Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012


Χ.Α.Α.  Live    
                                                                                     
                                                                                                                                                                  
                                                      Σχόλια γιά τή συνεδρίαση online...

BAΡΟΥΦΑΚΗΣ VS TΡΑΠΕΖΙΤΕΣ:ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ...


Σε παλαιότερο κείμενο, έχω σημειώσει το ενδιαφέρον με το οποίο διαβάζω τα άρθρα του πασίγνωστου πλέον οικονομολόγου κ. Γιάννη Βαρουφάκη για τα τεκταινόμενα της κρίσης, ασχέτως αν σε ορισμένα σημεία διαφωνώ με τα συμπεράσματα ή τις προτάσεις του.

Το τελευταίο άρθρο του όμως «Τι εστί τράπεζα σήμερον» με κατέπληξε. Αισθάνομαι ότι οφείλω να το σχολιάσω, δεδομένης της ευρύτερης απήχησης της οποίας τυγχάνουν γενικότερα οι απόψεις του, αλλά και εκτιμώντας ότι ηθελημένα ή άθελά του ρίχνει νερό στον μύλο ενός ανώφελου και επικίνδυνου λαϊκισμού, προσθέτοντας ολίγη τεχνοκρατική «πούδρα».

Διότι ξεκινά από μια απόλυτα ορθή ανάλυση των συνθηκών που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τα επακόλουθά της, για να καταλήξει σε σοφιστείες και σε λαϊκιστικές εξάρσεις, προκειμένου να στηρίξει απόλυτα μια θέση:

Ότι πρέπει να αλλάξει χέρια ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών. Να φύγει από την «Κλεπτοκρατία», την «πτωχοτραπεζοκρατία», όπως χαρακτηριστικά την αναφέρει, και να περάσει «αλλού».

Πού;

Αυτό δεν μας το λέει ακριβώς ο κ. Βαρουφάκης. Αναφέρει ότι υπάρχουν «καινοτόμες, δημοκρατικές, τεχνοκρατικές, λύσεις», παραθέτει όμως μία και μοναδική:

Να περάσει η διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών στο EFSF, το οποίο «μπορεί να ορίσει κατά το δοκούν Ευρωπαίους τεχνοκράτες στα Δ.Σ. των τραπεζών, ώστε να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, που δανείστηκαν αυτά τα χρήματα».

Ενδιαφέρον συλλογισμός. Δεν θα αποφύγω κατ' αρχάς τον πειρασμό να επεκτείνω αυτήν τη λογική, σύμφωνα με την οποία, εν τοιαύτη περιπτώσει, καλό θα είναι να αναθέσουμε επισήμως τη διακυβέρνηση της χώρας στο EFSF, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, μια και ομοίως έχουν τυπικά σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Για να προστατεύσουν κι αυτοί τα συμφέροντα των ξένων φορολογουμένων, που δίνουν το χρήμα τους στη χώρα μας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ πιο απτά παραδείγματα εναντίον αυτής της λογικής...

Όπως το γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πέρναγε υπό τον έλεγχο ομάδων ξένων τεχνοκρατών, χωρίς καμία εμπειρία στις συνθήκες και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Για το πόσο καλά έχει δουλέψει αυτό στην πράξη δεν έχει παρά να ρωτήσει τους μετόχους παλαιότερα της Hanwa Bank (πρώην Τράπεζας Αθηνών) και πιο πρόσφατα της Γενικής και της Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίες έχουν περάσει σε γαλλικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να δείξουν κάτι από πλευράς μεριδίων αγοράς, κερδοφορίας, ή οφέλους προς τους μετόχους τους, επί σειρά ετών.

Πέραν τούτου, ο κ. Βαρουφάκης στην ανάλυσή του υποστηρίζει -και ορθά κατά τη γνώμη μου- ότι ακρογωνιαίος λίθος του προβλήματος των τραπεζών (και των επιπτώσεών του στη διεθνή οικονομία) είναι ο βαθμός μόχλευσης των κεφαλαίων τους, ήτοι η σχέση ίδιων προς ξένα κεφάλαια, καθώς επίσης και η «αποσύνδεση» μεταξύ ρίσκου και απόδοσης, που ενθαρρύνει την ανάληψη δυσανάλογου κινδύνου εκ μέρους των τραπεζών.

