Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015


ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη



















ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ;
της 
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ ..




    Σήμερα είναι πάλι εκλογές. Εκλογές, όμως, χωρίς να έχει απαντηθεί το βασικό ερώτημα: θέλουμε να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο; Γιατί ναι μεν τα διλήμματα πολλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση (κρατισμός ή ιδιωτικοποιήσεις, καταγγελία ή τήρηση των δανειακών δεσμεύσεων της χώρας; κ.ό.κ.), το ουσιώδες δε παραμένει όμως ένα και το αυτό: επιθυμούμε να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, πολιτικό σύστημα, κράτος, νοοτροπία ή μήπως επιζητούμε διακαώς διατήρηση όλων των προβληματικών μοντέλων, δομών, συμπεριφορών;
Πολύ φοβάμαι ότι επιλέγουμε το τελευταίο. Για όποιον/α παρακολουθούσε όλο αυτό τον καιρό τον πολιτικό διάλογο είναι ηλίου φαεινότερο ότι σκεφτόμαστε, όπως και προ Δ.Ν.Τ. Την μαγική λεξούλα «προτεραιότητες», την έχουμε, προ πολλού, λησμονήσει. Την μεν σοβαρότητα, προ αμνημονεύτων χρόνων, απωλέσει. Από την απομυθοποίηση του κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης περάσαμε στην απάτη του αντιμνημονιακού μετώπου. Κοινώς από το ένα άκρο στο άλλο. Είμαστε από ότι φαίνεται σε οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, όμως, που δεν περιμένει πλέον να συμφωνήσουμε στις διαπιστώσεις, αλλά επιζητεί λύσεις εδώ και τώρα.

Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Φταίνε οι κακοί ξένοι, φταίμε εμείς, φταίτε εσείς: το εξαντλήσαμε. Τι κάνουμε είναι πλέον το ερώτημα; Πού θέλουμε να πάει το καράβι; Δεν υπάρχει ομαλός δρόμος, ούτε εύκολες λύσεις. Είμαστε για άλλη μια φορά στο παραπέντε. Το δίλημμα Ευρώπη ή καταστροφική απομόνωση, είναι δραματικά πραγματικό. Το θέμα είναι θα επιλέξουμε την ευθανασία ή την επίπονη και χρονοβόρα θεραπεία όλων εκείνων των συμπλεγμάτων που μας οδήγησαν εδώ; Ζούμε άραγε τις μέρες του τέλους των ψευδαισθήσεων όπως πιστεύουν μερικοί;


Θεωρώ πως όχι, αφού ενώ όλοι πια γνωρίζουν, κάποιοι επιμένουν στο αντιπαραγωγικό μοτίβο ενός άκρατου λαϊκισμού λες και έχουμε τον πολιτικό χρόνο με το μέρος μας• ορισμένοι υποστηρίζουν μοντέλα που έχουν παταγωδώς καταρρεύσει• άλλοι εμφανίζονται απολογητικοί γιατί τα βρήκαν σκούρα, λες και η πολιτική είναι περίπατος στην εξοχή, ενώ μερικοί θεωρούν ότι κατέχουν το μαγικο ραβδί που θα αλλάξει τα πάντα. Είπαμε, είμαστε λαός που, ακόμα, δυστυχώς πιστεύουμε ή έχουμε ανάγκη από θαύματα. Όμως άλλο να ελπίζεις κι άλλο να αιθεροβατείς, ως γνωστόν.

Σε λίγο θα κληθούμε να αποδείξουμε όλοι και όλες, αν μάθαμε στον πυκνό πολιτικό χρόνο αυτών των 4 εβδομάδων, ότι οι πολιτικές μας επιλογές έχουν κόστος και συνέπειες. Το εμπεδώσαμε; Αν όχι, αν επιμείνουμε, δηλαδή, να ασχολούμαστε μικροκομματικά και παραπολιτικά, παρά με την ουσία και τις επιδράσεις των πολιτικών μας επιλογών, τότε θα γευστούμε από πρώτο χέρι με τον πιο οδυνηρό τρόπο όχι μόνο την σταδιακή κατάρρευση της χώρας, αλλά και την διάψευση κάθε προσδοκιών κι ελπίδας.

