Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


OI 670.000 ΧΑΛΑΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ..

που διεκδικουν οι "μεγαλοι" .



.Μπορεί όλη η συζήτηση να επικεντρώνεται στην Κεντροαριστερά και στις ενδοκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά τις επόμενες εκλογές θα τις κρίνουν οι ψηφοφόροι των «Κυνηγών», της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό», του «Παναθηναϊκού Κινήματος», του Βασίλη Λεβέντη και του «Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος».

Μην το γελάτε, καθώς στην κρίσιμη αυτή μάζα των ψηφοφόρων των πολύ μικρών κομμάτων θα πρέπει κατ’ ανάγκην να στοχεύσουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσοι απλώς έκαναν την πλάκα τους στις ευρωεκλογές ψηφίζοντας ακόμη και ό,τι βρήκαν μπροστά τους, άθροισαν το 17,1% του εκλογικού σώματος! Για να το καταλάβετε και σε αριθμούς (και αν εξαιρέσουμε τον ΛΑΟΣ, τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του κ. Χατζημαρκάκη τα οποία από κοινού απέσπασαν 300.000 ψήφους) υπήρξαν άλλοι 670.000 Ελληνες (!) που προτίμησαν στην κάλπη από το «Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο» και την «Κοινωνία Αξιών» μέχρι τον «Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας» και το κόμμα «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (μόνο τα τελευταία άθροισαν 150.000 ψήφους).

Η εκλογική ισχύς του ποικιλόμορφου αυτού πλήθους είναι αυτονόητη. Φτάνει να σκεφτεί κανείς πως αν 670.000 πολίτες ομονοούσαν σε ένα κόμμα, θα δημιουργούσαν την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας (η Χ.Α. έλαβε 530.000 ψήφους, η «Ελιά» 460.000 και το «Ποτάμι» 380.000). Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι εκλογολόγοι ήδη έχουν βαλθεί να διερευνήσουν την προέλευση αλλά και τις μελλοντικές προθέσεις αυτού του «ρεύματος», το οποίο όχι μόνον αδιαφόρησε για το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που θέλησε να προσδώσει στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αναρωτιέστε ίσως αν ένα τέτοιο φαινόμενο θα μπορούσε να παρουσιαστεί και σε εθνικές κάλπες. «Μάλλον όχι», είναι η απάντηση. Διότι μπορεί τον Μάιο του 2012, η ψήφος διαμαρτυρίας στους «μικρούς» να έσπασε κάθε ρεκόρ και να έφτασε στο 19% του εκλογικού σώματος, αλλά όταν ένα μήνα αργότερα το πολιτικό κλίμα πολώθηκε, το 19% μειώθηκε ξαφνικά σε 6% και η συντριπτική πλειοψηφία εστράφη κυρίως στα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οτι δηλαδή τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» θα ξαναπεριοριστούν αθροιστικά σε μονοψήφιο ποσοστό. Ομως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση της ετερόκλητης αυτής μάζας θα είναι καθοριστική.

Κατά τα λοιπά, η ανάλυση των exit polls όχι μόνον ολοκληρώθηκε, αλλά έβγαλε και μια σειρά πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων. Στους σχετικούς πίνακες που επιμελήθηκε ο εκλογολόγος Πάνος Σταθόπουλος παρουσιάζεται η προέλευση των ψηφοφόρων των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων. Δηλαδή όχι η συσπείρωση, αλλά η σημερινή δομή κάθε κόμματος σύμφωνα με το τι είχαν επιλέξει οι ψηφοφόροι τους τον Ιούνιο του 2012.

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον ότι τη μεγαλύτερη ομοιογένεια εμφανίζει η Ν.Δ. Το 83% από όσους την ψήφισαν στις ευρωεκλογές την είχε εμπιστευθεί και το 2012. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι το κόμμα του κ. Σαμαρά έχει μεν ένα ισχυρό πυρήνα, αλλά καταγράφει παράλληλα και ένα σαφές πρόβλημα προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων. Το αντίθετο «φαινόμενο» παρουσιάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 100 ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα, μόλις 67,2% τον είχαν ψηφίσει και το 2012, αλλά συγκράτησε τις δυνάμεις του χάρη στην είσοδο πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (11,2%), της Ν.Δ. (6,7%), και πολιτών που δεν είχαν ψηφίσει προ διετίας (6,7%). Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι το πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αφομοιώσει το περίπου 30% των ψηφοφόρων του που δείχνει επιρρεπές σε μετακινήσεις, ενώ για τη Ν.Δ., να περιορίσει τις απώλειες του πυρήνα της, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη δεξαμενή ψήφων της.

