Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ..
του 
ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*


Kανένα δημοσκοπικό εύρημα από τότε που και επίσημα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αντίθετα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειαστεί να προσφέρουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη χώρα, από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος της κρίσης. Στην πραγματικότητα, τους επόμενους μήνες θα κριθεί η θέση της χώρας στον σύγχρονο κόσμο. Θα κριθούν φιλίες, συμμαχίες, διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

Εκείνο που ίσως δεν γίνεται αντιληπτό είναι πως το ερώτημα δεν είναι αν θα υλοποιηθεί απλώς ένα δύσκολο και επώδυνο πρόγραμμα· ούτε αν θα παραμείνουμε εντός ή εκτός ευρώ. Το ευρώ άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί και σωστά, δεν είναι φετίχ. Είναι κάρτα συμμετοχής σ’ ένα κλαμπ ισχυρών που στις μέρες μας είναι ό,τι πιο ασφαλές και δημοκρατικό υπάρχει παγκοσμίως. Μπορεί να μην είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου, αλλά κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένων που δεν μεταναστεύουν στις πλούσιες χώρες ομοθρήσκων τους αλλά στη «γηραιά» Ευρώπη.

Η στρατηγική επιλογή της χώρας να ενταχθεί και να παραμείνει στον στενό πυρήνα μιας ένωσης κρατών που αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο προηγμένο, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά σε κάθε τομέα του πολιτισμού, απειλείται. Και κινδυνεύει κυρίως από δικά της λάθη και παραλείψεις. Αυτόν άλλωστε τον κίνδυνο διαπίστωσε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος το διακύβευμα έστω την τελευταία στιγμή και με το κόστος που όλοι γνωρίζουμε.

Η συζήτηση που ξεκίνησε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης η οποία θα προκύψει μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές εξυπηρετεί μόνον προεκλογικές τακτικές και ελιγμούς των κομμάτων, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους.

Η πραγματικότητα όμως της επόμενης μέρας θα είναι εντελώς διαφορετική. Τα κόμματα που, ευθέως πλέον, επιδιώκουν χωρίς υποσημειώσεις την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 80% της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Θα είναι η επιβεβαίωση της επιλογής της απερχόμενης Βουλής που συντριπτικά ενέκρινε ένα δύσκολο και αναγκαίο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο ανεξάρτητα από επιμέρους κριτικές θα είναι και το τελευταίο. Είτε πετύχει είτε αποτύχει!

Καμία όμως χώρα δεν επιτυγχάνει τους στόχους της αν η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του λαού δεν παραμερίσει, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, τις επιμέρους διαφορές, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία που θα προκύψει έπειτα από προγραμματικό διάλογο ανάμεσα στα κόμματα που μοιράζονται κοινές πεποιθήσεις για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο του 21ου αιώνα. Ούτως ή άλλως, η κοινή βάση για την επίτευξη μιας τέτοιου είδους συμφωνίας υπάρχει. Είναι ό,τι ψηφίστηκε μόλις ένα μήνα πριν στο βουλευτήριο. Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός εφόσον:

1. Υπάρξει ρεαλιστική συναντίληψη για το διεθνές περιβάλλον, τους συσχετισμούς και τις δυνατότητες της χώρας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη σχεδόν ολοκληρωτική επικράτηση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

2. Απαλλαγεί ο πολιτικός κόσμος και κατά συνέπεια πολλοί πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας από σύνδρομα του παρελθόντος, που ανάγονται κυρίως στην εμφυλιοπολεμική περίοδο. Ο πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους Γκαζέρτας, Λιβάνου, Γράμμου ή Μακρυγιάννη. Μετά από 75 χρόνια ήρθε μάλλον η ώρα να παραδοθεί η σκυτάλη στους ιστορικούς και να προχωρήσουμε μπροστά. Η σημερινή Ελλάδα και ο κόσμος δεν θυμίζει σε τίποτα όσα μας δίχασαν. Αντίθετα, η κρίση μάς υποχρεώνει να ανακαλύψουμε όσα μας ενώνουν.

