Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική



ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ BIG BANG
του
Νίκου Κωνσταντάρα ...


Το δράμα που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα απορρέει από τη σύγκρουση δύο πανίσχυρων δυνάμεων: της αδράνειας που οδήγησε στην κρίση και της απουσίας πολιτικής όταν αυτή έφθασε. Τα προβλήματα συσσωρεύονταν για τόσα χρόνια, που πιστέψαμε ότι, ζώντας με τον κίνδυνο, ήταν φυσιολογικό, ο κίνδυνος είχε γίνει οικείος, σε σημείο που δεν τον διακρίναμε. Την ώρα της σύγκρουσης, ούτε οι εταίροι μας στην Ευρώπη γνώριζαν τι να κάνουν ούτε εμείς. Ετσι, αποδεχόμασταν βουβοί τις επιταγές των άλλων και μετά αδυνατούσαμε να εφαρμόσουμε όσα είχαμε συμφωνήσει.

Αποδείχθηκε ότι ούτε το πρόγραμμα διάσωσης ήταν επιτυχημένο, ούτε η εφαρμογή του. Ποιος φταίει και γιατί δεν είναι πλέον το πρόβλημα. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν με τρόπο που έδειξαν ότι η πορεία προς την αποσύνθεση ήταν μάλλον αναπόφευκτη. Ο κατακερματισμός του πολιτικού κέντρου και η ενίσχυση των άκρων, η αμφισβήτηση της χώρας μας ως μέλους της Ευρωζώνης και της ζώνης Σένγκεν, τα αυθαίρετα εσωτερικά σύνορα των μπλόκων των αγροτών, η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και η κατάρρευση του χρηματιστηρίου είναι μέρος της ίδιας αλυσίδας. Επειδή δεν κάναμε τίποτα για να αποτρέψουμε όσα έγιναν, επειδή η χώρα μας παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τις πολιτικές άλλων, αδυνατούμε να προβλέψουμε τι έρχεται.

Είναι άγνωστο αν ζούμε τη «δημιουργική καταστροφή» που λένε οι οικονομολόγοι. Θα μπορέσουν τα κομμάτια της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας να συναρμολογηθούν σε πιο στέρεη και δίκαιη βάση; Ή είναι αδύνατο να σταματήσουμε την πορεία προς τη διάλυση; Η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τους κινδύνους: ενώ το κόμμα ωφελήθηκε από τη διάλυση του Κέντρου και σήμερα βρίσκεται στην εξουσία, τα προβλήματα ξεπερνούν τις δυνατότητες του κυβερνητικού συνασπισμού. Δεν φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – η μακρόχρονη κρίση και η ύφεση έχουν πληγώσει βαριά τη χώρα· φταίει, όμως, σε μεγάλο βαθμό, που δεν έθεσε άλλο στόχο απ’ το να παραμείνει εκφραστής της αδράνειας του παρελθόντος.

Τώρα ζούμε τις συνέπειες της μάταιης προσπάθειας αναβίωσης του αποτυχημένου μοντέλου των προηγούμενων ετών. Κάποιοι είναι εξοργισμένοι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφάλισε όσα υποσχόταν, σαν να μην ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι ενήλικοι που όφειλαν να γνωρίζουν την πραγματικότητα και να κρίνουν αναλόγως· οι περισσότεροι απελπίζονται επειδή δεν βλέπουν πώς θα πορευτούμε από εδώ και μπρος, γνωρίζουν ότι οι θυσίες θα είναι μάταιες και χωρίς τέλος. Ενώ πελαγώνει η κυβέρνηση μπροστά σε κρίσιμα θέματα, επιμένει στην επιβολή των ιδεοληψιών της σε άλλα. Ο συνδυασμός αδυναμίας και έπαρσης οδηγεί σε απανωτά λάθη, υπονομεύει τη δυνατότητα στήριξης από την αντιπολίτευση και συνεννόησης με τους εταίρους, και εμποδίζει τη διόρθωση της πορείας.


Το ερωτήματα είναι πολλά: πού τελειώνει αυτή η πορεία; Και τι θα απομείνει για να αρχίσει η ανοικοδόμηση; Ποια θα είναι η Ευρώπη, που και αυτή έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες τελευταία, και ποια η θέση μας σε αυτήν; Ποιες τράπεζες και ποιοι επενδυτές θα στηρίξουν την ανάπτυξη; Ποιοι πολίτες και ποιες πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους;

www.kathimerini.gr

15 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Το είδα όλο...ο μικρός έχει κότσια...Καλημέρες...

Unknown είπε...

καλο σαββατοκυριακο σε ολους.

