Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΩΡΑ ...


Ο κ. Σκουρλέτης παρεξηγήθηκε με τον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι ενώ εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είναι «φυσιολογικό» κόμμα. Προφανώς, διότι θεωρεί πως πρόκειται για «φυσιολογικό» κόμμα το οποίο κυβερνά μια «φυσιολογική» χώρα. Στο σημείο αυτό χαράζουν και τα όρια του φυσιολογικού, όχι μόνο για τον κ. Σκουρλέτη, αλλά για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Η δε κακοδαιμονία αυτής της φυσιολογικής χώρας που λέγεται Ελλάς οφείλεται στο γεγονός ότι η μοίρα την έριξε να ζει σε έναν κόσμο που δεν είναι φυσιολογικός.

Συγχωρήστε μου την απρεπή σύγκριση, αλλά και τα βατράχια, εάν ερωτηθούν, θα σου απαντήσουν πως το να περνάς όλη σου τη ζωή στον βάλτο τρώγοντας κουνούπια είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να περπατά στα δυο του πόδια και να μην απολαμβάνει τη δροσιά και τα αρώματα του νερού που σαπίζει στη γούρνα.

Με δύο λόγια. Η σημασία της λέξης «φυσιολογικό» είναι απολύτως σχετική. Σ’ αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον κ. Σκουρλέτη. Δικαίως αγανακτεί και διαμαρτύρεται για την απρέπεια του κ. Γιουνκέρ ο οποίος, ως πολιτισμένος Ευρωπαίος, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μία από τις μεγάλες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η ανοχή απέναντι στο «διαφορετικό» και η αναγνώριση της αξίας ηθών που δεν συμπίπτουν με τα δικά του. Οπως, φερ’ ειπείν, τα μουσουλμανικά τοιαύτα, η ένταξη των οποίων στις κοινωνίες της ανεπτυγμένης Δύσης συνθέτει την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα πολυπολιτισμικότητα.

Αντί λοιπόν να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας, καλόν θα ήτο να αναρωτηθούμε μήπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ακόμη και οι πιο ανεκτικοί και καλοπροαίρετοι απέναντί μας, όπως ο κ. Γιουνκέρ, μας αντιμετωπίζουν σαν μια κοινότητα ενός άλλου πολιτισμού την οποία, για λόγους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς, είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν. Διότι, ναι μεν η σημασία της λέξης «φυσιολογικό» είναι σχετική, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η κοινή αντίληψη περί «φυσιολογικού» σού επιτρέπει να ενταχθείς σε μια κοινότητα, όπως είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν θα απαριθμήσω τα συμπτώματα της ελληνικής παραδοξότητας. Ο καθένας νομίζω έχει πολλά να πει για ένα φαινόμενο το οποίο καλύπτει όλη την γκάμα της κοινής μας ζωής, από τις διαβάσεις των πεζών μέχρι το γεγονός ότι ο κ. Τσακνής εκφέρει άποψη για το μέλλον της χώρας και το γεγονός ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης εκλέγεται πρώτος βουλευτής στην περιφέρειά του και ασκεί το επάγγελμα του γιατρού. Να υπενθυμίσω, εξάλλου, ότι πολλές πένες, σημαντικότερες από τη δική μου, έχουν υμνήσει την ελληνική ιδιαιτερότητα, την οποία, κατά τη γνώμη τους, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού μη μας την αλλοιώσουν οι Ευρωπαίοι.

Ο,τι πολυτιμότερο έχουμε, κάτι σαν την παρθενία μας. Γιατί όχι μόνον έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε «φυσιολογικό» αυτό που οι ανεπτυγμένες χώρες στο κοινό των οποίων ανήκουμε προς το παρόν δεν θεωρούν φυσιολογικό, αλλά και είμαστε διατεθειμένοι να το διαφυλάξουμε πάση θυσία. Να διαφυλάξουμε το δικαίωμα να δανείζεται η χώρα για να μπορεί να ζήσει, αλλά ο κ. Σκουρλέτης και οι φυσιολογικοί σύντροφοί του να μην το λένε δάνειο. Και να υπογράφουμε μνημόνια, αλλά ο κ. Σκουρλέτης και οι σύντροφοί του να μην τα λένε μνημόνια. Φυσιολογικά πράγματα στην πιο φυσιολογική χώρα του κόσμου.


