνση οριζόντων εώς και εκτίμηση του που ζούμε.
Σου δίνω την απάντηση γιατί και πως γυρνάνε οι νέοι, με επιχειρήματα.
Είμαι μία ακόμα γενιά που οι νέοι έφυγαν γιατί την ώρα που βγαίνανε στην αγορά εργασίας, η κρίση ξεκίναγε και όσοι τις γενιάς μου επιστρέφουν δεν επιστρέφουν για την ικανότητα του μητσοτάκη. Και αυτό είναι σίγουρο.
Στατιστικά (δεν λέω καθολικά) αυτός που βγήκε στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα, είναι πιο πετυχημένος από αυτόν που έμεινε εδώ.
Προφανώς και όλα υπάρχουν στην ζωή αλλά λέμε για κάτι το οποίο είναι πιο σύνηθες.
Τέλος, θες να πεις ότι τα κάνει καλά ο μητσοτάκης, αλλά ελάχιστοι της αγοράς (αγορά δεν σημαίνει αυτοί που εκμεταλλεύονται το κράτος και τις κυβερνήσεις) είναι υπέρ της κυβέρνησης. Υπέρ της κυβέρνησης είναι αυτοί που είναι εκτός αγοράς, φτιαγμένοι και στην δύση τους.
Βγες έξω στην αγορά, έξω από το χρηματιστήριο και την βολή σου και θα ανακαλύψεις από πάρα πολλούς (και αυτούς που προκλητικά λες ότι πρέπει να σιωπούν) ότι ζορίζονται όχι οικονομικά μόνο, αλλά και για τα εμπόδια που έχουν να εργαστούν και να επιχειρήσουν.
Αδιαφορώ για τους τεμπέληδες και αυτούς που γκρινιάζουν ενώ κάθονται. Μιλάμε για παραγωγικούς ανθρώπους που έχουν κουραστεί.
Κλείνοντας, μπορούμε να πάρουμε την εμπειρία ενός ανθρώπου που είναι μεγαλύτερος, να μας μεταφέρει γνώση. Αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις και για τα δεδομένα που επικρατούν δεν πρέπει να λες σε ένα που προσπαθεί να παράξει να σιωπήσει... Κανονικά πρέπει να σιωπήσεις εσύ, να ακούσεις τι λέει η αγορά και στην συνέχεια, αφού τα επεξεργαστείς και βάλεις την εμπειρία σου, να δώσεις ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ την συμβουλή σου.
Η ζωή εκεί έξω δεν είναι μόνο χρηματιστήριο... απλά λέω. Μόνιμες προσβολές χωρίς να σε προσβάλω. Από τέτοιους ανθρώπους που το παίζουν κήνσορες δεν θέλει και πολλά η νέα γενιά... Ξέρεις έτσι για το εγκυλοπαιδικό, η γενιά πλέον αλλάζει κάθε 8 χρόνια. Οπότ σκέψου τι χάσμα γενεών έχω εγώ με το παιδί μου. Ποσο μάλλον άνθρωποι στην ηλικία σου
Ωραίος και εύστοχος Αντρέα. Όπως πάντα βέβαια νομίζω ότι τα ακραία φαινόμενα είναι κατάλληλα για μικρή εκμετάλλευση του sort covering των εκτεθειμένων.
Ως προς Τράμπ-Ελλάδα-Χρηματιστήρια πιθανολογώ μία από τα ίδια (business as usual) και συνεχίζω να θεωρώ υψηλό ΓΔ περί τις 1600 μονάδες το Πάσχα/25. Με τράπεζες 5-8% πάνω από τα υψηλά του 2024. Μακάρι να κλείσουν με αξιοπρεπείς όρους για Ουκρανούς και Παλαιστίνιους οι πόλεμοι.
Γιώργο διαφωνώ φυσικά αλλά "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων΄οι κότες". Συνεπώς "ουδέν σχόλιο"
Αξιέπαινη η προσπάθεια της επενδυτικής γωνιάς εδώ, με τον κύριο hippy να στηρίζει όλο το forum μόνος του (και 1-2 άλλους για να μην είμαι άδικος). Τον οποίο hippy οφείλω να συγχαρώ για τις διαδικτυακές εμφανίσεις του πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν.
Παρεμβαίνω ως ερωτών, γιατί είδα προχτές την ανάλυση για την Τράπεζα Ελλάδος. Δεν την έχω διαβάσει, δεν ξέρω πως λειτουργεί. Όπως παρουσιάσατε την μετοχή μοιάζει σαν ένα perpetual ομόλογο που δεν λήγει ποτέ, αλλά δίνει σταθερό τόκο (κάτι σαν τις προνομιούχες μετοχές στην Αμερική). Μπαίνω στις ερωτήσεις.
1.) Γράφετε:« Το (μικτό) μέρισμα 0,672 είναι το ελάχιστο που μπορεί να δώσει».
Ερωτ: Το οριζόμενο ως ελάχιστο προβλέπεται μόνο αν τη χρονιά που το καταβάλλει εμφανίζει κέρδη (και αυτά επαρκούν) ή σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν έχει ζημιές; Ρωτάω γιατί το παρουσιάζετε ως εγγυημένο.
Σημ: Σε κάποιο forum νομίζω γράφτηκε ότι υπάρχει η περίπτωση να εμφανίσει φέτος ζημιές, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και άρα να μην δώσει μέρισμα(;). Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
2.) Επειδή νομίζω ότι την μερίδα του Λέοντος την παίρνει το Δημόσιο, το κατώτατο αυτό έστω μέρισμα των μικρομετόχων, προηγείται της μερίδας του Δημοσίου, στην περίπτωση που τα κέρδη δεν επαρκούν;
3.) Με τα μνημόνια των Ευρωπαίων τι συμφωνίες έχουν γίνει; Μπορεί να δώσει μεγαλύτερο μέρισμα από το κατώτερο, πότε και υπό ποιες συνθήκες και όρους; Δεν λέω να δώσει τα τρελά μερίσματα που έδινε κάποτε, αλλά να το βελτιώσει. Της επιτρέπεται; Ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό ερώτημα.
4.) Παρατηρώ ότι κατατάσσετε την Ελλάδος μαζί με τα ομόλογα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Στα οποία ομόλογα όμως γνωρίζεις το κεφάλαιο που θα πάρεις στη λήξη, καθώς και την ετήσια ακριβή απόδοση. Είναι δίκαιο;
Υπενθυμίζω την περίπτωση μιας άλλης εισηγμένης Κεντρικής Τράπεζας, αυτής του Βελγίου (σοβαρής χώρας και υψηλά αξιολογημένης). Η Τράπεζα είχε το έτος 2010 τιμή 4000 και το 2014 γύρω στις 3000 με 3500. Σήμερα βρίσκεται γύρω στα 400, ήτοι συνολική πτώση 90% (!) αναδεικνυόμενη σε μια από τις πιο ευμετάβλητες μετοχές (θα μπορούσε να είναι και χρεοκοπημένο ομόλογο). Και φυσικά δεν δίνει μέρισμα.
Οι ερωτήσεις μου είναι πάντα καλοπροαίρετες. Ρωτώ για να μάθω για κάτι που δεν γνωρίζω και δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ.
Ευχαριστώ.
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2271282/profile-anevase-to-pososto-ths-pano-apo-to-5-h-nor.html?utm_source=e2drelated&utm_medium=textlinks
- Apostolos Manthos
Το γιγάντιο νορβηγικό fund Norges Bank Investment Management (NBIM) με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,78 τρισεκατομμύρια δολάρια έχει αποκτήσει πάνω από το 5% της Profile (ΠΡΟΦ) και συνεχίζει.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το νέο αυτό θα φέρει στην πόρτα της Profile και άλλα μεγάλα funds που ακολουθούν το γίγαντα του κρατικών ταμείων.
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2271720/profile-kato-apo-to-5-to-pososto-ths-norges-bank.html
Καλημερίζω τους φίλους όλους. Ιδιαιτέρως τον (επανακάμψαντα) φίλτατο Χαρίλαο. Τον πιο διαβασμένο επενδυτή που έχω γνωρίσει.
Χαμογελάω μόνος μου και χαίρομαι καθώς ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ. Κι ελπίζω να πάμε παρέα μακριά (το καλοκαίρι έκλεισα τα 71).
Αρχικά να ομολογήσω ότι αγαπώ τη μοναξιά. Και στην προσωπική μου ζωή. Οπότε είμαι οπαδός του "λίγοι και καλοί".
Η ΕΛΛάδος φυσικά δεν είναι ομόλογο. Δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, ούτε λήξη. Θαρρώ όμως ότι πλέον έχει συγκεκριμένη αξία και απόδοση, ανταγωνιστική των ομολόγων. Ως εκ τούτου παίρνω το στοίχημα να πιθανολογήσω ότι τέλος Μαρτίου/25, λίγο πριν την αποκοπή μερίσματος, η μετοχή θα γράφει €14,40-14,80. Το έχω ποντάρει, ελπίζω να βγει.
Μια παρουσίαση της τράπεζας έχει κάνει καλός νεολαίος που συμμετέχει (όπως κι εγώ) στην ομάδα " Χρηματιστηριο Αθηνων, απο τη μερια των θεμελιωδων" του φίλου Nikdan στο Facebook. Στον Capital γράφει ως "dragoumanos".
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προσφέρεται για θεμελιώδη ανάλυση γιατί, παραδόξως, ούτε η τιμή της μετοχής ούτε και το μέρισμα συμβαδίζουν με τα οικονομικά αποτελέσματά της. Σε χρονιές με σχετικά λίγα κέρδη έδινε θηριώδη μερίσματα 2 και 3 ευρώ και η τιμή ήταν στα ύψη (50-100 ευρώ) ενώ αντίστροφα σε χρονιές με τεράστια κέρδη έδινε το ισχνό μίνιμουμ μέρισμα των 0,672 ευρώ και η τιμή ήταν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή και ακόμη παρακάτω. Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω, η όποια παρουσίαση της ΕΛΛ δεν έχει νόημα να γίνει «από την μεριά των θεμελιωδών», όπως είναι το όνομα της ομάδας, κι έτσι ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη αν τυχόν θεωρήσετε ότι αυτή η ανάρτηση είναι εκτός θέματος της ομάδας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1927, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1928 και από την ίδια χρονιά μπήκε και στο χρηματιστήριο. Είναι από τις λίγες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
ΜΕΡΙΣΜΑ
Έδωσε πρώτη φορά μέρισμα το 1929 και από τότε δίνει κάθε χρονιά μέρισμα στους μετόχους της με εξαίρεση την περίοδο 1942-1948. Το μέρισμα που δίνει δεν προκύπτει βάσει του ύψους των κερδών (είναι άσχετο με τα κέρδη, όπως είπα και πιο πριν) αλλά καθορίζεται ως εξής:
Από τα κέρδη της χρήσης, δίνονται κατ’ αρχάς στους μετόχους 13.349.203 ευρώ τα οποία διαιρούμενα με τον αριθμό των 19.864.886 υφιστάμενων μετοχών δίνουν μέρισμα ανά μετοχή ίσο με 0,672 ευρώ.
Αυτά τα 13,35 εκατομμύρια που δίνονται στους μετόχους είναι το μίνιμουμ υποχρεωτικό μέρισμα που πρέπει να δοθεί στους μετόχους, βάσει του άρθρου 71 του Καταστατικού της ΤτΕ. Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι η Τράπεζα οφείλει να δώσει το 12% του μετοχικού κεφαλαίου ως ετήσιο μέρισμα στους μετόχους της (το μετοχικό κεφάλαιο είναι 111.243.362 ευρώ και το 12% αυτού είναι ίσο με 13.349.203 ευρώ).
Τα υπόλοιπα κέρδη που απομένουν, αφού δηλαδή δοθούν τα πρώτα 13,35 εκ, η τράπεζα μπορεί να τα διαθέσει ως εξής
α. ένα ποσό να πάει στο κράτος (Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο)
β. ένα ποσό να πάει στο αποθεματικό της Τράπεζας
γ. ένα ποσό να πάει ως επιπλέον μέρισμα στους μετόχους
Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει συνήθως στην περίπτωση α. Μέχρι και την χρήση του 2010 ένα ποσό πήγαινε και στην περίπτωση γ., που είναι αυτή που ενδιαφέρει τους μικρομετόχους. Έτσι μέχρι το 2011 οι μικρομέτοχοι της ΕΛΛ εισέπρατταν μερίσματα που ήταν μεγαλύτερα του μίνιμουμ υποχρεωτικού.
Βάζω ένα μικρό πινακάκι με τα μερίσματα από την εισαγωγή του ευρώ (όποιος/α θέλει να δει το πλήρες ιστορικό των μερισμάτων, υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΤτΕ)
Χρήση Μέρισμα
2001 3,23 ευρώ
2002 2,20 ευρώ
2003 2,50 ευρώ
2004 2,85 ευρώ
2005 2,40 ευρώ
2006 2,90 ευρώ
2007 3,20 ευρώ
2008 2,40 ευρώ
2009 2,40 ευρώ
2010 1,976 ευρώ
2011-σήμερα 0,672 ευρώ
Τα παραπάνω νούμερα αφορούν στο μικτό μέρισμα, προ φόρου. Σήμερα ο φόρος είναι 5% (και το καθαρό μέρισμα είναι 0,6384) αλλά όπως όλοι ξέρουμε υπήρξαν και εποχές που ο φόρος μερισμάτων ήταν πολύ υψηλότερος (για παράδειγμα το 2011 και το 2012 ήταν 25%). Οπότε αν θέλουμε να υπολογίσουμε ποια θα είναι η μίνιμουμ μερισματική απόδοση της ΕΛΛ σε κάποια τιμή που θα αγοράσουμε την μετοχή, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι. Είμαστε μεν σίγουροι για το 0,672 ευρώ αλλά όχι για τον (μελλοντικό) φόρο επί των μερισμάτων.
Όταν κάποτε είχα ανοίξει έναν μίτο για την ελλ στο κάπιταλ (ως dragoumanos), είχε σχολιάσει ο Βασίλης (ως nikdan), ότι την ελλ ίσως πρέπει να την βλέπουμε περισσότερο ως ομόλογο παρά ως μετοχή. Όπως πάντα, ο Βασίλης είχε δίκιο. Είναι σαν να έχουμε ένα ομόλογο με ετήσιο κουπόνι των 0,672 ευρώ μείον τον φόρο. Αν μάλιστα η τράπεζα δεν κλείσει τότε είναι σαν να έχουμε ένα perpetual bond με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι αυτό είναι εξαργυρώσιμο αφού μπορούμε να το πουλήσουμε. Υπάρχουν όμως δυο περιπτώσεις, η μια κακή και η άλλη καλή, που η ελλ μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά απ’ ότι ένα ομόλογο.
Η κακή περίπτωση είναι κάποια χρονιά η ΤτΕ να μην έχει κέρδη και να μην δώσει το μέρισμα των 0,672 ευρώ, να μην πληρώσει το κουπόνι. Δεν έχει συμβεί έως σήμερα να έχει κάποια χρονιά η τράπεζα ζημιές, όμως είναι θεωρητικά πιθανό. Η άλλη περίπτωση, η καλή, είναι να αυξήσει το μέρισμα και να δίνει και πάλι, όπως παλιά, ένα έξτρα ποσό από τα κέρδη.
Για ποιο λόγο θα μπορούσε η ΤτΕ να αποφασίσει να αυξήσει το μέρισμα; Ή για να το πούμε κι αλλιώς, για ποιο λόγο έδινε παλαιότερα μεγαλύτερο μέρισμα από το ελάχιστο υποχρεωτικό; Με ποια κριτήρια αποφασίζει η διοίκηση να προτείνει το ύψος του μερίσματος; Δυστυχώς σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα εγώ προσωπικά δεν έχω απάντηση. Δεν έχω καταφέρει να βρω κάποια πληροφορία, ούτε και μπορώ να κάνω κάποια εύλογη υπόθεση.
ΑΜΚ
Από το 1974 έως σήμερα, η ΤτΕ έχει κάνει 9 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (είχε κάνει κάποιες και πιο πριν). Οι αυξήσεις αυτές έγιναν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και οι μέτοχοι δεν έβαζαν λεφτά αλλά απλώς έπαιρναν δωρεάν μετοχές.
1977......3 νέες προς 1 παλιά
1982 .....3 προς 10
1988 .....2 προς 1
1994 .....1 προς 4
1998 .....1 προς 5
2000 .....2 στην 1 (έγινε split, το μετοχικό κεφάλαιο παρέμεινε το ίδιο)
2002 .....1 στις 3
2005 .....1 στις 3
2008 .....1 στις 4
Σήμερα έχουμε φτάσει λοιπόν να έχουμε περίπου 20 εκ μετοχές και μετοχικό κεφάλαιο περίπου 110 εκ. Η ονομαστική αξία της μετοχής είναι 5,60 ευρώ.
(Παρένθεση). Αν όταν τελείωνα το λύκειο, το 1984, είχα αγοράσει 2.000 μετοχές, τώρα θα είχα 60.000 μετοχές- χωρίς επανεπένδυση μερισμάτων! Αν κάποιος μεγαλύτερος μου αγόραζε 2.000 μετοχές το 1974, τώρα θα είχε 312.000 μετοχές! Τρελά πράγματα! Υποθέτω ότι κάτι τέτοια βλέπουν οι σημερινοί μέτοχοι και όλοι εύχονται, οι δε πιο θρήσκοι προσεύχονται, να επαναληφθούν κάποια στιγμή στο μέλλον οι ΑΜΚ και οι διαθέσεις δωρεάν μετοχών)
Να προσθέσουμε εδώ ότι όταν αυξάνονταν οι μετοχές στην ΕΛΛ αυξάνονταν αντίστοιχα και το ποσό του συνολικού μερίσματος και φυσικά το ποσό του μερίσματος που έπαιρνε ο κάθε μέτοχος. Κι αυτό γιατί αυξάνονταν το μετοχικό κεφάλαιο και όπως είπαμε το μέρισμα είναι το 12% του μετοχικού κεφαλαίου.
ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
-Ελληνικό Δημόσιο 8,93% και μαζί με τα κληροδοτήματα φτάνει στο 10,32% (το ανώτατο όριο που μπορεί να φτάσει η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι 35%)
- ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικά ταμεία (που τα εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στις ΓΣ) 31,69%
Άρα το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, το 42,01% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Οι ιδιώτες μέτοχοι είναι γύρω στους 20.000 (ένα έγγραφο της ΤτΕ του 2012 έλεγε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι ήταν τότε 19.000 και από αυτούς το 3% περίπου ήταν αλλοδαποί).
Υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα δικαιώματα ψήφου ενός ιδιώτη μετόχου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 2%. Έτσι, αν κάποιος ιδιώτης αποκτήσει ας πούμε το 10% των μετοχών και πάλι δεν θα μπορεί να έχει αποφασιστικό λόγο για την πολιτική της ΤτΕ, δεν μπορούν δηλαδή οι ιδιώτες μέτοχοι να «ελέγξουν» την τράπεζα. Το λέω αυτό επειδή έναν καιρό διάβαζα συχνά πυκνά κάποιους που διέδιδαν διάφορες ανυπόστατες θεωρίες για τον κίνδυνο κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι (ξένων) να ελέγχουν την τράπεζα κλπ.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
1. Να κλείσει η τράπεζα.
Σε αυτήν την περίπτωση το καταστατικό προβλέπει (άρθρο 74, «Διάλυσις της Τραπέζης») ότι οι μέτοχοι θα πάρουν κατ’ αρχάς 5,60 ευρώ (την ονομαστική τιμή) και στην συνέχεια το καθαρό πλεόνασμα μεταξύ της αξίας του Ενεργητικού και του Παθητικού θα μοιραστεί εξ ημισείας στην Κυβέρνηση και στους μετόχους.
Συνεπώς, αυτός ο κίνδυνος δεν είναι πολύ μεγάλος κατά την γνώμη μου γιατί, πρώτον η διάλυση της τράπεζας δεν είναι και πολύ πιθανό ενδεχόμενο αλλά και δεύτερον, επειδή ακόμη κι αν συμβεί οι μέτοχοι έχουν ως πάτο τα 5,60 ευρώ συν ότι προκύψει από την διαφορά Ενεργητικού και Παθητικού
2. Να έχει ζημιές η τράπεζα και να μην δώσει μέρισμα.
Αυτό όπως είπαμε έχει συμβεί μόνο την περίοδο 1942-1948 αλλά παρόλα αυτά είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί
3. Να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα.
Στην περίπτωση που φύγουμε ή μας εκδιώξουν από το ευρώ ή στην περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη ή μετεξελιχθεί σε μια μικρότερη νομισματική ένωση με λιγότερα κράτη-μέλη, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί και τι επιπτώσεις θα έχει για τους (μακροπρόθεσμους) μετόχους της ΕΛΛ
Αν και υποθέτω ότι είναι προφανές από όσα έγραψα, ας το δηλώσω και ευθέως ότι είμαι μέτοχος της ΕΛΛ. Ελπίζω να μην θεωρηθεί ότι πάω να διαφημίσω την μετοχή. Αγοράζω την μετοχή για το μέρισμα και με την λογική ότι είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσα να αφήσω στα παιδιά μου, οπότε προτιμάω να μείνει η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα για όσο περισσότερο γίνεται.
ΥΓ (δικό μου) Τη μετοχή έχει μελετήσει κι ο κ. Τάκης. Αν θυμάμαι καλά η ελάχιστη τιμή που θα λάβει ο μέτοχος σε περίπτωση εξόδου από το ΧΑΑ (ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο) είναι περίπου 9 ευρώ (εαν βέβαια έχει κατρακυλήσει στο ταμπλό έως εκεί)
Αντρέα, δυό μέρες μετά οι Νορβηγοί έριξαν εκ νέου το ποσοστό τους κατω από το 5%. Νομίζω όμως ότι απ΄το κλάδο της, η Profile είναι η πλέον ενδιαφέρουσα.
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2271720/profile-kato-apo-to-5-to-pososto-ths-norges-bank.html?utm_source=e2drelated&utm_medium=textlinks
Στο Μιχάλη και Μιχαλιό εύχομαι τα καλύτερα...φίλους, ταξίδια, μια maserati...υγεία και υπομονή για μια ζωή με αλάτι!!
Χρόνια πολλά στους Μιχάληδες!
Ηλία, θα συμφωνήσω για την ΠΡΟΦ.
Βέβαια (καλώς ή κακώς) έχω θέση και σε ΙΛΥΔΑ,ΠΕΡΦ,ΚΟΥΑΛ & REALCONS.
Στις 3 ελληνικές ονομασίες Αντρέα πάμε πακκέτο. Σε ότι με αφορά δεν πουλάω τίποτα, αντίθετα σκέφτομαι στη ζώνη 5,35-5,40 να προσθέσω ΚΟΥΕΣ.
Αυτή η Space τι κάνει αλήθεια; Τη θυμάμαι τον πρώτο καιρό της πανδημίας που χτύπησε χαμηλό ακόμα και την τιμή 3. Επιδιώκει να την ξαναφτάσει; Ήταν κάποτε ο ηγέτης. Και υποτίθεται ότι η κίνηση ενός κλάδου ξεκινάει από τον επικεφαλής.
Κύριε hippy. Να πω και πάλι ότι είστε η ελληνική χρηματιστηριακή Wikipedia; Το Βιβλίο με την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου πότε θα το γράψετε; Τέτοια αναλυτική έκθεση-παρουσίαση; Υποκλίνομαι.
Υποσημείωση: Το κάθε perpetual, αλλά και το κάθε ομόλογο με λήξη, έχει ένα μειονέκτημα στη μακροχρόνια διακράτηση: Δεν αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά. Σου τρώει τα χρήματα ο πληθωρισμός. Και διερωτώμαι, αφού είστε αυτού του συντηρητικού σκεπτικού και ορθώς πράττετε, αναλαμβάνοντας όμως τα ρίσκα του ύψους του τελικού κεφαλαίου εξόφλησης στη λήξη και της τυχόν μη καταβολής μερίσματος για κάποια/κάποιες χρονιές, γιατί δεν στρέφεστε στις ΑΕΕΑΠ; Ορισμένες και υψηλό μέρισμα δίνουν της τάξης του 5% (ΜΠΡΙΚ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ) και υποτίθεται ότι η αξία που κρατάτε (ακίνητο και ενοίκιο-μέρισμα) αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά σε βάθος χρόνου.
Φοβάστε ότι οι εταιρείες αυτές αποτιμούν τα ακίνητά τους πλασματικά σε υψηλές-ψευδείς αποτιμήσεις ή ότι τα έχουν αναπροσαρμόσει υπερβολικά τα τελευταία χρόνια; Ή φοβάστε μια μελλοντική πτώση των ακινήτων στην Ελλάδα (ιδιαίτερα των επαγγελματικών που αυτές κατέχουν);
Σε κάθε περίπτωση απορώ ποιος είναι ο λόγος που διαπραγματεύονται σε τόσο υψηλά discount. Πλησιάζουν το discount της ΕΥΠΡΟ (Grivalia) σε περίοδο μνημονίου. Αν τα discount είναι πραγματικά, έχουν προεξοφληθεί όλα τα λεφτά που μας τρώνε οι διαχειριστές σε αμοιβές ή σε χρήματα κάτω από το τραπέζι.
Και κάτι άλλο. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι συμμετέχετε σε όλες τις επενδυτικές κοινότητες, έχει κάνει κάποιος από εσάς κάποια ανάλυση για την NOVAL Properties; Ποια θα ήταν η μισθωτική της απόδοση αν νοικιάζονταν όλα τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα που κατέχει; Υπάρχει κάποια εκτίμηση; Είναι μεγάλη, άρα κατάλληλη για να μπουν κάποτε επενδυτές από το εξωτερικό. Έχει μεγάλο discount και περιουσία και είναι πτωτική. Εμφανίζεται ως αναπτυσσόμενη με πολύ μικρή δυστυχώς μερισματική απόδοση. Δεν έχω θέση, αλλά θα ενδιαφερόμουν να μάθω.
