Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

 

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ...


Η αιγυπτιακή εξέγερση του 2011 έγινε για πολλούς λόγους, αλλά ένα σύνθημα που ένωνε σχεδόν όλους τους Αιγύπτιους ήταν η ανάγκη για μια νέα συνταγματική τάξη - κάτι που θα προωθούσε τη δημοκρατία και θα διασφάλιζε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας. Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων συμμετείχε σε νέες διαδηλώσεις, στις 30 Ιουνίου. Για άλλη μια φορά, οι λαϊκές διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη στρατιωτική παρέμβαση, αυτή την φορά για να ανατρέψει τα αποτελέσματα της προηγούμενης επανάστασης. Και πάλι, οι στρατηγοί καθαίρεσαν τον Πρόεδρο και ανέστειλαν το σύνταγμα. Αλλά αυτή την φορά, τα θύματα ήταν ο Μοχάνεντ Μόρσι και το σύνταγμα που είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα μόλις ένα χρόνο πριν. Τώρα οι Αιγύπτιοι θέλουν να προσπαθήσουν, για ακόμη μια φορά, να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό και σταθερό μέλλον. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν τον αρχικό τους στόχο άμεσα.

Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν καμία συνταγματική παράδοση. Έχουν, άλλωστε. Χρονολογείται παλαιότερα από εκείνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ούτε φταίει ότι η αιγυπτιακή συνταγματική παράδοση στερείται εκλεπτυσμένων λύσεων, πλούτου ιδεών ή ευρείας απήχησης. Τα έχει όλα αυτά.

Αυτό που λείπει από τους Αιγυπτίους, όμως, είναι μια στέρεα παράδοση σύνταξης συντάγματος. Τα κοινότυπα διαδικαστικά προβλήματα ήταν η αχίλλειος πτέρνα τής μετάβασης του 2011, και τώρα το Σώμα που έκανε όλα αυτά τα λάθη, η Ανώτατη Αρχή του Αιγυπτιακού Στρατού, προωθεί ένα νέο οδικό χάρτη. Αυτό το νέο σχέδιο όχι μόνο έχει μερικά από τα ίδια ελαττώματα του παλιού, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή και ε μια ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για την επιτυχία του.

Το 2011, υπήρχε λόγος αισιοδοξίας. Υπήρξε ευρεία συναίνεση στην Αίγυπτο ότι ένα νέο σύνταγμα θα πρέπει να είναι δημοκρατικό, να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να περιορίζει τη δύναμη του Προέδρου, η οποία, υπό τον έκπτωτο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν σχεδόν απεριόριστη. Οι διαφωνίες σχετικά με τον κατάλληλο συνταγματικό ρόλο τής θρησκείας ήταν μερικές φορές βαθιές, αλλά οι συντάκτες ήταν σε θέση να έρθουν σε κάποιους λογικούς συμβιβασμούς.

Το σύνταγμα που συνέταξαν εκπλήρωσε μερικούς από τους στόχους των επαναστατών. Και το περιεχόμενο ήταν πολύ λιγότερο προβληματικό από ό,τι ισχυρίστηκαν ορισμένοι επικριτές του. Αλλά η διαδικασία αυτή άφησε μια πολύ πικρή γεύση σε πολλούς. Οι νομοθέτες ακολούθησαν τις διαδικασίες που ξεκίνησαν αμέσως μετά την εξέγερση του 2011. Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές στηρίχθηκαν στη δύναμη της θέλησης μιας άκαμπτης πλειοψηφίας, όχι σε μια συνολική μελέτη των ζητημάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι Αιγύπτιοι διέθεταν σύνταγμα αλλά όχι ευρέως αποδεκτούς κανόνες πολιτικού παιχνιδιού, και δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να λύσουν τις διαφορές μεταξύ των ανταγωνιζόμενων φατριών. Κάποιες ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία χρησιμοποίησε το ειδικό εκλογικό της βάρος για να κυριαρχήσει στη διαδικασία. Κάποιες άλλες ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στην αντιπολίτευση, της οποίας η κύρια στρατηγική θα μπορούσε να περιγραφεί συνοπτικά ως ένα αψίθυμο «όχι» σε οποιαδήποτε πρόταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι σπόροι των προβλημάτων της Αιγύπτου φυτεύτηκαν πολύ νωρίτερα, όταν ο στρατός αποφάσισε να ευνοήσει τις βιαστικές και βάσει πλειοψηφίας κινήσεις, κατά τη μεταβατική περίοδο του 2011. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δημιούργησε κι ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Επικαλούμενος την «επαναστατική νομιμότητα», ο στρατός δήλωσε ότι μέχρι να γραφτεί το νέο σύνταγμα, οι κανόνες του παιχνιδιού θα ήταν αυτό που έλεγε κάθε φορά ο στρατός - ακόμη και αν ο στρατός άλλαζε άποψη. Όταν εξελέγη ο Μόρσι πριν γραφτεί το σύνταγμα, επικαλέστηκε την ίδια εξουσία. Στη συνέχεια, όταν ελίχθηκε μέσα στις ίδιες τις δικές του συνταγματικές δεσμεύσεις, το Νοέμβριο του 2012, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία, ουσιαστικά αντέγραψε τους στρατηγούς.

