Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


Η Αφροδίτη και οι «άλλοι»..


Η καλυμμένη γύμνια της Αφροδίτης του Καπιτωλίου θα μπορούσε να θεωρηθεί εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που ντρέπεται για τον πολιτισμό της και αντιμετωπίζει ενοχικά το βλέμμα των άλλων πολιτισμών – στην περίπτωση, το βλέμμα του προέδρου του Ιράν. Το συμβολικό βάρος της εικόνας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν σκεφθούμε ότι βρισκόμαστε σε μία από τις πόλεις όπου γεννήθηκε ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός με την Αναγέννηση. Κι αν συνυπολογίσουμε ότι το γλυπτό, ρωμαϊκό αντίγραφο πρωτοτύπου που αποδίδεται στον Πραξιτέλη, είναι ένα κλασικό δείγμα της περιόδου της ιστορίας, η οποία θεωρείται ακόμη και σήμερα ως το απώτατο όριο του δυτικού πολιτισμού, του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Δεν είναι η Αμπράμοβιτς που την κοιτάς γυμνή καθισμένη σε καρέκλα. Είναι η Αφροδίτη του Καπιτωλίου, από λευκό μάρμαρο, την οποία δώρισε στο μουσείο ο Πάπας Βενέδικτος 14ος τον 18ο αιώνα.

Δυστυχώς όμως η εικόνα ανήκει στο παρόν της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που στις αρχές του 21ου αιώνα συμπεριφέρεται σαν να ντρέπεται για τον πολιτισμό της. Κι όταν μιλάμε για τις αλλοιώσεις που θα επιφέρουν στη γηραιά ήπειρο τα μεταναστευτικά ρεύματα, αυτό εννοούμε. Αυτή είναι η πολυπολιτισμικότητα που θέλουμε; Να φτάσουμε στο σημείο να ντρεπόμαστε για τα τεκμήρια του δικού μας πολιτισμού, επειδή κατανοούμε την αδυναμία των «άλλων» να τα αντιληφθούν; Να αισθάνεσαι ελεύθερος να σαρκάζεις ή να γελοιογραφείς τον δικό σου χριστιανισμό, αλλά να μην τολμάς να θίξεις τον «δικό» τους θεό, επειδή καταλαβαίνεις πως αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν; Και περιμένοντας πότε θα μπορέσουν να καταλάβουν, έχεις πάψει εσύ να καταλαβαίνεις.

Δεν ξέρω ποιο διπλωματικό πρωτόκολλο επέβαλλε την ωραία αυτή χειρονομία καλής θελήσεως; Το ζήτησε ο πρόεδρος του Ιράν ή μήπως οι πανικόβλητοι Ιταλοί σκέφτηκαν να μην τον στενοχωρήσουν καλύπτοντας τα «αίσχη» μας. Για την ιστορία να πω ότι το πρωτότυπο βρισκόταν σε έναν ναΐσκο στη Μικρά Ασία, και το προστατευτικό τειχίο ήταν γεμάτο λεκέδες από τους εφήβους που πήγαιναν εκεί σαν σε peep show. Κι όμως γι’ αυτούς ήταν ιερό, όπως και για μας έχει την ιερότητα του αριστουργήματος της τέχνης.


Η αυτολογοκρισία είναι η χειρότερη μορφή λογοκρισίας, διότι είναι αφομοιωμένη στη συνείδησή σου. Κι αυτήν τη στιγμή ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο ευρωπαϊκός, αυτολογοκρίνεται, προτάσσοντας την ανοχή απέναντι στους «άλλους» ως υπέρτερη του δικού του πολιτισμού.

του Τάκη Θεοδωρόπουλου  

www.kathimerini.gr

16 σχόλια:

michele είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους .

http://www.iefimerida.gr/news/248491/voytsis-flertarame-me-politikes-aytapates-i-zoi-ekane-terata-gelame-kai-klaime-me?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork

Εχουμε πολλα ακομα να μαθουμε για την περιοδο του α εξαμηνου του 2015

austin είπε...

