Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ; 


Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Ο φον Σόιμπλε έχει επανειλημμένα «εκβιάσει» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτή η απειλή, για πολλούς οικονομολόγους είναι ευχή. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, θα είναι η καταστροφή, άλλοι, ότι θα είναι η πανάκεια. Τι ακριβώς ισχύει;

Παρότι η εποχή που διανύουμε διακρίνεται παγκοσμίως από βαθιά κρίση, ως αποτέλεσμα κυρίως ανισοτήτων, κακής μακροχρόνια επιτοκιακής πολιτικής, υπερδανεισμού και άθλιας διαχείρισης πόρων, αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα για το ξεκίνημα των κρίσεων. Ιστορικά το 95% των σημαντικότερων απρόβλεπτων κρίσεων παγκοσμίως ξεκινάνε από δύο ανισορροπίες, στο συνάλλαγμα και στα επιτόκια.

Η δυνατότητα επομένως μιας χώρας να προσαρμόζεται σε απότομες αλλαγές των παγκόσμιων επιτοκίων, είτε προσαρμόζοντας τα επιτόκιά της, είτε διολισθαίνοντας το νόμισμα, της επιτρέπει να «απορροφάει σαν μαξιλάρι» πολλές από τις κρίσεις τις οποίες περνούν «δια πυρός και σιδήρου» χώρες που δε διαθέτουν δικό τους νόμισμα ή που διαθέτουν νόμισμα δεμένο στο «άρμα» ισχυρών νομισμάτων!

Η Αγγλία το 2008 όπως και οι ΗΠΑ, για παράδειγμα απορρόφησαν την κρίση με χαρακτηριστική άνεση, ενώ η Ευρωζώνη βγήκε η απόλυτα χαμένη.

Σε ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδος στο εθνικό νόμισμα, η Ελλάς θα έχει ξανά στη φαρέτρα της τα βέλη, ή σωστότερα τα εργαλεία εκείνα, που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κρίσεις με μεγαλύτερη ευκολία από ότι τώρα, είτε κατεβάζοντας τα επιτόκια στις υφέσεις, κάτι που τώρα δεν μπορεί να κάνει, είτε αφήνοντας το νόμισμα να διολισθήσει  20-30% όπως κάνουν όλες οι κυρίαρχες χώρες αυτού του πλανήτη! Επιπλέον θα απαλλαγεί από τα εξωπραγματικά «κριτήρια σταθερότητας» που ουσιαστικά είναι μια τεχνητή συνταγή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυρίου Σοιμπλε και των εταιριών πίσω από αυτόν. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ξανά δανεισμό από τράπεζες. Η Ελλάς θα μπορεί να γίνει ξανά, σε βάθος χρόνου, μια φυσιολογική χώρα. Το χρήμα θα κινείται, θα γίνονται αγοραπωλησίες.

Αυτό όμως απέχει από το να υποστηρίξει κάποιος ότι η λιτότητα θα εξαφανιστεί. Χώρες με δικά τους νομίσματα, μη προσδεδεμένα στο άρμα άλλων σκληρών νομισμάτων, ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνες με μεγάλα ελλείμματα, και εκείνες με μεσαία ελλείμματα (ως 3,5% του ΑΕΠ) ή σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα, ελλείμματα πάνω από 4%, που ξεπερνούν το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (που είναι 3% κατά μέσο όρο σε καλές εποχές και με δημογραφική ανάπτυξη) είναι χώρες με σοβαρό πρόβλημα πληθωρισμού και μικρή δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού και μοιραία καταλήγουν στην αγκαλιά κορακιών όπως του ΔΝΤ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Υψηλά ελλείμματα θα οδηγήσουν σε νομισματική ανισορροπία.