Το αποτέλεσμα ήταν μοιραίο. Ο Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα μπορεί να πήραν εκείνο που ήθελαν μεσοπρόθεσμα, αλλά το νέο τους σύνταγμα επέσπευσε την πτώση τους. Και τώρα, η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μία συνταγματική διαδικασία, πάλι υπό την πίεση των στρατηγών.

Η διαδικασία αυτή μοιάζει, επίσης, βιαστική και κακοσχεδιασμένη. Ο δικαστής Αντλί Μανσούρ, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, μια συμπαθητική αλλά άγνωστη προσωπικότητα, έχει οριστεί να είναι Πρόεδρος, προφανώς με τη μονομερή εξουσία να εφαρμόζει την προσωρινή συνταγματική τάξη, κατά το δοκούν. Τα κρίσιμα ερωτήματα επί της διαδικασίας απλά παραλείπονται. Ο στρατός έχει υποσχεθεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά έχει ορίσει ασαφείς μηχανισμούς για να το κάνει. Οι στρατηγοί έχουν υποσχεθεί να διορίσουν μια επιτροπή για να κάνει τροποποιήσεις στο σύνταγμα του 2012 (που αποτελεί πιθανά έναν τρόπο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τις αγαπημένες διατάξεις τού στρατού στο εν λόγω κείμενο), αλλά παρείχε μικρή καθοδήγηση για το τι να τροποποιηθεί ή με ποιον τρόπο.

Ο οδικός χάρτης ορίζει, επίσης, ότι οι αποκαμωμένοι Αιγύπτιοι ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες ξανά και ξανά για να επανεκλέξουν τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, τον νέο Πρόεδρο και (πιθανώς) για να εγκρίνουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Το νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει κάποιες από αυτές τις εκλογές θα πρέπει να τροποποιηθεί, αλλά για το πώς θα γίνει αυτό, μπορεί ο καθένας να κάνει τις εικασίες του (η άνω βουλή, η οποία κυριαρχείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, υπέβαλε εκλογικό νόμο για να ελεγχθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, την περασμένη εβδομάδα. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη εγκρίνει την εν λόγω νομοθεσία, ούτε είναι σαφές ποιος θα κάνει τις αλλαγές στο νόμο, εφόσον το δικαστήριο πει ότι κάποιες αναθεωρήσεις είναι απαραίτητες).

Για να καλύψει αυτά τα κενά και τις αντιθέσεις, ο στρατός υπόσχεται και πάλι ότι όλα θα γίνουν με συναίνεση. Σε μια κοινωνία που είναι βαθύτατα διχασμένη, όμως, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή την φορά, δεν υπάρχει η γλυκιά ικανοποίηση που μένει από μια λαϊκή εξέγερση. Αντ' αυτού, υπάρχει μια νικηφόρα αλλά διασκορπισμένη πλειοψηφία και μια πικραμένη ισλαμική μειονότητα. Υπάρχει μια σειρά πολιτικών παραγόντων οποίοι, κατά το τελευταίο έτος, ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος θα αποδειχτεί πιο κακόπιστος απέναντι στη δημοκρατία. Και υπάρχουν παραδόσεις στον αιγυπτιακό πολιτικό διάλογο που κάνουν τις φτηνές φιλονικίες να φαίνονται πολιτισμένες.