Το φαινόμενο όμως αυτό ΔΕΝ είναι ελληνικό, είναι διεθνές.

Κι όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, στις χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι θα προέλθουν οι ξένοι τεχνοκράτες (εκτός αν εννοεί… οικονομολόγους ή συμβούλους επιχειρήσεων κι όχι τραπεζίτες) το ύψος της μόχλευσης αλλά και ο μέσος λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ήταν πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Η μέγιστη διαφορά, ο λόγος για τον οποίον κατέρρευσαν μαζικά οι ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τις γερμανικές ή τις γαλλικές, αφορά το γεγονός ότι ήταν το ελληνικό κράτος που χρεοκόπησε και η ελληνική οικονομία, αντί της γερμανικής ή της γαλλικής.

Με τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο στα ομόλογα του Δημοσίου, αλλά και στη δυνατότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, όπως επίσης και στη μαζική έξοδο καταθέσεων.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, επειδή οι ελληνικές τράπεζες ακολούθησαν τα εσφαλμένα, αλλά διεθνώς καθιερωμένα μοντέλα λειτουργίας των σύγχρονων τραπεζών, σε ό,τι αφορά τη μόχλευση, τους δείκτες επάρκειας, την πιστωτική επέκταση κ.λπ. (αλλά σε μικρότερο βαθμό από τις ξένες), θα πρέπει να αναθέσουμε τη διοίκησή τους σε «τεχνοκράτες» από χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα… ίδια μοντέλα και με πολύ πιο επιθετικό τρόπο.

Απλώς και μόνο επειδή η χώρα που χρεοκόπησε (όχι όμως εξαιτίας των τραπεζών της), συμπαρασύροντας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν η Ελλάδα! Αντίθετα με ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ, στην Ιρλανδία και στην Ισλανδία, όπου οι τράπεζες προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Εξόφθαλμα λοιπόν ξεκινά από έναν ορθό συλλογισμό και μια επίσης ορθή ιστορική αναδρομή (η εκτεταμένη μορφή της οποίας μπορεί να διαβαστεί εδώ σε προγενέστερη ανάλυση του Andrew G. Haldane, Executive Director Financial Stability and Member of the Financial Policy Committee της Τράπεζας της Αγγλίας), για να καταλήξει στο συμπέρασμα που… τον «βολεύει».

Όχι ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, κάτι που πράγματι προβληματίζει πλέον παγκοσμίως τις αρμόδιες αρχές, τους επενδυτές, ακόμη και τους τραπεζίτες.

Αλλά ότι πρέπει να αναθέσουμε τη διοίκηση και να δώσουμε ολοσχερώς την ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών σε ξένους, καθότι όπως και ο ίδιος παραδέχεται το ελληνικό κράτος θα αποτελούσε τη χειρότερη δυνατή λύση.

Η ανάλυση ωστόσο του κ. Βαρουφάκη πάσχει σοβαρά και σε ένα ακόμη σημείο:

Αναφερόμενος στη μετοχική σύνθεση των μεγάλων ξένων τραπεζών και στον ρόλο που παίζει σε αυτές το management, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μετοχικά συμφέροντα είναι «βραχυχρόνια» κι έτσι η πρόσκαιρη άνοδος των μετοχών τα προφυλάσσει από τις συνέπειες της ανάληψης ρίσκου στην περίπτωση της κατάρρευσης (διότι έχουν αποσύρει κεφάλαια και κέρδη).

Όλα αυτά, όμως, δεν έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα...

Διότι στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, υπάρχουν διαχρονικοί μεγαλομέτοχοι, στις τάξεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται ορισμένες από τις ποιο γνωστές και ισχυρές οικογένειες της χώρας.

Αυτοί ήταν -και εξακολουθούν να είναι- μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την οικογένεια Λάτση, λόγω της κατοχής ποσοστού που υπερβαίνει το 40% του συνόλου στη Eurobank) και κατά συνέπεια είδαν πραγματικά μυθικές αποτιμήσεις να εξανεμίζονται.