Θυμάμαι επίσης ότι είχατε μια παρέα που ασχολείτο κάποτε με Κυπριακές μετοχές. Γιατί αλήθεια δεν ασχολείστε πια μαζί τους; Καμία τους δεν έχει ενδιαφέρον;
Είμαι μεγάλος πλέον. Να φανταστείτε ότι στο Πανεπιστήμιο δεν διδαχτήκαμε ποτέ computer. Ούτε στο μεταπτυχιακό. Η προσαρμογή αργότερα δεν ήταν εύκολη. Από αυτό μέχρι να μπω και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάει πολύ. Άλλωστε πάντα είχα μια επιφύλαξη να χορηγώ προσωπικά στοιχεία σε Google, Facebook, Twitter και όλους αυτούς.
Το «Χρηματιστήριο Αθηνών, από τη μεριά των θεμελιωδών» που αναφέρατε το γνωρίζω από τη ημέρα που ξεκίνησε. Δεν μπορώ όμως να μπω μέσα, καθώς προϋπόθεση είναι να έχεις λογαριασμό στο Facebook (το οποίο δεν χρησιμοποιώ για κανέναν άλλο λόγο). Και για να έχω λογαριασμό, μόνο για τον nikdan, μου ζητάει δελτίο ταυτότητας, λες και είναι Αστυνομία ή Τράπεζα. Ο αξιόλογος nikdan αποφάσισε να διακινεί τις αναλύσεις του μόνο στα μέλη του facebook. Σημειώνεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα facebook ανοιχτό. Όπως τα facebook εταιρειών, συλλόγων, επιχειρήσεων, εστιατορίων κ.ο.κ.
Καλημερες! Σας ευχαριστώ για τις ευχές! Ηλία, θα πουλήσω τη Maserati και θα παρω Αττικής! 😁😜
Καλημέρα
χθες η OPTIMA έκλεισε με κεφαλαιοποίηση 940 εκ. ευρώ περίπου. Η Αττικής θα μπει με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 750 εκ. ευρώ. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν κάποιοι "αναλυτές-κυνηγοί ευκαιριών" έκαναν συγκρίσεις-πληρωμένες εννοείται-και πριμοδοτούσαν το γαιδουράκι. Οπότε στα €0,45 της εισαγωγής μάλλον μικρό το ρίσκο 😁😜
Εμ βεβαια. Εχεις Μ. Ο. 0.45 ειναι στα 6 ευρω τώρα, μας χρωστας ταξίδι στα νησια Βανουαντο!! 😁😜
Έκανες μια ερώτηση, μαλλον ρητορικη γιατί δεν ήθελες απάντηση.
Έδωσα μια απάντηση με επιχειρήματα σε κάτι άσχετο με το χρηματιστήριο, που για να αναδείξουμε κατι θετικό είναι αποδεκτό.
Θα μπορούσες να διαφωνήσει και να απαντήσεις.
Θα μπορούσες να διαφωνήσει και να μην απαντήσεις.
Επέλεξες να κάνεις προσωπική μομφή.
Εγω δεν σε έχω χαρακτηρίσει ποτε.
Εσυ πολλές φορές.
Αρα το ερώτημα είναι, και απορώ εξ αρχής γιατί πρέπει να υπάρξει ολο αυτο, όταν δεν σε προσβάλω..
Ποιος είναι τα πίτουρα και ποιος οι κότες
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όντως, νόημα δεν εχει και ποτε δεν είχε άλλωστε.
Καλησπέρα,
καλέ μου φίλε κύριε Χαρίλαε,
γνωριζόμαστε από την εποχή-μπλογκ Kikou (για τους υπόλοιπους συναδέλφους που δεν σας ξέρουν το έγραψα αυτό). Όπως ξέρετε η δουλειά μου είχε σχέση με τους νεολαίους. Οι οποίοι (για το χόμπι τους) είναι απίστευτοι. Έξυπνοι, ακούραστοι, ξετρυπώνουν τα πάντα. Να ένας καλός λόγος να ανοίξετε λογαριασμό στο FB. Ως προς την εμπιστευτικότητα φαντάζομαι πως ενδιαφέρει πολύ σημαντικότερα πρόσωπα εκεί από εμάς, δυο ερασιτέχνες επενδυτές.
Η παρουσίαση της ΕΛΛαδος δεν ήταν δική μου. Ήταν του πολύ καλού χρήστη "dragoumanos". Έχει κάνει άλλη μια παρόμοια για τον ΑΔΜΗΕ. Εάν σας ενδιαφέρει μπορώ να την ποστάρω.
Ως προς την σκέψη μέρισμα ΕΛΛ-perpetual ομόλογο => μειονέκτημα στη μακροχρόνια διακράτηση. Εύστοχος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η τράπεζα θα κάνει τη διαδρομή 13,40-14,80. Δίνω πολλές πιθανότητες αλλά δεν είναι σίγουρο. Ίσως συνεχίσει την αναρρίχηση. Προσωπικά ωστόσο έχω κοντό χρονικό ορίζοντα. Προσδοκώ-ελπίζω πως θα την πουλήσω 1,50 ευρώ ακριβότερα περί το τέλος Μαρτίου, πριν την αποκοπή του μερίσματος. Γνωρίζοντας βέβαια πως "ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις". Δίνω ωστόσο καλές πιθανότητες εμφάνισης του January effect λόγω των αυξημένων εταιρικών κερδών, ιδιαίτερα στις τράπεζες*, των υψηλών μερισμάτων, της ισχυρής φιλελεύθερης κυβέρνησης, των χρημάτων του ευρωπαϊκού ΤΑΑ, κλπ. Εκτός κι αν οι Τούρκοι κάνουν απόβαση στη Λήμνο (χα χα χα το κρύο αστείο της ημέρας).
Συμφωνώ 100% στην συντηρητική επιλογή ΑΕΕΑΠ (για ένα 10-15% του χαρτοφυλακίου). Έχω σημαντική θέση στη ΜΠΡΙΚ (και στα παιδιά). Έχει πάρει μεταγραφή από τη ΛΑΜΔΑ το καλό το σέντερ φορ, την κ. Άννα Αποστολίδου. Η οποία επέλεξε να εστιάσει στην αύξηση των αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο, κοντά στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Περίπου 49% της NAV (πριν την απορρόφηση της ΙΝΤΕΡΚΟ) με σχεδόν 9% μικτή απόδοση ενοικίων. Επιπλέον περίπου 20% αποτελούν τρία ξενοδοχεία και 30% μαγαζιά και γραφεία (που κι εμένα με ανησυχεί κάπως το μέλλον τους). Η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV/share) που αντιστοιχεί στους μετόχους της Εταιρείας ανήλθε σε €3,28 την 30.09.2024
https://www.mononews.gr/business/briq-properties-sta-117-ekat-ta-kathara-kerdi-afxisi-90-sta-ebitda-9minou
Την ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ πως και την αναφέρατε? Χαριτολογώντας με φίλους λέω: "έχω γράψει σε κόλλα Α4 τη φράση "ΦΟΥΡΛΗΣ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ" και την έχω κολλήσει στην τουαλέτα πάνω απ΄το καζανάκι για να το θυμάμαι όποτε πάω να κ@τουρ!σω χα χα". Ως εταιρεία είναι ομόσταυλη οπότε...
Μου αρέσει η ΠΡΕΜΙΑ αλλά αυστηρά σε τιμές περί το €1,15. Έχω μικρή θέση. Εκτός από την πρόσφατη συμφωνία sale-and-lease-back με την Nordic Leisure και την επικείμενη ΑΜΚ υπέρ αυτής αξίας 12,5 εκ. ευρώ (με €1,36/μετοχή) ο κ. Γεωργιάδης (λέγεται) πως επιθυμεί επιπλέον μια, πλησιέστερα στην εσωτερική αξία (NAV~1.94) εντός του 2025 για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα skyline.
Μου αρέσει επίσης η ΟΡΙΛΙΝΑ του κ. Μάριου Αποστολίνα (πρώην μάνατζερ της ΙΝΤΕΡΚΟ πριν κάνει τη δική του εταιρεία, εκ του αποτελέσματος-στην ΙΝΤΕΡΚΟ-εξαιρετικός). Γνωρίζω καλούτσικα τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, με την NOVAL Properties που αναφέρατε όμως δεν έχω ασχοληθεί (και λόγω καβουρότσεπου αφεντικού). Επίσης δεν επένδυσα ποτέ στην Κύπρο πρώτον λόγω της μικρής αγοράς και δεύτερον λόγω της Εισφοράς για την Άμυνα επί των μερισμάτων (που σου επιστρέφεται βέβαια κατόπιν αίτησης και σχετικής καθυστέρησης).
Ο αστερίσκος (*) στις τράπεζες
Πρόσφατα η Deutsche BanΚ έδωσε το χρησμό: «Μειώνουμε την πρόβλεψή μας για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 2,25% σε 1,50%, κάτω από το ουδέτερο επίπεδο, έως το τέλος του 2025».
Εάν επαληθευτεί, πιθανολογώ πως θα μειώσει σημαντικά τα επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών. Στα οποία σήμερα οφείλουν περίπου το 50% της κερδοφορίας τους. Ένα τμήμα σίγουρα θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των χορηγήσεων, αλλά όσο να πεις 75 μονάδες βάσης είναι πολλές για τα τραπεζικά βιβλία (ξαναλέω εάν επαληθευτεί η Deutsche BanΚ).
Καθώς όμως τα ετήσια αποτελέσματα των συστημικών θα δημοσιευτούν τον Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά και θα υπάρξουν οι υποσχέσεις σημαντικά αυξημένου μερίσματος μερικούς μήνες αργότερα, μου φαίνεται λογικό, η προσδοκία να χτυπήσει ταβάνι. Οι λιγότερο άπληστοι-περισότερο λιπόψυχοι θα πάρουν τα κέρδη τους και θα πάνε στα ομόλογα (ελπίζω κι εγώ να καταφέρω να ελέγξω τον παρορμητισμό μου).
Εννοείται πως δίχως την ευρωστία των τραπεζών, το ΧΑ δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Εδώ θά΄μαστε όμως, σαν καλά ανεμοδούρια, μπορεί αν χρειαστεί να αλλάξουμε φορά.
ΥΓ καθώς όσο απομακρυνόμαστε χρονικά ενισχύεται η πιθανότητα λάθους => ενδέχεται το σχόλιο να αποδειχτεί "μπούρδα".
Στο λεξικό της Χρηματαγοράς:
hippy= θησαυρός
Όσον αφορά τις βιντεοπαρουσιάσεις έχει όψη και παρουσιαστικό εκλεπτυσμένου, σοφιστικέ και άκρως καλλιεργημένου στοχαστή (άποψη 4 θεατών από το περιβάλλον μου, που τον έχουμε παρακολουθήσει). Αυτό βγάζει.
hippy: Είναι ο trader που έχει δημιουργήσει τον όρο «λογαριασμός των παιδιών – δεν πωλείται», δίνοντας άλλη διάσταση στο χρηματιστηριακό θεσμό. Το ΧΑΑ δεν είναι (ή δεν είναι μόνο) στοιχηματικό κέντρο ή καζίνο. Μπορεί να είναι και μακροχρόνια επένδυση.
Για τον ΑΔΜΗΕ, ναι βεβαίως. Αν δεν σας κουράζει, θα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Και για την «Ελεύθερη Γνώμη», πιστεύω ότι οι αναδημοσιεύσεις εμπλουτίζουν το ήδη εκλεκτό περιεχόμενο.
Αποστολίνας: Ικανός. Ευνοήθηκε όμως και από τη χρονική συγκυρία. Σε εποχή μνημονίου έκλεισε καλές συμφωνίες ή έβρισκε πωλητές που πιέζονταν και του ήταν εύκολο μετά να πουλήσει τότε ή λίγο αργότερα σε καλύτερη τιμή ή να καταγράψει υπεραξίες.
Το ρίσκο που έχει αναλάβει με τις κατοικίες στο Ελληνικό είναι υψηλό για τα μεγέθη του. Μέχρι τώρα δικαιώνεται. Αλλά σκεφτείτε αύριο το πρωί να ξεκινούσε μια μεγάλη κρίση στην αγορά των ακινήτων.
H Οριλινα με NAV 30/6 στα 1,26 έχει σήμερα discount 36,5%, λίγο μικρότερο σε σχέση με άλλες ΑΕΕΠ. Δεν ξέρω πως αποτιμά το οικόπεδο στο Ελληνικό.
Από τα μισθωμένα ακίνητα η μεσοσταθμική μισθωτική απόδοση είναι 6,8% (υστερεί ως προς άλλες ΑΕΕΑΠ). Φυσικά αν βάλουμε και τα μη μισθωμένα, η απόδοση είναι αρκετά χαμηλότερη.
Μικρή εναπομένουσα διάρκεια μισθώσεων (3,8 έτη). Δεν ξέρω αν το λες κακό ή καλό.
Σώφρων ως προς το δανεισμό.
Καλημέρα
τα live τα ξεκίνησε ο Nikdan. Δεν είναι δίκαιο μόνο να παίρνεις δίχως να δίνεις. Έτσι και με έσουρε, για παρέα. Εμένα για να πω την αλήθεια μου με εντυπωσιάζει ο ΟΑΚ. Γνώστης ήρεμος, αναλυτικός, κατασταλαγμένος, ανεμοδούρι δίχως εμμονές. Σημαντικό προσόν για επενδυτή κατά τη γνώμη μου.
Ως προς την Orilina και τον κ. Αποστολίνα ....άψογος. Όπως πάντα.
Ερωτήσεις ημιμαθούς
1) Η εκλογή Τραμπ λέγεται ότι θα βοηθήσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Θα μπορούσε αυτό να ελευθερώσει την πίεση στον ΟΛΘ του "μπροστινού" Ιβάν Σαββίδη?
2) Στην BNB.BR τα δύο τελευταία χρόνια λογικά θα έχουν γίνει κάποιες προβλέψεις μειώνοντας την εναπομένουσα ζημιά διακράτησης των ομολόγων. Παρά τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ κέρδη δεν θα βγούν, πόσο λογικό είναι ωστόσο να περιμένουμε μια αναπροσαρμογή στην τιμή της?
ΑΔΜΗΕ (αντιγραφή από τον καλό επενδυτή dragoumano)
Τα νούμερα στην παρακάτω παρουσίαση αφορούν στον ΑΔΜΗΕ, όχι στον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Τα θετικά είναι τα εξής:
ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ p/bv
Ο αδμηε έχει, με βάση τα αποτελέσματα του 2023 τιμή προς λογιστική αξία (p/bv) γύρω στο 0,63. Η τιμή σήμερα είναι 0,96 δισ (τιμή μετοχής 2.12 ευρώ) και τα ίδια κεφάλαια ήταν στο τέλος του έτους 1,52 δις. Από το 2018, που ήταν το πρώτο πλήρες έτος που ο αδμηε λειτούργησε ως μη θυγατρική της δεη, τα ίδια κεφάλαια αυξάνονται κάθε χρόνο
Έτος Ίδια κεφάλαια
2018 1,03 δις
2019 1,33 δις
2020 1,36 δις
2021 1,40 δις
2022 1,43 δις
2023 1,52 δις
Ο πατέρας του value investing, ο Benjamin Graham, έλεγε ότι όταν αγοράζουμε μια εταιρεία σε τιμή μικρότερη από την λογιστική της αξία τότε την αγοράζουμε σε τιμή ευκαιρίας, είναι μια μετοχή υποτιμημένη σε σχέση με την αξία της. Ήταν ο δείκτης στον οποίο έδινε την μεγαλύτερη σημασία. Οι μαθητές και συνεχιστές του μετέβαλαν σταδιακά την θεωρία και έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλα μεγέθη με τον πιο διάσημο εξ αυτών, τον Warren Buffett, να δίνει έμφαση στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι ακόμη και σήμερα ο δείκτης αυτός είναι ένας δείκτης τον οποίον κοιτάζουν όλοι όσοι επενδύουν βάσει αξίας και το να αγοράζει κάποιος μια μετοχή σε p/bv μικρότερο από 1 δίνει όσο να ‘ναι μια ασφάλεια.
ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΚΕΡΔΗ p/e
Με βάση τα κέρδη του 2023 (116,5 εκ) έχει αυτήν την στιγμή p/e ίσο με 8,3, δηλαδή νούμερο εξαιρετικό. To 2024 , εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα κέρδη θα είναι αρκετά μεγαλύτερα. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο τα αποτελέσματα α τριμήνου όπου τα κέρδη ήταν 37 εκ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο που ήταν 29,5 εκ. Αν συνεχίσει έτσι και την υπόλοιπη χρονιά τότε τα φετινά κέρδη θα είναι γύρω στα 145-150 εκ, οπότε το forward p/e είναι περίπου 6,5! Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
ΚΕΡΔΗ ΕΙΣ ΝΕΟΝ (Αυξάνονται διαρκώς).
2018 341 εκ
2019 405 εκ
2020 438 εκ
2021 467 εκ
2022 491 εκ
2023 578 εκ
Άρα η εταιρεία καταφέρνει να κρατάει κέρδη αφού έχει κάνει τις επενδύσεις της και έχει πληρώσει μερίσματα. Ότι και αν αποφασίσει να κάνει στο μέλλον αυτά τα κέρδη (επενδύσεις, μερίσματα, επαναγορές ιδίων μετοχών) θα είναι θετικό.
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ
Το καθαρό περιθώριο κέρδους (καθαρό κέρδος/έσοδα) είναι πάντα μεγαλύτερο από 20% οπότε είναι ικανοποιητικότατο.
2018 33%
2019 42%
2020 30%
2021 24%
2022 20%
2023 30%
Τα αρνητικά είναι τα εξής:
ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ROE) ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ROC)
Πολύ χαμηλά νούμερα, μονίμως ROE μικρότερο του 10% και ROC μικρότερο του 8%
Έτος ROE ROC
2018 7,98% 4,78%
2019 7,94% 5,40%
2020 6,22% 4,00%
2021 4,94% 3,06%
2022 4,07% 2,42%
2023 7,68% 4,30%
Οι δείκτες αυτοί θεωρούνται πολύ σημαντικοί στις αγορές και οι επενδυτές δίνουν συνήθως πολύ μεγάλη σημασία στην απόδοση των κεφαλαίων. Προσωπικά, δεν είναι από τα νούμερα που θα κοιτάξω πρώτα πρώτα.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ
Η άποψη που έχω για την σπουδαιότητα των ελεύθερων ταμειακών ροών καθορίζεται από δύο αναμφισβήτητα γεγονότα. Πρώτον, ο Μπάφετ τις θεωρεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο των οικονομικών καταστάσεων και δεύτερον, ο Μπάφετ είναι πολύ πιο έξυπνος από μένα. Άρα ξεκινάω αποδεχόμενος ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές πρέπει να είναι θετικές, να είναι μεγάλες και να είναι αυξανόμενες.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει στον αδμηε. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι από το 2018 σταθερά αρνητικές.
Ο αντίλογος εδώ είναι φυσικά το ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, οπότε είναι λογικό σε αυτήν την φάση οι επενδύσεις να είναι μεγαλύτερες από τις λειτουργικές ταμειακές ροές και όταν κάποτε ωριμάσει η εταιρεία τότε η εικόνα θα αλλάξει. Πιθανόν και μακάρι. Όμως σε αυτήν την περίοδο το γεγονός είναι ότι τα νούμερα είναι αρνητικά.
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Ως αποτέλεσμα των αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών, ο δανεισμός αυξάνεται και σήμερα ο καθαρός δανεισμός έχει πλησιάσει το 1 δις με προοπτικές περαιτέρω αύξησης.
Έτος Καθαρός Δανεισμός
2018 86 εκ
2019 201 εκ
2020 508 εκ
2021 662 εκ
2022 774 εκ
2023 945 εκ
Για μένα, που έχω υπερσυντηρητική επενδυτική λογική, ο υψηλός δανεισμός είναι κάτι που απεχθάνομαι. Προτιμώ μια εταιρεία να έχει αν είναι δυνατόν μηδενικό δανεισμό κι ας της χαλάει αυτό κάποιους δείκτες, όπως πχ το ROE.
Και δυο λόγια για την σχέση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, αν και πιστεύω ότι αυτά είναι γνωστά στους περισσότερους.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει όλο κι όλο 3 μετόχους. Τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (51%), τον κρατικό ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (25%) και την κινέζικη State Grid (24%). Ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ (αυτής της εταιρείας αγοράζουμε τις μετοχές)
Ο ΑΔΜΗΕ διανέμει κάθε χρόνο το 50% των κερδών του στους τρεις μετόχους του κι έτσι ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παίρνει το 51% αυτού του ποσού. Στην συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δίνει το 95% του ποσού που εισέπραξε στους μετόχους του ως μέρισμα (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κρατάει το 5% του μερίσματος που εισπράττει από τον ΑΔΜΗΕ).
(φαντάζομαι πως το 5% αφορά το υποχρεωτικό αποθεματικό. Θα μπορούσε φαντάζομαι ο ΥΠΟΙΚ να εξαιρέσει τις εταιρείες holding από αυτή την υποχρέωση)
Χίππης
Όλοι γνωρίζουμε πως τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ προέρχονται από το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Το οποίο (απ΄όσο ξέρω) υπολογίζεται πάνω στα ίδια κεφάλαια συν τα δανειακά-εξαιρούνται οι επιδοτήσεις. Η τρέχουσα τιμή του WACC είναι 7,51% για το 2024 και θα μειωθεί σε 7,45% το 2025. Για τη διασύνδεση της Κρήτης η θυγατέρα εισπράττει 1% επιπλέον (δλδ 8,51%-8,45%).
Την επόμενη χρονιά κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει αναπροσαρμογή παγίων οπότε θα αυξηθεί η βάση επί της οποίας υπολογίζεται το έσοδο. Φαντάζομαι πως οι κρατικές και ευρωπαικές επιδοτήσεις, που εν τω μεταξύ έχουν αυξήσει τα ίδια κεφάλαια, θα επωφεληθούν από αυτό. Διάβασα πως το συνολικό μέρισμα της εισηγμένης για φέτος θα είναι 0,15 ανά μετοχή (υπόλοιπο 0,092). Έχω θέση στην εταιρεία.
Μετοχή για συνταξιούχους (με καλή υγεία). Έχω δύο κατά νου φίλτατε Χαρίλαε.
https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/765012/apokleistiko-merisma-0-15-evro-ana-metoxi-apo-admie
Το συνταξιούχους με καλή υγεία μου άρεσε χαχαχα.....γεια σου hippy!!
όταν μεγαλώσω θα γίνω γκουρού 😄 😂
Καλησπέρα σας.
Φίλε Ηλία με στενοχωρεί το "Για την ηλικία σας είστε καλά" που λαμβάνω ,έως τώρα. από τους γιατρούς που επισκέπτομαι.Λες και χρειάζομαι την υπενθύμιση τους,ξεχνιέται η ηλικία; Εγώ λοιπόν ο συνταξιούχος με υποθετικά καλή υγεία τον έδωσα τον ΑΔΜΗΕ προ εικοσαημέρου,λάθος ή σωστό θα δείξει. Με βάζεις πάλι στο λούκι να επαναγοράσω ΚΟΥΕΣ.Αστειεύομαι φίλε,διάβαζα προχθές ότι η unisystems είναι η αμέσως επόμενη του ΟΤΕ στα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου. Άρα έχεις δίκιο,ως συνήθως.
Καλέ φίλε και συνάδελφε Νίκο,
καθώς ο Μανουσάκης μας έχει φέρει ναυτία με τις κωλοτούμπες του, εκτιμώ σωστή την κίνηση σου στον ΑΔΜΗΕ. Εγώ έχω μέτρια θέση, αλλά σε τιμές πάνω από €2,33-2,35 τον βλέπω ουδέτερα. Για τους κυνηγούς μερισμάτων υπάρχουν κι άλλες "φθηνές" εταιρείες πχ ΕΧΑΕ που συνήθως ακολουθεί την κίνηση των τραπεζών. Με την πρώτη ύλη (πετρέλαιο) και τους ναύλους σε πίεση, νομίζω ότι και τα πλαστικά αποκτούν ενδιαφέρον (6% απόδοση μερίσματος τα ΠΛΑΘ, με ασήμαντη ωστόσο αύξηση μεγεθών στο 6μηνο). Προς το παρόν ούτε κι εγώ έχω ΚΟΥΕΣ. Νομίζω θα την βρούμε λίγο φθηνότερα (όπως και όλο το μαγαζί βέβαια). Τα καλά, στατιστικά, συνήθως τα βλέπουμε μετά τις 15 Δεκεμβρίου έτσι δεν είναι?
Κυριε Ηλια, πολλά απο τα ακίνητα που εξαγόρασε η μπρικ απο την ici ειναι μισθωμένα σε τραπεζα, την αλφα αν δε κάνω λάθος με συμβόλαια που λήγουν το 2027, σας ανησυχεί καθόλου το γεγονός οτι μπορεί να μείνουν κενά μετά το πέρας του συμβολαίου?
Σχετικα με την βελγιδα φίλη μας στα αποτελέσματα του 2023 με τα τοτε δεδομένα παρουσίασαν ενα σενάριο που θα οδηγήσει σε συνολική ζημία 6,1 δισεκ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας ελπίζω να το αναθεωρήσουν την επόμενη χρηση επί τα βελτίω.
3.2.7.6 Notes on the allocation of profit or loss for the financial year (note 37)
Κύριε Χρήστο ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Ως προς την ΜΠΡΙΚ. Κάποτε στο μπλογκ του κ. Μορφονιού που γράφαμε είχα μια διαφωνία με ένα χρήστη σχετικά με το μέλλον της ΑΡΑΙΓ. Εγώ ήμουν ο θετικός. Μου έγραψε: "Τι θα γίνει εάν πέσει ένα αεροπλάνο?". Κάπως έτσι μου φαίνεται η ιστορία με τα ακίνητα της ΙΝΤΕΡΚΟ.