Κατά κάποιον τρόπο, η αιγυπτιακή πολιτική πρακτική μοιάζει με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών - και οι δύο κοινωνίες προτιμούν τα πράγματα να γίνονται με το δικό τους τρόπο. Ακριβώς όπως μόνο λίγοι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες θα είχαν να πουν κάτι ενδιαφέρον για το μετρικό σύστημα ή το διεθνές δίκαιο, οι Αιγύπτιοι πολιτικοί ηγέτες αρέσκονται να μιλούν για τον ξένο παράγοντα και να αποφεύγουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες. Έτσι, η Αίγυπτος θα επιμείνει στην εξεύρεση ενός δικού της τρόπου για να βγει από τη δύσκολη θέση. Δεν αποκλείεται να το κάνει με παραγωγικό τρόπο, αλλά μόνο εάν το κάνει σταδιακά και μόνο αν τα πολιτικά κόμματα μάθουν να συζητούν παρά τις διαφορές τους. Τότε, η συναίνεση θα γίνει λιγότερο ένα όπλο και περισσότερο ένα εργαλείο για μια σταδιακή και προσεκτική δημιουργία πραγματικών συνταγματικών κανόνων. Αν συμβεί αυτό - και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει άμεσα -, θα είναι ερήμην των στρατηγών, όχι χάρη σε αυτούς.

Ο NATHAN J. BROWN είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Foreign Affairs

http://foreignaffairs.gr/articles/69375/nathan-j-brown/aigyptiaki-epanastasi-pali-apo-tin-arxi?page=show
http://www.foreignaffairs.com/articles/139555/nathan-j-brown/redoing-the-egyptian-revolution


Greek Finance Forum

21 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλημέρα σε όλους οπού και αν βρίσκεσθε. Καλά να περνάτε και να δροσίζεστε. Παιδιά ο Κιμουλης χθες το βράδυ στην Επίδαυρο ήταν όλα τα χειροκροτήματα, όλο το θέατρο. Φανταστική παράσταση, σε ένα φοβερό τοπίο. Γλιτώσαμε παρά λίγο την βροχή. Κατά της εννέα παρά, σκάει ο …….Παναγιωτόπουλος του Σαμαρά με τέσσερεις φουσκωτούς. Κατσανε δυο δίπλα του και δυο πίσω του. Έγινε θέατρο το θέατρο στο θέατρο. Φιλε Αλεξανδράτε από Πάτρα έφυγα για Επίδαυρο τριήμερο. Ήθελε η γυναίκα τραγωδία. Είναι της αρχαίας αυτή. Εγώ είμαι της ΧΑΑμενης τραγωδίας.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Leftos κι εγώ για την Μήδεια κατεβαίνω σήμερα.

Η τραγωδία στο ΧΑΑ έγινε το '99 που όλοι έβλεπαν Σαμουήλη και αγόραζαν οικονομική εφημερίδα. Νόμισαν ξαφνικά ότι μπορούσαν να αφήσουν δουλειές και να ζούνε μόνο από το χρηματιστήριο.

Για μένα το ΧΑΑ είναι περισσότερο σαν την επιστροφή στην Ιθάκη. Θέλει πολύ κόπο και πολύ χρόνο. Σιγά σιγά, με πολλά σκαμπανεβάσματα, λάθος κινήσεις, κύκλωπες, σειρήνες, κόντρα θεούς και πολλούς μνηστήρες.

Δυστυχώς είναι απίστευτη εξάρτηση (ο τζόγος πάντα ήταν εθιστικός), για αυτό και σε αυτή την πορεία είναι πολυ βασικό να έχεις υπομονή, να μην είσαι άπληστος και να έχεις καλούς φίλους συνοδοιπόρους. Λίγοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία, λίγοι είναι οι μικροί μάγοι, οι υπόλοιποι χρειάζεται να κολυμπήσουμε στα βαθιά, ελπίζοντας να μην βρούμε μπροστά μας καμία φάλαινα.

