Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΙΔΕ

X.A.A. LIVE 

                                                     σχόλια για τη συνεδρίαση online.
ΣΙΔΕ : ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ...
και
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ DRAGHI KΤΙΖΕΤΑΙ 
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ..
Πριν ενα μηνα στις 7 Αυγουστου,ειχαμε εξετασει μετα απο μεγαλο διαστημα την μετοχη ,εστιαζοντας στην κατερχομενη W και τη σημασια της και παρακολουθωντας τον τιτλο να την πλησιαζει εκ νεου:
"Η διορθωση της μετοχης εξελισσεται εντος μιας πτωτικης σφηνας ( falling wedge) WF οπου η W αποτελει μια κατερχομενη περιοριστικη γραμμη μεγαλης σημασιας καθοσον οπως δειχνουν οι 5 ελλειπτικες κοκκινες γραμμες  επαιξε μεγαλο ρολο στην μεχρι τωρα διαγραμματικη εξελιξη της μετοχης."..

Πραγματι ο τιτλος επιασε για ακομα μια φορα την W και μετα απο μια συσσωρευση ενος μηνα,την Παρασκευη διεσπασε ανοδικα τον ακμο 30 ημ της αυξανοντας και τον ογκο της και κλεινοντας πανω απο την Ν1,γραμμη λαιμου ενος μεγαλου σχηματισμου πολλων μηνων.
Η F-F1 πτωτικη σφηνα ( falling wedge) ειναι ετοιμη να λυθει ανοδικα με πρωτο στοχο την Ν στα 1,48 και μαι δευτερο την προσεγγιση του ακμο 200 ημ  στα 1,66 ευρω.Η  Τ στα 1,85 αποτελει το σημειο ΚΛΕΙΔΙ για την μετοχη,σημειο που θα εξετασουμε εαν και εφ οσον ο τιτλος προσεγγισει σε γρηγορο χρονικο διαστημα.
ΜΟΝΟ σε περιπτωση αδυναμιας της μετοχης να λυσει ανοδικα την πτωτικη σφηνα,θα εχουμε μια επαναφορα εντος της με τελικο στοχο την ζωνη 1,10-1,15.

..................................................................................................................
Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τον Ιούλιο του 2012, ο κ.Ντράγκι με τη δήλωση του, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να διασώσει το ευρώ, και πιστέψτε με, αυτό θα είναι αρκετό», διευκόλυνε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση στήριξε τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στο να διαχειριστούν με επιτυχία την κρίση χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, βοήθησε σημαντικά και στη διάσωση της Ελλάδας από την άτακτη χρεοκοπία, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο της εξόδου της από την ευρωζώνη.

Είναι όμως ιστορικής σημασίας εξέλιξη, το γεγονός ότι ο κ.Ντράγκι με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις μετέπειτα δηλώσεις του, δεν διαμορφώνει μόνο το πλαίσιο της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα δίνει ώθηση στο συνολικό project της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στηρίζω την άποψη μου στο ότι για να λειτουργήσει το πλαίσιο του κ.Ντράγκι, απαιτείται η πλήρη συνεργασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να εργάζονται συλλογικά και να διαχειρίζονται τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, κάτω από τα συμφωνηθέντα όρια. Δηλαδή, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να λειτουργούν, ως να υπάρχει ένας κοινός υπουργός Οικονομικών σε επίπεδο ευρωζώνης.

Με λίγα λόγια, ο κ.Ντράγκι θέτει de facto το πλαίσιο λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, και κατ’ επέκταση «βάζει πλάτη» για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης.

Τι σημαίνει αυτό για τις χώρες της ευρωζώνης, άρα και την Ελλάδα? Σημαίνει ότι, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα τροφοδοτεί με ρευστότητα απευθείας την ευρωπαϊκή οικονομία (προς τις ιδιωτικές τράπεζες αρχικά), με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών θέσεων εργασίας. Σημαίνει ταυτόχρονα, πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (άρα και την ελληνική) για να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση των κρατικών ελλειμμάτων κάτω από τα συμφωνηθέντα όρια.

