Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 3 Μαΐου 2016



Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ..

Ένα συγκλονιστικό κείμενο του συγγραφέα Joel Hirst


O Joel Hirst είναι Αμερικανός συγγραφέας και πρώην συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Έχει υπάρξει απεσταλμένος του αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης σε αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βενεζουέλα.


Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο blog του πριν από λίγες μέρες.

Ποτέ δεν περίμενα να γίνω μάρτυρας της αργής αυτοκτονίας μιας χώρας, ενός πολιτισμού. Υποθέτω ότι κανείς δεν το περιμένει.

Και να σας πω κάτι, δεν υπάρχει τίποτα το επικό σ' αυτό. Εμείς που έχουμε το προνόμιο να ταξιδεύουμε συχνά, βλέπουμε τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας, τον Παρθενώνα λουσμένο με μπλε και πράσινα φώτα, την Ακρόπολη, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, περπατάμε στα σκονισμένα σοκάκια του Τιμπουκτού και χαζεύουμε τα παλιά τζαμιά από λάσπη, σκεπτόμενοι τις εποχές που αυτοί οι τόποι είχαν ενέργεια και λόγο ύπαρξης. Δεν είναι λυπηρές σκέψεις αυτές για τους τουρίστες. Ο χρόνος έχει σκεπάσει την καταστροφή, τώρα το μόνο που απομένει είναι μεγάλα παλιά κτίρια που αφηγούνται μια ιστορία, για όταν οι τόποι αυτοί ήταν ζωντανοί − όχι για το πώς εξαφανίστηκαν ήσυχα. «Δεν υπήρχε λόγος, όντως» λέει ο ένας στον άλλο καθώς αποβιβαζόμαστε από τα κλιματιζόμενα λεωφορεία μας. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν έτσι απλά. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και κανείς δεν φταίει. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος» λέμε με ένα πλαστικό ποτήρι κρασί στο χέρι. Ο χρόνος περνάει σιγά-σιγά, διαβρώνοντας τα θεμέλια ενός πολιτισμού, μέχρι αυτός να καταρρεύσει – τουλάχιστον αυτό λέμε για να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να σταματήσουν. Απλώς γίνονται».

Αυτό θα λένε σε εκατό ή σε χίλια χρόνια για το Καράκας στη Βενεζουέλα. Ή το Μαρακέι, ή τη Βαλένσια, ή το Μαρακαΐμπο. Αυτές τις μεγάλες πνιγηρές νοτιοαμερικανικές πόλεις με τα εμπορικά κέντρα και τους σούπερ αυτοκινητόδρομους, τους ουρανοξύστες και τα τεράστια γήπεδα. Όταν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος βουτήξουν στα νερά της Καραϊβικής, θα βρουν τα ναυάγια από τα βυθισμένα πλοία και θα τα τοποθετήσουν στη θέση τους σε φουτουριστικά μουσεία – απόδείξεις για το ότι αυτός ο τόπος είχε κάποτε φιλοξενήσει έναν πολιτισμό. Ερείπια από μεγάλα εμπορικά κέντρα γεμάτα με νερό και κροκόδειλους –ίσως τα αρχαία ανακόντα να έχουν επανακαταλάβει τις κοιλάδες τους, ίσως οι γιγάντιοι αρουραίοι που περιφέρονται στις πεδιάδες, να έχουν κάνει φωλιές τους τα άλλοτε πλούσια σπίτια των ολιγαρχών– καλύπτοντας τα πλακάκια και τα μάρμαρα με τα περιττώματά τους. «Δεν θα μπορούσε να έχει γίνει τίποτα» οι τουρίστες του μέλλοντος θα πουν. «Η χώρα παρήκμασε και εξαφανίστηκε – έτσι γίνεται»

Οι τουρίστες κάνουμε λάθος.

