Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟ
ΜΕ "ΔΙΧΤΥ" ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ..


 To παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Πορτογαλίας να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στις αγορές χωρίς «δίχτυ προστασίας» μάς προϊδεάζει για τις αντίστοιχες προετοιμασίες της Ελλάδας. Η έρευνα της «Κ» έδειξε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης στην Πορτογαλία δινόταν με πολύ αυστηρούς όρους με παρεμβάσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η απόρριψη της «προληπτικής γραμμής πίστωσης» από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη σε μια πιο ελαστική στάση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία επισήμως δεν έχει ακόμα συζητήσει το θέμα αυτό με τους εταίρους της. Ανεπισήμως, η χώρα μας θέλει να αποφύγει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, χωρίς όμως ακόμα να το έχει απορρίψει ως πιθανό σενάριο.

Η στρατηγική της Ελλάδας είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη της Πορτογαλίας και να αξιολογήσει τα δεδομένα μαζί με τη συζήτηση για το χρέος μετά το φθινόπωρο.

Ιρλανδία και Πορτογαλία αποφάσισαν «καθαρή έξοδο», δηλαδή χωρίς τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» από τον EFSF, διότι δεν ήθελαν να φύγουν από το ένα μνημόνιο και να πάνε σε ένα άλλο. Αυτή είναι η προφανής απάντηση στην ερώτηση «γιατί δεν δέχτηκαν δίχτυ προστασίας».

Στην ιστορία υπάρχει και κάτι λιγότερο προφανές. Θα μπορούσαν να το είχαν δεχθεί με διαπραγμάτευση, ώστε οι όροι να ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που κάνουν χρήση των χρημάτων. Ηταν κάτι το οποίο δεν πολυσυζητήθηκε.

Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Από τη στιγμή που ήταν τόσο σίγουρες για την επιτυχή επιστροφή στις αγορές (όπως κι έγινε), ποιο ήταν το πρόβλημα;

Σύμφωνα με Πορτογάλο αξιωματούχο, πράγματι, προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον, ενώ Κομισιόν και ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα υψηλά επιτόκια και οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ίσως κάνουν τον δανεισμό των «πρώην χωρών του μνημονίου» δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο.

Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, οι προβλέψεις αυτές για τα επιτόκια αφορούν στην προσεχή διετία. Επομένως, γιατί η χώρα να «εγκλωβιστεί» προκαταβολικά με μία εν δυνάμει σε ισχύ δανειακή σύμβαση, όταν θα μπορεί να ενταχθεί σε μια γενικότερη λύση που θα συζητηθεί όταν προκύψει το πρόβλημα. Διότι το πρόβλημα των επιτοκίων και του δανεισμού θα αφορά όλες τις χώρες.

Πηγές της Κομισιόν έχουν αντιληφθεί τον προβληματισμό αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούν να αλλάξουν τη φιλοσοφία με την οποία θα λειτουργεί και θα προσφέρεται αυτή η γραμμή πίστωσης.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας, η οποία ωστόσο δεν βιάζεται να συζητήσει το θέμα σήμερα με τους εταίρους της. Προτιμά να παρατηρεί, να αξιολογεί τις αντιδράσεις των αγορών (με τις εκδόσεις της Πορτογαλίας και ενδεχομένως με νέες δοκιμαστικές της Ελλάδας μέχρι τέλος του έτους) και να περιμένει για τις προσεγγίσεις της Κομισιόν. Επίσης, όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στη συζήτηση και στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν αρκετά διδακτική. Σύμφωνα με πηγές που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο (στα μέσα του 2013), οι δανειστές προσέφεραν στην Πορτογαλία δύο επιλογές:

Πρώτον, να δεχθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

Δεύτερον, να λάβει ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχο με εκείνο του Μαΐου 2011.

Η Πορτογαλία απέρριψε άμεσα τη δεύτερη λύση και ύστερα από διαπραγματεύσεις την πρώτη.

