Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012


Χ.Α.Α.  Live    
                                                                                     
                                                                                                                                                                    
                                                       Σχόλια γιά τή συνεδρίαση online..  
12 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ..
               

Του Αριστείδη Ν.Χατζή*

Στο δημόσιο διάλογο ακούει και διαβάζει κανείς πολλές ανοησίες. Μερικές από τις χειρότερες όμως αφορούν τις διαβόητες «Αγορές». Στο συλλογικό φαντασιακό έχουν αναλάβει τον ρόλο του μπαμπούλα που τρομοκρατεί τους πολίτες, τις κυβερνήσεις ακόμα και τους διεθνείς οργανισμούς. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι ότι οι Αγορές είναι σαν τα Τρολς, τα μυθικά τέρατα της σκανδιναβικής μυθολογίας: πανίσχυρες, ανορθολογικές, ασύδοτες, κινούνται ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα με ένα μόνο σκοπό, να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Για τους λίγο πιο εύπιστους είναι απαραίτητο και ένα ανθρωπομορφικό στοιχείο - πίσω από τις Αγορές υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και οργανώσεις που κινούν τα νήματα: η λέσχη Bilderberg, η Τριμερής, οι τραπεζίτες, οι Εβραίοι, οι Αμερικάνοι - τώρα και οι Γερμανοί.

Πάντα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξηγήσουν φαινόμενα που αδυνατούσαν να κατανοήσουν καταφεύγοντας στη μεταφυσική. Η πολυπλοκότητα ενός...


...κοινωνικού φαινομένου όπως η Αγορά, η άγνοια βασικών οικονομικών εννοιών, η δυσκολία αποδοχής του τυχαίου και η ευκολία αποδοχής απλοϊκών μύθων, η τάση για συνωμοσιολογία και, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, η ευήθεια, οδηγούν αναπόφευκτα σε μεταφυσικού τύπου κατασκευές με κυρίαρχο το ανθρωπομορφικό στοιχείο. Όσο δύσκολο είναι να κατανοήσει ο απλός άνθρωπος το μηχανισμό της Εξέλιξης άλλο τόσο είναι δύσκολο να κατανοήσει τους μηχανισμούς της Αγοράς.

Στο υπόλοιπο αυτού του κειμένου θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε εν συντομία 12 μύθους για την Αγορά και να απαξιώσουμε τις αντίστοιχες λανθασμένες κυρίαρχες αντιλήψεις.

Μύθος 1: Η Αγορά είναι ένα μυθικό τέρας που μπορεί και να σας φάει ζωντανούς.

Ναι, μη σας φαίνεται υπερβολικό. Για πολλούς ανθρώπους η Αγορά είναι ένα από τα πολλά τέρατα που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν. Φαντάζομαι ότι αν ποτέ κατανοήσουν τι πραγματικά είναι η Αγορά, θα σοκαριστούν: η Αγορά είμαστε εμείς. Εσείς, εγώ, οι φίλοι σας, οι γονείς σας, τα αδέλφια σας, οι συνάδελφοί σας, το αφεντικό σας, ακόμα και οι εχθροί σας. Άτομα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι τράπεζες, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ο Bill Gates, ο George Soros, ο Νίκος Αλέφαντος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Έλενα Παπαρίζου, η κομμώτριά σας, ο μανάβης σας αλλά και ο μπατζανάκης σας. Oι αγορές και οι πωλήσεις, η παραγωγή προϊόντων, η παροχή υπηρεσιών, η κατανάλωση, η ζήτηση και η προσφορά, οι επιθυμίες και οι προτιμήσεις, οι προσδοκίες μας, το ρίσκο, η αβεβαιότητα, οι ζημιές, τα κέρδη, οι ευκαιρίες, οι ιδέες, τα λάθη. Όλες οι αποφάσεις μας, όλες μας οι συνήθειες, το σύνολο σχεδόν της δραστηριότητάς μας αποτελεί μέρος αυτής της Αγοράς.

Μύθος 2: Ίσως είμαστε όλοι ένα μικρό, ασήμαντο μέρος της Αγοράς. Αλλά κάποιοι μπορούν να ελέγξουν την Αγορά, ενώ εμείς όχι.

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την Αγορά. Αν μπορούσε να την ελέγξει, δεν θα υπήρχαν μεγάλες επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, δεν θα είχαμε δείκτες να καταρρέουν, περιουσίες να εξαφανίζονται, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η Ερμού θα είχε τα ίδια καταστήματα από το 1950 μέχρι σήμερα και η μεγάλη επιχείρηση που θυμόσαστε από παιδιά δεν θα είχε κηρύξει πτώχευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν προσπαθούν με νόμιμα και παράνομα μέσα να ελέγξουν την Αγορά. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν είναι το ολιγοπώλιο. Αλλά για να το διατηρήσουν θα πρέπει να το συντηρεί το Κράτος με πολιτικές που δημιουργούν εμπόδια εισόδου στους εν δυνάμει ανταγωνιστές του καρτέλ. Τα κλειστά επαγγέλματα είναι ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις ένα ολιγοπώλιο, να το ενισχύσεις εις βάρος των καταναλωτών και οι τελευταίοι να βαυκαλίζονται ότι το Κράτος φροντίζει για τα συμφέροντά τους.

Μύθος 3: Οι καταναλωτές δεν έχουν καμία δύναμη στην Αγορά γιατί ακόμα και το μεγαλύτερο όπλο τους, η επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών επηρεάζεται καταλυτικά από τη διαφήμιση.

