Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ:ΤΟ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...


Λίγοι γνωρίζουν ότι το 1928 η Ελλάδα είχε πληθυσμό 6,8 εκατομ-μύρια, ενώ την ίδια περίοδο ο πλη-θυσμός της Τουρκίας ήταν «μόλις» διπλάσιος (13,6 εκατομμύρια στην απογραφή του 1927). Στον ένα περίπου αιώνα που μεσολάβησε, ο πληθυσμός της Τουρκίας υπερπεντα-πλασιάστηκε (73 εκατομμύρια το 2010), ενώ ο ελληνικός πληθυσμός δεν κατάφερε ούτε καν να διπλασιαστεί (11 εκατομμύρια στην απογραφή του 2011). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων:

Κατά ένα μέρος η πληθυσμιακή καθήλωση της Ελλάδας οφείλεται στις συμφορές που την έπληξαν μέσα στον 20ο αιώνα. Κορυφαία εξ αυτών ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος ακολουθήθηκε από μια τριπλή κατοχή. Μόνο οι νεκροί της περιόδου 1941-1944 υπολογίζονται σε 475.000, ποσοστό το οποίο αντιστοιχούσε στο 6,5% του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας. Αργότερα ακολούθησε ο Εμφύλιος Πόλεμος, ο οποίος όχι μόνο καθυστέρησε την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και ολοκλήρωσε την καταστροφή της. 


Στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες το ελληνικό κράτος δεν στάθηκε ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, με συνέπεια μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της να υποχρεωθεί να μεταναστεύσει: αρχικά στην Αμερική και στην Αυστραλία, και αργότερα στη Δυτική Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα εγκατέλειψαν τότε τις πόλεις και τα χωριά τους για να γεμίσουν τα ορυχεία και τα εργοστάσια της Δυτικής Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1944-1977 πραγματοποιήθηκαν 1,3 εκατομμύρια μεταναστευτικές έξοδοι και ότι η καθαρή μεταναστευτική εκροή της περιόδου ανήλθε στα 650.000 άτομα . Επρόκειτο για έναν «φόρο αίματος» τον οποίο πλήρωνε η Ελλάδα για τις συμφορές που την είχαν πλήξει, αλλά και γιατί το πολιτικό της προσωπικό δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε τους πόρους που διατέθηκαν μέσω του σχεδίου Μάρσαλ.


Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Ελλάδα γνώρισε μια επίπλαστη ευμάρεια. Τα νέα πρότυπα ζωής που προέβαλε η βιομηχανία του θεάματος και η ιδιωτική τηλεόραση αποθέωσαν το καταναλωτικό «εγώ», ενώ οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής διαμόρφωσαν νέες προτεραιότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί σημαντικά η μέση ηλικία τεκνογονίας των ζευγαριών και παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός παιδιών ανά γυναίκα. Ο σημαντικός αυτός δείκτης έπεσε κάτω από τα 2,1 παιδιά που είναι το όριο για τη διατήρηση των γενεών. Έτσι ο ελληνικός πληθυσμός έφτασε στο τέλος του 20 αιώνα με δημογραφικούς δείκτες οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι στο εξής θα άρχισε να μειώνεται.


Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, το 2010 η μέση ηλικία του ελληνικού πληθυσμού ήταν τα 42 έτη με το ένα τέταρτο των Ελλήνων να έχει ηλικία άνω των 60 ετών (!). Την ίδια περίοδο η μέση ηλικία στην Τουρκία ήταν 28 έτη και στην Αλβανία 30. Με βάση τις προβλέψεις της Eurostat (2010) ο ελληνικός πληθυσμός (χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση) αναμενόταν ότι μέχρι το 2050 θα είναι περίπου κατά 25% μικρότερος. 


Με αυτά τα ζοφερά δημογραφικά δεδομένα, η Ελλάδα έφτασε στη χρεοκοπία το 2010. Το πολιτικό της προσωπικό δεν φάνηκε να διαισθάνεται τις ιστορικές του ευθύνες για τις βαθιές εθνικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη. Με την ασυγχώρητη αδράνεια που επέδειξε στην αρχή της κρίσης, αλλά και με τους χειρισμούς που έκανε μετά, βύθισε την ελληνική κοινωνία σε μια βαθύτατη οικονομική ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα υφίσταται μια ακόμη βαρύτατη πληθυσμιακή διαρροή, καθώς το πλέον ανταγωνιστικό τμήμα του πληθυσμού της μεταναστεύει στο εξωτερικό. Παράλληλα σημειώνεται μια κάμψη στις γεννήσεις η οποία ξεπερνά τις προβλέψεις των δημογραφικών μοντέλων που γίνονταν στη δεκαετία του 2000. Σχετικά είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία γεννήσεων ζώντων νεογνών που τηρούνται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στην τετραετία 2008-12 ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 14,7% (από 118.302 σε 100.980) με σημαντικό ποσοστό από αυτές να προέρχεται πλέον από αλλοδαπούς...