Καλό μεσημέρι. Λογικό. Όταν συντελείται ένα πραγματικό, και με όλη την σημασία του ξεπούλημα, παντα έχει πολύ παρασκηνιο και πολύ "ιντριγκα" γενικά.

Μια ερώτηση για τους πρεσβυτέρους.
Σήμερα άκουγα ότι Τσίπρας αποκλείει, όπως και ο Μητσοτάκης, οικουμενική κυβέρνηση.
Αυτό είναι πιο πιθανό να το λένε για εσωτερική καταναλωση, ή πιο πιθανό είναι να ισχύει.

Για να προλαβω κάποιους, ρωταω για πιο πιθανο και όχι για να κάνετε τις πυθιες.

Unknown είπε...

Ο τσιπρακος είναι δύναμη το βλέπω δύσκολο να πέσει!! Όλα τα άλλα είναι σανος!

Αλλά κ από την άλλη Άστον να τσουρουφλιστη!

austin είπε...

http://m.enikos.gr/el/society/367687,Entash-kai-apodokimasies-se-ekdhlwsh-toy-SYRIZA-gia-to-agrotiko--BINTEO.html

Ζορικα τα πράγματα γιατί έχει ξεκινήσει και η κατακραυγή πλεον

Unknown είπε...

Το σεγκεν έξιτ σκέφτομαι λέτε να συμβεί? Για να δούμε!

austin είπε...

http://m.tvxs.gr/mo/i/194813/f/news/binteo/stoys-diagonismoys-symmetexoyn-polloi-alla-kerdizei-panta-i-athanasia-ntabarinoy.html

Χαχαχα. Ρομπα

michele είπε...

Να απαντησω στο ερωτημα του Austin.Kατα την γνωμη μου ετσι πρεπει να πουνε και οι δυο οσον αφορα την οικουμενικη .

Ο μεν Τσιπρας για να μην αναδειξει τις εμφανεις αδυναμιες διακυβερνησης του,ο δε Μητσοτακης γιατι μια απο τις διαφοροποιησεις που ειχε με τον Μειμαρακη και κερδισε ηταν ακριβως αυτο.Δηλ οχι συνεργασια.

mixalis mixalios είπε...

Και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΑΝΕΛ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων παρά μόνο αν βάλουν τεχνοκράτες με συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο και βέβαια με άλλο πρωθυπουργό...αλλά ποιος άξιος τεχνοκράτης θα βάλει πλάτη σε ένα τέτοιο μόρφωμα...δύσκολο project

hippy είπε...

Φίλε austin μια απάντηση για την κάπως αδιάκριτη χθεσινή απορία.

Στατιστικά οι αγορές αντιπαθούν τις αριστερές κυβερνήσεις. Πιθανολογώ λοιπόν ότι όσες κωλοτούμπες και να κάνει ο Αλέξης (που δεν θέλει) έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Συνεπώς απαιτείται πολιτική Ρεχάγκελ. Άμυνα (μικρό beta-ικανοποιητική ρευστότητα) και ψάχνουμε κανένα στημένο (rebalancing ή άλλο τι).

Γνώμη μου φυσικά, όχι απαραίτητα σωστή.

hippy είπε...

Υπομονή...Γρίππη είναι θα περάσει (ο συριζα). Έστω και σε κανένα χρόνο.

Unknown είπε...

Εγω ανοίγω λογκ...σιγά σιγά κ φωνάζω ζητώ ο τσιπρακος!!

hippy είπε...

Χα χα χα. Αν παραιτηθεί και φύγει κι εγώ το ίδιο θα φωνάξω μαζί σας κ. moutousidi

austin είπε...

http://www.naftemporiki.gr/story/1061094/th-dritsas-den-skopeuoume-na-ksepoulisoume-ton-olp

Απίστευτοι είναι, απίστευτοι!

mixalis mixalios είπε...

Οι τύποι γράφουν ιστορία...

Unknown είπε...

Κύριε Ηλία συμφωνούν μαζί μου κ ο γουατσα αλλά κ ο λεωτσακος!!χαχαχχχα
Έγραψε κ άρθρο τώρα μου λέει..

Unknown είπε...

Χαχαχααα άφησε το κ Ηλία...μπλεξίματα ατελειωτα με δάυτους