Αντίθετα, χώρες με μεσαία ελλείμματα ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έχουν διολίσθηση σε εποχές που το χρειάζονται, αλλά γενικά πάνε εξαιρετικά καλά, καθώς δαπανούν σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και έχουν δυνατότητα διεθνούς δανεισμού. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια έκαναν σοβαρή προσπάθεια να συμμαζέψουν τα κόστη. Όμως, η πολιτική μείωσης μισθών του ιδιωτικού τομέα, βαριάς φοροκαρπαζιάς, σκληρού νομίσματος, και ασφυξίας στις τράπεζες, που επιβλήθηκε δια ροπάλου από τη Γερμανία του κυρίου Σόιμπλε, για τα δικά της συμφέροντα, σαμπόταρε την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα αν εγκαταλείψει το ευρώ θα έχει μια άμεσα μεγάλη υποτίμηση, της τάξης του 50%-70%, όμως αυτή θα συνοδευτεί στη συνέχεια από ανατίμηση και αναθέρμανση της οικονομίας εφόσον όμως τα δημοσιονομικά κρατηθούν σε λογαριασμό. Θα οδηγήσουν σε ταχεία ανάπτυξη χωρίς η χώρα να χάσει κανένα από τα πλεονεκτήματα δανεισμού, ενώ η ταυτόχρονη διαγραφή χρέους (πχ.50%), θα βοηθήσουν στο να ξεκολλήσει ταχύτατα η Ελλάς από την σημερινή κατάντια. Αυτό θα οφείλεται στο ότι μια χώρα με μικρά ελλείμματα μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα το χρέος. Άρα, η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει κατάργηση κάθε μορφής λιτότητας! Επιτρέπει όμως άσκηση μιας λογικής νομισματικής και φορολογικής πολιτικής και ανάπτυξη που με τη λογική των επίπλαστα υψηλών πλεονασμάτων εντός ευρώ, που προσπαθεί να επιβάλλει ο κάθε κύριος Σόιμπλε, και με την παρούσα  νομισματική ασφυξία και τη φοροκαρπαζιά, δύσκολα δείχνει ότι θα επιτευχθεί...!


* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

27 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους, με πολύ όμορφη Κυριακή.

Επ ευκαιρία της χθεσινής κουβέντας θα θελα να αναφέρω 1-2-3 πράγματα. Όπως εγω κράζω τους αριστερούς, επειδή έχω κάποιες εμπειρίες που το υποστηρίζουν και όχι επειδή έτσι ξύπνησα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι οι ίδιοι και όλοι κάνουν τα ίδια. Εγώ αναφέρομαι στην πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και το mentality που έχουν και σε κουβέντες και σε σχόλια τους και σε χαρακτηρισμούς.
Στην χώρα αυτή και ειδικά με το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστοι έκαναν μία σωστή ανάλυση (προσοχή, όχι επιλογή, αλλά ανάλυση) και ήταν πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο ο συνομιλητής να βρίζεται βάζοντας μπροστά το "αριστερό φρόνημα" και τον κακό Σαμαρά.

Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις και hippy το γνωρίζεις καλύτερα από εμένα αυτό λόγω αντικειμένου.

Και έρχομαι στο σχόλιο του lorac. Δεν έχει σημασία Hippy, αν εσύ ήσουν σωστός. Ήσουν λογικά (από όσο σε ξέρω και μπορώ να καταλάβω) αλλά αυτό δεν αναιρεί ΚΑΘΟΛΟΥ ότι η γενιά του πολυτεχνείου και γενικότερα οι ΠΑΣΟΚΟΠΑΤΕΡΕΣ και ΠΑΣΟΚΟΜΑΝΕΣ και κατ επέκταση η ΝΔήτες αφού και αυτοί σκοπό την εξουσία είχαν και ΜΟΝΟ με ένα τρόπο μπορούσες και μπορείς να πάρεις την εξουσία, τα έκαναν απολύτως σκατά. (για να δούμε, με την ΝΔ του Μητσοτάκη θα αλλάξει αυτό για πρώτη φορά??).

Έχω πει ότι ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου είχε πει δύο φράσεις: "Είναι απαράδεκτο να παίρνω 80% παραπάνω σύνταξη και να κάθομαι, και ο γιος μου να δουλεύει 10ώρα και βάλε και να παίρνει τόσο λιγότερα", και η δευτερη "στο τέλος την τιμιότητα μου θα την χαρακτηρίσω ως και μαλακία μου με όλα αυτά που έχουν γίνει και έχουν δει τα μάτια μου σε διάφορους οργανισμούς".

Μπορεί και εσύ και ο πατέρας μου να ήταν η εξαίρεση. Το ότι έτρεχαν όλοι για ένα ρουσφέτι, αγνοώντας τον οποιοδήποτε γύρω τους, δεν είναι "μαζί τα φάγαμε"; Το ότι μου έλεγε μια ένοικος της πολυκατοικίας, έφορος γαρ, ότι συνάδελφος της άνοιγε το συρτάρι τυ ταμείου και βούταγε λεφτά, "δεν είναι μαζί τα φάγαμε;". Το ότι κρύβανε γενιές ολόκληρες (και μάλιστα με χαμηλή τότε φορολογία) εισοδήματα και οικόπεδα ενώ παράλληλα γινόταν του αυθαιρέτου το πανηγύρι, δεν είναι "μαζί τα φάγαμε;".