Είναι προφανές ότι ο στόχος είναι πιο δύσκολα επιτεύξιμος για τον κ. Σαμαρά, καθώς ο κ.Τσίπρας ξεκινάει πλέον και με ένα προβάδισμα της τάξεως του 4%. Αλλά και η Ν.Δ. μπορεί να ελπίζει, καθώς φαίνεται να «διαθέτει» τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ετερόκλητο πλήθος που ψήφισε στις ευρωεκλογές τα πολύ μικρά κόμματα. Οπως έδειξαν τα exit polls, το 20,8% που έριξε στην κάλπη τις «Πατρίδες», τις «Αξίες» και τις... «Κτηνοτροφίες» ήταν πρώην ψηφοφόροι της.

Από όλους «αλίευσε» το Ποτάμι

Τα exit polls ανέδειξαν δύο ακόμη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το πρώτο αφορά τη σύνθεση των ψηφοφόρων του «Ποταμιού». Το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη φαίνεται να άντλησε ψήφους από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος. Για να το πούμε απλά, από τους 100 ψηφοφόρους του «Ποταμιού», το 2012 οι 20 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι 20 ΠΑΣΟΚ, οι 15 Ν.Δ., οι 11 ΔΗΜΑΡ, οι 12 μικρότερα κόμματα και πάει λέγοντας. Το στοιχείο αυτό δείχνει βέβαια ότι το «Ποτάμι» όντως ανέκοψε τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, απέσπασε ακόμη περισσότερες ψήφους (το 1/3 της δύναμής του) από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι ερμηνεύεται ασφαλώς ότι ο κ. Θεοδωράκης διστάζει ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές να αυτοπροσδιορισθεί ιδεολογικά στην πολιτική σκακιέρα. Το αν θα πληρώσει αυτήν την επιλογή του μένει, βέβαια, να αποδειχθεί, καθώς οι εθνικές εκλογές θα έχουν προφανώς πολωτικό χαρακτήρα.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό εύρημα των exit polls αφορά τη Χ.Α. Μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου έχει φανατικούς οπαδούς. Κι όμως, οι ευρωκάλπες έδειξαν ότι μόνον το 47,1% των ψηφοφόρων της την είχε ξαναψηφίσει το 2012 και ότι ένας στους τέσσερις νέους ψηφοφόρους της προήλθε από τη Ν.Δ.!

Τούτο καταδεικνύει, δίχως άλλο, πόσο αναγκαίο είναι η Χ.Α. να αποδομηθεί με πολιτικούς και όχι μόνον με... δικαστικούς όρους, καθώς το κοινό της μόνον συμπαγές δεν αποδεικνύεται και επομένως, πολύ πιο ευάλωτο απ’ ό,τι πιστεύεται.

www.kathimerini.gr

9 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλήμερα σε όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα

Κυριακή ήμερα ξεκούρασης, χαλάρωσης και απολαύσεων να τη χαρείτε..

TheHawk είπε...

καλησπερα σε ολα την παρεα...

πολυ ψαγμενες οι μουσικες επιλογες σου...σου βγαζω το καπελο μου...εαν ειχα...

καλη ξεκουραση κ ανασυγκρότηση

michele είπε...

Καλησπερα σε ολους!

Ηawk γινεται ενα εξαιρετικο φεστιβαλ #plissken στην Αθηνα
με καποια απ αυτα τα συγκροτηματακια
για να τα τιμησω λοιπον ...:)

spooky είπε...

Φίλε Μικέλε καλησπέρα
Απ ότι βλέπω μιλάτε για το πιο promising φεστιβάλ των επόμενων χρόνων.
Σύμφωνα με την κόρη μου, που το παρακολούθησε οι Dub Pistols χθες έκλεψαν την παράσταση. Καλοί επίσης ήταν και οι Black Lips αλλα και οι Pad Trio.

michele είπε...

Aγαπητε spooky καλησπερα,οπως τα λες ειναι

θελω να πω ενα μπραβο στην κορη σου!Δυστυχως δεν μπορεσα να παρευρεθω γιατι ειμαι στην αναρρωση ,αλλα ειχα τις πληροφοριες μου!

Ilias D είπε...

Καλησπερα.
Δεν διχνει πουθενα τον τελικο τενις;

Ilias D είπε...

*δειχνει.

michele είπε...

Ελα ρε Λιακο εδειξε η Νεριτ. Ραφα ακομα ενα rolland garros

Ilias D είπε...

Tην ωρα του αγωνα η ΝΕΡΙΤ δεν τοδειχνε.