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά θα έχουν βαθιές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Το παράδειγμα του τί πρόκειται να συμβεί βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας: Η Βουλγαρία εξαιτίας ενός συνδυασμού αδύναμων δημογραφικών δεδομένων και της μεταναστευτικής εξόδου που σημειώθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, έχασε μέσα στο διάστημα 1990-2010 το 15% του πληθυσμού της. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο η Ελλάδα σήμερα καταδικάζεται σε έναν δημογραφικό νανισμό, ο οποίος θα αλλοιώσει και θα υποβαθμίσει για πάντα τις προοπτικές της. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που μόλις αρχίζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα που ξεκινούν από τον εξαθλιωμένο, αλλά δημογραφικά εκρηκτικό τρίτο κόσμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας επομένως, ίσως τελικά να μην έχουμε αριθμητική συρρίκνωση, αλλά αντικατάσταση του γηγενούς πληθυσμού με ένα νέο κοινωνικό αμάλγαμα, απροσδιόριστης σύνθεσης και συμπεριφοράς.


Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το δημογραφικό ζήτημα είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Για αυτό και η αντιμετώπισή του, ή έστω η άμβλυνσή του, πρέπει να λάβει άμεση προτεραιότητα έναντι παντός άλλου, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των δανειστών οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να νοιάζονται για αυτό...


Αναστάσιος Λαυρέντζος
http://enausis.blogspot.gr/

20 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντeς

Γεράκι είπε...

καλημέρα σε όλους...

Χρόνια πολλά κ καλά για όλους τους εορτάζοντες κ εορτάζουσες....

Ιδιαίτερα για τους φίλους μας..Δημοσθένη κ ΘΔ...!!!!!

Υγεία κ καλά κέρδη!!!

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Χρόνια πολλά στο Δήμο.

Γιάνναρε, Αντώνη ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι ότι επιθυμείτε!

μπαρμπαλιας είπε...

Χρονια πολλα και καλα
ΜΕ ΥΓΕΙΑ...
στους φιλους του μπλοκε που γιορταζουν.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία, ευτυχία και τύχη στον Δήμο, τον Δημήτρη, όλους τους dim... και γενικά σε όλους τους Δημήτρηδες και τις Δήμητρες (εντάξει και στις δίμετρες).
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Νίκη είπε...

Καλή σας ημέρα.
Χρόνια καλά Δημοσθένη, ThitaDelta, να είστε υγιείς ευτυχισμένοι και τυχεροί.
Δημήτρη, Δημητρούλα, Πολλές ευχές.

michele είπε...

Καλημερα καλημερα!πρωτα-πρωτα πολλες ευχες για πολυχρωμια ,δημιουργικοτητα και πανω απ ολα υγεια στους δικους μας Δημοσθενη,Δημητρό και στους dim

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Στον έναν και μοναδικό ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ότι και να ευχηθώ είναι λίγο για την σπάνια φιλία που μας έχει δώσει.
Να είναι γερός και να ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια μέρη και πράγματα.

Για το φίλο ΔΗΜΗΤΡΗ, συμπαθητικός είσαι ρε μπαγάσα, όταν σε γνωρίσουμε απο κοντά θα σε αναβαθμίσω σε Αναπτυγμένο φίλο. Ότι καλύτερο και για σένα. Χαρές, ηρεμία, απλότητα, καλοσύνη.

Στις δίμετρες εύχομαι γρήγορα να βρουν έναν Δημοσθένη ή ένα Δημήτρη.

Και έναν χαιρετισμό σε όσους γιορτάζουν και βρίσκονται στα ξένα. Εύχομαι εκεί που είνια να βρουν την τύχη που ταιριάζει στις φιλοδοξίες τους και σωστούς ανθρώπους δίπλα τους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

john deer είπε...

