Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη..


" ΦΑΛΑΚΡΟΚΡΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ...


Του Κωνσταντίνου Ζούλα

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μόνο φαλάκρες. Εκατοντάδες φαλάκρες. Οι οποίες αρχίζουν από τα ορεινά καθίσματα και φτάνουν ώς τις πρώτες σειρές, όπου δεσπόζει η πιο λαμπερή απ’ όλες. Αυτή του κ. Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι γλόμπος. Eίμαι σίγουρος ότι δεν θα εκλάβει κακοπροαίρετα τον χαρακτηρισμό, καθώς κι ο γράφων νομοτελειακά θα απολήξει στη γλομποειδή κατηγορία των φαλακρών λόγω οικογενειακής παράδοσης – ήδη οι ενδείξεις είναι δυστυχώς ορατές.

Δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό ενός προλόγου για τρίχες γιατί, θέλοντας και μη, αυτές είναι που πρωτοπαρατηρεί κανείς στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Μπαίνοντας στην αίθουσα, οι φαλακροί βρίσκονται παντού, κι όπου το βλέμμα συναντά τρίχες, αυτές είναι λιγοστές και πάλευκες. Για να το πω απλούστερα. Η κομματική σύναξη της ΔΗΜΑΡ φωνάζει από μακριά ότι είναι γηρασμένη και γι’ αυτό ξεπερασμένη από την εποχή της. Οι έχοντες περάσει τα δεύτερα -άντα είναι ισχνή μειοψηφία μπροστά στη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν περάσει προ πολλού τα πρώτα ή και τα δεύτερα -ήντα.

Το πρόβλημα θα ήταν μάλλον δευτερευούσης σημασίας αν αφορούσε μόνον τη ΔΗΜΑΡ. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα ένιωσα και στη σύναξη των «58». Κι εκεί παντού φαλάκρες. Ή, έστω, λίγες λευκές τρίχες. Και οι γυναίκες, όπως πάντα, λιγοστές και γκριζαρισμένες. Ως εκ τούτου, μου γεννήθηκε το μάλλον αυτονόητο ερώτημα: αντιλαμβάνονται άραγε όλοι αυτοί οι 60άρηδες ότι είναι κωμικό να ομιλούν για το μέλλον της χώρας όταν στις εκδηλώσεις τους ακόμη και οι 40άρηδες είναι δακτυλοδεικτούμενοι;

Η «νόσος» της φαλάκρας έχει εισβάλει προ πολλού, βέβαια, και στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι πλήττει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαβάσατε ίσως την έρευνα για «το προφίλ του μέσου οργανωμένου συριζαίου» στο τελευταίο συνέδριό τους. Και εκεί πλειοψηφία οι φαλάκρες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 50 έτη και καθώς η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών υποεκπροσωπείτο, είναι προφανές ότι πλεόναζαν οι 60 φεύγα.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι δεν έχει κατορθώσει ο κ. Τσίπρας να συνεγείρει ένα τμήμα νέων ανθρώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. είναι τα μόνα κόμματα που έχουν αποκτήσει ένα νεανικό κοινό. Αλλα το ερώτημα παραμένει και έναντι της Κουμουνδούρου: Είναι δυνατόν ένα κόμμα που διατείνεται ότι είναι η εναλλακτική δύναμη ολόκληρης της Ευρώπης να διεκδικεί την πρωτοπορία με 60άρηδες; Καθόσον γνωρίζω, «επανάσταση φαλακρών» ουδέποτε προέκυψε στην Ιστορία.

