Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη














Σας λείπει το όραμα, κύριε Παγουλάτε!


Μου έγραψε με χαριτωμένη αυθάδεια μια παλιά μου φοιτήτρια στο facebook: «κύριε Παγουλάτε, είστε πολύ έξυπνος καθηγητής αλλά σας λείπει το όραμα».

Με παρακίνησε να σκεφτώ. Μήπως έχει δίκιο; Μήπως είμαι υπερβολικά προσηλωμένος στα πραγματικά δεδομένα και στους αριθμούς; Μήπως στην προσπάθεια να κατανοήσω το ακριβές τοπίο έχω χάσει τον ορίζοντα;

Ο Βαρουφάκης είχε όραμα. Ήθελε να καταργήσει το austerity, τη λιτότητα, τα υφεσιακά μέτρα. Στο όνομα του οράματος διαπραγματεύτηκε 5 μήνες εκπροσωπώντας τη χώρα. Την έφερε σε θέση σύγκρουσης με τους πάντες, την απομόνωσε, την εξευτέλισε. Παρέλαβε πρόβλεψη ανάπτυξης 2,5% και το κατέβασε στο 0. Στο τέλος έσπρωξε την κυβέρνησή του και μαζί τη χώρα σε ένα άλμα στο κενό, υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls (ρίχνοντας αναίσχυντα την ευθύνη στους Ευρωπαίους ενώ ήξερε από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού). Και τώρα οδηγεί σε μια χαμένη χρονιά, σε πτώχευση των τραπεζών, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, μια οικονομία σε παράλυση, την ανεργία στον ανήφορο, την Ελλάδα στην τροχιά του Grexit και της ανθρωπιστικής καταστροφής. Το όραμα του Βαρουφάκη να νικήσει τα υφεσιακά μέτρα έσυρε μια εξαντλημένη χώρα που το 2014 είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει, στη βαθύτερη ύφεση και την καταστροφή.

Ο Τσίπρας είχε όραμα. Ήθελε να φέρει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα, και να την κρατήσει στην εξουσία. Γι’ αυτό έκανε κολεγιά με ένα δεξιό εθνικολαϊκιστικό κόμμα, γι’ αυτό άφηνε τη Ζωή να κάνει γλυκά μάτια στους νεοναζί στη Βουλή, γιατί ήξερε ότι θα χρειαζόταν την ψήφο τους σε ένα δημοψήφισμα. Για το όραμά του ο Τσίπρας, όταν ήρθε στο κρίσιμο δίλημμα να συγκρουστεί με το κόμμα του ή να παίξει στα ζάρια τη χώρα, επέλεξε να κρατήσει το κόμμα και να θυσιάσει τη χώρα. Οδηγώντας μας χρεοκοπημένους στο κενό, να πρέπει να πάρουμε σε 5 μέρες την πιο κρίσιμη υπαρξιακή απόφαση των τελευταίων 35 ετών, απαντώντας σε ένα κάλπικο, ψευδεπίγραφο, δόλιο δημοψήφισμα.

Ο Λαφαζάνης, ο Λαπαβίτσας κι οι άλλοι νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν όραμα. Θέλουν να εφαρμόσουν το πρώτο πείραμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, να οδηγήσουν την Ελλάδα στην πλήρη ρήξη, εκτός ευρώ και εκτός ΕΕ. Εκεί θα μπορέσουν να εθνικοποιήσουν την οικονομία, και να μας μετατρέψουν σε μια μεταμοντέρνα Αλβανία, με οικονομική αυτάρκεια και υπαρκτό σοσιαλισμό που θα εξασφαλίζει την ίση διανομή της φτώχειας.

Οι αριστερίστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν όραμα. Θέλουν την ελληνική κοινωνία να εκραγεί, τον όποιο καπιταλισμό της να διαλυθεί, τα μεσαία της στρώματα να εξαθλιωθούν, τις στρατιές οργισμένων ανέργων και αγριεμένων φοιτητών να πολλαπλασιαστούν, ώστε η Ελλάδα να ανάψει τη φλόγα, να παραγάγει την κρίσιμη μάζα που θα εξαγάγει την επανάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο.