Ως προς την ΒΝΒ.ΒR... κανονικά θα έπρεπε να έχω κάνω stop loss στο -10% max. Δεν έκανα. Δάσκαλε που δίδασκες κλπ κλπ. Το θέμα είναι τι κάνω τώρα. Ο κ. Μανώλης Βάρσος είχε γράψει στο παρελθόν την μεγάλη κουβέντα. "Πουλώντας σήμερα φθηνότερα δεν παίρνεις συγχωροχάρτι επειδή δεν πούλησε χθες ακριβότερα". Οπότε...προς το παρόν ημιανάπαυση με δαύτη.
ΑΔΜΗΕ: Πολλές ευχαριστίες.
Για να προσθέσω λοιπόν κι εγώ: Θυμάμαι τον αξιόλογο ΟΑΚ, για τον οποίο τόσα καλά γράψατε που έλεγε πρόσφατα (https://www.youtube.com/watch?v=zPItRO7W7HQ0) ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να τριπλασιάσει το μέγεθός της σε 6-7 χρόνια και να δίνει μερισματική απόδοση 15% έως 17% (από 5% και κάτι σήμερα). Το αιτιολογεί αναλυτικά, αλλά ως προς τα ποσά είναι υπερβολικός. Τέτοια νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι σημαντικό όμως ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι ενθουσιώδεις σε αυτό το βαθμό για την εταιρεία.
ΟΛΘ. Δεν μπορώ να κάνω τέτοιους συσχετισμούς. Ούτε μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων. [Αλήθεια τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες που του δέσμευσαν του Σαββίδη στην Ουκρανία και άλλων ρώσων ολιγαρχών σε άλλες χώρες θα τους τις επιστρέψουν πίσω;]
Όμως όταν τον είδα προ ημερών στα 20€ δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην αγοράσω το κάτι τις. Η εταιρεία αξίζει ανεξαρτήτως προσώπων ή καταστάσεων.
ΒΝΒ.BR Τα κέρδη θα αργήσουν και η τιμή της συγκεκριμένης κυμαίνεται δυστυχώς ανάλογα με τη μερισματική απόδοση που ανακοινώνεται κάθε χρόνο. Όμως είναι τόσο χαμηλά η τιμή της, είναι τόσο μαύρες οι προβλέψεις, διακρίνεται από τόσο μεγάλη χρηματιστηριακή απαξίωση, που μάλλον κάποια άνοδο μπορώ να δω, παρά πτώση. Η τρέχουσα τιμή είναι μάλλον τιμή ασφαλείας.
ΠΡΕΜΙΑ: Μα στο μυαλό σας είμαι; Κι εγώ αγόρασα προ ημερών γιατί είχα βάλλει ανώτατο όριο τα 1.14 με 1.15 maximum και η τιμή με καλούσε.
ΓΕΡΑΜΑΤΑ 1: Ο hippy δεν γερνάει. Πάντως πιο σοφιστικέ εμφάνιση τώρα, παρά νεότερος. Μουσάκι, τα σωστά γυαλιά. Κουλτουριάρης σωστός. Να ρωτήσω ποιος είναι ο στυλίστας; Θέλω τόσο πολύ να μάθω.
ΓΕΡΑΜΑΤΑ 2: Γράφετε για δύο μετοχές. Η δεύτερη μετοχή για καλά γεράματα, να υποθέσω ότι είναι ο ΟΠΑΠ;
ΓΕΡΑΜΑΤΑ 3: Ορίστε είπα καλημέρα και μπήκαν 2-3 στην κουβέντα. Σας φέρνω γούρι.
Καλή συνέχεια.
https://www.euro2day.gr/news/market/article/2272170/h-aktinografia-ton--20-small-caps-poy-vlepoyn-oi-a.html
Καλημέρα
Εννοούσα πως έχω δύο κατά νου συνταξιούχους με καλή υγεία φίλε Χαρίλαε. Έκανα λάθος, απολογούμαι χα χα. Με το συνάδελφο Νίκο είμαστε τρεις 😁 😄 😂
ΟΠΑΠ.....Έχω σημαντική θέση. Το 2026 λήγει και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί την άδεια για το Σκρατς και τα Λαχεία. Οι αποκλειστικές άδειες πάνε αρκετά αργότερα. Για τα αριθμολαχεία και τον επίγειο αθλητικό στοιχηματισμό λήγουν το 2030 (μαζί με το μπόνους της ελάφρυνσης φόρου), για το Eurojackpot το 2034, για τις Ιπποδρομίες το 2036. Επιπρόσθετα, η αποκλειστική άδεια λειτουργίας των 25.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα λήγει το 2035. Μακριά πολύ, δεν μας απασχολεί (νομίζω).
Ωστόσο είναι έξοδα, ο τσέχος θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του δυό χρόνια νωρίτερα. Ενισχύεται η υποψία ότι η κερδοφορία (και το μέρισμα) ίσως έχει πιάσει ταβάνι. Έχω κατά νου να ελαφρύνω-λίγο-τη θέση στα €16,70-17...τιμή στόχο που βλέπω-ελπίζω στην αρχή της επόμενης χρονιάς (ευσεβής πόθος).
Εξαετές swap rate (2.25 σήμερα) + 130 μονάδες = 3,53% το πράσινο ομόλογο της Εθνικής. Μικτό. Καθαρό 3%. Μισό από το αναμενόμενο μέρισμα των ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ κλπ.... 35% κάτω από την τρέχουσα απόδοση των εταιρικών ΠΡΕΜΙΑ, ΠΡΟΝΤΕΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ κλπ. Μας κλέβουν αλλά δεν μας νοιάζει. Άλλοι ζημιώνουν. Και άλλοι πληρώνουν (κάτοχοι αμοιβαίων).
Καλησπέρα.
Σας παρακολουθώ πολύ αραία πλέον, τσακώθηκα και με το Χίππυ για πολιτικά και δε μου έβγαινε κέφι να γράψω. Αλλά με τσίγκλησαν τα τελευταία μηνύμα. Για να μείνω στα χρηματιστηριακά:
Πέρσι τέτοιο καιρό πρέπει να ήταν που είχα πει δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν βλέπει που πάει ο Τιτάνας (καλά φυσικά και τον έδωσα πολύ νωρίτερα ακόμα και γω που τον πίστευα - κάπου στο 90% κέρδος τα έκανα όλα ΔΑΑ τελικά στα 8,30 και κουτσαίνω - αναμένω βέβαια μέρισμα με διπλή απόδοση επί του αρχικού κεφαλαίου να γλυκαθώ). Περίπου το ίδιο λέω φέτος για τον ΑΔΜΗΕ. Αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει επιδερμικά την έκθεση Ντράγκι θα καταλάβει και που κολλάει ο ΑΔΜΗΕ και ότι τα σχέδια του Μανουσάκη είναι φυστίκια μπροστά σε αυτά που προτείνονται για την ενέργεια. Και καλά ας πούμε δεν θα ακολουθήσουν τον Ντράγκι οι Ευρωπαίοι, θα πυροβολήσουν όμως και τα ήδη υπάρχοντα; Δηλαδή με τι καρδιά να πουλήσω μετά από το πρόσφατο εξάμηνο; Και άμα γίνει και μια αναπροσαρμογή παγίων με βάση την οποία υπολογίζονται και τα έσοδα γιατί να μείνει εδώ; Και με τα επιτόκια πτωτικά; Πρόσφατα έγινε η μεγαλύτερη μου θέση - αύξησα με απλά λόγια.
Η ΠΡΕΜΙΑ το Β εξάμηνο ξεκίνησε τη μίσθωση του ακινήτου της προς 8 εκ. Δηλαδή με ένα μόνο ακίνητο παίρνει το 7% περίπου της κεφαλαιοποίησής της. Στην ολοκλήρωση του πληθωριστικού κύκλου με την πτώση των επιτοκίων οι ΑΕΕΑΠ λάμπουν. Ενδιάμεσα πιέζονται. Η κρίση γραφείων αφορά την Αμερική. Στην Ελλάδα ποια γραφεία; Σε κώμα ήταν η χώρα μια δεκαετία τώρα. Κίνδυνος; Ε δεν ξέρω, να κάνει πολλά ανοίγματα και να πέσει έξω το καράβι; Μπορεί αλλά η Ελληνική αγορά ακινήτων μάλλον καλά κρατάει (όχι για τους Έλληνες δυστυχώς, για τους ξένους επενδυτάς που μας την είπαν 4η φθηνότερη στην Ευρώπη)
Φοβερά αποτελέσματα εξαμήνου και από ΛΟΥΛΗ και χωρίς μαγικά με χρηματοοικονομικά προιόντα (απ'ο,τι είδα) που αν ετησιοποιηθούν δίνουν ένα P/E στο 5. Παίρνω μερίσματα (περίπου 5% απόδοση και βαστάω, προφανώς για γερό στομάχι (λόγω επειδή άλλες τρέχουν, όχι ότι δεν την πιστεύω).
Έχω ανοίξει μεγαλούτσικη θέση και σε ΟΛΘ στα παρόντα (πλέον φθηνότερος από ΟΛΠ, ουσιαστικά άλλαξα άτι άντε να δούμε).
Και σε EXAE, ΕΥΑΘ από το καλοκαίρι (κάπου στα 3.30 EXAE και 3,10 ΕΥΑΘ πήρα τον Αύγουστο στην πτώση του carry trade).
Σχολιάζω μόνο ότι έχω.
Μεγάλος μου φόβος να βάλουν το χέρι στο μέλι με το φόρο μερισμάτων και να τον ανεβάσουν από το 5%. Προφανώς αρκετές μετοχές θα υποστούν re-rating και το ανάλογο ξύλο.
Ναύτη και να θέλεις να τσακωθείς με τον Hippy για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς. Δεν θυμάμαι το λόγο αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Εχετε να προσφερετε και οι δυο. Και ειστε και οι δύο καλα παιδιά. (ωραιο το παιδιά ε Ηλία?) Παντως, μην ανησυχεις, οσο ειναι ο Κυριακος πάνω, ο φορος στα μερισματα δεν θα αυξηθεί 👌.
Κατά τα άλλα το επίπεδο εχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες αλλά πολύ χαμηλό beta βρε παιδιά. Βαλτε λιγη αδρεναλινη😜
Μιχαλη επιδιώκω να είμαι από αυτούς που θα έχουν χαρτιά στην πτώση (για να έχω και στην άνοδο). Τουτέστιν η ρευστότητά μου γενικά δεν πέφτει και πολύ.
Υψηλό beta θα έπαιζα με λίγα από τα διαθέσιμα μου που για μένα δεν αξίζει τον κόπο. Σε μπακαλική προτιμώ να πάρω 50% με το 10% του κεφαλαίου μου παρά 100% με το 5%.
Κάθε στιγμή υπάρχουν δύο τύποι ρίσκου, το συστημικό και το ατομικό.
Αυτή τη στιγμή πιστεύω το συστημικό είναι πάρα πολύ ψηλά, δε γίνεται να έχεις αναμμένα σπίρτα σε ένα δωμάτιο με βενζίνη και μονίμως να γράφεις νέα υψηλά. Είναι μια κάποια επιβεβαίωση ότι οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στην ευφορική φάση - φάση άρνησης των δεδομένων.
Οπότε αφού πιστεύω ότι το συστημικό ρίσκο είναι ψηλά, προσπαθώ να ελαχιστοποιώ το ατομικό.
Τούμπαλιν το χαμηλό συστημικό ρίσκο προκαλεί διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ατομικού ρίσκου (γιατί ευνοούνται τα προτέρα ημιθανή χαρτιά).
Αν είσαι ο Μιχάλης πας καβάλα την ΙΝΚΑΤ και δεν ακούς κανένα βέβαια.
ΥΓ. Εδώ που τα λέμε έχω την πεποίθηση ότι όλοι κάπου στα 25 σταματούν να μεγαλώνουν. Απλά το σώμα μερικές φορές δεν ακολουθεί το μυαλό 25άρη
@ mixalios
"Βαλτε λιγη αδρεναλινη"😜
Αύριο θα μπούν τσουβάλια αδρεναλίνης....με την ελεύθερη-φαντάζομαι-διαπραγμάτευση των 359.469.360 νέων μετοχών της τρ. Αττικής
Ο ορίζοντας θολός μεν....αλλά....ο τζόγος ανίκητος. Κατά τη γνώμη μου η μετοχή πρέπει να ανοίξει κάτω από 0 ,50 (τιμή που δίνει 10% κέρδος στους συμμετέχοντες). Θεωρώ πολύ επικίνδυνες τις εντολές market στο preopening. Είτε για αγορά είτε για πώληση. Και μεθαύριο μέρα είναι.
Ναύτη μου νερό κι αλάτι...οι λέξεις παραγράφονται...η εκτίμηση στο ταλέντο σου ΟΧΙ !!
Καλημέρα, λάθος φαντάστηκα....σκαλί σκαλί η κάθοδος
Εγω Ηλία, να δωσω θερμα συγχαρητήρια στα παλικάρια που εβγαλαν 19000 ευρω απο την τσεπη τους για να αγορασουν ΑΤΤ στα 4 ευρω. Τελικα, υπαρχουν λεφτα για πεταμα.
Ηλία νομίζω ο μέσος επενδυτής και ο μέσος παίχτης ούτε που έκατσε να κάνει τους υπολογισμούς για τις νέες μετοχές της ΑΤΤ. Πήγα να το παρακολουθήσω λίγο από περιέργεια μπερδεύτηκα το άφησα. Εννοώ ότι αρκετοί μαριδαίοι ίσως δεν έχουν υπολογίσει κάν που είναι το κέρδος και αν συμφέρει στα 50 λεπτά ή στα 4 ευρώ. Στο κοντινό παρελθόν ο κόσμος αγόραζε χαρτιά επειδή του το είπε ο επιστάτης που του το είπε ο γείτονας του που έχει ένα μπατζανάκη που δουλεύει στην τάδε χρηματιστηριακή και ξέρει, και αυτό αρκούσε ως λόγος να αγοράσει κανείς αχαχα
Με την πρώτη ματιά έτσι είναι Ναύτη μου. Κοιτάζοντας από άλλη γωνιά οι σημερινές συνθήκες απαιτούν άλλη προσέγγιση όπως ακριβώς υποννοείς. Πρώτον οι προχθεσινοί συμμετέχοντες ήταν 500,000. Σήμερα είναι 5000 και το 1/4 αυτών διαβασμένοι ή τουλάχιστον μελετηροί στην πληροφορία των μπλογκς. Δεύτερον σήμερα υπάρχει το αντίδοτο στις εξαλλοσύνες (sort selling) που δεν είχε το πλήθος το 2000. Συνεπώς-σε ότι τουλάχιστον με αφορά-σεβασμός στον αντίπαλο.
Μου έκανε εντύπωση πάντως ότι έδωσες τον ΟΛΠ. Η εταιρεία έχει εξαιρετική διοίκηση και προχωρά με σχέδιο. Master plan σε εξέλιξη (όπως και το ΔΑΑ). Προσωπικά δεν πουλώ τίποτα ακολουθώντας τη ρήση του δασκάλου μας
https://www.forbesgreece.gr/story/3273009/peter-lynch-stis-metoxes-megalon-epixeiriseon-o-kairos-pou-perna-einai-terastio-pleonektima
Βέβαια έχω θέση και στον ΟΛΘ, από παλιά, περίπου στο 1/4 του ΟΛΠ σήμερα λόγω της αντίθετης κίνησης των μετοχών στο ταμπλώ και φυσικά ματώνω. Σταθερά ισχύει το ρητό: "Για να ανέβει το χαρτί πρέπει να το θέλει το αφεντικό". Στην ΑΤΤ (όταν με το καλό φθάσει 50 λεπτά) πιστεύω πως θα διαβάσω "πληρωμένες" αναλύσεις του στυλ "κεφαλαιοποίηση Οπτιμα 950 εκατ με 28 καταστήματα ενώ η Αττικής έχει 770 εκ. με 37 καταστήματα, πλήρως εξυγιασμένη με κόκκινα <3%, μέρισμα κλπ κλπ" ....μπούρδες που αρέσουν στο υπόλοιπο 3/4 των παικτών που βαριούνται να μελετήσουν.
https://www.euro2day.gr/news/market/article/2272642/zestoi-oi-thesmikoi-gia-tis-mikres-eishgmenes-ths.html
Χίππυ, ανάποδα, όταν είχα μόνο ΟΛΠ δε με ρώτησες γιατί δεν έχω καθόλου ΟΛΘ! (είχα για κάτι μήνες ντάξει και το μετάνιωσα γρήγορα)
Γιατί ο ΟΛΠ είχε 13-15 ευρώ κάποτε και ο ΟΛΘ 25!
Αγόρασα περίπου 21,5 (πήρα και μέρισμα στις μισές μετοχές, τις άλλες τις πήρα μετά το μέρισμα στα 21 αν θυμάμαι καλά).
Αύξηση κερδών 60% στο εξάμηνο μετά από αύξηση τιμολογίων! Και ντάξει έχει μάστερ πλαν και μπορεί να μην αυξήσει το μέρισμα, και πάλι δεν είναι εντυπωσιακό? Οι σειρήνες μου φώναξαν να αγοράσω.
Για τον δε ΟΛΠ, ο Lynch το έλεγε κυρίως για εταιρείες με τεράστιο ROI KAI δυνατότητα άπειρης επέκτασης, βλέπε Home Depot (νομίζω σε όλες τις συνεντεύξεις του γκρίνιαζε ότι πούλησε νωρίς?). Τα Home Depot έβγαζαν καταστηματάκια σα μανιτάρια, ο ΟΛΠ πόσα υποκαταστήματα να φτιάξει; Ας μην παρεξηγηθώ, είναι ΦΘΗΝΟΣ και έχει περιθώρια ανόδου ακόμα. Αλλά ο ΟΛΘ είναι πιο φθηνός, το μάστερ πλαν θα γίνει, και στα συν ο ΟΛΠ μένει πίσω από το κακό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας - ζόρικο να βάζεις φορτηγά από την Αθήνα. Ο ΟΛΘ επίσης μου φαίνεται πιο "υφεσιακός" εμπλεκόμενος στο εμπόριο των Βαλκανίων, έτσι ένα προαίσθημα, καλοί και οι Κινέζοι (και με έχουν πληρώσει υπέροχα - η πιο επιτυχημένη επένδυσή μου σε όρους ποσοτικής επιστροφής!!). Στα συν ο ΟΛΘ πλέον βγάζει ένα ετησιοποιημένο P/E στο 8. Δεν έχει βρεθεί τόσο χαμηλά, συνήθως έπαιζε στο 12+.
Όσον αφορά το μέρισμα, προτιμώ ΔΑΑ. Είναι νομίζω η μόνη εισηγμένη που τα κέρδη της εξαρτώνται σε πραγματικό χρόνο από τον πληθωρισμό, δηλαδή υπάρχει στην παραχώρηση που έχει συναφθεί. Βρέξει χιονίσει τα κέρδη θα αναπροσαρμόζονται κατά το ήμιση περίπου για τον πληθωρισμό (+πωλήσεις retail + parking κτλ). Το ακραίο; Μπορεί να τα ζητάει μερικώς και αναδρομικά! Δηλαδή αυτό κάνει τώρα, παίρνοντας κέρδη που δεν πήρε στον Covid. Δηλαδή τα ζύγισα και προτιμώ θεμέλια με ΔΑΑ (προς το παρόν με κοροιδεύουν βέβαια - με το δίκιο τους 8,30 ΜΤΚ έχω). Και στα 40-50 λεπτά μέρισμα που είναι πιο λογικό (όταν σταματήσει να παίρνει από το μαξιλαράκι του Covid) και πάλι καλά είναι (φέτο λογικά περισσότερο με βάσει τις υποσχέσεις).
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΟΛΑ (και ας θέλω). Θυσίασα τον ΟΛΠ.
Πρόσφατα έδωσα και την ΙΝΤΕΚ (μαζί σχεδόν την είχαμε ανοίξει τη θέση αν θυμάμαι καλά, κάπου στα 3,30) και τα έκανα όλα ΕΛΛ στα 13,8. Ξενέρωσα με τον Λάμπρο όταν έδωσε τα καπάκια μπουκαλιών. Το καλύτερο asset, άμα νευριάζω τα δίνω να ηρεμήσω. Άσε που ντάξει η ΕΛΛ το ελάχιστο δυνατό δίνει. Δηλαδή τι άνοιξη θα ζήσει η Ελλάδα με την ΕΛΛ ημιθανή; Και άμα δε ζήσει άνοιξη ελπίζω τουλ να παίρνω το μέρισμα. Τζογος απαγορεύεται δια ροπάλου εκτός και αν βρίσκομαι σε πρωτοχρονιάτικο τραπέζι (και αυτό ανάλογα τα κέφια).
Το χαρτοφυλάκιο πλέον είναι μερισματικό και βλέπουμε. Δε θα πω όχι σε αυτές τις αποδόσεις (εμένα μου φαίνονται ακραίες σε πτωτικό περιβάλλον επιτοκίων. Εξαίρεση καπως οι ΜΕΒΑ, ΛΟΥΛΗΣ και ΠΡΕΜΙΑ από μικρομεσαίες που διακρατώ (και αυτές δίνουν μέρισμα βέβαια - τις έχω αναλύσει γιατί βαριέμαι να ξαναγράφω τα ίδια).
ΜΕΝΤΙ τη μικρή θέση που είχα ανοίξει (ευτυχώς!) δεν την επέκτεινα και τη σκότωσα με χασούρα 20% (έβαλα άλλα τόσα και τα έκανα ΕΧΑΕ γκανιότα στα 4,30 - διορθώνω γιατί έγραψα 3,30- και ησύχασα)
ΥΓ. Για κάποιους του περιβάλλοντος μου, το ότι επενδύω χρηματιστήριο θεωρείται τζόγος. Και αν γίνει στραβή θα βγουν σταλεγάκηδες. Γι'αυτό πλέον τα μοιράζομαι με τον εαυτό μου και με κανά online forum στην ησυχία της ανωνυμίας.
Η πλέον αντιπαιδαγωγική φράση κατά τη γνώμη μου είναι "εγώ σου τά΄λεγα". Ευτυχώς το έμαθα νωρίς, πριν μπω στην τάξη για μάθημα, πριν αποκτήσω τα παιδιά μου. Οπότε από μένα κριτική ΔΕΝ θα ακούσεις. Σύσταση για χαρτί εάν με ρωτήσει κάποιος ναι, κριτική όχι.
Έχω αρκετή θέση στην εταιρεία. Και στο χαρτοφυλάκιο της κυράς που ενίοτε μου γκρινιάζει. Μακάρι να επαληθευτεί ο κ. Λιάγκος (αχυράνθρωπος νομίζω) και να κάνει αυτά που είχε υποσχεθεί ο Σαββίδης (μπροστινός νομίζω) από το 2016. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μας τά΄πε ο μικρός υπουργός Καραμανλής 2-3 φορές. Καθώς εκλέγεται στη Μακεδονία τον πίστεψα ο ανόητος. Τέλος πάντων. Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία (αμήν και πότε) θα βοηθήσει.
Μπορεί η διοίκηση να μην είναι η καλύτερη Χίππυ, αλλά τα μερίσματα είναι σταθερά καλά! Για την διοίκηση ναι δεν έχω να πω και πολλά/δεν γνωρίζω. Αλλά τα λιμάνια είναι μια επιχείρηση που δεν θέλουν και ιδιοφυίες για να λειτουργήσουν. Συγκυρίες θέλουν. Και ξαναλέω, ετησιοποιημένο P/E 8, εκτόξευση κερδών 60% στο εξάμηνο. Όσο τον παρακολουθώ δεν τον έχω ξαναδεί εκει. Τα ίδια περίπου είχαν γίνει και με τον ΟΛΠ, η μετοχή εβγαζε καλά αποτελέσματα και δε σήκωνε κεφάλι (νομίζω ήταν το καλοκαίρι μετά την Ουκρανία που είδε κάτι απίστευτα χαμηλά 13 ευρώ ενώ είχε βγάλει τέλειο εξάμηνο). Ξέρω γω, θα δούμε δεν είμεθα και παντογνώστες (αλλιώς θα τα χα βάλει όλα ΟΛΘ!). Όσο για την κυρά σου, υπάρχουν και χειρότερα από το να είσαι εγκλωβισμένος σε μετοχή με 6,5% μερισμ απόδοση (με βάση τα περσινά κέρδη ξαναλέω, φέτος εκτοξεύτηκαν). Έχει και το Βόλο πλέον για συνεργασίες και περαιτέρω ανάπτυξη. Ας μένουμε στη θετική σκέψη.
Απ΄το στόμα σου και στου θεού τ΄αυτί, Ναύτη 😎
ο ΟΛΒ βέβαια πανάκριβη αγορά, 2πλάσια απ΄το δεύτερο 🫤
Αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια των λιμενικών τελών στον ΟΛΒ, το ΦΕΚ
https://www.metaforespress.gr/naftilia/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB/
Αναπροσαρμόζονται Χίππυ, και όχι προς τα κάτω. Υπομονή συμμέτοχε.