3. Γίνει αντιληπτό ότι η σταθερότητα σε αρχές και αξίες που αφορούν τη θεώρηση του κόσμου και τον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, είτε σε υλικό είτε σε πνευματικό επίπεδο, δεν έχει καμία σχέση με εμμονικούς ιδεασμούς θρησκευτικού χαρακτήρα που διέπουν μέρος του πολιτικού προσωπικού και που εμποδίζουν με τον τρόπο αυτόν τη ρεαλιστική θέαση της πραγματικότητας.

4. Παραμεριστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιμέρους διαφορές για πολιτικές των οποίων η άσκηση και η εφαρμογή μπορούν να αναβληθούν για το μέλλον, όταν θα έχουμε επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Η εντύπωση που δίνουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ανεξάρτητα από τη συνθηματολογία των καιρών, την επίκληση και χρήση μυθευμάτων, την προσπάθεια για διαφοροποίηση με απλουστευμένη ορολογία περί προόδου και συντήρησης, παλαιού και νέου, ηθικού και ανήθικου, ρουσφετιού και αξιοκρατίας και τόσα άλλα ωραία, είναι πως είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης μας.

Τελικά, αυτή η παλιά ρήση, ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», ακούγεται πολύ φρέσκια.

*Ειδικός εμπειρογνώμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Διετέλεσε γενικός γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης


 http://www.efsyn.gr/arthro/ora-gia-megali-symfonia

25 σχόλια:

michele είπε...

Καλησπερα ,καληνυχτα και καλημερα.
Το κειμενο αυτο γραφτηκε στις 8 Σεπτεμβριου κατα την διαρκεια της προεκλογικης περιοδου.

Ο αρθρογραφος υπηρξε για 12 χρονια επιχειρηματικος μου συνεταιρος μεχρι που τον κερδισε η..ενεργος πολιτικη.Παραμενει ομως -το σημαντικοτερο- πολυ καλος μου φιλος.

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους. Όπως βλέπετε μαχημι, ακόμα και τέτοια ώρα γράφω στην ΕΓ, αλλά μετά από γάμο που πηγα, είναι ή καλύτερη αποτοξίνωση. Ειδικά με "μέτριο" φαγητό που μας έδωσαν...

Μετά τον οπλαρχηγό, ένας ακόμα που δεν ξέρω αν τον έχω ξανά πετύχει εγώ εδώ στο μπλογκ, που γράφει για συγχώνευση αλφα-eurobank.

Έχω λοιπόν να πω το εξης. Επειδή και εγώ έχω μάθει ότι ή άλφα έχει πρόβλημα και ότι θα συγχωνευτεί με κάποια (εμένα πιθανότερο είναι με την Πειραιώς μου ειπαν), μάλλον ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν θα γίνει κάτι τετοιο. Όταν φτάνει στα αυτιά πολλών κάτι, τότε τον πιθανότερο είναι να μην ισχύει.

Μαριδαιοι είμαστε στην ουσία και εμείς, οπότε ότι φήμη θέλουν την βγάζουν, και όπως βλέπετε αναμεταδίδεται τάχιστα και πολλαπλασιαστικά. Ξεθαρευουν ακόμα και κάποιοι που πηρε το αυτι τους κάτι και το δημοσιεύουν ή το λένε κάπου.

Προς επίρρωση θυμιζω όλα τα σενάρια που ακουγαμε μετά τα cc. Κούρεμα από το πρώτο ευρώ, από τα 8000, από τα 30000. Όλοι οι αριθμοί ακούστηκαν.

Οπότε, ή βγάζουν φήμη για να μην ψωνιζει κανείς και ή μετοχή να τρέχει ή που την ανεβάζουν δυνατά και πρώτη από όλες για να δείχνει δυνατή και να ξεφορτώνουν κάποιοι. Διαλεξτε και πάρτε με ποια πλευρά θα είστε.

Μέχρι τότε, μόνος σύμμαχος είναι οι γραμμουλες. Διαφορετικά, όπως λέει και ένας τεχνικός αναλυτής, αν είχαμε την inside πληροφορία, ή που δεν θα την λέγαμε δημόσια ή που θα αδιαφορούσαν να μπούμε σε ένα μπλογκ να γράφουμε για φήμες, funds κτλ, γιατι θα είχαμε βουτήξει 5-6 γκομενες και θα ειμασταν στις Μαλδίβες να λιαζομαστε.

austin είπε...