Ο μύθος αυτός είναι ο πιο εύκολος να καταρριφθεί. Παρατηρήστε την δική σας καταναλωτική συμπεριφορά. Είστε έρμαιο των διαφημιστών; Ψωνίζετε σαν ρομπότ που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου; Ακόμα κι αν επηρεαστείτε από μια διαφήμιση και αγοράσετε κάποιον προϊόν και αυτό δεν σας ικανοποιήσει, θα το ξανααγοράσετε; Δύο πρόσφατες έρευνες μεγάλης κλίμακας απέδειξαν (προς μεγάλη απογοήτευση των διαφημιστών παγκοσμίως) ότι η επιρροή της διαφήμισης στην τηλεόραση είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη. Έχει ενδιαφέρον και το εξής: σε ένα πρόσφατο πείραμα που διεξήγαγα με τους συνεργάτες μου, εντοπίσαμε το εξής ενδιαφέρον αλλά αναμενόμενο φαινόμενο: ο καθένας θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι επηρεάζονται από τις διαφημίσεις εκτός από τον εαυτό του. Εμείς ανεπηρέαστοι και ορθολογικοί αποφασίζουμε πάντα σωστά. Οι άλλοι είναι οι βλάκες.

Μύθος 4: Μα τι σχέση έχουμε εμείς με τα παράγωγα, τα ομόλογα, τα CDS και τα χρηματιστήρια; Δεν καταλαβαίνουμε καν πώς λειτουργούν αλλά καθορίζουν τις ζωές μας.

Είναι γεγονός ότι μία πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει σε πολλές φούσκες. Πρόκειται για την κατανομή του ρίσκου. Μπροστά στην αβεβαιότητα του μέλλοντος προσπαθούμε να ασφαλιστούμε, να επενδύσουμε και πολλές φορές να τζογάρουμε. Το έχουμε κάνει όλοι. Όταν το Κράτος καταργεί την κατανομή του ρίσκου, προστατεύοντας ακόμα και τις χειρότερες επιλογές μας, δημιουργεί τον λεγόμενο ηθικό κίνδυνο: «Τζόγαρε ελεύθερα. Αν την πατήσεις, θα τσοντάρουμε όλοι για να σε σώσουμε». Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο αυτό καταστρέφει τα κίνητρα αλλά και τους μηχανισμούς κατανομής των κινήτρων της Αγοράς. Ιδίως όταν το Κράτος το κάνει για τις τράπεζες προσφέροντας τους ένα δίκτυ ασφαλείας που διαστρεβλώνει την ελεύθερη Αγορά και τον ανταγωνισμό. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε.

Μύθος 5: Ακόμα κι αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί η Αγορά είναι ο καλύτερος τρόπος οικονομικής οργάνωσης μιας κοινωνίας;

Η ελεύθερη Αγορά οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά σε αύξηση της ευημερίας όλων καθώς οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσιά της ωφελούν όλους όσους εμπλέκονται. Το πλεόνασμα που δημιουργεί κάθε συναλλαγή μοιράζεται ανάμεσα στους συναλλασσόμενους (ανάλογα με την σχέση προσφοράς και ζήτησης αλλά και αρκετές φορές και με τη διαπραγματευτική τους δύναμη). Όσο περισσότερες συναλλαγές λαμβάνουν χώρα σε μία κοινωνία τόσο πιο πλούσια είναι η κοινωνία αυτή.

Μύθος 6. Ακόμα κι αν η Αγορά είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας προκαλεί πάντα κοινωνική αδικία.

Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να μην δεχτώ τον όρο «κοινωνική αδικία». Είναι περισσότερο σύνθημα παρά όρος με ουσιαστικό περιεχόμενο. Θα προτιμήσω τον όρο ανισότητα. Η ανισότητα (που μπορεί να μετρηθεί με επιστημονικές μεθόδους) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες αλλά σίγουρα και στις κοινωνίες της Αγοράς. Οι διαφορετικές ευκαιρίες αλλά και οι διαφορετικές ικανότητες μεταξύ των ατόμων θα οδηγούν πάντα σε διαφορετικά αποτελέσματα. Η άμβλυνση των μεγάλων ανισοτήτων όμως, αν γίνει με τον σωστό τρόπο (με αποτελεσματικούς κεντρικούς μηχανισμούς δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής), θα ωφελήσει οπωσδήποτε την Αγορά και την κοινωνία. Αν όμως γίνει με λανθασμένο τρόπο, αν δηλαδή διαστρεβλώσει την Αγορά και τον ανταγωνισμό θα οδηγήσει στην ισότητα του πάτου.

Μύθος 7. Δεν είναι καλύτερο για τους εργαζόμενους αντί για ελεύθερη Αγορά να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής; Δεν θα πρέπει το εργατικό κίνημα να ανατρέψει την αστική ηγεμονία και να ελέγξει απόλυτα την οικονομία;

Είναι ιδέα μου ή έχετε ξεμείνει στον 19ο αιώνα; Μήπως θεωρείτε ότι τη σημαντικότερη εξέλιξη στα οικονομικά αποτελεί η Μαρξιστική θεωρία της υπεραξίας; Λυπάμαι αλλά σας έχουν ξεπεράσει τα πράγματα, ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα. Έχετε χάσει καμιά δεκαριά τεχνολογικές επαναστάσεις και έχετε μείνει τραγικά πίσω και στη βιβλιογραφία. Έχετε ακούσει κάτι για την οριακή επανάσταση στα οικονομικά, την τραγική αποτυχία του υπάρξαντος σοσιαλισμού και κυρίως την τελική επικράτηση του πρωτείου του ατόμου; Η ελεύθερη επιλογή στην πολιτική, στην κοινωνία και την οικονομία είναι ένα κεκτημένο που η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να το παραχωρήσει ξανά σε όσους περιφρονώντας την οραματίζονται προκρούστειες κλίνες.