Μιας ελπίδας που από ότι φαίνεται πουλιέται με το κιλό τελευταία, αν όχι σε τιμή ευκαιρίας από πολλούς που ενώ μας είπαν διάφορα για τα τεκταινόμενα του χτες, δεν μας είπαν απολύτως τίποτε γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Μάθαμε πολλά για τη κυβέρνηση Παπανδρέου, για το χρονικό με τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με την Τροικα, τα κρυφά και φανερά ραντεβουδάκια με ξένους παράγοντες, τα σχέδια Β’, Γ’ , Δ’ κ.ό.κ που έχει η ευρωπαϊκή ηγεσία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν ακούσαμε καθόλου για την ταμπακιέρα της επομένης των εκλογών.

Και εξηγούμαι. Η μεν ΝΔ αναλώθηκε στον κακό ΣΥΡΙΖΑ και στο πόσο έσω έτοιμοι είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι να μας τιμωρήσουν αν δεν την διατηρήσουμε στη κυβέρνηση, ανασύροντας μάλιστα εμφυλιακη ορολογία, κουνώντας δε το δαχτυλο στους ανεπίδεκτους μαθήσεως πολίτες και πάντα δείχνοντας τον γκρεμό αντί για το ξέφωτο. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ «ξοδεύτηκε» στο πως θα κρατικοποιησουμε τα πάντα και ξαφνικά θα βρεθούμε στη γη της Επαγγελίας, πως θα επαναφέρουμε το προ 2010 μοντέλο και όλοι θα υποκύψουν στη γοητεία μας, πως θα σαρώσουμε στην Ευρώπη με νταούλια και ζουρνάδες, υπενθυμίζοντας μας κιόλας μέσα στο τσακιρ κέφι ότι πνέει άνεμος αλλαγής, ενώ όλο το πρόγραμμά του είναι βασισμένο σε επαναφορές…του χτες (πιο οξύμωρο δεν γίνεται).

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ;

Η ΧΑ με το γνωστό μοτίβο της άκρας δεξιάς, της απαξίωσης, δηλαδή, συλλήβδην του πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη του Μεσσία Μιχαλολιάκου, με εθνικές κορώνες και τσιρίδες υποσχέθηκε ότι θα το «βουλώσει» σε όλους εντός κι εκτός Ελλάδος ενώ η χώρα θα αναδυθεί ως δια μαγείας από τις στάχτες της, οι δε ΑΝΕΛ με το βαρετό κλισέ του «αναγκαίου καλού», με έναν αρχηγό που πριν μήνες προέτρεπε σε λιτζαρισμα, αλλά τώρα θα συνετίσει τον Αλέξη Τσίπρα (το πώς το 3,1% θα προσγειώσει το 30% και βάλε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι άξιο απορίας), να πατάνε σε εθνικιστικά τσιτάτα και πολλές φορές θεοπάλαβες ιδέες εν εξάλλω μάλιστα.

Το κέντρο πάλι κατακερματισμένο με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ύπαρξη κι όχι απλά ρόλο την επομένη των εκλογών, διατυμπανίζοντας ότι δεν διασπάται, ενώ επί της ουσίας το γνωρίζει κι η κουτσή Μαρίκα ότι διαιρέθηκε• με το ΚΙΔΗΣΟ να τονίζει σε κάθε ευκαιρια την απέχθεια στον Βενιζέλο και το μεγαλείο Παπανδρέου αντιστοίχως, λες και παίζουμε τις κουμπάρες, ανασύροντας μάλιστα όλες τις αστοχίες του παρελθόντος (από δημοψήφισμα μέχρι αυτό-οργάνωση) • με το Ποτάμι χρησιμοποιώντας απίθανα λεκτικά πυροτεχνήματα του τυπου «Δεν παίζουν ρόλο οι ιδεολογίες, αλλά οι ιδέες» (Όχι Γιάννης, Γιαννάκη, δηλαδή), να το παίζει υπεράνω όλων, αλλά και έτοιμο ταυτόχρονα να δεχτεί τους πάντες (η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο).

