Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι

H ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ..

Όλοι στην Ευρώπη θα θέλαμε να υπάρξει μία νέα Γερμανική Συμφωνία αποτέλεσμα της συμφωνίας των δύο κομμάτων που θα αποφάσιζε τη διάσωση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου (προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες) βοηθώντας την Ευρωπαϊκή οικονομία να επανεκκινηθεί. Όμως οι φόβοι του Πολωνού Πρωθυπουργού που τόνισε ότι φοβάται πολύ περισσότερο την Γερμανία που δε δρα από την Γερμανία που δραστηριοποιείται ευρωπαϊκά, έγιναν - όπως εξάλλου ρεαλιστικά αναμέναμε - πραγματικότητα.

Στην προγραμματική συμφωνία τους ο ρόλος της Ευρωπαϊκής υπόθεσης είναι σχετικά περιορισμένος. Η συμφωνία είναι μία άσκηση ισορροπίας των δύο κομμάτων (ενός μεγαλύτερου και ενός μικρότερου) που αντιπαρατέθηκαν στις εσωτερικές Γερμανικές εκλογές με κυρίαρχη ημερήσια διάταξη τα εσωτερικά θέματα.

Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις συμφώνησαν στη διατήρηση του οικονομικού Status Quo που έχει διαμορφωθεί σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Βασικό στοιχείο του Status Quo που έχει διαμορφωθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η προσεκτική προώθηση της Banking Union για τις μεγαλύτερες μόνο τράπεζες (130 περίπου), η ολοκλήρωση των stress tests γι’ αυτές και η συγκρότηση του Single Resolution Mechanism σε συσχέτιση με τον ESM. Υπάρχουν και ορισμένες προδιαγραφές για τον τρόπο που θα επανακεφαλαιοποιηθούν οι μεγάλες τράπεζες (που εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν μέχρι 100 δις ευρώ περίπου). Επίσης έχει περιγραφεί και ένας βασικός οδικός χάρτης για να αντιμετωπιστούν τραπεζικά ατυχήματα ανεξαρτήτου μεγέθους.

Ο δεύτερος πυλώνας της Γερμανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η πολιτική της ECB, η οποία κυρίως παίρνει τη μορφή α) των Long Term Refinancing Operations (LTRO) που αποτελούν κεφάλαια που διοχετεύει η ECB στις Ευρωπαϊκές τράπεζες για τη σταθεροποίηση του Τραπεζικού Συστήματος, άρα και από την πίσω πόρτα, τη σταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους και β) των χαμηλών επιτοκίων. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει, εάν χρειαστεί, και το Outright Monetary Transactions για την άμεση επαναγορά από την ECB δημόσιου χρέους στη δευτερογενή αγορά. Επικοινωνιακά το μειωμένο επιτόκιο της ECB ήρθε με την αντίθεση της Γερμανικής Οικονομικής Πολιτικής. Όμως το Γερμανικό οικονομικό δυναμικό το διατηρούν τα χαμηλά επιτόκια της ECB. Σε διαφορετική περίπτωση η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ ιδίως την εποχή αυτή των εξωτερικών οικονομικών πλεονασμάτων θα είχε απαγορευτικό επίπεδο για τις Γερμανικές εξαγωγές. Συνεπώς η πραγματικότητα είναι αντίστροφη αυτής που εμφανίστηκε. Εξάλλου η έλευση του πληθωρισμού με τις σημερινές συνθήκες αποπληθωρισμού και παραγωγικού κενού είναι ένας μακρινός κίνδυνος.

Το κρίσιμο πρόβλημα που είναι η Ιαπωνοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας (stagnation – deflation) και η παγίδα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί (Zero Lower Bound) δεν υπάρχει στον γνωστό σε εμάς τουλάχιστον ορίζοντα των συζητήσεών τους. Ουσιαστικά δε θέλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα της επερχόμενης χαμένης δεκαετίας. Ίσως κάνουν τον υπολογισμό ότι η χαμένη δεκαετία θα είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι για τους Γερμανούς. Απουσιάζει η ενορατική και εάν θέλετε η ηγεμονική διάθεση αντιμετώπισης των Ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προβλημάτων.