Unknown είπε...

Καλημέρα...Να του πει κάποιος ότι όλα μαύρα τα βλέπει τα παραπάνω ο εν κύριος!

Το ντιλ με τα σούπερ μάρκετ κ αγορές από baupost κ αλλά φαν που ολοι ξέρουμε κ διαβάζουμε μόνο τυχαία δεν είναι!

Θέλει υπομονή..πολύ υπομονή.

Είπα 90%ψυχολογία 10 % όλα τα άλλα!

michele είπε...

Καλο μεσημέρι σε όλους .Ναι Μιχαλιό, ο μικρος δεν κωλώνει ( ηδη ειναι στους 3,5 μηνες απο Ελλαδα) του τυχαίνουν και διαφορα,λογικο ειναι
Μακαρι ολα να του πανε καλα μεχρι τέλους

michele είπε...

ΛΕΑ ,τα λεει οπως ειναι ο αρθρογραφος.Το γεγονός οτι γινονται επιχειρηματικες κινήσεις ισχύει,αλλα δεν αρκει,πρεπει να φτιαχτεί ενα περιβαλλον επιχειρηματικότητας.

Οι δικηγοροι συνεχιζουν την απεργια τους απ οτι διαβαζω μεχρι τις 22/2 ,ξερεις ποσα εσοδα κρατους χάνονται;; Τα στοιχεια του α τριμήνου θα ειναι επιβαρυμένα και ηδη
αυτα του τελευταιυ τριμηνου εδωσαν υφεση ( -1,9%) δηλ 0,7% για το συνολο του 2015

Προφανως ΚΑΙ αυτο προεξοφλουσε το χωριμο στην αγορα.Αν και οπως φαινεται ειδικα στις τραπεζες ηταν υπερβολικο

Ilias D είπε...

Το θεμα ειναι ΓΙΑΤΙ ...υπαρχει σοβαρος λογος η ειναι για μαζεμα;
Ωραιος ο ανηψιος Μιχαλη.
Καλο απογευμα.

μπαρμπαλιας είπε...

Μικ
αν και παγωμενος
ειναι πολυ ανεβασμενος ο μικρος.
λες να "περασε καλα;"...
πολυ γουσταρω

Στέφανος Οικονόμου είπε...


Για το ντιλ ακούσαμε και το είδαμε axilleas και πράγματι είναι δυνατό. Όπως και οι πιστολιές που πέσανε στην αγορά πριν κλείσει αυτό, ήταν δυνατές.
Δυνατές τόσο ....που σηκώθηκε κουρνιαχτός ως το φεγγάρι.
Αλήθεια σου λέω ...
Το είδα με τα μάτια μου, καθώς έψαχνα χθες το βράδυ με το τηλεσκόπιο, μήπως έκανε καμιά στάση η ανάπτυξη κατά κει μεριά.....
Μόνο κάτι φιγούρες να περπατάνε νομίζω οτι είδα.
Νταξ, δεν βάζω το χέρι μου και στη φωτιά αλλά ανάπτυξη είμαι σίγουρος δεν...ειδα.
Υπομονή - υπομονή έξι χρονια υπομονή, κυβερνήσεις να ανεβοκατεβαίνουν είδα - τρόικες που γίνανε τέσσερις είδα, μνημόνια τρία είδα, σακίδια στις πλάτες υπουργών είδα, κλειστές τράπεζες είδα, την ωραία Ελένη να παίρνει διαζύγιο είδα, στον οφθαλμίατρο να δει αυτός τα ματάκια μου πήγα, τα μαλιά της κεφαλής μου να γίνονται άσπρα είδα, το αγαπημένο μας μαγαζάκι εδώ να κάνει νέα χαμηλά, είδα!!!!!
Ως και τον Λεβέντη στην Βουλή είδα, νομίζω και τον Χριστό φαντάρο πρέπει να είδα αλλά αυτή την ρημάδα την ανάπτυξη ακόμη δεν την είδα ...ούτε στον ύπνο μου.

Βρε mic!!!.., δεν ρωτάς τον Άγγελο - θηρίο ο Άγγελος- μήπως βλέπει καμιά ανάπτυξη νά χει πορεία προς τα δω....;

michele είπε...

Χαχα Στεφανε,αυτος τωρα κατεβαινει την πλευρα μιας χωρας που εχει αναπτυξη και ευκαιριες ( αλλα και ανισοτητες).

