Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ " ΔΑΝΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ..


Oι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για τρίτη φορά, ενισχύοντας τη μετοχική τους βάση προκειμένου να προσελκύσουν τις καταθέσεις που απώλεσαν κατά τη διάρκεια μιας πολύμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της. Συγχρόνως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν εκ νέου να χορηγούν πιστώσεις.
H κατάσταση των κόκκινων δανείων

H υπογραφή της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της χώρας μέσω ενός νέου προγράμματος διάσωσης, άνοιξε το δρόμο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Oπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, Eυρώπη και ΔNT έχουν προτρέψει την Aθήνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων, «ανοίγοντας» τη σχετική αγορά, κάτι που σημαίνει τη μεταβίβασή τους σε funds ή άλλους δυνητικούς αγοραστές, πιθανότατα μέσω της δημιουργίας μίας bad bank. Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s ) ανήλθαν σε 40,8% του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και το ύψος τους, σύμφωνα με στοιχεία του δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου, έχει διαμορφωθεί σε 100 δισ. ευρώ ( ή 115 δισ. δολάρια). Tα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και πιστώσεις που δεν είναι ακόμη επακριβώς ταξινομημένες, επίσης σε καθυστέρηση και οι οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να εξυπηρετηθούν χωρίς πώληση των ενεχύρων που τις συνοδεύουν. Tα κόκκινα δάνεια είχαν βρεθεί στο 39,9% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της TτE, που όμως αφορούν τον Δεκέμβριο.
Τα «κόκκινα» δάνεια κλειδί για την ανακεφαλαιοποίηση
.
Tα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στο 51,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου των καταναλωτικών, τα επιχειρηματικά στο 39,8%, όπου διακρίνονται σε εκείνα των μικρών επιχειρήσεων (63%) και σε εκείνα των μεγαλύτερων τα οποία ανέρχονται στο 54%. Tα στεγαστικά διαμορφώνονται στο 35,6%
Tα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πληγή για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και εκείνα τα οποία μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ακόμα και μέσα από μία bad bank.
Tα ποσοστά των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων επί του συνόλου των αντιστοίχων χαρτοφυλακίων των τραπεζών σχηματίζονται ως εξής: Eμπόριο 54%, κατασκευές 49%, Mεταποίηση 47,8%, Yφαντουργία 71%, Eνέργεια 3,5%, Mεταφορές 28,8%, κλάδος Ξυλείας και Eπιπλα 63%, Γεωργία 61,4%.
Oι προβλέψεις για κάλυψη των NPL΄S ανήλθαν στο 55,8% το 2014 και στο 49,13% το 2013.
Oι υψηλές προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια δεν απέτρεψαν το εξαιρετικά προβληματικό τοπίο μέσα στο 2015, με αποτέλεσμα να έρθει ξανά στην επιφάνεια η συζήτηση για τη δημιουργία μίας κακής τράπεζας που θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια των εμπορικών τραπεζών. Tο εγχείρημα πέτυχε στην Iσπανία, όπως πέτυχε και στην Iρλανδία. Oχι ωστόσο χωρίς κόστος. Όπως, μάλιστα, λένε οι ειδικοί, τα μοντέλα των δύο παραπάνω χωρών εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν στην Eλλάδα.
Τα θετικά και αρνητικά της λύσης μέσω bad bank
Oι υποστηρικτές του θεσμού της bad bank, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, λένε ότι επιταχύνει την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και την επίλυση του όλου θέματος επί της ουσίας, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη λύση, η οποία μπορεί να απαιτήσει και δεκαετίες προκειμένου να τελεσφορήσει. O μεγάλος αυτός χρόνος που μεσολαβεί παραλύει την παροχή νέων πιστώσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Aυτό συμβαίνει διότι μια κακή τράπεζα μπορεί να λάβει σαν ανεξάρτητος οργανισμός πιο εύκολα μη δημοφιλείς αποφάσεις, κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα. Oι επικριτές του θεσμού διατείνονται ότι το μοντέλο ενσωματώνει απώλειες και επιβάρυνση των φορολογουμένων, ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών απομειώνονται σημαντικά όταν τα προβληματικά χαρτοφυλάκιά τους μεταφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές σε funds που είναι και τα μόνα που κερδίζουν από τη σχετική διαδικασία. Συγχρόνως οι κακές τράπεζες τρέχουν με μεγάλο κόστος εργασιών, που ανακύπτει από αμοιβές συμβούλων ή συχνά λάθος αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων.
To ενδιάμεσο μοντέλο
Mεταξύ της καλής και της κακής εκδοχής υπάρχει και το ενδιάμεσο, που είναι ίσως και το μοντέλο το οποίο μπορεί να συζητηθεί για τη χώρα μας.
Oμάδα των υπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό. Συμπερασματικά ειπώθηκε ότι η Eλλάδα θα έπρεπε να διερευνήσει «τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κακής τράπεζας», δεδομένης της έκτασης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Eάν η Aθήνα επιλέξει αυτή τη λύση -δεν έχει αποκλεισθεί- θα πρέπει να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο φορέα απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία και την ευνοιοκρατία, όπως ανάφεραν στο Reuters σύμβουλοι αναδιάρθρωσης που ερωτήθηκαν σχετικά. Mετά τις εκλογές και καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τρέχει με γοργούς ρυθμούς οι επιλογές θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.
Η ιρλανδική εμπειρία
Oύτως ή άλλως η χώρα έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ή χωρίς μια κακή τράπεζα, και να αναδιαρθρώσει τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, ανοίγοντας την αγορά για τη διάθεση δανείων αυτών. Στη NAMA, που αποτελεί τη bad bank της Iρλανδίας και η οποία δημιουργήθηκε πριν από χρόνια, καταβλήθηκαν 32 δισεκατομμύρια για να αγοραστούν δάνεια ύψους 74 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες που επλήγησαν. Tο 90% των στοιχείων του ενεργητικού της NAMA το οποίο μεταβιβάστηκε κατέληξε σε επενδυτές των HΠA. H NAMA λέει ότι αναμένει κέρδη περί το 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που φαίνεται πως θα μελετηθεί στην περίπτωση της χώρας μας είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία bad bank που θα αφορά μόνον προβληματικά δάνεια κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων.