Ας έρθουμε στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί η περαιτέρω μείωση κατά 0,10% το βασικού επιτοκίου (από 0,15% σε 0,05%) να αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, αλλά η συνολική οικονομική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική. Επίσης, μπορεί η αύξηση του προστίμου (από -0,10% σε -0,20%) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν καταθέτουν τα διαθέσιμα χρήματα τους στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (πράγμα που σημαίνει ότι δεν τα τοποθετούν σε άλλες τράπεζες ή δεν τα δανείζουν στην οικονομία) να αποτελεί νέο αρνητικό χαμηλό, αλλά επίσης κι αυτό αποτελεί μία κυρίως συμβολική κίνηση με επουσιώδες οικονομικό αποτέλεσμα.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό, το ότι ο κ.Ντράγκι ανακοίνωσε την πρόθεση του να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και μη συμβατικά εργαλεία, στην ίδια κατεύθυνση με αυτή που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας και της Ιαπωνίας. 
Και μάλιστα, ανακοίνωσε τη χρήση μη συμβατικών όπλων την ίδια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μειώνει το αντίστοιχο πρόγραμμά της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης μετά την ανακοίνωση των στοχευόμενων πράξεων μακροχρόνιας χρηματοδότησης (LTROs) για τη χρηματοδότηση μεγάλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών εταιριών που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσε χθες την πρόθεση να τροφοδοτήσει με ρευστότητα απευθείας τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της χρήσης εταιρικών ομολόγων ως υποθήκη (asset backed securities).

Εδώ υπάρχουν τρία στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη προς την ελληνική οικονομία.

Πρώτον: η ελληνική πλευρά πρέπει να συνεχίσει διαπραγματεύεται σκληρά με τους πιστωτές μεν, αλλά να τηρεί τα συμφωνηθέντα δε, χωρίς αστερίσκους

Δεύτερον: αυτή τη στιγμή τα ομόλογα των ελληνικών εταιριών έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από αυτή που δέχεται η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για χρήση ως υποθήκη (collateral). Είτε θα πρέπει τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα να αναβαθμιστούν (είναι θέμα μηνών), είτε θα πρέπει το θέμα να λυθεί τεχνικά με κάποια προσθήκη στους όρους της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, η οποία θα καλύπτεται από τον πρώτο όρο (ότι η χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα)

Τρίτον: πρέπει να ενταθεί η διαδικασία τιτλοποίησης οφειλών στις ελληνικές τράπεζες και της έκδοσης εταιρικών ομολόγων των μεγάλων ελληνικών ιδιωτικών εταιριών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, περισσότερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, τα οποία

α) θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τον τραπεζικό δανεισμό των μεγάλων ελληνικών εταιριών και

β) θα απελευθερώσουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να αρχίσουν να δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι επιπτώσεις στις αγορές από τις ανακοινώσεις ήταν άμεσες και ήταν θετικές για το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης, το οποίο υποτιμήθηκε κάτω από το επίπεδο του 1,30 σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες).

Αυτή η εξέλιξη είναι θετική για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων και θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης. Μένει βέβαια, να δούμε τις αντιδράσεις των άλλων μεγάλων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, οι οποίες θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτή την εξέλιξη.

Σε γενικές γραμμές, έχουμε θετικές εξελίξεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας οι οποίες επιβεβαιώνουν προγενέστερες προβλέψεις όπως αυτές είχαν περιγραφεί σε προγενέστερη αρθρογραφία μου. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι αυτός που κυβερνά την ευρωζώνη. Είναι οι τοπικές κυβερνήσεις, αυτές που κυβερνούν και οι πολίτες αυτές που τις εκλέγουν .

Εάν οι τοπικές κυβερνήσεις και οι πολίτες της ευρωζώνης, δεν εκμεταλλευτούν την υπό όρους παροχή σημαντικής ρευστότητα προς την οικονομία από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, δεν εκμεταλλευτούν τη διολίσθηση του ευρώ, και δεν συνεχίσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την ευρωπαϊκή οικονομία και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Bασίλης Καραγιάννης . Οικονομολόγος, έχει διατελέσει επί μακρόν διευθυντικό στέλεχος διεθνών αγορών σε Αθήνα και Λονδίνο. 
Σ

36 σχόλια:

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Καλή εβδομάδα να έχουμε, ανοίγουν και τα σχολεία...