Το ξέρω, γιατί έχω παρακολουθήσει την αυτοκτονία ενός έθνους και ξέρω πώς συμβαίνει. Η Βενεζουέλα, αργά και εντελώς δημόσια πεθαίνει, μια πράξη που διαρκεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Το να παρακολουθείς μια χώρα να αυτοκτονεί, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Κάποιος που δεν ξέρει, θα υποθέσει ότι είναι κάτι γρήγορο και βίαιο και εντυπωσιακό – όπως η γενοκτονία της Ρουάντα ή ο Βεζούβιος που σκέπασε την Πομπηία. Θα περίμενε να δει απανθρακωμένα πτώματα μητέρων γαντζωμένα προστατευτικά στα παιδιά τους, ή έστω τις σχετικές φωτογραφίες. Αλλά αυτές δεν είναι οι περιπτώσεις που προκαλούν εθνική αυτοκτονία. Μετά από τέτοια γεγονότα οι χώρες συνέρχονται – οι άνθρωποι αναρρώνουν. Ξαναχτίζουν, συμφιλιώνονται. Συγχωρούν.

Όχι, η εθνική αυτοκτονία είναι μια πολύ μεγαλύτερη διαδικασία – δεν είναι προϊόν μιας στιγμής. Αλλά συμβαίνει όταν μια κακή ιδέα έρχεται πάνω σε άλλη και πάνω σε άλλη κι άλλη κι άλλη κι άλλη και τα γρανάζια που κινούν τη χώρα αρχίζουν να γυρνούν πιο αργά και πιο αργά και η σκουριά αρχίζει να σκεπάζει τις κάποτε γυαλιστερές επιφάνειές τους. Επανάσταση – ψυχρή και οργισμένη. Μίσος, ως πολιτική στρατηγική. Νόμοι, που χρησιμοποιούνται για να διαιρούν και να εξουσιάζουν. Κανονισμοί φτιαγμένοι για να τιμωρούν. Εκλογές που χρησιμοποιούνται για να εδραιωθεί η δικτατορία. Η διαφθορά αφαιρεί το αίμα της χώρας σταγόνα σταγόνα, γεμίζοντας τους κουβάδες μιας διαδοχικής σειράς γραφειοκρατών, πριν αυτοί καταστραφούν, μόνο και μόνο για να αντικατασταθούν από άλλους ξανά και ξανά. Αυτό είναι το αξιοσημείωτο, για μένα, σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Προς υπεράσπισή μου –όσο αδύναμη και αν είναι αυτή– προσπάθησα να παλέψω την αυτοκτονία της χώρας, συνεχώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υποθέτω ότι εξακολουθώ να το κάνω, χρησιμοποιώντας το γράψιμό μου ως τελευταία γραμμή άμυνας. Αλλά όπως η Dagny Taggert, ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε τίποτα για να αντιπαρατεθώ – ήταν όλα ένα κολλώδες χάος δυσαρέσκειας και δικαιολογιών. «Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό» είπα. Και ξανά: «ο νόμος δεν θα λειτουργήσει» και «αυτές οι εκλογές δεν θα φέρουν καμία ελευθερία» κι επίσης, «αυτά που σχεδιάζετε δεν θα φέρουν ευημερία – και η μόνη ισότητα που θα πετύχετε θα είναι στην ουρά για ψωμί». Και δεν ήμουν μόνος, μια στρατιά άνθρωποι, πιο έξυπνοι από μένα, επεσήμαιναν δημόσια, σε έντυπα και φόρουμ συζητήσεων, στις τηλεοράσεις, σε συναντήσεις της κοινότητας και σε πολιτικές εκστρατείες, ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνο συλλογική εθνική αυτοκτονία. Κανείς δεν άκουγε.

Γι' αυτό και έφυγα. Βοήθησα στην Ουγκάντα την ανάκαμψη μετά από 25 χρόνια εμφυλίου πολέμου – να αδειάσουν τα στρατόπεδα και να αρχίσουν οι άνθρωποι να ζουν και πάλι. Βοήθησα να επιστρέψει η δημοκρατία στο Μάλι, και να εδραίωθεί μια εθνική ειρηνευτική διαδικασία. Έγραψα τρία μυθιστορήματα. Μετακόμισα, και ξαναμετακόμισα, και μετακόμισα ξανά. Αγάπησα τη γυναίκα μου, πήγαμε διακοπές. Επισκεφθήκαμε το Μαρακές και το Κάιρο, τη Ζανζιβάρη και την Πορτογαλία και το Γκραντ Κάνυον. Κάναμε χειρουργικές επεμβάσεις. Κάναμε ένα γιο. Διδάξαμε το γιο μας να κάθεται, να μπουσουλάει, να περπατάει και να τρέχει, να τραγουδάει, να ουρλιάζει και να λέει λέξεις όπως «χλωροφύλλη» και «φωτοσύνθεση». Έμαθε τους πλανήτες έναν προς ένα, έμαθε να γράφει το όνομά του.