Αυτο που χαιρομαι για τον ανηψιο,ειναι οτι βρισκεται μακρια απο την ελληνικη μιζερια ( εστω για οσο βρισκεται) και μαζευει εμπειριες.Ετσι κι αλλιως τα ..πτυχια του τα εχει

Εχει και τσαμπουκα ,πολυ τον χαιρομαι.Μακαρι να περναει καλα οπως λεει ο Μπαρμπας .Ο θειος τις κατευθυντηριες γραμμες του τις εδωσε χαχα

Οσο για αυτα που λες Στεφανε,το συμπερασμα ειναι οτι ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ.
Και λεω μηπως οι επομενες γενιες ΜΑΘΟΥΝ κατι απο ολα αυτα

Unknown είπε...

Σοφά λόγια....σωστά τα λες!!

Unknown είπε...

Υπομονή... Τι άλλο μας έχει μείνει?

austin είπε...

Καλησπερα σε όλους!

Ειπα για να χαλαρωσω και να μην σκέφτομαι αν βρήκαμε τον πάτο στο ΧΑΑ, να πάω μια βόλτα προς Αράχωβα να...αυξησω τις ζημιες του τελευταίου διαστήματος. Χαχα

Το ξενοδοχείο που είμαι είναι φίλων. Είχα καιρό να τους δω, τους ρωταω πως πάει ή φάση, με κοιτάει μεια ειρωνεία και μου λέει:
τόσο πολύ έχουν γαμηθει όλα, που ούτε χιόνι δεν έχει ρίξει. Όλα μα όλα στραβα φέτος.
Φέτος θα μπορέσω να από πληρωσω τις δόσεις του δανείου, του χρόνου πραγματικά δεν ξέρω πως, τα κουκιά δεν βγαίνουν. Αμφιβάλλω αν θα αντεξω. Ήδη πολλοί δίπλα τα έχουν κλείσει (σπίτια και δωμάτια) και ψάχνουν να τα πούλησουν, αλλά σιγά μην βρεθεί κανενας αγοραστής.

Σκεφτόμουν λοιπόν, ότι είναι ένα ακόμα από τα πολλά παραδειγματα, που αυτοί οι ηρωισμοί και οι καθυστερήσεις στερούνται είτε ευκαιρίες, είτε μπορούν να καταστρέψουν.

Αυτό το απλό, το τόσο απλό να καταλάβαινε ο κόσμος, ασχέτως δεξιών και αριστερών πολιτικών, θα είμασταν καλύτερα.
Αλλά ή έλλειψη κουλτούρας και ή ημιμαθεια, έκανε πολλούς να θεωρούν ότι υπάρχει λεφτοδεντρο (κλεμμένη ατάκα από τον Μιχάλη).

Είναι κρίμα πραγματικά, γιατί από βλακεία και μόνο έχουμε πάθει ότι έχουμε πάθει στα χρόνια της σύγχρονης αλλά και παλιάς ιστορίας αυτής της τέλειας χώρας!

typicalmih είπε...