Κοινώς, σαράντα πέντε Γιάννηδες, ενός κοκόρου γνώση, που λένε και στο χωριό μου.

Και για να μην παρεξηγηθώ.

Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα διεύρυνσης του Ποταμιού και στέγασης/ανάδειξης αξιόλογων στελεχών του φιλελευθέρου χώρου στους κόλπους του. Καμία αντίρρηση. Είμαι η πρώτη που θέλω να ακούγονται αυτές οι φωνές, πόσο μάλλον μέσα στο Κοινοβούλιο. Όμως το να διατυμπανίζεις ότι είσαι το νέο με παλιά υλικά και να μην οριοθετείς με σαφήνεια το πλαίσιο πολιτικής σου, ελλοχεύει τον κίνδυνο να θεωρηθείς μεταγενέστερα ως τσόντα στο όποιο κυβερνητικό σχήμα. Περιμένω, αναμένω πολύ περισσότερα από το Ποτάμι, από απλούς βερμπαλισμούς και τσιτάτα του τύπου «Να τα αλλάξουμε όλα, αλλά να μην καταστρέψουμε τη χώρα». Πώς διάολε θα τα αλλάξουμε; Με ποιους; Σε ποιο πλαίσιο; Και γιατί όλα;

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, το ξέσπασμα των Γαπικων ότι ο Παπανδρέου δεν είναι ο Βελζεβουλ όπως του χρεώνουν σχεδόν οι πάντες. Όμως η τύχη της χώρας δεν γίνεται να περιορίζεται στον ένα και μοναδικό που μονίμως του φταίνε οι άλλοι και κυρίως ο Βενιζέλος και ποτέ οι επιλογές συνεργατών του, η υιοθέτηση ριψοκίνδυνων πολιτικών τακτικών.

Αντιλαμβάνομαι ακόμα-ακόμα την ανάγκη συσπείρωσης του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν γίνεται μονίμως να πείθεις έχοντας ως παντιέρα τον Ανδρέα και στηρίζοντας ελάχιστα νέα στελέχη στην πρώτη γραμμή. Το δε «γίναμε σάκος του μποξ», που χρησιμοποιείται ουκ ολίγες φορές, αληθές μεν, αλλά δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, αφού τον φουκαρά τον λυπάσαι, δεν τον αναδεικνύεις όμως να σε διοικεί ως γνωστόν.



Όσο για τους οικολόγους που έχουν γίνει σκορποχώρι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποταμιού, έχω την αίσθηση ότι όχι απλά δεν ακούγονται, αλλά πολλοί αγνοούν και την ύπαρξη τους, αφού δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα αυτός ο χώρος στερείται σαφούς διατύπωσης συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης όχι μόνο για την πράσινη ανάπτυξη και την οικολογία, αλλά και για μια σειρά ζητημάτων που αντιστοίχως οι Πρασινοι για παράδειγμα στη Γερμανία επι Γιόσκα Φίσερ όχι μόνο είχαν αγγίξει, αλλά είχαν κιόλας πρωτοστατήσει στην ανάδειξή τους.

Τούτων λεχθέντων, εάν τα μικρά κόμματα θέλουν να αντιπαρατεθούν στον δικομματισμό, πρέπει να διαμορφώσουν πολιτική συμμαχιών. Να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να αφήσουν τα παραμύθια της Χαλιμάς περί δημιουργικής πολιτικής «αταξίας». Η ακυβερνησία δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση στον δικομματισμό.

Επίσης να θυμίσω σε όποιους βολικά αν όχι βλακωδώς το ξεχνάνε ότι οι χ,ψ απόψεις των ψηφοφόρων έχουν διαμορφωθεί μέσα σε ένα βαθύτατα παθογενές κομματικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από ανικανότητα, αλλά και από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ο κάθε πολιτικός ηγέτης παρουσιάζεται ως φωστήρας, ως Μεσσίας δηλαδή, ενώ η μανιχαϊστική λογική που θέλει τον καθένα εναντίον όλων των άλλων, είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο το μήκος του πολιτικού φάσματος.