Μύθος 8: Όμως το νέο μοντέλο της ελεύθερης Αγοράς είναι το κινέζικο. Η ελεύθερη Αγορά μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά σε συνθήκες πολιτικού αυταρχισμού.

Πολλά λάθη. Καταρχήν η Κινέζικη αγορά δεν είναι ελεύθερη. Στην τελευταία έκθεση Index of Economic Freedom η Κίνα καταλαμβάνει την 135η θέση ανάμεσα σε 179 χώρες. Είναι απλά πιο ελεύθερη από ότι ήταν 10 ή 20 χρόνια πριν. Όμως η σταδιακή απελευθέρωση της οικονομίας θα οδηγήσει οπωσδήποτε στην πολιτική φιλελευθεροποίηση. Όταν οι πολίτες μαθαίνουν να επιλέγουν στην Αγορά θα απαιτήσουν σύντομα να επιλέγουν και στην πολιτική. Τα ανώτατα στελέχη του καθεστώτος το έχουν αντιληφθεί και δηλώνουν ήδη ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν «τις βλαβερές πολιτικές συνέπειες της απελευθέρωσης των Αγορών», δηλαδή τη ζήτηση για περισσότερη Δημοκρατία. Όμως σημειώστε αυτό: η οικονομική φιλελευθεροποίηση της Κίνας θα οδηγήσει σε πολιτική φιλελευθεροποίηση (εκ των άνω ή μετά από εξεγέρσεις) πολύ πιο σύντομα απ’ όσο ελπίζουμε.

Μύθος 9: Δηλαδή μας λες ότι η Αγορά δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Είναι τέλεια και λειτουργεί από μόνη της μια χαρά!

Η Αγορά πράγματι μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς Κράτος, χωρίς παρεμβάσεις και ρυθμίσεις. Αλλά ο σκοπός είναι να λειτουργεί με τρόπο που να αυξάνει την κοινωνική ευημερία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Αγορά αποτυγχάνει να κατανείμει αποτελεσματικά τους πόρους, αποτυγχάνει δηλαδή να αυξήσει την ευημερία όσο αυτό είναι εφικτό. Οι περιπτώσεις αυτές ονομάζονται από τους οικονομολόγους «αποτυχίες της Αγοράς». Το Κράτος μπορεί να βοηθήσει την Αγορά να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν επέμβει για να διορθώσει αυτές τις αποτυχίες. Θα πρέπει όμως να το κάνει με προσοχή και χειρουργική ακρίβεια. Διαφορετικά η «αποτυχία του Κράτους» θα είναι πολύ χειρότερη από την αποτυχία της Αγοράς που προσπάθησε να διορθώσει.

Μύθος 10: Ναι αλλά οι Αγορές προτιμούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Δεν θέλουν κρατικές παρεμβάσεις.

Όσοι παρακολουθούν την ευρωπαϊκή κρίση μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα το πόσο λανθασμένος είναι αυτός ο ισχυρισμός. Δείτε πώς αντιδρούν οι Αγορές μετά από κάθε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη. Κάθε δυναμική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών αντιμετωπίζεται με ανακούφιση και αισιοδοξία ενώ αντίθετα κάθε αμηχανία, αναποφασιστικότητα και ατολμία με φόβο, απαισιοδοξία και πτώση όλων των δεικτών. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο η Αγορά για να λειτουργήσει όσο αποτελεσματικότερα γίνεται θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο κατάλληλο για οικονομική ανάπτυξη: προστασία της ιδιοκτησίας, εφαρμογή των συμβάσεων και κυρίως Κράτος Δικαίου. Η ιδανική κοινωνία της Αγοράς είναι μια δημοκρατική κοινωνία με παράδοση civil society (μην ψάξετε για ελληνική μετάφραση, δεν υπάρχει δόκιμη – κι αυτό δεν είναι τυχαίο).

Μύθος 11. Δηλαδή δεν είναι το Κράτος ο μεγαλύτερος εχθρός της Αγοράς;

Αυτό κι αν είναι μύθος. Το Κράτος και οι θεσμοί είναι απαραίτητοι για την ελεύθερη Αγορά. Αντίθετα οι μεγάλοι εχθροί της είναι οι λεγόμενες «διανεμητικές συσπειρώσεις», δηλαδή οι ομάδες πίεσης που θέλουν να αποκτήσουν με πολιτικά μέσα ό,τι δεν μπορούν να επιτύχουν μέσω του ανταγωνισμού. Οι μεγάλες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, τα ολιγοπώλια και οι κάθε είδους συντεχνίες αποτελούν τα χειρότερα παραδείγματα τέτοιων διανεμητικών συσπειρώσεων. Θανάσιμος εχθρός τους είναι ο ανταγωνισμός που συμπιέζει τα κέρδη και τις προσόδους τους αυξάνοντας το πλεόνασμα των καταναλωτών. Με τη βοήθεια των πολιτικών επιχειρούν να αλώσουν το Κράτος μετατρέποντάς το σε εργαλείο στρέβλωσης της Αγοράς και εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Μύθος 12. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ελεύθερη Αγορά.