Το Γερμανικό Status Quo χρειάζεται όμως και ήσυχα πολιτικά νερά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουν οι απόψεις της austerity να έχουν μία αξιοπρεπή πολιτική παρουσία στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο (δε μιλάμε βεβαίως για νίκη). Για να γίνει αυτό χρειάζεται πάνω απ’ όλα μία Γαλλία, μία Ισπανία και μία Ιταλία που θα βρίσκονται σ’ έναν ενάρετο δρόμο (αυστηρότητας πάντως) ασχέτως εάν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα θα χρειαστούν να κάνουν «κάτι» για το δημόσιο χρέος στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή ανάπτυξη ουσιαστικά σχεδιάζεται να έλθει όχι από την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αλλά και από την υιοθέτηση της νέας Ευρωπαϊκής – Αμερικανικής Εμπορικής Συμφωνίας, την εμπορική επέκταση σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη (Ουκρανία) και την εμπορική επέκταση προς την Τουρκία.

Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γερμανικής Συμφωνίας που μόλις περιγράφηκε παραπάνω περιέχει και τις προδιαγραφές διαχείρισης του Ελληνικού ζητήματος.

Προφανώς λοιπόν μέχρι τις Ευρωεκλογές η Γερμανική Πολιτική δεν πρόκειται να υιοθετήσει μία μείζονα μεταβολή (π.χ. σύγκρουσης) με την Ελλάδα. Η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα εξάλλου ενηλικιώνεται (ή αν θέλετε για τους πιο αισιόδοξους απομνημονιοποιείται). Η εξισορρόπηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου το επιτρέπουν. Συνεπώς περισσότερες αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Ελλάδα. Βεβαίως η Ελληνική τωρινή διαπραγμάτευση δε μπορεί να κλείσει με υπηρεσιακό υπουργό στη Γερμανία εκτός εάν συμφωνούσαμε στις απίθανες σκέψεις των Τροϊκανών. Συνεπώς μετατίθεται για αργότερα.

Η δύσκολη ενηλικίωση έχει βέβαια μέσα της και τον σπόρο της σύγκρουσης άρα και του πολιτικού ατυχήματος. Ο (θετικός ή αρνητικός) ρόλος της προσωπικότητας και του τυχαίου συμβάντος έχει αυξηθεί έστω και εάν το γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι σταθερότερο. Πάντως μέχρι στιγμής έχω την αίσθηση ότι η σταθερότητα του Ευρωπαϊκού πλαισίου θα επικρατήσει ως κυρίαρχη επιρροή στα εσωτερικά πράγματα.



Πετράκης Παναγιώτης
Καθηγητής ΕΚΠΑ


Υ.Γ. Η Ισλανδία μείωσε τα δάνεια ορισμένων δανειοληπτών με άμεσο τρόπο όπως συζητήσαμε σε αυτή τη στήλη για την Ελλάδα. Φαίνεται ότι δεν έχουμε αποκλειστικό προνόμιο στον μη συμβατικό τρόπο σκέψης.

www.indeepanalysis.gr

35 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Καλημέρα Βάλια που δεν σε είδα χθες

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δυο λογάκια πριν την κάνω
Αλεξανδράτε κάτι είπες για ιγκόγκνιτο προχθές, για το νησί κλπ αλλά δεν είχα χρόνο και όρεξη τότε.
Για να μην λέμε πολλά...τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μιλάμε για "παιδί" που ντρεπόταν (και ντρέπεται) να πάρει τηλ. σε κάποιον για να μάθει κάτι και βάζει εμένα να το κάνω. Που κάθε φορά που είναι γιορτές αφήνει τρόφιμα έξω από φτωχόσπιτα της περιοχής αξημέρωτα για να μην τον δουν. Να μην συνεχίσω, θα μπορούσα να γράψω κι άλλα πολλά... Ελαττώματα ΠΟΙΟΣ δεν έχει;;;

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα Πάνο,

Εγώ το μόνο "παράπονο" που έχω είναι ότι μας έκοψε την καλημέρα.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον άνθρωπο, απλά δεν μπορώ με κάποιον που δεν έχω επαφή τόσους μήνες, να πάω στην πόλη του και να του πω "γεια σου, ήρθα". Πρόσκληση είχα, τόσο για τσιπουράκι όσο και για το σπίτι του.

