Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



D.NOUY (EKT): Δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες..


«Η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών) είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά» η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy.

Ωστόσο, η κ. Nouy δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα εφετινά πανευρωπαϊκά stress tests, διότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ το 2015 ήταν αυστηρή και οι παραδοχές στις οποίες βασίστηκε το σενάριο δυσμενών εξελίξεων ήταν επαρκώς συντηρητικές και ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση. «Η άσκηση αυτή», δηλώνει, «ήταν στην πραγματικότητα ακόμη αυστηρότερη από ένα αμιγές stress test».

Ερωτηθείσα εάν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν έχει αποκλειστεί δια παντός το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κ. Nouy δηλώνει ότι «τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί· επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει και άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται "κούρεμα" καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφέρει ότι «λόγω του μεγέθους του προβλήματος, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές. Ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών. Μερικά άλλα θα μπορούσαν να πωληθούν. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, καθώς έχουμε ποικίλες περιπτώσεις δανείων, όπως δάνεια σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή δάνεια σε ιδιώτες». Σύμφωνα με την κ. Nouy, «διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις και θα πάρει χρόνο για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Οπότε, όταν έχεις να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, είναι καλό να ξεκινήσεις νωρίς». Προσθέτει δε, ότι «το νομικό και δικαστικό πλαίσιο πρέπει όντως να προσαρμοστεί, ούτως ώστε οι τράπεζες να διευκολυνθούν στο έργο τους, που είναι να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η κ. Nouy επισημαίνει ότι «το ELA (παρότι έχει μειωθεί) εξακολουθεί να αποτελεί για αυτές μια σημαντική και ακριβή πηγή χρηματοδότησης που μπορεί να μειωθεί με την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση της πρόσβασης των τραπεζών σε χρηματοδότηση μέσω των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι επομένως απαραίτητη».

Τέλος, για το ποια κριτήρια θα εφαρμοστούν στην αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, η οποία εκκρεμεί, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων και της ισορροπημένης σύνθεσης αυτών των συμβουλίων διενεργείται από τους εποπτικούς φορείς, με βάση την οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD IV) και τους κανόνες σχετικά με την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων που έχουν μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία. Μέρος της ελληνικής εθνικής νομοθεσίας είναι ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που προβλέπει κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

16 σχόλια:

PETE είπε...

Καλημερα σε ολους
Ε ναι..το τραπεζικο τον εφεραν στις 25μ!!! τωρα τα σαπακια μας ειναι μπετον, τουλαχιστον θα πλησιασουν την τιμη των αυξησεων ? ή να γυρισω πλευρο.
Υ.Γ
Εαν δω το Μιχαλη να ανεβαζει διαγραμμα εκτος ΑΛΦΑ απο τα σαπακια θα πεθααανω!!!!
Καλημερες.

Unknown είπε...

Καλημέρα τα παλικάρια!!

Pete όλα τα σαπακια είναι σορτ πλην άλφα!!

Τώρα η ΔΕΗ κάνει νέα μονάδα στην Φλώρινα που κοστίζει 750 μύρια?

Η πέμπτη μονάδα 1,27 δις??

Και στο ταμπλό μηδέν?

Γαμοτο γαμοτο γαμοτο. Παιδιά συγνώμη που βρίζω χαχαχααα αλλά μια σκέψη κάνω να αρχίσω να επενδυω και κανένα φράγκο και εκεί


ΔΕΗ ακόμα σορτ.

austin είπε...

Καλημέρα. Χθες υπήρξαν δύο πολύ ενδιαφέροντα σχόλια, που δηλώνουν ότι κάνετε σωστή έρευνα, και μέσω γνώσης και εμπειρίας προσπαθείτε (και βοηθατε και εμας) να βγει ένα συμπέρασμα.

Χωρίς να μειωνω ούτε στο ελάχιστο αυτά που είπαν στα μακροσκελή σχολια τους, κάθε αλλο (σκεφτείτε ότι τα σχόλια τα κρατησα για να τα έχω υπόψη μου καθόλη την διάρκεια της ασταθειας-διορθωσης), ρωταω το εξής:

Αν αύριο στην Ελλάδα γίνει οικουμενική, τεχνοκρατών, ή οποία κρατήσει καιρό και δεν είναι βραχύβια όπως του Παπαδημού, που θα μπορέσει σίγουρα με μεγαλύτερη σοβαρότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα (προσοχή, δεν λεω αν είναι καλό ή κακό το πρόγραμμα), μήπως τελικά ή ανάλυση αποκτά νέα δεδομένα και ξεχνάμε πίσω μας και 340 και 450 μονάδες και όλους αυτούς τους αριθμοδεικτες -που εννοείται πρέπει να παρακολουθουμε- από τους οποίους παλευουμε να βγάλουμε συμπέρασμα;

