Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



TA ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ 
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ..


Η επίπτωση της οικονομικής αναταραχής και των κεφαλαιακών περιορισμών στα «κόκκινα» δάνεια καθώς και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Fitch εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 11 και 16 δισ. ευρώ, ωστόσο στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κάθε προσπάθεια υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών είναι πρόωρη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Χθες βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη επιτελικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank– μαζί με επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και συναντήθηκαν με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Στόχος των ευρωπαϊκών αρχών είναι η νέα διαγνωστική μελέτη για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών και το stress test που θα καθορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών να «τρέξουν» άμεσα ώστε οι αυξήσεις κεφαλαίου να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγέ, σε συνέντευξή του σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα μια ένεση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες πριν από τα stress tests του φθινοπώρου για να σταθεροποιηθεί ο κλάδος. Παράλληλα, δήλωσε πως τάσσεται κατά της ιδέας για «κούρεμα» (bail in) των εκτός εγγύησης καταθέσεων –όπως συνέβη στην Κύπρο– καθώς οι περισσότερες ανασφάλιστες καταθέσεις στην περίπτωση της Ελλάδας αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επαρκές εκτός εάν οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (ΑΦΑ) πάψουν να λογίζονται ως βασικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τη Fitch σήμερα το 45% των βασικών κεφαλαίων των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών αποτελείται από (ΑΦΑ). Η Fitch εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 11,2 δισ. ευρώ με την παραδοχή ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στο 52% του χαρτοφυλακίου ενώ με το δεύτερο και πιο αυστηρό σενάριο, ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν το 60%, εκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 15,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο stress test που πραγματοποίησε η ΤτΕ με την BlackRock είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών στα 6,38 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και στα 9,42 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Το δυσμενές σενάριο προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2014, κατά -0,3% το 2015 και +1% το 2016. Το 2014 έκλεισε θετικά για την εγχώρια οικονομία, με μεταβολή +0,5%, ωστόσο για τη φετινή χρονιά αναμένεται μεγάλη μείωση κοντά στο -3% ενώ το 2016 εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δύο κύκλους ανακεφαλαιοποίησης (το 2013 με τη συμμετοχή του ΤΧΣ και ιδιωτών και το 2014 αποκλειστικά με ιδιώτες) αλλά και με τη διαφαινόμενη μικρή μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (κατά 25%) αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πιθανό η τελική εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες να μην είναι τόσο άσχημη. Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις της τρέχουσας αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ασφαλείς οι καταθέσεις


Με βάση το μοντέλο του 2013, δηλαδή την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, και τη διάσπαση - εκκαθάριση των μη συστημικών που δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος είναι στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Παράλληλα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα ενεργοποιηθεί «κούρεμα» (bail in) για τους καταθέτες καθώς σε αντίθεση με τις κυπριακές τράπεζες, όπου το «κούρεμα» επιβλήθηκε σε τράπεζες που είχαν χρεοκοπήσει, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το πρόβλημα είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση, απόρροια της πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, από τα 120 δισ. ευρώ των καταθέσεων μόνο τα 20 δισ. είναι «ανασφάλιστα» και στο σύνολό τους είναι καταθέσεις επιχειρήσεων.

Γιάννης Παπαδογιάννης   www.kathimerini.gr

20 σχόλια:

Ilias D είπε...

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τέτοια λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του (στους οποίους το είχε αποκαλύψει λέξη-λέξη): «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.


Πηγή:www.reporter.gr

Αν αυτο ηταν το σχεδιο του Μαλακα,σε περιπτωση που διερρεε,τοτε πρεπει να ανακαλυψουμε αλλον χαρακτηρισμο,το Μαλακας ειναι πολυ λιγο,χρειαζομαστε Γλωσσολογο,η Ελληνικη ειναι λιγη μπροστα στο μεγαλλειο της Μαλακιας του Λουι Βιτον.
Απορουσα κ εγω γιατι ξεθωριασε τοσο νωρις το τυπωμα των Γιουρο απο την Ραχηλ.
Αυτοι δεν ειναι /απλως πολλοι κ μαζεμενοι/,ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ.

Ilias D είπε...