Όλο αυτό το διάστημα, η βασανιστικά αργή αυτοκτονία συνεχίστηκε.

Και πάντα, νωρίς το πρωί με τον καφέ, ανοίγω τον υπολογιστή μου να καταγράψω, έστω και μόνο για τον εαυτό μου, το επόμενο κομμάτι της μεγάλης, τραγικής αυτοκτονίας της Βενεζουέλας. Μιλάω με τους φίλους μου, οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να εξηγήσουν στους ανόητους γιατί η δυστυχία τους είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας κακής ιδέας βασίσμένης σε μια προηγούμενη κακή ιδέα, σ’ ένα μεγάλο οικοδόμημα ανοησίας. Καλοί άνθρωποι, κολλημένοι σε μια συζήτηση δύο δεκαετιών από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή. Κάνω σιωπηλές προσευχές για τους επόμενους στη μακρά σειρά των πολιτικών κρατουμένων. Κοιτάζω τις φωτογραφίες των τόπων που ήξερα – παραλίες που πήγαινα και εστιατόρια που σύχναζα. Είναι σκεπασμένα με σκουπίδια ή έχουν καρφωμένα πορτοπαράθυρα και βρωμάνε. Βλέπω τα βίντεο από τη νυχτερινή λεηλασία των σούπερ μάρκετ που είχαν την τύχη να έχουν κάτι στα ράφια τους.

Απόψε δεν υπάρχουν φώτα. Όπως και η Νέα Υόρκη στο «Ο Άτλας Επαναστάτησε» της Ayn Rand, τα μάτια της χώρας έχουν βγει για να ταΐσουν τους πεινασμένους ζητιάνους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχουν καταλάβει και κάποτε ήταν πολυτελή διαμερίσματα. Κατηγορούν τον καιρό –η κυβέρνηση το κάνει– όπως οι σαμάνοι των παλιών φυλών που έκαναν θυσίες στους θεούς, με την ελπίδα μιας παρέμβασης. Ούτε φαγητό υπάρχει, λένε στους ανθρώπους να κάνουν υπομονή, να μεγαλώνουν κοτόπουλα στις βεράντες των άλλοτε αστραφτερών διαμερισμάτων τους. Δεν υπάρχει νερό – και κάνουν μαθήματα στην κρατική τηλεόραση για το πώς να πλένεσαι με ένα φλιτζάνι νερό. Τα χρήματα είναι άχρηστα, οι άνθρωποι πληρώνουν με πατάτες, αν μπορούν να βρουν. Οι γιατροί χειρουργούν με το φως των κινητών τους, όταν υπάρχει αρκετό ρεύμα για να τα φορτίσουν. Χωρίς αναισθητικό φυσικά, ή αντιβιοτικά, όπως τις ημέρες πριν την έλευση της σύγχρονης ιατρικής. Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες έχουν κοπεί – σύντομα και το internet και ένα συνολικό σκοτάδι θα πέσει πάνω από μια άγρια χώρα.

Ο μαραθώνιος της καταστροφής έχει σχεδόν τελειώσει, η ψυχή του έθνους έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Όχι, δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό ή επικό σ’ αυτό. Τα ερείπια, την ώρα που δημιουργούνται, είναι θλιβερή υπόθεση και στερούνται του παρήγορου μανδύα του χρόνου που δίνει μυστήριο και την αίσθηση του αναπόφευκτου. Και το να το παρακολουθώ, για μένα, είναι μία από τις μεγάλες τραγωδίες της ζωής.


www.athensvoice.gr

22 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε ολους. Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Σας τις ανταποδιδω και ελπίζω όλα να πάνε καλά για την χωρα και τον λαό. Νομίζω ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, οπότε βασικό είναι να έχουμε την υγεία μας και όλα θα έρθουν.