Τάκης Θεοδωρόπουλος  www.kathimerini.gr


12 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Μια ξανθιά ήθελε να πιάσει δουλειά σε μια επιχείρηση, για να την δοκιμάσουν της έκαναν μερικές ρωτήσεις γενικού γνώσεων τύπου: ...

– Ποσά χρόνια κράτησε ο 100 ετης πόλεμος;
116
99
100
110
Α δεν ξέρω λέει η Ξανθιά

– Ποιο μήνα γιορτάζουν οι Ρώσοι την επανάσταση του Οκτωβρίου;
τον Αύγουστο
τον Οκτώβριο
τον Νοέμβριο
τον Ιανουάριο
αχ καλέ δεν ξέρω λέει η ξανθιά

– Πως λεγόταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙV;
Γεώργιος
Εδουάρδος
Κάρολος
Αλβέρτος
Που να ξέρω…

– Απο πιο Ζώο πήραν οι Κανάριοι Νήσοι την Ονομασία τους;
την Φώκια
το Aλογο
το Καναρίνι
τον Σκύλο
Δεν ξέρω…

– Σε πια Χώρα ανακαλύφτηκε το καπέλο τύπου Παναμά;
στον Παναμά
στην Αργεντινή
στο Εκουαδόρ
στο Μεξικό
A, δεν γνωρίζω.

Φυσικά δεν της έδωσαν την θέση και την έδιωξαν κακήν κακώς.

Εσείς γελάσατε με την ξανθιά γιατί είστε σίγουροι πως ξέρετε τις σωστές απαντήσεις!!!!!
– Ο 100ετης πόλεμος κράτησε 116 χρόνια 1337 έως 1453
– Οι Ρώσοι γιορτάζουν την Οκτωβριανή επανάσταση στης 7 Νοέμβριου
– Ο Βασιλιάς Γεώργιος IV λέγονταν Αλβέρτος, άλλαξε το όνομα του το 1936
– Οι κανάριοι Νήσοι πήραν την ονομασία τους από το σκύλο Λατινικά
– Το καπέλο τύπου Παναμά ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ

mixalis mixalios είπε...

Οπότε είναι καλύτερο το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" και είσαι μέσα...

μπαρμπαλιας είπε...

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
Ούτε σε 30 χρόνια δεν τελειώνουν οι έλεγχοι στις λίστες της φοροδιαφυγής -Πάνω από 1.380.000 ΑΦΜ



Πηγή: Ούτε σε 30 χρόνια δεν τελειώνουν οι έλεγχοι στις λίστες της φοροδιαφυγής -Πάνω από 1.380.000 ΑΦΜ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr

το ζητουμενο ειναι ου μπλεξεις..
γιατι δεν καθαριζεις ευκολα.
και αυτο βεβαια ισχυει για τους μεσα ,γιατι για τους εξω ουδεν τι
κλμ ολους

austin είπε...

Καλημέρα σε ολους!

Μπάρμπα, τοτε προεκλογικά τάιζαν το Πόπολο (που νομίζει οτι είναι σοφό κούνια που το κουναγε) οτι θα βρουν λεφτά απο φοροδιαφυγή. Όταν τους ελεγες οτι θέλεις 10 χρόνια τουλαχιστον σου έλεγαν, που ξέρεις εσύ και όλα είναι θέμα βούλησης.

Η βλακεία παει σύννεφο.

Αυτό που καταλαβαίνω προσωπικά -και μετα το χθεσινο κείμενο, με εναν ανθρωπο που δεν έβλεπε την πενιχρή αναπτυξη τηε οικονομίας και τώρα καταλαβαίνει, οτι είχε γίνει όντως κατι τοτε- οτι πληρώνουμε σα λαός (ειδικα οι μεγάλοι που είναι άνεργοι και δεν βρισκουν με τίποτα δουλεια και οι μικρότεροι που καίνε τα πιο δημιουργικα χρόνια τους και μιζεριαζουν) το κάτωθι:

Πληρωσαμε και με το παραπανω την ασυδοσία του ΠΑΣΟΚ, που πολλοί στήριξαν και λίγοι το παραδέχονται και τώρα πληρώνουμε τη βλακεία και την παλιά νοοτροπία του νεοπασοκ που υο βαφτισαμε ΣΥΡΙΖΑ.