Οι ΑΝΕΛ έχουν ίσως κι εκείνοι το δικό τους όραμα, που τροφοδοτείται από μια νηπιακή ανάγνωση της εθνικής ιστορίας. Θέλουν το έθνος να «αντισταθεί», να πάρει το αίμα του πίσω, να γίνει Κούγκι. Βλέπουν στους «Ευρωπαίους» τον υπεροπτικό αντίπαλο, του οποίου τις ορθολογικές αξίες δεν καταλαβαίνουν, γιατί αισθάνονται ταυτισμένοι με τον φωνακλά, κομπλεξικό, θυμωμένο, και μονίμως «αδικημένο» Βαλκάνιο.

Οι Χρυσαυγίτες έχουν όραμα. Να διαρρήξουν κάθε δεσμό με την φιλελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη. Ονειρεύονται ένα φυλετικά καθαρό εθνικοσοσιαλιστικό κράτος, με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους στις κρεμάλες, μετανάστες και μειονότητες στη θάλασσα. Το όραμά τους εξυπηρετείται από το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Όλοι αυτοί έχουν όραμα.

Ε, λοιπόν, έχουμε κι εμείς το δικό μας όραμα. Μια ανοιχτή κοινωνία είναι το όραμά μας, τόσο ανοιχτή που περιλαμβάνει και τους εχθρούς της. Μια ευρωπαϊκή δημοκρατική Ελλάδα, που δεν μπορεί να είναι δημοκρατική αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Γιατί μόνο χάρη στην Ευρώπη φτιάξαμε την πληρέστερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ τα τελευταία 35 χρόνια.

Μια κοινωνία που θα επιτρέπει στον καθένα να έχει τα δικά του όνειρα και τις δικές του απόψεις, χωρίς να κατηγορείται ως Δούρειος ίππος των δανειστών, ως Πέμπτη Φάλαγγα και εσωτερικός εχθρός, για τον οποίο θα επιληφθούν οι ένοπλες δυνάμεις του κ. Καμμένου.

Μια κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης, μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Που θα στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα και την αγορά του ευρώ για να παράγει ανάπτυξη και δουλειές. Με κοινωνικές δομές, προγράμματα για τους ανέργους, με ΕΣΠΑ, κοινοτική αλληλεγγύη και πολιτικές προστασίας των αδυνάμων, που υπάρχουν στην Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρώπης. Γιατί η λιτότητα κάποτε τελειώνει, και μετά περνάς στην ανάπτυξη. Αλλά η μαύρη τρύπα του failed state, έξω από το ευρώ και την Ευρώπη, είναι ένα εφιάλτης χωρίς τέλος.

Επιλέγουμε τις παρέες μας. Από τον Μαδούρο προτιμάμε τους Ευρωπαίους εταίρους, κι ας είναι ενίοτε στενοκέφαλοι και εμμονικοί. Αυτό είναι το ισχυρό κλαμπ στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε μέλη. Για να μην έρχεται η Τουρκία να μας προσφέρει ελεημοσύνη, για να μην τρέχουμε ικέτες στην αυλή του Πούτιν, προσφέροντας την Ελλάδα προτεκτοράτο για λίγο φτηνό φυσικό αέριο.

Με αυτούς τους Ευρωπαίους ισότιμα σχετιζόμαστε, με αυτούς συμπορευτήκαμε 35 χρόνια, αυτοί είναι η πολιτική οικογένειά μας. Στη μακρά ιστορία μας της φτώχειας, των εμφυλίων, των αυταρχισμών, η ανεπτυγμένη, ευημερούσα, δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη ήταν πάντα το πρότυπό μας. Ε, λοιπόν, με τους εταίρους, με την οικογένειά σου, διαπραγματεύεσαι σκληρά, αλλά δεν βρίσκεσαι «σε πόλεμο», δεν τους βλέπεις σαν εχθρούς, δεν τους καταγγέλλεις ως εκβιαστές και «τρομοκράτες», όπως οι θλιβεροί και αποτυχημένοι ολετήρες που μας κυβερνούν.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν, να ερωτευτούν στη δική τους Ευρώπη.

Γι’ αυτούς είναι το ΝΑΙ.

* Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

25 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλημέρα συν έλληνες ανάδελφοι.

Λευτερης είπε...

Μετά της 7 που θα κλείσουν οι κάλπες, θα ψηφίσουν οι πεθαμένοι.
Όλοι έχουν λόγο σε αυτή τη Κυβέρνηση.

Λευτερης είπε...

Πέντε χρόνια το ψυγείο σας ήταν άδειο.
Από Δευτέρα θα γεμίσει με το πλιάτσικο.

Λευτερης είπε...

Ναοέλληνα το μέιλ του Γκίκα δεν σου άρεσε, τα 8 δις του Τσίπρα σου πέφτανε πολλά, Τα 50 δίς που έχει το νέο μνημόνιο θα τα χωνέψεις γιατί θα συνοδεύονται από σκυλοτροφές

Λευτερης είπε...

Ελληνάρα το παίζεις < στην αναμπουμπούλα ο Λύκος χαίρεται>, μόνο που δεν είσαι Λύκος.
Ένας βουτηρομαλάκας είσαι και επιλέγεις Σπηλιά.

Λευτερης είπε...

Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Mόνο to 40% θα πάει για τους μισθούς της Σοβιετίας.

Λευτερης είπε...

Και όπως είπαμε. Τρόφιμα χρήματα καύσιμα φάρμακα.

Λευτερης είπε...

Αχ βρέ Φάσο. Τα έσπειρες το 11 και ανθήσανε το 15. Δεν με αφήνεις να ησυχάσω.
Καλή σου ημέρα. Αντάμωμα στα σιδερένια πουλιά.

Λευτερης είπε...