μπαρμπαλιας είπε...

σε εκεινη τη φοβερη ομαδα της Παναχαϊκης ...Μιχαλοπλος.Ρηγας,Δαβουρλης κλπ
δεν επαιζαν εθνικη.
επρεπε να παρει μεταγραφη ο Δαβουρλης στο Θρυλο ....για να δει εθνικη .
Διαμαντακος λπν.καλα το παει το συστημα,ανεβαινουν οι μετοχες του...
πουλαει ο χονδρος...

Τωρα για τον Κατσικαρη
την πατησε σαν πρωταρης...
επρεπει να αποφυγει τους Σερβους με καθε αποτελεσμα.
σιγα σιγα κοτουλα μου καιγω σε μαερευω ...λεγανε οι Σερβοι και "διαλεξαν"την τελευταια θεση και τον αντιπαλο του χεριου τους.
εξαλλου ειναι και σχολη στο μπασκετ.
ξεχναμε ευκολα και δυσκολα θα επανελθουμε ψυχικα

ειχανε κιενα κωλοχερο...

ArTaXiA είπε...

Bonjour bonjour

Επειδή το προχθεσινό σχόλιο στον Λεώ σας άρεσε, σήμερα θα σας αφιερώσω αυτό από το ιστολόγιο του Τάκαρου. (Αγαπάμε Τάκαρο)




Λουκάς Μπατήρης7 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:11 μ.μ.

ΔΑΣΚΑΛΕ από μενα ένα μεγαλο ευχαριστω για την αληθινη γνωση που μας δινετε και την καλοσυνη σας να μας βοηθατε να μην μας κοροϊδεύουν τα λαμογια σας περιμενω για ψητη σαρδελλα εβαλα κρασι- μουστο - Μοσχούδι 1,40 τ0 κιλο και θα βαλω μουστο- ροδιτη- κοκκινελι Ο ΦΤΩΧΟΜΠΕΚΡΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=G5mp1a4bSxQ

Όχι πείτε μου δηλαδή! Όλοι μας δεν γουστάρουμε τέτοια κολακεία από τους αναγνώστες μας;

TheHawk είπε...

την καλημέρα μου...καλη βδομάδα σε όλους κ όλες...

παμε για αλλη μια ΧΑΑ εβδομαδα...

Ilias D είπε...

Καλημερα κ καλη βδομαδα στα παιδια.
Μ.sms.

Ilias D είπε...

χαχαχα...
δεν παιζονται...η 1η πραξη στο ΕΤΕΤΠ εγινε με 33 κ. η 2η με 11 κ η 3η με 222 στο 0.651 κ ταυτοχρονα στηθηκε να αγορασει στο 0.66...οποιον βρει μποσικο...

michele είπε...

Καλημερα ,καλημερα σε ολους.
Ο "Λουκας" επισκεπτεται και σενα artaxia θυμαμαι

ArTaXiA είπε...

Όχι πλέον Mic... :(

michele είπε...

Εμας εδω δεν μας επισκεφτηκε ποτε :(

Εξαιρετικης αναλογιας ο σχηματισμος αναποδου ωκω στις τραπεζες ( ΔΤΡ)
η υπερβαση του σημερινου υψηλου θα δωσει κινηση

μπαρμπαλιας είπε...

κυρΜικε
εγραψα οτι τωρα αρχιζει το καλοκαιρι
και με γελασες...
εγω παω τωρα για τις βουτιες μου...χαλαρα

Ilias D είπε...

Σε σχεση με την Παρασκευη ο τζιρος ειναι μικροτερος...μαλλον δεν παμε για ξεφορτωμα...κανεις την γνωμη του;

michele είπε...

Μπαρμπα καλη βουτια ..μην πιασει καμμια μπορα προσεχε

Ηλια ,δεν υπαρχει ξεφορτωμα,τεχνικη υποχωρηση εχουμε

Ilias D είπε...

