Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 
DRAGHI-NOMICS ...


Η «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικότερη για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Όμως, το παράπλευρο όφελος για την Ελλάδα προέρχεται από αλλού.
Το κέρδος της Ελλάδας από τα Draghi-nomics
Tην προηγούμενη φορά, αρχές Ιουνίου, που ο «σούπερ» Μάριο πήρε μέτρα για την αναχαίτιση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη ξεκινάγαμε το κείμενο με τον εξής πρόλογο:

«Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ αυξάνει τη ρευστότητα. Όμως, το πρόβλημα της ευρωζώνης και κυρίως των χωρών του Νότου δεν είναι η ρευστότητα, αλλά οι πιστώσεις στην πραγματική οικονομία. Δεν τελειώσαμε λοιπόν».

Στο τέλος του ίδιου άρθρου, γράφαμε:

«Υπό αυτές τι συνθήκες, οι όποιες θετικές επιδράσεις από τα μέτρα σε πληθωρισμό και πιστωτική επέκταση θα έλθουν αργότερα και πιθανόν δεν θα είναι τόσο ισχυρές.

Γι' αυτόν τον λόγο ίσως χρειασθεί η ΕΚΤ να αναλάβει δράση ξανά, λαμβάνοντας αντισυμβατικά μέτρα αυτήν τη φορά».

Δεν πέρασαν ούτε τρείς μήνες και η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να λάβει χθες επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της διαιώνισης του χαμηλού πληθωρισμού.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να επαναλάβουμε την ίδια πρόβλεψη ακόμη μια φορά, αλλά δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των αγορών ενυπόθηκων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολογιών στις οποίες θα προχωρήσει η ΕΚΤ.
Ούτε γνωρίζουμε αν θα επικρατήσει η άποψη για μια πιο ελαστική δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη που θα συνεπικουρεί την νομισματική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

Επομένως, αυτή την φορά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις επιπτώσεις των νέων μέτρων και του TLTRO στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.

Ο ενδοιασμός έχει περισσότερο να κάνει με τις αγορές καλυμμένων ομολογιών (covered bonds) που έχουν την ρίζα τους στη Γερμανία, όπου η αγορά είναι μεγάλη και λιγότερο με τους ενυπόθηκους τίτλους (Asset Backed Securities).

Αν η ΕΚΤ αγόραζε μόνο ενυπόθηκους τίτλους δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου γιατί η συγκεκριμένη αγορά είναι μικρή.

Όμως, οι αγορές καλυμμένων ομολογιών διαφοροποιούν κάπως τα δεδομένα αν και πάλι μάλλον δεν επαρκούν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των ενυπόθηκων τίτλων ήταν μόλις 70 δισ. ευρώ στη Γερμανία έναντι 180 δισ. περίπου σε κάθε μια από Ιταλία και Ισπανία, 39 δισ. στην Ιρλανδία, 36 δισ. στην Πορτογαλία και 28 δισ. στην Ελλάδα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Μιλάμε για κάθε λογής ενυπόθηκους τίτλους συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν από πίσω στεγαστικά δάνεια, δάνεια προς ΜμΕ και άλλα.

Δεν νομίζουμε ότι οι ανωτέρω κινήσεις της ΕΚΤ μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη διολίσθηση του ευρώ μεσοπρόθεσμα ώστε να υπάρξει ανάφλεξη του πληθωρισμού και τόνωση των εξαγωγών και της οικονομίας χωρίς «βοήθεια».

Για να υποχωρήσει σημαντικά το ευρώ, η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανόν να αυξήσει το μέγεθος των αγορών, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Ούτε τα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν αυτόματα σε αύξηση των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όμως, μεγάλος κερδισμένος από τα μέτρα της ΕΚΤ είναι τα κρατικά ομόλογα, αφού οι αποδόσεις τους αναμένεται να διολισθήσουν περισσότερο.

Η Ελλάδα μπορεί να μην επωφεληθεί όσο άλλες χώρες από τα μέτρα της ΕΚΤ.

Κι αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τα στρες τεστ της ΕΚΤ, μεγάλο στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εντολή να μειώσουν την ρευστότητα που παίρνουν απ' αυτή, ενώ θα πρέπει να λάβουν υπόψη την «αχρήστευση» των τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση για την άντληση χρημάτων από την ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015.

Όμως, η χώρα μπορεί κάλλιστα να επωφεληθεί από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια για να αντλήσει περισσότερα δισ. ευρώ από τις αγορές.

Το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα δάνεια και ίσως να κάνουν κάποιες επενδύσεις.

Όλα αυτά θα έχουν θετική επίπτωση στη ψυχολογία και στο οικονομικό κλίμα. Παράλληλα, μ' αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα κλείσει περαιτέρω το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016. Αν μάλιστα τα μέτρα της ΕΚΤ κάνουν την διαφορά στις οικονομίες άλλων εταίρων στην ευρωζώνη θα είναι ακόμη καλύτερα για την ελληνική οικονομία γιατί θα βάλλει τις βάσεις για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναμφισβήτητα, είναι νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των νέων, ενθαρρυντικών μέτρων που πήρε η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και τα σημάδια κόπωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Ιδίως όταν δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο δημοσιονομικό σκέλος.


Όμως, η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί πιο άμεσα από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στον απόηχο της μη αναμενόμενης κίνησης της ΕΚΤ να ξεκινήσει τον Οκτώβριο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.euro2day.gr 

9 σχόλια:

Ilias D είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=2102581

Ilias D είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=2102538

Ilias D είπε...

Μαζι με την καλημερα μου βεβαιως.

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους .Και κυριως

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2102616

Ilias D είπε...

Με την προυποθεση οτι οι 3 τραπεζες δεν χρειαστουν ΑΜΚ,την συζητηση για το χρεος(κ την επιμηκυνση), την απεμπλοκη απο το ΔΝΤ,ΑΝ ο ταφος εχει τα κοκκαλα κανενος μελου ανδρα,που μπορει να φτασει ο ΓΔ;

Ilias D είπε...

*μεγαλου ανδρα

michele είπε...

Ας εχουμε στο μυαλο μας και αυτη τη σκεψη Ηλια

michele είπε...

ο Κλαους δεν κανει για εθνικη,κανει ο ..Διαμαντακος,ο Μανταλος και ο πρωην ποδοσφαιριστης μετα τον τραυματισμο του ,Μητρογλου.

Αντε μεχρι να μαθει και ο Claudio

michele είπε...

Oσο για την αλλη Εθνικη. Υπηρχε αυτος ο φοβος του..κορεσμου μετα απο 5 συνεχεις εμφανισεις.
Εκεινο που φανηκε στην αρχη,δηλ οτι αμυνα δεν παιζαμε
οδηγησε και στην ηττα
Εχουν μελλον παντως κι υπαρχει και εμπιστοσυνη στον Κατσικαρη.