Το «προληπτικό πρόγραμμα» που της είχε προσφερθεί, προέβλεπε γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Η πίστωση αυτή θα λειτουργούσε κάτι σαν το «ανοικτό δάνειο» ή τη γραμμή πίστωσης που δίνουν οι τράπεζες. Δεν είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί από την Πορτογαλία, αλλά να υπάρχει ως εγγύηση προς τις αγορές όταν η χώρα θα προχωρούσε σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο δανεισμό. Αυτή η πίστωση είχε διάρκεια δύο έτη και παρείχε εγγύηση ύψους 17 δισ. ευρώ (10% του πορτογαλικού ΑΕΠ). Επίσης, προέβλεπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΟΜΤ) για να ρίξει τις αποδόσεις. Εάν τελικά τίποτα δεν απέδιδε, τότε η Πορτογαλία θα έκανε χρήση των χρημάτων από τη γραμμή πίστωσης για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Πώς η Λισσαβώνα προσπέρασε ένα νέο μνημόνιο

Η προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Πορτογαλία δινόταν υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Πρώτον, η Πορτογαλία θα έπρεπε να σημειώνει καλά δημοσιονομικά μεγέθη.

Δεύτερον,η χώρα θα έπρεπε θεωρητικά να ήταν σε θέση να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια.

Η Πορτογαλία τότε είχε χαρακτηρίσει τα κριτήρια αυτά αυθαίρετα και προτίμησε τον περασμένο Δεκέμβριο να κάνει το πρώτο βήμα με την αναχρηματοδότηση ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ που έληγαν το 2014-2015. Τα μηνύματα που πήρε από τις αγορές ήταν πολύ θετικά. Τέλος, υπήρχαν οι όροι δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πορτογαλική κυβέρνηση φοβόταν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα τους απέρριπτε, όπως έκανε για μια σειρά μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2014. Αυτή τη φορά η Πορτογαλία φοβόταν έναν όρο που προέβλεπε εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμενόταν στα τέλη του 2013. Αλλα «επίφοβα» μέτρα ήταν οι περικοπές συντάξεων και μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 600 εκατ. ευρώ κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μέτρο είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο ένα χρόνο πριν. Με άλλα λόγια, η Πορτογαλία αντιλήφθηκε ότι οι όροι της προληπτικής γραμμής πίστωσης ήταν στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, με αυστηρούς όρους, ενισχύοντας τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας. Και χωρίς τελικά να αποκλείεται να κατέφευγε και σε δεύτερο μνημόνιο... Πάντως, δεν έχει αποκλειστεί ακόμη ο κίνδυνος να βρεθεί η Πορτογαλία αντιμέτωπη με ένα νέο κλίμα αναταραχής στις αγορές, προειδοποίησε προσφάτως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση έως το 2015, τόνισε η Fitch. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση από τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η Fitch, ωστόσο, αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη Λισσαβώνα, δηλαδή την πλήρη απεξάρτηση της οικονομίας από το μνημόνιο και την έξοδό της στις αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μoody’s αναβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας από τη βαθμίδα Βa3 στην Ba2 της κατηγορίας των «σκουπιδιών» (junk), αναφερόμενη στη βελτίωση των συνθηκών τόσο στην οικονομία όσο και στις αγορές. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιφυλάχθηκε, επίσης, για το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο στις 17 Μαΐου. Η Standard & Poor’s και η Fitch αναβάθμισαν, την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν από την ανακοίνωση της Moody’s, μόνο την προοπτική του χρέους της Πορτογαλίας από «αρνητική» σε «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι τα χρεόγραφα της χώρας παραμένουν στην κατηγορία junk από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε πρόσφατη ανάλυσή του, εκτίμησε ότι αν οι χώρες της περιφέρειας ελέγξουν τα ελλείμματά τους και δείξουν συστηματική προσπάθεια μείωσης του χρέους, υπάρχει περιθώριο για αναβαθμίσεις πολλών βαθμίδων. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αναφέρεται κυρίως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν περιλαμβάνονται στις αισιόδοξες προβολές.


www,kathimerini.gr

36 σχόλια:

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλημερα.

Μιχαλη ΚΑΙ χθες καταλαβα οτι τζαμπα συζηταμε για οικονομια,πολιτικη κτλ

Βλεπω τον αγωνα,ρωταει ο Διπλανος
Δ:ρε συ μερισμα γιατι δεν παιρνω απο τραπεζες;
Απαντω:ψηφιζεις;
Δ:ναι
Α:Οιτραπεζες δεν βγαζουν κερδη;
Α:Οχι,....