Αμελησα να βάλω τα "" στο λιαζομαστε...

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους



http://3.bp.blogspot.com/-XBlcO21uLVg/VIclpoLqmxI/AAAAAAAB7rQ/m6Nbfl5UowM/s1600/cartoon3.jpg

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ κλμ
Γιαννακι εισαι απαιχτος...
οσον αφορα τα τρεξηματα της ΑΛΦΑ...
το παιζεις "και αν σου κατσει"
δεν ξερω στο χωριο σας,αλλα εδω η μονη τραπεζα που εχει κινηση ειναι η μλάρα.
τωρα βεβαια αλλαξαν οι καιροι με τα ηλεκτρονικα μπακίγκ

κλμ ,παω στο Ιονιο πρωινο μπλουμ να ζηλεψει ο Αρταξι

Unknown είπε...

ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ.

austin είπε...

Ηρεμία βλέπω...και καμμένος μέσα βουλη κ;ι Τσίπρας πρώτος...

paslas είπε...

Οι πυθϊες του forum, μήπως βλέπουν εάν θα μπούν και ξένες τράπεζες, για να "βοηθήσουν" τις δικές μας;

ο dwk είπε...

…τελείως φυσιολογικό αποτέλεσμα, για αντικειμενικούς παρατηρητές
…καλό σας βράδυ

michele είπε...

Απετυχαν καθαρα και παλι οι ψηφοφοροι της Ελευθερης Γνωμης και βγηκε σχεδον το ιδιο αποτελεσμα στο λαο .

Αυτο καταδεικνυει ποσο ΠΙΣΩ ειναι ο κοσμος απο τις εξελιξεις,7 μηνες καταστρεπτικης διακυβερνησης δεν αρκουν για να παρουν χαμπαρι τι παιζεται

Θελουν περισσοτερους.Ας του εχουν.Ας διαφυλαξουμε την περιουσια μας ,τους ανθρωπους μας και την ψυχικη μας υγεια.

Επι της πραγματικης πολιτικης ( το τι θα καταφερει ενα ενδεχομενο ΙΔΙΟ σχημα)
ειναι ΠΑΛΙ σιγουρο.

ο dwk είπε...

…όχι! …ΔΕΝ απέτυχαν οι ψηφοφόροι της δημοσκόπησης της «γνώμης»! …οι φίλοι μας εδώ, εξέφρασαν την προτίμησή τους απλώς, -και καλά έκαναν…
…τα κατευθυνόμενα μμε, οι διάφοροι θέμοι και οι «δημοσκόποι» έκαναν την (βρομο)δουλειά τους για μια ακόμα φορά!

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Εγώ πάντως χαίρομαι γιατί με τη σημερινή άνετη νίκη εμφανίστηκε και ο DWk ο οποίος είχε δεχτεί πολύ άδικη κριτική από αρκετό κόσμο.

Το 'ότι μπαίνει ο Λεβέντης και μένει έξω ο Λάφα,.... μόνο ΠΑΟΚΤΖΗΔΕΣ μπορούσαν να το καταφέρουν...

austin είπε...

Δυστυχώς έλεγα για νέες εκλογές και ακουγομουν γραφικός και βιαστικός. Δυστυχώς βγήκαν πάλι οι ίδιοι με αυτούς που μας έφεραν στο 2012. Δεν ξέρω ποια και αν υπάρχει κάποια ελπίδα. Ίσως αν υπαρξει μετάλλαξη;;; Ίσως αν μπουν αγγούρια...;;;; Δεν ξέρω. Μεγάλη απογοήτευση ήταν, είναι και θα είναι για κάμποσο καιρό στην Ελλάδα τα πράγματα.

Κρίμα.

michele είπε...

Τα προβληματα της Ελλαδας μιας και οι ψηφοφοροι ψηφισαν τα ιδια ζωα και αυτο μπορουμε να το συζητησω ΕΚΤΕΝΩΣ και με οποιον θελει επι πολιτικης βασης

θα συνεχισθουν,καθως οι συγκεκριμενοι ανθρωποι δεν ειναι σε θεση να υλοποιησουν ενα τοσο δυσκολο προγραμμα. Αν ο Αλεξης και ο Καμμενος ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ το προγραμμα θα βγω πρωτος και θα το πω .