Από πού λοιπόν προκύπτει ότι οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών ήταν προστατευμένοι, έκαναν το «φαγοπότι» και έδωσαν στους φορολογούμενους τον λογαριασμό; Πούλησαν τις μετοχές τους «στα ψηλά» κι έφυγαν;

Ή μήπως η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζών (π.χ. Alpha στο 1 ευρώ από σχεδόν 24 ευρώ το υψηλό 5ετίας και Eurobank στο 0,67 ευρώ από 26 ευρώ στο υψηλό 5ετίας) δεν συνιστά σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή (με απώλειες 96% και 97%) για τους μεγάλους μετόχους αλλά και τους 700.000 μικρομετόχους των ελληνικών τραπεζών.

Καταστροφή, λοιπόν, είναι μόνο η ολοσχερής καταστροφή;

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν θεωρώ ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι οι καλύτερες του κόσμου, ούτε εκτιμώ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα που τις απαρτίζουν. Το αντίθετο.

Εκτιμώ όμως ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν εκεί που χρειάζεται, χωρίς να απαιτηθεί μια μόνιμη αλλαγή του ιδιοκτησιακού, που θα έχει ως αποτέλεσμα είτε τον πλήρη αφελληνισμό είτε την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Θα φροντίσουν από πολύ νωρίς γι' αυτό, όπου χρειάζεται, οι ισχυροί μέτοχοι (που έχουν χάσει τα… μαλλιοκέφαλά τους), αλλά και η αναμφίβολη επίδραση της συμμετοχής «θεσμικών κεφαλαίων» στη νέα συγκρότηση των τραπεζών, όπως κι αν αυτή γίνει.

Κύριος στόχος της ανασυγκρότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από την πλευρά των κρατικών ή διακρατικών θεσμών επιβάλλεται να είναι η ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος, με τρόπο που να εγγυάται την εξυπηρέτηση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- της εθνικής οικονομίας, αλλά και τη μελλοντική ευμάρεια της ελληνικής κοινωνίας.

Ακόμη και η άμεση απόδοση που θα προκύψει από αυτήν την «επένδυση», θεσμικών κεφαλαίων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποια απόδοση), έχει στην πράξη δευτερεύουσα σημασία, μπροστά στον κύριο στόχο.

Τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψουμε έναν θεσμό που θα αντικαθιστά τις τράπεζες.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

95 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα...
δυστυχια σου Ελλας...
επανερχεται ο Συμπιλιδης απο το Κιλκις και κοβουν την Βοζεμπερκια στη ΝΔ. Για τους παλιους ,Συμπιλιδης εφαγε τον Μητσοτακη...για το Σλαβομακεδονια ...για τον ΟΤΕ ...για για ...δεν ξερω πως θα ηταν σημερα η κατασταση ,αν δεν ειχαν υπαρξει αυτες οι εξεληξεις που σημαδεψαν την μετεπειτα ιστορια...και χωρις ποτε να υπεραμυνομαι του καθε Μητσο,πιστευω οι οπαδοι του πατσοκ να εχουν -ηρεμα τωρα-καταλαβει τι πεμπτη φαλαγγα παραπληροφορησης εχει στηθει επανω του ...ειπαμε ,ηρεμα και ψυχρα...γιατι ανελαβαν μετα και διαλυσαν τα παντα ,καταχειροκροτουμενοι...

Γεράκι είπε...

καλημέρα σας....!!!τρομερή μπόρα στον Πειραιά...ειχα καιρό να δω παρόμοια...ριπες απο την θάλασσα, λες κ είμασταν πάνω σε πλοιο/τρικυμια...

μπαρμπαλιας είπε...

real fm...απολαυση ο Τραγκας...ξεβρακωμα του Σημιτη,του ΚΥΣΕΑ,του πατσοκ,για τα δισ δανεια των κομματων...

χρημα ρε πουστη μου ...και καλουμεθα να τα επιστρεψουμε εμεις ,οι λοιποι...με το ζορι.δεν δουλεψαν και κατεχουν και δουλεψαμε και μας γδερνουν...

μπαρμπαλιας είπε...