Καλημέρα μιας και με τα χρηματηστηριακά τελειώσαμε και τελειώσαμε για καιρό μιας και οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τα τέλη Ιουλίου και ευτυχώς προσωπικά έφυγα νωρίς οπως σας ειχα πει θα σας πω κάτι . Σήμερα το πρωί ντράπηκα σαν άνθρωπος και σαν επιστήμονας . Δεν έχω ξαναντραπεί . Πέρασα απο πολλά στάδια μειώσεις ελλείψεις αναλώσιμων απλήρωτες βάρδιες αλλαγή εργασιακού χώρου πολλά μέσα σε 5 χρόνια . Σήμερα κύριοι ντράπηκα κατάλαβα πως γύρω μου υπάρχει κακία που έχει κυριαρχήσει . Ειναι η κυρίαρχη ιδεολογία η ιδεολογία που εξέθρεψαν αυτοί το συνοθύλευμα σταλινο φασίστων που μας κυβερνούν . Η Πολυξένη μια ασθενής μου που μετά απο χρόνια είχε γίνει φίλη μου με έκανε να μην μπορώ να την κοιτάξω στα μάτια . Να μην έχω το θάρος να της πω οτι τα φαρμακά της και η θεραπεία της δεν μπορούσαν να γίνουν έστω με καθυστέριση 2 εβδιμάδων γιατί η εταιρια ήταν ξεκάθαρη . Ηταν ξεκάθαρη δεν υπάρχουν τα φάρμακα είμαστε απλήρωτοι απαγορευτικαν οι εισαγωγές . Για να ζήσει η Πολυξένη υπάρχει μια πορεία μονο να φύγει στο εξωτερικό .Αν θέλει να ζήσει τις επόμενες 2 ημέρες . Η Πολυξένη ειναι μόνη της έχασε πέρυσι τον άντρα της εξαιτιας της ασθενειάς της δεν είχε ουτε παιδιά . Η Πολυξένη δεν ξέρει ούτε ξένες γλώσσες ούτε τίποτα . Την συνταξή της 1000 ευρώ με το επιδομα όλη την ξοδευει γαι την θεραπεια της και τα εξοδα της αναπηριας της . Προσφέρθηκα σαν άνθρωπος να την βοηθήσω οικονομικά . Μου λέει ποιος θα με συνοδεύσει;; Μίλησα για ώρες με την αεροπορική βρήκαμε μια άκρη . Πλήρωσα εγώ με τον συναδελφό μου όλα της τα έξοδα . Μίλησα με τους συναδέλφους στο εξωτερικό δέχθηκαν θα την περιμένουν στο αεροδρομιο και θα την φέρουν πάλι πίσω . Θα καλύψουν την θεραπεια αύριο . Ζήτησα ασθενοφορο για μεταφορά ασθενή στο αεροδρόμειο . Αρνητικό κατέβηκα κάτω τσακώθηκα έβρισα ξέχασα οτι ειμαι γιατρός . Η απαντηση σταθερή δεν έχουμε καυσιμα κάνουμε διαλογή περιστατικών . Κάποιος έκανε το λάθος και μου ειπε για τους κακούς δανειστές . Και γύρισε την πλάτη λέγοντας μονο έτσι θα καταλάβει ο κόσμος που αμς έβαλαν τα μνημόνια . Ένιωσα την κακία γύρω μου . Η Πολυξένη δουλευε ώντας ανάπηρη για χρονια στον ΟΤΕ απο 22 ετών στην αρχή με ένα μπαστούνι μετα με καροτσάκι αλλα δούλευε δεν καθόταν πληρωνε ασφαλιστικές εισφορές . Σημερα το κράτος αυτό το καταπληκτικό αριστερο κράτος δεν μπορει να την βοηθήσει και την συνταξή της ουτε αυτή μπορει να πάρει . Η Πολυξένη τώρα που μιλάμε φτάνει Φρανκφούρτη . Εκει αθ την υποδεχτούν αυτοί οι αλήτες οι Γερμανοι θα την κρατήσουν και αλλες 20 ημέρες να κάνει καθε εβδομάδα την θεραπεία της . Φευγοντας γέμισα την κάρτα στο κινητό της και της ειπα κάθε μέρα θα σε πέρνουμε τηλέφωνο να μην νιώθεις μόνη . Σας υπόσχομαι ένα πράγμα κάθε μέρα που περνάει και αυτά τα απολιθώματα του Στάλιν και αυτοί οι λαικιστές τυχάρπαστοι προδότες της παράταξης οι ΑΝΕΛ ειναι πάνω θα κάνω τα παντα να πέσουν . Και όλοι σας πρεπει να κάνετε το ίδιο να φύγουν να καθαρίσει ο τόπος . Να φύγει η κακία απο την χώρα μας . Ποτίζουν τον κόσμο με φθόνο και κακία . Η κακία που ειναι διάχυτη στα μέσα μαζικής επικοινωννιας στο διαδύκτιο .
Και θα αρχίσουν όλα απο σήμερα στο Συνταγμα . Πρέπει να κάτσει η Αθήνα σήμερα ξέρω πως ειναι δύσκολο γιατί σήμερα θα πάνε οι άνθρωποι της δουλειάς που δεν ειναι οι αραχτοί . Αλλά θα πάμε όλοι .Είχα να πάω χρόνια σε πολιτική συγκέντρωση απο φοιτητης . Θα πάω και σας το ορκίζομαι η πατρίδα μας δεν θα γίνει το μαστουρομάγαζο που ονειρεύονται οι άπλυτοι και οι τυχαίοι .

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους ! ο Λευτερης κρατησε μονος του το σχολιασμο , οι σκεψεις μου
για το δημοψηφισμα ειναι γνωστες καθοτι συνειδησιακα θα απειχε ,για να μην δωσω αξια

σε ενα θεσμικο -συνταγματικο εκτρωμα ,σε μια θεσμικη παρωδια,σεβομενος το λιγοτερο τη Νομικη που σπουδασα

michele είπε...

Θα ψηφισω ομως Ναι ,οπως εγραψα και στα social media σκεφτομενος κυριως αυτους που θα πανε να ψηφισουν Οχι

καθως ετσι κι αλλοιως η επομενη μερα θα ειναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ για ολους μας

και γιατι η υπαρχουσα κυβενρηση με τη σημερινη ΔΟΜΗ οπως ειχα ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ
απο εδω και αλλου

δεν μπορει να μας παει πουθενα, Αυτο ΗΔΗ φανηκε δυστυχως .

Λευτερης είπε...

Μπουρζουαζία της μεσαίας τάξης, μαζί τα φάγαμε μαζί τα ήπιαμε, μαζί τα χέσαμε…… ήρθε ο λογαριασμός .