Χθες βρισκόμουν στον δρόμο της επιστροφής, με στάσεις για φαγητό, καφέ, ποτό, οπότε απειχα από το κινητό μου!

Απο αυριο στις επαλξεις.

paolostar είπε...

http://mikrometoxos.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%8D%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%86%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83/

Χρονια πολλα σε ολους
και καλό μηνα.

michele είπε...

Καλησπερα ,καλο μεσημερι σε ολους! Δεν ειμαι της αποψης ενα failed state να μην δουλευει σημερα αφου η Πρωτομαγια επεσε αργια,αλλωστε ενας λογος της καταρρευσης ειναι κι αυτη η νοοτροπια της "γεφυρας" να την κανουμε να παμε για μασες και ποτα. Η λογικη της ησσονος προσπαθειας και του δημοσιουπαλληλικου "κωδικα".

Ο Πιτσιρικος εχει χιουμορ και καλη γραφη,αλλα ανηκει σε ολους αυτους που πιστεψαν,προωθησαν και τωρα μεταχρονολογημενα εχουν αρχιζει και κραζουν το σημερινο καθεστως. Την εχει κανει και για την Αμερικη την κακη "νεοφιλελευθερη" χωρα. Οποτε κραξιμο και σ αυτον ,οπου τον πετυχω

hippy είπε...

Καλησπέρα

φρικάρισα με το κείμενο για τη Βενεζουέλα, τη χώρα που ευλογήθηκε να έχει τις ωραιότερες γυναίκες ρε γαμώτο.

Παρατηρώντας τριγύρω αισθάνομαι έντονα ότι το θέμα δεν είναι πια να τελειώσουν οι μαμημένες διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών αμοιβάδων με τους τροικανούς. Είναι η γάγγραινα κι η σήψη απ΄την αναρχική ιδεολογία τους. Πρέπει να φύγουν. Δεν είναι ρε γαμώτο μόνο η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, η αναρχία των αλληλέγγυων στα hot spots και στα λιμάνια, το παρκάρισμα ακόμη και κάτω απ΄τις πινακίδες "απαγορεύεται και η στάση"-ή κάτω απ΄τις μπλε πινακίδες "αν παρκάρεις εδώ θα στο πάρει ο γερανός" αριστερά και δεξιά μέχρι και στην Πανεπιστημίου κλπ. Είναι τα πάντα όλα. Ακυβερνησία, ασυδοσία, τζαμπαμαγκιά λόγω ατιμωρησίας παντού. Παλαιότερα η σιχαμένη τακτική του πασοκοκράτους ήταν "οργανώσου κι άρπαξε". Την ζήσαμε με την γιγάντωση των συντεχνιών. Τελευταία ολισθαίνουμε όλο και γρηγορότερα προς το "όποιος θέλει ότι θέλει" κι οι αστυνομικοί αραχτοί να φυλάσσουν (τάχα) τους φλαμπουράρηδες.

Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας, σωματική, πνευματική και ιδίως ψυχική έτσι όπως μπλέξαμε. Δύσκολο τόσο που ξεχειλώσαμε αλλά τι να πω? Γαντζώνομαι στο "ποτέ δεν ξέρεις".

Unknown είπε...

χρονια πολλα.hippy οσα γραφεις κ βεβαια καρασυμφωνω τα βλεπεις τα 2 τελευταια χρονια ή τα τελευταια σαραντα?Και κατα δευτερον αυτοι οι αριστεροι της πλακας ,αυτα τα υποκειμενα φταινε για οτι γραφεις παραπανω?Κατα τριτον αν δεν αργια η σημερινη δηλαδη θα δουλευε το κρατος ή οι ιδιωτες εξω? Οπου παω μυγες σκοτωνουν εκτος απο τις καφετεριες οποτε ειτε αργια ειτε εργασιμη βουλιαζουμε καθημερινα ετσι οπως κατηντησαν την χωρα μας.

Unknown είπε...