Δεν πρέπει να εκληφθούν αυτές οι σκέψεις ως αφορισμός των ωριμοτέρων ηλικιών. Αλλωστε και ο γράφων γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και επομένως πιο κοντά αισθάνεται στην ηλικία της φαλάκρας παρά της ζηλευτής νεανικής κόμης. Αλλά, παρατηρώντας δημοσιογραφικά όλες αυτές τις κομματικές συνάξεις, μου προκλήθηκε θλίψη. Πολύ περισσότερο όταν βρέθηκα τις προάλλες σε μια παρέα 30άρηδων στελεχών μιας πολύ επιτυχημένης ιδιωτικής εταιρείας και ειλικρινώς χάζεψα με τις σπουδές τους, τα προσόντα τους, τη δημιουργικότητά τους, το κέφι τους. Εξυπακούεται ότι δεν ανήκαν σε κανένα κόμμα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν θα διανοούνταν να εγγραφούν. Το βρίσκουν χάσιμο χρόνο, γιατί ακόμη και ο τρόπος έκφρασης του συνομηλίκου τους Αλέξη Τσίπρα τούς ηχεί τόσο παρωχημένος και ανούσιος όσο το... ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς τους. Τους εκνευρίζει δε αφάνταστα ότι μηδενός εξαιρουμένου οι κομματικοί ηγέτες μοιάζουν να υπερασπίζονται μόνον το Δημόσιο, διότι απλούστατα κανείς τους δεν έχει δοκιμαστεί επί μακρόν στο καμίνι του ιδιωτικού τομέα.


Και κάπως έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια πρόβλεψη. Τα σημερινά κόμματα, όπως τα ξέρουμε, με τις συνάξεις τους, τις αναχρονιστικές μεθόδους τους, τις νοσηρές ισορροπίες τους, έχουν πεθάνει. Απλώς οι κομματάνθρωποί τους δεν το έχουν καταλάβει. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Αλλά ένα είναι βέβαιον. Η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και νέοι άνθρωποι θα βρεθούν στο προσκήνιο, δημιουργώντας εκ του μηδενός καινούργια κόμματα με σύγχρονες δομές και τρόπους λειτουργίας. Διότι αργά ή γρήγορα όλοι θα αντιληφθούν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή είναι αδύνατον να γίνει από οποιονδήποτε «φαλάκρα απέξω και από μέσα» που λέει κι ο Σαββόπουλος. Αλλωστε σε λίγα χρόνια από σήμερα δεν θα μπορούν να βρεθούν 1.058 αργόσχολοι συνταξιούχοι και να χασομερούν επί τετραήμερο στην Κεραμεικού 58 για να ακούν τα γενικόλογα αναπτυξιακά ευχολόγια οποιουδήποτε Φώτη Κουβέλη. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο...

10 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Νωρίς σήμερα, ας είναι καλά οι καμπάνες της εκλησσιάς που την έχω δίπλα μου.
Πάλι καλά δεν λες που μας επιτρέπουν ακόμα να τις χτυπάμε... εδώ τα πακιστάνια τα βλέπεις κάθε μέρα μπροστά σου και να δεις που σε λίγο θα απαιτήσουν να μη χτυπάνε για να μην τους ξυπνάμε νωρίς και χάνουν τον ύπνο τους

Καλημέρα σας, έβαλα να δω λίγο τα πρωινάδικα της Κυριακής και μαύρισε η ψυχή μου πάλι...
ΟΥΣΤ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χρόνια πολλά στον Λευτέρη
Χρόνια πολλά σε όλους τους Λευτέρηδες και τις Ελευθερίες
Γιορτάζουν ακόμη καμιά ...50αριά ονόματα μεταξύ των οποίων και ο ΙΩΒ δηλ. ο ελληνικός λαός

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.

Κόβουν και το ΕΚΑΣ
Ανάπηροι χωρίς σύνταξη
Δήμοι με ντουντούκες να καλούν τον κόσμο, που δεν έχει ρεύμα στην πρώτη κατοικία του, να κάνει αίτηση με ταυτότητα και τον τελευταίο λογ/σμό της ΔΕΗ...και ο σαμαράς να λέει στην καθημερινή ότι δεν ασχολείται με όσους κινούνται μέσα στο σκοτάδι!!! (με μικρό μέχρι να αποδείξει ότι το αξίζει το κεφαλαίο)
Επτά φορές οι φόροι επάνω (και στο πετρέλαιο) αλλά απαιτούμε από τον κόσμο να μην ανάβει το τζάκι, γιατί νοιαζόμαστε για την υγεία του και απειλούμε με ποινές!
Παραμύθια, για την δική τους ενδιαφέρονται που είναι αναγκασμένοι να ζουν στην ίδια χώρα με το πόπολο, του οποίου την υγεία την έχουν γραμμένη στα αποτέτοια τους (και δεν πεθαίνουν και εύκολα!!! αλλά εσένα θα σε πιάσω παρακάτω)
Καλά για τους συν/χους...από το καλοκαίρι του 2010 το φώναζα, ότι το 2015 θα παίρνουμε ότι έχει να μας δώσει το ταμείο (δηλαδή παπάρια) πέραν της περίφημης "Εθνικής" σύνταξης των 360€ (και αυτή υπό προϋποθέσεις!!!)* που μάλλον θα την παίρνουν μόνο οι αλλοδαποί, για τους οποίους κυρίως νομοθέτησε ο άλλος "κύριος", που τώρα δεν ξέρει ΤΙΠΟΤΑ (για όνομα του Θεού) και σήκωσε παντιέρα αντιμνημονιακή.

