Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη
ΜΑΘΕ  ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ...
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΤΧΣ...

Το εύρος της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης, οι όροι και η εποπτεία που θα έλθουν με τη θεσμοθέτησή της αλλά και το εάν το νέο σχήμα θα φανεί αρκετά πειστικό για τις αγορές, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα είναι τρία, καυτά, ερωτήματα, που προκαλούν πονοκέφαλο στο τρίγωνο Αθηνών - Ε.Ε. - Ουάσιγκτον.
Όπως εκτιμούν ξένοι αξιωματούχοι, από το απόθεμα των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ποσό της τάξης τουλάχιστον των 8-9 δισ. ευρώ θα μπορούσε να διοχετευθεί για τη δημιουργία της νέας γραμμής. Τα υπόλοιπα πιθανόν θα διατηρηθούν ως απόθεμα ασφαλείας στο ΤΧΣ, για καθαρά προληπτικούς λόγους, αφού ουσιαστικά μετά τα stress tests των τραπεζών δεν προκύπτουν ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από το απόθεμα. Πρέπει να σημειωθεί πως ένας τρόπος για να ενεργοποιηθεί το νέο σχήμα είναι τα αδιάθετα κεφάλαια να επιστρέψουν στον ESM, να διαγραφεί χρέος περίπου 4,5% του ΑΕΠ, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη των ορίων της βιωσιμότητας, στο 120% του ΑΕΠ το 2022. Παράλληλα, το πιθανότερο είναι οι όροι (conditionality) να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα θα κάνει χρήση των κεφαλαίων ή όχι. Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως και η επιδιωκόμενη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, το πιθανότερο είναι να συνδέεται με συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, τα επόμενα χρόνια, για τη σταδιακή ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης.
Αναφερόμενος χθες στο κεφαλαιακό απόθεμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχήμα της επόμενης μέρας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες πως «ήδη γνωρίζουμε πως σε αυτό θα μπορούσαν να περιληφθούν, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας και τα κεφάλαια που σήμερα έχουν δεσμευθεί από το ΤΧΣ για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών», τα οποία όπως είπε δεν θα χρησιμοποιηθούν μετά και τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests.
Γκ. Χαρδούβελης:
Αυτή θα είναι η νέα σχέση με τους πιστωτές
Η νέα σχέση με τους πιστωτές, που θα προσδιοριστεί μέχρι τις αρχές του 2015, θα στηρίζεται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε τρεις πυλώνες: Την ύπαρξη κεφαλαιακού αποθέματος ως μηχανισμού ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα, τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές αλλά και στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο.
Μάλιστα, διευκρίνισε πως το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
1. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
2. Βελτίωση αποδοτικότητας στο Δημόσιο.
3. Ενίσχυση θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος.
4. Σταδιακές φοροαπαλλαγές, σε συμφωνία όμως με τον στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.
Ο υπουργός κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. «Δεν θα βρεθούμε από την κόλαση στον παράδεισο, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια. Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων», δήλωσε και τόνισε πως η κρίση είναι ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Αναφερόμενος δε στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια τόνισε πως γίνεται προσπάθεια «να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία» και όχι να «καλύψουμε τον επιτήδειο, όπου ο ίδιος είναι εύπορος αλλά η επιχείρησή του είναι χρεοκοπημένη».

www.imerisia.gr

9 σχόλια:

dubaiprojectmanager είπε...

Καλημερα στην παρεα. Εδω η ωρα ειναι 11:42.Ειμαι στο Project now. Χειμωνιασε κι εδω φιλοι. Χθες βραδυ ειχαμε αμμοθυελλα (γερη , δεν εβλεπες σχεδον τιποτα ) με λιγες σταγονες βροχης. Θερμοκρασια 25-32 βαθμους κελσιου.
Παρ ολη την πτωση της θερμοκρασιας δεν εχω σκοπο να αφησω το μπανιο στην πισινα. Θα το συνεχισω ολο το χειμωνα. Θα γινω χειμερινος κολυμβητης χαχαχα.

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλες τις κυρίες και τους κυρίους του blog.

Αυτά που είδα να συμβαίνουν χθες στην Τρίπολη δεν τα έχω ξαναδεί ούτε στις ενδοξότερες εποχές της παράγκας,απίστευτα πράγματα έδιναν τα κοράκια.

Ευτυχώς που οι φίλαθλοι και οι παίκτες του Αστέρα ήταν ιδιαιτέρως ψύχραιμοι γιατί εάν γινόταν αυτά τα απίστευτα όργια σε γήπεδο μεγάλης ομάδος,σήμερα θα θρυνούσαμε πολλούς νεκρούς απ'την αποστολή του διορισμένου...

michele είπε...

Καλημερα,καλο μεσημερι σε ολους!.Νικολα η θερμοκρασια δυσκολα πεφτει εκει οποτε ανετα μπορεις να λες οτι θα γινεις ενας χειμερινος κολυμβητης !

mixalis mixalios είπε...

Kαι έλεγε χτες ο Michele ότι η αγορά τον Νοέμβριο θα είναι πολύ καλύτερη από τον Οκτώβριο και σκέφτηκα από μέσα μου ε ναι αφού είχαμε -14% τον Οκτώβρη και -7% να κάνουμε τον Νοέμβρη πάλι μέσα θα πέσει το αφεντικό...Βέβαια μετά ξαναδιάβασα αυτό http://www.kathimerini.gr/787653/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-otan-akoma-kai-to-tipote-einai-kati που αν θυμάμαι καλά είχε ξαναδημοσιευθεί εδώ και μετά το συνδύασα με όλη τη μαυρίλα που μας διακατέχει γύρω μας αλλά και όλα τα αντίσοιχα χρηματιστηριακά blogs-sites και αρχίζω και εγώ πια να πιστέυω ότι τελικά ο Νοέμβρης θα είναι ένας πραγματικά καλός μήνας...
Τώρα βέβαια μας έσκασαν και οι Τούρκοι...Για να δουμε!

michele είπε...

Καλα θυμασαι συνονοματε ,ειχε αναδημοσιευθει κι εδω .
Επισης ενδιαφερον θα εχει το ξεκινημα της εβδομαδας με τις συναντησεις με τον Προεδρο της Δημοκρατιας
και ΓΙΑΤΙ θελουν να τον συναντησουν

Ilias D είπε...

http://taxalia.blogspot.gr/2014/11/blog-post_63.html#more

michele είπε...

Λεει ο αλλος
το επιασε το τζοκερ ενας στην Τριπολη,αλλα ηταν οφσαιντ χαχα

profit είπε...

Ηλία ποσά ήταν τα οφσάιντ στην Τρίπολη ;;;;

michele είπε...

Σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (4/11 ΑΛΦΑ, 6/11 ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ , 7/11 ΕΥΡΩΒ), ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στη συνέντευξη τύπου του Ντράγκι (6/11) και στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. Επίσης αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ο Γιούνκερ ενώ έχουμε και Eurogroup στις 6/11.