Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική



TO ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ..

EDWARD HABAS / REUTERS


O Mπεν Μπερνάνκι είναι ο τελευταίος εξέχων οικονομολόγος που διατυπώνει μια αρνητική άποψη για την Ευρωζώνη. Με την ιδιότητα του διακεκριμένου συνεργάτη στο Ινστιτούτο Brookings, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εκφράζει τα παράπονά του, κυρίως για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Θεωρεί πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης προκαλούνται από το γεγονός ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές είναι πολύ άτολμες. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι ανεπαρκείς.

Μεγαλοποιεί ορισμένες διαφορές που, όμως, στην ουσία είναι τόσο ευρείες. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να συζητούν πολύ για την ανάγκη εφαρμογής μέτρων λιτότητας, όπως οι Αμερικανοί, αλλά οι οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσίασαν μεγάλα ελλείμματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μειώθηκαν τα ελλείμματα, αν και στην Ευρωζώνη αυτό επιτεύχθηκε σε βραδύτερους ρυθμούς. Ανάλογες ήταν οι προσεγγίσεις, επίσης, ως προς την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Στην αρχή πιο επιθετικοί ήταν οι Αμερικανοί αλλά σήμερα οι διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ο κ. Μπερνάνκι είναι πιο εύστοχος όταν επισημαίνει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχασαν πολύτιμο χρόνο λόγω των ανεπαρκών κεφαλαίων που διέθεταν και της έλλειψης επαρκούς στήριξης. Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση τα δεδομένα έχουν ανατραπεί προς το καλύτερο.

Η ανάλυση του κ. Μπερνάνκι δεν θίγει τη βασική αιτία της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Και αυτή είναι η βαθιά ριζωμένη ασυμμετρία της αγοράς εργασίας των κρατών-μελών. Στη διάρκεια αλλά και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι εργοδότες στην Ευρώπη προχώρησαν σε περικοπές προσωπικού διότι θεώρησαν ότι ήταν επιβεβλημένο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, κατά συνέπεια, αυξάνονταν σταθερά από 7,2% το 2008 στο 12,1% τον Απρίλιο του 2013. Οσο, ωστόσο, υποχωρούσε η κρίση, εξαιρουμένης της Ελλάδας, οι εργοδότες δεν άρχισαν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποθαρρυμένοι από παρεμβατικούς κανόνες, την υψηλή φορολογία στην εργασία και από προνόμια με υψηλό κόστος. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει μεν, αλλά βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του 11,1%.

Αναμφισβήτητα, η Ευρωζώνη μπορεί να επιτύχει μόνον εάν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να επιδοτήσουν η μια την οικονομία της άλλης και να επιτρέψουν σε ορισμένες περιπτώσεις να κηρύξουν χρεοκοπία κάποιες από τις χώρες-μέλη. Αν και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι επιτρεπτό θεωρητικά, τα πράγματα διαφέρουν στην πραγματικότητα. Κρατικά κεφάλαια μετακινούνται από τη μια χώρα-μέλος στην άλλη είτε μέσα από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε μέσα από έμμεσες επιδοτήσεις και καταβολές. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας χώρας-μέλους να κηρύξει χρεοκοπία, η πραγματική αξία του ελληνικού χρέους έχει ήδη μειωθεί σημαντικά με την προσφορά πιο γενναιόδωρων όρων αποπληρωμής. Πάντως, ακόμη και εάν οι οικονομίες της Ευρωζώνης συναντούν εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή για την προώθηση καινοτομιών, το ευρώ δεν θα επιβιώσει μόνον, αλλά θα εδραιωθεί ως ένα πετυχημένο νόμισμα.

Aυτό που χρειάζεται είναι μια Ευρώπη επαρκώς ενωμένη από πολιτική και πολιτισμική άποψη ώστε να στηρίξει μια πειστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Ο κ. Μπερνάνκι μπορεί να έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως η αποτυχία του ευρώ έχει κοστίσει την ανάπτυξη των χωρών-μελών. Αλλά αυτές οι απώλειες είναι ένα μικρό τίμημα για το μεγάλο οικονομικό και πολιτιστικό όφελος που μπορεί να επιτύχει ένα διακρατικό νόμισμα. Οι όποιες διαμάχες για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία και σε δράση ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης.

www.kathimerini.gr

16 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερα...
Κυριοι εχω μια σκεψη κ θελω να την πω!!;
Νομιζω το σεναριο δραχμη επανερχεται ....νομιζω οτι πολλες συνομιλιες που εχω κ αφου κλεισω το τηλ κ σκεφτω αυτα που μου λενε καταληγω στην δραχμη!!!!
Εγω εχω παρει τα μετρα μου....καλο θα ηταν κ εσεις!!
Καλημερα απο την καβαλα!!!!