Εν τω μεταξύ ο "ανάπτυξης" με την κάλυψη σαμαρά τα στήλωσε λένε (για πόσο άραγε;) ενώ ο στούρνος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα κολλητάρια του** και το ερώτημα είναι: πότε θα πάρει πόδι για να ρίξουμε σ' αυτόν το ανάθεμα και να πάμε "μπροστά" με τον καινούργιο;;;
Συμπέρασμα: Δεν πρέπει να μας βρει μ' αυτούς το 2015 γιατί θα έχουμε ΕΜΦΥΛΙΟ και θα χυθεί αίμα αδερφικό (κι αυτό το φώναζα από καιρό)
Όπως φώναζα πάλι πριν ένα χρόνο ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ πριν διαλύσουν την χώρα αλλά ματαίως.
(Το πρώτο πρόσωπο δεν σημαίνει τίποτα, απλά ότι εγώ τα έγραφα και τα γράφω εδώ μέσα και υπάρχουν μερικά εκατομμύρια ακόμη που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να γράψουν)


*αφού ρήμαξαν πρώτα τα ταμεία, έφαγαν τα αποθεματικά τους και αφαίρεσαν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους να εγγυάται τις συντάξεις, έβγαλαν δηλαδή την ουρά τους απ' έξω.

**τώρα δεν σας περνάει ΑΥΤΟΜΑΤΑ από το μυαλό ότι τον έχει επιβάλει η τρόικα,
όπως και τους άλλους, πικραμένους παπαδήμους και ΣΙΑ και όσο και να "αντιστέκονται" οι υπόλοιποι, υπάρχει ένας (γαϊ)δούρειος ίππος μέσα στην κυβένηση για να περνάνε τα μέτρα που θέλει η τρόικα;;;

Και κάτι τελευταίο. Γνωστό μου πρόσωπο πήγε στην ΑΛΦΑ για να πάρει 3500 για να τα καταθέσει στην χρηματιστηριακή του και τον πέρασαν απο ιερά εξέταση, του έβγαλαν και φωτοτυπία της ταυτότητας κλπ κλπ μέχρι να του τα δώσουν. Για τα ΔΙΚΑ του τα λεφτά όλα αυτά, καταλάβατε πιστεύω που φτάσαμε και τι έχουμε να δούμε ακόμη. Κατασχέσεις, κουρέματα και δεν συμμαζεύεται...δεν έχουμε ΤΙΠΟΤΑ δικό μας πλέον.
ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.

(Ορίστε το δικό μου άρθρο Μικέ, δεν μπορώ να τα γράψω κατά παραγγελία, παρά μόνο αυθόρμητα και όταν μου έρθει.
Και όπως μπορώ να τα γράψω βέβαια. Ούτε θέλω πρωτοσέλιδα εγώ. Υπάρχουν διαμάντια μυαλά γύρω-γύρω με δικά τους μπλογκ που δεν φτάνω ούτε το δαχτυλάκι τους).

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το "τζάκι" δεν αποδίδει την πραγματικότητα γιατί μάλλον παραπέμπει στους έχοντες, άρα ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ είναι πιο σωστό.

Ilias D είπε...

Καλημερα Πανο.
Καλημερα στους επομενους.