Ειμαι τοσο συγκλονισμενος απο το μεγαλειο της Μαλακιας που δεν τολμω να σας Καλημερισω.

Ilias D είπε...

*
......το μεγαλειο της Μαλακιας ΤΟΥ ...

Ilias D είπε...

http://www.frontpages.gr/d/20150726/1/%CE%97-%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE

Ilias D είπε...

...κ αυτον τον ανθρωπο τον επελεξε ο Προεδρος για Υπουργο Οικονομικων;

Ilias D είπε...

Ο οποιος Προεδρος επελεγη μετα τις παπαριες κ τα ψεμματα απο το 1/3 του Ελληνικου λαου;

Ilias D είπε...

Μα δεν θα πληρωνανε τα χρεη θα μου πεις.
Κλαιω.
Θα τους ξεσπιτωνε η ΕΚΤ οσο να πεις Λουι Βιτον,κ σε περιπτωση που σου φιανεται δυσκολο το Λουι Βιτον,πες Λιτον Βιον.

Ilias D είπε...

...τωρα θα μπορουσε να πει καποιος φιλος /εδω μπερδεψανε το Πραντα με την Πραβδα/ δεν θα μπερδευανε το/Λουι Βιτον με τον Λιτο Βιον/;

Ilias D είπε...

http://www.frontpages.gr/d/20150726/13/%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE

Καθαρες λυσεις για χωρα κ διακυβερνηση (καλα)

Το σχεδιο Τσιπρα για εξοδο απο τη Δινη

Τιτλος κ υπερτιτλος της Αυγης.

Δινη το λεμε τωρα;Απο ποτε εχει σχεδια το Παιδι;

Ilias D είπε...

Κ ο Μαλακας συνεχιζει.
Σε Ευρωπαικο επιπεδο ομως.
Ειναι μικρη η Ελλαδιτσα για την μεγαλεπηβολη Μαλακια του.

http://www.protothema.gr/world/article/495862/der-spiegel-o-varoufakis-shediazei-mia-europaiki-summahia-/

Unknown είπε...

Σε πρόσφατη ανάλυση-έκθεση της για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο βαθμολογούσε τις Ευρωπαικές με την ένδειξη “Overweight” και για 1η φορά ύστερα από πολλά χρόνια στις Αμερικανικές έδινε σύσταση “Underweight”. AΥΤΑ που χρήζουν ιδιαίτερης επισήμανσης στην έκθεσή της και ενδιαφέρουν και την Ελλάδα είναι:-


1. Τον Eurostoxx600 τον βλέπει να παίζει με ένα P/e 15,8, με ev/ebitda 10,2, με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 3,7%, με μερισματική απόδοση 3%, με σχέση P/bv 2, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9,1% και με καθαρό περιθώριο κέρδους 6,6%.


ΕΠΟΜΕΝΩΣ σε πρώτη φάση ψάχνουμε για μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται με μεγάλο discount συγκριτικά με τους προαναφερθέντες δείκτες.


2. Το Eurodollar τώρα οι αναλυτές της Goldman Sachs [που αυτή την περίοδο παίζει στο 1,1000] το βλέπουν σε 6 μήνες στο 1,0000 και σε 12 μήνες στο 0,9500. Ενώ την τιμή του Πετρελαίου την αναμένουν στα 45 δολάρια και τις αντίστοιχες των Χρυσού και Χαλκού να υποχωρούν κι άλλο.


3. Ομως για το Αλουμίνιο [τώρα στα 1700 δολάρια] βλέπουν αντιστροφή τάσης και τιμές στα 1800 στο 6μηνο, με τα 1900 να καταγράφονται στο 12μηνο.


ΑΡΑ μετά τα Capital Controls δεν “ακουμπάμε” μετοχές εταιρειών που απευθύνονται στον έλληνα καταναλωτή, γιατί τα διαθέσιμά του έχουν μειωθεί και θα εξασθενήσουν κι άλλο προσεχώς με τις φοροεπιδρομές που κατέφθασαν.


ΦΥΣΙΚΑ δεν το συζητάμε με τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες μπορούν να μας απασχολήσουν και υπό προυποθέσεις μόνον μετά την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης κοκ.


ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ και τον ΟΠΑΠ, γιατί το Σημείο – Κλειδί της δυναμικής αντεπίθεσής του – των VLTs – δεν προχωρά.



ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ακόμη πιο πολύ – σχεδόν αποκλειστικά – με τις μετοχές εταιρειών που κερδίζουν από την ενδυνάμωση του δολαρίου, την εξασθένηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης και οι δείκτες τους βρίσκονται σε απίστευτα discounts από τα προαναφερθένα μεγέθη των αναλυτών της Goldman Sachs.




Μπορεί κι αυτές να δεχθούν πιέσεις άμεσα λόγω της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων, αλλά θα ανακάμψουν σχετικά γρήγορα καθότι το εξυπνο χρήμα θα τις έχει θέσει στο περισκόπιό του και θα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές…

Unknown είπε...

Λιακο .....πες τους συντροφους σου οτι με δρακουλεσκου 75€ συνταξη....και πολλα ειναι !!!!
Πρωτη φορα αριστερα!!!! Ταγαρια!!

Unknown είπε...

Οσον αφορα τον μαλακα τον βαρουφακη εγω τα ελεγα......!καλημερα δεν θα πω απο δω και περα μονο καληνυχτα!!! Κοιμησμενα ταγαρια!!!

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Πραγματικά, για όλα αυτά που λέει ο Μπαρούφας, δεν υπάρχει "νομικό ζήτημα"? Ή επειδή απλά ξεστομίζει παπαριές με το τσουβάλι, δεν υπάρχει κάτι απτό?

Το δείγμα μου αυξάνεται συνεχώς ότι οι φτωχοί και η "λαική τάξη" στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ λιγότεροι από τους υπόλοιπους (κολλημένους, κρατικοδίαιτους, βολεμένους, νεοΠασόκους κτλ)
επίσης αυξάνονται και οι άνθρωποι που ψήφισαν τους Συριζαίους και τώρα λένε ποτέ ξανά. Απορώ που σκατά βρίσκεται αυτό το 36 και 41%. Τέσπα, κυριακή κοντή γιορτή...Και για τις εκλογές και για την μετανάστευση! Στους κύκλους μου, η συζήτηση για αλλαγής χώρας φουντώνει συνεχώς. Άνθρωποι χάνουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις τους (και όμως και τέτοια υπήρχαν σε κάποιες εταιρείες), αλλοι χάνουν την δουλειά τους, άλλοι δεν θέλουν άλλο τέτοια τοξική κατάσταση, ενώ κάποιοι ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ τους κατσαπλιάδες που κυβερνούν και μη βλέποντας κάποια άλλη λύση στο πως να αλλάξουν οι ισορροπίες για να πάει η χώρα κάπου πέρα από τα βράχια ή το μόνιμο σύρσιμο...Λένε θα φύγουν.

Τώρα κάτι ακόμα. Βγήκα με έναν φίλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. Καιρό είχα να τον δω...και επ' ευκαιρία κάναμε και μία κουβέντα επί πολιτικών.
Αρχικά, μιλάμε για την χειρότερη ΠΑΣΤΑ ψηφοφόρων αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι μόνοι (μαζί με τους πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚομανείς) που δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Συζητησιμος (έχω και άλλους γνωστούς από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι ο μόνος από τον οποίο βγάζω συμπέρασμα). Μπορεί ακραίος και πέρα για πέρα αντίθετος στην δική μου σκέψη, αλλά κάναμε μία πολύ όμορφη κουβέντα.

