Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013


X.A.A. LIVE 


    ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ-ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ 
  ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...

By Wolfgang Munchau

Στην Ευρώπη η λέξη «μεταρρύθμιση», αν και ακούγεται πλέον παντού, είναι παραπλανητική. Ακούστηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας, όταν πολιτικοί -όπως ο Μάριο Μόντι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας- κατηγοριοποιήθηκε στους φιλομεταρρυθμιστές. Η υπόλοιπη πολιτική τάξη της Ιταλίας χαρακτηρίστηκε αντιμεταρρυθμιστική. Λες και η μεταρρύθμιση είναι θρησκευτικό δόγμα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι.
Ναι, αλλά σε τι ακριβώς να πιστεύεις, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. 

Μεγάλωσα στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 και του 1970 και θυμάμαι τον Βίλι Μπραντ, τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, ο οποίος εκείνα τα χρόνια μιλούσε αδιάκοπα για μεταρρυθμίσεις. Για εκείνον η λέξη σήμαινε περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας. Αυτή είναι η έννοια της λέξης που μου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν την ακούω.

Μία δεκαετία αργότερα, στη Βρετανία, υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ -βαρόνη πλέον- η μεταρρύθμιση έγινε συνώνυμο των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης και της μείωσης των δικαιωμάτων των εργατικών συνδικάτων. Αυτή είναι η έννοια που έρχεται πλέον στο μυαλό όλων πρώτα με τη λέξη μεταρρύθμιση.

Βεβαίως, υπάρχουν σαφή, θετικά -αν και συχνά υπερτιμημένα- επιχειρήματα υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των υπηρεσιών, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας για να βοηθηθούν οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη δημοσιονομική φερεγγυότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πιθανότατα θα αυξήσουν το ΑΕΠ σε αρκετές χώρες, κατά ένα ουσιαστικό, αλλά άγνωστο μέγεθος. 

Πρώην συντάκτης του The Economist συνήθιζε να συμβουλεύει τους νέους δημοσιογράφους «να απλοποιούν, αντί να υπερβάλλουν». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Ίσως να θέλετε να προσθέσετε και τη «στρέβλωση» ως τρίτο παράγοντα.

Η απλοποίηση στηρίχθηκε στην άποψη ότι υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στην ασαφή ιδέα των μεταρρυθμίσεων και στην οικονομική επιτυχία, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δεν υπάρχει, όμως, τέτοια σχέση. Στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου περιλαμβάνονται οικονομίες με απελευθερωμένη αγορά εργασίας και οικονομίες χωρίς απελευθερωμένη αγορά εργασίας.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην πολύ ρυθμιζόμενη γαλλική οικονομία είναι κατά πολύ υψηλότερο από ό,τι στην απελευθερωμένη Βρετανία. Η σχετικά ισχυρή πορεία της γαλλικής οικονομία, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις, δεν υποβαθμίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Δείχνει, όμως, ότι η σχέση με την ανάπτυξη είναι πολύ πιο λεπτή από ό,τι αναγνωρίζουν οι δογματιστές.

Η υπερβολή συνίσταται στην υπερεκτίμηση του πραγματικού αντίκτυπου που θα επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις από την στιγμή που θα εφαρμοστούν. Η χρηματοοικονομική απελευθέρωση έφερε πραγματικά μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη ή μήπως μόνο τη φούσκα στην αγορά κατοικιών; Οι μεταρρυθμίσεις στη γερμανική αγορά εργασίας αύξησαν πραγματικά την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα ή μήπως άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο;

Η στρέβλωση επιδεινώθηκε πρόσφατα καθώς οι μεταρρυθμίσεις συγχέονται με τη λιτότητα. Όποτε κάποιος Ευρωπαίος πολιτικός συγχαίρει τις «μεταρρυθμίσεις» του κ. Μόντι, αυτό που πραγματικά εξυμνεί είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. Με άλλα λόγια, χειροκροτούν τις πολλές πολιτικές του που μείωσαν την οικονομική ανάπτυξη και όχι τις λίγες που μπορεί να είχαν κάποια ελπίδα να αυξήσουν την ανάπτυξη κάποια στιγμή.

Η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αντίθετες έννοιες. Εάν η προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή, τότε υπάρχει εμπροσθοβαρές κόστος. Εάν θέλει κανείς να ανοίξει την αγορά εργασίας με κανόνες ελεύθερης πρόσληψης και απόλυσης, τότε χρειάζεται να αναπτυχθούν πολιτικές για να γίνει η διαχείριση όσων θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτά τα κόστη μπορεί να υπερβαίνουν τα οικονομικά οφέλη βραχυπρόθεσμα, όμως μπορεί να αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ταιριάζουν με το καθήκον της λιτότητας εάν πρόκειται να γίνουν σωστά. 
Αντιθέτως, η λιτότητα -υψηλότεροι φόροι και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες- αποδυναμώνουν τη δυνατότητα της οικονομίας βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα. Εάν το ποσοστό της ανεργίας των νέων υπερβαίνει το 50% για παρατεταμένη περίοδο, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα βρουν ποτέ μία καλή δουλειά στη ζωή τους.

Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αποτέλεσμα «υστέρησης» – τη μόνιμη οικονομική ζημία που δεν θα διορθωθεί ακόμη κι αν υπάρξει πλήρης ανάκαμψη. Η λιτότητα μπορεί να αφήσει οικονομική και κοινωνική πληγή στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη στην Ιταλία και στην Ισπανία εάν είχαν καταλήξει σε μία λίστα με εμπροσθοβαρείς στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οπισθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή. Αν το κάνεις αντίστροφα, μειώνοντας τις επενδύσεις και αυξάνοντας τη φορολογία κατά τη διάρκεια ύφεσης, τότε δεν βγαίνεις ποτέ από το τέλμα και εξαντλείς το πολιτικό κεφάλαιο στη λιτότητα, χωρίς να αφήνεις καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις. Βάζοντας πρώτα τη δημοσιονομική συρρίκνωση, το πολιτικό κατεστημένο πήρε επίσης ένα μεγάλο στοίχημα ενάντια σε ό,τι γνωρίζουμε από την ιστορία. Ανώτατος Ιταλός αξιωματούχος μου είπε παλαιότερα ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Ότι θα υπήρχαν κάποια εμπόδια, αλλά η οικονομία θα απογειωνόταν στη συνέχεια. Έκανε λάθος. Οι προβλέψεις της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνουν ότι οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου συμπεριφέρονται ακριβώς όπως είχαν προβλέψει όσοι θεωρούσαν ότι η λιτότητα θα υπονόμευε την ανάπτυξη και πως η χρήση της νομισματικής πολιτικής ως αντισταθμίματος θα ήταν αναποτελεσματική.

Δεν μου προκαλεί εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι απορρίπτουν αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς που τις εφάρμοσαν. Σήμερα μαθαίνουμε τι ψήφισε η Ιταλία. Το ένστικτό μου είναι πως δεν θα είναι μία καλή βραδιά για τους υποστηρικτές της λιτότητας. 

ΠΗΓΗ: FT.com 
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.



euro2day.gr

245 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 245 από 245
michele είπε...

Τωρα να το αναρτησω ?? ποτε θελεις λεγε!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ναι βρε

michele είπε...

Ανεβηκε ! ΕΧΑΕ για πες τι εννοεις εδω..

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Το σωστο φορματ ειναι αυτο που στέλνεις σε έναν τεμπέλη (εμένα) το διάγραμμα, και απλα το κανει copy στο σωστο folder.

Μια χαρά ειναι το διάγραμμα πλάκα κάνω....

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Εαν σπασει η περιοχη των στηριξεων 4,80 /4,90 παμε καρφι 4.60 4,35

karaefthimiou23 είπε...

Συζητάτε δηλαδή εάν και εφόσον για 30 σεντς.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Βρε Κάρα παγωτό έβαλαν όχι αυτοκίνητο !!!!

karaefthimiou23 είπε...

Σε μια αγορά ανοδική συζητάμε για + ή -5%.Αυτά αφρούν μόνο τους επαγγελματίες,τι ζαλίζετε το κεφάλι σας δεν μπορώ να καταλάβω.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

απο το 5,30 εως το 4,30 ειναι καπου 20%. δεν ειναι λιγο για εμενα

karaefthimiou23 είπε...

4.95 έχει σήμερα.

Σε τέτοιο bull market αν πηγαίνεις για 20%,πάνε στις προθεσμιακές 4ετίας να το πάρεις.

michele είπε...

Αυτα ελεγα πριν Καρα..χαχα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

βρε καρα καλε μου φιλε το οτι μπαινει σημερα ενα στοιχηματακι για πλακα δεν σημαινει οτι σημερα μετραει η κινηση ,εγω το εχω γραψει απο το 5,30 οτι ειμαι εξω αρα δεν παιζει κανενα ρολο το σημερα ,η αρχη παιζει ρολο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

επιπλεον εγω εχω αλλο τροπο να κινουμαι αν και σεβομαι απολυτα το δικο σου.

karaefthimiou23 είπε...

Αλέξανδρε το έγραψα γιατί σε βλέπω συνέχεια να παλεύεις με τα σέντσια.Καθήστε λίγο περισσότερο στην αγορά,θα σας ανταμείψει σε μικρό βάθος χρόνου.

THE JUNIOR είπε...