Ναι, καλά... Αντιγράφω από πρόσφατο άρθρο μου: «Αν δούμε τους πρόσφατους δείκτες, η εικόνα της Ελλάδας είναι τραγική. Στην Έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Ελευθερία η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Ρωσία (τυχαίο;), δηλαδή στην 81η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες. Στην Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα η Ελλάδα κατατάσσεται 109η ανάμεσα σε 183 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι τα θεσμικά και άλλα εμπόδια που θέτουμε στην επιχειρηματικότητα είναι χειρότερα από εκείνα στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Ρουάντα και το Καζαχστάν, ενώ η Μποτσουάνα και η Ουγκάντα έχουν καλύτερη θέση στην κατάταξη ελευθερίας των Αγορών. Στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα βρισκόμαστε στην 90ή θέση ανάμεσα σε 142 χώρες. Το ίδιο θλιβεροί είναι και όλοι οι σχετικοί δείκτες (π.χ. διαφθοράς, εμπιστοσύνης, επενδύσεων), που υποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: η ελληνική Αγορά είναι ένας κρατικοδίαιτος παράδεισος ολιγοπωλίων, φοροφυγάδων και συντεχνιών.»

*Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής «Δίκαιο & Οικονομικά» στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του στην Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Θα βρείτε περισσότερα εδώ: http://www.phs.uoa.gr/ahatzis                                                             

105 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους . ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

giannhs kon είπε...

Η χθεσινοβραδινή σας συζήτηση κρίνετε ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ με απαισιόδοξες νότες χαχαχαχα
Καλή σας μέρα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ πολύ κατατοπιστικά τα διαγράμματα να είσαι καλά

ΑΡΤ είπε...

Καλημερα και καλη εβδομαδα...
Δεν ειναι τραγικο ο οπαδος μιας ομαδας να πηγαινει και να γραφει τον γιο του στις ακαδημιες της και την ιδια στιγμη να ζηταει απο τον προεδρο της ομαδας του μεταγραφες για την αντρικη ομαδα ?... και ποτε θα παιξει βρε ζωον ο γιος σου στην αντρικη ομαδα ?
1)Διαλυση ολων των συνδεσμων και δημιουργια ΕΝΟΣ κλαμπ σε καθε ομαδα το οποιο θα ελεγχετε 100% απο την διοικηση της...
2)Δωστε βαση στις ακαδημιες,στελεχωστε τες με προπονητες που αγαπανε τα παιδια και το ποδοσφαιρο και οχι με πρωην παικτες της ομαδας ( για να παιρνουν ενα μισθο )...
3)Σταματηστε να θεοποιητε μισθοφορους τυπου Λετο που τις περισσοτερες φορες παιρνουν παραπανω λεφτα απ'οτι αξιζουν και ειναι αποδεδειγμενο οτι την επομενη χρονια μπορει να πανε στον μισητο σας αντιπαλο για λιγα παραπανω χιλιαρικα, κατι που το παιδι σας δεν θα το εκανε ΠΟΤΕ...
4)Σταματηστε να στηριζετε φυλλαδες τυπου Γαυρος,Πρωταθλητης,Πρασινη, Σπορ του Βορρα κλπ. οι οποιες διαστρεβλωνουν ΠΑΝΤΑ την αληθεια και διαιωνιζουν το μισος...
Καντε αυτα για αρχη και στη συνεχεια σας εχω κι αλλα μετρα...

Νίκη είπε...

Καλημέρα Γιάννη, Αρτ. Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα να έχουμε.

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/121583/oi-protagonistes-toy-ellinikoy-dramatos

Ο Κοντοπυράκης «καίει» τον Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/121670/o-kontopyrakis-kaiei-ton-papakonstantinoy-gia-to-elleimma

«Κύριε Παπαδήμο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο»

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/121688/kyrie-papadimo--tha-ta-poyme-sto-dikastirio

Σαντορίνη ώρα μηδέν!

http://www.prionokordela.gr/ellada/santorinh-wra-mhden/

Εύγε: Η Μακεδονική Χαρτοποιία κατέληξε σε τουρκικά χέρια…

http://www.defence-point.gr/news/?p=40998

μπαρμπαλιας είπε...

Ηλεκτρονικό «μάτι» που θα παρακολουθεί μέσω δορυφόρου από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη κάθε σημείο τροφοδοσίας του πετρελαίου, πρόκειται να εγκαταστήσει το υπουργείο Οικονομικών....
19/03/12 - 07:13
Εκτύπωση
E-mail
Ηλεκτρονικό «μάτι» που θα παρακολουθεί μέσω δορυφόρου από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη κάθε σημείο τροφοδοσίας του πετρελαίου, πρόκειται να εγκαταστήσει το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

...τα φιλοδοξα σχεδια του χονδροΜπενυ..τωρα που θα αναλαβει πρωθυπουργος...

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

Σε πέντε βήματα η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/686167/Article.aspx

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΕΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

σετίν Μάντατζη στην Ξάνθη και Κοτζά Μουμίν Ριτβάν στην Κομοτηνή είναι σε συζητήσεις με την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).
Ο Ιλχάν Αχμέτ θυμάται τις παλιές του δόξες, και μάλλον την στρίβειν δια του αρραβώνος από την Ντόρα, βάζοντας πλώρη σε γνωστούς γνώριμους δρόμους που τον ανέδειξαν.
Βασιλικότεροι του βασιλέως στον Τούρκο πρέσβη, γνωστοί μειονοτικοί δημοσιογράφοι.
Που φαίνονται ότι είναι αποστασιοποιημένοι αλλά ξέρουν καλά το παιγνίδι και το δούλεμα ελληνικών και τουρκικών αρχών.