Λευτερης είπε...

Και τώρα πάω να ψηφίσω το ΝΑΙ στην δικιά μου ζωή, στην δικιά μου οικογένεια, στα δικά μου όνειρα.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Βγήκε λοιπόν πανηγυρικά το ΟΧΙ.
Δεν κρύβω ότι απογοητεύτηκα αλλά στη δημοκρατία σεβόμαστε την πλειοψηφία. Ελπίζω να μη διαψευστούν τα αποψινά χαμόγελα.

Αλέξη είπες για συμφωνία σε 48 ώρες... ο χρόνος κυλάει....

Unknown είπε...

Ξεφτιλα...αρμαγεδωνας μας ερχεται;

Ilias D είπε...

Καλησπερα σας.
Κυριε Τσιπρα πηρατε ενα πολυ δυνατο Οχι,αυτο που θελατε,ενα δυνατο διαπραγματευτικο χαρτι.
Περιμενουμε την συμφωνια.Εντος 48 ωρων.Χωρις καμια αναβολη η παραταση.
Βαρουφακη,υποσχεθηκες οτι με το Οχι θα ανοιγες τις τραπεζες ΑΥΡΙΟ.
Κ θα παραμεναν ανοιχτες.
Περιμενουμε.

Ilias D είπε...

* Κ καλυτερη συμφωνια απο αυτη που σας προτεινε κ Τροικα.

Ilias D είπε...

Ο Βαρουφακης μολις τελειωσε τις δηλωσεις του.
Καμια κουβεντα για το αυριανο ανοιγμα των τραπεζων.
Ειπε ομως οτι απο αυριο η Ευρωπη θα αρχισει να γιατρευει τις πληγες της.
ΓιαΝΝης ο Ιπποκρατης.

Ilias D είπε...

Τι δεν με καθεται καλα;
Πανω απο 60% πηρανε ...
επρεπε να ειναι θυμωμενοι;
Μηπως δεν ειναι θυμος κ ειναι αλαζονεια;

Unknown είπε...

Σανιδααααα ρεεεεεεε......περιμενω να δω το € τι ςχει να παθει

Ilias D είπε...


20:34 | 05 Ιουλ 2015 Οικονομία
Μάρδας: Μπλοκάρουν οι θυρίδες μέχρι να ανοίξουν όλες οι τράπεζες
Όλες οι θυρίδες θα παραμείνουν κλειστές έως ότου ανοίξουν όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας διευκρινίζοντας όμως οτι το θέμα αυτό θα αντιμετωπισθεί πιο συγκεκριμένα με την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για τις τράπεζες που θα ανακοινωθεί αύριο. Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, η απόφαση να μην είναι προσπελάσιμες οι θυρίδες από τους ιδιοκτήτες τους οφείλεται στο ότι κάποια υποκαταστήματα είναι ανοικτά και κάποια κλειστά, οπότε δεν θα υπήρχε ίση μεταχείριση των ιδιοκτητών θυρίδων.

michele είπε...

Ειμαι εκτος και γι αυτο το λογο δεν σχολιαζω ..απροσμενη για μενα και πολυ ενδιαφερουσα εξελιξη. Οπως εχω πει ο κοσμος βρισκεται ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Η αγνοια των δεδομενων θα πληρωθει ακριβα

michele είπε...

Και τωρα αφου μιλησε η δημοκρατια στην Ελλαδα θα δουμε πως θα μιλησει η δημοκρατια στην Ευρωπη

Στέφανος Οικονόμου είπε...

Με πολύ θόρυβο michelle . Είχανε προειδοποιήσει νομίζω...
Φίλος μου, με εισαγωγική εταιρία στο χώρο της ένδυσης με πενήντα περίπου άτομα προσωπικό και που εκανε τα πάντα μέχρι σήμερα να κρατηθεί, δεν αισθάνεται καθόλου καλά.

Unknown είπε...

Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ο ILIASD

LEFTOS
Moutasidis axileas καθυστερημενος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΗΣ

ακόμα περιμένουν ΣΑΜΑΡΑ ΒΟΡΙΔΗ ΑΔΩΝΙ

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ... Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΙΛΗΣΕ..