Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


O ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΟΚΚΙΝΟΙ"... ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

By Karl Sternberg 
Αν ο Καρλ Μαρξ ζούσε το 2007, θα δούλευε σε τράπεζα. Οι τράπεζες είχαν αγγίξει το κομμουνιστικό ιδεώδες. Οι εργαζόμενοι είχαν πάρει τα πάντα και στους κεφαλαιοκράτες δεν έμεινε τίποτα. Οι μέτοχοι των τραπεζών είχαν ξεγυμνωθεί από το προσωπικό, που πληρωνόταν με ιλιγγιώδη ποσά τα οποία έβγαιναν με βάση ουτοπικά κέρδη. 
Ο εργατικός κόσμος είχε βρει ένα πολύ καλύτερο μέσο από τα εμπορικά συνδικάτα για να καταστρέψει τους καπιταλιστές, κάνοντας τους μετόχους να πιστέψουν ότι έπρεπε να πληρώνουν παραπάνω για να κρατήσουν τα «ταλέντα». Τους βοηθούσαν οι λογιστές, που τους άφηναν να δηλώνουν κέρδη πριν πάρουν στα χέρια τους ρευστό. Ο Καρλ Μαρξ θα κρατούσε την κοιλιά του από τα γέλια, στην τράπεζα που θα δούλευε. 

Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που οι ευνοημένοι του κομμουνιστικού τραπεζικού συστήματος δηλώνουν προδομένοι. Κάνουν συνεχώς προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της αυξημένης ρύθμισης. «Μην σκοτώνετε την κότα που κάνει το χρυσό αυτό», λένε. Πολλοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι τώρα τελευταία κόντεψαν να γονατίσουν την παγκόσμια οικονομία. 

Για να είμαστε δίκαιοι, οι τράπεζες δεν έκαναν μόνες τους τα λάθη. Οι κεντρικές τράπεζεςεπέβαλαν πολύ χαμηλά επιτόκια για πολύ μεγάλα διαστήματα. Οι πολιτικοί πίστεψαν ότι είχαν καταργήσει τον επιχειρηματικό κυκλο και ότι μπορουσαν να διαθέτουν ένα μόνιμα υψηλότερο από το επιτρεπτό επίπεδο κρατικών δαπανών.
Υπερβολικός αριθμός ανθρώπων δανείστηκαν λεφτά που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεπληρώσουν. Αυτού του είδους η μαζική αυταπάτη έχει χαρακτηρίσει τις περισσότερες οικονομικές ανθίσεις στην ιστορία. 
Όμως οι τραπεζίτες είναι εκείνοι που δείχνουν πιο απρόθυμοι από όλους να δεχτούν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές. Πρέπει να σωθούν από τους εαυτούς τους. Ανατρέποντας τα δεδομένα, είναι ακριβώς η θεσμική ρύθμιση που έχει την δυνατότητα να ξαναεφαρμόσει το καπιταλιστικό σύστημα στις τράπεζες. 

Κατ’αρχάς, οι τράπεζες πρέπει να δείχνουν ταπεινοφροσύνη για το πόση αξία προσθέτουν στην πραγματικότητα στην οικονομία. Σε μια περίπτωση, όταν εξάγονται τραπεζικές υπηρεσίες, οι τράπεζες έχουν θετική συμβολή στην οικονομία: Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν μαδάνε τους ξένους. Ακόμη κι αυτό όμως, αποδίδει μόνο όταν οι τράπεζες παίρνουν πίσω τα λεφτά που δάνεισαν, δεν χάνουν τα ξένα κεφάλαια και δεν καταλήγουν να τις σώσουν οι φορολογούμενοι. 