Απρόβλεπτοι είναι οι μειονοτικοί υποψήφιοι στην Ροδόπη και την Ξάνθη, που βλέποντας κι εκτιμώντας τις εξελίξεις τα ρεύματα που αναπτύσσονται αλλά και την δική τους πολιτική καριέρα, ετοιμάζονται για ανοίγματα ή κωλοτούμπες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την στάση που κρατούν αποστασιοποιημένοι από το ΠΑΣΟΚ οι Τσετίν Μάντατζη στην Ξάνθη και Κοτζά Μουμίν Ριτβάν στην Κομοτηνή, είναι σε συζητήσεις με την Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, που αν επιβεβαιώσει τα ποσοστά της πανελλαδικά μπορεί να εκλέξει και βουλευτή.
Πάντως η επίσκεψη του πρεσβευτή της Τουρκίας Κερίμ Ουράς πρόσφατα, έδωσε την αφορμή να εμφανιστούν μπροστά του βασιλικότεροι του βασιλέως αλλά και να παραγοντίσουν όχι μόνο πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι που φαινόταν να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν τα πράγματα.
Ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του είχε και ο Απτουλχαλήμ Ντεντέ, ενώ ο Τσετόν Μάντατζη σε αποστροφή του λόγου του στον Εχίνο όπου τον καλωσόρισε, ανέφερε ότι «ο Εχίνος είναι τα Δαρδανέλλια της Ανατολικής Θράκης», εννοώντας ότι θα αναχαιτίσει όχι μόνο τις τις ευρωπαϊκές αλλά γενικότερα δυτικές δυνάμεις όπως είχε συμβεί τότε στο Τσανάκαλε, που την Κυριακή έχει τις επετειακές του εκδηλώσεις.

Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό πάντως σχεδιάζονται σε πολλά επιτελεία, στο DEB, στο προξενείο, στα κόμματα που έχουν στρογγυλέψει το λόγο τους.
Δείτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει ξανά την κατάργηση της τουρκικής νεολαίας και φυσικά στα γραφεία των υποψηφίων που δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν τις εμφανίσεις τους προεκλογικές κι άλλες προκειμένου να ζητήσουν μέσα από νέους χώρους την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους.
Αναμένεται να δούμε πολλά στην βραχύβια αυτή προβληματική προεκλογική περίοδο.
ΠΗΓΗ: ”ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

Παπανδρέου στο BBC: Δεν ήθελα να γίνω πολιτικός

«Δεν ήθελα να γίνω πολιτικός».
Ποιός το λέει αυτό;
Ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος το αποκάλυψε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό BBC.
O απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την πορεία της χώρας για την οποία δήλωσε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει.
«Είμαι αισιόδοξος.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Έχει πολλές δυνατότητες», είπε σε συνέντευξή του πριν από λίγο στο BBC στην εκπομπή της Ζeinab Badawi ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ επισήμανε ότι ιστορικά η δεδομένη χρονική περίοδος είναι δύσκολη, αλλά αποτελεί σημείο καμπής.


Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τον στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι κάποιοι πιστεύουν ότι πρόβλημα είναι μόνο ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με την πολιτική, απορρίπτοντας το γεγονός ότι επρόκειτο για «κληρονομιά».
«Δεν μου αρέσουν οι λέξεις κληρονομιά και αριστοκρατία.
Είμαι από δημοκρατική χώρα και τόσο ο πατέρας μου όσο και ο παππούς μου ήταν αγωνιστές», είπε, προσθέτοντας ότι μικρός δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον πολιτική, όμως τα βιώματά του τον οδήγησαν.
«Θα μπορούσα να ήμουν ακαδημαϊκός.
Όλοι θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, όμως είχα πολιτικές επιρροές κι έτσι αναμείχθηκα με την πολιτική», είπε και υπογράμμισε πόσο συνέβαλε στην επιλογή του αυτή η φυλάκιση του πατέρα του.

Michalis είπε...

kalimera ke kali vdomada

κάποτε ολυμπιακάρας είπε...

αδυνατώ να κατανοήσω,πώς ενώ μέχρι πριν ένα μήνα "είχαμε το καλύτερο πωτάθλημα όλων των εποχών",από την ώρα που άρχισε τις ήττες ο παο,έγινε σταδιακά το χειρότερο....

Money είπε...

Αν και διατηρώ πιο κυνικές απόψεις από τον γράφοντα του άρθρου, αξιολογώ ως θετικό το άρθρο. Ευχαριστούμε Michele. Πάντως καλό είναι ο γράφων να διαβάσει και λίγο Βαρουφάκη και Παναγιώτου. (για να αναφέρω τους πιο γνωστούς) χαχα

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα!Θανο φανταζομαι οτι θα "γνωριζονται"μεταξυ τους και θα τους εχει διαβασει.Εσυ το δικο μου το διαβασες χτες?? χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
Ο μπάρμπας τον έκανε πρωθυπουργό ήδη τον χοντρό, μάλλον βιάζεται πολύ, έχουμε να δούμε πολλά ακόμη.
Για το ηλεκτρονικό μάτι που θα παρακολουθεί την τροφοδοσία του πετρελαίου μέσω δορυφόρου μόνο γέλια μου έρχονται...όσο πιο ξεφίλα είναι μια χώρα τόσο πιο πολύπλοκα και ανεφάρμοστα συστήματα εξαγγέλει. Εδώ δεν λειτουργούν τα επίγεια...
Παραμύθια προεκλογικά.

michele είπε...