Με λίγα λόγια. Μήπως το "είμαι σε σύγχυση" που είπε ο hippy είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει, μη μπορώντας κανείς να βγάλει άκρη και απλά "τζογαρουμε" ότι οι τιμές είναι ξεφτιλισμενες και σε ένα καλύτερο αύριο. Επίσης τζόγος είναι και να είσαι σορταρισμενος εδώ...

Βέβαια το "είμαι σε σύγχυση" ή πραγματική ερμηνεία του στις αγορες, από την μικρή μου εμπειρία σημαίνει "απεχω και ότι κάνει"

Τέλος και μια ερώτηση προς τον hippy που είπε για το κούρεμα. Εννοεις κούρεμα καταθέσεων; Επίσης ξέρουμε πως γίνεται ή ΑΜΚ μέσω κουρέματος; Στο υποθετικό σενάριο (οι εξασφαλίσεις της nouy δεν με ικανοποιούν γιατί και πριν το δημοψήφισμα λέγανε για φερεγγυες ελληνικές τράπεζες που αντέχουν) που χρειαστεί νέα αμκ, πως θα γίνει; Αυτό που λέει ο κανονισμός, πρώτα μέτοχοι, μετά ονολογιουχοι και τέλος καταθέτες ή μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο;

ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά ονολογιουχοι θεωρούνται και αυτοί με προθεσμίακα;

μπαρμπαλιας είπε...

η καλυτερη επενδυση αυτη την τρελη εποχη ειναι στον...ντενεκε,αν ειχεις βεβαια προνοησει να βαλεις.
τα τοκια και τις υπεραξιες
αν και οποτε υπαρξουν

μπαρμπαλιας είπε...

...και δε σε τρωει η αγωνια Γιωργακι

typicalmih είπε...

Δεν έχει και άδικο ο mic που επιμένει στην ΑΛΦΑ. Μακράν η καλύτερη Τράπεζα, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Εχει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων,χωρίς Cocos και προνομιούχες,το χαμηλότερο λόγο
αναβαλλόμενου φόρου/TBV -49% (ΠΕΙΡ -55% ΕΤΕ 65% ΕΥΡΩΒ 89%!) ποιοτικότερη μετοχική σύνθεση με μικρή συμμετοχή του ΤΧΣ και την καλύτερη επίδοση στο βασικό σενάριο στο πρόσφατο stress test.Δεν είναι τυχαίο ότι από 1/1 εμφανίζει τη μικρότερη πτώση στις συστημικές του τραπεζικού κλάδου -47% (ΕΤΕ-56% ΠΕΙΡ 65% ΕΥΡΩΒ-69%

hippy είπε...


Καλημέρα

Αustin όταν αναφέρομαι σε κούρεμα εννοώ αυτό που-κατά τη γνώμη μου-υπεννόησε ο Τομσεν. Κούρεμα διακρατικών δανείων (παράλληλα με την επιμήκυνση των υπολοίπων). Απαραίτητο ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέος/ΑΕΠ για να ενθαρρυνθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Μην κάνουμε όνειρα ακόμα όμως. Τσίπρας και volatility μας στοιχειώνουν πιθανολογώ μέχρι την Άνοιξη.

Κατά τα λοιπά όπως γράψαμε την ώρα του τραπεζικού ολοκαυτώματος της Πέμπτης που οι Κασσάνδρες μιλούσαν για επικείμενες αυξήσεις "AMK χωρίς bail in δεν γίνεται".

Πρώτον τυπικά. Το απαγορεύει ο νόμος καθώς πρέπει να κλείσει τουλάχιστον χρόνος. Δεύτερον ουσιαστικά. Μέσα στον τρόμο τους ξεχνούν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κρίθηκαν απαιτητικά προ 4μήνου στα stress tests της ΕΚΤ. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε ΔΕΝ περιλαμβάνονται στην ομάδα των ευρωπαϊκών που θα κριθούν λίαν συντόμως απ΄την ΕΚΤ.