Η πιο σημαντική εθνική λειτουργία των τραπεζών, είναι να δρομολογούν τα χρήματα των αποταμιευτών στις επιχειρήσεις για να γίνονται επενδύσεις. Μόνο η παραγωγική επένδυση δημιουργεί ανάπτυξη. Αυτή είναι ζωτικής σημασίας δουλειά. Αλλά οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν τις επενδυτικές ιδέες: Αυτές τις έχουν οι επιχειρηματίες. Οι τράπεζες απλώς μεταφέρουν τα χρήματα γύρω -γύρω στην οικονομία. Και δεν είναι αναντικατάστατες: Οι αγορές ομολόγων και μετοχών και τα κέρδη που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν είναι επίσης πηγές κεφαλαίων. Οι βρετανικές επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν τόσο κερδοφόρες. Αυτό που λείπει από τους επιχειρηματίες είναι η εμπιστοσύνη, όχι τα τραπεζικά δάνεια. Και είναι κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που υποφέρουν. 

Πόση αμοιβή αξίζει στις τράπεζες για να λειτουργούν ως μεσάζοντες; Οπωσδήποτε τους αξίζει κάποια αμοιβή, αλλά όχι υπερφυσικές αποδόσεις. Μια απόδοση «τύπου κοινωφελούς οργανισμού» θα ήταν πολύ πιο καλή απόδοση από αυτή που έχουν στην πρόσφατη ιστορία, και η αξιοπιστία είναι κάτι που εκτιμούν οι επενδυτές. 

Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να μοιραστούν οι τράπεζες σε αυτές που ασχολούνται με χρηματιστηριακές δραστηριότητες και σε όσες δραστηριποιούνται σε καταθέσεις και δανεισμό. 

Οι Μαρξιστές θα πουν ότι η Northern Rock δεν έκανε συναλλαγές. Είναι αλήθεια αυτό, όμως η χρεοκοπημένη βρετανική τράπεζα εμπλεκόταν στην «χονδρική» χρηματοδότηση, όπως και στην τιτλοποίηση δανείων που πωλούσε σε άλλους επενδυτές, στην προσπάθεια να φτάσει στις ίδιες (ουτοπικές) αποδόσεις όπως οι ανταγωνιστές της. 

Οι χρηματιστηριακές δραστηριότητες των άλλων τραπεζών έδειχναν κερδοφόρες εξαιτίας της αφανούς (και μετά εμφανούς) εγγύησης των φορολογούμενων. Αφήστε όσους θέλουν να ασχολούνται με τις συναλλαγές να αντλούν κεφάλαια και να πληρώνουν τα επιτόκια της αγοράς για τις δραστηριότητές τους. 

Οι μισθοί παραμένουν ένα ουσιώδες σημείο αποτυχίας. Πάρα πολύ μεγάλα τμήματα των εσόδων μιας τράπεζας πηγαίνουν στις πληρωμές των στελεχών. Οι μέτοχοι δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι πρέπει να πληρώνουν μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα για να κρατήσουν το προσωπικό τους: Εχουν σταματήσει να είναι λογικοί καπιταλιστές. Η ιδέα ότι οι τραπεζίτες θα φύγουν και θα κάνουν κάτι άλλο στην ζωή τους, αν πληρώνονται λιγότερο, είναι εντελώς παράλογη. Οι μέτοχοι πιάστηκαν κορόιδα που ανέχτηκαν μισθοδοτικά προγράμματα τα οποία βασίζονταν σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, χωρίς προϋποθέσεις. 

Όπως σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ καλοί στο να προστατεύονται από την εξωτερική κριτική. Υπήρξαν ελάχιστες μόνο επιπλήξεις, με δικαστικά σόου και εξορίες στα γκούλακ. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Η Βρετανία δεν κατάφερε να αποκαθηλώσει τις αποτυχίες της. Για να υπάρχει ένα υγιές και πλούσιο City που θα συνεισφέρει στην οικονομία, χρειάζεται περισσότερος καπιταλισμός και λιγότερος κομμουνισμός.Αγνοήστε τις τρομοκρατικές προειδοποιήσεις ότι συντελείται εθνική αυτοκτονία με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Οι βαρετές, κερδοφόρες και αξιόπιστες τράπεζες θα αποφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον. 
Και ο Μαρξ θα πρέπει να βρει αλλού δουλειά. 