Κι επειδή τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα θα είναι αρκετά, χρειάζεται ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Φροντίζουμε να περνάμε καλά με τους γύρω μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, να έχουμε υπομονή και καλοσύνη. Αυτά μετράνε, τα υπόλοιπα είναι απλά χρήματα.

Πάρε πχ το Michele. Μία μέρα να ξυπνήσει από νωρίς και να βάλει πρώτος καλημέρα δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 43 χρόνια που είμαστε φίλοι. Άσε που έχει και αδυναμία στο Milko και τις νεαρές καλλιτέχνιδες στηρίζοντας κάθε ξεκίνημά τους. Αλλά έχει και το κατάλληλο άτομο δίπλα του.

Ιδιαίτερη καλημέρα στους φίλους από Βόλο και Χαλκιδική, στον Μπάρμπα μας, στον αγωνιστή καλλιτέχνη, στους Κορίνθιους, σε αυτούς που φεύγουν και σε όσους έμειναν, καλά μπάνια σύντροφοι.

Στη διπλανή μου (είδες που έγραψα για αγορά ΜΥΤΙΛ), στον Πάνο+, στον ΚΟΝ+, στον κο Πάω το σκύλο βόλτα, στον ΚΟΝ+ και στους 2 άσωτους.

Δεν γυρνάτε κι απο δω κάποια στιγμή, να συννεοηθούμε να γυρίσουμε και το δείκτη σοβαρά προς τα πάνω?

Refill καφέ και συνεχίζουμε...
Καλημέρα σε όλους

ThitaDelta είπε...

Καλήν εσπέρα Λευτέρη, Γιάννη και σιωπηλοί αναγνώστες.

Γιάννη προσυπογράφω με χέρια και πόδια, τελικά άλλος έχει το όνομα (του καλλιτέχνη) και άλλος τη χάρη...

ThitaDelta είπε...

... κοίτα να δεις, εμένα στο ΧΑΑ μου αρέσει που συγκεράζονται πολλά επιστημονικά πεδία (μαθηματικά, στατιστική, ψυχολογία, μοντελοποίηση, μακροοικονομία κλπ)

...για να μπορέσεις τελικά μετά από πολύ κόπο και προσωπικό χρόνο, να τα κάνεις όλα σκατά, χεχε.

ευαγγελος είπε...

καλησπερα κι απο μενα φιλοι σε οποια παραλια κι αν λιαζετε τα κορμια σας... Λιγο δυσκολο να μιλησεις και να σκεφτεις για ΧΑΑ, κατω απο μια ομπρελα στην παραλια .... Ας απολαυσουμε λοιπον το σημερα.. και ελπιζω αυριο στις 10,30 να μην μας βγει ξινο!

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους. Δυστυχως οπως εχουμε πει τα συναισθηματα και η "εκφραση" τους ,το money management και η ικανοτητα πολιτικοοικονομικης αναλυσης ειναι τα σημαντικοτερα αγαθα ,σαν οπλα στον πολεμο των αγορων. Μην σας παραμυθιαζει ο Αλεξανδρατος ,ειναι πολυ μικροτερος μου .Αλλωστε εγω σημερα κλεινω 17 χρονια γαμου αισιως,ενω εκεινος παραμενει -θεωρητικα-ελευθερος.

Λευτερης είπε...

Αλεξανδράτε με την ακριβή αποτύπωση και περιγραφή της τότε και τώρα χρηματιστηριακής πραγματικότητας, δείχνεις πολύχρονη εμπειρία, νηφάλια σκέψη και ταπεινή προσέγγιση. Φιλε εύγε σου. Τώρα όσο για το …… ξεκίνημα των νέων, πιστεύω πως θέλουν την βοήθεια μας. Καλό ταξίδι, καλά να περάσετε και την Δευτέρα όλοι εδώ, έχουμε εκπλήξεις. Ευάγγελε ξεκουράσουν, αύριο είναι Κυριακή.