Απλά σημειωνώ το highlight της κουβέντας μας, που μου ήρθε εκείνη την ώρα ως σκέψη και πλέον θα είναι μόνιμο επιχείρημα μου με όποιον υποτιθέμενα ή μη αριστερό μιλάω:
"Καταλαβαίνω απόλυτα την εναντίωση σου με ότι συμβαίνει στα καπιταλιστικά συστήματα. Το θέμα είναι ότι κάποιοι το γουστάρουν. Και προς το παρόν, αυτοί οι κάποιοι είναι περισσότεροι, ακόμα και στην Ελλάδα που έχει περάσει τόσα τα τελευταία χρόνια. Απλά κάποιοι πιστεύουν ότι αν δεν ακολουθήσουμε τον δρόμο του καπιταλισμού, θα έχουμε τα οφέλη του (αγαθά, ταξίδια, λεφτά μπλα μπλα μπλα) χωρίς τα μειονεκτήματα του. Μπούρδες δλδ. Άνθρωποι οι οποίο δεν ξέρουν και πείθονται από ιδεοληψίες.
Ο καπιταλισμός, σου δίνει (είτε πραγματικά είτε ως ψευδαίσθηση) την ευκαιρία να κάνεις τα πάντα. Ενώ τα συστήματα τύπου Μαδούρο βάζουν περιορισμούς εξ αρχής. Γιατί θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο και να αναγκάσετε τους πάντες να εναρμονιστούν με την δική σας φιλοσοφία που είναι και η μειοψηφία. Οι άνθρωποι στις πορείες και στις διαδηλώσεις (που δεν έχει υπάρξει και κανένα πραγματικό όφελος από τις πορείες, περνάει ότι είναι να περάσει), αν μαζευόντουσαν και κάνανε πράξη την ιδεολογία τους, μέσα στο σύστημα αυτό, αγνοώντας τις αγορές και την λαμογιά, μπορούν να πάνε να δημιουργήσουν μία αυτάρκη κοινωνία ή έναν αυτάρκη οργανισμό (Κοιν.Σ.Επ) και να αυτονομηθούν από τον κατάπτυστο καπιταλισμό.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι αν γινόταν μία τέτοια κίνηση, μπορεί να είχε περισσότερα αποτελέσματα από τις πορείες. Θα είσασταν και εσείς ήρεμοι, και οι "υπερ του καπιταλισμού" ήσυχοι και θα δίνατε το παράδειγμα ότι πράγματι υπάρχει ένας άλλος δρόμος πέρα από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Μπορεί να ακολούθούσαν και άλλοι, γιατί ίσως το νόημα της ζωής για κάποιους να μην είναι το χρήμα...
Γιατί όμως αυτή η μανία να αλλάξετε την ζωή όλων στα δικά σας πρότυπα? Δεν είναι ευγενές αυτό. Μέσα από τον καπιταλισμό μπορείς να χτίσεις αυτό που θες. Γιατί δεν το κάνετε? Και θέλετε το κράτος να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή-ελεγκτή-περιοριστή?"

Το έγραψα πολύ βιαστικά, γιατί έχει και καλό καιρό να πάμε καμία βόλτα...Ελπίζω όλοι να καταλάβατε το ζουμί της πρότασης μου...

Ilias D είπε...

Κατανοητος Ωστιν.
Λεα σωστος αλλα αν ειχαμε κ την τιμη του Νικελιου(παλια καταλοιπα,εξαγωγιμο κ αυτο,απο τα λιγα που μειναν στην Ελλαδιτσα μας).
Να υποθεσω οτι οι μεγαλοι θα αρχισουν να μαζευουν απο τωρα τραπεζοχαρτα;

Καπου πηρε το ματι μου(με επιφυλαξη αυτο) οτι η τιμη του χρυσου ειναι μεγαλυτερη απο της πλατινας.
Μπορεις να μας ανοιξεις τα ματια Λεα;
Αν ειναι ετσι μου μυριζει ανακολουθια.

Ilias D είπε...

Κανα νεο απο τον κο Χαικαλη;

austin είπε...

Βλέπω ηρεμία στο μπλογκ... Παρόλο που βγήκαν τα μαντάτα. Πως και τόση αποχή από σχόλια; Πως θα αποτυπώνονται άραγε στην πλατφόρμα οι δυο λογαριασμοί

michele είπε...

Kαλησπερα σε ολους . Εβαλε ο Λεω την "ειδηση" οτι ανοιγουμε αυριο και ..ασχοληθηκα λιγο μεχρι να καταλαβω οτι ΔΕΝ ηταν ειδηση

austin είπε...

Ναι ναι! Ότι να ναι.

Unknown είπε...

Ρε χωριατη βλαχο λεωτσακο ασχεται!!!!!!!
Ρε βλαξ θα γινει ριβερς σπλιτ στις μετοχες για παραδειγμα 1---10 αλφα πες στο 0,20€ δηλαδη 2€ η αλφα και το warrants 0€?????
Ρε μαλακαααααα πας καλα??? Παραγωγο δεν ειναι???? Δεν θα γινεται εξασκηση?????" Μαλακα!!!