Και προφανώς, έχεις δίκιο για τα εξοπλιστικά και τις μίζες κτλ κτλ, για αυτό άλλωστε η φράση κατ εμέ "μαζί τα φάγαμε" δεν είναι κατάπτυστη. Γιατί το κεφάλι έτρωγε και για να βουλώσει τα στόματα των περισσοτέρων έδινε και από κάτω αυτά πόυ έδινε.

austin είπε...

Και μία άλλη ιστορία προσωπική, γιατί κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να βγάζουμε τον κώλο μας από έξω. Όταν στα 19 μου πήγα να δουλέψω σε καφετέρια, η καφετέρια αυτή έκλεβε τους υπαλλήλους ξεδιάντροπα (με διάφορους τρόπους μην αναλύω εδώ), μας χρέωνε την φορεσιά της δουλειάς και μας έκανε "σεμινάρια" για το που να κόβουμε αποδείξεις και που όχι. Όταν οι κομμένες αποδείξεις ξεπέρναγαν το 10-15% των παραγγελιών μας, μας έβαζαν χέρι να κόβουμε λιγότερες.
Αυτοί λοιπόν οι επιχειρηματίες, επειδή μας έκλεβαν πάρα πολλοί υπάλληλοι -μέσα και εγώ- αυτά που μας έκλεβαν ή μας χρέωναν για την φορεσιά, τα πέρναμε την επόμενη μέρα, με λαμογιά εννοείται.
Τότε όμως, στην "αριστερή λογική" νιώθαμε ρομπεν των δασών, γιατί δεν αφήσαμε τους αλήτες να κλέψουν από τον εργαζόμενο. Και πολλοί τότε που το ανέφερα σαν ιστορία, μου έδιναν και εύσημα. Εύσημα για τον κλέψας του κλέψαντος. Βλέπεις το "ελληνικό σύστημα και νοοτροπία" με έβαλε από νωρίς στο παιχνίδι και τότε ειλικρινά δεν έβλεπα το λάθος. Μετά από κάποια χρόνια, βέβαια, όταν σκέφτηκα κάποια πράγματα πιο σωστά και ολοκληρωμένα συνειδητοποίσα με μεγάλη πικρία, ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ήμουν εγώ και πόσο μεγάλη ευθύνη έχω και εγώ στην ανατροφοδότηση της σαπίλας. Γιατί η σωστή κίνηση ήταν να παραιτηθώ και να πάω αλλού για δουλειά που θα συμπεριφέρονται καλά στον εργαζόμενο και βάση νόμου στα πάντα ή στα περισσότερα.

Αν λοιπόν αυτό το πράγμα το έκανε ένα 15-20% του πλυθησμού, αναγνωρίζοντας την σαπίλα και μη συμμετέχοντας σε αυτή, τότε ναι θα είχες δίκιο, δεν θα τα είχαμε φάει όλοι μαζί και θα ευθυνόντουσαν οι πολιτικοί, μιας και αυτό το μικρό ποσοστό στην κοινωνία θα είχε την δύναμη ή θα έδινε το "καλό παράδειγμα" για να μην ανατροφοδοτείται η σαπίλα. Αντ αυτού είχαμε 90% αρκετές φορές του εκλογικού σώματος να ψφίζει πασοκ νδ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ.

Τώρα αν εσύ δεν εντάχθηκες σε αυτή την σαπίλα εγώ έχω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο. Να σου βγάλω το καπέλο και να πιστέψω ότι υπάρχει λύτρωση γιατί κάποιος στο μεγάλο πάρτυ δεν συμμετείχε. Είναι και ο λόγος που αισθάνομαι περήφανος για τον πατέρα μου και ας έκανα εγώ στα πρώτα βήματα της εργασίας μου το "οφθαλμός αντί οφθαλμού". Γιατί μετά κατάλαβα. Παρόλα αυτά το οτί εσύ και καμιά 100αριά ακόμα πολίτες δεν βουτήξατε το χέρι στο σάπιο μέλι, δεν σημαίνει ότι η γενιά σας δεν τα έφαγε. Δυστυχώς κάποιες φορές η πλειοψηφία νικάει...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ο κος Βέργος ζει πλέον μόνιμα στο Πορτσμουθ;; εάν Οχι ιςως προλαβαίνουμε να τον βάλουνε στις λίστες ή στον επόμενο ανασχηματισμό.