Λευτερης είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη, Δημήτρη, Βαγγέλη.

ο dwk είπε...

…καλησπερούδια σε όλους τους φίλους
…και στα 117 !
...με υγεία, αγάπη, χαρά και ευτυχία

michele είπε...

Καλησπερα Λευτερη dwk ευχαριστω πολυ
Να εισαι καλα!! Ωραια τα μερη μας και σημερα

ThitaDelta είπε...

Ε όχι και 117 βρε ντόκι, θα σκυλοβαρεθεί ...

Μιχάλη να τα εκατοστήσετε αγορίνα!

Ανώνυμος είπε...

19/06/13 - 12:59 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΠΛ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΣΥΒΟΤΑ...

ΤΟ ΤΤ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΒ,,,,,

Η GOLDMAN ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΛΟΥΝ ΧΑΑ 1300.....

ΜΙΓ ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΜΥΤΙΛ ΓΕΚ ΣΙΔΕΝΟΡ .......

ΣΤΟ ΤΕΛΟς ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΤΕ-ΠΕΙΡ..............

ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ,,,,,,,,,,,,,,,

michele είπε...

Ευχαριστω Δημητρη!!

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους

ΜΙΧΑΛΗ μας να τα εκατοστίσετε.
ΑΣΠΑ υπομονή μικρός είναι ακόμα θα στρώσει !!!!!


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

Τη συντροφιά σας χαίρομαι τη συναναστροφή σας αχι και να 'ταν μπορετό να μαι πάντα μαζί σας.

θα 'ρθει και παλι η στιγμη να σμιξει η παρεα και ενα αρνι θα ψησουμε και θα περναμε ωραια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους

Μιχάλη να χαίρεσαι τη κυρα και να περνάς καλά.



profit είπε...

Μπραβο ρε Μιχαλη παντα χαρες να εχετε.
Καλησπερα παιδες
Χαιρετουρες απο Καλαματα
Πολυ περατζαδα

michele είπε...

Ε δεν ειμαστε και μακρια profit. Καλες βολτες ,εχω μαθει οτι εχει ομορφυνει πολυ η Καλαματα

profit είπε...

Ασε εχω τη γυναικα διπλα και ειμαι σουζα

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε μου τα πρωτα επτα ειναι τα δυσκολα..
αφου εισαστε στα 17..να ζησετε να χαρητε

Unknown είπε...

μιχαλη γεροι να ειστε,ο δικος μου γαμος ειναι 26 χρονια. σκοτωνομαστε ακομα, αλλα καλα περναμε..δεν ειχε μπανιο σημερα, εβρεχε λιγο, και σηκωσε αερα στον θερμαικο,. οποτε χαλαρα με μουσικοθεραπεια.ουζα αυριο μαλλον θα παμε με την παρεα, παραλιακα, εχει μια δροσια , τωρα το βραδακι , ας δροσισει και το χαα
οχι τιποτα, αλλα με πειραζει κι ο .............δικος μου, χρηματιστρια στα 50 σου . ....
ολη μερα στον υπολογιστη εισαι...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Μόλις μπήκα από Επίδαυρο. Όντως ο Κιμούλης ήταν πολύ καλός.

Μπορεί χθες να ήταν ο Παναγιωτόπουλος, σήμερα ήταν ο Τσίπρας και ο βουλευτής που είναι τυφλός (ας μου επιτραπεί η έκφραση), ο οποίος ήταν ευγενέστατος. Αν δεν ήταν πολιτικός θα έλεγα ότι είναι σπάνιος άνθρωπος.

Άσπα σου εύχομαι ότι καλύτερο, ότι χαρούμενες στιγμές επιθυμείτε να τις δείτε να πραγματοποιούνται γρήγορα, έχεις έναν εξαιρετικό άνθρωπο δίπλα σου, βέβαια κι αυτός είναι πολύ τυχερός που σε έχει.

Εμένα πάντως η επέτειός σας με καλύπτει σαν αφορμή να βγούμε να το γιορτάσουμε. Αναφέρθηκε και από τους αγαπητούς ΚΟΝ+.

Καλό ξημέρωμα φίλοι μου.