Θα δώσω την δυστυχώς απαισιόδοξη πρόβλεψή μου για την πορεία των αγορών
Όλα είναι θέμα ρευστότητας πλέον. Με την παγκόσμια απομόχλευση να δίνει τον τόνο στις αγορές, η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Πολλοί πιστεύουν ότι η τρέχουσα κρίση στις αγορές είναι μία φυσιολογική διόρθωση μετά από πολλά έτη ανόδου, ίσως και να είναι έτσι, όμως πιστεύω ότι η τρέχουσα κρίση είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας και συνεπώς έχει βαθύτερα αίτια και ασφαλώς δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή. Αρκεί να δει κανείς τον DAX τέλος του 2008 μετά την κρίση της Lehman είχε 4810 μονάδες. Η FED έβαλε μπρος τις «πρέσες» το Νοέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα ο DAX να φτάσει τις 12.000 μονάδες πριν αρχίσει η βουτιά. Το Γερμανικό ΑΕΠ τέλος του 2008 ήταν 3750 δις $, ενώ τέλος του 2014 είχε ανέλθει στο 3868 δις $.Η εντυπωσιακή άνοδος στο δείκτη ήταν καθαρά αποτέλεσμα της φτηνής ρευστότητας που διοχέτευαν οι κεντρικές Τράπεζες στο σύστημα και όχι σαν φυσικό επακόλουθο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα ο DAX θα έρθει αντιμέτωπος με το ψυχολογικό επίπεδο των 8000 ,το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και μία πολύ ισχυρή τεχνική στήριξη από το υψηλό του 2007,με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις υπόλοιπες αγορές. Βέβαια καθώς πλησιάζει η λήξη των παραγώγων κάποιοι θα πάρουν τα πρώτα κέρδη από το σορτάρισμα και ίσως δούμε πρώτα μία αναιμική άνοδο. Η κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία των αγορών θα είναι ασφαλώς η 10η Μαρτίου με την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια. Καθώς κανείς δεν τα βάζει με τον κεντρικό τραπεζίτη, η φημολογία για αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ ίσως συγκρατήσει την πτώση, όμως η ΕΚΤ δεν διακρίνεται για την αποφασιστικότητά της, και πιθανόν να μην έχει πειστεί για το μέγεθος του προβλήματος.
Για την εγχώρια αγορά έχω αναφερθεί εδώ στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έχει ναρκοθετήσει την μετοχική τους πορεία.
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3852994445008371481&postID=7097918613940725487&isPopup=true&bpli=1
Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, δύσκολα θα δούμε σημαντικά ψηλότερες τιμές άμεσα. Η συνολική κεφ/ση του ΧΑΑ έχει πέσει κάτω από τα 34 δις, με αποτέλεσμα o δείκτης Κεφ/ση/ΑΕΠ να είναι κάτω από 20%.Ο ανωτέρω δείκτης που είναι και ο αγαπημένος του Buffet, αφήνει μία αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς είναι σαφώς υποτιμημένος, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το 2012 έφτασε στο 12%,ενώ είναι γνωστό ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν γενικά χαμηλότερο δείκτη. Βραχυπρόθεσμα το κερί της Πέμπτης, η δήλωση της Nουί του SSM για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και οι δηλώσεις Τόμσεν που ουσιαστικά οριοθετούν τις ανάγκες τις ελληνικής οικονομίας (οι αγορές σιχαίνονται τη αβεβαιότητα!) θα φέρουν μία πρόσκαιρη ανάκαμψη. Οι τολμηροί μπορεί να ποντάρουν στις τράπεζες, είδα π.χ. ότι την Παρασκευή η ΕΥΡΩΒ έκλεισε μετά από καιρό με ανικανοποίητη ζήτηση.

Unknown είπε...

Η ανάλυση σου είναι τέλεια!!δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό που λες...αλλα ας πούμε και την άλλη εκδοχή!

Κ αν αν λέω βγαίνουν από αυτά για να μπουν σε άλλες αγορές?

Με τον αρταξια είχα κάνει μια αναφορά που μπορείς να μπεις!

Χαχαααα μετά από πολλά χρόνια άρχισα να σκεφτομαι πονηρά. Αφού πλήρωσα πολλά δίδακτρα!

Όλα είναι κατόπιν σχεδίου κ τίποτα τυχαίο σε αυτόν τον κόσμο!

Την ευγενική μου καλησπέρα!

hippy είπε...

Κύριε typicalmih πραγματικά ωραία αιτιολογημένη άποψη.

Να προσθέσω στα καθ΄ημάς

1) Πρέπει να βάλουμε και τα πολιτικά στην στρατηγική μας. Είμαστε δημοκράτες κριτικά σκεπτόμενοι. Ο Τσίπρας βγήκε με εκλογές προ τεσσάρων μηνών. Εκτροπές δεν θέλουμε, άρα δεν γίνεται να φύγει παρά μόνο εάν το επιδιώξει ο ίδιος. Με κάποιας μορφής οικουμενική. Δύσκολο καθώς κανείς δεν μπαίνει στο λάκκο με τ΄αγγούρια, θα πρέπει να έχουν πρωτύτερα λυθεί ασφαλιστικό, αγροτικό και κούρεμα.

2) Περιμένουμε την 1η αξιολόγηση πριν το Πάσχα. Τι μας λέει ότι οι καταληψίες θα επιδιώξουν γρήγορη επιστροφή των θεσμών και ολοκλήρωση της? Τίποτα. Το Συριζαίικο παρελθόν μάλιστα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση μέχρις εξαντλήσεως (ημών, των πολιτών).

3)Το 12% του ΑΕΠ το 2012 παραπέμπει σε ΓΔ κοντά στις 340 μονάδες. Κι επειδή τα τραπεζικά περιθώρια έχουν στενέψει προσοχή σε ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Προσωπικά είμαι σε σύγχυση, δεν έχω καθαρή εικόνα. Όμως μου φαίνεται λογικό να κάνουμε τα κουμάντα μας για το χειρότερο και μακάρι να μην έλθει. Κάποιο χαρτί-οπισθοφυλακή θα βρούμε να χωθούμε. Εγρήγορση. Στο ενδιάμεσο καλά τά΄γραψε ο καλλιτέχνης. Με το volatility στο Θεώ όλο και κάποιες ευκαιρίες σε ακραίες συνεδριάσεις θα βρίσκονται.