Να χαρω τον κοουτς...ευχαριστω.

michele είπε...

Με την αποχωρηση της μεταρρυθμιστικης τασης του Λυκουδη,ολοκληρωνεται η διαλυση της ΔΗΜΑΡ

Ετσι για να μαθεις Φωτακη,οτι ο κοσμος ηθελε κατι "αριστερο"στην κυβερνηση

michele είπε...

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1250569/ha-35-eishgmenes-me-xeheilismena-tameia.html

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

michele είπε...

Προς τα 11.37 κινειται ο ΟΤΕ σημαντικο σημειο ,θα εξετασθει με γραφημα

michele είπε...

Πτωση του brent κατω απο τα 100 $ για ρπρωτη φορα μετα απο 15 μηνες

visarionas είπε...

καλημέρα σε ολους τους φιλους.τα spreads στο 466.παραμενουν χαμηλα.

michele είπε...

Ναι μια χαρα ειναι και θα πανε ακομα χαμηλοτερα,οπως και τα αλλα του ευρωπαικου νοτου

μεγαλο πακετακι ΕΥΡΩΒ ,πολυ καλη η σημερινη της συμπεριφορα ,πλησιαζει σε αντισταση.
Η επομενη στα 0,38

visarionas είπε...

μιχαλη με προβληματιζει λιγο η συμπεριφορα των εχαε.

michele είπε...

Eπεστρεψα ,εκανα καποιες δουλειες ,ετσι κι αλλοιως εκει που το αφησα ειναι

Τα ΕΧΑΕ οσο ειναι πανω απο 7,30 Βησσαριωνα δεν τα φοβομαστε

ΤΑ ΣΙΔΕ παρα το μικρο ογκο ,επειδη τα τιμησαμε σημερα
μας τιμαν και αυτα

michele είπε...

Σπαει το 1192 ;; εφυγε πανω
δεν το σπαει ;;
ταλαιπωρια

michele είπε...

Έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Bank of America

newmoney.gr |

VassilisS είπε...

Καλησπέρα σε ολους μετά απο καιρό,
ετετπ-πειρτπ χερι χερι πανε .,,
ΕλΠΕ πολύ καλά σπασανε την Παρασκευή την καθοδική και απελευθερωμενα από τις αναγκαστικές πωλήσεις λόγω αποβολής τους απο τον ευροχχχ συεχίζουν,

michele είπε...

Καλως τον Βασιλη.Φαινεται οτι θα συνεχισουν τα ΕΛΠΕ .. και δημοσια προταση να γινει ,αρκετα παραπανω θα ειναι

Ilias D είπε...

Τον Εγγλεζο τον επηρεασε το γκαλοπ για την Σκωτια;

Ilias D είπε...

Αυτος που πιεζει το ΤΠ της γριας πολυ προβλεψιμος εγινε.Σορταρει στην χαμηλοτερη τιμη 40 ολοκληρα κομ.
χαχαχα

michele είπε...

Πολυ μικρο ογκο εχει το ΤΠ της μουλαρας δεν αγοραζει κανεις και δεν πουλαει κανεις σημερα

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Πρακτορείο Bloomberg - Έτοιμο το Eurogroup και για νέα βοήθεια στην Ελλάδα http://bit.ly/1usvSvI

michele είπε...

Αυτο Κωστα,απ το πρωι το λενε ..δεν ξερω τι βαση εχει

Manolis Mendrinos είπε...

KALHSPERA SE OLOUS AN KAI DEN GRAFO SAS DIABAZO

michele είπε...

Γεια σου Μανο απ τα παλιαααα

Καλο και αναμενομενο κλεισιματακι,λιγο πανω ,πιλγο κατω μικρη σημασια εχει

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

FTSE ---> 0% ???!!!

michele είπε...

Ελαφρα αρνητικος ανοιξε ο dow ,ελαφρα θετικος ειναι ο DAX αυτη τη στιγμη

Ilias D είπε...

τελος καλο ολα καλα.
Καλο σας απογευμα...κ στο φιλαρακι κ ας μην μας τιμησε σημερα.

michele είπε...

Καλο απογευμα,παμε επανω απογευματινη αναρτηση