Ο αρθρογράφος είναι εκ των ιδρυτών του Oxford Investment Partners 
 Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.


14 σχόλια:

Unknown είπε...

Το τραγουδι και η ταινια απο την εποχη που οι ανθρωποι ειχαν ψυλα το κεφαλι κιταζαν τα αστρα και ονιρευοντουσαν οτι μια καλυτερη εποχη με ιδανικα ερχεται,και αυτοι θα κανουν της καλυτερες αλλαγες μεσα απο μια ειρινικη επανασταση..Τους χρωσταμε την ελπιδα που μας εδωσαν για ενα καλυτερο αυριο

profit είπε...

Μερα καλη και ομορφη

ΑΡΤ είπε...

Τα καραγκιοζιλίκια στην Σούπα Λίγκα συνεχίζονται και επαυξάνονται! Και για αυτό, δεν ευθύνεται κανένας Ολυμπιακός και κανένας Παναθηναϊκός. Ευθύνονται ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΕ που κοιτάνε μόνο τον "κώλο" τους και το συμφέρον το δικό τους, και όχι του συνόλου. Αφού λοιπόν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ καραγκιόζηδες όταν σας μοιράζει φάπες η ΕΠΟ και ο κάθε Παραγκάρχης. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ όταν πέφτετε κατηγορία, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ όταν τρώτε τα πρόστιμα σαν φιστίκια. Γιατί είστε λαμόγια και άχρηστοι όλοι οι παράγοντες!
Τί έγινε λοιπόν εχθές στην συνεδρίαση της Σουπα Λίγκ;
Θα θυμάστε βέβαια ότι 6 ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ που φέτος ΔΕΝ είχαν πάρει άδεια απο την ΕΠΟ για συμμετοχή στο Πρωτάθλημα: Άεκ, Άρης, Όφη, Πανιώνιος, Γιάννενο, Κέρκυρα. Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα σήμενε την ανανέωση και αναγέννηση του ποδοσφαίρου. Όχι στο Ελλαδιστάν όμως. Με βάση ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση, θεωρήθηκε ότι ο κόσμος θα άφηνε το ποδόσφαιρο και θα συγκεντρωνόταν στην πολιτική ζωή, οπότε ΔΕΝ έπρεπε να πέσουν κατηγορία όπως έλεγε ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ του μπουρδέλου που λέγεται ΕΠΟ.
Αλλάξανε τον κανονισμό λοιπόν, και τον διακωμώδησαν εφαρμόζοντας ποινές ΧΑΔΙΑ στις ομαδούλες αυτές, του στυλ " 3 μεταγραφές/ανανεώσεις το καλοκαίρι 2012, μόνο 1 μεταγραφή/ανανέωση τον Ιανουάριο 2013 και καμία άλλη ανανέωση συμβολαίων μέχρι 31/6/2013 και . Εχθές όμως ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ της Λίγδας αποφάσισαν ότι το καλοκαίρι του 2013 (Ιούλιος-Αύγουστος) οι ομαδούλες αυτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα για 4 μεταγραφές/ανανεώσεις, που σημαίνει ότι σε σχέσημε το καλοκαίρι του 2012 χαλαρώνεται η ποινή! Στο τσούκου-τσούκου θα το πάνε μέχρι το 2015 να μπορούν αυτές οι ομάδες να κάνουν μια χαρά 7-8 μεταγραφές (τόσες κάνουν ούτως ή άλλως..). Συγχαρητήρια! Μάλιστα η αεκούλα προχώρησε παραπέρα, προτείνοντας ο οικονομικός έλεγχος των ΠΑΕ να γίνεται απο την Λίγδα και όχι απο την ΕΠΟ, προφανώς για να είναι πιο εύκολα τα "μαγειρέματα" και να παίρνουν άδεια οι ομάδες με "π@στιά"..
Και ρωτάμε εμείς: Πώς είναι δυνατόν οι 6 ομάδες που θίγονται να ψηφίσουν ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αρνητικό για τις ίδιες;; Επομένως, το μπαλάκι πάει στις υπόλοιπες 10 ομάδες της Λίγδας, οι οποίε ΟΥΤΕ ΑΥΤΕΣ είναι ικανές να συμφωνήσουν. Συμπέρασμα: μόνο η μειοψηφία στην Λίγδα είναι υπέρ της ανανέωσης του ποδοσφαιρικής απάτης και ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να πάει μπροστά αυτό το άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν όμως αυτές οι ομαδούλες τρώνε καμιά φάπα από το ίδιο το κατεστημένο, τότε βγάζουν γλώσσα και κλαίγονται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά! Ε, τότε "φάτε σκατά να γίνετε καλά" όπως έλεγε και μια εκδοχή συνθήματος της κερκίδας.