...Τραγκας σε οιστρο...ομολογησε οτι "πριονησε"τον Μητσο...αλλα τον εριξε ο Συμπιλιδης...Γιωργη εδω η κολαση και ολοι και ολα κρινοντε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα στους πρωινούς Ηλία και ΑΡΤ. Καλημέρα σε όλους.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μπάρμπα μπορεί να κάνω λάθος αλλά έχω πλέον πειστεί ότι ΟΛΟΙ αυτοί που ήθελαν και θέλουν να μας σώσουν δούλευαν για την πάρτη τους. Για το προσωπικό τους συμφέρον, για την προβολή, για την καρέκλα... και ακόμα χειρότερα για αλλότρια συμφέροντα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Είναι ΟΛΟΙ άρρωστοι και μέσα και έξω. Η Μέρκελ ένα κομματόσκυλο από την Ανατολ. Γερμανία που τώρα κάνει κουμάντο στην Ευρώπη...ο Σαρκό στα πενήντα του έχει τριάντα χρόνια προϋπηρεσία αλλά μόνο στην πολιτική.
Καλά δεν μιλάω για τους δικούς μας εδώ. Καλή συνέχεια.

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=7NcUU27Ncfc

μπαρμπαλιας είπε...

...προγονος του Παγκαλου ...ο Χατζημελετης ...με τις πιστολες του στην Εθνοσυνελευση του Αστρους..

οποία ιστορια.. και η ταξικη διαφορα

και καμαρωνει...και γιατι οχι;;και επιμενει οτι μαζι τα φαγαμε...

απο την σημερινη του παρουσιαση στο ΣΚΑΙ

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους.

http://youtu.be/-TjYPyNIUFQ

1957 ΠΑΡΑΚΑΛΩ !!!!!!!!!

μπαρμπαλιας είπε...

Πανο θα συμφωνησω και θα απαντησω με το φιλο μου το Βασιλη....

http://youtu.be/s1Mc9nvVBnE

μπαρμπαλιας είπε...

Γιαννη καλημερα..σωστος

μπαρμπαλιας είπε...

...και τωρα στα δικα μας...θα διορθωσουμε και εμεις σημερα;;;ουστ ρε κλεφτες

μπαρμπαλιας είπε...

Παράταση στο θρίλερ για τις τράπεζες

του Χρ. Κίτσιου
Δημοσιεύθηκε: 07:59 - 18/04/12

Σε νέα παράταση οδηγείται, σύμφωνα με τραπεζίτες, το θρίλερ του προσδιορισμού των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς τρεις εργάσιμες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 2011 δεν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο.

..η συνεχεια στο ταμπλο

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ Για να δούμε θα καταφέρουμε ποτε να αλλάξουμε την ιστορία

Καλημέρα ΠΑΝΟ

George είπε...

Καλημέρα καλημέρα... από το πρωί φαίνεται η καλή μέρα...βροχές και καταιγίδες...άνοιγμα όπως και ο καιρός χάλια... για να δούμε τι θα δούμε ακόμη....

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

michele είπε...

Καλημέρα,καλημέρα με πολυ ..αέρα.Μια κάθαρση θα έρθει γενικώς,απλά δεν ξέρω αν θα είναι αρκετή.

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα Μικε μας.

ριξε μια ματια στη ΓΕΚ ..που θα καθησει;;

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα στη παρέα...Πάμε για τράμπα σήμερα,πάει πίσω λέει η ανακεφαλαιοποίηση των αεροφουσκών.Μάφιες...

George είπε...

ΓΕΚΤΕΡΝΑ Βλεπω εχασε το τραινο του 0,939 και παει για 0,720.....

Megas Magistros είπε...

Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Σήμερα παρακολουθώ στενά ΦΡΛΚ για πρώτη αγορά κοντά στα προηγούμενα χαμηλά.

Θα ενημερώσω.

Παύλος απο Πάτρα είπε...

Kαλημέρα στα παλικάρια ... καλημέρα Μπαρμπαλιά ... καλημέρα Πάνο ...καλημέρα Michele....
Ενα μεγάλο ώχ... θα πώ για σήμερα..χα...χα

George είπε...

ΔΕΗ-ΟΤΕ γλίτωσαν σήμερα να πέσουν κάτω από τα 3eur ΦΡΛΚ καλή για αγορά στο 1,27 που πιστεύω να δώσει αντίδραση αν και διάβασα τα χθεσινά που γράψατε...

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα Παυλο...να φορεσουμε πανοπλια;;

μπαρμπαλιας είπε...