Lorac είπε...

Ο καθένας μπορεί να θυμώσει - αυτό είναι εύκολο.
Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο - αυτό δεν είναι εύκολο
Αριστοτέλη, Ηθικά Νικομάχεια

Οπότε mea culpa για την επιθετικότητα απέναντι στον κ.Dwk Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο και του φόρτωσα όλα τα δεινά της περιόδου. Σας βρήκα εύκολο εξιλαστήριο θύμα και ως αδίστακτος μαθητής της «Ρητορικής» έκανα μέσω εσάς επίκληση στο συναίσθημα των υπολοίπων. Έγινα «θεός» και «άπαικτος» για λίγο και αν ήμασταν κοινότητα του facebook θα γέμιζα likes!

Όμως αγαπητέ Hippy δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Αυτό που ήθελα εξαρχής να γράψω τις προάλλες είναι το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωαμ για τους προηγούμενους. Αυτά και άλλα πολλά που θίγεις είναι οι πέτρες της αμαρτίας που κινούν τον μύλο της καταστροφής μας. Δυστυχώς αν και νέα παιδιά έχουν αφομοιώσει στο 100% τα διδάγματα πολιτικά και άλλα των προηγούμενων και προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία.

Ιζνογκουντ…. χαλίφηδες στη θέση των προηγούμενων μη βλέποντας όμως ότι το χαλιφάτο τους διαλύεται αργά και σταθερά.

Σήμερα η τρόικα θέλει την Ιφιγένεια της . Σας το είχα γράψει και παλιότερα ότι καλύτερο θα ήταν να «ρυθμίζαμε» αποδοχές και ιδίως συντάξεις με χρονικό όμως όριο και αυστηρότητα στην νομική εφαρμογή. Παράδειγμα πρακτικό και πρόσφατο είναι τα συνδικάτα της Γερμανίας και ότι κάνανε εκεί περίπου το 2008. Αν δεν έχετε γνώση μπορώ να σας γράψω ακριβώς τι έγινε εκεί. Ενέργειες που αποδείχτηκαν στην πράξη θεμέλιος λίθος στην επιβίωση αρχικά και ισχυροποίηση στην συνέχεια πολλών γνωστών γερμανικών εταιριών.

Εδώ όμως επιλέχτηκε το να πλήξουμε όλους τους υπόλοιπους και στο τέλος την πάρτι μας. Ξέρετε όταν έφτιαχναν τα πρώτα μνημόνια τους έδιναν επιλογές ,αλλά πάντα αυτός που έπαιρνε την απόφαση το έκανε κατά τέτοιο τρόπο που θα προστάτευε την πολιτική του πελατεία και την ομήγυρη του.

Όμως η θυσία ποτέ δεν έγινε και κάθε φορά ξαναγυρνάμε στα ίδια. Στο λέω ξεκάθαρα και με ηρεμία εσωτερική Η γενιά αυτή δεν έχει βιώσει το τίμημα της αποτυχίας. Όμως εξαιρετικέ Ηλία ο εισπράκτορας είναι στην πόρτα μας και σας κρούω το κώδωνα. Αν αποτύχουν οι λίγοι τώρα τις συνέπειες θα τις νιώσουν όλοι και άμεσα.

Για να γνωρίζεις , το άμεσο περιβάλλον μου πέρασε καλά αυτά τα χρόνια και πολλοί λίγοι ευτυχώς έγιναν «λαμόγια». Αυτό δεν σημαίνει όμως ,ότι επειδή εγώ είμαι από τους τυχερούς και ευνοημένους ότι δεν θα μπορώ να λέω την αλήθεια και να αναστατώνω την «ψυχή» μου .Έστω και αν μερικές φορές υπερβαίνω τα εσκαμμένα.

Κ.Dwk επειδή δεν θέλω να σας προσβάλει το προηγούμενο post μου είμαι πρόθυμος να το διαγράψω μόλις σας ξαναδιαβάσω εδώ.

hippy είπε...

Ο Alexandratos-Kaboul Aristera Market είπε...
Ο κος Βέργος ζει πλέον μόνιμα στο Πορτσμουθ;; εάν Οχι ιςως προλαβαίνουμε να τον βάλουνε στις λίστες ή στον επόμενο ανασχηματισμό.