Τίποτα παραπάνω δεν εννοούσα. Κι για αυτό έλεγα να είναι καλά και να προσέχει στη θάλασσα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για το χθεσινό πρωινό σχόλιο του μπάρμπα που τα είπε ΟΛΑ και τα έθεσε βάση ΛΟΓΙΚΗΣ τι μπορείς να πεις;
Τα υπόλοιπα μπάρμπα μου είναι για να λέγαμε, χελώνες να κουρεύαμε.
Κι εγώ υποφέρω από το ΤΤ (δάκτυλος Στούρνου κι εκεί) και άλλα κλειστά μαγαζιά πριν από αυτό, όμως δεν βάζω αυτό στην πρώτη γραμμή όπως και όλο το ΧΑΑ. Απλά ο καθένας έχει τη δική του άποψη βέβαια, και η δική μου του "ρομαντικού" λέει...

...και οι 300 να εξαερώνονταν αυτή τη στιγμή δεν θα μου έκανε καμία αίσθηση...σαν να περνάει μια γάτα από μπροστά μου, τόσο πολύ θα με εντυπωσίαζε. Δεν θα ψηφίσω κανέναν από αυτούςαν και όποτε γίνουν εκλογές.

Δεν θα επαναλαμβάνω τα ίδια κάθε μέρα, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Δίνοντας ένα μικρό ποσοστό στην πιθανότητα να είναι κάποιος "παραδοσιακός" (από πατέρα σε γιο) οπαδός κάποιου κόμματος, ΟΛΟ το υπόλοιπο παιχνίδι είναι για την ΤΣΕΠΗ μας. Αυτήν κοιτάμε μόνο και οι υπόλοιποι δίπλα μας ή λίγο πιο πέρα να πάνε να πεθάνουν.
Απλά θέλω να σκεφτούν οι θιασώτες αυτής της κατάστασης (να τους περάσει από το μυαλό φευγαλέα, τίποτα άλλο) μήπως, εν ονόματι μερικών ή πολλών στραβών που υπήρχαν, πάμε τώρα να διαλύσουμε την χώρα και να παραδώσουμε αμαχητί τον λαό στην εξαθλίωση και τον πλούτο μας στους ξένους για γενεές δεκατέσσερις...
Αυτή την στιγμή είμαι (ατομικά) με το 1/3 του εισοδήματος σε σύγκριση με το 2008, αλλά δεν το βάζω κάτω και ΔΕΝ γκρινιάζω Μικέ*, απλά αναφέρω καταστάσεις και γεγονότα και προσαρμόζομαι …όμως δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να πάω πιο κάτω (να με πάνε δηλαδή). Και δεν έπαιρνα καμιά περιουσία το 2008, μισθωτός ήμουνα…

Το πιο ωραίο…να αποδειχθεί στο κοντινό μέλλον ότι ο Αντωνάκης με τον χοντρό (όψιμοι αντιστασιακοί γιατί δεν τους παίρνει άλλο) κάηκαν και ότι οι τροϊκανοί θέλουν τον μικρό Αλέξη για να συνεχίσει το «έργο»… θα γελάσει πας πικραμένος τότε.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα γελάει και ο παπαγάλος και αυτό δεν το αντέχω με τίποτα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αλεξανδράτε δεν μπορεί να γράψει, ξέχασε κωδικούς, δεν ξέρω ακριβώς
και σίγουρα δεν τα πάει καλά με ΗΥ

ΠΑΝΟΣ είπε...


*
δεν γκρινιάζω Μικέ όταν αναφέρω πρωτοσέλιδα που λένε την αλήθεια

Βέβαια αν δεν κάνω λάθος, ο ίδιος που παρουσίασε την "είδηση" για την φορολογία μισθωτών - συν/χων (40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ)...ο ίδιος εισηγείται για το 20% οριζόντιο συντελεστή κλπ μέτρα όπως φόρος ακινήτων
Πολύ φοβάμαι ότι είναι λαγός, σε "καλοπιάνει" πρώτα για να σου την φέρει μετά

ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΑ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ, ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ΚΑΙ "ΓΑΜ/ΝΕ ΨΥΧΟΠΑΘΗ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ...
και καταλήγουμε πάντα σε ένα αποτέλεσμα:
-Πάντοτε επιβαρύνσεις και σχεδόν ποτέ ελαφρύνσεις
- Η ισχυρή Ελλάς που δεν πρόκειται ποτέ να πάει στο ΔΝΤ και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και όλα βαίνουν καλώς και κοιμηθείτε ήσυχοι...
και ξυπνήσαμε καταμεσίς στο πέλαγος με ένα καρυδότσουφλο...τόσο ισχυροί ήμασταν.
Ξέρω. ΕΜΕΙΣ φταίμε που δεν μας είπαν ΑΥΤΟΙ ποτέ την αλήθεια για χρέος και ελλείμματα αλλά όλο μας καθησύχαζαν. Μας έδιναν και κάτι δεν λέω αλλά ποιος δεν θα το έπαιρνε; Ο γονιός καθορίζει τα όρια του παιδιού, αν το κάνει γαϊδούρι δεν φταίει αυτό.

Άντε έφυγα γιατί συγχίστηκα πάλι σήμερα...

μπαρμπαλιας είπε...

Αντίθετα, πιο χαλαροί και χωρίς οξείες αντιδράσεις εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στα άλλα θέματα που έχει προωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως: εξαίρεση από τον ορισμό «επιχειρηματική δραστηριότητα» όλων των συναλλαγών που αφορούν σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα είτε αυτά τα προϊόντα τελούν υπό διαπραγμάτευση στις αγορές, είτε εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και εξαίρεση από τη φορολογία γενικότερα όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ο επενδυτής που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές να διατηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων και να εγγραφεί στο ΤΕΒΕ.

Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματισθεί conference calls μεταξύ των δύο πλευρών με επιδίωξη από την πλευρά της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών να μη «χάσουν» τα παραπάνω δύο σημεία που σύμφωνα με εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των επενδυτών.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1163035/diplh-emplokh-apo-troika-stoys-foroys-gia-to-ha.html

τελικα παμε για μπακαλοδευτερο...
"η αποχη απο την καθημερινη πρεμουρα...
πασα εξηγηση δεκτη..........

ο dwk είπε...

…καλησπερούδια!
…Πάνο τώρα καθάρισα!
…και επειδή πήγα σε καμιά δεκαριά και σ’ άλλους τόσους τηλεφώνησα
…και (επειδή) ΕΝΑΣ με «έφτιαξε», θα βάλω το σλόγκαν του:
ο Γερμανός στις μπαταρίες και ο Παχύλας στα λάστιχα !!!

ΑΡΤ είπε...

Ηταν οι πρωτοι μηνες του 2010 οταν μεσα απο την στηλη τοτ Β/Ν γνωρισα την πρωτη και μονη μεχρι σημερα διαδυκτιακη μου παρεα...
Με λυπει βαθυτατα η καταργηση της στηλης αλλα απ'οτι φανηκε τους τελευταιους μηνες ειχε ολοκληρωσει τον κυκλο της...παρ'ολα αυτα εγω την επισκεπτομουν καθημερινα περιμενοντας τι ? ισως και τιποτα...συνηθεια που εγινε λατρεια...