Δηλαδή εσύ ως μέτοχος θα ήθελες την Goldair στη γειτονιά σου; Κάθονται και αποτιμούν τα μονοπώλια με όρους κλασικών επιχειρήσεων, λες και μπορούν να φυτρώσουν ξαφνικά άλλα 10 λιμάνια. Δεν είναι μόνο τι κέρδισε ο ΟΛΘ, είναι και τι θα έχανε αν ερχόταν άλλος. Η προσκόλληση στους αριθμοδείκτες (P/E, EV/EBITDA κτλ κτλ) κάτι λέει αλλά δε λέει και τίποτα, εξαρτάται την περίπτωση. Κοιτάμε τα δέντρα και χάνουμε το δάσος - και μετά λένε οι βιαστικοί παντογνώστες "δεν λειτουργούν τα θεμελιώδη". Τα θεμελιώδη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους αριθμοδείκτες, μια χαρά τιμή τον αγόρασε. Που να ξεκινήσει και η αύξηση των τιμολογίων + δυνητικές συνεργασίες με ΟΛΘ.
https://www.goldmansachs.com/insights/articles/how-draghis-plan-for-electrification-could-jumpstart-europes-economy
Europe should increase overall investment by about €800 billion ($867 billion) A YEAR, according to a report on European competitiveness from Mario Draghi, former head of the European Central Bank. More than half of that sum would be for clean energy (€300 billion) and electric mobility (€150 billion). Draghi was asked by the EU to examine how to boost private investment and close the productivity gap with the US.
“We see the plan as bullish for utilities,” (!!!!) Alberto Gandolfi, head of the European utilities for Goldman Sachs Research, writes about Draghi’s competitiveness analysis.
Χώρια των ανωτέρω, ο Μάρκο Ρούμπιο, ανερχόμενος/προτεινόμενος Υπ Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι μεγάλος υποστηρικτής της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Θεωρώ πως οι συνθήκες είναι ώριμες για επανάληψη του έργου Santa Bonus 2025. Δεν συμμερίζομαι , σέβομαι όμως τις ενστάσεις καλών παικτών σε άλλα μπλογκ. Βασικός λόγος που με προβληματίζει είναι η αναποτελεσματικότητα μελών της κυβέρνησης να απορροφήσουν τα χρήματα που υπάρχουν στο ΤΑΑ (εξαιρώ τον Άδωνη-δεν πολιτικολογώ, γράφω αυτό που παρατηρώ). Τα λιμάνια, ευτυχώς, επηρρεάζονται λιγότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο ΑΔΜΗΕ όμως στον οποίο επίσης έχω σημαντική θέση, τα χρειάζεται. Επειγόντως.
Έχω μεγάλη συμπάθεια στον γονιό Λούλη, με τον οποίο έχω συνομιλήσει εκ του σύνεγγυς. Μετά από γενική συνέλευση (εννοείται). Τόσο σαν ικανό επιχειρηματία, όσο και σαν καλό άνθρωπο. Ωστόσο ποτέ δεν θα αποκτήσω θέση στην εταιρεία. Όπως και καμιά άλλη στον κλάδο τροφίμων. Έχω επηρεαστεί αρνητικά από την αραβική άνοιξη το 2010. Προτιμώ εταιρείες ενέργειας και πληροφορικής που φαίνεται πως θα είναι μονίμως στο προσκήνιο την προσεχή 10ετία.
Ασχετο...ο Γεωργιάδης (ΠΡΕΜΙΑ) αγοράζει μετοχές της εταιρείας του. Καθώς είναι ψιλομπαγάσας μπορεί να σημαίνει κάτι. Αναφέρομαι φυσικά στις δυό ΑΜΚ του 2025 σε υψηλότερες τιμές. Η μικρή των νορβηγών σίγουρη, η μεγάλη του skyline απαραίτητη.
Συμφωνώ Χίππυ. Γι'αυτό δεν βάζω όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Απλά προσπαθώ να λαμβάνω υπόψιν το που θέλουν να μας πάνε.
Για το ΛΟΥΛΗ εμένα με ενθαρρύνει η πρόσφατη επέκταση καταστατικού προς το εμπόριο (+άλλα). Το εμπόριο είναι άλλο επίπεδο, να δούμε. Το ίδιο και οι μεγάλες αγορές μετοχών απο πολλούς insiders, οι οποίες εντάθηκαν τελευταία. Και εν πάσει περιπτώση την έχω τόσο καιρό, δεν θα την δώσω τώρα που το P/E είναι στο 5-6... Ο γόνος Λούλης μου φαίνεται γάτος, σπουδαγμένος εξωτερικό με πολλά ερεθίσματα. Την μαγκιά με τα interest rate swaps πέρσι δεν την κάνεις άμα πάς με το σταυρό στο χέρι ή αν είσαι παραδοσιακών αρχών. Έχω μεγάλη θέση στην εταιρεία η οποία χτίστηκε σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια. Περίπου κάθε φορά που αγόραζε ένας insider αγόραζα και γω από πίσω λίγα. Ο φίλος μας ο Lynch έλεγε υπάρχουν πολλοί λόγοι να πουλήσει insider αλλά μόνο ένας να αγοράσει (πιστεύει θα πάει πάνω). Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά όταν το κάνουν διαφορετικοί insider εκεί μπαίνεις σε περισσότερες σκέψεις.
Και σε παρόμοιο κλίμα, για τον Γεωργιάδη το πρόσεξα και γω. Δυσκολεύομαι να δω πως θα πετύχει νέα ΑΜΚ με το ιστορικό της προηγούμενης, γιατί να μην κυνηγήσουν ομολογιακό με τα πτωτικά επιτόκια; 10% του χ/φ είναι στην ΠΡΕΜΙΑ με ΜΤΚ 1,11. Έχω έναν αδρό στόχο να βάζω μέγιστο 10% του χ/φ σε ΑΕΕΑΠ, ανάλογα το κλίμα. Οπότε αγορές στοπ. Δεν έχω σκεφτεί ακόμα που θα έδινα, θέλω να δω λίγο πως προχωρά η κατάσταση. Αισθάνομαι ότι μου αφήνει περιθώρια να σκεφτώ η έναρξη της μίσθωσης του κτιρίου της ΑΑΔΕ στο Β εξάμηνο (8 εκ./έτος εγγυημένα για τα επόμενα 12 έτη) και η πιθανή πτωτική πορεία των επιτοκίων (ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλαδίτσα μας φορολογεί τις ΑΕΕΑΠ και με βάση τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, οπότε το χτύπημα για τις Ελληνικές ΑΕΕΑΠ είναι διπλό, δεν είναι μόνο στο δανεισμό).
https://www.euro2day.gr/news/highlights/article/2273493/varies-kathgories-kata-vaggelh-marinakh-gia-thn-yp.html
Το είχαν γυρισει Mega, Βήμα και Νέα. Ε μετα απο αυτο θα βλέπουμε καθημερινά ρεπορτάζ για ακριβεια, οτι διαφώνησε ο Κακλαμάνης, τις δηλωσεις Σαμαρά, Καραμανλή και το ποσο καλός ειναι ο κραταιός Νικόλας...
Μπράβο στον ανακριτή κ.Τζιούβα...παρά τη ματαιότητα ως προς το αποτέλεσμα. Πάμε για Noor 2. Η αυξημένη κριτική-πίεση, κατα τη γνώμη μου ήδη υπερβολική, ελπίζω να κάνει αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση.
Καλησπέρα
αντί σχολίου θα ποστάρω μια ιστορία του φιλόσοφου των αγορών Αντρέ Κοστολάνι:
Είχα (λέει) ένα πολύ πλούσιο Εβραίο πελάτη. Στην μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου το1987* τον ενημέρωσα πως τα πράγματα ήταν δύσκολα και ίσως έπρεπε να μειώσουμε λίγο την έκθεση του χαρτοφυλακίου. Με κοίταξε για λίγο σοβαρά και μετά μου απάντησε:"κύριε Κοστολάνι επέζησα από τα στρατόπεδα του Μαουτχάουζεν και του Μπέλζεκ...θα με τρομάξει νομίζετε μια χρηματιστηριακή πτώση?"
*https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7_%CE%94%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1_(1987)
Με την χώρα στην Ευρώπη, σχέσεις με τους γείτονες καλύτερες από ποτέ, σταθερή φιλελεύθερη κυβέρνηση, υγιείς εταιρείες με καλό μέλλον όσο φτάνει η ματιά μου στον ορίζοντα, κέρδη και μερισματικές αποδόσεις 5-6-7%, ευρωπαϊκά κεφάλαια (ΤΑΑ) να περιμένουν σχέδια ανάπτυξης, πτώση επιτοκίων...και...πρόσφατη χρηματιστηριακή γνώση από την Ρωσική εισβολή, από την πανδημία covid, από τον εισβολέα συριζανελ-Μπαρουφάκη...και το ΧΑΑ τάχα θα πέφτει ενώ τα ξένα ξαδέλφια του δεν μασάνε....
τι να πω....αυτό να δω κι ας φαληρίσω
Καλημερες! Απολύτως συμφωνος Ηλια. Ολα βέβαια εχουν να κάνουν με τον χρόνο. Ο μακροπροθεσμος τις επιθυμεί αυτές τις διακυμάνσεις αρκεί να εχει ρευστότητα (ή να πουλήσει ΤΕΝΕΡΓ και ας χασει 20 λεπτά...)
Ακριβώς έτσι Μιχαλιό μου...ωστόσο υπάρχει και καλύτερο...να αγόρασες το ομόλογο CMPB1 προ μηνός μετά την ανακοίνωση της πρόωρης αποπληρωμής την επόμενη Δευτέρα 25/11 και να πας ταμείο σε 5 μέρες...κέρδος βέβαια μικρό, 1%, ετησιοποιημένο όμως 12%.
Πηρα Αττικής στο κλειδωμα το πρωί και ΔΕΝ πούλησα. Οχι απο επιλογή αλλά γιατί υπαρχουν κάποιοι περιορισμοί στη δουλειά να μην κανουμε intraday. Πηρα λιγα αλλα για μεροκάματο αξιζε. Ή θα πουλήσω αύριο γυρω στα 65 ή θα αγορασω κι άλλα οταν θα μπουν οι μετοχές απο τα warrants.
Κράτα Εξαρχόπουλο Κράτα...ως του Δεκέμβρη τα μαντάτα...
1 δις (κεφαλαιοποίηση OPTIMA : 1,620 δις (μετοχες ΑΤΤ) = 0,62 τιμή στόχος ΑΤΤ (γνώμη μου, απολύτως αυθαίρετη)
Εκεί έδωκα τα πρώτα και θα είμαι ευτυχής εάν ολοκληρώσω...ο τζόγος δεν μου πάει πια, τον πατησε ο χρόνος
Ο κώδικας του Χαμουραμπί έλεγε ότι αν ένας χτίστης χτίσει ένα σπίτι και το σπίτι γκρεμιστεί επειδή δεν έχει καλά θεμέλια και σκοτώσει το σπιτονοικοκύρη, τότε θα πρέπει να πεθάνει ο χτίστης, αν σκοτώσει το γιο του σπιτονοικοκύρη τότε θα πρέπει και ο χτίστης να θυσιάσει το γιο του κοκ
Στη μεσαιωνική καταλονία, στη φιλοσοφία του κωδικα του Χαμουραμπί, αν μια τράπεζα χρεοκοπούσε, τότε οι τραπεζίτες έτρωγαν νερό και ψωμί μέχρι να βρουν τα χρήματα των καταθέτων, και αν ένα χρόνο μετά δεν είχαν διορθώσει την κατάσταση, τότε μπορεί να το πλήρωναν και με τη ζωή τους. Τόσο έμφαση έδιναν στο ρόλο του τραπεζίτη.
https://vocal.media/history/medieval-catalonia-s-harsh-justice-for-bankrupt-bankers
Στον 21ο αιώνα, οι τραπεζίτες κοιτούν να μεγιστοποιήσουν τα μπόνους, και αν η τράπεζα χρεοκοπήσει θα καθαρίσει το κράτος. Δηλαδή τους δίνω μπόνους αν πάνε καλά, αλλά δεν τους τιμωρώ άμα πάνε άσχημα. Περίπου σα να πετάει ένας πιλότος το αεροπλάνο από το σπίτι του με προσομοιωτή.
Φυσικά δεν είμαι νοσταλγός του...Χαμουραμπί. Απλά μιλάω για το σαθρό του συστήματος όπως έχει εξελιχθεί. Αυτός που παίρνει το ρίσκο θα πρέπει ταυτόχρονα να παίρνει και μέρος της ζημιάς. Αυτό που γίνεται τώρα είναι απίστευτο. Και θα χρειαστεί να αλλάξει αλλιώς θα συνεχίσουν να προκαλούν κρίσεις με φοβερά πυροτεχνήματα και με χρηματοπιστωτικά μέσα που υποννοούν ότι τα καταλαβαίνουν μόνο επειδή εμφανίζονται στον πελάτη με τη γραβάτα. Αυτό ακριβώς έγινε με τα collateralized debt obligations (CDOs) του 2008 και ανατίναξαν το σύμπαν.
Και όσο η κατάσταση παραμένει ίδια, καταλήγω στο σύστημα Ρεχάγκελ που μερικές φορές αναφέρει ο Χίππυ (να μη φάμε γκολ). Στο μεταξύ δεν θα μπω σε αεροπλάνο που το πετάει ο πιλότος από το σπίτι του (σε λιανά δεν πρόκειται να αγοράσω τράπεζα, πλην ΕΛΛ η οποία είναι αρκετά "ρυθμισμένη" η λειτουργία της οπότε δεν θα την έλεγα τράπεζα με κλασική έννοια προφανώς)
ΥΓ. Καταλαβαίνω Μιχάλη ότι μάλλον είσαι στον χρηματοπιστωτικό τομέα (από το προηγούμενο σχόλιο). Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν αξιόλογοι του χώρου και φυσικά δεν αφορά εσένα, καθώς σε θεωρώ συνειδητοποιημένο. Επίτρεψε μου όμως να πω ότι μια μεγάλη μερίδα είναι άμπαλοι.
Καλησπέρα σε όλους!
Στον φίλτατο επενδυτή hippy, να προσθέσω από το βιβλίο του κοστολάνι τον διάλογο με τον καθηγητή πανεπιστημίου που έλεγε: "αυτά που διδάσκω στα έδρανα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πράττω στο χρηματιστήριο"! Μαζί με το επικό "γεμάτο βλάκες"! Το παραπάνω το βίωσα και εγώ με καθηγητή που ήταν πρόεδρος στο ΔΣ εταιρίας το 1999: όταν το ρώταγα για χρηματιστήριο, αλλά έλεγε στο αμφιθέατρο και άλλα διάβαζα τότε στην "ΑΞΙΑ" και τον "ΣΎΜΒΟΥΛΟ"!😁😆
Εν τω μεταξύ, το βιβλίο του μεγάλου δάσκαλου κοστολάνι, έχω την εντύπωση ότι σταμάτησε η κυκλοφορία του ("η ψυχολογία του χρηματιστηρίου")!
Για τον Dow Jones, έχω να πω ότι απαρτίζεται από τις 30 καλύτερες μετοχές και όταν μια ή 2 δεν πάνε καλά, την βγάζουν σπο το δείκτη και βάζουν άλλη στη θέση τους! Άρα ο δείκτης που είναι buy and hold, θα ανεβαίνει μακροπρόθεσμα συνέχεια, άρα όλα τα χρηματιστήρια θα ανεβαίνουν! Και με τράμπ που είναι άνθρωπος της αγοράς (η "τρέλα" του με ανησυχεί λίγο), ηαγορά θα πάει καλά όπως τη περίοδο που κυβέρνησε.
Εν τω μεταξύ, είμαι σε φάση μελέτης και αγοράς των μεζζ και ειδικά το ΦΒΜΕΖΖ! Έχει μόνο 9λ και δίνει κάθε χρόνο επιστροφή κεφαλαίου! Έχω και γνωστούς με πολλά χαρτιά που για το συγκεκριμένο χαρτί δεν ανησυχούν! Τα χαρτιά αυτά ενώ ξεκίνησαν αλογομούρικα, εξελίσσονται σε "hot investing (???) story".
Χαίρετε
Τράπεζες = 60% καθημερινού τζίρου = πες μου πως θα κινηθεί ο δείκτης να σου πω που θα πάνε.
Ο κ. Βαρουφάκης το 2011-2013 συνήθιζε με άρθρα του να ενημερώνει-κατακεραυνώνει την "τραπεζοπτωχοκρατία" και τις συνέπειες της. Όσοι άκουσαν-τον κατά τα άλλα "τζογαδόρο" Γιάνη-γλύτωσαν αρκετά χρήματα.
Προσωπικά όπως έχω πει, θεωρώ πως ο καλός κερδοσκόπος-επενδυτής πρέπει να "αισθάνεται" την τάση σαν πνοή, να είναι ανεμοδούρι. Έχω σαν πλάνο στο μυαλό μου ότι το ΧΑΑ θα κάνει ελαφρώς νέα ψηλά στο 1ο τρίμηνο 25 (έχω εξηγήσει τους λόγους), οι τράπεζες θα βγάλουν τον Φλεβάρη/25 καλά ετήσια αποτελέσματα καθώς δεν θα έχουν προλάβει να επηρεαστούν σημαντικά από την πτώση των επιτοκίων, θα προδιαθέσουν μέχρι και για διπλασιασμό μερισμάτων τους επενδυτές=> η προσδοκία θα χτυπήσει ταβάνι. Κάπου εκεί οι λιγόψυχοι (εγώ) θα ξεπεζέψουν. Πάντως το ποσοστό μου σε δαύτες, όλες μαζί, είναι όσο περίπου όσο και στον ΟΛΠ. Περίπου 10%.
Τα ΜΕΖΖ δυστυχώς δεν τα ξέρω καθόλου φίλε JD. Διατηρώ μια μικρή θέση στο ΚΑΙΡΟΜΕΖ επηρεασμένος από τον Θοδωρή (ΟΑΚ).
https://markets.economico.gr/25-1-2024-to-mystiko-tou-farao-apo-ton-oak-farao/
ΙΛΥΔΑ
εντυπώσεις από την προχθεσινή Γεν. Συνέλευση του καλού συναδέλφου επενδυτή Χρήστου Χλιβέρη.
Χθες πήγα στη ΓΣ της ΙΛΥΔΑΣ κι όπως είχα υποσχεθεί θα σας ενημερώσω για το τι έμαθα. Είχα πάει με αρνητικά συναισθήματα κι ενοχλημένος από το δεύτερο και τριτο θέμα της ΓΣ.
Παραστήκαμε μέτοχοι με ποσοστό 70,69%.
6.394.745 μετοχές σε σύνολο 9.046.132
Το πρωτο θέμα ήταν απλό. Θα γινει ανακεφαλαιοποίηση αποθεματικών και κάθε μέτοχος θα πάρει μια νέα μετοχή για κάθε δύο παλιές. Η διαδικασία θα τρέξει άμεσα, το πότε ακριβώς θα γίνει εξαρτάται απο την έγκριση στο ΓΕΜΗ, υπολογίζουν να έχει πραγματοποιηθεί ώς τις αρχές του έτους.
Το δεύτερο θέμα αφορά την έκδοση stock options σε μέλη του Δ.Σ. και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα εκδοθούν μετοχές που αντιστοιχούν έως και το 4% του συνόλου και θα διατεθούν προς 0,45 ευρώ. Ειχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, τις μετοχές θα τις πάρουν τα στελέχη κι όχι οι μεγαλομέτοχοι, πράγμα που το θεωρήσαμε λογικό και ψηφίσαμε όλοι θετικά. Η εταιρεία ανανεώνει τα στελέχη της, που χρειάζονται για τα τόσο σημαντικά έργα που τρέχει. Το να βρεθούν έμπειρα στελέχη στην αγορά που να ξέρουν τη δουλειά, έχει γίνει πολυ δύσκολο.
Το σημαντικό είναι οτι δεν θα τις πάρουν δωρεάν, άρα θα μπουν και κάποια χρήματα στο ταμείο της εταιρείας και, ζητήσαμε να γίνει υποχρεωτική διακράτηση 2 ετών , όπως στο προηγούμενο, που έγινε 26/5/2023. Μιλάμε για περίπου 560.000 νέες μετοχές σε σύνολο 14.000.000 περίπου, που θα είναι τότε, λόγω των δωρεάν από το προηγούμενο θέμα που είπαμε.
Και πάμε και στο τρίτο θέμα, για το ομολογιακό δάνειο. Εκεί είχαμε όλοι την απορία, γιατί το χρειάζονται? Η εταιρεία είναι καθαρή, χωρίς δάνεια, με καθαρό ταμείο. Και με ποιους όρους?
Οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές. Η εταιρεία έχει σκοπό να “χτυπήσει” έργα του Δημοσίου, που επείγουν στο Ταμείο Ανάκαμψης (αφορούν κυρίως τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας στα οποία έχει εξειδίκευση). Σε αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα οι διαγωνισμοί γιατι αλλιως τα κεφάλαια θα χαθούν. Τα χρήματα του ομολογιακού ίσως χρειαστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα της εταιρείας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές του δημοσίου, που πιθανόν να αναληφθούν. Μιλάμε για ποσά πολλαπλάσια από τον σημερινό ετήσιο τζίρο της εταιρείας. Αν δεν κερδίσουμε τα έργα, δεν θα υπάρχει λόγος να ενεργοποιηθεί το ομολογιακό.
Θα ειναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο, το επιτόκιο θα εξαρτάται από τις τότε συνθήκες, θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και θα μπορούν να συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι. Αυτό ειναι το σπουδαιότερο, γιατι όποιος από μας θέλει, θα μπορεί να συμμετέχει και να μην γίνει dilution στο μετοχικό ποσοστό του.
Άλλα πράγματα που δεν ήξερα κι έμαθα μέσα σπο την συζήτηση.
Οπου βλέπετε Nova στους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανακαμψης που τρέχουν, κρύβεται από πίσω η ΙΛΥΔΑ. Και μάλιστα με ποσοστό 85% η ΙΛΥΔΑ και 15% η NOVA. Τώρα γιατί φαινεται μπροστά η NOVA κι όχι η δική μας, δεν το γνωρίζω. Νταβατζιλίκι? Μπαίνει μπροστά το μεγάλο όνομα? Δεν με χαλάει καθόλου. Αρκεί να πάρουμε τα έργα.
Με το ομολογιακό θα μπορούμε να τα χτυπάμε μόνοι μας, αλλά γνωρίζουμε όσο ασυνεπές είναι το Δημόσιο στις πληρωμές του. Πάντως το περιθώριο κέρδους θα είναι υψηλό. Ολα τα έργα που εκτελεί αυτή τη στιγμή για το Δημόσιο λήγουν στις 31/10/25.
Το υπογεγραμένο ανεκτέλεστο αυτή τη στιγμή ειναι 8 εκ, περιμένουν να υπογραφούν συμβάσεις και για άλλα που εχει κερδίσει και αναμένει να δει αν κέρδισε και καποιους διαγωνισμούς . Οπότε ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι κάποια καθυστέρηση σε κάποια τιμολόγηση σε κάποιο εξάμηνο, σε ένα χρονο από τώρα θα φανούν όλα τα κέρδη, που θα είναι πολυ μεγαλύτερα από τα τρέχοντα. Με ότι και να σημαίνει αυτό για τα θεμελιώδη της εταιρείας. Η εταιρεία αλλάζει επίπεδο.
Το έργο του «φοιτητολογίου» από το υπουργείο Παιδείας που έχει ξεκινήσει, υλοποιείται από την ΙΛΥΔΑ και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο. Ο μεγαλομέτοχος από την άλλη δεν ασχολείται καθόλου με τη μετοχή.
Ουτε θα ασχοληθεί, έχει το ποσοστό του, δεν πουλάει, δεν αγοράζει, δεν τον ενδιαφέρει αν ανέβει ή πέσει. Κι έτσι πρέπει, όσο και να φωνάζουν κάποιοι.
( Εγώ γκρινιάζω με τους μεγαλομετόχους που προσπαθούν να κρατήσουν επίτηδες τις μετοχές τους χαμηλά, για διάφορους λόγους).
Οπότε, την παρακολουθώ κι αν την δώ να πέφτει κι άλλο, θα αγοράσω κι άλλες, αυξάνοντας το ήδη σημαντικό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό μου. Είναι η πιο φθηνή εταιρεία πληροφορικής, φθηνότερη σε όρους Ρ/Ε από πολλές εταιρείες διαμάντια του 25άρη και πιθανόν ( εγώ το λέω αυτό, δεν έχω ακούσει κάτι), πιθανόν να γίνει στόχος εξαγοράς ενός μεγαλύτερου ομίλου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, φαντάζεστε σε τι τιμή θα γίνει αυτό? Καμία σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Ολα τα θέματα της συνέλευσης ψηφίστηκαν παμψηφεί.
(κατά τη γνώμη μου πολύ καλή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Μακάρι η εταιρεία να δικαιώσει τους επενδυτές της...κι εμένα. Θαρρώ πάντως πως αξίζει αυτήν την περίοδο η στόχευση σε πληροφορική κι ενέργεια...στις μετοχές της τελευταίας βέβαια αναλαμβάνουμε και λίγο ρίσκο καθώς το δημόσιο όποτε στριμώχνεται τις δαγκώνει).
Χίππυ μια καθηγήτρια (μεγαλύτερη από εσένα θα είναι τώρα, αν ζει έχω καιρό να μάθω νέα της) μου είχε πει: υπάρχουν άπειροι τρόποι να φτάσεις στην κορυφή. Και θα δεις και τον τίμιο, και τον πονηρό, και τον βλάκα, και τον γενναιόδωρο, και τον μεθοδικό, και τον βιαστικό και και. Το θέμα είναι τι θες να πρεσβεύεις εσύ και πως θες να σε θυμούνται όταν θα φύγεις. Αν τα αποφασίσεις αυτά, μετά θα τον βρεις τον δρόμο.