Aυτη την ΕΤΕ εκει πανω θα την αφησουν στο ανοιγμα??

michele είπε...

gap στην ΕΤΕ 2.52-2.48..

michele είπε...

Σπαμε απλο κμο 30 ημ..δεν ειναι ευκολο να κρατηθει αμεσα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μια και ο λόγος για τις αγορές στο κύριο θέμα:

Διαδοχικές περικοπές μισθών, δώρων, συντάξεων, επενδυτικών δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, μείωση αφορολογήτου και δραστικές αλλαγές στο εργασιακό έγιναν όλες στην... ώρα τους την προηγούμενη διετία. Αντιθέτως κρίσιμες παρεμβάσεις στις αγορές που έπρεπε να έχουν γίνει το 2010 ή το 2011 ακόμη... σέρνονται ή έγιναν με μεγάλη χρονική υστέρηση.

Η συνέχεια εδώ:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1443564

Στα εύκολα που αφορούν την "μάζα" είμαστε πρώτοι.

μπαρμπαλιας είπε...

γκαπέ στην ετέ...

μπαρμπαλιας είπε...

...και το κεντρι κεντρισε ...αλλα λιγα κομματια

michele είπε...

Καλημερα Λιακο εισαι 4 λεπτα πισω χαχα το ειπαμε .Πανο τα "ευκολα" τα καναμε και μεις ,κοψε εδω κοψε εκει,τα δυσκολα δεν εγιναν γι αυτο βουλιαξαμε.Δεν αλλαξαμε οπως ελεγε ο γαπ

pantelis είπε...

Καλημερα σε ολους τους φιλους....

pantelis είπε...

Το ΣΚ που μας περασε ηταν η εκθεση ecotec... Ουσιαστηκα σαν εκθεση ηταν ανευ σημασιας... ΑΛΛΑ...
Ξεκινησε τεραστειο επενδυτικο ενδιαφερον για την ενεργεια απο ξενους..

michele είπε...

Kαλημερα Παντελο!,Λιακο μιλα κανονικα να καταλαβαινει ο κοσμος ακου το κεντρι χαχα

pantelis είπε...

Απο εδω και περα εγω κοιταω ενεργεια... και σε ΧΑΑ και εκτος....
Γερμανοι , Αυστιακοι και Κινεζοι ξεκινησαν τα εργα... Και το σημαντικοτερο.... Μεγαλο κομματι των υλικων παραγεται στην Ελλαδα.....

michele είπε...

Παντελη,ειπαμε με τετοιους μισθους που θα φτιαξουμε ειναι να μην ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ??? εχεις προσωπικη αποψη? πηγες?

pantelis είπε...

Μικελε ημουν εκει,με περιπτερο....
Πλακωσαν οι ξενοι με χοντρα πακετα...
Και, δε ψαχνουν βιομηχανιες για συνεργασια.. Θελουν μικρες εβελικτες επιχεισησεις με τίμιους ιδιοκτητες...

μπαρμπαλιας είπε...

η ΙΝΛΟΤ κανει παλι κινηση...αλλα που εμπιστοσυνη...

Michalis είπε...

Θελουν μικρες εβελικτες επιχεισησεις με τίμιους ιδιοκτητε---> afto ine to diskolo komati pantelo...
poli spanio afto na vrethi stin ellada..

osoi ta kataferoune..

tha ine oi epixirimaties tis epomenis 30etias

μπαρμπαλιας είπε...

ΦΡΙΓΟ ...60% απο τα χαμηλα,αθορυβα,αληθινα

michele είπε...

Υπαρχουν και τετοιες Παντελη, Λιακο τα εχουμε πει αυτα.Τα "μαξιλαρια" για τις δυσκολες στιγμες.Αλλα λιγοι ασχολουνται.Πανε να πιασουν την "καλη" και "γρηγορα" χαχα

pantelis είπε...

Μιχαλη και Μικελε.. Ειναι λιγες αλλα υπαρχουν...

michele είπε...

Προσπαθεια κατοχυρωσης του 310 του ftse ,η αγορα προσπαθει να αφησει τους γρηγορους της Παρασκευης εδω,για να συνεχισει πανω απο τον κμο 3ο ημ..

michele είπε...

Καλος ογκος μεχρι στιγμης,κινουνται τα Σωληνουργεια

Αλεξανδρος είπε...

καλημερα ,καλη η ΓΕΚ πλησιαζει τα 1,13

μπαρμπαλιας είπε...

20 χρονια προισταμενη η κυρια...παντως καιρου που λεμε...και τα υπηρεσιακα συμβουλια που την επελεγαν διαχρονικα;;;τωρα μωρε Ρακιτζη τι να σου είπω;;γιατι δεν κοιτας τις υποθεσεις "πλατια";;;

Γεράκι είπε...

πολυ καλήμερα σας...

μπαρμπαλιας είπε...

πολυ καλη η κινηση της ευροπανκ απο τα προχθεσινα χαμπηλα...παντα αναγεννιεται η τρελλη

michele είπε...

Kαλημερα,Αλεξανδρε και Αντωνη.Η ΓΕΚ παει σιγα-σιγα,οπως και το ολον συστημα.Επιμελως κατω η ΕΕΕΚ,καλη η ΔΕΗ και με ογκο ( αναμενομενο)

michele είπε...

εφυγε πανω απο το υψηλο ημερας..