...η συμμετοχη του ΜΥΤΙΛ στην ΜΕΤΚΑ ειναι 57,4% και με βαση την κεφ/ση 224 εκατ....δηλαδη ο ΜΥΤΙΛ αποτιμαται 97 εκατ...

ελα μνι στον τοπο σου...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και σε ΟΛΟΥΣ τους φίλους που μπήκαν μετά. Σε κακόγουστο αστείο εξελίσσεται για μια ακόμα φορά η συνεδρίαση στο ΧΑΑ

michele είπε...

Εφ όσον ο τζίρος είναι τόσο χαμηλός θα κινούμαστε μεταξύ 715-725..κακόγουστο αστείο που λεει ο Πάνος προς το παρόν .

socialnick είπε...

Καλημέρα σε όλους και από μένα... Ξεκάθαρη πτωτική σφήνα στο ημερήσιο του γίδη... Για σήμερα άνω άκρο στο 740, κάτω στο 708 που καλό είναι να μην χαθεί ...

socialnick είπε...

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη αυτού του σχηματισμού, τον οποίο θεωρώ πλέον ως οδηγό για την επερχόμενη κίνηση... την κατεύθυνσή της θα την μάθουμε πολύ σύντομα καθώς έχουν στενέψει πολύ οι γραμμές...

PS είπε...

με μια αγορά 100τμχ.εεεκ κατάφερα να ρίξω τον γιδη κατά 0,15,να με χαίρεστε (μαζι με την αγορά μας)ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου Φ παιχταρα μου

socialnick είπε...

Αυριο για παράδειγμα τα όρια θα είναι (στο περίπου) 735 και 710, οπότε μαθηματικά "θέλει - δεν θέλει" θα δώσει έντονη κίνηση τις επόμενες ημέρες... Εγώ προσωπικά αυτό αναμένω πλέον...

michele είπε...

Χρονια πολλα Νικόλα και Φ ,στις επάλξεις πάλι..Whois γιατί χειραγωγεις την αγορά?

socialnick είπε...

Χρόνια πολλά Μικέλε όπως και σε όλους τους φίλους

socialnick είπε...

Θα με συγχωρέσετε για πριν, αλλά ο σχηματισμός δεν ειναι πτωτική σφήνα, αλλά τριγωνικός. καθώς η κάτω γραμμή είναι ανοδική... Τα υπόλοιπα περι τιμών και έντονης κίνησης παραμένουν ως έχουν

socialnick είπε...

Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα προς το παρόν να αναρτήσω το διάγραμμα, για αυτό και κάνω την περιγραφή... Κάθε ημέρα ωστόσο θα κάνω update στις τιμές... Για να δούμε λοιπόν

PS είπε...

τα εεεκ έφυγαν στα 14,34,1 στις 5 να μη μου βγει το ιντρα,αποχωρώ για την ώρα,τα υπόλοιπα ετε-ευρομπ(αγ.1,84 και 0,691),θα φύγουν αργότερα,ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα του κυβερνώντος συνδυασμού που σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της Mark εξασφαλίζει 158 έδρες. Βοήθειά μας. Και εις ανώτερα παιδιά.

ΔΕΗ.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί την Τετάρτη η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις σε επίπεδα κάτω και από τα 3 ευρώ.

Χθες, η ελάχιστη τιμή στην οποία βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ήταν τα 3,02 ευρώ ενώ το κλείσιμο της στα 3,04 ευρώ με απώλειες 1,94% αποτελεί και αυτό χαμηλό όλων των εποχών.

Σήμερα Τετάρτη, η μετοχή δέχεται εκ νέου πιέσεις, υποχωρώντας έως 1,64% στα 2,99 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας ισοδυναμεί σήμερα με την αξία κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καθώς διαμορφώνεται κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του ενεργητικού της (μονάδες, πάγιος εξοπλισμός κ.α) αποτιμάται στον ισολογισμό της στα 16 δισ. ευρώ. Αν όμως το ελληνικό δημόσιο πουλούσε αύριο ολόκληρη τη συμμετοχή του (51,49%) δεν θα έπιανε ούτε 365 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χρόνια πολλά στον ΦΣ και τον Νίκο.
Εγώ τα 5 τεμ. ΙΝΚΑΤ που να τα πουλήσω βρε παιδιά?
Ούτε εγώ ανησυχώ ή μήπως θα έπρεπε?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μούγκα στην στρούγκα βλέπω σήμερα....
Γιατί χάσαμε παιχνίδις? Σήμερα ομάδα είναι σαν παιχνιδική χαρά. Κακός πάσος, αντίπαλος πήρε από αρχή το κέντρος και εμείς πήραμε τρία...(γκολ).