Αν θελεις hippy να σου θυμισω επι κυβερνησεως καραμανλη παυλοπουλου τι εγινε στην ελλαδα αθηνα ...τι ολικη καταστροφη παθαμε ...ποσο καηκε η χωρα κ τι εκανε ο πακης...και βεβαια αναριθμητα δισεκαττομυρια λαθη σκανδαλα υπουργων κ παρατρεχαμενων κοπριτων.Ειτε δεξια ειτε αριστερα βουλιαζουμε σωτηρια καμμια.κοπριτες ολοι ...αρχικοπριτες

Unknown είπε...

Πριν ειχαμε ΛΙΑΠΗ υπουργο ναι καλα διαβασατε ΛΙΑΠΗ τωρα εχουμε την ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ...καλα διαβαζετε ΛΙΑΠΗΣ vs ΦΩΤΙΟΥ τι διαλεγετε για σωτηρα της χωρας?????

μιλαμε για ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ οποτε τι να λεμε τωρα...η κοινωνια βραζει ή κοιματε στην πολυθρονα της.??


αυτους ψηφιζουμε αυτους εχουμε.καλα μας κανουν κ λιγα θα λεγα μας κανουν...αυτοι που ψηφισαν σκουρλετη φλαμπουραρη πολακη ας τους λουστουν τωρα εμεις οι ελαχιστοι ευφυεις τι φταιμε ομως ?

michele είπε...

Η λογικη της ισοπεδωσης εφερε τα αποτελεσματα που εχουμε σημερα.Η κριτικη δεν μπορει να γινεται συμφωνα με τις πολιτικες καταβολες του καθενος.
Οι προηγουμενες κυβερνησεις ησαν ελλειματικες,αλλα εφεραν την Ελλαδιτσα του κρατικοδιαιτου μοντελου ,μεσα στην Ευρωπη και και στις 25 ευημερουσες χωρες του κοσμου συμφωνα με τα στοιχεια του ΟΗΕ ,παρα τις παθογενειες τους.
Επομενως επειδη τωρα εχουμε ολα τα στοιχεια του χαρακτηρισμου του failed state YΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα.

Αυτη η αγνοια της πολιτικης ιστοριας,των προσωπων,της αριστερας,η αδυναμια ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ,η ψηφος με τη δικαιολογια " ελα μωρε δεν θα κανει αυτα που λεει", η απ την αλλη και 2 στα 10 να κανει,εφερε τα τωρινα αποτελεσματα.

Με γεια σας οι "ευφυεις"

hippy είπε...

Σαράντα χρόνια στην έδρα το δασκαλίκι μου έχει γίνει (δυστυχώς) δέρμα. Είναι προφανής σε μένα η υποχρέωση να επισημαίνω την αξία εάν και όπου την διαπιστώνω. Αγαπητέ τραπεζίτη όταν αφήνεις έξω το εγώ (την αξία του οποίου δεν αμφισβητώ αλλά και ούτε γνωρίζω) είσαι πολύ χρηστικός.

Έχεις εν μέρει δίκιο καθώς περιόρισα-κακώς-το "εργανώσου κι άρπαξε" στην πασοκοπερίοδο μόνο κι όχι και στην δεξιά του Λιάπη, του Χατζηγάκη, του Αλογοσκούφη, του...του...του Καραμανλή τελικά που απεδείχθει αυτό που ήταν. Νεότερος κι ανεπαρκής τελικά. Αλλά οι συντεχνίες κι οι ληστοσυμμορίες επί Ανδρέα βρήκαν τον καρκινικό χώρο να μεγαλώσουν και να υποτροπιάσουν.

Unknown είπε...

Γραφω σε 4 ομαδες.Δύο κλειστες στο ευρυ κοινο στο φβ κ 2 ανοιχτες οπως εδω.Δεν θελω ν επεκταθω για προσωπικους λόγους επαγγελματικους απλα αυτο εχω να πω .
Στην δικη μας καστα οι πολιτικοι εχουν χαμηλη θεση επειδη τους θεωρουμε λαμογια,συνδικαλιστες,ψευτες κλπ που στο τελος καταληγουν ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.οποτε οσο και να γραφουμε εδω μερες ατελειωτες η δικη μας καστα τους βλεπει πολυ υποτιμητικα ...Δεν θελω ν επεκταθω μιας κ θα πω πραγματα που δεν πρεπει να πω.hippy σαραντα χρονια μπραβο και εις ανωτερα που λενε.

