Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Αγ.Πνεύματος 



ΤτΕ : ΠΩΣ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΧ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Με τρεις έκτακτες εισαγωγές μετρητών, μια από την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας και δυο από την κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να ανταπεξέλθει στην έκτακτη ζήτηση για μετρητά που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και κορυφώθηκε λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012.

Μέσα από αυτές τις χρηματαποστολές, η ΤτΕ ενίσχυσε την αξία των χαρτονομισμάτων που είχε στο θησαυροφυλάκιό της κατά 5,26 δισ. ευρώ και μπόρεσε να αποτρέψει ένα bank run με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, σύμφωνα με προαναγγελία του Βήματος από το βιβλίο της ΤτΕ «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008 – 2013» που παρουσιάζεται την προσεχή Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται, από το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές του 2010 ως τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η αξία των μετρητών που είχαν στα χέρια τους οι Έλληνες υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 47,7 δισ. ευρώ έναντι 20 δισ. ευρώ πριν από την κρίση.

Τα επιπλέον 28 δισ. ευρώ περίπου, αφορούν λεφτά που απέσυραν οι Έλληνες από τις τράπεζες και έκρυψαν σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, συρτάρια, στρώματα και αλλού, φοβούμενοι ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

Οι χρηματαποστολές

Η τάση αυτή ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εφοδιάσει τις τράπεζες με υπερδιπλάσια μετρητά από ότι συνήθως, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ήταν μια σύνθετη επιχείρηση για τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, καθώς η κεντρική τράπεζα έπρεπε να διασφαλίσει ότι και το τελευταίο ΑΤΜ, του πιο απομακρυσμένου τραπεζικού καταστήματος δεν έπρεπε να ξεμείνει από μετρητά. Διότι, όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία (Αργεντινή κ.τλ.) αρκεί η είδηση ενός και μόνο άδειου ΑΤΜ για να ξεσπάσει ένα bank run, όταν όλοι τρέχουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης δεν ήταν ομαλός. «Υπήρχαν μέρες που η αρνητική ειδησεογραφία προκαλούσε αυξημένες εκροές, αναφέρεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ υπήρξαν 11 εβδομάδες με εκροές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Κορυφαία ήταν η εβδομάδα πριν τις επαναληπτικές εκλογές του 2012, όταν έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Οι αγορές χρυσών λιρών

Η ανησυχία των Ελλήνων δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στις εκροές καταθέσεων. Ανάλογη ήταν η τάση και στην αγορά χρυσών λιρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έντονη ήταν η αβεβαιότητα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2010, όταν η χώρα μπήκε σε μνημόνιο.

Τότε αγοράστηκαν από την κεντρική τράπεζα 68.000 λίρες, σε σύνολο 194.500 που πούλησε ολόκληρο το έτος. Επίσης, 104.000 λίρες αγοράστηκαν το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012, όταν η αστάθεια έγινε έντονη εξαιτίας του δημοψηφίσματος στο οποίο ήθελε να προσφύγει ο Γ. Παπανδρέου, και της κυβέρνησης συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.

Έγκαιρες επισημάνσεις για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων

Για το πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία, στο βιβλίο σημειώνεται ότι η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίς για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως προς τη λειτουργία των αγορών, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο κ. Γ. Προβόπουλος, τόσο σε ομιλία του στο τέλος του 2008, αλλά και νωρίτερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σημείωνε την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η θέση αυτή», αναφέρεται, «διατυπώθηκε σε μια εποχή που ισχυρές φωνές συνηγορούσαν για μια πιο επεκτατική πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης κατά τα πρότυπα τότε άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είχαν θεσπίσει δημοσιονομικά κίνητρα για τον ίδιο σκοπό. Η ΤτΕ υποστήριζε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για μια παραδοσιακού τύπου επεκτατική πολιτική και τούτο, για τρεις λόγους: το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ύψος του δημοσίου χρέους και το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η δημοσιονομική προσαρμογή, εκτιμούσε η ΤτΕ, έπρεπε να επιτευχθεί με μείωση των πρωτογενών δαπανών, βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι επισημάνσεις αυτές αποτελούσαν πάγια θέση της ΤτΕ από την τελευταία έκθεση του κ. Λουκά Παπαδήμου το 2002 και τις επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ο κ. Νίκος Γκαργκάνας.

Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σημασία αυτών των μηνυμάτων, είχε συναντήσεις πριν από τις εκλογές του 2009 με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου στις 2 και 9 Σεπτεμβρίου του 2009, αντίστοιχα. Και στις δυο συναντήσεις διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του 2009 θα κινούταν προς διψήφιο ποσοστό.  

Μικρό το όφελος από το κούρεμα

Όσον αφορά το «κούρεμα» των ομολόγων, στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι «η ΤτΕ υποστήριζε ταυτόχρονα με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ήταν ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή».

Θεωρούσε ότι οι στόχοι για το χρέος μπορούσαν να επιτευχθούν αν εφαρμοζόταν πιστά το πρόγραμμα και ότι το κούρεμα θα είχε «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που είχαν επενδύσει σε τίτλους του δημοσίου».


Επιπλέον, προσθέτει ότι ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι το χρέος θα μειωνόταν κατά 100 δισ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του χρέους μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ.

www.euro2day.gr

10 σχόλια:

profit είπε...

καλημέρα σε όλους

TheHawk είπε...

πολυ καλημερα σας...κ καλη εβδομάδα...

να μαστε καλα...

αυριο θα εχει ενδιαφερον...σημερα ας περιοριστουμε στα εξω..

Ilias D είπε...

Καλημερα σας,καλη βδομαδα.
Για να δουμε τι θα μας κανει ο καιρος σημερα,χθες μας εκλεισε μεσα το απογευμα.

michele είπε...

Καλο μεσημερι,καλη εβδομαδα σε ολους. Παμε καμμια βολτιτσα,εστω με αυτον τον αστατο καιρο..

giannhs kon είπε...

Το βιογραφικό του νέου ΥΠΟΙΚ


Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.

Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.

michele είπε...

Καλος ο συγκεκριμενος στην ιδια κατευθυνση με Στουρναρα.. του Σημιτικου μπλοκ.Μπορουσαμε και καλυτερα,αποφυγαμε τα χειροτερα

VassilisS είπε...

Νομιζω πως ο χαρδουβελης ειναι καλη λυση.
Αφου δεν εβαλε τον Ντινοπουλο οικονομιας. Χαχα να ειχαμε γλεντια

νικος φαληρο είπε...

Καλησπερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

VassilisS είπε...

Γεια σου Νικολα

νικος φαληρο είπε...

Χαιρετε κε VassilisS