Εν κατακλείδι, σε αυτό το πυκνό προεκλογικό διάστημα, θριάμβευσαν η μπουρδολογία, η προσωπολατρία, ο δογματισμός, και ο μεσιανισμός.

Γι’ αυτό πέρα από τους πολιτικούς, είναι επιτακτική ανάγκη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να σταματήσουμε κι εμείς οι πολίτες να λειτουργούμε με τα στερεότυπα του παρελθόντος. Οι αοριστίες, οι κενές περιεχομένου ρητορείες, οι μαξιμαλισμοί και η ακραία, ξενοφοβική εθνικοφροσύνη δεν πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο, στις όποιες επιλογές μας αύριο. Με το να ψηφίσουμε ακραίους, ανεύθυνους και απρόθυμους να συνεργαστούν, δεν λύνεται τίποτε. Το να εκτονωθούμε στο παραβάν είναι πρόσκαιρο και εντέλει ασύμφορο. Το θέμα δεν είναι να ψάχνουμε την καλύτερη θέση για να απολαύσουμε το θέαμα της καταστροφής, αλλά να αποφύγουμε το βήμα στο κενό. Γιατί, δεν ξέρω αν το ’χετε καταλάβει, αλλά οι συνθήκες διχασμού και σύγκρουσης που διαμορφώνονται μέσα στην κοινωνία, είναι η τέλεια συνταγή για ένα συλλογικό χαρακίρι.

Καλό βόλι, λοιπόν, αλλά χωρίς συναισθηματισμούς, φαμφάρες και παροξυσμούς. Αύριο δεν κρίνεται το μέλλον της ομάδας μας, αλλά η πορεία της χώρας, η οποία δεν διαθέτει ούτε τον πολιτικό, αλλά κυρίως ούτε τον οικονομικό χρόνο για στρουθοκαμηλισμό και ακατάσχετη αμπελοφιλοσοφία. Το τώρα δεν μπορεί να περιμένει στη γωνία, μέχρι να ξεδιαλύνουμε το χτες. Kαι μην ξεχνάμε: «Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely» (Franklin D. Roosevelt).