Χωρίς τράπεζες μου έχει πάει καλά την τελευταία 4ετία. Δηλαδή δεν έχω χάσει κάτι έναντι του ΓΔ. Και η στρατηγική αυτή μου επέτρεψε, ψυχολογικά, να τρώω καλά και να κοιμάμαι ήσυχα. Είμαι σίγουρος όμως ότι εσύ, ο Μιχάλης και πολλοί άλλοι τα πήγαν το ίδιο καλά και καλύτερα, γιατί το έχω κρατήσει αυτό που μου είχε πει η καθηγήτρια μου. Δεν αμφισβητώ την επιτυχία του διαφορετικού. Μέχρι όμως τα δεδομένα να μου δείξουν ότι κάτι κάνω λάθος, θα συνεχίσω έτσι. Δεν ακολουθώ τσιτατά. Παραμένω ισχυρογνώμων όσο το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες μου. Το ίδιο οφείλει να κάνει ο καθένας μας, γιατί λογοδοτεί στον εαυτό του όταν πέφτει να κοιμηθεί. Ίσως αν έχει και παιδιά σε μικρή ηλικία, καλό είναι να υπολογίζει ότι λογοδοτεί και σε αυτά, γιατί βασικά παίζει το μέλλον τους.
Ενέργεια δεν την πιστεύω. Κύκνειο άσμα μετά από δυνατές συγκινήσεις και παχυλά μερίσματα. Θεωρώ ότι είναι στο τέλος του καλοκαιριού της και μπαίνει στο φθινόπωρο του κύκλου της (=υποαπόδοση έναντι άλλων επιλογών-αυτό μας νοιάζει βέβαια, νομίζω?).
Πληροφορική ουδέτερος, ανάλογα την επιλογή, ΙΛΥΔΑ καλή σκέψη ίσως και για πιθανότητα εξαγοράς. Δεν έχω ρευστό για επένδυση όμως, και με τις υποδομές να αποτιμώνται ωσάν η χώρα να πάει για κλείσιμο αύριο, εγώ κάθομαι στα σίγουρα (κατά τη γνώμη μου πάντα) στοιχήματα για την επόμενη διετία. Συμβουλές δε δίνουμε, ερασιτεχνική γνώμη λέμε, η οποία ενίοτε πήγε περήφανο κουβά, με τελευταίο γλίστρημα τη ΜΕΝΤΙ.
Η Ιλυδα, μια υγιής εταιρεία, έχει το προβλημα του μεγέθους. Μπορεί να προσελκυσει, ως τετοια, μικρο αριθμό επενδυτων. Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν πάμπολλες στην ελληνική αγορά (δεν εννοω στο Χρηματιστήριο μόνο). Οι αποδόσεις που μπορούν να δώσουν αυτες οι επενδυσεις μπορεί να είναι και πολύ υψηλές σε βάθος χρόνου και οταν πειστούν περισσότεροι να επενδύσουν. Η εικόνα που διάβασα κι εγω για την Γ. Σ. ειναι ενθαρρυντική. Το πρόβλημα της Ελληνικής αγοράς ειναι οι αποτιμήσεις. Το κακό της ιστορικό (δεκαετια 2010) έχει απομακρύνει, σίγουρα οχι μόνιμα, πολλους σοβαρους επενδυτές. Ο χρόνος τα γιατρεύει ολα, πόσο μαλλον η μεταταξη του ΧΑΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Οι ίδιες εταιρείες (μικρές ή μεγάλες) αν διαπραγματευονταν σε αλλες αγορές θα ειχαν απο 20 εως και 50% μεγαλύτερη αποτίμηση. Όποιος έχει το χρόνο σύμμαχο θα δει μεγάλες αποδόσεις αρκει να μην είμαστε αυτοκαταστροφικοι. Γιατι σπάνια ειμαστε Ευρωπαίοι, αρκετές φορές Μεσογειακοι αλλα πολλές φορες Βαλκανιοι...
Ναύτη, είμαι συνειδητοποιημενος στο οτι δεν μπορώ να επηρεάσω τα πράγματα. Κατανοώ τις βασικές αρχές των επενδύσεων που αν καταφέρει κάποιος να τις εφαρμόσει κάνοντας ακρη τα κλασικά συναισθήματα πανικου και απληστίας μακροχρόνια μπορεί να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο. Διαβαζω, επενδυω, άρα υπάρχω! Ε, αν εχεις και κάνα δάσκαλο (μαθηματικό και παιδί των λουλουδιων! ) διπλα σου να σε προφυλάσσει από κακοτοπιές, ακομα καλύτερα 😜😁👌
Τα σέβη μου Μιχάλη! Χίππυς σχολείο δε λέω, κάτι κάνει σωστά εφόσον επιβίωσε από τι ελληνικές χρηματιστηριακές βόμβες (που μάλλον δεν έχουν πέσει τέτοιες πουθενά στον κόσμο την τελευταία 30ετία??). Απίστευτα πράγματα άμα το σκεφτούμε, το ΑΕΠ έπεσε περισσότερο ως ποσοστό από την μεγάλη αμερικάνικη ύφεση του 1930. Νομίζω κατέχουμε και ένα ρεκόρ ως η μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ σε ΜΗ εμπόλεμη χώρα στο σύγχρονο κόσμο. Άρα βεβαίως τα σέβη μου και στο Χίππυ.
Άσχετο για την ενέργεια: ο φίλος μας ο Lynch είχε πει ότι είναι πολύ συχνό λάθος των μικροεπενδυτών να μπερδεύουν την κυκλικότητα με την πραγματική ανάπτυξη σε αυτές τις εταιρείες.
Είναι καλό να ξεπεζεύουν οι ενεργοπαραγωγοί για να μπορεί να ανασάνει ο τελικός καταναλωτής, η βιομηχανία και οι μεταφορές. Έτσι μεταφέρεται όμορφα η ευφορία και σε όσους πριν γονάτισαν και επανέρχεται η ισορροπία στο οικονομικό σύμπαν (γιατί με 50 λεπτά την κιλοβατώρα καληνύχτα, κυριολεκτικά, δεν υπάρχουν λεφτά για φως).
Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ένας θείος με ρώταγε να το πουλήσω το λάδι στον έμπορα στα 7 ευρώ γιατί άκουσα ότι θα πάει 15, του είπα ρε μπάρμπα, ποιος θα το αγοράσει στα 20 (κατ'ελάχιστο) στο ράφι; Θα μείνετε με το... λάδι στο χέρι και θα κλαίτε μετά (γιατί μετά σπεύδουν όλοι μαζί στον πανικό να το δώσουν). Δεν είμαι σίγουρος αν το έδωσε, πάντως έμαθα το περσινό το παίρνουν στα τάρταρα. Ισορροπία δηλαδή για να κερδάμε όλοι! Αλλιώς ο καταναλωτής προσαρμόζεται και μαθαίνει σε τηγανιτές πατατούλες σε αραβοσιτέλαιο που γίνονται και πιο τραγανές.
Ναύτη μου και Μιχαλιό μου συμφωνώ μαζί σας 100% ότι καλύτερος τρόπος να κερδίσεις στην αγορά είναι αυτός που σου ταιριάζει. Αρκετά χειρότερος να ακολουθείς συγγραφείς και χείριστος να ακολουθείς γκουρούδες στα μπλογκ.
Έχω γράψει στο παρελθόν για ένα βιβλίο που μου είχε φανεί πρακτικό παλαιότερα. Ήταν των Gallea-Patalon "Κόντρα στο ρεύμα-τα μυστικά της αντιθετικής επένδυσης"-Εκδόσεις Στούπα
Μεταφέρω την περίληψη-συμπεράσματα του βιβλίου (για το Ναύτη που τότε δεν ήταν στην παρέα)
Μια μετοχή μας κάνει (επενδυτικά) αγοραστικό κλικ όταν έχει πέσει 50% από τα ψηλά 12μήνου και ισχύουν ταυτόχρονα δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω...
1) Να έχει Δείκτη τιμής προς κέρδη Ρ/Ε < 12
2) Να έχει Δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/BV < 1
3) Να έχει Δείκτη τιμής προς ελεύθερη ταμειακή ροή P/FCF <10
4) Να έχει Δείκτη τιμής προς πωλήσεις P/S <1
Από τη στιγμή που την εντοπίζουμε και την αγοράζουμε, λένε οι συγγραφείς, την κρατάμε μέχρι να κερδίσουμε 50% ή για τρία χρόνια. Ότι έρθει πρώτο.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι εταιρείες παραδείγματα που χρησιμοποιούν στο τέλος οι συγγραφείς-επαγγελματίες διαχειριστές-για να πείσουν τον αναγνώστη για την αξία της μεθόδου των. Chrysler, Eastman KodaK, Citibank!! Και οι τρεις παρουσίασαν προβλήματα, υπήρξαν αγοραστικές ευκαιρίες κατά την άποψη των συγγραφέων, επανέκαμψαν δίνοντας καλά κέρδη στους τολμηρούς που τις αγόρασαν με βάση τα παραπάνω κριτήρια.
Δυστυχώς όμως για την υστεροφημία των συγγραφέων και οι τρεις σε βάθος χρόνου ξαναέφθασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
H Eastman KodaK κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2012. Η Chrysler ομοίως χρεοκόπησε το 2009 και διασώθηκε απ΄την Fiat. Η Citigroup πληγώθηκε άσχημα από την κατάρρευση των CDS στο "τσουνάμι" της ΛΗΜΑΝ το 2008. Έκανε reverse split σαν τις συστημικές δικές μας 10:1 και στη συνέχεια μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψαν κυρίως το Αμερικανικό δημόσιο και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας που πήρε το 10%. Καταπληκτικό? Συμφωνώ. Και οι τρεις επιλογές μετά από μια 10ετία γκελάρισαν.
Δικό μου συμπέρασμα:
Τα πάντα όλα φαίνεται να μοιάζουν σωστά αλλά σε ένα συγκεκριμένο time frame. Εάν ανοίξουμε το χρονικό διάστημα επαληθεύεται ο νόμος του Ηράκλειτου: "Τα πάντα ρει".... απαραίτητο το "διάβασμα", απαιτείται όμως τακτική παρακολούθηση και λίγο τύχη. Έστω για να πετύχεις την τάση.
Οπότε ο τελευταίος που μπορεί να δώσει συμβουλή είναι ο Χίππης. Μετά λόγου γνώσεως. Ευτυχώς το ξέρει κι αυτός.
χίπυ μου καλησπέρα , η iberdola πως σου φαίνεται , τι λες, ξέρω πως αγαπάς τέτοιου είδους εταιρείες
Φίλε ΤΑΤΑ έχω την εντύπωση πως οι ΑΠΕ δεν είναι στα καλύτερα τους τούτη την περίοδο στην ΕΕ. Στην ΕΕ είχα επενδύσει παλαιότερα στην RWE ψάχνει να βρει βηματισμό χαμηλότερα. Η ΔΕΗ έχει καλύτερους θεμελιώδεις δείκτες κι από τις δυό (P/E, P/B, P/Sales, Enterprise Value/EBITDA). Μόνο στην μερισματική απόδοση μειονεκτεί που (κατά τον Στάσση) θα διπλασιαστεί φέτος.
Οπότε κατά τη γνώμη μου ....μένουμε Ελλάδα (δηλαδή εγώ...έχω μια μικρή θέση στη ΔΕΗ που τώρα, με το φόβο του φόρου στις εταιρείες του κλάδου να πιέζει τις τιμές στο ταμπλό, σκέφτομαι να διπλασιάσω).
Πολύ ενδιαφέροντα Χίππυ, ευχαριστώ.
Για την Kodak είχε πει κάτι ωραίο ο Buffett όταν σχολίαζε τις εφημερίδες: οι επιλογές μας πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελίξεις. Κρίμα να επενδύεις σε εφημερίδες αν το μέλλον είναι σαφώς ονλάιν. Περίπου το ίδιο και για τα φιλμ. Έχουν ξεμείνει κάποιοι λίγοι ρομαντικοί.
Μεγαλούτσικη θέση έχω φτιάξει σε ΕΧΑΕ.
Άυξηση πληθωρισμού = αύξηση τζίρου = αύξηση μερισμάτων
Ανάπτυξη χώρας = αύξηση τζίρου = αύξηση μερισμάτων
Πτώση χώρας/οικονομίας/κραχ = δεν έχει και πολλή σημασία, αλλά εδώ που τα λέμε από το να κρατάω τα άλογα, καλύτερα να έχω τον ιππόδρομο, κάποια άλογα θα μας χαιρετίσουν, ο ιππόδρομος μάλλον εκεί θα είναι
Μου άρεσε η ανωτέρω ανάγνωση. Ε και κάπως έτσι ψώνισα.
Επίσης, θέση και σε ΕΥΑΘ στα 3,08. Είχαν μιλήσει για αυξήσεις τιμολογίων έως το Σεπτέμβριο, μπήκε Δεκέμβρης. Κοινωνική πολιτική, σύμφωνοι, αλλά θεωρώ ότι τα τιμολόγια νερού μια μικρή αύξηση την παίρνουν, τα ποσά που χρεώνουν είναι αστεία. Έχουν και ένα επενδυτικό πλάνο μπροστά (δεν μπήκα ΕΥΔΑΠ, πιο ακριβή και εκτός των άλλων υπό τον φόβο ότι τα έργα που προγραμματίζουν λόγω ξηρασίας στο φράγμα μόρνου μπορεί να φύγουν τελείως εκτός προυπολογισμού-επίσης δε μου αρέσει να παίρνω και από τα δύο).
Ακριβώς το ίδιο, αύξηση θέσης, κάνω τούτες τις μέρες και με τη ΜΟΗ. Η εταιρεία είναι δυνατή, το management εξαιρετικό (Πέτρος Τζαννετάκης), τα κακά νέα απλωμένα ΟΛΑ πάνω στο τραπέζι. Τι χειρότερο να φοβηθεί κανείς?
Τα καλούτσικα νέα έρχονται αργά και δεν τα προσέχουν οι συμμετέχοντες. Προμέρισμα, έγκριση από το γκρουπ των ασφαλιστικών εταιρειών για την πρώτη δόση της αποζημίωσης για την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου κι έπεται συνέχεια. Τα καλά νέα θα έρθουν αργότερα αλλά είναι σίγουρα. Η αποκατάσταση και επισκευή των ζημιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το γ τρίμηνο του 2025. Το οποίο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δυνατό καθώς θα συγκριθεί με το κακό φετινό που περιέχει τα 200 εκ. της έκτακτης φορολόγησης. Συν η μείωση των τόκων των δανείων.
Θα μου πείτε "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι". Σωστό κι αυτό!
Πολύ καλές επιλογές Ναύτη μου (τις έχω κι εγώ-και στα χαρτοφυλάκια των παιδιών). Συν λιμάνια, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ.
Ε σχεδόν τις είπες όλες τις προκοπής ρε Χίππυ, μετρημένες στα δάχτυλα οι ελληνικές.
Από την άλλη, το λογαριασμό interactive brokers που πήγα να ανοίξω τον άφησα στη μέση, δεν μου πήγε η καρδιά να αγοράσω τις αποτιμήσεις του εξωτερικού, οπότε λέω άστο τζάμπα κόπος.
Κανά δυο φιλαράκια στην ηλικία μου σε πρόσφατη κουβέντα που είχα τα βάζουν σε S&P ETF με καλά αποτελέσματα προφανώς. Βαριόμουν να εξηγήσω γιατί δεν το κάνω, μπορεί να είμαι και λάθος ούτως ή άλλως. Γούρλωσαν τα μάτια όταν είπα ψωνίζω μόνο ελληνικά. Βέβαια η χώρα είναι περίπου σαν την ΜΟΗ που λέει και ο Χίππυ, απλωμένα όλα στο τραπέζι, πόσα να φοβηθώ ακόμα? Άσχετο εμένα πάντως με νευριάζει που μας μπερδεύουν με τα αποθέματα. Όταν ο Τραμπ ανέβει στο πηδάλλιο έχει υποσχεθεί να βάλει τις αντλίες να δουλέψουν που σημαίνει πιθανή πτώση τιμών και ζημιά αποθεμάτων. Θα μας εξηγήσουν τι γίνεται ή πάλι θα τα παρουσιάσουν όπως τους βολεύει; Έχω καιρό απόταν πούλησα τα ΕΛΠΕ (δεν είχα ΜΟΗ) και δεν τα παρακολουθώ πλέον.
Άντε ρε Κοντόπουλε φέρε καμιά σταρτ απ της προκοπής να ανάψει το αίμα, που λέει και ο Ντράγκι. Έχουν ξεμείνει οι καβαλάρηδες του παρελθόντος (βλέπε ΙΝΤΚΑ).
Hippy ποιά είναι η γνώμη σου για τα ελπε? Η μτχ κινείτε πλαγιοπτωτικά και οι ειδήσεις δεν βοηθούν, το μέρισμα χρήσης ΄24 θα κυμανθεί κατ εκτίμηση στο σύνολο 0,60 μεικτό μειωμένο κατα 34% σε σχέση με το προηγούμενο και η όποια εξέλιξη της ελπεντισον δεν δημιουργεί κάποια θετική προσδοκία, τουναντίον αν την αποκτήσει θα χρειασθεί πολλά κεφάλαια για την αξιοποίηση της.
Δεν έχω θέση στα ΕΛΠΕ.
1) Η έλευση Τραμπ στις ΗΠΑ λέγεται πως θα ενισχύσει τα στερεά καύσιμα => καλό νέο για τα ΕΛΠΕ.
2) Απ΄όσα διαβάζω μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως στην Ευρώπη έχει μειωθεί η διάθεση για επιδότηση ΑΠΕ. Κάποιες ώρες στην ημέρα (μεσημεριανές) οι εταιρείες παραγωγής πωλούν πολύ φθηνά την παραγόμενη ενέργεια. Ίσως και να μπαίνουν μέσα. Όσες όμως από αυτές διαθέτουν και λιανική στο ρεύμα, δεν ιδρώνουν, καθώς το αγοράζουν φθηνότερα οι ίδιες από τις "αδελφές" εταιρείες και βγάζουν τη διαφορά από την κατανάλωση. Θεωρώ συνεπώς πως η απόκτηση της ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ-εάν γίνει-θα τα βγάλει τα λεφτά της.
3) Φαίνεται πως στις γεωτρήσεις υπάρχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Φυσικά ακόμα κι αν υπάρχει σημαντικό κοίτασμα θα κάνει 10 χρόνια μέχρι να βγει στην παραγωγή. Ωστόσο είναι η προσδοκία που θα φουσκώσει τις τιμές στο ταμπλό.
4) Όπως και με τη ΜΟΗ στο 2ο εξάμηνο του 2025 θα εμφανιστεί η θετική σύγκριση με το φετινό καθώς (ελπίζουμε) πως δεν θα ξαναεμφανιστεί η έκτακτη φορολογία.
5) Δεν νομίζω να δώσει τόσο μεγάλο μέρισμα η εταιρεία (0,60) όσο αναφέρεις. Λόγω της μείωσης κερδών πιθανότερο μου φαίνεται γύρω στα €0,45. Ωστόσο μερισματική απόδοση 6,70% μόνο μικρή δεν την λες.
Συμπερασματικά θεωρώ τα ΕΛΠΕ πολύ καλή επιλογή. Καθώς όμως στο 1ο τρίμηνο 2025 θα υπάρξει πιθανά νέο placement-προσωπικά-προτιμώ να τοποθετηθώ τότε.
κ. Hippy ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Συμφωνώ με όλα, πλην του 1). Το έγραψα και παραπάνω. Η έλευση Trump σκοπεύει να δώσει φθηνό καύσιμο στο λαό, που σημαίνει πτώση του βαρελιού, που σημαίνει πτώση της αξίας των στρατηγικών + λοιπών αποθεμάτων των ΕΛΠΕ που σημαίνει λογιστικές ζημιές. Δεν θα είχα πρόβλημα αν κάθε φορά τις ξεχώριζαν. Δυστυχώς όμως τα παρουσιάζουν όπως τους κατεβαίνει, άλλοτε μας λένε τι γίνεται με τα αποθέματα, άλλοτε δείχνουν τα λειτουργικά κέρδη άλλοτε τα πραγματικά. Σε περιβάλλον θολούρας που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι νομίζω πιο πιθανό η μτχ να κινηθεί απρόβλεπτα προς τα κάτω.
Συν τοις άλλοις τα λεφτά βγαίνουν από τα περιθώρια διύλισης τα οποία νομίζω εξαρτώνται περισσότερο από τη φάση της οικονομίας/ζήτηση παρά από την τιμή την αρχική του βαρελιού. Αν δε προχωράμε σε Ευρωπαική ύφεση τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί νομίζω εξάγουν σε μεγάλο βαθμό. Εν πάσει περιπτώσει είδωμεν.
Ναύτη σ' αυτό που διαφωνείς και αναφέρεις τους λόγους ίσως είναι το δυσμενές σενάριο που ανέφερε η Morgan Stanley και έδινε θετικό σενάριο στόχο 12e και αρνητικό σενάριο 4,50e. Η συμπεριφορά της μτχ μου δείχνει να οδηγείτε προς το δυσμενές.
Καλημέρα
σε κάποιο money show, ο συντονιστής της παρουσίασης χαριτολογώντας μας είπε ότι κατά τη γνώμη του οι αναλυτές έπρεπε να ήταν μονόχειρες. Διότι λίγο πριν το τέλος της ανάλυσης σε μια εταιρεία συνήθιζαν να λένε ...in the other hand μπλα μπλα μπλα...σικέ το παιχνίδι
Καλό Χίππυ. Λος πούλος όμως εγώ από ΕΛΠΕ, αν ξανακατέβουν κάτω από 6 ευρώ θα πάρω, αν όχι καλοτάξιδα σιγά μην περιμένω να βγουν τα κοιτάσματα στη χώρα που έκανε 37 χρόνια να φτιάξει 10χλμ μετρό. Ρώτα και τους μετόχους της ΛΑΜΔΑ που ακόμα περιμένουν τον ουρανοξύστη για το φεγγάρι.
Βάλαμε και ειδικό διαπραγματευτή προς ενίσχυση της ρευστότητας της μτχ πάμε για άλλα σαλόνια (?).
https://www.capital.gr/xrim-anakoinoseis/3887977/loulis-food-ingredients-gnostopoiisi-diorismou-eidikou-diapragmateuti/
Λάτσης όπως Στασινόπουλος....μελετώντας το παρελθόν πιθανολογούμε το μέλλον. Όταν με το καλό έρθει η ώρα του placement θα μπούμε δυνατά χετζάροντας τη θέση μας με ΣΜΕ στα παράγωγα. Δεν είμαστε δα και χθεσινοί.
Σε ότι με αφορά ωστόσο ακολουθώ πιστά τη συμβουλή του δάσκαλου "πρώτα διαλέγουμε κλάδο και μετά μετοχή μέσα από αυτόν". Κατά τη γνώμη μου η ενέργεια θα έχει πάντα ενδιαφέρον.
Τούτη την περίοδο αποφεύγω ΔΕΗ καθώς φαίνεται ότι τα "καλά διορισμένα παιδιά" ανταποδίδουν την προτίμηση των εργοδοτών τους (κυβέρνηση).
Πιθανολογώ πως κάπως έτσι θα κινηθεί το μαγαζί μέχρι τα Χριστούγεννα. Την τελευταία βδομάδα πιστεύω σε κάτι καλύτερο για να φτιάξουν την ετήσια εικόνα τους οι αμοιβαίοι. Τα επιτόκια των προθεσμιακών θα πέσουν, κάτι πρέπει να δει ο πελάτης για να μπεί.
Καλημέρα
Αντρέα ευχαριστούμε θερμά για το "στέκι". Εύχομαι όλα τα καλά 🌺 🌲 🍄
Ανδρέα θερμές ευχές. Εύχομαι ευτυχία και επιτυχίες.
Θεωρώ αξίζει μια προσεκτική ανάγνωση, έρευνα υπό την αιγίδα της Κομισιόν:
https://www.in.gr/2024/12/01/politics/ellines-kai-politiki-apogoiteysi-sto-zenith-endiaferon-sto-nadir-paneyropaiki-ereyna/
Αποφεύγω την προσωπική εμπειρία και ερμηνεία, παραθέτω απλά δεδομένα.
Καλημέρα
με βάση την ανακοίνωση της ΑΤΤ για τα αποτελέσματα της ΑΜΚ η μετοχική σύνθεση της ΑΤΤ διαμορφώνεται κάπως έτσι:
Thrivest: 57,47 %
ΤΧΣ : 36,33 %
Fiera Capital: 1,79 %
ΤΣΜΕΔΕ: 1,63 %
Μικρομέτοχοι: 2,78 %
Οι μετοχές των μεγαλομετόχων είναι κλειδωμένες. Οι μετοχές των μικρομετόχων είναι ελαφρώς λιγότερες από 45 εκ. και αξίζουν σκάρτα 25 εκ. ευρώ. Έχει γούστο...
Η Motor Oil (MOH GA) φέρεται να εξασφαλίζει 50 εκατ. ευρώ αρχική πληρωμή ασφάλισης για πυρκαγιά διυλιστηρίου.
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ηλία!
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Ξεχάστηκα Ανδρέα! Γιορταζαμε εμεις εδω στο "χωριο" και ξεχαστηκαμε! Οτι επιθυμείς φιλτατε!
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού θα χτυπήσει το γνωστό καμπανάκι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θα κηρύξει την έναρξη των συναλλαγών με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα πλέον με αποτίμηση σχεδόν 900 εκατ. ευρώ έχοντας ολοκληρώσει μία πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ και με ιδιώτες μεγαλομετόχους πλέον τη Thrivest, των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, αποτελεί μία τελείως διαφορετική τράπεζα. Πλέον έχει ισχυρά κεφάλαια και είναι έτοιμη να αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της αύξησης με την άσκηση των warrants. Εκτός από ανακεφαλαιοποιημένη λοιπόν η τράπεζα είναι και καθαρή, μετά και το αίτημα να ενταχθεί στον Ηρακλή. Σημειώνεται πως οι καταθέσεις της θα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2025, οι χορηγήσεις στα 4 δισ. ευρώ και η διοίκηση περιμένει το 2025 κέρδη προ προβλέψεων άνω των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι το 2027 θα έχουν ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ.
https://www.líberal.gr/blackbox/i-megali-ora-tis-attica-bank-roadshow-tis-morgan-stanley-i-anakoyfisi-ton-trapezon-top
(οι άλλες δίνουν guidance για το 2024, τούτη εδώ για το 2025 με πολλά "θα"....οι τζογαδόρικες συνήθειες δύσκολα κόβονται)
Καλησπέρα
αύριο οι νέες μετοχές της ΑΤΤ στο ταμπλό...ατύχησε το líberal
(β) Στις 04.12.2024 αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών στην
Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ρυθμιζόμενη αγορά́ σύμφωνα με το Ν.