Βαφτίσια, δημιουργική ασάφεια, βλακεία. Τονίζω ξανα το τελευταίο. ΒΛΑΚΕΙΑ

Όπως είχα πει προεκλογικά σε κάτι κουβέντες, πριν την μη εκλογή του ΠτΔ, πως γίνεται να δέχεσαι να σε εκπροσωπήσει ενα τόσο ασοβαρο κομμα. Και οποίος συριζαιος θέλει να πει ναι αλλά οι άλλοι... Το πιθανότερο είναι παλι ο ίδιος να ψήφισε το ασοβαρο τότε κομμα-κομματα

Και επειδή είναι Κυριακή σταματω εδώ. Είναι ωραία η μέρα. Απλα έτυχε να ακούσω ράδιο πρωι πρωι και έλεγαν για εκλογές καιι αηδιες. Και συγγνωμη, μπορεί να κράταγε τσεκούρι ο Βορίδης και να είναι σιχαμενο σκηνικο, αλλά σιχαμενο είναι οτι έχει δίκιο που λέει οτι επι ημερών τους δεν υπήρχε η φρενίτιδα του κοσμου για τυχον grexit.

Froufrouni είπε...

Καλημέρα στην όμορφη παρέα :-)
Χάθηκα τελευταίως λόγω επικείμενης μετακόμισης -ου μπλεξεις- αλλά καθώς μπαίνω -αμήν και δοξασι- στην τελική ευθεία, βρήκα λίγο χρόνο να σας καλημερισω, αν και δεν παραλειπω ανελλιπώς μάλιστα να διαβάζω τις αναλύσεις, κόντρες και αμφιβολίες σας.
Έχει μια υπέροχη μέρα στο κεντρο της Αθήνας, ελπίζω το ίδιο κι εκεί που βρίσκεται ο καθένας/καθεμία σας. Απολαυστε καφεδακι, ουζάκι ή τσιπουρακι και γιατί όχι και καμια μπυριτσα, άντε και κάνα κρασακι, το σηκώνει η κυριακάτικη ραστωνη, πόσο μάλλον η χαλαρουιτα ενόψει τριημέρου.
Απο όσα άρθρα κατάφερα να διαβάσω το Σαββατοκύριακο, ένα μικρό, λιτό, αλλά με ουσιαστική τοποθέτηση και καιριους προβληματισμούς, μου έκανε αίσθηση ως προς την πολιτικη ανάλυση: του Σήφη Πολυμιλη στο Βήμα της Κυριακής. Αντιγραφω για του λόγου το αληθές, το πιο σημαντικό -για 'μένα- σημείο του:
"Ο εφιάλτης της κρίσης που διέλυσε το παλιό πολιτικό σύστημα και έφερε την Αριστερά στην εξουσία δεν πρόκειται να προσπεράσει τον Σύριζα αν δεν καταφέρει να κρατήσει τη χώρα όρθια και μέσα στην Ευρώπη. Το μείζον θέμα βέβαια, δεν ειναι αν και ποσο θα πληρώσει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, αλλά πώς θα καταφέρει η χώρα και η κοινωνία να σταθούν όρθιες και να μην βυθιστούν σε μια δίνη χωρίς τέλος.
Με μια αντιπολίτευση σε αποσύνθεση, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να βυθίζεται με ταχείς ρυθμούς στην ανυποληψία, οι επιλογές πολιτικής διεξόδου περιορίζονται ασφυκτικά. Ξαναγυριζουμε δηλαδή στη αφετηρία της κρίσης, που μπορεί να προκλήθηκε απο την φούσκα της οικονομίας, αλλά η ρίζα της ηταν και είναι η κατάρρευση του μεταπολιτευτικου πολιτικού μοντέλου και η αποτυχία του πολιτικού προσωπικού να υπερβεί τις παθογενειες του και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Το αναπάντητο ερώτημα ειναι αν υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη πολιτική υπευθυνότητα με μια εθνική και συγχρόνως ευρωπαϊκή στρατηγική και να πείσουν την κοινωνία οτι μπορεί να την υπηρετήσουν...".
Τέλος επειδή διαβάζω σε γνωστή εφημερίδα με τεράστια γραμματα "ο Τσίπρας μπορεί, ο Σύριζα θέλει;", να θυμισω μήπως το γνωστό " όταν μπορείς, αλλά δεν θες, τοτε όταν θα θες, δεν θα μπορείς";;; Φευ.

μπαρμπαλιας είπε...

να το ρεζουμαρω και ελογου μου...
" Ξαναγυριζουμε δηλαδή στη αφετηρία της κρίσης, που μπορεί να προκλήθηκε απο την φούσκα της οικονομίας, αλλά η ρίζα της ηταν και είναι η κατάρρευση του μεταπολιτευτικου πολιτικού μοντέλου και η αποτυχία του πολιτικού προσωπικού να υπερβεί τις παθογενειες του και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. "...