http://maga.gr/2015/01/24/sillogiko-charakiri/

28 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ κλμ
απο το εξαιρετικο αρθρο της φιλης του μπλοκέ ,που μας τιμα και την ευχαριστουμε, σημειωνω
"Είπαμε, είμαστε λαός που, ακόμα, δυστυχώς πιστεύουμε ή έχουμε ανάγκη από θαύματα. Όμως άλλο να ελπίζεις κι άλλο να αιθεροβατείς, ως γνωστόν."
Δυστυχως -χωρις να προδικαζω αποτελεσματα-χορτασαμε απο αυτο που μας ειχε λειψει τοσα χρονια...
την παροχολογια
και ο μεν νεαρος αλλαζων την εκανε σημαια ,στα πατηματα του Ανδρεα της Δημητρας...
ο δε αλλος συρθηκε κυριολεκτικα
απο τις ευρωεκλογες και μετα σε μια πολιτικη βιασυνης ,οτι ταχα πετυχαμε...
τα αποτελεσματα να ειστε βεβαιοι θα τα βιωσουμε στο πετσι μας οσονουπω.
ο μεγας δασκαλος Δεσποτοπουλος ,σε πρωινη συνεντευξη στο mega,τολμησε να μιλησει για Βενιζελο,Παγκαλο και Μεταξα...
ο μεν Βενιζελος διπλασιασε την πατριδα,αλλα η πατριδα βρεθηκε στο μπλοκ των ηττημενων ,αφου ο κουρασμενος λαος απο τους πολεμους
προτιμησε το βασιλια....(σιμαδιακο).
ο Παγκαλος οπλισε την πατριδα και προετοιμασε την αμυνα εναντια στους Ιταλους και σταματησε τους Γερμανους
και ο Μεταξας αν και ταγμενος στο φασιστικο μπλοκ,δεν ενεδωσε στην πιεση και δεν παρεδωσε την πατριδα
στον αξονα...
μπορει να πειτε τι σχεση εχουν αυτα;
εχουν απολυτη σχεση με την νεοτερη ιστορια και την προπαγανδα και το πλυσιμο των εγκεφαλων του λαου
και για να γινω κατανοητος θα δωσω το παραδειγμα του "αχρειου"κατα Ανδρεα και Πατσοκ Μητσοτακη ,ο οποιος προσπαθησε "απαλα" να κλεισει το Μακεδονικο και δεν τον αφησαν ...
και κατοπιν σαν τις μωρες παρθενες ολοι μας εχουμε ταχθει υπερ του.
καπως ετσι ειναι και σημερα τα πραματα ,με τον λαο να περιμενει το θαυμα.
θαυματα ουτε υπηρξαν ουτε υπαρχουν στην σκληρη πραγματικοτητα.
υπαρχει δουλεια,δουλεια και δουλεια.
αλλα ειναι μια λεξη που δεν υπαρχει στο μυαλο και στο λεξιλογιο του νεοελληνα
και να τελειωσω με το Πυρρο Δημα που
ειπε προχθες στον Καμπουρακι οτι τα 300 ολυμπιακα κιλα δεν σηκωνονται απο την καφετερια...
οργη λαου δικαιολογιμενη υπαρχει ,
αλλα αν δεν πιασει η παροχολογια,
ισως την οργη την επερχομενη ...μετα,
την καρπωθουν αλλοι
και μην αρχησουμε το στερνη μου γνωση
να σε ειχα πρωτα

ευαγγελος είπε...

Καλημερα στη καλη παρεα! Καλο βολι σε ολους. Ελπιζω ο καλος Θεος της Ελλαδας, που παντα την βοηθαει, για μια ακομη φορα να δωσει την φωτιση σε αυτον τον λαο που ευκολα θυμωνει, παρασυρεταυ και συρεται, τον λαο με τις αυκτοκτονικες τασεις, να ψηφισει το καλυτερο γι αυτον και την ομορφη χωρα που ζει και που σιγουρα της αξιζει κατι καλυτερο απο οσα μεχρι τωρα την εχουν βρει .Εγω ξεκιναω τωρα!

ευαγγελος είπε...

Μπαρμπα μου καλημερα. Γραφαμε ταυτοχρονα και σχεδον τα ιδια!

Λευτερης είπε...

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από την σφαίρα
Με την σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου
Με την ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον σου και το μέλλον των παιδιών σου.
Καλή σας ημέρα.

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ και στους δυο σας
φαινεται οτι εμεις οι "παλιοι" "η γεροντες κατα δαιμονισμενο...
δε μειναμε κλειδωμενοι στο σπιτι.
θα αντειπω λπν στον ψακασμενο και εσχατως δαιμονισμενο οτι δεν υπαρχουν γεροντοι ,αλλα γερασμενα μυαλα και εγω δεν ειμαι σαυτα

Λευτερης είπε...

Καλημέρα Ηλία και ευάγγελε.
Πόσο καλά τα λές Ηλία.

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή ψήφος σε όλη την παρέα.

THEO η Μοργκάνα και η Goldman μάλλον το ΠΟΤΑΜΙ στηρίζει και τον Σταύρο,όχι τον Αλέξη.Μάλλον τα μπέρδεψες,όπως συνήθως βέβαια...

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους! Συμφωνω με τους προλαλησαντες. Η Ελληνες φαινεται οτι θελουν αλλαγη και θα την εχουν. Προς τα που θα φανει..ας ελπισουμε οτι τουλαχιστον εχουν μπει καποια θεμελια της αντιστροφης που θα σωσουν την πατριδα. Ας ελπισουμε οτι δεν θα μπλεξουμε σε περιπετειες..

michele είπε...