4514/2018).
https://www.athexgroup.gr/documents/10180/7614939/50_10316_2024_Greek_1.pdf/c2b0c4ae-8a85-42c5-b4d0-044e6df35b06?fbclid=IwY2xjawG8TV1leHRuA2FlbQIxMAABHUL44ArxTLBJVPvasnpC7fFT03Wgy5VJyaj_DZ2-ihE_GHefZ40R80HHtg_aem_5kUvA38Hh2qGt3jxs_MfhA
Να 'σαι καλά Μιχάλη!
"Μιλούν για τη Γαλλία… για να ξεχάσουν την Αμερική
-Καθημερινές είναι πλέον οι βαθυστόχαστες αναλύσεις -αμερικανικών οίκων, κυρίως- για το πού μπορεί να οδηγήσει η κρίση χρέους στη Γαλλία, αφού το Δημόσιο Χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων έφτασε το 112% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μ’ έναν περίεργο τρόπο όλοι αυτοί οι αναλυτές παραλείπουν να μιλούν για το Αμερικανικό Χρέος το οποίο έχει αισίως φτάσει στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 121% του ΑΕΠ. Το μακρινό 2008 το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος δεν ξεπερνούσε το 60% του ΑΕΠ. Τώρα όμως η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ θα πρέπει να βρίσκει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων. Ούτε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε περάσει το Δημόσιο Χρέος το 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος."
https://www.newmoney.gr/dark-room/ta-metra-kata-trapezon-meta-tis-chares-tou-londinou-to-ktirio-atatourk-i-ethniki-asfalistiki-poulai-ti-singrou-o-stathopoulos-stous-top-50/
Τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται. Από τη στιγμή που το χρέος των Γιάνκις είναι στο νόμισμα τους δεν με τρομάζει. Ομοίως βέβαια ούτε και της Γαλλίας. Με δελεάζει όμως η προοπτική ταχύτερης μείωσης των επιτοκίων στην ΕΚΤ (και η δημιουργία πληθωρισμού) για άμβλυνση του προβλήματος. Στην λογική μου δεν ματσάρουν επιτόκια στο 2% στο τέλος του 2025 και μερισματικές αποδόσεις μετοχών στο 5%-6%.
Θα πει κάποιος "put your money where your mouth is". Αυτό έχω κατά νου και κάνω....από 15 Νοέμβρη-15 Δεκέμβρη στατιστικά είναι αρκετά καλή περίοδος για σπορά.
Από τα χαμηλά του Αυγούστου ο ΑΔΜΗΕ έχει τσιμπήσει ένα 24% με το μέρισμα. Διόλου άσχημα για μετοχή του κλώτσου. Τον παρομοίασα με τον Τιτάνα γιατί έτσι τον κορόιδευαν λίγο πριν καλπάσει.
Γνώμη μου στα παρόντα επίπεδα θα πρέπει να δείξει σύντομα αν άλλαξε πίστα όπως υποθέτω.
Αν όχι, κλαφτα χαραλάμπε θα συνεχίσω να παίρνω το όποιο μέρισμα.
Η μετοχή δικαιολογεί για μένα πάνω από 3 ευρώ. Λογικό εύρος διαπραγμάτευσης, με βάση και το μέρισμα και τα κέρδη θα ήταν μεταξύ 3-3,5, ειδικά με πτωτικά επιτόκια (είναι και μετοχή με φόρτο δανείων)
Λούλης πράγματι φαίνεται να βοηθήθηκε κάπως με τον ορισμό ειδικού διαπραγματευτή.
ΚΡΙ δεν έχω αλλά έχω εντυπωσιαστεί με τη μετοχή. Το ήξερα ότι η διοίκηση είναι σοβαρή αλλά απίστευτα πράγματα. Μπράβο στους έχοντες έμπνευση και υπομονή, έφαγαν πολλά παγωτά.
Σταθερό μέρισμα, ελκυστικό payout από Aegean
Την πρόθεσή της να διατηρήσει στα επίπεδα του 2023 ( 0,75 ευρώ) το μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης διατύπωσε η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων στο Λονδίνο. Αν οι πληροφορίες ισχύουν το υποσχόμενο payout διαμορφώνεται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 50% και η μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 8% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η Aegean φέρεται να κερδίζει το στοίχημα αύξησης της κίνησης κατά το τρέχον τρίμηνο στο οποίο δουλεύει με αυξημένη χωρητικότητα. Το δυνατό τέταρτο τρίμηνο (Απελεύθερος 10 Οκτωβρίου), θέτει τις βάσεις, να κλείσει η χρονιά με μικρή υστέρηση ( σ.σ. κάτω του 3%), έναντι των EBITDA χρήσης 2023.
Εξαιρετική μετοχή, την έχω αναλύσει και παλιότερα.
Αλλά στα 11,70 που την έδωσα δεν το μετάνιωσα τελικά.
Εξηγούμαι:
Έχεις έναν ΔΑΑ που φέτος πάει για 240 εκ.
Αν δώσει το 90% σε μέρισμα όπως έχουν υποσχεθεί, είναι περίπου 0,7 ευρώ. Δηλαδή μερισματική απόδοση 8,5%.
Ακόμα και αν πέσουν τα κέρδη και δίνει κανά 50λεπτο μέρισμα μια τέτοια υποδομή, με σύμβαση που αναπροσαρμόζει για πληθωρισμό, με δυνατότητα να ανακαλεί κέρδη προηγούμενων χρήσεων, στην χώρα μας που έχει κομβικό σημείο μεταφορών, θα δικαιολογούσε σαφώς υψηλότερη τιμή.
Άρα γιατί να πάρω ΑΡΑΙΓ?
Άμα αλλάξουν οι ισορροπίες θα ήμουν διατεθειμένος να δώσω μερικώς ΔΑΑ να πάρω το παιδί την ΑΡΑΙΓ, και να πάω σε μια διαρρύθμιση 50/50
Τώρα μου φαίνεται άσκοπο να σκορπίσω και στα δύο.
Καλή η διασπορά κινδύνου, αλλά όσο περισσότερο την κάνουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε με αποδόσεις κάτω του μετρίου, γιατί σημαδεύουμε με καραμπίνα και άμα κάτσει. Και επίσης επειδή βρίσκονται στον ίδιο τομέα, σε αυτές τις μετοχές δεν υφίσταται η διασπορά κινδύνου. Άμα πάει άσχημα ο ΔΑΑ, θα στείλουμε καληνύχτα στην ΑΡΑΙΓ. Δηλαδή ρε Χίππυ δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις και ΔΑΑ και ΑΡΑΙΓ (απολογούμαι αν κατάλαβα λάθος ότι έχεις ΑΡΑΙΓ)
Είναι κακή η μερισματική απόδοση της ΑΡΑΙΓ? Όχι. Απλά ένας Χίππυς είχε κάποτε πει ότι το χρήμα είναι συγκεκριμένο και προσπαθεί κάθε φορά να πάει στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Όσο ο ΔΑΑ είναι εδώ τριγύρω, δεν θα κοίταζα την ΑΡΑΙΓ. Μπορεί να σκέφτομαι λάθος, γι'αυτό τα γράφω να βρεθεί κανείς να μου δείξει και την άλλη σκέψη
Καλημέρα συνάδελφοι, καλημέρα Ναύτη
έχω μεγάλη θέση και στο ΔΑΑ και στην ΑΡΑΙΓ. Ομοίως έχω ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ, ΙΛΥΔΑ και ΚΟΥΑΛ στην πληροφορική.
Την ΑΡΑΙΓ και την ΟΤΟΕΛ την είχαμε κάνει πτόταση στο μπλογκ με την εμφάνιση του εμβολίου στα €3,50. Λόγω manager. Βασιλάκης, Περιστέρης, Σαράντης, Παπακωνσταντίνου (χάσαμε τον Μίχο) από τους πιο αγαπημένους. Εννοείται πως θα ήθελα να είχα πουλήσει μαζί σου στα €11,70. Αλλά δεν το έκανα. Σε αντίθεση όμως με σένα εάν είχα πουλήσει τώρα θα την επαναγόραζα. Λόγω κλάδου και λόγω management.
Σωστό αυτό που έγραψε ο Χίππης ότι "το χρήμα είναι συγκεκριμένο και προσπαθεί κάθε φορά να πάει στην καλύτερη δυνατή επιλογή". Ας μην είμαστε όμως δογματικοί. Επειδή έχουμε ΕΥΡΩΒ δεν θα αποκλείσουμε την ΕΤΕ.
Ωστόσο Ναύτη μου εμμέσως έθιξες ένα σημαντικό θέμα. Άλλο είναι θέλω να κάνω χρήματα και άλλο να θέλω να διατηρήσω τα χρήματα που έκανα στο παρελθόν. Θα το δεις κολλώντας τα ένσημα σου χρόνο με το χρόνο στο μαγαζί. Ο καλός Μιχαλιός είναι το ταλέντο του πρώτου.
Χίππυ διαφωνώ, με τον αστερίσκο όμως της απειρίας όπως επισήμανες.
Οι τράπεζες είναι ειδικό θέμα, δεν θα τις αναλύσω και πάω στοίχημα ότι ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται στις οικονομικές τους καταστάσεις (πέρα από αδρα πράγματα τύπου spread επιτοκίων καταθέσεων).
Μεταξύ ΟΛΠ και ΟΛΘ είχα διαλέξει ΟΛΠ και μου βγήκε σε καλό (άσε που αν είχα διαλέξει ΟΛΘ θα πήγαινα από τα 25 στα 21 που είναι τώρα, δηλαδή και ζημιά κεφαλαίου). Αντίστοιχα άλλαξαν οι ισσοροπίες έδωσα ΟΛΠ πήρα τον ΟΛΘ στα 21.
Μεταξύ ΙΝΤΕΚ και ΚΟΥΕΣ στο δίπλα forum (soltrade) και νομίζω και εδώ είχα τοποθετηθεί ότι αν θες εταιρεία holding η ΙΝΤΕΚ στα 3,5-4 είναι σαφώς καλύτερη επιλογή με καλή διασπορά εταιρικού χαρτοφυλακίου. Δεν διαφώνησα ποτέ ότι ο Φέσσας είναι καλός μάνατζερ, είπα απλά ότι παιδιά ντάξει ταβάνιασε στα παρόντα. Στο μεταξύ όντως η ΙΝΤΕΚ πέρασε την ΚΟΥΕΣ σε ονομαστική αξία μετοχής και έχει δώσει και μερίσματα από τότε. Είχα πει ότι θα δώσω ΙΝΤΕΚ στα 6,5 δυστυχώς όταν τα έπιασε είχα έλλειψη πειθαρχίας και τα έδωσα τελικά στα 5,90, ξενερωμένος που η ΙΝΤΕΚ αποεπένδυσε από τον κλάδο παραγωγής καπακιων μπουκαλιών (τρομερά κερδοφόρος).
Αντίστοιχα μεταξύ ΠΡΕΜΙΑ και ΜΠΡΙΚ και άλλων ΑΕΕΑΠ είπα θα διαλέξω ΠΡΕΜΙΑ. Προφανώς αυτό μένει να φανεί.
Αντίστοιχα πήρα μόνο ΕΥΑΘ, νομίζω ανέλυσα παραπάνω γιατί. Στα 3,08 που πήρα την ΕΥΑΘ αν αυξήσει λίγο τα τιμολόγια και σε βάθος διετίας τσιμπήσει στο πιο νορμαλ 4,5 που είχε, μιλάμε για 50% απόδοση. Είναι μια εξαιρετική απόδοση με συντηρητική μετοχή (συντηρητική για μένα σημαίνει ότι δεν θα μηδενίσει το κεφάλαιο). Σε μια νορμάλ τιμή θα σκεφτόμουν να δώσω και να ψάξω να βρω κάτι καινούριο με επίσης υποσχόμενη απόδοση. Αντίθετα κάποιος που την πήρε στα 4,5-5 και του την έταξαν για σίγουρη είναι τώρα με ζάναξ.
Θέλω να κάνω χρήματα ΚΑΙ να διατηρήσω χρήματα. Έχω πάρει και ΕΛΛ στα παρόντα (13,8) γιατί πιστεύω την ξεφτίλισαν. Δεν με νοιάζει αν είναι συντηρητικές επιλογές γιατί αυτό δεν αποκλείει μια εξαιρετική απόδοση. Η τιμή που τις αγοράζω με νοιάζει.
Και στην ΕΕΕ που την αγόρασα μετά την Ουκρανία στα 22 ευρώ, την έδωσα 30,5 με 2 μερίσματα. Πάρα πολύ ευχαριστημένος από μια τόσο "βαρετή" μετοχή, απόδοση 50% περίπου στη διετία. Τώρα που πήρε τα ίσια της έχω μηδενίσει τη θέση μου και τα έχω κάνει όλα ΕΥΑΘ (προφανώς αν κάποιος μου έλεγε ότι θα πάει 34 θα την έδινα στα 34...αυτό είναι άλλη κουβέντα)
Μένει να κολλήσω αρκετά ένσημα ακόμα για καλύτερη άποψη. Προς το παρόν όμως τακτική που κερδίζει δεν την αλλάζω. Διαλέγω μία από κάθε κλάδο και ανεβοκατεβαίνω στο καρουζέλ αναλόγως.
Προχθές έπεσα κατά τύχη στην TV στους "πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη. Κόλλησα, είχε τον αγαπημένο ροκά Δημήτρη Σταρόβα. Ο οποίος είπε μια μεγάλη κουβέντα. "Κάποιος που έχει άλλη άποψη από την δική μου, δεν έχει λάθος άποψη, έχει διαφορετική άποψη".
Όλες τις μετοχές που αναφέρεις (ΕΥΑΠΣ, ΕΛΛ, ΟΛΘ, ΠΡΕΜΙΑ) τις έχω κι εγώ. Σε σημαντικές ποσότητες. Δίχως να χρειαστεί-ευτυχώς-να πουλήσω τις συναγωνίστριες (ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΜΠΡΙΚ). Την ΕΛΛ-αν δεν κάνω λάθος-την έκανα πρόταση προ 1-2 μηνών εδώ. Δεν χωράει στο μυαλό μου ότι το Πάσχα τα επιτόκια της ΕΚΤ θα είναι στο 3% ή λιγότερο και η ΕΛΛ θα δίνει απόδοση 4,80%. Όπως είπε κι ο "δάσκαλος" κ. Χαρίλαος το χαρτι έχει χαρακτηριστικά perpetual ομολόγου. Μια τιμή στη ζώνη €14,50-15 μου φαίνεται πιθανότερη.
Σε ότι με αφορά προσπαθώ να θυμάμαι δύο πράγματα.
α) κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι έκανα στο παρελθόν...ενδιαφέρεται για το μέλλον...το δικό του
β) αγοράζω αυτό που βλέπω να συμβαίνει...όχι αυτό που θεωρώ πως θα έπρεπε να συμβαίνει. Αυτό το τελευταίο χρησιμεύει μόνο για να προσεγγίζουμε-όσο είναι δυνατόν-πιθανές γενικές εξελίξεις (πχ λήξη πολέμου στην Ουκρανία => καλά νέα για ΕΕΕ, ΤΙΤΚ, ΜΕΒΑΚΟ ίσως και ΛΟΥΛΗ.
ΤΕΣΤ
έρχεται φίλος κολλητός και λέει:
"Κέρδισα 10 χιλιάρικα στο ΛΟΤΤΟ. Εσύ που ασχολείσαι, είναι καλή εποχή να τα βάλω στο χρηματιστήριο ή να περιμένω? Εάν ναι τι θα με συμβούλευες να αγοράσω?"
(τέσσερις μετοχές max-δυο χιλιάρικα μετρητά)
ΥΓ την Κυριακή μας έχει τραπέζι κολλητή φίλη της κυράς. Τρία ζευγάρια. Σίγουρα θα κληθώ να απαντήσω (και αργότερα να λογοδοτήσω...στην κυρά) 🥴 🫤 😎
Σωστός Χίππυ και τις απολογίες μου αν μίλησα πολύ για το παρελθόν, ήθελα περισσότερο να δώσω κάποια παραδείγματα τρόπου σκέψης.
Θα κάνω μια συντηρητική (κατά τη γνώμη μου) προσπάθεια να βγάλω ένα ρόστερ. Τώρα η δικιά σου περίπτωση αν τα κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ, δεν ξέρω τι προσδοκίες έχει. Μάλλον σήμερα αν αγόραζα θα ήταν υποκριτικό αν δεν αγόραζα από αυτά που έχω στο χ/φ. Δηλαδή τηρώ το μη μου λες τι προτείνεις, πες μου τι έχεις.
150 μτχ ΟΛΘ (150*22=3300)
1000 μτχ ΑΔΜΗΕ (1000*2,45=2450)
250 μτχ ΔΑΑ (300*8.2=2050)
300 μτχ ΜΕΒΑ (300*3,56=1068)
300 μτχ ΛΟΥΛΗ (300*2,9=870)
Η λογική των ΜΕΒΑ και ΛΟΥΛΗ έχει να κάνει με το ότι είναι μικρές θέσεις αλλά αν τρέξουν θα δώσουν μεγάλες υπεραξίες, δηλαδή μικρά πονταρίσματα αλλά με μεγάλη πιθανή απόδοση. Βέβαια προσωπικά έχω ΛΟΥΛΗ σε πολύ μεγάλη θέση (ΜΤΚ πέριξ τα 2,5)
Μένουν 200κάτι ευρώ να τα κάνει ένα καλούτσικο εστιατόριο με τη σύντροφό του.
Μπήκα στον πειρασμό να προτείνω ΕΛΛ αλλά προσωπικά την έχω πάρει αντί ομολόγου με κέρδη παρελθούσων χρήσεων, δεν έχω προσδοκία κεφαλαιακής υπεραξίας.
Εννοείται για όποιον διαβάζει είμαστε ερασιτέχνες, λάθη κάνουμε(εγώ σίγουρα) και όπως λέει και το υπόμνημα του site ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και ουδεμία ευθύνη φέρομεν, καμία προτροπή για αγορά/πώληση.
Η ερώτηση να μπω τώρα η μεθαύριο είναι ανούσια για μένα. Time in the market > timing the market
Θα ήθελα να διαβάσω και το δικό σου ρόστερ Χίππυ. Και άλλων εδώ στο φόρουμ (Μιχαλιό?). Δηλαδή 10κ και τα επενδύεις αύριο.
Πρόχειρα σκέφτομαι...50% θωρηκτά με προοπτικές (ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ)...20% ΕΧΑΕ ή ΕΛΛ...10% ΠΡΟΦ ή ΠΕΡΦ.
ΜΕΒΑΚΟ διαμαντάκι αλλά δυσκολεύομαι να την προτείνω λόγω εμπορευσιμότητας...ΔΑΑ αρχοντικό (αλλά με σχετικά χαμηλό ταβάνι-€9?)
Χίππυ ωραίο το ρόστερ. Για το 10% ΠΡΟΦ ΠΕΡΦ η θέση μου είναι ότι η πληροφορική κοιτάει στο παρελθόν, δηλαδή έχει προεξοφλήσει το ταμείο ανάκαμψης. Έκανα μια πορεία με τον αξιότιμο κ. Σπυριδογεώργη (ΒΥΤΕ, εξαγορά από ΙΝΤΕΚ, αποτέλεσε αφορμή να ψάξω την ΙΝΤΕΚ μετά). Δύσκολο να εκτιμηθεί βέβαια γι'αυτό μένω σιωπηλός (το εννοώ ότι δεν ξέρω που θα πάει, σίγουρα αρκετές ως κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλές-πιθανό εξίσου να μου ρίξουν φάπες αλλά πρέπει να πάρω αποφάσεις).
Η ΜΕΒΑ είναι στα πλαίσια του κοινού Ευρωπαικού ταμείου 500 ΔΙΣ για την άμυνα. Ο Trump καταλύτης. Ήδη έχτισε συνεργασία με Naval Group και Fincantieri. Χώρια τις συμβάσεις με τα Φ/Β, με θλίψη διαπιστώνω ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην άμυνα θα είναι μυθικά. Η άμυνα είναι η νέα πληροφορική κατά τη γνώμη μου, κοιτάει στο μέλλον.
Και ποια εμπορευσιμότητα ρε Χίππυ 300 τεμάχια είπα, όχι παραπάνω. Τα δίνεις σε μια μέρα με μικρό discount, ίσως και όχι τώρα που το σκέφτομαι. Μετά τα 1000 τεμάχια αρχίζει λίγος πονοκέφαλος. Προσωπικά την έχω κυριολεκτικά στο μπαούλο, προφανώς αν ήθελα άμεσα ρευστό δεν θα ήταν η πρώτη που θα σκεφτόμουν.
Αν είσαι σαν και εμένα που ποντάρει στην επόμενη δεκαετία σε εμμένοντα πληθωρισμο (πιθανολογώ ναι), ο ΔΑΑ θα τρυπήσει ταβάνια λόγω της σύμβασής του με το κράτος. Μιλάς από την οπτική του κάπως απογοητευμένου μετόχου σε σχέση με την τιμή εισόδου, γι'αυτό υποθέτεις τα 9 ευρώ ταβάνι που μπήκε. Θέλω όμως να μου βρεις άλλη επένδυση στον κόσμο που σε πραγματικό χρόνο τα κέρδη τα αναπροσαρμόζει για πληθωρισμό κάθε χρόνο ενώ ταυτόχρονα αν μια χρονιά δεν πάει καλά μπορεί την επόμενη να ζητήσει τα διπλά και να μην ανοίξει ρουθούνι. Και μην μου πεις τα ακίνητα, γιατί τα ακίνητα έχουν ένοικους και οι ένοικοι χρεοκοπούν. Και πολλές ΑΕΕΑΠ έχουν χρεοκοπήσει επίσης. Με τον ΔΑΑ δεν παίζει αυτό, είτε θα ζητάει λίγα από τους πολλούς είτε αν σφίξουν τα ζωνάρια θα ζητάει πολλά από τους λίγους (και έχοντες φυσικά). Προσωπικά ο ύπνος που κάνω με τον ΔΑΑ είναι πουπουλένιος. Φυσικά όμως είμαι διατεθειμένος για υπομονή. Δεν είναι για βιαστικούς. Προσωπικά έχω δουλειά με κυμαινόμενη και ενίοτε υψηλή πίεση και περνάνε αρκετές μέρες που δεν τα κοιτάω. Εκτιμάω και τα μερισματα, τζάμπα διακοπές, δώρα στους αγαπημένους, βοήθεια στην οικογένεια κτλ. Αν ο φίλος τα κοιτάει κάθε μέρα θα ρθει πίσω γκρινιάζοντας χαχα. Ο ΔΑΑ είναι άλλη μια περίπτωση που κατ'εμέ οι "λογιστές" των θεμελιωδών κοιτούν τα δέντρα (=αριθμοδείκτες) και χάνουν το δάσος. Για ολοκληρωμένη εικόνα, η ΜΤΚ μου είναι 8,35 άρα είμαι μέσα στη θέση αυτή. Και πάλι καλά κοιμάμαι.
Καλημέρα
Ναύτη είσαι ιδιαίτερη περίπτωση. Ηλικία σκάρτα 30, επενδυτική σκέψη 50 plus. Μου αρέσει, θα ήθελα όμως και λίγο "κερδοσκοπία". Ένα 10% για το δικαίωμα στο "θαύμα" χα χα. Έχεις βέβαια την επιλογή ΜΕΒΑΚΟ.
Ως προς την πληροφορική δεν συμφωνώ. Υπάρχουν και πολυεθνικές στον κλάδο πχ ΠΡΟΦ. Επιπλέον βλέπουμε να τις χωρίζουν θεμελιωδώς "δεκάδες" σε Ρ/Ε, Ρ/S, Ρ/Β, ταμείο, δανεισμό κλπ από τις συγγενείς στις ΗΠΑ (χώρα απ΄όπου έρχονται λεφτά στο ΧΑΑ).
"Ένας από τους hot κλάδους που διαλανθάνει της προσοχής παραμένει εκείνος της Πληροφορικής. Ένας κλάδος που έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν θα σταματήσει. Μόνο τα έργα που βρίσκονται στο ανεκτέλεστο πολλών την επόμενη τριετία, θεωρείται απλά ως… το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long.
«Ψηφιακές» χορηγήσεις
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι ψηφιακές επενδύσεις είναι βασικός πυλώνας του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπό την έννοια ότι μεγάλο μέρος των χορηγήσεων, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο πέριξ του 1%, πρέπει να κατευθύνονται σε ψηφιακές επενδύσεις επιχειρήσεων, τις οποίες κάποιοι πρέπει να «τρέξουν». Αλλά όπως μου εξηγούν τραπεζικές πηγές, το μικρό μέγεθος πολλών επιχειρήσεων που μπορούν να «τρέξουν» αυτές τις επενδύσεις, καθιστούν δύσκολη και την εκταμίευση αυτών των δανείων. Μην αποκλείετε λοιπόν να δούμε deals στον κλάδο, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα."
(δανεισμένο από τον οικ. ταχυδρόμο)
Να'σαι καλά Χίππυ.
Το θαύμα το περιμένω από τον ΛΟΥΛΗ. ΜΕΒΑ είπα και παραπάνω είναι μικρή θέση.