μπαρμπαλιας είπε...

http://ardin-rixi.gr/archives/198600
Η Αριστερά ως στυλοβάτης της παγκοσμιοποίησης...

κλσ
για το φιλο hippy
https://youtu.be/bK-GQdV5E04
δεν ξερω αν εχεις παει ...
αλλα προσωπικα περασα δυο μερες απο τη ζωη μου αξεχαστες.
(ημουνα και βεντιοτσο)

Unknown είπε...

Συνομιλω με πολλους δασκαλους και εχω αποψη και για το εκπαιδευτικο συστημα της χωρας.Εχω γνωση και γνωριζω απο τους δασκαλους τι παθογενειες υπαρχουν.Πολυ ωραιο επαγγελμα και πολυ σοβαρο.Ψηλα στην πυραμιδα οι δασκαλοι.

michele είπε...

Μπαρμπα μου το εικοσιοχτω με την καταλληλη προφορα,ειναι ασχημη εκφραση στα Περσικά

Ο ανηψιος παντως δεν λεει να φυγει απο Κολομβια χαχα..το ξεσκισε το προγραμμα

hippy είπε...

Φίλε και συνοδοιπόρε Μπαρμπαλιά καλησπερίζω

θα με χαρακτήριζα ως επαρχιώτη πειραιώτη καθώς έχω ταξιδέψει ελάχιστα. Μου αρέσει σαν σκέψη να είχα δει περισσότερα μέρη, από την άλλη όμως κι αυτά που μας κρατάνε δεμένους όμορφα είναι. Εσύ φαντάζομαι το ξέρεις πιο καλά απ΄όλους μας μια και τα έχεις ζήσει και τα δυό.

Άσχετο. Σαν νεολαίος μου άρεσε πολύ ο Μποστ τον οποίο και μου θυμίζεις.

Θανασης Κ είπε...

Χαιρετω την παρεα κ αναρωτιεμαι εαν κ μεις σαν χωρα εχουμε μπει μονοπατι που εχει φτιαξει η Βενεζουελα....το σκεφτομαι κ ανατριχιαζω..

Θανασης Κ είπε...

*στο μονοπατι

Unknown είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/574926/paulopoulos-to-nomisma-apokta-noima-monon-otan-upiretei-ton-anthropo/

μπαρμπαλιας είπε...

στο skysport tv ο ημιτελικος
και φυσικα με εγγλεζους σποτκαστέρ

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά! Ελπίζω ολοι πίσω αύριο πιο ξεκούραστοι και ήρεμοι μετά τις σουβλομαχίες της Κυριακής. Ελπίζω και το Χαα να μην μας κάνει να χωνέψουμε μεμιας τις αμαρτίες μας.

austin είπε...

Και όμως έχουμε μπει.. Μόνη ελπίδα ότι παραδώσανε τα κλειδιά της χώρας σε άλλους, που μπορεί να είναι λαμογια και να θέλουν να ψωνίζουν φιλετα σε φθηνή τιμή(ποιος παίζει δίκαια σε ένα γεωπολιτικο-κερδοσκοπικο παιχνίδι και δεν είναι λαμογιο), αλλά οι χώρες που οργάνωσαν έχουν κάποια βασική δομή με ένα βασικό στοχο-σκοπο.

Ποια χωρά άλλωστε πήγε μπροστά χωρίς καπιταλισμό; Όχι μόνο οηγε πίσω, αλλά άφησε και τέτοιες πληγές που ακόμα και δεκαετίες ολόκληρες να περάσουν δύσκολα κλείνουν.

Και σκεφτείτε ότι από κάμποσους έχω ακούσει ότι είναι προπαγάνδα αυτό που βγάζουν προς τα έξω για την Βενεζουέλα και οι άνθρωποι εκεί περνάνε καλύτερα από ότι παρουσιάζεται. Τα ίδια έλεγαν και για την αργεντινη.