fcpaok.gr

spooky είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους.Λόγω της ημέρας μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά και στο παρακάτω που θεωρώ οτι πιο κοντά στην αληθινή ιστορία του Πολυτεχνείου εχω διαβάσει ολα τα χρόνια που μεσολάβησαν.
Respect στον Χρύσανθο για την κατάθεση ψυχής.
http://www.antinews.gr/2012/11/17/190157/
Χαιρετώ σας.

michele είπε...

Καλημερα ,καλο μεσημερι απο το ομορφο Γαλαξειδι.Συννεφιασμενο αλλα ωραιο!
Συμφωνω με τον spooky,διαβαζοντας τη "ματια" του Χρυσανθου.Ενος ανθρωπου που εχω γνωρισει προσωπικα πριν αρκετα χρονια και αποκομισα πολυ καλες εντυπωσεις.

PS είπε...

Ανώνυμος είπε...
Χρύσανθος Λαζαρίδης, ποιος δεν τον θυμάται την εποχή της μεγάλης Σημιτικής αρπαχτής του χρηματιστηρίου
γυρολόγο στα κανάλια,να σπρώχνει σαν αβανταδόρος σε τραπέζι παπατζή τους αφελείς στο σφαγείο,,,,,,,,,,,

PS είπε...

Εδώ όμως συμφωνώ "...Γιατί όσοι έχουν ζήσει από τα μέσα μια εξέγερση εκτός από απροσκύνητοι ήταν πλέον και ψυλλιασμένοι.
Κι ανθρώπους που είναι απροσκύνητοι και ψυλλιασμένοι, δεν μπορούν να τους «φάνε» έτσι εύκολα. Ιδιαίτερα οι άκαπνοι…"
Τώρα πώς από αρχισυνδικαλιστής/μέλος του Ρήγα Φ. επί χούντας στις καταλήψεις της νομικής και μέλος της συντονιστικής επιτρ.στο Πολ. βρέθηκε τόσο κοντά στο σαμαρά,ρωτήστε τον

michele είπε...

Θα σου το πω εγω,να σου λυσω τις αποριες ,αλλα αλλη ωρα προτιμω να παω να φαω ενα ψαρακι.Καλο απογευμα.

profit είπε...

Μιχάλη τσίπουρο??

μπαρμπαλιας είπε...