Καλημέρα παιδιά

φίλε Γιάννη ειλικρινά δεν το ήξερα. Ωστόσο μικρή σημασία έχει αν είναι συριζοπροβοκάτορας και σε ποιό βαθμό. "Ενα σταματημένο ρολόι δείχνει δυο φορές την ημέρα σωστά την ώρα" έτσι δεν λένε οι Άγγλοι? Κι ένας απολιθωμένος συριζαίος καθηγητής μια δυο φορές το μήνα ίσως γράφει και κάτι σωστό όπως ότι "τα 600 εκ. σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους θα πέσουν ΟΛΑ στην αγορά και θα την δροσίσουν σε περίοδο ανομβρίας σαν κι αυτή που ζούμε"....ή τουλάχιστον εμένα μου φάνηκε σωστό.

Πάω να προλάβω λίγο ήλιο. Στους νεολαίους φίλους που εκτιμώ θα εκτεθώ αργότερα.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ειναι εύκολο να εκφράζεις επίπονη γνώμη οταν έχεις μεταφέρει το βιός σου άλλου.

Γιατι κ εγώ θα πρότεινα να πεινάσουν οι Αργεντίνοι για να πληρώσουν το κοράκια αν μετα απο δυο χρόνια δανείζονταν με 2% αντί για 10%. Αδιάφορο θα μου ήταν, εγώ ζω εδώ, οι συνέπειες θα ήταν άλλου.

Και μετα τα Βαρουφάκη, βαρέθηκα λίγο τους καθηγητές που όλοι είχαν μια άποψη, την ακολούθησαν, αλλα αν δεν τους βγήκε... ούπς.... επιστρέφω στην έδρα μου κ ουτε γάτα ουτε ζημιά.

ο dwk είπε...

…καλησπερίζω
..................
...και βέβαια ΟΧΙ, αγαπητέ Lorac !
...η κριτική, ο αντίλογος καλοδεχούμενη/ος όσο αυστηρή/ός κι αν είναι ...ιδιαίτερα όταν εκφράζονται μ’ αυτό το ύφος και ήθος, αλλά και με το (απαραίτητο...) χιούμορ - πες το και ...«πείραγμα»
...και όσα έγραψες, εμπεριέχουν όλα τα παραπάνω...
.......................
...κατά τα άλλα θα περιμένω, πριν επανέλθω, την 22α Ιανουαρίου
...ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με τον ...γκουρού των προβλέψεων Βασίλη Λεβέντη θα διεξαχθούν οι εκλογές και οι εκλεκτοί (των δημοσκόπων, βέβαια...) Άδωνις και Κυριάκος, θα έχουν – για πρώτη φορά – επιβεβαιώσει τον προαναγγελθέντα «θρίαμβο»
...μέχρι τότε παραμένω ήσυχος και ήρεμος, μετά μάλιστα από την διαβεβαίωση– υπό Ευαγγέλου ή Μπένυ – της διαγραφής του ...650% (!!!) του χρέους, δια του ...αλήστου μνήμης PSI !

cornelsen είπε...

Η έξοδος από το ευρώ από μόνη της δεν λέει και πολλά πράγματα. Αν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα τού χρέους (στάση πληρωμών και διαγραφή ή όχι), το τραπεζικό σύστημα (ποιος θα ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες), πως θα καθορίζεται η σχέση τού εθνικού νομίσματος με το ευρώ (ο σόιμπλε θέλει έλεγχο αυτής τής ισοτιμίας). Αυτά είναι τα βασικά αλλά υπάρχουν και άλλα που έχουν να κάνουν με την δομή τής ελληνικής οικονομίας και την σχέση που αυτή έχει με την ΕΕ.

michele είπε...

Καλησπερα,καλησπερα σε ολους.Συνεχιζεται η πολυ ενδιαφερουσα αλληλουχια αποψεων και στοχασμων ,οσο βαρια κι αν ακουγεται η λεξη,

Παρεθεσα εδω το αρθρο Βεργου, καθως πολλους ενασχολουμενους με την αρθογραφια τους εχω μελετησει ενδελεχως ,αυτος ειναι κι ο λογος που ειμαι -και θα συνεχισω να ειμαι- επιθετικος σε καποιες περσονες,στα λεγόμενα τους,στις επιδιώξεις τους.