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημερα στην όμορφη Καβάλα!!!

Τι μετρα να πάρεις με 420 ευρω την εβδομάδα οταν παράλληλα σου απαγορεύουν πράξεις σε ξένα χρηματιστηρια και αμοιβαία,
Με το ζόρι θα χρησιμοποιήσουμε το υπό δεκάμετρο.... Χαχαχα....

Εγω βρίσκομαι παντως στο καράβι και δίπλα μου έχω τον Αντζολέτο. Και γυρίζει η γυναίκα και μου λέει ¨ποιο πολλές ωρες μεσα στην εβδομαδα βλεπω τον Αντώνη, παρα εσένα!!!!" Και εχουμε μείνει κάγκελο....

Unknown είπε...

Χαχχαχαχααα καλημερα φιλε μουυ

Unknown είπε...

Ρεεεε ο ρωμανιας τι εγινε??? Δημιουργικη ασαφεια και ο γερος???? Δεν μας αφησε τελικα????
Ποσο μαλακες ......δεν τους αντεχω αλλο!

Unknown είπε...

Οσον αφορα το αρθρο για την ετε κ κουρεματα μονο γελιο μου εφερε διοτι....
Ολες οι συνταξεις ολες οι μισθοδοσιες απο το δημοσιο εκει ειναι...ολες οι γριες εκει εχουν τα λεφτα τους!!!
Και τα λιγοτερα κοκκινα δανεια τα εχει αυτην!!!!!
Το 2014,ειχε 154εκ € κερδος η μοναδικη!!! Ολες οι αλλες χασουρες!!!! Εδω κοψιμο εεεε στις αλλες?????
Βρε αντε μην αρχισω τα μπενιλικια!!!! Μαλακες

Ilias D είπε...

Καλημερα στα παιδια.
Υπομονη Γιαννη,θα σε βαρεθει στη συνταξη ...
χεχεχε

Ilias D είπε...

Απο τοτε που υπουργοποιηθηκε ο κος Χαικαλης τον χασαμε απο την τηλεοραση.
Βρε τι κακο παθαμε.

Ilias D είπε...

Πρόταση να μην γίνει κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων φέρεται να έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι σε κλειστό δείπνο με τραπεζίτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» φέρεται να είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου.
Η σχετική απόφαση για τον φραγμό στο κούρεμα των κατεθέσεων ελήφθη σχεδόν ομόφωνα. Το απόρρητο πλάνο της ΕΚΤ προβλέπει, κατά το δημοσίευμα, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους όσοι πολίτες δεν έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.


Πηγή:www.reporter.gr

Ilias D είπε...

...τι εγινε συντροφοι;
εγγυαται ο εγκληματιας-εκβιαστης τις καταθεσεις μας;(αφου εσεις τα κανατε πουτανα).

Καρναβαλια.

Ilias D είπε...

...η μηπως ο Πραξικοπηματιας- Εκβιαστης;

Τσαρλατανοι του κωλου.

michele είπε...

Εφτασες Αλεξανδρατε .... για ρωτα τον Αντζολετο κανα νεο χαχαχ

Αυτεπαγγελτη κληση απο εισαγγελεα δεν θα επρεπε να υπαρχει για το δημοσιευμα της Καθημερινης;

michele είπε...

http://www.skai.gr/mobile/article?aid=287310

michele είπε...

http://www.iefimerida.gr/news/219015/i-tyhi-xana-sto-pleyro-tis-exairetiki-klirosi-gia-ta-prokrimatika-toy-moyntial-eihe-i

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΣΘΟΝΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ Ευκολη κληρωση

Ilias D είπε...

Ναι.
Γλυτωσαμε τα νησια Φεροε.

Ilias D είπε...

...κ αυτη τη στιγμη δειχνει στο mega πως σφαζαν οι ψαραδες των Φεροες τις φαλαινες.
Τουλαχιστον 24 γκολ θελουν οι αγριοι.

Λευτερης είπε...

Θα ήθελα αν κάποιος φίλος γνωρίζει να με ενημερώσει, πρώτον «χρηματοδοτούνται εκ νέου τα πολιτικά κόμματα για επικείμενες εκλογές», και δεύτερον «αν ναι πρέπει να περάσει ένας ημερολογιακός χρόνος, από της τελευταίες εκλογές»????
Ευχαριστώ και δροσερό Σαββατόβραδο.