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ακατάλληλοι για τα πάντα!

Τα λέει και ο θανάσης.


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1471803

karaefthimiou23 είπε...

Συνεδρίαση της πλάκας Πάνο,ούτε 8 μύρια 2μιση ώρες.

Ανώνυμος είπε...

βρε Πανο Από την άλλη μεριά έβαλαν τον κόσμο με e mail να αγοράσει ΙΝΚΑΤ και εσύ τα πουλάς ???? βρε τι παιγνίδια παίζουν στο ΒΝ.τους βάζουν να αγοράσουν για να ξεφορτώσουν... μήπως χρειάζεται εισαγγελέας ????

karaefthimiou23 είπε...

Σωκράτη αυτό περιμένω και γω,να ξεφορτώσουν για να πάρω κι άλλα αλλά 3 ώρες τώρα μόνο 385 τεμάχια ξεφόρτωσαν...

Τι διάολο,τόσα email και δεν αγοράζει κανείς από τα ξεφορτωμένα...?Καλημέρα Σωκράτη,που είσαι και δίκαιος...

Ανώνυμος είπε...

Και εσύ πήρες e mail χα χα και περιμένεις Μάλλον τον έχουν πάρει χαμπάρι τι είναι ο αποστελλων τα e mail. Πες στον Πάνο να σου δώσει ΙΝΚΑΤ ΧΑ ΧΑ, Και γιατί δεν παίρνεις της δικές μου 1000 με 0,541.

Ανώνυμος είπε...

Αν θες περίμενε στο 0,50 για αγορά χο χο τότε θα πάρω και εγώ χωρίς την προτροπή του δν

karaefthimiou23 είπε...

Α,και συ από τους ξεφορτώνοντες είσαι... Είμαι λίγο πιο αιμοσταγής από σένα,την περιμένω στο 0.47...

Όποιος διαβάζει,ας κάνει το καλό να τα μου τα χώσει...

Ανώνυμος είπε...

Να μου τα χωσει η να μου τα δωσει χα χα αμα παρω στο 0,50 θα αφησω και για σενα στο 0,47 απο υγεια παμε καλα βλεπω .

μπαρμπαλιας είπε...

...τωρα για να πω την αληθεια...στημενος να παρω σημερα και χθες-χωρις καμμια ενημερωση-αλλα δεν....
αλλο μπουλο ,ισως

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σωκράτη για τα 5 τεμ. που είχε κάνει τότε είπα. Αν παίξουμε την κολοκυθιά και γιατί να μην περιμένουμε το 0,31 που έγραψε τον Γενάρη η ΙΝΚΑΤ?
Εγώ έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά παιδιά. Τώρα πιάσαμε τα 10 εκ.

μπαρμπαλιας είπε...

βεβαια και το βουνο...καλα παει χθες και σημερα αφου ...πατωσε

μπαρμπαλιας είπε...

και γιατι να μην παρω Φωτοπλο...να μην μου την λενε κι απο πανω;;;

karaefthimiou23 είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά,αγρίεψαν οι ξεφορτώνοντες...?

Πάρτε ότι επιθυμείτε και σε όποια τιμή επιθυμείτε,το μαγαζί ξεπουλάει λέμε χε χε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πω πω κομμάτια στην ΙΝΚΑΤ χαχαχα.
Στο 0,52 που έχει μια βάση δεν θα έλεγα όχι πάντως αλλά... μετά φόβου Θεού.

ΑΡΤ είπε...

Σωκρατη...τελικα δεν εισαι τοσο δικαιος....επειδη ημουν κι εγω αποδεκτης του μαιλ να σε ενημερωσω οτι το μηνυμα σταλθηκε ημερομηνία: 17 Απριλίου 2012 1:43 μ.μ. εφοσον δεν ξερεις το περιεχομενο του μηνυματος καλα ειναι να μην λες οτι ναναι...

michele είπε...