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπέρα σε ολους...να μας ζήσει ο Αλεξης.να πω κάτι προς αποφυγή παρεξηγησεων...Ούτε παπαγάλος είμαι ούτε μαντης... είπα κάτι που άκουσα από κάποιον που είναι στο χρημ...κομμάτι της γιουρομπανκ...τίποτα δεν πιστευω...από αυτα...τα έχω χώσει χοντρά στο μαγαζί και τα έχω χάσει χοντρα...αν σας έλεγα ότι τα κονωμισα χοντρα τότε σίγουρα θα έλεγα παπαγαλιες.καλο βράδυ φίλοι μου

austin είπε...

Το μόνο καλό που μπορώ να βρω από αυτή την εκλογική διαδικασία είναι ότι έμεινε από έξω ή λαϊκή ενοτητα. Καταλαβαίνετε ελπίζω για ποιο λόγο το λέω...είμαι τις άποψης ότι όσο περισσότερες φωνές ακούγονται στην βουλη τόσο το καλύτερο, αλλά για την ΛΑΕ συγκεκριμένα, που δεν μίλαγε στις 20 Φεβρουαρίου, ο λαφαζανης δεν είχε πει ποτέ την λέξη δραχμή και ήταν υπουργός και ξαφνικά ξεσπαθωσε και γύρισε όλος ο κόσμος τούμπα ξαφνικά, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζοταν στην περιδίνηση που εχει μπλέξει ο τόπος.

austin είπε...

Οπλα εγώ δεν λέω ότι είσαι παπαγάλος και ελάχιστοι (για να μην πω κανείς στην ουσία) δεν πιστεύει ότι είσαι παπαγάλος. Απλά ο ένας βοηθάει τον άλλο όσο μπορεί. Το δικό μου σχόλιο ήταν στο γενικό πνεύμα ότι αν το μαθαίνουν οι πολλοί σε ένα τέτοιο θόλο τοπίο, τότε πιο πιθανό είναι να μην γίνει αυτο.

Απλά για να μην παραπλανιομαστε έγραψα το σχόλιο μου.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Austin προς θεού δεν είπα για σενα...για αλλού ήταν το σχολιο.

GK είπε...

Καλησπέρα σας. Ξεκάθαρη νίκη Τσίπρα και συγκυβέρνηση ως είχε προ των εκλογών.

Αύριο είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για το πως θα κλείσει το Χρηματιστήριο. Την δική μου εκτίμηση για την γενική πορεία του το προσεχές διάστημα μέχρι την άρση των cc στο Χρηματιστήριο την έχετε καταλάβει από αυτά που έχω γράψει.

Οπωσδήποτε θα ήταν ΛΑΘΟΣ να πουλούσε κάποιος, που προφανώς έχει αγοράσει υψηλότερα προ cc, την περασμένη Παρασκευή. Θα του δοθεί να τα δώσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες η ακόμα και κέρδη ανάλογα την μετοχή.

Σας καληνυχτίζω

austin είπε...

Αισιόδοξος gk. Ίσως έχεις δίκιο, θα δουμε. Θα υπάρχουν αναταράξεις μέχρι τότε σίγουρα και ίσως θέλει ατσάλινα νεύρα και Γαϊδουρονήσι υπομονή

austin είπε...

Αισιόδοξος gk. Ίσως έχεις δίκιο, θα δουμε. Θα υπάρχουν αναταράξεις μέχρι τότε σίγουρα και ίσως θέλει ατσάλινα νεύρα και Γαϊδουρονήσι υπομονή

austin είπε...

Dwk ή βρωμοδουλεια τους όμως ήταν και για τον Σύριζα γιατί ρουφαγε τους ψηφοφόρους του λαφαζανη

ο dwk είπε...

…ενίοτε, Austin, αυτός που σκάβει το λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα…

austin είπε...

Ισχύει...και με λίγη βοήθεια, πέφτει πιο εύκολα μέσα...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.