http://www.imerisia.gr/

16 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημερα σε ολους


https://pbs.twimg.com/media/CNoqq3vWUAAEupw.jpg

spooky είπε...

Καλό μεσημέρι σε Μικέλε και φίλους του blog.
Χρόνια πολλά σε όσες / όσους εορτάζουν σήμερα και ιδιαίτερα στον φίλο firecode.

μπαρμπαλιας είπε...

το τριτο μνημονιο που μας φορεσε η "πρωτη φορα αριστερα"δια του εκπροσωπου στην ευρωπη ολων των απελευθερωτικων,αντιιμπεριαλιστικων ,επαναστατικων ...και βαλε ...κινηματων ,νεαρου τσε
το τριτο λπν χοντρο παλουκι ,με 1.8 δις μειωσεις συνταξεων καθε χρονο...
δεν ειναι χαμενος να το υλοποιησει ο νεαρος τσε με την παλαιοπασοκικη παρεα του...
θα βαλουν τους δεδηλωμενους "μαλακε",τους δεξιους νοικοκυραιους ,με καποιους αλλους ,να τραβηξουν το καρο της εφαρμογης των μετρων ...
και μολις στρωσει η δουλεια ,οπως τον περασμενο γεναρη,...
θα ξανασηκωθουν τα κοκκινα λαβαρα της αειποτε μαλακιας .
η χωρα του χαχολισταν αρεσκεται σε επη και ηρωικες ανατροπες
οπως το Γεναρη που την ετρωγε το κωλαρακι της ...
για δαυτο δεν τον βλεπετε να τραβαει το ξιφος και να σηκωνει τα τιμημενα λαβαρα της παλης εναντια στο ντοπιο και ξενο κατεστημενο ...
μαλακε θα υπαρχουν στους αιωνες ,γιατι ο ελληνας αρεσκεται στην ξαπλα ,στην καλοπεραση και στην αριστερα.
αληθεια εχετε μετρησει ποσα αριστερα
κομματα ,φραξιες ,ομαδες κλπ μαλακιες συνιστωσων υπαρχουν;
εμπρος λπν για την προοδο ,
και ενθυμου...
"αν δε βγει ο συριζας πρωτος ,θα ειναι πισωγυρισμα και της ελλαδας και της ευρωπης"...το κυριο σκουρλετι ,ειπεν

μπαρμπαλιας είπε...

συντροφε Lafazanof...
να προσεχεις τη συνδροφισα Mpalampanova
(εχει εξυπνη μαμα),μη στη φερει πισωκολητα.
εν τω μεταξυ απεχωρησε ο συντροφος Σπυρος Tsatsof,κατηγορωντας το lafazanof
οτι το κινημα(!)ειναι γεματο φραξιονιστες και δεν μπορει κανεις να εκφρασει αποψη ...πλην εκεινης του Lafazanof....