Στο τελος γυρισε στο πολιτικο,ρωταει τι ψηφιζεις,εγω αλλαγη..
Α:αμα ψηφιζΑ οτι εσυ θα στεναχωριουμουν
Δ:Γιατι μα κατι νεο..
Α:Αμα βερεθηκες την γυναικα σου ,πας με αλλη ΟΧΙ με την Conchita!
Δ:μα το μελλον των παιδιων σου..αλλαγη μπας και αλλαξει τιποτα
Α:Ξερεις κατι απο το πραγραμμα,και ας μην εφαρμοστει ποτε απο την Conchita(ευδοκιμει στην Ελλαδα) για να συζητησουμε;
Δ:οχι μου ειπε ο νεος ετων 35...

ΑΓΝΟΙΑ

ΤΑ ΛΕΜΕ ΒΡΑΔΥ.



μπαρμπαλιας είπε...

δεν ξερω τι λενε οι πολλοι...
θα δουμε βεβαια το βραδυ.
ομως καποια κεντρα παραπληροφορησης
συνεχιζουν το χαβα τους...
δεν βαλανε μυαλο "η μαλλον προσπαθουν
απο το πρωι να βγαλουν "κυβερνηση".
εκεινο που τελικα δεν κανανε τα μμε
στην ελλαδα ειναι,να πουνε στους πολιτες οτι ψηφιζουμε για την ευρωπας..."η τελος παντων για κατι τετοιο.-
στα δημαρχειακα χαμος.
ανιερες συμμαχιες και λυκοφιλιες...
ευκαιρια ξεσκεπασματος των απανταχου οπορτουνιστων "η αρπακωλιστων.
καλη συνεχεια...
ηρέμα ,ολοι θα κυβερνησουτε

ΑΡΤ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=xffnt67q5q8

michele είπε...

Καλησπερα ,καλησπερα σε ολους.Αυπνος ολο το βραδυ λογω καποιου μαλλον μικρου ,οπως αποδειχθηκε- προβληματος υγειας.
Περασα ενα τριωρο στον Ευαγγελισμο δεδομενου του κοσμου ειχαν καλη αποδοση..εκανα ενα μινι check-up ,μαλλον μυοσκελετικος ο πονος

Καλα να ειμαστε ,η υγεια πανω απ ολα ως γνωστον

Οποτε παω για ξεκουραση,τα λεμε το βραδακι με τα ..καθεκαστα

spooky είπε...

Μικέλε μας ανησύχησες.
Ελπίζω να είναι κάτι ασήμαντο που πέρασε.
Ενημέρωσέ μας.
Εύχομαι απο καρδιάς περαστικά.

michele είπε...

Ευχαριστω spooky ! To μονο ειναι οτι τωρα νυσταζω και ..ποναω λιγο.Αλλα ελπιζω ολα θα περασουν
Καρδιολογικα βγηκαν καλα ,προφανως ο πονος ειναι μυοσκελετικος

ο dwk είπε...

…περαστικά φίλε !

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε
να εισαι καλα και σιδερενιος
ξεκουρασου...
θα εχουμε χρονο για κουσκουσέ ολέ
λιγη διαιτα ...ιταλε μου και ολα θα πανε καλα

ευαγγελος είπε...

Περαστκα στον καλο φιλο Μιχαλη. Εχω περασει κι εγω κατι αναλογο... με περιπολικο με πηγαν στο νοσοκομειο! Ξεκουραση, ηρεμια, ανοδο αυριο και ολα περασουν!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Περαστικά σου Μιχάλη σιδερένιος. Κάτσε ξεκουράσου και χαλαρά..

michele είπε...

Παιδες επανερχομαι για εισαγωγη, ειδαν καποιους δεικτες που δεν τους αρεσαν οσον αφορα την καρδιακη επαρκεια μου...καποιος απο τους διαχειριστες ας φροντισουν να αναλαβουν καμμια αναρτηση ..αν ζω θα σας ενημερωνω :) ευχαριστω προκαταβολικα για τυχον ευχες σας

Ανώνυμος είπε...


Υγίαινε και καλή δύναμη.

mixalis mixalios είπε...