Unknown είπε...





Το κρύο τσουχτερό. Το πετρέλαιο το κάνανε απλησίαστο. Τζάκια λένε θα μας τα υπαγορέψουνε. Τουλάχιστον ας επιτρέπουνε να τρίβουμε τα χέρια μας, για να ζεσταθούμε....ΕΑΛΩ,η πατριδα παιδια


giannhs kon είπε...

καλημέρα σε όλα τα παιδιά μεγάλα και μικρά

http://www.aviejon.co.uk/wp-content/uploads/2013/06/skiers.jpg

profit είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=igaOTqgXbnA

ΠΑΝΟΣ είπε...

Συννέφιασε λίγο κατά τις 3 άλλα δεν ήθελα και περισσότερο.
Από 1 παρά 10 στην παραλία, έκανα τις βουτιές μου για μισή ώρα (μαζί με το crash test της καρδιάς), πήρα τον ήλιο μου και γύρισα. Ίσως το τελευταίο της σεζόν, αλλά θα δείξει. Μπάρμπα πως ήταν ο καιρός σήμερα εκεί;

ΕΑΛΩ...στο χέρι μας είναι να ξε-ΕΑΛΩ...
Δεν είμαστε στην Ουγκάντα, στην Ευρώπη είμαστε και είναι απαράδεκτο ένας σακάτης και μια γκέρτα (και μάλιστα πρώην ανατολικοί) να μας χορεύουν στο ταψί και να μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω.
Δηλαδή είναι αμαρτία να περνάς "καλά"; Και τι θα πεί καλά βρε άχρηστοι στον 21ο αιώνα, τέλη 13 αρχές 14 ; Δεν θέλει πολλά. Χοντρικά, να έχεις μια αξιοπρεπή δουλειά ή σύνταξη, φως, νερό, τηλέφωνο και θέρμανση, να μην υποσιτίζεσαι, να μπορείς να πληρώνεις τους λογ/σμούς σου, να έχεις ένα έστω καρούλι και την δυνατότητα να το συντηρείς και να κάνεις καμιά 10αριά μέρες τον χρόνο διακοπές. Πολλά είναι;
Υπερβολές υπήρξαν χιλιάδες αλλά ελάχιστα αφορούσαν την μεγάλη μάζα του πληθυσμού.
Βέβαια θα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο για όλο τον κόσμο, αλλά είναι πιο δύσκολο όταν μένεις σε χώρες που είχαν γνωρίσει την "ανάπτυξη", παρά σε χώρες που είναι 100 χρόνια πίσω. Εγωιστικό; δεν ξέρω...

Φαντάζομαι ότι ένας γιαννάκης θα είχε πάρτι χθες. Ξαναβγήκε το αφεντικό του και θα του ξαναδώσει συγχαρητήρια για τις "επιδόσεις" του. Κούνα την ουρά σου σκυλάκι, πάρε κι ένα κοκκαλάκι. (Η φόλα αργότερα).

ΠΑΝΟΣ είπε...

Φαντάζομαι ότι μαζί με μένα θα το άκουσαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος
Είναι ασύληπτο αυτό το "μαύρο" που θα δούμε στις ευρωεκλογές λένε (πανευρωπαϊκά και φυσικά και στα καθ' ημάς).
Οπότε κάτι "ξύπνιοι" (με πολιτικούς έχουμε να κάνουμε βέβαια) συμβουλεύουν τον σαμαρά να κάνει εκλογές, εκεί κατά τον Μάρτη, για να μην κουβαλάει και αυτό το άγος, αν τις κάνει αργότερα ή αν τις ζητάει επίμονα η αντιπολίτευση λόγω αποτελεσμάτων.
Μάλιστα. Μήπως κοιτάμε το τομάρι μας πρώτα; την καρέκλα μας μήπως; τα αφεντικά μας μήπως;
Τον κόσμο και την ΟΥΣΙΑ ποιος τα χέζει...

Στα υπόψη για ΟΛΕΣ μας τις δραστηριότητες (και το ΧΑΑ).


Άντε τα υπόλοιπα δικά σας, φεύγω και επιστρέφω.