Πριν απο 2,5 χρονια περιπου ξεκινησε μια προσπαθεια απο καποιους φιλους με πολυ μερακι και διαθεση...μετα απο μια αποτυχημενη προσπαθεια καταφερε η Ε. Γ. να ειναι σημερα ενα απο τα καλυτερα χρηματιστηριακα μπλοκ...
Που ειναι ομως ολοι αυτοι οι φιλοι ?
Γιατι δεν ειναι συνοδοιποροι με τους υπολοιπους ?
Γιατι εχουν ριξει μαυρη πετρα πισω τους ?
Γιατι δεν δινουν σημεια ζωης ?
Τι ειναι αυτο που τους εχει ενοχλησει τοσο ?
Θελανε την Ε.Γ. κλειστο κλαμπ ?
Δεν θελανε τα νεοτερα μελη να λενε την γνωμη τους ή την αποψη τους ?
Διαφωνουν με κατι και νομιζουν οτι εχουν μπει στο περιθωριο ?
Ερωτηματα που μενουν αναπαντητα...
Εχω δηλωσει οτι το μπλοκ ηταν πολυ καλυτερο τους πρωτους μηνες λειτουργιας του αλλα παρ'ολα αυτα ειναι στην κορυφη...ισως τοτε να ειχε αγγιξει το τελειο με τα δικα μου κριτηρια φυσικα.
Μπορω να δικαιολογησω την αποχη για καποιο χρονικο διαστημα , την αποτοξινωση ,την αηδια που νοιωθει καποιος απο ανηθικες επιθεσεις που δεχτηκε κατα καιρους...
Δεν μπορω ομως να δικαιολογησω αυτον που επειδη μαλωσε λ.χ. με μενα αποχωρει απο το μπλοκ ( αρμοζει σε παιδακια δημοτικου )
Και φυσικα δεν μπορω να δικαιολογησω με ΤΙΠΟΤΑ το φτυσιμο στο ιδιο τους το παιδι ( ε.γ.) και στους φιλους τους....γιατι περι φτυσιματος προκειται οταν δεν σε ενδιαφερει τι κανει ο φιλος σου... περι φτυσιματος προκειται οταν γραφεις σε αλλο μπλοκ και οχι στο μπλοκ ΣΟΥ.

Ποτε δεν ημουν κολλητος με καποιον απο ολους σας και ισως ποτε να μην γινω...θα ειμαι ομως ο φιλος σας και θα ειστε οι φιλοι μου...και οι φιλοι ξερουν να συγχωρουν.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ντόκι...κι εγώ μόλις άνοιξα υπολογιστή (εκτός) και διάβαζα τον μπάρμπα
Πάλι καλά αφού καθάρισες μετά από 24 ώρες περίπου!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ωχ και ο ΑΡΤ "έπεσε" μαζί τώρα
Θα τον διαβάσω και τα λέμε

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους!
ΑΡΤ ευλογα τα ..ερωτηματα σου,συγκινητικη η ..γραπτη διαδρομη σου στο πως ξεκινησαμε ,που ειμαστε,τι προσφερουμε,αν προσφερουμε.
Πραγματι δημιουργηθηκε μια μικρη κοινωνια πολιτων-επενδυτων,"κατηγορηθηκα" για χαλαρους ορους συμμετοχης ,αλλα δεν ηθελα ποτε να εξελιχθουμε σε ενα αυστηρα κλειστο χρηματιστηριακο blog .Aπο τον τιτλο και μονο ηθελα να προσδωσω την ελευθερια εκφρασης ΚΑΙ σε αλλα θεματα ,κοινωνικα πολιτικα,με χιουμορ και πειραγματα,γιατι ειμαστε πρωτα ανθρωποι και μετα επενδυτες.
Αισθανθηκα πολλες φορες οτι πρεπει να λαβω τον ρολο του διαιτητη κατι καθολου ευχαριστο και ετσι τα οποια διδυμα τσακωθηκαν ,επελεξαν μονοι τους το δρομο της αποχης απο τα σχολια ( γιατι γνωριζω οτι παρακολουθουν καθημερινα ετσι κι αλλιως).
Αλλα μεγαλοι ανθρωποι ειμαστε ολοι,αποφασισουμε μονοι μας ,εχουμε το προνομιο της αυτοδιαθεσης.Δεχομαι παντα την κριτικη,λαμβανω πολλα emails απο ανθρωπους που μας παρακολουθουν αλλα δεν επιθυμουν να σχολιασουν ,ισως γιατι αισθανονται οτι δεν εχουν γνωση να προσφερουν.Εγω τους λεω ,δεν πειραζει ,μια αποψη εχεις ,γραψε την ,αλλοι το κανουν αλλοι οχι.
Οπως και ναχει σε ολες τις "κοινωνιες" υπαρχουν αντιθεσεις,δεν υπαρχει μονο μαυρο-ασπρο ,υπαρχει και γκριζο και το μονο που αισθανομαι παντα,ειναι οτι ειμαστε συνοδοιποροι σε ενα πολυ δυσκολο "αθλημα" ,αλλα και σε ο,τι απασχολει το συγχρονο Ελληνα ειτε ειναι ακομα φοιτητης,ειτε ειναι συνταξιουχος.Οποτε καλη καρδια!! Ξερω οτι αν ησουν εδω κατω θα συμμετειχες και συ με χαρα στα meetings μασας και κρασιου που κανουμε,που τελικα θεωρω οτι ειναι το μεγιστο οφελος απο ολη αυτη την ιστορια .Γιατι σε πληροφορω οτι δεν περιμενα ποτε να γνωρισω στην -μεγαλη σχετικα- ηλικια μου τοσους ανθρωπους που να μπορω να συνδιαλεγομαι,να γελαω ,να διαφωνω και να συντρωγω!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θέλω να πιστεύω ΑΡΤ ότι δεν περιλαμβάνομαι στην κατηγορία που αναφέρεις.
Προσπάθησα όσο ήταν δυνατόν να είμαι παρών, τσακώθηκα μερικές φορές με κάποιους άλλους "νεώτερους", ίσως να κατηγορήθηκα κιόλας (όχι φανερά) ότι "έδιωξα" κάποιον κόσμο λόγω της πολυλογίας μου, έχω γράψει κι αλλού αλλά δεν παράτησα την ΕΓ, αν και σκέφτηκα 100 φορές να το κάνω και δεν μπορώ ούτε θέλω να απολογηθώ ή να αιτιολογήσω καταστάσεις που αφορούν άλλους φίλους.
Το βήμα είναι ανοιχτό...