Πολλοι εξ αυτων και γνωριζουν και γραφουν και σωστα πραγματα, οπως και ο Βαρουφακης,ο Παζοπουλος,ο Βεργος, ο Βιλιαρδος.

Αλλα η ιδεολογια, εδω θα απαντησω στον φιλο μου Ηλια ,σε χθεσινοβραδυνο του σχολιο,δια μεσω των χρονων πολλες φορες αλλη επιβαλλεται και σαν πολιτικη πρακτικη,αλλοτε εξαθλιωνει τους λαους.

Ο φιλελευθερισμος, η σοσιλαδημοκρατια με παραλλαγες ειναι σε δεσποζουσα θεση στην πολιτικη πρακτικη στο δυτικο κοσμο που με ολα τα ελαττωματα της εφαρμογης,παραμενει πολιτισμενος,πλουσιοτερος ,δημοκρατικοτερος ,κοινωνικα αλληλεγγυος.

Τιποτα δεν σημαινουν τα προσωπα,αγαπητε Ηλια,αλλοι αποτυγχανουν στην πραξη,αλλοι ειναι καλυτεροι.
Ο χειροτερος "φιλελευθερος" με η χωρις εισαγωγικα ,ειναι καλυτερος απο οποιονδηποτε αριστερο κυβερνωντα, κομμμουνιστη,κοκκινοφασιστα,δικτατορα μαυρο η κοκκινο.

Η πολιτικη ιστορια δικαιωνει τις φοιτητικες επιλογες μου
ειτε ως δευτερευοντα επιλεγμενα μαθηματα της Νομικης σε μια ξενη χωρα, ειτε στον "πολεμο" που ανοιξα τοτε σε Κνιτες,ΠΣΚτες,Αασπιτες ,ΜΛδες και λοιπους.

Μετα απ ολα αυτα, εμελε η ιστορια,η αγνοια, η κριση και ολα αυτα μαζι να μας φερουν στην εξουσια στην Ελλαδα, εραστες του Μαδουρο ,του Τσαβεζ και του Καστρου, πραγματικους πολιτικους απατεωνες
και ο πολεμος εκ μερους μου επανηλθε.

Οσα λαθη και αν εχουμε κανει εμεις οι μεγαλυτεροι,οσα χρηματα και αν μασησαν οι κυβερνωντες τα προηγουμενα 40 χρονια, δεν μπορουν να δωσουν σανιδα σωτηριας στους κοκκινοφασιστες.

Η Ελλαδα αξιζει κατι καλυτερο και απο τις παθογενειες του παρελθοντος και απ τα αριστερα σκυβαλα που καβαλησαν το κυμα της οργης των αδαων.

michele είπε...

*του Καστρο lol

cornelsen είπε...

14 δισ για επιχορηγήσεις σε ασφ/κά Ταμεία τού ΙΤ
11 δισ για ΥπΕθΑ+ΥπΠροΠο (περιλαμβάνονται τα 2,5 δισ συντάξεις ενστόλων)
7 δισ για πλεόνασμα
Χωρίς να ανοίξει και να λειτουργήσει ούτε μια δημόσια υπηρεσία (και χωρίς να πληρωθούν οι συντάξεις των πολιτικών ΔΥ) θέλουμε, με το καλημέρα, ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ δισ.
Ποια Ελλάδα μπορεί να πληρώσει αυτά τα εξωπραγματικά ποσά;

michele είπε...

Αυτη στην οποία θα επενδυθούν ξενα κεφαλαια, θα επιστρέψουν κάποια εγχώρια, θα μειωσει τις δαπανες δημοσιου ,θα λύσει το πρόβλημα κοκκινων δανειων, θα απορροφησει το ΕΣΠΑ

θα βρει-και υπάρχουν-λύσεις σε ασφαλισμενους του ΟΑΕΕ,θα μειώσει εμμεση και αμεση φορολογία,ισως κατεβάζοντας το αφορολόγητο έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότεροι απο λιγότερα και οι φοροδιαφευγοντες μικροι,που θα επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης που εκτός των άλλων εχει και τεράστιο οικονομικό κόστος,που ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια προσελκυοντας και ξένους φοιτητές απο χώρες με προβληματα.

Και φυσικα θα μειωσει το ποσοστο πλεονάσματος σε διαπραγματευση με τους δανειστές επιδεικνύοντας υπεύθυνη και σοβαρή στάση,καθως δεν βγαινει το 3,5%.