Αλεξανδρος είπε...

καλημερα mike να δουμε και τη Μετκα ,ωραιο χαλαρο διαγραμμα

μπαρμπαλιας είπε...

...η ΚΥΠΡ δεν...λετε να μην τα πηρε;;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Kαλημέρα σε όλους. Μπάρμπα νομίζω ότι οι κουμπάροι δεν θα δώσουν εύκολα κέρδη αυτή τη φορά. Μάλλον θέλει υπομονή.

μπαρμπαλιας είπε...

Βασιλικη μου καλημερα...και εγω δεν τους βλεπω ζεστους...αλλα κανει κατι τρελα μερικες φορες..

Αλεξανδρος είπε...

eurobank ,marfin,tt Στηριζουν την ανοδο,στερεα και σταθερα χερια δηλαδη,χεχεχε

michele είπε...

Σημερα ολοκληρωνεται η αυξηση,απο αυριο βλεπουμε..Αλεξ καλη η ΜΕΤΚΑ αλλα σφιχτη..

μπαρμπαλιας είπε...

ο...πανηγυριδης,δεν βλεπω να λεωτσακιζει σημερα με τα σιντιδια...ανθρακες ο θησαυρος;;;

Money είπε...

Σε διάβασα Michele. Γίνεται να μην διαβάσεις τους "σπιτικούς";

ΠΑΝΟΣ είπε...

Οι κουμπάροι μας δουλεύουν σήμερα τελευταία μέρα της αύξησης... ωχ τώρα βλέπω ότι μόνο κάθε τέλος του μήνα κάνουν κίνηση, ποιος θα ζει μέχρι τότε όμως?

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

H KYΠΡ περιμένει τον νέο υπουργό οικονομικών?
Ο Β. Σιαρλής νέος Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου

michele είπε...

E αυτο ελεγα ρε συ Θανο,να μην βαζουμε και τα "δικα"μας ?? απο οτι βλεπω παπαδες κανουνε παλι..τα παιδια της παραγκας ζωγραφισουν παλι περιξ του 30αρη..

Αλεξανδρος είπε...

γινεται προσπαθεια

michele είπε...

σε αντισταση η ΔΕΗ στα 3.80,ευκολα λεφτα απο το 3.38

Αλεξανδρος είπε...

αλλα χωρις ογκους

μπαρμπαλιας είπε...

αυτη η φωτο του πιτσιρικα στην "πρασινη"που κλαιει για την ομαδα του...ειναι ολα τα λεφτα...λεβεντακο μου και εγω εκλαιγα και για την ομαδα και για τα πιστευω και και και μεχρι που μεγαλωσα και με διαλυσανε...

michele είπε...

Αλεξανδρε,αυτο το "χωρις ογκους" ειναι η παγιδα.Ανεβαινουν οι τιμες και τις κοιταμε..αλλωστε με λιγα επεφτε ,με λιγα ανεβαινει.Μετα απο συγκεκριμενα τεχνικα σημεια θα αυξηθουν οι ογκοι

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αυτά τα συγκεκριμένα σημεία περιμένουμε κι εμείς... φάνηκαν στον ορίζοντα?

michele είπε...

Πανω απο τη ζωνη 782-787 Πανο.Και φυσικα στα νεα τοπικα υψηλα

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα ΠΑΙΔΑΚΙΑ . Γιατί καθυστερεί το τάνκερ με τα καύσιμα του ΓΔ ???? Λέτε να βούλιαξε χαχαχαχ η μας το πήραν τίποτα πειρατές.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Άντε κοντά είμαστε...τράβα το καμάρι μου να μπει και ο Αλέξανδρος...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Γιάννη, όσο πας και το μεγαλώνεις χαχα από βυτιοφόρο το έκανες τάνκερ τώρα.

giannhs kon είπε...

Και αν θα φτάσει ΠΑΝΟ μου .!!!!

michele είπε...

Αν ερθει η στιγμη θα φερουμε το τανκερ,δεν ειναι η ωρα ακομα..

giannhs kon είπε...

Το βλέπω δεν το βλέπω χαχαα. Απο αναβολή σε αναβολή το πάμε για τριψήφια νούμερα στον όγκο χιχιχιχι

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ετοιμάζονται οι κουμπάροι λέτε?

michele είπε...

Ξεκινησαν οι κουμπαροι..

Money είπε...

Με βάση τον Macd και του ΚΜΟ η αγορά είναι έτοιμη για μεγάλη άνοδο. Αρκεί σήμερα αύριο να μην έχουμε βυθίσεις.

giannhs kon είπε...

Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε

πρώτα θα δούμε το χαμηλό και μετά το επάνω στην ΕΤΕ εάν δεν κατοχυρώσει το 2,67 ωπα
http://youtu.be/_y-YeS2HQMQ

michele είπε...

οι macd ηδες κοψανε επανω 9αρης και 14αρης εχει δικιο ο Θανασης

Michalis είπε...

exoume dromo na kalipsoume...
ante xekinisame pedes...

michele είπε...

Συνονοματε ξυπνησατε???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αγρίεψαν οι κουμπάροι, γεια σου Μιχάλη.
Αλλά τα χώνουνε στην ΙΝΚΑΤ.

Michalis είπε...

ne sinomate
se proti fasi apo kefalea teliosame..
tora ine i sira tous allous....

Αλεξανδρος είπε...

Ενδιαφερουσα καθυστερηση τηςψ ALPHA

Γεράκι είπε...