NTEL dear...
αμα,λεω αμα,εχεις κατα τυχην βρεθει,στις αχτιδες και στην οργανωση των αριστερων δημοκρατικων κομματων και ...πεις μια αντιθετη αποψη απο του καθ-οδηγητη...σε τρωει το μαυρο σκοταδι...
ετσι λπν οσοι μπηκαν...βγηκαν οπως λεει ο Χρυσανθος και συμφωνω.
τα περι Σημητη δεν τα γνωριζω...αλλα ο κ αθενας δικαιουται για δουλεια..
τωρα οτι λεει 100% αληθειες...ειναι αληθεια...
στο λεω γιατι ημουν...ολιγον περαστικος και η σπουδαιοτερη αληθεια ειναι οτι το κκε δεν ενεκρινε την κινηση ...
τωρα αν καταλαβες οκ ,τα λεμε
επισης διαβασε και τα σχολια του κοσμου...99% συμφωνουν..

μπαρμπαλιας είπε...

μπαρμπαλιας είπε:
Your comment is awaiting moderation.
17/11/2012 στις 5:01 pm
…δεν χρειαζοταν να “πλατιασει”
ας μας ελεγε μονον για την ηρωικη Μαρια …η οποια μας προεκυψεν χροσοτοκος ορνιθα…
καλα τα ειπε και θα λιθοβοληθει γιαδαυτο
...................
παιδες δεν αντεξα τον πειρασμο και περασα στα σχολια του Χρυσανθου το παραπανω ...
σμπαθάτε με

ο dwk είπε...

…καλησπέρα…
…τιμή και δόξα στα παιδιά που αψήφησαν την σύλληψη, τα βασανιστήρια και το θάνατο, πριν τριάντα εννέα χρόνια…
…η γενναιότητά τους, δίνει σήμερα την δυνατότητα σε μας να τους επαινούμε, να τους κατακρίνουμε, ακόμα και να τους λοιδορούμε…
…-άσχετο:
… «…γενίτσαρος, ονομάζονταν ο πεζός στρατιώτης ειδικών τμημάτων του τουρκικού στρατού που αποτελούνταν κυρίως από ελληνόπουλα…»
… «…έχαναν τελείως το συναίσθημα της καταγωγής τους και μη έχοντας κοινωνικές σχέσεις, γίνονταν πολεμικές μηχανές. Θεωρούσαν τον εαυτό τους δούλο με αρχηγό τους τον ανώτατο διοικητή τους…»

michele είπε...

Aνιστορητος οποιος λεει οτι Χρυσανθος εσπρωχνε αφελεις στο σφαγειο στην επι Σημιτη εποχη. Ηταν ενας απολυτα καταρτισμενος επαγγελματιας στο χωρο του ΧΑΑ καθοτι οι σπουδες στην Μεκκα των χρηματιστηριων δεν τον αφηναν να εμπλεκεται σε "μικροπολιτικα" παιχνιδια. Τον ρολο αυτο τον επαιζαν ο ιδιος πρωθυπουργος ,ο μακαριτης Καραγκουνης , οι αγορες της ΔΕΚΑ σε κρατικα χαρτια για να "βγει" οπως βγηκε ο αρχων του "εκσυγχρονισμου" το 2000 με 1 ποντο διαφορα στις εκλογες.
Μαθετε να διασταυρωνετε πληροφοριες ,να διαβαζετε αυτους που ειναι "αντιθετοι" στις ιδεοληψιες σας ,να φιλτραρετε τις οποιες ειδησεις.Βοηθαει και την πλευρα του ενημερωμενου πολιτη και του ενημερωμενου επενδυτη.Αυτη ειναι η αποψη μου.

Unknown είπε...

Ψωμι -παιδια -ελευθερια λιπον ..Πανανθρωπινα αιτιματα,,και σημερα μας λενε ποσω επικαιρα ειναι..Να προσθεσω και ανεξαρτησια αλιως δεν εχουμε ελευθερια.Ψωμι δεν εχουμε χωρις σκληρη εργασια..Και την παιδια ακομα την σκεφτονται οπως θελουν>>Ενω δεν θελουν εθνικες παρελασεις,,θελουν πορια στης πρεσβιες,,Αυτες το κοματικο κουκουλομα παντα με αιδιαζε,και το πολιτεχνιο ειναι το αποκοριφωμα.