Οι Ελληνες*

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλους η αποχη εκτιμώ οτι θα είναι μεγαλητερη απο ποτε..καλο, κακο..θα δουμε

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλσπερα!
Αναμενω τον Ελληνικο λαο.Να δουμε τιαποφασισε.

Στην Δημοκρατια δεν υπάρχουν αδιεξοδα.
Χα χα χα

Hiouston we have a problem

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλους και όλες :)
Καταρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Μιχαηλιδη για την αναδημοσιευση του κειμένου μου, οσο και τον κ. Μπαρμπαλια για τα θετικα σχόλια. Αμφότεροι με τιμάτε ιδιαίτερα.
Κατα δευτερον, ας ελπίσουμε σήμερα ότι δεν θα μαστε οι ιδανικοι αυτόχειρες στην Ευρώπη.
Κατά τρίτον επειδή προβλέπεται ξενύχτι για ορισμένους απο μας, καλή δυναμη και κυρίως καλο στομάχι.
Τέλος να μην ξεχνάμε σε συνθηκες εντονης πολωσης και διχασμού με επικρατέστερους τους φοβισμένους και τους οργισμένους συμπολιτες μας, οτι η δημοκρατία δεν κρίνεται μόνο στην κάλπη, αλλά κυρίως την επομένη των εκλογών. Και για να γίνω πιο σαφής, οφειλουμε να σεβαστουμε το όποιο αποτελεσμα όσο κι αν ενδεχομένως θα μας ξινίσει. Κι όχι απλά να σεβαστουμε, αλλά να κοιτάξουμε να επεξεργαστουμε τρόπους συνεννόησης μεταξυ μας. Ας μην κυριαρχήσουν στις 26 οι ανοητοι πανηγυρισμοι ή η αντιπαραγωγικη απαισιοδοξια.

Λευτερης είπε...

Κυρία Παυλακούδη με όλο το σεβασμό που σας έχω, για τις απίθανες ακτινογραφίες που βγάζετε για τον ΣΟΦΟ Λαό,
μου είναι δύσκολο να συνεργαστώ με αυτόν που θέλει να βλάψει, είτε Εμέσα είτε άμεσα την πατρίδα μας.

Λευτερης είπε...

απίθανες και εύστοχες ακτινογραφίες

ο dwk είπε...

…δεν ήταν απαραίτητο να είναι «συριζαίος» όποιος, χωρίς κομματικές παρωπίδες, έβλεπε και περιέγραφε την σκληρή πραγματικότητα …μακριά από φανατισμούς, η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη
…μερικοί δεν θέλησαν να το αντιληφθούν και αντέδρασαν εκτοξεύοντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, μέχρι και ύβρεις!
…τουλάχιστον ας κάνουν τώρα την αυτοκριτική τους!
…η επομένη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για το καλό της πατρίδας, μακριά από διχαστικά κηρύγματα, υποτελείς συμπεριφορές και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας
…όσο για τον υπεύθυνο της επερχόμενης ήττας, τον εμπνευστή της άθλιας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, καλό θα είναι να παραιτηθεί και να ανοίξει την διαδικασία διαδοχής άμεσα
…δεν αξίζει μια τέτοια ηγεσία στο ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

που κάποια στιγμή η ιστορία πρέπει να αναδείξει (ξεκαθαρίσει) αν είχε τρεχάματα με τη δικαιοσύνη πριν τη χούντα (κάτι με οικόπεδα) που σβήστηκαν όλα με την γενική αμνηστία...

Καλή επιτυχία στους νέους κυβερνήτες μας. Μακάρι το έργο τους να είναι πετυχημένο για το καλό όλων μας.

michele είπε...

Εξαιρετικα μεγαλη νικη διαφαινεται απο τα exit polls. Συγχαρητηρια στους νικητες. Ο κοσμος δεν αντεξε την ορθολογικη σκεψη,ψηφισε με συναισθημα ανακουφισης. Η πραγματικη ζωη ειναι αλλο πραγμα. Παρ οτι δεν το πιστευω ,ευχομαι ο,τικαλυτερο για την πατριδα.Το επομενο εξαμηνο θα ειναι ιδιαιτερα δυσκολο. Η περιπετεια μολις ξεκινησε. Καλο κουραγιο.

Θανασης Κ είπε...

τι να κανουμε ρε γαμω, να παρουμε τα βουνα ή φυγουμε και εμεις απο δω...??

mixalis mixalios είπε...

Aς ανέβει το ΧΑΑ αύριο και μείνε εδώ Θανάση...Ο Αλέξης θα μοιράσει λεφτά!!!

Νομίζω το σημαντικότερο απόψε ή αύριο το πρωί είναι η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Βορρά στη μεγάλη νίκη του Συριζα...από τις πρώτες δηλώσεις θα καταλάβουμε πολλά...

mixalis mixalios είπε...

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έρχεται...

ευαγγελος είπε...

Δεν το πιστευα οτι θα το ελεγα ποτε, αλλα ναι ρε! Σοφος λαος! Οχι νικη καλπικη με συνεργασιες κλπ για να εχεις αλλοθι μεθαυριο! Παρε μεγαλη νικη με αυτοδυναμια και προχωρα ρε μαγκα να σε δουμε και σενα. βαλε και τη χα τριτη δυναμη γιατι μονο αυτο θα μετρησει σαν φοβητρο στας στας Ευρωπας και ειμαστε μια χαρα! Αντε τωρα να σας δουμε!

mixalis mixalios είπε...

Μακάρι να έχει αυτοδυναμία για να μην έχει άλλοθι...ε και τέλος πάντων μακάρι να πετύχει, εγώ ήδη μετράω 600€ παραπάνω στον οικογενειακό μου προϋπολογισμό λόγω ΕΝΦΙΑ...κάτσε να δω το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης να δω τι άλλο θα γλιτώσω...

Θανασης Κ είπε...

...δεν εχω ουτε ενα ευρω στην ακρη και πρεπει δουλευω καθε μερα για να καλυπτω τα εξοδα μου αλλα δεν χρωσταω πουθενα...αρα γιατι να διαλυθουν ολα επειδη ο σοφος λαος παλι ψηφισε για να ...ψηφισει

mixalis mixalios είπε...

Εγώ Θανάση χρωστάω (αλλά πληρώνω) και βεβαίως δεν είμαι εισοδηματίας ούτε επαγγελματίας. Υπάλληλος είμαι και τέτοιος θα παραμείνω ανεξαρτήτως της θέσης που μπορεί να έχω στο μέλλον. Έτσι είναι η Δημοκρατία. Στη γιορτή της που είναι οι εκλογές και πάνω στο τσακιρ κέφι γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη από τη μέθη. Ας αφήσουμε όμως και μια πιθανότητα τελικά να μας βγει σε καλό (Όχι γιατί εμπιστεύομαι την κρίση του λαού όσο γιατί ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι)

mixalis mixalios είπε...

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5202340/baintman-h-bohtheia-tha-synexistei-mono-an-throyntai-oi-symfwnies/

Θανασης Κ είπε...

οκ ειτε θα γινουν κωλοτουμπες τυπου Καραγκουνη ειτε ουτε που θελω να φανταστω πως η Αργεντινη θα ρθει πιο κοντα...

ευαγγελος είπε...

Βρε τι επαθα αποψε! Εχω μια ωρα που ψαχνω να βρω το ζουρνα και δεν θυμαμαι που το εχω βαλει! Και οχι τιποτα αλλο αλλα θα εκτεθω γιατι μου τον ειχανε ζητησει.....

austin είπε...

Βλέπω μία μεγάλη χαρά...Σα να έγινε κάτι ήδη. Έδειχναν εικόνες να χορεύουν πεντοζάλι οι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο εγώ βλέπω μία χρυσή αυγή τρίτο κόμμα, μόνιμους τσακωμούς στα κανάλια, ΜΑΤ έξω από την ΕΡΤ...

Αν αφήσουμε στο πλάι λίγο τα οικονομικά, μιλάμε για υποδόριο μίσος...