χρονια πολλα στους Δημο και Δημητρη να σας χαιρονται οσοι σας αγαπουν.ενα χρονια πολλα για την θεσσαλονικη μας τον αγιο προστατη της και τον μεγαλο ΠΑΟΚ!!!(ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ως γνωστον)

ο dwk είπε...

…καλημερούδια
…χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και τις φίλες που γιορτάζουν
…στον Δήμο, τον ΘΔ, τους dim και από …σπόντα στον ΔΝ
…με υγεία, ευτυχία και χαρά!

ThitaDelta είπε...

Ηλία, Πάνο, Νίκη, Μιχάλη, Γιάννη, John και Θοδωρή

ευχαριστώ για τις ευχές σας και αντεύχομαι υγεία και ότι επιθυμείτε να το έχετε!

dimivax είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Να είστε καλά Δημήτρη και dimivax.

Υπηρεσία "φύλαξης" σήμερα και όσο βλέπω αυτόν τον ήλιο... δεν πειράζει είναι για καλό σκοπό και θα το κάνω διπλό αύριο και μεθαύριο το μπανάκι, καλά να είμαστε.
Να μην ξεχνάμε τη θηριωδία του ναζισμού ζήτησε ο Παπούλιας, εντάξει, αλλά κι εκείνο το δάνειο και τις αποζημιώσεις να μην τα κάνουμε γαργάρα ρε υποκριτές.
Στο μεταξύ οι τίτλοι επιμένουν και σήμερα για νέα μέτρα αλλά η Καθημερινή και η Βραδυνή στο ύψος τους.
Διαπραγμάτευση θρίλερ στα άκρα (!) η μία
Βγείτε τώρα στην σύνταξη με πλήρεις αποδοχές η άλλη
Καλά εδώ θα είμαστε για να δούμε το "θρίλερ" γιατί σε μια εβδομάδα καταφτάνει η τρόικα.
Αυτά πάλι τα παραμύθια για οριζόντια, κάθετα, στοχευμένα κλπ μέτρα μου θύμισαν μια παλιά ιστορία.
Από Αναφορά Δ/ντή επαρχιακού υποκαταστήματος προς την Διοίκηση της εταιρίας (δεν υπάρχει πια) για υπάλληλο που του έβγαλε γλώσσα:
"...και έτεινε την χείραν ΚΑΘΕΤΩΣ ειπών την χαρακτηριστικήν λέξιν ΝΑ.
Αιτούμαι την παραδειγματικήν τιμωρίαν του".
Τιμωρείστε με κι εμένα από τώρα γιατί το ίδιο θα κάνω με τα "κάθετα" και τα "στοχευμένα".

Ήθελα να πάρω κάποια τηλέφωνα αλλά δεν τα κατάφερα μέχρι στιγμής και τώρα είναι ώρα κοινής ησυχίας. Αργότερα που θα επιστρέψω στο σπίτι.

ΥΓ. Αλεξανδράτε εγώ είμαι αναπτυγμένος ή υποανάπτυκτος ακόμη;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλησπέρα Νίκη και σε όλους.

Χρόνια πολλά Δημοσθένη Δημήτρη dim και σε όλους-ες όσους γιορτάζουν σήμερα.

Αριθμέ Εσύ είσαι μια κατηγορία μόνος σου!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Kαλησπέρα Βάλια, κι εσύ κι εσύ!

http://papaioannou-giannis.net/2013/10/26/%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%84/

Παπαϊωάννου net ...πιπέρι χαχα
Θυμάστε το σύνθημα;

Παπαγιάννη γίγαντα μάθε μπάλα στα φρικιά!

Η βάρδια τελείωσε...τα λέμε.

Νίκη είπε...

Καλησπέρα Βάλια, καλησπέρα σε όλους.

http://eveningharold.com/2013/10/23/police-quiz-immigrant-family-on-parentage-of-confused-ginger-man/

νικος φαληρο είπε...

Καλησπερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Ευχομαι χρονια πολλα κι ευτυχισμενα, σε ολες τις εορταζουσες και τους εορταζοντες.Υγεια πανω απ ολα.

νικος φαληρο είπε...

καλο βραδυ σε ολες τις φιλες και τους φιλους

δημοσθενης είπε...

καλησπερα σε ολη τη παρεα...
ευχαριστω ολους τους φιλους και φιλες του μπλοκ για τις θερμες ευχες σας...

δημοσθενης είπε...

χρονια πολλα στους εορταζοντες Thita Delta, dim kai όποιον άλλο η άλλη