Μελανό σημείο ο αναβαλλόμενος φόρος. Ιδιαίτερα όπου το ποσοστό dta/tbv είναι σημαντικό κι επιβαρυμένο από τόκους προσεχώς όπως τα Cocos στην Πειραιώς και οι προνομιούχες του Αλογοσκούφη στην ΕΥΡΩΒ. Αυτό τις χωρίζει σε δύο ομάδες. Στο καλό σενάριο θα κινηθούν ταυτόχρονα, ίσως μάλιστα οι τενεκέδες πχ Σάλλας υψηλότερα. Στο κακό όμως (αυτό πρέπει να υπολογίζει ο σώφρων κερδοσκόπος) οι Α-Ε προσφέρουν ασφάλεια.

Στην ακραία περίπτωση (που ΔΕΝ θα έλθει-ήμαρτον, δεν συμφέρει κανένα και μόλις προ 6μήνου έκλεισε η συμφωνία) η σειρά είναι ακριβώς όπως την αναφέρεις.

hippy είπε...

Φίλε typicalmih γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα. Όπως είπα και χθες μετρημένος κι ήρεμος ο λόγος σου, ακριβώς ότι χρειάζεται την περίοδο του κατακλυσμού.

giannhs kon είπε...

η καλύτερη επένδυση αυτή την τρελή εποχή ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΑΣ είναι όπου γης και πατρίς

θα με κάνετε να το παραγγειλω τελικά χαχα
https://youtu.be/-o0m32EsvH0


Καλημέρα σε όλους καλή Κυριακή να έχουμε


F1
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 2016 ,,,, ΤΕΛΙΚΟ


) GP Αυστραλίας / 20 Μαρτίου

2) GP Μπαχρέιν / 3 Απριλίου

3) GP Κίνας / 17 Απριλίου

4) GP Ρωσίας / 1 Μαϊου

5) GP Ισπανίας / 15 Μαϊου

6) GP Μονακό / 29 Mαϊου

7) GP Καναδά / 12 Ιουνίου

8) GP Αζερμπαϊτζάν / 19 Ιουνίου

9) GP Αυστρίας / 3 Ιουλίου

10) GP Μ. Βρετανίας / 10 Ιουλίου

11) GP Ουγγαρίας / 24 Ιουλίου

12) GP Γερμανίας / 31 Ιουλίου

13) GP Βελγίου / 28 Αυγούστου

14) GP Ιταλίας / 4 Σεπτεμβρίου

15) GP Σιγκαπούρης / 18 Σεπτεμβρίου

16) GP Μαλαισίας / 2 Οκτωβρίου

17) GP Ιαπωνίας / 9 Οκτωβρίου

18) GP ΗΠΑ / 23 Οκτωβρίου

19) GP Μεξικό / 6 Νοεμβρίου

20) GP Βραζιλίας / 13 Νοεμβρίου

21) GP Άμπου Ντάμπι / 27 Νοεμβρίου




ΥΓ στην Ελλάδα υπάρχουν οι τράπεζες και η ΕΤΕ ………χαχα

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους. Πολυ ενδιαφεροντα τα σχολια σας. Παω να γιορτασω την Anti-Valentine's day,ενα εθιμο της παρεας :) και με την επιστροφη μου θα σχολιασω κι εγω

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Έσβησα τα αχρείαστα μαζί κ το δικό μου. Όλοι φρόνιμα τώρα.

Unknown είπε...

3 Ιουλίου στην Αυστρία πάμε οδικώς οποίος θέλει στο Γκραντ πρι... Εγω θα πάω!

Unknown είπε...

Δεν πάει κ στον λεωτσακο να ηρεμησουμε.



michele είπε...

http://www.kathimerini.gr/849379/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ypo-oroys-pwlhsh-kai-toy-100-toy-admhe-se-idiwtes-ependytes

Unknown είπε...

Κατά 49% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Renault για το σύνολο του 2015, χάρη στις βελτιωμένες πωλήσεις και τη μείωση των δαπανών.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθε στα 2,82 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% στα 45,33 δισ. ευρώ.

Το περιθώριο λειτουργικών κερδών βελτιώθηκε στο 5,1% από 3,9% προηγουμένως, εξαιτίας της μείωσης κατά 527 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών.

Ως αποτέλεσμα, η Renault αναμένεται να ανακοινώσει την αποκοπή μερίσματος 2,40 ευρώ ανά μετοχή.



Ευχαριστώ!

Unknown είπε...

Προσοχή μεγάλη στον ψεύτη motousi Di

Axillea παιδί μου πάψε να λες ψέματα στον κόσμο

μην παρασύρει ς τον κόσμο και μην παπαγαλι ζεις ότι διαβάζεις αλλού