Eμενα ομως οι προβοκατσιες που σχετιζονται με το Δημητρη του ΒΝ δεν μου αρεσουν.Δεν εχω δεδομενα τι κι αν εστειλε κατι, αλλα κολπα του στυλ "σας εστειλε mail για να ξεφορτωσει " και τετοια ,επειδη ειμαι και παλιος, δεν μου αρεσουν.Οποιος εχει να του προσαψει κατι να παει εκει να του προσαψει.Πιστευω να εγινα αντιληπτος.

michele είπε...

Ειδα επισης οτι αυτος που κανει το δικο μας ΠΑΝΟ,εκμεταλλευτηκε το γεγονος και κατηγορει τον Πανο,οτι αυτος μιλησε για λαμογια.

ΠΑΝΟΣ είπε...

To είδα κι εγώ Μικέλε και θα με αναγκάσει να παρέμβω ενώ δεν θέλω.

Megas Magistros είπε...

Οι τζίροι στην ΔΙΟΝ έχουν σχεδόν μηδενιστεί πλέον.

μπαρμπαλιας είπε...

...σε απλα ελληνικα...δεν πουλαει κανεις...αλλα και δεν αγοραζει κανεις

michele είπε...

Καλο ειναι αυτο Μαγιστρε,που να παει.Εδω μηδενιστηκαν σε ολα το ΧΑΑ

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε μην λες μεγαλα λογια...ξεχνας την ΑΤΕ 0.0000000000002

μπαρμπαλιας είπε...

...ο Φωτοπλος πηρε φορα - κατηφορα

giannhs kon είπε...

Και την ΔΕΗ 2,1x για να μπουκάρουμε χαχαχα

giannhs kon είπε...

Χαχα ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ πιασε κόκκινο

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου Γιαννη ...το ωραιοτερο σιρκουι της Κινας ...το αφησες ασχολιαστο...χρονια ειχαμε να δουμε τετοιο "ξεφαντωμα"...

giannhs kon είπε...

ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ μου πιστεύω πως τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες το κλήμα εχει βαρύνει και δεν σηκώνει και πολλές συζητήσεις και πλάκες εκτός θέματος και γ αυτό μένουν ασχολίαστα ορισμένα θέματα .Αλλά θα έρθει η ώρα τους και τότε να δεις χαχαχαχ Εχουμε να φάμε φωνή από τον ΜΙΚΕΛΕ που θα πάει σύννεφο

μπαρμπαλιας είπε...

δεν εχω καταλαβει κατι τετοιο...αλλα αν ειναι οπως το εννοεις,απο τη στιγμη που σεβομαι ολους εδω ,δεν με ακουμπαει

giannhs kon είπε...

ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ δεν έχει υπόθει κάτι από κάποιον ,απλά εννοώ ότι έχει βαρύνει το κλήμα γενικά στην ψυχολογία από τα όσα συμβαίνουν γύρο μας .

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Γιαννάρα λεβέντη. Δεν πιστεύω να έχουμε φωνές από κανέναν αν λέμε για άλλα πράγματα. Απλά όπως είπες δεν έχει μείνει όρεξη. Κάποια στιγμή πιστεύω να τα κάνουμε όλα, ακόμα κι αυτά που αφήνουμε πίσω. Αλλά τι όρεξη να έχεις όταν διαβάζεις στην έκθεση του ΔΝΤ για λιτότητα μέχρι το 2030!!! Δεν έχουν τον θεό τους οι άνθρωποι, αλλά δεν φταίνε αυτοί...

μπαρμπαλιας είπε...

σε αυτο συμφωνω...σε απλα ελληνικα,δεν υπαρχουν κεφια

μπαρμπαλιας είπε...

λενε τιποτα ΕΤΕ- ΑΛΦΑ ;;;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Παιδιά έχουμε άνοδο ...ξυπνήστε! Δεν το πήρατε χαμπάρι ακόμα?
Καλά... περίμενε θα μου πείτε, μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

giannhs kon είπε...