Αν και το προχωραω πολυ, σκέφτεται πόσο περίεργο είναι, ότι την μκδα του "νεόπλουτους" και της ακραίας υπερκατανάλωσης, έρχεται ένα trend του "εναλλακτικού", του φοραω πατσαβουρια και είμαι κουλ, του κάνω διακοπές μακριά από πλούτη κτλ κτλ, έρχεται και κάθεται μία στιγμή που η οικονομία ξεκινάει μία επιβράδυνση και έχουμε χώρες να χρεοκοπουν και ταυτόχρονα (κάποιοι, όσοι είναι, ασχετοι η παρασυρμένοι από υο trend) να λένε ποσό καλά είναι εκεί... Και ότι έκαναν την αλλαγή. Σαν αντίδραση το κάνουν...αγνοώντας ότι εκεί ο λαός πειναει. Σα να λένε, και τι έγινε μωρέ... Καλύτερα με τα λιγότερα.

Αυτό παυαμε και στην Ελλάδα. Όπως ξαναειπα, στην πιάτσα έξω, 7/10 από το δικό μου δείγμα στο περίπου, θέλει να πάμε δραχμή. Το δείγμα έχει από πλούσιους και φαινομενικά γνωστές, μέχρι φτωχους και άλλους απογοητευμένους.
Δεν βλέπουν δυστυχώς ότι ο φτωχός σε μία πιθανή αλλαγή νομίσματος, θα είναι αυτός που θα καταστραφεί...ενώ κάποιος που έχει τα λεφτά του έξω θα είναι μία χαρα.
Αλλά δεν βλέπει και ο πλούσιος, ότι το καμμένο σπίτι του διπλανού θα " του κάψει και το δικό του".

Και κάπως έτσι, με μία κυβέρνηση τύπου Βενεζουέλας, που ήθελε να κάνεις και με δαυτους μπίζνες, που έχει ταλέντο στην αποδόμηση, φτάνουμε να ξαναλεμε για το grexit και ο κόσμος σα να κάνει το κλικ υπέρ του.

Άσχετα από το αν θα γίνει, και δεν παίζει κτλ.
Εγώ ξέρω πάντως, ότι αν μία ενέργεια και μια σκεψη είναι δυνατή προς κάτι, δεν είναι και τόσο απίθανο να γίνει. Γιατί στο τέλος, ή μάζα θα αποφασίσει. Και σα να μου λέει ότι αυτή ή καθυστέρηση δεν είναι αμελητέα.

Έχουμε πάθει ανοσία και είμαστε απαθεις σα λαός, να μας λένε 2,5 χρόνια τώρα για αξιολόγηση και χρεος και τίποτα δεν γίνεται. Απλά ακούμε από τον επόμενο μήνα στον επόμενο.

Ας στείλουμε θετική σκέψη και ενεργεια οσοι εχουμε μείνει με αποθέματα λογικής, υπομονής, και ψήγματα αισιοδοξίας, μήπως και σωθεί ο τόπος.

austin είπε...

Lorac ρέει και πολύ αίμα τις 2 από τις τρεις μέρες που είμαστε κλειστά...Προσωπικά δεν έχω πολύ καταλάβει αν πάμε καλά ή όχι. Ναι μεν ε χουμε ημερομηνία για eurogroup αλλά δεν είναι και όλες οι δηλώσεις θετικές.

Ακούς εν τι μεταξύ και τον παυλοπουλο να λέει αυτό, μετά τις δηλώσεις από κυβέρνηση ότι μας οδηγούν σε grexit (η κάπως έτσι οπως το είπαν) με την πίεση για να πάρουμε τα προληπτικά μέτρα...και δεν ξέρεις τι να κάνεις αύριο! Με οποία μεριά και αν είσαι.

Unknown είπε...

70% υπερ δραχμης κ εγω οπου μιλαω αυτο ακουω.Και αυτο με τρομαζει απιστευτα σαν σεναριο κ σκεφτομαι να παρω σοβαρες αποφασεις...για το μελλον...οι δραχμιστες αυξανονται...και ειναι σοκαριστικο αυτο