Είναι ΣΊΓΟΥΡΟ ότι όλα θα πάνε καλά! Μάλλον καμια ωραία νοσοκόμα είδες και θες να επιστρέψεις...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μικέ μου περαστικά και εύχομαι να είναι κάτι παροδικό...για τα υπόλοιπα μη σε νοιάζει.
Προσεκτική διατροφή, άσκηση και λιγότερο άγχος...το ξέρω βέβαια ότι με την δουλειά σου αυτά όλα είναι λίγο ως πολύ δύσκολα, αλλά δεν είναι και ανέφικτα...

profit είπε...

Μιχάλη περαστικά γρήγορα κοντά μας.
Το Αδονη μην δει...

Άχθος είπε...

Ολόψυχες ευχές για καλά αποτελέσματα!!!!!

Unknown είπε...

ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ.

john deer είπε...

ευχομαι κι εγω οπως ολοι οι φιλοι αυτου του χωρου να ναι κατι το παροδικο και ασημαντο.
καλη επανοδο

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΠΟΙΟ ΓΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

giannhs kon είπε...

ΜΙΧΑΛΗ μας περαστικά σου ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι κάτι σοβαρό λίγη ΗΡΕΜΙΑ θα είναι αρκετή ……………….

Καλησπέρα σε όλους

ΑΡΤ είπε...

Περαστικα Μιχαλαρα...

ο dwk είπε...

Μιχάλη μου, όποτε μπορείς, ενημέρωσε μας σε παρακαλώ

μπαρμπαλιας είπε...

DWKi...
αν ειναι εφικτο
εσεις των Αθηνων να κανετε μια βολτα
απο το νοσοκομειο και να ενημερωσετε τους υπολοιπους...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα στην παρέα,

Μίλησα πριν λίγο με το Μιχάλη, είναι καλά, σας ευχαριστεί όλους για τον ενδιαφέρον, τα μηνύματα και τις κλήσεις που του κάνετε. Τον ψιλοζορίζουν λίγο με το κινητό οπότε δεν μπορεί να απαντήσει σε πολύ κόσμο. Έχει πέσει και σε νοσοκόμα αριστερή που δεν χωνεύει τον Άδωνι.

Είναι καλά, τον παρακολουθούν να ξεκουράζεται. Ζήτησε 2 πιτόγυρα για βραδυνό αλλά του δώσανε σουπίτσα.

Επόμενες εξετάσεις το πρωί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Μιχαλη περαστικα και κρατα γερα.Η σκεψη μας ειναι μαζι σου

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Μιχάλη σου εύχομαι ταχεία ανάρρωση και γρήγορα πάλι κοντά μας.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Περαστικά Μιχάλη...Αυριο ανάρτηση καρδιοΓΡΑΦΗΜΑΤΟς...

dimsimeo είπε...

Michele ,limit up στην υγεια σου και ολα τα αλλα σε δευτερη μοιρα!

Unknown είπε...

Μιχαλη,περαστικα.
Να ξερεις οτι ολοι μας σου ευχομαστε
να εισαι γρηγορα στο σπιτι σου,γερος και δυνατος.
Τωρα τα πιτογυρα,μην τα φας..
την σουπιτσα καλυτερα.
περιμενουμε,τα αποτελεσματα των εξετασεων,ολοι μας.

μπαρμπαλιας είπε...

καπου χτυπησε καμπανακι
για να αλλαξει τον πιτογυρο με κανενα χορταρικο....
περιμενουμε ολοι το καλυτερο

VIL είπε...

Μιχαλη περαστικα,σιδερενιος!

VassilisS είπε...

Μικε σιδερενιος ειμαι σιγουρος οτι δεν θα ειναι κατι σοβαρο. Γρηγορα κοντα μας

Unknown είπε...

Περαστικα να ειναι Μιχαλη κ σιδερενιος,ταχεια αναρωση σου ευχομαι

Ilias D είπε...

Μιχαλη περαστικα.
Δεν ειναι τπτ φιλε,ολα θα πανε καλα.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Μιχάλη σου εύχομαι ταχεία ανάρρωση και γρήγορα πάλι κοντά μας

Στάθης Παπαβασιλείου είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,

Να προσθέσω και εγώ έστω και καθυστερημένα τις ευχές μου για ταχεία και πλήρη ανάρρωση