ρε ιωαννου


ποσα χαρτια εχεις ,που δεν τελειωνουν

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

τελος συγχεεις το 20% της πτωσης με τον τελικο στοχο που για την μετοχη ειναι τωρα,ετσι νομιζω εγω δηλαδη ,κοντα στα 7 αρα 4,50 εως 7 εεεε καλα ειναι αμα μας κατσει δεν νομιζεις?

Ανώνυμος είπε...

αποψει τεκμηριωμενη μην πετας αρλουμπες ακου 4,30

michele είπε...

Μυτιλ και Γεκ τσαμπουκαλευονται που λεει κι ο Μπαρμπας.
Ωραια κουβεντα πιασατε Καρα και Αλεξ..και το λεω σοβαρα

karaefthimiou23 είπε...

Δηλαδή αν αγοράσεις στα 4.95 ή στα 5,αφού θα πάει όπως περιμένεις στα 7,θα έχει κάποια σημασία?Τι σε ενοχλούν,τα διαφυγόντα κέρδη?

THE JUNIOR είπε...

ερχεται και ο οτε

για αμυνα τις επομενες μερες

ο πανακριβως

michele είπε...

Εσυ πιο εισαι παλι και ποιος πεταει αρλουμπες??? γινε ευγενικος και κατανοητος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

οι χαλαρες πρακτικες στην ανοδο εαν εχει κανεις συνεπεια, οδηγουν σε εξισου χαλαρες πρακτικες στην πτωση.Εγω εαν δω 20% 25% κερδος το βαζω στην τσεπη δεν λεω οτι αυτο ειναι το καλυτερο αλλα ετσι ξερω εγω να κανω και δοξα τω θεω!

THE JUNIOR είπε...

και λιγα οτε

για τον πεθερο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ΝΕΕ μας φιλε/καλα πες εσυ τη δικη σου εγω αυτο ξερω, τι σε πειραζει?στελε μας ενα γραφημα να το αναρτησουμε και εαν εχεις δικιο να σου πουμε μπραβο!

michele είπε...

Τα σωβρακα θα μας παρει ο πεθερος σε βαθος χρονου

michele είπε...

Μαζεμα εθνικουλας..και μοηηηηηη

karaefthimiou23 είπε...

Και χωσέ της παράγκας χεχε

karaefthimiou23 είπε...

Είπαμε,μέχρι και αντίδραση στις αερόφουσκες βλέπω χεχε

michele είπε...

Στην εεεκ εγινε αυτο Καρα,μαλλον θα το διορθωσουν εκει..

Andreas D. είπε...

19.96 η ΕΕΕΚ...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

τελικα αυτο ειναι ενα κακο κλεισιμο για τους τεχνικους/μην πω και για τους ατεχνους χεχεχε/τα διαγραμματα εσπασαν και πλεον εχουμε δρομο

karaefthimiou23 είπε...

Μη βιάζεσαι Αλέξανδρε...

michele είπε...

γιατι πραγμα μιλας η ΕΤΕ και η ΕΕΕΚ γυρισαν τους δεικτες.Για δεικτες μιλας ??

Unknown είπε...

ΜΙΚΡΕ σου έχω δωσει χρονοδιαγραμμα που θα τα χώσω.

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Και οπως είπα αν πάει ξανά προς το 1€ (που για εκεί το βλέπω) θα φορτωσω και άλλα....

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ωππππ εγινε μαγικο ,μισο ακυρο το προηγουμενο σχολιο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

σωστος καρα

karaefthimiou23 είπε...

Είχε πολλούς bottom fishers σήμερα και τους τρομοκράτησαν στο τέλος χεχε

Πάνε τα χαρτιά πατριώτες...

Ανώνυμος είπε...

Τόσο ανασφάλεια νιώθετε και σβήνεται τα γραφόμενα και η απάντηση για το εχαε κάτω από 4,80 δεν πάει αυτά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

αντε καλο απογευμα σε ολους παλιους και νεους χεχε

karaefthimiou23 είπε...

Τα ξένα συσσωρεύουν εδώ και ώρες στα χαμηλά μετά από πτώση.Ίσως έχουν ακόμα ένα τρομακτικό κακό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

αα εγω θα μαι εδω με το ονομα μου ειτε παει ειτε δεν παει εεεε?

michele είπε...

Μεγαλε το σχολιο σου ειναι εκει κανεις δεν σου εσβησε το μηνυμα και πηρες και ευγενικη απαντηση

παμε επανω απογευματινη αναρτηση..

karaefthimiou23 είπε...

*κακό=κάτω

michele είπε...

Κλεινουμε εδω..

μπαρμπαλιας είπε...

παιδια εσβησε κανεις τον κ.χοσε;;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 245 από 245   Νεότερο› Νεότερο»