ΑΡΤ είπε...

θα διαφωνησω μον σε ενα σημειο του μηνυματος σου...
υπαρχει μονο ΜΑΥΡΟ-ΑΣΠΡΟ...χιχιχι

ΑΡΤ είπε...

Δεν θελω να σταθω σε ονοματα Πανο...
αλλα δεν αναφερομαι σε σενα...εσυ εισαι μια κατηγορια μονος σου...χαχαχα

michele είπε...

Στρατηγε ναι χαχαχα.Αλλα απο περσι με στενοχωρησε η ομαδα σου,γιατι θα ειχα και την ευκαιρια να σε γνωρισω .Δεν ξεχνω!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πάλι καλά ΑΡΤ χαχαχα
Κατηγορία ίσως... αλλά μόνο επειδή δεν έχουμε πολλές κατηγορίες

Ilias D είπε...

xαιρετω την ομορφη παρεα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ηλία

"και να συντρωγω!" εεεε;;;
Πάλι καλά Μικέ που παραδέχεσαι ότι είμαστε "σύντροφοι" χεχε
Που θα πάει...

Όσο για το άλλο του μπάρμπα όταν ΔΕΝ έχεισ εσύ την διαχείρηση του οίκου σου όλα να τα περιμένεις.
Βιβλία εγώ πάντως δεν ανοίγω γιατί θα μου κόψουν την σύνταξη.
Καλύτερα να κόψουν τον λαιμό τους βέβαια πρώτα αυτοί και να μας αφήσουν ήσυχους...

μπαρμπαλιας είπε...

σωστες οι επισημανσεις του Στρατηγου μας...
Αλεκο εγω δεν κοιταω πισω...
αλλα δεν ξεχνω και τις εξαιρετικες παρουσιες ...αλλα και νυν απουσιες.

ημιθανης...να εισαι καλα φιλε,
Γιωργος Σαλαμινα,
ο Τακις απο Ν.Ιωνια,
Μιχαλης απο Κυπρο...που εισαι ωρε μπιζνεσμαν;;;
ο φιλτατος Παυλαρας εκ Πατρων,
τοσοι αλλοι αγαπητοι φιλοι ...
ο Μπαοκαρας...
(τον ακατονομαστο...που ειναι ενας απο τους παραπανω...)
ο φιλος ο Boss..

τελικα ολοι οσοι περασαν κατα καιρους
αφησαν ενα θεμελιο λιθαρακι στις σχεσεις που αναπτυχθηκαν στη συνεχεια απο τους αλλους,
εγω ουτε εφυγα ,ουτε φευγω ...
η Ε.Γ. με αφηνει και γραφω τα πρωινα
στραβα μου ..ειναι δικια μου
αναπτυχθηκαν αργοτερα

Ilias D είπε...

Γεια σου στρατηγε με τη παοκαρα σου.
Υπαρχει βεβαια και το ασπρο κοκκινο...........για να μην ξενοιωμαστε δηλ.χαχαχα

μπαρμπαλιας είπε...