Έχω δικαίωμα να τον πιστεύω. Έχεις δικαίωμα να γελάσεις με αυτή την επιλογή.
Ο αγαπητός ΟΑΚ μου σύστησε με τις αναλύσεις του τα μεζεδάκια. Τα μελέτησα και γω και τότε έβαλα 15% του τότε χαρτοφυλακίου. Μέσα σε ένα 6μηνο 100% απόδοση και βγήκα. Ίσως είναι η πρώτη κερδοσκοπική, τη λες και τζογαδόρικη επιλογή που έκανα. Πλάκα πλάκα αν τα είχα δει επενδυτικά τώρα θα χα 400% απόδοση (? δε θέλω να τα βλέπω καν για ν μην σταναχωρηθώ χαχα). Εν πάσει περιπτώσει, αν βλέπω κερδοσκοπία μπαίνω και ανάβω και ένα κεράκι στον ΟΑΚ. Αφού αυτόν τον καιρό δεν βλέπω κάτι, πως να το κάνουμε; Δεν θα πιεστώ μόνο για το παίγνιο.
Όσο για την πληροφορική, το θαύμα της το έχει κάνει ήδη πάντως για πολλούς. Δηλαδή περαιτέρω άνοδο δεν τη λες "θαύμα", καθώς το θαύμα περιέχει κάτι απροσδόκητο, ενώ απλά υποστηρίζουμε ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της. Τα κέρδη πληροφορικής δεν τα θεωρώ επαναλαμβανόμενα κέρδη όπως βγάζουν τεχνολογικοί κολοσσοί του εξωτερικού με τις "ετήσιες συνδρομές". Ανησυχώ μήπως η πληροφορική περνάει ό,τι πέρναγε ο κατασκευαστικός κλάδος το 2004, εισροή μεγάλων κεφαλαίων, P/E στο θεό και ξαφνικά πάπαλα (ντάξει δεν θα είναι πάπαλα αλλά καταλαβαίνεις το σκεπτικό). Αναγνώρισα όμως ότι ο κλάδος είναι χοτ, μπορεί να συνεχίσει να δίνει τεράστιες υπεραξίες οπότε νίπτω τας χείρας μου, δεν με αφορά κιόλας απλά εξηγώ γιατί πλέον δεν ακουμπάω. Δεν διαφωνώ όπως λες, απλά έχω διαφορετική άποψη!
Να μαι κι εγώ!
Χαρτοφυλακιο χωρίς Τράπεζα σε μια Τραπεζοβαρη αγορά δεν προβλέπεται. Βάζω την Πειραιώς ως την πιο φτηνή και την ξεχωρίζω από την Alpha που είναι εξίσου φτηνή. Ο λόγος είναι η Διοίκηση αλλά και το προσωπικό. Εμπιστεύομαι Μεγάλου, ενώ γενικώς η τράπεζα είναι πιο ευέλικτη σε σύγκριση με την Alpha η οποία στη λειτουργία της είναι πολύ πιο συντηρητική.
Δεύτερη επιλογή η ΔΕΗ. Μου αρέσει το business plan της. Οτι εχει πει η διοίκηση το εχει κανει και δείχνει αξιοπιστία. Εφόσον συνεχίσει έτσι και δίνει μερισμα μέχρι και 1 ευρω ε τότε θα έχει εξελιχθεί στο απόλυτο turn around story.
ΙΝΚΑΤ : Όραμα! Προφανώς τώρα οι εφοπλιστές ασχολούνται με την Αττικής (θέλω να με παραδεχθειτε, την έπιασα την κινηση😜) αλλα θα τους ακολουθήσω και στην ΑΜΚ. Μεχρι τωρα έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν υπεραξίες. Follow the money λοιπόν!
Τετάρτη επιλογη: οι εξής δύο : (ας τον αφήσουμε να παρει κι αυτός μια πρωτοβουλία) Ιντεκ ή ΔΑΑ. ΙΝΤΕΑΛ γιατί περιλαμβάνει τον hot κλάδο της πληροφορικης, η διοίκηση ξέρει τη δουλειά και έχει σημαντικούς βασικούς μετοχους. ΔΑΑ, γιατι δεν μπορείς να πιστεύεις στη χώρα αλλά όχι στη βαριά της βιομηχανία.
Την τράπεζα Κύπρου πως την βλέπετε? Ασφάλως αναφέρομαι σε τοποθέτηση με σκοπό την διακράτηση.
Ως τωρα έχω μονο την Αlpha, μια μικρη θεση 1% του χ/φ αγορασμένη με μ.ο 1,09.
Καλημέρα σας. Μιας και η συζήτηση για τράπεζες, πιστεύω η Ευρωβ και Πειρ είναι οι καλύτερες! Η ΠΕΙΡ κραυγαλέα υποτιμημένη με p/bv=0,60 όταν οι άλλες (ΕΤΕ, Ευρωβ, Κυπρ,Οπτιμα είναι πάνω από 1).
Στην Α δεν θα μου κάνει εντύπωση να δω τον Ιταλό να "κατεβάζει" τα σήματα!-))
Καλημέρα
αγαπάμε τις διαφορετικές απόψεις. Αυτές δίνουν νόημα στην ύπαρξη του μπλογκ άλλωστε.
Μιχαλιό για μένα η ΔΕΗ είναι το Νο 1 παράδειγμα στο "παίξε αυτό που βλέπεις να γίνεται και όχι αυτό που κατά τη γνώμη σου θα έπρεπε να γίνεται". Η ολιγωρία των ημερών πιθανολογώ ότι οφείλεται στον "φιλοκρατικό" DNA της. Κρατά τα τιμολόγια χαμηλά για να σαπορτάρει την κυβέρνηση. Δεν είναι ευχάριστη εικόνα για τους ξενους επενδυτές. Θα διορθωθεί αυτόματα από μια ανάταση στη Ρουμανία. Σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τους άπιστους Θωμάδες (εμένα) που αποφάσισαν όψιμα να χτίσουν θέση στο χαρτί.
Ναύτη θαρρώ την έχω ξαναπεί την ιστορία. Όταν ήρθε ο κ. Μανώλης Βάρσος (δάσκαλος για μένα) από την Αμερική το 1992 και άρχισε να αρθρογραφεί στο περιοδικό "Χρήμα κ Αγορά" του κ. Σιάτρα έδωσε τις πρώτες δύο επιλογές. Πρόοδος Επενδυτική με ρευστό στο ταμείο όσο και η κεφαλαιοποίηση-50%-και ΛΟΥΛΗ. Δικαιώθηκε 100% αφού 7 χρόνια μετά εξαγόρασε τον μεγάλο αντίπαλο, 1ο στον κλάδο, "Μύλοι Αγίου Γεωργίου". Τον είχα στο χαρτοφυλάκιο περίπου 10 χρόνια. Εκτιμώ πως αξίζει ακόμα και να διπλασιάσει, και το εύχομαι. Νομίζω ότι σε τρέχουσες τιμές είναι ασφαλής επιλογή, αλλά για με προβληματίζει ο κλάδος.
Ο Τερζής πρέπει να είχε χαρτοφυλάκιο σαν το δικό μου και ερμήνευσε το "και ας ψάχνεις σε πολυόροφα, στα υπόγεια είναι η θέα".
Χωρίς τράπεζες, χωρίς ΔΕΗ, χωρίς εφοπλιστάδες και όμως είμαι χαρούμενος.
(Το θυμάμαι το στόρυ Χίππυ.)
Ντάξει, το ανωτέρω δεν είναι 100% αληθές. Από τράπεζα, έχουμε ΕΛΛ. Αλλά δεν είναι και 100% αληθές ότι η ΕΛΛ είναι τράπεζα. Μπερδεύτηκα τώρα.
Χίππυ αν κάτσει στα 15-16 που είπες, με το μέρισμα που ελπίζουμε να δοθεί, είναι περίπου 15-20% ετήσια απόδοση από τα χαμηλά 13-14 που είναι καιρό τώρα. Ζωγραφιά. Οι Αμερικάνοι κυνηγάνε ένα 8% με τον S&P. Για να μάθουμε να εκτιμάμε.
Νομίζω και επί πατέρα Μητσοτάκη πηγαίναμε καλά
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2276739/mhtsotakhs-eimaste-se-trohia-metataxhs-toy-ha-se-a.html
Χρειάστηκαν 3 εκλογικές διαδικασίες μέχρι να καταφέρει να εκλεγεί ο Κων. Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1990 με 150 βουλευτές. Το επόμενο 4μηνο το ΧΑΑ πέταξε από τις 400 περίπου μονάδες στις 1650 τον Ιούλιο/1990 θαρρώ. Λίγο πριν τα ολότελα ψηλά μπήκε κι ένας απερίσκεπτος πρώην μακρυμάλλης που ξέρω (ευτυχώς σε μετοχικά αμοιβαία). Μετά άρχισε ένα 2ετές μακρόσυρτο φυλλορόημα προς τις 555 μονάδες το Σεπτ/1992. Η χώρα ήταν φορτωμένη απ΄τον Αντρέα με πολύ χρέος, πληθωρισμό της τάξης του 25% και πολλούς κηφήνες που ήρθαν από τις "εξυγιάνσεις"΄ των χρεοκοπημένων Πειραική Πατραική, ΛΑΡΚΟ κλπ. Και πάνω σ΄αυτά προστέθηκε κι ο αχάριστος στενοκέφαλος Σαμαράς.
Νομίζω ήταν ικανός αλλά άτυχος ο Κων. Μητσοτάκης. Τέλος πάντων η Αθήνα του "χρωστάει" το ΔΑΑ και την ύδρευση της από τον Εύηνο.
Άσχετο....μου αρέσει το "σημειωτόν" στον ΓΔ. Πιθανολογώ-ελπίζω πως θα προετοιμάσει την κίνηση προς την μικρότερη κεφαλαιοποίηση (ΕΧΑΕ all time classic) και φυσικά την πληροφορική.
Η επιλογή μοιάζει ασφαλές στοίχημα για περίπου 6% μερισματική απόδοση σε ένα εξάμηνο από τώρα και ότι παραπάνω δώσει από τα φετινά/τωρινά χαμηλά μέχρι και το κλείσιμο του 2023.
Σας χαιρετώ.
Να γιατί θα ζήσουμε ένα νέο '99:
Σούπερ μάρκετ: Γιατί οι καταναλωτές «γυρνούν» την πλάτη στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
(https://www.liberal.gr/oikonomia/soyper-market-giati-oi-katanalotes-gyrnoyn-tin-plati-sta-proionta-idiotikis-etiketas).
Θέλει η πο@τ@ν@ να κρυφτεί και η καταναλωτική συνήθεια δεν την αφήνει.
Μην ακούσω πάλι ότι τα νοικοκυριά ζορίζονται με τις τιμές των SM...η μίρλα και η κλάψα του νεοέλληνα δεν πείθει γιατί απλά "λεφτά υπάρχουν".
Όπως υπάρχουν οι μυωπικοί ψηφοφόροι έτσι υπάρχουν και οι μυωπικοί επενδυταράδες νεοέλληνες. Ένα νέο υπό τις κατάλληλες συνθήκες '99 έρχεται.
Αγαπητέ JD εξαρτάται πως τα διαβάζεις τα πράγματα. Εδώ μας λένε ότι κερδίζουν συνεχόμενα έδαφος. Ναι μεν υπολείπονται της Ευρώπης, αλλά κερδίζουν έδαφος:
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3735680/ab-basilopoulos-pontarei-sti-fthini-idiotiki-etiketa-me-sustasi-eidikou-tmimatos-ti-allazei-stin-alusida/
Άρα το Liberal είναι σίγουρα μυωπικό.
Και μιας και πιάσαμε τη μυωπία, η νέα γενιά επενδυτών, όσοι τέλος πάντων ασχολούνται και κυκλοφορούν στα forum, μου μοιάζει: είναι διαβασμένοι. Οι υπόλοιποι νέοι όντως παλεύουν με το βασικό, το άγχος αύξησης ενοικίου, την αδυναμία δημιουργίας οικογένειας με σκάρτα δύο χιλιάρικα, και θαρρώ δεν τους μένει κάτι στην άκρη για επένδυση (και αν τους μένει το χαλάνε να πάνε διακοπές να ξελαμπικάρουν λίγο).
Όταν και αν αρχίσει να σκορπάει χρήμα στην οικονομία, ίσως δούμε μαγικά πράγματα, και το ΧΑΑ ίσως αποκτήσει πάλι χαρακτήρα ποδοσφαιρικού ματς, γιατί ναι οι άνθρωποι ξεχνούν. Αργεί όμως πιστεύω, απαιτεί για αρχή την ανάκτηση εμπιστοσύνης (πριν αυτή να απωλεσθεί πάλι). Προς το παρόν θα πάμε σημειωτόν γιατί όσοι είναι μέσα αυτή τη στιγμή είτε είναι ενημερωμένοι είτε η εμπειρία τους τους λέει να φυλάγονται.
JD άφησε νέο σχόλιο στην ανάρτηση με τίτλο :
Αγαπητέ "Ναύτη" καλημέρα.
Θα παραθέσω το σχόλιο ενός παππού σε κανάλι:
"πείτε μου σας παρακαλώ, πως κάθε ΣΚ και γιορτές είναι φίσκα τα καταλύματα και οι ταβέρνες?"
Δεν θα ξεχάσω τον αείμνηστο καθηγητή Κυπριανό Προδρομίδη (Θεωρία οικονομικής πολιτικής) που μιλούσε για μυωπικούς ψηφοφόρους, που την ώρα της κάλπης ψηφίζανε αυτό που πριν λίγο καιρό "αναθεματίζανε"!
Έτσι και όταν πχ οι Τράπεζες πιάσουν εκάστη 15 δις κεφα/ση, οι "μυωπικοί" "επενδυτές" θα (ξανά) "ανακαλύψουν τον τροχό" και θα οδηγήσουν εκάστη Τράπεζα στα 20+ δις ευρώ κεφα/ση! Μετά δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτή η αυτοτρο/νη κίνηση!
Προσωπικώς είμαι "big fun" του μεγάλου δασκάλου Κοστολάνι, του Charles Dow και φυσικά των Fundamentals!
https://www.cnn.gr/oikonomia/anaptyxi/story/452875/economist-stin-triti-thesi-pagkosmios-i-elliniki-oikonomia
Economist: Στην τρίτη θέση παγκοσμίως η ελληνική οικονομία
Ίσως πουλάει ο Γουρζής...
https://www.mononews.gr/agores/metoxes/diethni-funds-kai-koryfaia-stelechi-tis-gek-terna-oi-agorastes-18-ekat-metochon
https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/775096/paketa-sti-gek-terna-gia-to-1-72-timi-stoxo-ta-27-4-evro-dinei-gia-ti-metoxi-i-pantelakis
Συγκρίνοντας την "ώριμη" πρωταθλήτρια Ευρώπης στις παραχωρήσεις Vinci SA (DG.PA) με τη δική μας "νεαρή" στο χώρο ΓΕΚΤΕΡΝΑ νομίζω ότι βιάστηκε λίγο ο κ. Γουρζής Αντρέα
Vinci (DG.PA)
Market Cap ....57.10B
Trailing P/E = 12.65
Trailing Dividend €4.50
Trailing Dividend Yield (4.46%)
Price/Sales = 0.82
Price/Book = 1.99
Enterprise Value/EBITDA = 6.47
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Market Cap ....1,92B
Trailing P/E = 12.56
Επιστροφή Κεφαλαίου = 0,25
Απόδοση = 1,34%
Price/Sales = 0.53
Price/Book = 1.62
Enterprise Value/EBITDA = 4.85
Τελικά δεν ήταν πωλητής ο αντιπρόεδρος
Το Latsco Family Office διέθεσε μετοχές σε διεθνείς επενδυτές, στον Γιώργο Περιστέρη και άλλα στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
https://www.ot.gr/2024/12/11/epixeiriseis/gek-terna-placement-me-26-ekatommyria-metoxes/
Εντυπωσιακή κίνηση του Περιστέρη. Στο μόνο που υστερεί η ΓΕΚ είναι στη μερισματική πολιτική. Αλλά κατά τα άλλα είναι καλό να είσαι συμ-μέτοχος του. Δεδομένου ότι η εταιρεία αποκτά συμμετοχές σε παραχωρήσεις και θα έχει πιο ασφαλεις ροές πιθανολογώ ότι θα αυξηθεί η μερισματική απόδοση.
Σίγουρα θα αυξηθεί φίλε Μιχαλιό η μερισματική απόδοση. Άσε που η διαφορά είναι μικρότερη απ΄όσο δείχνει καθώς τα μερίσματα στη Γαλλία φορολογούνται με 34% έναντι 5% στη χώρα μας. Επιπλέον όπως όλοι ξέρουμε είναι ευκολότερο στον μικρό να αυξήσει το μπόι του 50% (όπως συστήνει η Παντελάκης ΑΧΕ*) παρά ο μεγάλος 15% (που επίσης έχει σημαντικές πιθανότητες).
* ΥΓ βολευόμαστε και με 30%
Εσείς οι πιο "ώριμοι" 😜 είστε ευχαριστημένοι με τα λίγα... Οι υπόλοιποι θέλουμε πολλά και αν είναι δυνατόν και τώρα! Χαχαχα. Νομιζω πάμε για ένα καλό κλείσιμο έτους και μια καλή εκκίνηση.
Όντως δεν ήταν ο αντιπρόεδρος.
Και η ΕΠΣΙΛ έδινε μικρό μέρισμα αλλά δεν μας ένοιαζε!!
https://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/2277146/o-syriza-h-elia-kai-o-eykleidhspothen-eshes-parea.html
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η στήλη ακούει πως γνωστός ισραηλινός ψάχνεται για εξαγορές εταιρειών πληροφορικής στην Ευρώπη. Λέγεται επίσης πως έχει αρχίσει να κάνει και κάποιες επαφές στην Ελλάδα.
Μαθαίνουμε ότι, μεταξύ αυτών, είναι και μία εισηγμένη, πλην όμως είναι πολύ νωρίς για να φανεί το «αν και τι» θα μπορούσε να προχωρήσει.
Καλημέρα, ο Περιστέρης είναι παιχταράς.
Συμφωνώ πολύ με την παρατήρηση του Μιχάλη ότι με τις παραχωρήσεις θα σταθεροποιηθούν οι ροές, καθώς οι κατασκευαστικές πάσχουν από αλλοπρόσαλλες οικονομικές καταστάσεις.
Νομίζω θα είναι σημαντικό για ξεκλείδωμα υπεραξίας.
Όσο για την σύγκριση με άλλες του εξωτερικού, επικίνδυνο σπορ κατά τη γνώμη μου. Προσωπικά μου δίνει όση πληροφορία μου δίνει μια σύγκριση της ΓΕΚ με τον ΟΛΘ (=άχρηστη).
Κάθε κλάδος έχει τους δικούς του θεμελιώδεις δείκτες. Απαιτητικούς ή λιγότερο απαιτητικούς ανάλογα με τη συνατότητα σταθερών επαναλαμβανομένων κερδών. Οι εταιρείες παραχωρήσεων, τα δίκτυα κλπ όσο να πεις έχουν αργά αυξανόμενα έσοδα αλλά σταθερά και ελάχιστο ρίσκο.
Παρατηρώ τον ΟΛΘ (όπου έχω θέση). Θα την αυξήσω όταν αρχίσει να κάνει τις επενδύσεις που έχει συμφωνήσει ο Σαββίδης. Ευκολάκι δηλαδή η περίπτωση του.
"δυνατότητα" σταθερών επαναλαμβανομένων κερδών
Χίππυ το ενδιαφέρον με τη ΓΕΚ είναι ότι ίσως παίζει σε διπλό ταμπλό: μεγάλο τσιμπούσι όταν πέφτουν λεφτά στην οικονομία - συντήρηση με τις παραχωρήσεις όταν στραγγίζει η κάνουλα. Το έχω χάσει αυτό το τραίνο και δεν έχω διάθεση να το κοιτάξω περαιτέρω. Σίγουρα θα ήθελα να είχα προσέξει τη ΓΕΚ νωρίτερα.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το στεγαστικό: https://www.capital.gr/me-apopsi/3890270/poleodomiki-amnistia-giati-mporei-na-kopsei-ton-gordio-desmo-tis-elleipsis-prosforas-akiniton-stin-ellada/?amp=true
"Η Ελλάδα έχει περισσότερα ακίνητα από όσα χρειάζεται για να στεγάσει όλους τους κατοικούντες σε αυτή" μου είπε φέτος ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
"Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει πως περίπου 600.000 ήταν τα κλειστά ακίνητα (νομίζω το 2021). Στα ακίνητα αυτά αντιστοιχούν περίπου 1.000.000 δικαιώματα = κάθε ακίνητο το έχουν περίπου 2 άτομα, κατά μέσο όρο = "μπλέξιμο" για όσους γνωρίζουν..."
Νομίζω είναι πολλά κλειστά και από τους servicers. Κάπου διάβασα η κυβέρνηση θέλει να τα διαθέσει σταδιακά για να μην καταρρεύσει την αγορά η απότομη προσφορά. Απλά σκέφτομαι το ρητό των Άγγλων you can't make an omelette without breaking eggs, τουτέστιν δεν γίνεται να τους έχουμε όλους χαρούμενους. Νομίζω η αγορά διψά για αύξηση της προσφοράς. Είναι και το "Σπίτι μου 2" που ναι μεν χαμηλό το επιτόκιο, ζημιά θα γίνει δε γιατί αυξάνει περαιτέρω την ήδη ασφυκτική ζήτηση. Νομίζω η μόνη επίλυση στην αγορά κατοικίας είναι η πίεση των πωλητών και όχι η περαιτέρω ενίσχυση των αγοραστών. Τα airbnb μάλλον για σταγόνα στον ωκεανό φαίνονται, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας είχε 30 εκ. + τουρίστες ενώ πριν 20 χρόνια ήταν στα 13 εκ. με τους Ολυμπιακούς εν εξελίξει. Το airbnb σε ένα βαθμό βοηθάει να τους χωρέσουμε, οπότε είμαι κάπως ουδέτερος.
Χίππυ θεωρώ αγοράζω ένα λιμάνι με P/E στο 8 επειδή η διοίκηση δεν τα πάει και τόσο καλά όπως επισήμανες. Είναι όμως ένα λιμάνι με P/E 8. Αν έστω και λίγο φτιάξει η εικόνα και σταματήσει η απαισιοδοξία, που ίσως το εναρκτήριο λάκτισμα θα είναι οι συμφωνημένες επενδύσεις, νομίζω θα σκεφτούν και άλλοι ότι τώρα είναι στιγμή για αγορά και συνήθως δεν την προλαβαίνω τη μτχ, δεν είμαι γρήγορο πιστόλι. Έχω κάτσει γαλαρία και περιμένω αραχτός.
https://www.capital.gr/agora-akiniton/3890919/pos-tha-pesoun-stin-agora-ta-akinita-trapezon-kai-servicers/
Το πρωί το έγραψα, το απόγευμα βγήκε άρθρο. Το capital διαβάζει ελεύθερη γνώμη χαχαχα
Λίγο γρήγορο πιστόλι ήμουν σήμερις με τον πουλέν-γκανιάν Ικτίνος. Ξεκίνησα να αγοράζω στα 0,33 με το καλημέρα και είχα στόχο να μην ανεβώ tick (δηλαδή να μην γράψω 0,34 με στρογγυλοποίηση). Κατά λάθος εκεί που ήθελα να βάλω μια εντολή στο 0,334 μπερδεύτηκα και έβαλα στο 0,34 και πήρα και στα 0,337 που πουλούσαν. Τέλος πάντων έφτιαξα μια θέση (όχι πολύ μεγάλη) αλλά ρισκαδόρικη από την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ (δεν περίμενα τα 15 -20 λεπτά της ΔΠ). Οι λόγοι που το έκανα:
1)Βελτίωση οικονομικών μεγεθών
2) Πολύ χαμηλά επίπεδα μετοχής
3)Ρυθμίσεις δανείων από τις Τράπεζες. Οι "κακές" Τράπεζες δύσκολα θα σε ρυθμίσουν αν δεν βλέπουν κάποια προοπτική
4)Το σημερινό σημείωμα που μάλλον διάβασαν και άλλοι
"ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Ευχάριστα τα τελευταία νέα για την εισηγμένη, καθώς, όπως μαθαίνουμε, εγκρίθηκε η σύμβαση για την εκμετάλλευση άλλων εκατό στρεμμάτων περίπου στο λατομείο του Βώλακα (Δράμα), με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν για πολλά χρόνια ακόμη επιπλέον ποσότητες από το ιδιαίτερα ποιοτικό και -υψηλής ζήτησης- μάρμαρο της περιοχής.
Η επέκταση θα επιφέρει -όπως εκτιμά η εταιρεία- αύξηση παραγωγής της τάξης του 20% για το 2025, με συνεχή διεύρυνση των δυνατοτήτων και τα επόμενα έτη.
Πέραν αυτού, χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι έχουν συστηματοποιηθεί πλέον οι προσπάθειες πώλησης της τουριστικής έκτασης που κατέχει η Ικτίνος στην Κρήτη (νομός Λασιθίου), η λογιστική αποτίμηση της οποίας προσεγγίζει τα τριάντα εκατ. ευρώ"
Λογιστικά μπορεί να αποτιμάται τόσο αλλά μάλλον αξίζει παραπάνω. Βέβαια αυτή η ιστορία μου μοιάζει με το ακίνητο του ΚΕΚΡ στο Ψυχικό...
5)Ψάχνοντας το σε άλλα sites μάλλον είναι έτοιμη και τεχνικά...
Τα επόμενα βήματα μου είναι να μπω στην ΑΜΚ της ΙΝΚΑΤ, ενώ κάνω κάτι μπες βγες στην Αττικής που σήμερα ανέβασε τζίρους και ίσως ετοιμάζεται...