Γεια σου ΠΑΝΟ μόλις τους φάμε θα αρχίσει το γλέντι χαχαχαχαχ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δεν ξέρω πια τι να πω Γιάννη. Όσοι τόλμησαν και τους πέταξαν έξω πήραν τα πάνω τους. Αλλά εδώ ούτε ηγέτες ούτε λαός υπάρχει. Οπότε καθόμαστε και την τρώμε σαν αρνάκια και το βουλώνουμε.

μπαρμπαλιας είπε...

Πανο μειλ

μπαρμπαλιας είπε...

εχασε το 3 η ΔΕΗ και δεν μαζευει...μπρρρρρ μακρυα,την εδωσα χθες

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ηλία το πήρα και απάντησα. Να είσαι καλά.

Μέχρι να διαβάσεις πέντε σειρές και να απαντήσεις....κοιτάς τον δείκτη και... πάει η μισή και πλέον άνοδος! Φταίνε τα ξένα μάλλον χαχα

μπαρμπαλιας είπε...

Πανο εδω ισχυει,πουλα και μετανιωνε

Megas Magistros είπε...

Αυτό το ταλιράκι στον ΑΒΑΚΑ έχει ξεκινήσει από το 0.9750€ και έχει φτάσει στο 0.945€. Δεν θα το πάρει κανείς βρε παλικάρια???

karaefthimiou23 είπε...

Η ΔΕΗ τελικά είναι μαρτυριάρα,βιάζεται να δείξει το δρόμο της αληθείας...

μπαρμπαλιας είπε...

να λειπει το βυσσινο...και οταν θελεις να το πουλησεις ,ποιος θα το παρει;;;

Megas Magistros είπε...

Ηλία έχω πει που θα αγοράσω. Αν μου το δώσουν το τάληρο στο 0.70€ θα το πάρω σε πρώτη φάση.

michele είπε...

Οσο πας και κατεβαινεις Μαγιστρε,στο τελος δεν θα το παρεις ποτε η θα το παρεις αρκετα πιο πανω χαχα

μπαρμπαλιας είπε...

α ετσι και εγω με σενα...

THE JUNIOR είπε...

Εγω το κατεβαζω ,μπαινω μπροστα του και αυτο παει πιο κατω.

THE JUNIOR είπε...

Λοιπά Στοιχεία ιδίων κεφαλαίων 5.274.816,00
Απαιτήσεις από πελάτες 979.816,00
Αποθέματα 847.585,00
Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της τρέχουσας περιόδου 20821

εκεινα τα 10 δις συνολο υποχρεωσεων μας βγαζουν την δεη πανακριβη και ας δεν το βλεπουν οι δημοσιογραφοι.

Megas Magistros είπε...

MICHELE αν θυμάσαι απο παλιά δεν θα αγόραζα ΑΒΑΚΑ αν δεν τον έβλεπα κοντά στο 0.40€....

Κάνω μεγάλη παρασπονδία με το 0.70€....

karaefthimiou23 είπε...

Η παράγκα παίζει και σήμερα μπαλάρα,αεράτη αυτή που πάει με όλα...

karaefthimiou23 είπε...

Ο Ισπανός χάρηκε για λίγο(κάτι μου θυμίζει από το 2010 αυτό,ΧΑΑ speaking)και σήμερα γράφει νέα χαμηλά 3ετίας.Πελάτες μου...

THE JUNIOR είπε...

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ ΠΡΟΣ J&P ΑΒΑΞ A.E



2012 40,2
2013 44,6
2014 46,1
2015 48,5
2016 49,7
2017 50,8
2018 45,9
2019 48,0
2020 48,1
2021 48,2
2022 58,2
2023 61,0
2024 43,5
2025 0,1

ΣΥΝΟΛΟ 640,4

michele είπε...

Nαι αλλα εκανε και τη διαδρομη του Μαγιστρε,απλα εγω λεω οτι καπου τωρα κοντα ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ

Megas Magistros είπε...

ΜΙΚΡΕ ωραία τα μερίσματα αντ κρατήσει την σύμαβση μέχρι το τέλος.


Επίσης για αυτά τα μερίσματα η μετοχή είναι εκεί που είναι με τον πόλεμο που υπάρχει μεταξύ των δύο οικογενειών εντος της εταιρίας (ξέρεις εσύ).

michele είπε...

Παμε πανω αναρτηση