καλοφάγωτα για όσους βγάζουν σήμερα ή είναι σε τροχιά κερδών...μια χαρα το πηγαίνει...μην γκρινιάζετε...

giannhs kon είπε...

Γεια σου ΗΑWK δεν γκρινιάζουμε μας τελειώνουν τα σώβρακα χαχαχα

michele είπε...

Φτασαμε σε δυσκολα σημεια ,στη γνωστη ζωνη 782-787 ..

Γεράκι είπε...

η nbg κοντα με την μεγάλη αδερφή της..στο +6,79% στο πριμαρκετ..

Money είπε...

Προσέχετε να μην μας έρθει καμιά κατραπακιά από Γερμανία μεριά.
Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των CDs;

michele είπε...

Σημερα θα ληξει το θεμα των cds, δεν νομιζω οτι εχει σχεση με Γερμανια Θαναση το ΧΑΑ...αλλιως θα ημασταν και μεις στις 4500 περιπου χαχα

giannhs kon είπε...

. Και εμείς του έχουμε πει αλλά δεν πάει.

michele είπε...

θυμιζω στις 414-415 το σημαντικο σημειο για το Δεικτη Τραπεζων

Αλεξανδρος είπε...

tk ζητημα τακτοποιηθηκε

Money είπε...

Αλέξανδρε Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό απευθύνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την εταιρία Neon Energy ΑΕ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Κ., η εν λόγω εταιρεία δεν έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διαθέτει στο επενδυτικό κοινό επενδυτικά μερίδια για υλοποίηση Φωτοβολταϊκών πάρκων, και ως εκ τούτου η παραπάνω διάθεση δεν είναι νόμιμη.

Επιπλέον, η ΕΚ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι αστικός πιστωτικός συνεταιρισμός με την επωνυμία «Αστικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ν. Λακωνίας - Λακωνική Πίστη ΣΥΝ ΠΕ» δεν έχει λάβει άδεια από την ΕΚ προκειμένου να διαθέτει στο επενδυτικό κοινό συνεταιριστικά μερίδια στο πλαίσιο συμμετοχής αυτού στο επενδυτικό του πρόγραμμα και ως εκ τούτου η παραπάνω διάθεση δεν είναι νόμιμη.

Γεράκι είπε...

δεν ξέρω..αλλά σήμερα σπάει την καθοδική γραμμή τάσης η nbg...βγαινει απο τον τριγωνικό σχηματισμό της...θα καταφέρει να μείνει εκει?ο στοχαστικός κινείται μουρλια...

Ανώνυμος είπε...

TASOULA VALE APLIKEISO STH GAIDARA.........POU PAS XYPOLITOS RE KARAMHTRO???

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2011 η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2011, ενώ την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.---dosen't matter,you've got huge profits fron elval $ elastron today.

Γεράκι είπε...

πάλι μπραφ για τον sp..πέρασε το 1400 με ένα άλμα..μα τι πίνει?

michele είπε...

Τα κραταω αυτα τα σχολιακια σου καλε μου φιλε για να εχουμε να γελαμε αργοτερα..χαχα.Με αυτο τον τζιρο δεν περναει φυσικα τη ζωνη που λεγαμε..σκοπος να κλεισουμε πανω απο τον κμο30ημ.Μαζευτηκαν και οι Γερμαναραδες..

michele είπε...

Hawk follow the trend αγορι μου και μη σε νοιαζει τι πινει..

michele είπε...

Ρε συ Αλεξ,ελεγες το πρωι για το ωραιο διαγραμματακι της ΜΕΤΚΑ, το επαιξες??? χαχα δεν κανει και συχνα 6αρια και 7αρια..μην κοιτας εγω ασχολουμαι μονο με Ευαγγελο

μπαρμπαλιας είπε...

οι κουμπαροι ξεφορτωνουν συνεχεια...μηπως και δεν πιασανε φραγκο;;;

Αλεξανδρος είπε...

οχι mike δεν το επαιξα ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΟΓΚΟΥΣ !!Δισπαση σε τοσους διακοσαρηδες δεν γινεται ετσι,το intraday δεν μου αρεσει,αρα...

michele είπε...

αμα λενε ολοι θελω ογκους ΠΟΙΟΣ θα τους κανει??

Αλεξανδρος είπε...

παντως η συμπεριφορα της ALPHA ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Αλεξανδρος είπε...

ΟΧΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΩς ΧΕΧΕ,

μπαρμπαλιας είπε...

πατάτες....κυπραιων...

michele είπε...

Απαικτος Αλεξ χαχαχα..καλα μπουκαρεις αμα γυρισει να επιβεβαιωσει το 200αρη..

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
"Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ"
ΣΠΟΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Πέμπτης 22/3
http://www.youtube.com/watch?v=r_l2bXr8T7M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=OmIokZRPikA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=pPvOnSFgU5g&feature=related

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Μπάρμπα στις μαίστρες οι κουμπάροι

michele είπε...

τι θα κανει αυτη Η ΔΕΗ ρε παιδες θα σπασει και το 3,80 με τη μια??? πανω που ειχαμε πει οτι ειναι η φτηνοτερη που κυκλοφορει..για να δουμε

michele είπε...

Στην αντισταση του ο ΟΤΕ, ο γενικος,η ΔΕΗ λιγο πιο πανω οι ΚΥΠΡΙΟΙ δεν σου αρεσουν μπαρμπα??

michele είπε...

Στα 0,31 η μεγαλη αντισταση της ΜΑΡΦΒ..

michele είπε...

Καινουργια αναρτηση απογευματινη..