Ναύτη γράφουμε λίγα σχόλια αλλά ποιοτικά!!!!χαχαχα
Μιχάλη μπορεί να μην παίρνω αδρεναλίνη μόνος μου, πάντως σίγουρα πήρα μια τζούρα διαβάζοντας το ανωτέρω σχόλιο. Σε καλό σου, ο Χριστός μια Ανάσταση έκανε και την γιορτάζουμε δυο χιλιάδες χρόνια τώρα, εσύ θες να κάνεις πολλες χαχαχα
Μακάρι να βρεθεί λύση "γρήγορης τακτοποίησης" ώστε να βγουν τα ακίνητα των τραπεζών στην αγορά. Τα χρήματα πολλά δεν είναι, αλλά επιτέλους μια καλή είδηση για δαύτες που θα τους δώσει ανοδικό ρεύμα 3-5% κατά τη γνώμη μου.
Μιχαλιό μου ανάβω κεράκι...εγώ έχω κλείσει τα συνεταιριλικια με την Τζουλι αρκετά χρόνια, δεν το ρισκάρω, άσε που πάχυνε κιόλας...εύστοχος ο παραλληλισμός με τον Κέκροπα...ο πατήρ φορτώθηκε και το μερίδιο της Dolphin CI Thirteen όταν ακόμα τα οικονομικά ήταν καλά, όταν η Κίνα τράβαγε. Ήταν όμως άπληστος, δεν πούλαγε. Έχουν και την ΙΔΕΗ στις ΑΠΕ αν θελήσουν ρευστότητα.
Χίππυ είχες πει κάτι που και γέλασα και μου έμεινε, δεν θυμάμαι αν το είχες δανειστεί: κάποιες εποχές αρκεί να πάρεις την κυριακάτικη εφημερίδα, να κλείσεις τα μάτια και να διαλέξεις 5 μετοχές.
Ε περίπου αυτό διανύουμε αυτή την εποχή. Καθαρές τράπεζες, ταμείο ανάκαμψης, φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση κτλ. Αρκεί να είσαι μέτριος για να πας τέλεια. Ο Ικτίνος είναι εταιρεία που έχω παρακολουθήσει λίγο από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της αγοράς της Κίνας και φυσικά της δικής του ασφυξίας. Η διοίκηση μου φαίνεται άσχετη. Οι συνθήκες όμως είναι πολύ ευνοικές. Θεωρώ έξυπνα γενικά τα πονταρίσματα του Μιχάλη, με την έννοια ότι καταλαβαίνω τη σκοπιά (χωρίς να την ασπάζομαι) και υποθέτω ότι οι πιθανότητες είναι υπερ του για υπεραπόδοση.
Κατά το Bitcoin, πρόσφατα βγήκε το Fartcoin [ψηφιακό νόμισμα πορδής (fart)]. Αυτή τη στιγμή έχει μια κεφαλαιοποίηση 700 εκ. δολλαρίων! Προσοχή, δε μιλάμε για τον Ικτίνο ή οποιαδήποτε εταιρεία που κατ'ελάχιστο παράγει κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ρευστότητα στο σύστημα και είναι περισσότερη απ'ό,τι χρειάζεται και είναι στα χέρια ηλιθίων. Σε αρκετά forum του εξωτερικού θα δεις άτομα να κοροιδεύουν όσους ασχολούνται με τα θεμελιώδη και να τους δίνουν απαντήσεις του στυλ "τι μ*λακίες μου λες, έγινα πλούσιος με το fartcoin". Νομίζω η Αμερική περνά το δικό της '99.
Καλημέρα συναγωνιστές του ταμπλό (δανεισμένο)
και η δική μου άποψη για την αγορά είναι παρόμοια..."αν όχι τώρα πότε?"....μόνο με ένα ζόρικο επεισόδιο πχ στον Έβρο ανατρέπεται αυτό. Βέβαια έχω ένα σχετικά λογικό στόχο για τον γεν. δείκτη (1600-1650 μον. το Πάσχα/25) καθώς η μεσαιο-μικρότερη κεφαλαιοποίηση που θα πάρει-νομίζω-την σκυτάλη επηρεάζει λιγότερο το ΓΔ. Προς το παρόν πιθανολογώ πως οι τράπεζες στο τέλος Φλεβάρη θα γράψουν νέα ψηλά λόγω δυνατών ετήσιων αποτελεσμάτων (δεν έχει προλάβει η μείωση του spread να τα επηρεάσει) και τις υποσχέσεις για διπλασιασμό μερισμάτων... η ΕΥΡΩΒ του Μπουγάτσα πρώτη απ΄όλες.
Καλησπέρα, εκ πρώτης όψεως θετικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πθ για το τραπεζικό σύστημα. Το χαν ξεφτιλίσει με τις σαχλές προμήθειες (ειδικά η Alpha σε λίγο θα σε χρεώνει να κάνεις είσοδο στο e-banking)
Καλησπέρα, θα συμφωνήσω και για τις χρεώσεις και για τις προβλεπόμενες διαχειρήσιμες απώλειες εσόδων. Ένα αγκαθάκι πίσω μας.
Καλημέρα
Στην κατάθεση της απαραίτητης αίτησης προκειμένου να εισαχθεί στο London Stock Exchange (LSE), προχώρησε η Melten...τι εστί LSE?
London Stock Exchange Group plc (LSEG.L) σε GBΡ
Market Cap 60.40B
Enterprise Value 67.58B
Trailing P/E 90.68
Forward P/E 28.57
Price/Sales 7.19
Price/Book 2.65
Enterprise Value/Revenue 7.87
Enterprise Value/EBITDA 17.77
-Dividend Rate 1.2 GBp
-Dividend Yield 1.06%
-Payout Ratio 91.55%
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Euronext N.V
Market Cap 11.14B
Enterprise Value -236.70B
Trailing P/E 22.44
Forward P/E 16.69
PEG Ratio (5yr expected) 2.38
Price/Sales 7.44
Price/Bookise 2.72
Enterpr Value/Revenue 7.50
Enterprise Value/EBITDA 13.40
--Dividend Rate 2.48
-Dividend Yield 2.30%
-Payout Ratio 51.67%
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EXAE
Market Cap 263.22M
Enterprise Value 197.93M
Trailing P/E 15.85
Forward P/E 18.05
Price/Sales 5.05
Price/Book 2.52
Enterprise Value/Revenue 3.80
Enterprise Value/EBITDA 7.75
- Dividend 0.25
- Dividend Yield 5.81%
- Payout Ratio 91.63%
Προτιμώ το δικό μας....ΕΧΑΕ...παπούτσι απ΄τον τόπο μου
Η ΕΧΑΕ είναι περίπου σαν ένα καφέ στην αρχή της Ερμού: δύσκολο να βγάλεις ζημιά, όλο και κάποιος θα κάτσει. Εν ολίγοις, είναι από τις εταιρείες που δε χρειάζεται ταλέντο για να πάνε καλά. Η παρούσα διοίκηση φαίνεται να μην έχει ταλέντο. Δεν πειράζει, είναι και πάλι ένα μαγαζάκι στην αρχή της Ερμού.
ΕΧΑΕ και ΕΛΛ πήρα καθαρά για το στόρυ της χώρας. Αποτελούν και οι δύο μαζί το 20% του χ/φ. Προσδοκώ μόνο το μέρισμα προς το παρόν γιατί νομίζω και η χώρα έχει δρόμο αρκετό ακόμα, οποιαδήποτε υπεραξία προκύψει είναι αφορμή για γιορτή.
ΕΛΛ 9% σε μία εβδομάδα. Μπράβο Ηλία! Τον έπιασε τον στόχο νωρίτερα από ότι περιμέναμε.
Κρατάμε ή δίνουμε?
Φίλε DK παλιός είσαι, ξέρεις πως συμπεριφερόμστε συνήθως οι μικροεπενδυτές στην αγορά. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Προσωπικά-απ΄όταν αγόρασα-όρισα σαν χρόνο πώλησης το τέλος Μαρτίου, λίγο πριν κόψει το μέρισμα. Πιθανολογώ πως τότε, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα είναι στο 2,50% και η καθαρή απόδοση των εταιρικών ομολόγων 3,00-3,50% max. Εάν επαληθευτουν αυτά η ΕΛΛ θα γράφει γύρω στα €15,50. Δεν σκοπεύω να την κρατήσω, πιστεύω πως θα βρεθούν εταιρείες με καλύτερες προοπτικές.
Καλησπερα! Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία κσι κάθε καλο για όλους μας!
Πολυ καλη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κάποιες προμήθειες των τραπεζών.. Επιτέλους.. γιατί να πληρώνουμε 60 λεπτα για τον εφκα πχ ενώ το κάνουμε ηλεκτρονικα και δεν απασχολούμε εργαζομενους ας πουμε.
Να θυμίσω κάποτε που το ανάφερα ως απάντηση έλαβα αυτό.
mixalis mixalios5 Αυγούστου 2024 στις 5:59 μ.μ.
Πες μου ποιες ειναι οι χρεώσεις που ΜΟΝΟ στην Ελλαδα υπαρχουν και το ξανασυζηταμε
Η απαντηση ηρθε καμποσο καιρο μετα. Κάποια πράγματα δεν είναι θέμα μιζέριας αλλα λογικής. Κάποια αλλα ναι.. ειναι μιζεριας
Austin ακόμα περιμένω την απάντηση σου στο ερώτημα που έθεσα τότε. Το ξαναβάζω λοιπόν!
"Πες μου ποιες ειναι οι χρεώσεις που ΜΟΝΟ στην Ελλαδα υπαρχουν και το ξανασυζηταμε" copy paste έκανα το ερώτημα, δεν άλλαξα τίποτα. Επισης, αυτή η χρέωση δεν υπάρχει σε όλες τις τράπεζες. Ακόμα και στις συστημικες τη βρίσκεις δωρεάν
Κατά τα άλλα Καλές γιορτές!
Σου απάντησε η κυβέρνηση με τις ορθες αποφάσεις που πήρε να μην πληρώνουμε π.χ. προμήθεια υπέρ του δημοσίου.
Ότι και να πω, θα υπάρξει ένας αντίλογος ότι είμαι μίζερος. Απλά τουλάχιστον στο ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΟΓΙΚΟ που έλεγα τότε και επιτέλους έκανε ο μητσοτάκης, δεν άντεξα να μην το βάλω.
Καλημέρα
όπως ξέρουμε Μιχαλιο πολλές τράπεζες του εξωτερικού (ιδίως στην Ελβετία) ΧΡΕΩΝΟΥΝ τις καταθέσεις των πελατών τους με 0,,50%. Για να μην το κάνουν, δίνουν την εκβιαστική δυνατότητα να τους τοποθετήσουν το 50% των χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια (και τα υπόλοιπα άτοκα).
Στην Ελλάδα υπήρχαν δυνατότητες πολλές από τις εργασίες να γίνουν μέσω άλλων οδών (πχ IRIS). Οπότε η γκρίνια πολιτικών και πολιτών στην TV ήταν για να δείξουν πως υπάρχουν και τάχα ενδιαφέρονται.
Να θυμίσω πως μεταξύ των "ιδιοκτητών" των τραπεζών είμαστε κι εμείς, οι μικρομέτοχοι. Με ανοικτή την πόρτα εισόδου για συμμετοχή στα κέρδη σε ΟΛΟΥΣ τους ενδιαφερόμενους.
Ευκαιρίας δοθείσης να εξάρω την πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως για το πρόγραμμα "Ημέρα Καριέρας". Απ΄ότι φαίνεται υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού που βλέπουν πως κάτι αλλάζει στην πατρίδα τους και θέλουν να επιστρέψουν.
Το τελευταίο δίχως την παραμικρή διάθεση για αντιπαράθεση. Απλά ελπίζω, προσεύχομαι, ανάβω κερί...."για την Ελλάδα ρε γαμώτο".
https://www.iefimerida.gr/ellada/kerameos-me-sthenos-tin-prospatheia-epanapatrismoy
Πάνω από 1.600 άτομα στην Ημέρα Καριέρας στο Ντίσελντορφ -
Κεραμέως: Συνεχίζουμε με σθένος την προσπάθεια επαναπατρισμού.
https://www.iefimerida.gr/ellada/kerameos-me-sthenos-tin-prospatheia-epanapatrismoy
Γνωρίζω φυσικά πως ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους συμπολίτες που έφυγαν. Την προσπάθεια της κ. Κεραμέως ήθελα να επισημάνω. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν
(και μεταξύ αυτών να αυξηθεί η απορρόφηση των 37 δις του ΤΑΑ ώστε να ανεβάσει ταχύτητα και η ψηφιοποίηση του κράτους και να φωτίσει στο χαρτοφυλάκιο των πληροφορικόπληκτων χα χα)
Καλησπέρα
νομίζω αξίζει να διαβάσουμε την πολύ καλή ανάλυση για τον ΟΤΕ του καλού χρήστη με το nickname dragoumanos
Ο ΟΤΕ, μετά από συνεχόμενα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών και στην συνέχεια ακύρωσης τους, έχει φτάσει σήμερα να έχει 406 εκ μετοχές (412,5 εκ κυκλοφορούσες μείον 6,5 εκ ίδιες που θα ακυρωθούν στο μέλλον). Το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ιδίων λήγει τον Φεβρουάριο, οπότε λογικά μέχρι τότε θα αγοραστούν ακόμη 1 εκ μετοχές.
Δεν ξέρουμε αν θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων για το 2025. Αν τυχόν δεν έχουμε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων τότε το μέρισμα θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα του 1 ευρώ. Κι αυτό γιατί αφενός θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κέρδη και οι ελεύθερες ταμειακές ροές, αφετέρου αυτές οι ελεύθερες ταμειακές ροές δεν υπάρχει ανάγκη να πάνε κάπου αλλού, πχ σε μείωση δανεισμού, μιας και ο δανεισμός είναι πάρα πολύ μικρός. Μ' άλλα λόγια, το payout ratio των ελεύθερων ταμειακών ροών θα μπορούσε δικαιολογημένα να είναι μεγάλο. Αν πάλι ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων, τότε αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος από τα κέρδη που διανέμονται δεν θα γίνεται μέρισμα και θα γίνεται ίδιες μετοχές.
Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να δοθούν στους μετόχους ως μέρισμα γύρω στα 320-330 εκ (περίπου 0,80 μεικτά ανά μετοχή). Το 2023 τα χρήματα που μοιράστηκαν στους μετόχους ήταν 450 εκ, εκ των οποίων τα 297 εκ δόθηκαν ως μέρισμα και τα 153 εκ για αγορά ιδίων μετοχών. Για το 2024, η διοίκηση προβλέπει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα είναι μικρότερες από την περσινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, υπολόγιζε ότι για το 2024 θα ήταν μειωμένες κατά 30 εκ περίπου, αλλά μετά τον φορολογικό έλεγχο στην Ρουμανία και την επιβολή εκεί προστίμου 33,5 εκ έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο για να συμπεριληφθούν και αυτά τα 33,5 εκ του προστίμου. Παρόλα αυτά, πιστεύω, όπως ήδη είπα, ότι το μέρισμα θα είναι και πάλι αυξημένο (ακόμη δηλαδή κι αν έχουμε μειωμένες ελεύθερες ταμειακές ροές και ταυτόχρονα και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων) και από τα 297 εκ που έδωσε πέρυσι θα φτάσει φέτος στα 320-330 εκ, μειώνοντας λίγο τις αγορές ιδίων ενός ενδεχόμενου νέου προγράμματος (αν βέβαια αποφασιστεί νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων).
Την τελευταία πενταετία, η διαφορά Λειτουργικές Ταμειακές Ροές μείον Ταμειακές Ροές από Επενδυτικές Δραστηριότητες, δηλαδή οι ελεύθερες ταμειακές ροές, ήταν πάνω από μισό δισ ετησίως.
2019 522 εκ
2020 518 εκ
2021 789 εκ
2022 679 εκ
2023 590 εκ.
Συνεπώς, ο μέσος όρος των ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών της τελευταίας πενταετίας είναι 620 εκ. Αν πάρω τα νούμερα για τα τελευταία 13 χρόνια, δηλαδή από το 2011, ο μέσος όρος των ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών είναι 540 εκ.
Μια σημείωση: τα παραπάνω νούμερα είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνει ο ΟΤΕ ως "ελεύθερες ταμειακές ροές", γιατί ο ΟΤΕ ανακοινώνει ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις ενώ εγώ απλώς αφαιρώ τις επενδυτικές δαπάνες από τις λειτουργικές ταμειακές ροές.
Καθαρός δανεισμός
2011 3.458 εκ
2012 1.475 εκ
2013 1.512 εκ
2014 1.128 εκ
2015 866 εκ
2016 539 εκ
2017 743 εκ
2018 743 εκ
2019 654 εκ
2020 687 εκ
2021 520 εκ
2022 464 εκ
2023 383 εκ
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ΟΤΕ είναι κατά την γνώμη μου μια καλή και ασφαλής εταιρεία που τα τελευταία χρόνια τα πάει πολύ καλά (αλλά που δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης, να προσθέσω). Βγάζει πολλά λεφτά, δεν έχει δάνεια, δίνει ένα μέρισμα τουλάχιστον 5%. Προσωπικά, αυτά μου φτάνουν.
Όμως ακόμη κι αν έχω δίκιο και ο ΟΤΕ είναι όντως καλή εταιρεία, αυτό δεν αρκεί για την αγοράσει κανείς γιατί το βασικό ερώτημα, όπως με όλες τις καλές εταιρείες, είναι αν στην τιμή που πωλείται σήμερα είναι φτηνή ή ακριβή. Και βέβαια για να δούμε αν είναι φτηνή ή ακριβή, πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση και μια εκτίμηση για το ποια είναι η δίκαιη τιμή της εταιρείας, ποια είναι δηλαδή η αξία της.
Ο μόνος τρόπος που εγώ ξέρω για να κάνω μια εκτίμηση της αξίας μιας εταιρείας είναι με discounted cash flow analysis, δηλαδή με τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Πριν πω την αξία του ΟΤΕ στην οποία κατέληξα, θα πρέπει πρώτα να πω τις παραδοχές που έκανα γιατί βέβαια εκεί είναι που μπορεί να έχω κάνει τα χοντρά λάθη και για να μπορεί ο οποιοσδήποτε από εσάς να ελέγξει την αξία που θα δώσω, σύμφωνα με τις δικές του παραδοχές.
Πήρα, λοιπόν, ελεύθερες ταμειακές ροές έτους 1 =550 εκ (αρκετά μικρότερο από τον μ.ο. της τελευταίας πενταετίας και περίπου όσο είναι ο μ.ο των τελευταίων 13 ετών). Growth rate=0,5% (επειδή όπως είπα δεν βλέπω προοπτικές ανάπτυξης). Free cash flow multiplier for terminal value =12.
Discound rate =6% (δεν χρησιμοποιώ wacc, απλώς ορίζω μια απόδοση με την οποία θα ήμουν ευχαριστημένος και ένα ποσοστό που είναι λίγο μεγαλύτερο από την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου). Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η αξία του ΟΤΕ είναι γύρω στα 8,5 δισ, δηλαδή 21 ευρώ (για 405 εκ μετοχές).
Βάζω ένα margin of safety ίσο με 30%, γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου (και ίσως και να είναι και λίγο το 30%), οπότε ως τιμή αγοράς προκύπτει το 14,7 ευρώ, εκεί δηλαδή που είναι τώρα.
Προσωπικά λοιπόν, αν δεν είχα μετοχές θα σκεφτόμουν να αγοράσω εδώ γύρω στα 15 ευρώ που βρίσκεται αυτήν την εποχή, όμως θα ένιωθα μεγαλύτερη ασφάλεια αν τυχόν γινόταν καμιά γενική αναμπουμπούλα και κατρακυλούσε η τιμή παρακάτω. Όσο πιο κάτω η τιμή αγοράς, τόσο μεγαλύτερη η ασφάλεια της επένδυσης και το μελλοντικό κέρδος. Έχω μετοχές του ΟΤΕ, οπότε για μένα δεν τίθεται δίλημμα αν θα γίνω μέτοχος ή όχι. Δεν σκοπεύω να αυξήσω θέση σε αυτά τα επίπεδα, αλλά αν πέσει πάλι στα 13 ή πιο κάτω, ίσως να αυξήσω σταδιακά θέση μου.
Καλησπέρα,
πριν ξεκινήσω τις επενδύσεις, είχα αφιερώσει περίπου ένα χρόνο να κάνω "δοκιμαστικές πτήσεις" για να βρω ένα πάτημα να επιλέγω μετοχές να μου ταιριάζουν. Παράλληλα διάβαζα ό,τι σχετικό με κέντριζε. Το πρώτο πράγμα που πέτυχα ήταν το Discounted Cash Flow. Κατέληξα ότι η πιθανότητα να δουλέψει είναι 50/50. Δηλαδή καλύτερα ρίξε ένα κέρμα να διαλέξεις, πιο απολαυστικό και δεν παρουσιάζεις "σοφιστικέ" νούμερα. Εν ολίγοις θεωρώ τη μέθοδο για τα σκουπίδια, όσο και αν την κοίταξα δεν με έπεισε.
Όσο για τον ΟΤΕ τον είχαμε συζητήσει απ'όταν έγραφε και ο Draghi εδώ, ειδικά με τα ανεβασμένα επιτόκια είχαμε πει δύσκολα να μην συνεχίσει να βολοδέρνει στα 13-15. Με πτωτικά επιτόκια και ίσως λίγες αλλαγές σε μερισματική πολιτική μπορεί να τσιμπήσει. Δεν ξέρω, δεν μου φαίνεται ελκυστική μετοχή. Ακόμα και ο συγγραφέας παραδέχεται 0,5% growth. Και μετά ορίζει απόδοση λίίιγο μεγαλύτερη από του δεκαετούς ομολόγου (discount rate). Για τα πανηγύρια, χάνεις ώρες να αναλύσεις και την ηρεμία σου για λίιγο μεγαλύτερη απόδοση από ένα ομόλογο. Και στην τελική η ΕΛΛ παραδίπλα έπαιζε με σχεδόν ίδιο μέρισμα στα 13-14 ευρώ όπως ορθά την επισήμανε ο Χίππυ, και χωρίς ανταγωνισμό ή άγχος να συντηρήσει δίκτυα κτλ κτλ Και με εγγυημένη ελάχιστη αξία τα 5-6 ευρώ αν την διαλύσει το κράτος.
Γνώμη μου, αν η μετοχή δε φωνάζει "ΕΊΜΑΙ ΤΖΑΜΠΑ" δεν αξίζει την προσοχή του μικροεπενδυτή. Άσε που τα μερίσματα θα στα πάρουν και από το φόρο εισοδήματος, αν δεν κάνω λάθος (η υπεραξία δεν φορολογείται απ'οσο ξέρω). Πιθανό πάντως, ξαναλέω, με τα πτωτικά επιτόκια να υποστεί ένα καλό re-rating και αν αυξηθεί το μέρισμα μπορεί να δώσει υπεραξία καλή. Βέβαια το re-rating αφορά τις μετοχές και την αγορά συνολικά. Άρα πάλι μπορεί να έχεις το κουτσάλογο. Τέλος πάντων χασμουρήθηκα.
Για το φίλο Μιχαλιό...
Ανδρέας Δρυμιώτης στην ομάδα αλήθειας...
Καθώς γνωρίζει από μέσα το κόστος των τραπεζικών προγραμμάτων-υπηρεσιών (ως επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Πληροφορικής που τα κατασκεύαζε και τα συντηρούσε) εξηγεί αναλυτικά τον παραλογισμό στην απαίτηση πολιτικών και πολιτών για δωρεάν τραπεζικές υπηρεσίες...
....πιο πολύ με ενοχλεί επειδή το έχω ζήσει αυτό το πράγμα -λέει- η έννοια του "να απολαμβάνεις μια υπηρεσία χωρίς να την πληρώνεις".
Εξαιρετικός, αξίζει ακρόασης.
https://www.youtube.com/watch?v=NQJCgDo1vSg
Ναύτη μου, είπαμε, αγαπάμε την εμπεριστατωμένη άποψη, ακόμα περισσότερο εάν είναι διαφορετική από τη δική μας, καθώς πλαταίνει τον ορίζοντα των επιλογών μας. Μακάρι να είχαμε 180 τέτοιες αναλύσεις για τις 180 εταιρείες του ΧΑΑ. Εγώ να πω την αλήθεια, δεν έχω εντρυφήσει στο Discounted Cash Flow οπότε πλούτισα τις γνώσεις μου. Μου άρεσε πολύ, ζήτησα την άδεια του πολύ καλού συναδέλφου και την ποστάρησα.
Όπως έχω ήδη γράψει η άποψη μου για το ΧΑΑ είναι: "Άν όχι τώρα, πότε?". Στο τέλος Απριλίου-πριν τις "σειρήνες" της Οδύσσειας (αποκοπές μερισμάτων) θα σκεφτώ πως θα συνεχίσω. Εάν τότε ο ΟΤΕ κοστίζει τα ίδια-ενώ η ΕΛΛ είναι +15%-μπορεί και να κάνω μια τράμπα.
(δεν έχω ΟΤΕ, αντίθετα ΕΛΛ έχω πολύ)
Συμφωνώ Χίππυ, πολύ καλά κάνεις.
Και γι'αυτό κρατάς ό,τι θέλεις.
Πολύ σωστός νομίζω οι τράμπες (ελληνιστί rotation) είναι μεγάλο ατού ενός μικροεπενδυτή (γιατί αν είσαι φάλαινα άντε να δώσεις ΕΕΕ για να πάρεις ΕΥΑΘ πχ, θα τη στείλεις limit up). Ο μικροεπενδυτής έχει πολλά μειονεκτήματα αλλά έχει και πολλά πλεονεκτήματα.
Δημοσίευση σχολίου