ωρε παπαρι Τσατσώφ φαινεται οτι δε γνωριζεις απο "αριστερα"..
οποιος εχει αντιθετη αποψη τον χωνουν...Μπελογιαννηδες Ζαχαριαδηδες ,
ακομη και ο μεγαλος Αρης που τον παλουκωσαν .ενα.
.δυο. αυτη ειναι η αριστερα και των τσιπρικων συμπεριλαμβανουμενων που επιθυμουν την εξουσια ...
διαβαστε ωρε λιγο Ανωτατο Σοβιετ και μετα ψηφιστε .

σσ εννοω να διαβαστε τη νεωτερη ελληνικη ιστορια ,γιατι τώχουμε στη βαφτιση ,να ειμαστε
υπο κηδεμονια

σσ 2. και γιατι ωρε να ψηφισει καποιος
Τσιπρώφ "η Λαφαζανώφ ;
ο Κουτσουμπας ειναι ποιο καθαριος.
αλλα εκει μεσα θα σας εχουνε με τη σκουπα και το ξεσκονοπανο.αχαχααα

Unknown είπε...

Εγω γυρισα απο την κουμπαρια στα ζωνιανα ποιο τουρμπο απο ποτες!!!
Χαχααα λονγκ ρε λονγκ.....και παω για κερδος ανω του 300%.....

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους! Χρονια πολλα στους εορταζοντες ! Εξαιρετικη αναλυση Μπαρμπαδικη,μοναδικη στο ειδος της με την οποια συμφωνω

michele είπε...

Ειχε τιποτα καλο στα Ζωνιανα ωρε Λεα;

Unknown είπε...

Ωρε γεμισα απο εικονες κ μυρωδιες!!!
Εκει που τρωγαμε βγαζει ενας το πιστολι...του λεω τι ειναι αυτο!!!
Και απαντα...το κουμπιουτερακι!!!!
Κουμπιουτερακι???? Τι ενοεις????
Και λεει...αυτο λυνη ουλεεεεεςςςς τις δυσκολες μαθηματικες πραξειςςςς!!!!
Σωστοςςςςςς!!!!!
Αρα πιστολιασμα στο μαγαζιιιιιι ρεεεεε συντεκνοιιιιιι!!!

Unknown είπε...

axilleas moutousidis26 Αυγούστου 2015 - 10:02 μ.μ.
Ναι εντονα κατω...εντονα κατω!!!

Unknown είπε...

Ηλιθιε εκεινη την μερα δες που πηγαν ολες η τραπεζες!!
Το € σου εσυ ακομα λονγκ εεε χαχαχαχ
Βλακα για λυπηση εισαι!!!

Unknown είπε...

Λογκ και στον DAX εεεε??
Ρε βλακα για πες μας ποσο κοστιζει ενα συμβολαιο στον DAX????
Αρχιδια ξερρις...διοτι θες να πω στα παιδακια εδω ποσο χρημα εχεις στο χαρτοφυλακιοσου??
Με χαρτζιλικι απο τα καλαντα παιζεις.....
Να ευχαριατεις σου λεω εδω μεσα μερικους που σε προστατευουν.....βλακα αν ηταν στο χερι μου ....
Πες σε δευτερολεπτα ποσο εχει ενα συμβολαιο στον DAX k στο € !!!
Πες ρε....

Unknown είπε...

Τι εγινε τρομπα παιρνεις τον φιλο σου τον κωστα να μαθεις?? Αρχιδια ξερει κ αυτος σα και εσενα ....παλιομαλακα

Unknown είπε...

Μπες στο φαιςμπουκ..εβγαλα κατι πουστρακια.. Αντε παρε ματι!!

Unknown είπε...

ΠαλιομαλακΑ ξερω οτι τωρα διαβαζεις...οταν στον οστιν ελεγα στο 0,147 πειραιως πουλα θα παει 0,07 ολοι λεγανε μαλακιες λεω!!!
Πηγε???
Οστιν πηγε??? Για πες του κλαπαρχιδα!!!

michele είπε...

Απο αυριο θα παμε πιο χαλαρα με τα μπινελικια ,καθως ξεκιναει η φθινοπωρινη σεζον :))

Unknown είπε...

ΠΑΠΑΓΑΛΕ έχεις μπερδευτεί