καλωςστην κιασ αργησε.
η πατριδα εδω ειναι σε δροσερο καλοκαιρι,ιδανικο για τσιπουρακια
και ψιλοκουβεντουλα

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους ..εν πορεια το τριημερο του Αγ.Πνευματος ,δεν ξερω ποσο θα μας βοηθησει ,που τοσο πολυ χρειαζομαστε

Χαιρετιζω την φρουφρουν-ικη επανεμφανιση εστω και μεσω του αρθρου του Πολυμιλη,τακτοποιησου ( ελπιζω ολα καλα να πανε)
και μετα προσθετεις κι εσυ την αρθογραφια σου που εχεις απ οτι φαινεται ολιγον παραμελησει .Προηγουνται οι προσωπικες διευθετησεις βεβαιως!


michele είπε...

Βλεπω λιγο αναβρασμο στο Συριζοκομμα ,λογω της επιλογης Παναριτη για τη θεση του εκπροσωπου μας στο ΔΝΤ

Ηταν λεει φιλη του ΓΑΠ και μνημονιακη.
Ενω ο Καμμενος ,ο Νικολοπουλος,ο Κουρουμπλης η Σακοραφα,ο Ρουμπατης,ο Ρουμελιωτης ,ο ιδιος Βαρουφακης ,ο Μιχελογιαννα(τσης) ,ο Κοτσακας ηταν Συριζαιοι απ τα γενοφασκια τους ..

Ασε που Συριζαιος με βιογραφικο και προυπηρεσια Παναριτη δεν υπαρχει.
Και ασε που η συγκεκριμενη "εγλυφε" και Σαμαρα και ΝΔ και εχει πεσει και εξω στις προβλεψεις της

mixalis mixalios είπε...

Βγήκε ο Αλέξης ως άλλος Ποσειδώνας από τη Θάλασσα και μας είπε για άλλη μια φορά ότι φταίνε οι Άλλοι...έχει δίκιο...είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν λεφτά τα οποία αρχικώς δεν τα θέλαμε...ε αλλάξαμε γνώμη, άνθρωποι δεν είμαστε κι εμείς? Και βέβαια με τους όρους που θέλουμε εμείς και με τις υποχωρήσεις που κρίνουμε εμείς απαραίτητες, άλλωστε τα λεφτά μας ανήκουν, είναι τα λεφτά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όπως εμείς την ορίζουμε!
Έχουμε ανάγκες...πρέπει να λειτουργήσει με μεγαλύτερο προσωπικό η ΕΡΤ, να ξαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν από το Δημόσιο τομέα (για τον ιδιωτικό έχει ο θεός)άλλωστε πως θα πάρει ο μαντηλάκιας το 12%...
Και βεβαίως δεν πρέπει να μειωθεί καμία σύνταξη όσο υψηλή και αν είναι ανεξαρτήτως αν έχουν πληρωθεί οι ανάλογες εισφορές...Α και παρακαλώ μια διαγραφή του χρέους γύρω στο 60% όπως την υποσχεθήκαμε μην τη ξεχάσετε ανάλγητοι Ευρωπαίοι, πρέπει η οικονομία μας να επαναεκκινηθεί, βέβαια με τις ίδιες δομές και κουσούρια με αυτά που την έφτασαν ως εδώ...ξεχρεώστε μας εσείς και εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο...Μα δεν μας πιστεύτε? Και να δεν πιστεύετε εμάς ας πιστέψτε τη νωπή λαική εντολή...ο λαός μας που αποτελεί το 2,5% του ευρωπαικού αποφάσισε...βέβαια όχι όλος, το 40% των ψηφισάντων, αλλά μην κολλάμε σε λεπτομέρειες...

Η Ελπίδα έρχεται (ακόμα), η Ευρώπη αλλάζει (εν τη απουσία μας)....

austin είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=dXe-8Dc_NWU

Και έγινε αυτό που ήθελε...

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/802539656502131/

Και σε αυτα τα παιδιά πάντως, τα αριστερά, ισχύει στο επακρο η ρήση "μεγάλη μπουκιά φάει, μεγάλη κουβέντα μην πεις"

μπαρμπαλιας είπε...

κακασχημο παπι απο τα νιατα της...

mixalis mixalios είπε...

Ένας μόνο πήρε τα 9,5 εκ...Και δυστυχώς δεν ήμουν εγώ...