ο διαολος που με βαζει ναγραφω αερα πατερα...την εκανε.
προσπαθηστε να το διαβαστε σωστα αχαχααα

μπαρμπαλιας είπε...

απορια ..ασχετη

ποτε δεν κατανοησα το καψιμο της Αθηνας
στο ονομα του ατυχεστατου νεαρου Γρηγοροπλου και λυπαμαι γιατι ηταν μωρο.
αλλα και ο επισης ατυχος Παυλος απο τα Καμινια ...πηγε ακλαφτος
ψαχνω να βρω το γιατι στη διαφορα..

μιξουδι το ενα ,
ανενταχτος ο παιδαρας...

Ilias D είπε...

Ουτε εγω τα κατανοησα Ηλια μαζι με πολλα αλλα.

john deer είπε...

καλησπερα σας...
τι ωραια παρεα εισαστε,ειλικρινα σας χαιρομαι

michele είπε...

Εμπλεκονται και προβοκατσια Ηλια..αλλα βεβαια και οι υποτιθεμενοι αριστεροαναρχοαυτονομοι) -η αναρχια ειναι σοβαρο πραγμα- καθοδηγουνται παντα απο καποιους
που ωφελουνται απ το μπαχαλο

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γύρισα...
Μικέ ξέχασες τα αναρχοκομμούνια που δεν καθοδηγούνται από κανέναν(άντε με 2 μ)

Μπάρμπα κι εσύ ξέχασες τον φιλόσοφο τον Bertold...τι παιδί κι αυτό

ΠΑΝΟΣ είπε...

...ο οποίος Bertold, όταν κάποτε του είπα ότι έχω Τ-ΒΑΝΚ μου είπε το αμίμητο...
Βρε τι την θέλεις αυτή...αφού το λέει μόνη της: Τι;;; ΒΑΝΚ;;;

...και είχε απόλυτο δίκιο τελικά, άλλη μια ταπετσαρία, άλλο ένα φτύσιμο στον μικρομέτοχο

michele είπε...

Ε αυτη ηταν του απατεωνα,ποιο μικρομετοχο τωρα.Εδω μπαγλαρωσαν προχτες και την γυναικα και το παιδι του του Παυλαρα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Την ταπετσαρία όμως δεν την μπαγλάρωσαν χεχε
σε μένα έμεινε
Κανείς δεν τιμωρήθηκε ποτέ από τα "ψηλά"... ΕΚ κλπ

michele είπε...

Η ΕΚ δεν κανει παρανομιες ειναι δυσκολο..
απλα η δουλεια εδω ξεκινησε απο τον Παπαθανασιου ,επομενως υπηρξε ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ απο τους προηγουμενους ΥΠΟΙΚ

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΥΠΟΙΚ...η αγαπημένη μου κατηγορία υπουργού, αυτοί ήθελαν και θέλουν ξύλο ΟΛΟΙ
Από "εμπορίου" & "ανάπτυξης" χόρτασα
για τους υπόλοιπους ας γράψουν άλλοι

michele είπε...

Οχι εσυ πρεπει να πεις ποιος ηταν ο καλυτερος,ψηφισε τωρα!! ( εστω ο λιγοτερο κακος)

Εν τω μεταξυ παρακολουθησα γιγαντα Πανο στη Βουλη!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Έλειψα μια ώρα για γρήγορο περπάτημα...θα το καθιερώσω γιατί το είχα ψιλοπαρατήσει και μου ανέβηκε η πίεση τελευταία! Φοβερή βραδιά, δεν κάνει κρύο και όλος ο κόσμος κάθεται έξω. Ελλάδα και πάλι Ελλάδα.
Δεν είδα τίποτα από Βουλή και ούτε πρόκειται.

Για το ερώτημα πρέπει να σκεφτώ, ποτέ δεν ήμουνα κοντά σε κανέναν...αλλά διεκρίνισε:
ΥΠΟΙΚ η ΥΠΑΝ;

Unknown είπε...

Μπραβο κυριε νεκ,πολλυ καλλα τα λες και να τα ξαναπεις..Οποτε σας καλλιτεχνικος διευθυντης ριχνω και την γνωμη του κυριου Ζαμπετα......http://youtu.be/qAYg_6Nr4NA