Αυτη Γιαννη :)

austin είπε...

Ε μιχαλη...ηρεμααααα. αν και πολύ ωραία ή τοποθέτηση σου!

Χαχα

cornelsen είπε...

Επενδύσεις; Δεν τις βλέπω ούτε με κυάλια michele. Η κατάσταση τής οικονομίας είναι τραγική, το τραπεζικό σύστημα χρεοκοπημένο, η κατάσταση στην ευρωζώνη καταθλιπτική. Προσωπικά δεν θα επένδυα σε μια Ελλάδα-κινούμενη άμμο.
Λείπει α) ο ισχυρός παράγοντας (σόιμπλε;) που θα μού αποδείξει ότι δεν κινδυνεύει η επένδυσή μου β) η εσωτερική κατανάλωση -εκτός και αν σκοπεύω να κάνω μια άκρως εξαγωγική επιχείρηση (αλλά γιατί να μην πάω σε κάποιο πακιστάν;)

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Να κάνω μία ερώτηση γιατί θα τρελαθώ με τις αναλύσεις για το κούρεμα των ασφ.ταμειων. ..Δηλαδή αν δεν τούς κάνανε κούρεμα και είχαν στο ταμείο τα δις πού λένε ότι κουρεύτηκαν δεν θα είχαν ανάγκη από τον κρατικό κορβανα. ..τα δις που παίρνουν κάθε χρόνο για να καλύπτουν τα κενά τους είναι πολλαπλάσια από το κούρεμα πού υπέστησαν. ..Και κάτι άλλο. .Τι αξία θα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία με καταθέσεις σε μια χώρα χρεοκοπήμενη και ίσως στην δραχμή. Η οικονομία είναι έσοδα μείων έξοδα. .όλα τα άλλα είναι αλχημείες λογιστικές.

cornelsen είπε...

@ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ
1. το κούρεμα στα αποθεματικό των ασφ/κών Ταμείων ήταν έτσι κι αλλιώς καταστροφικό
2. η ανεργία και η πτώση τού ΑΕΠ είναι ακόμη σημαντικότερος παράγοντας για τα οικονομικά των Ταμείων αφού ενώ το "κούρεμα" έδρασε άπαξ, η ύφεση δρα κάθε χρόνο.

austin είπε...

Μου αρέσει ή επιλεκτική κριτική. Σε αδωνηδες και λεβέντες.

Και σε κάποια βαθμό ή κριτική είναι σωστή. Στον τσιπρα ρε παιδί μου τίποτα;;; Τα έχει κάνει όλα καλά και δεν έχει πει γελοιοτητα για μέρα μεσημέρι; Αυτά γιατί δεν σχολιάζονται;;

Αλήθεια φίλε dwk θεωρείς ότι προσωπικά ο αδωνις και ο λεβέντης έχει κάνει στην χώρα μεγαλύτερη ζημιά από τον τσιπρα; Ποιος έκλεισε τις τράπεζες; Ποιος δεν είπε όχι σε τίποτα; Ποιος κοροϊδέψε οσο κανείς άλλος τον λαό;; Ο αδωνις; Η ο λεβέντης;

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Φιλε cornelsen δεν μου απαντας...αν ειχαν τα δις δεν θα περνάνε κρατικη βοήθεια; Για την ύφεση που γράφεις.. .Εγω είμαι Υπέρ της άμεσης απολυσης Τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων.. αλλα Αυτό θελει κοτσια.Τα γρήγορα αντανακλαστικα του ιδιωτικού τομέα εδωσαν το ενα εκατ..ανεργους αφού οπως θα ξέρεις οταν πευτει η δουλειά στο μαγαζί κοβεις έξοδα μιας και δεν μπορεις να αυξησεις πωλήσεις και την πληρωσαν οι υπάλληλοι.. .Στο δημόσιο επρεπε να γινει αυτο απο το 2009 και δεν θα ειχαμε ουτε μνημονια ουτε υφεση ...αλλα ποιος τολμαει να πειραξει τους δημόσιους υπαλ...ελπιζω ο Μητσοτάκης να το κανει αυτό αν και τωρα ειναι αργά και θα εντεινει την ύφεση..

cornelsen είπε...

@ΟΠΛΑΡΧΗΓε, νομίζω ότι βγαίνει ως έμμεσο συμπέρασμα ότι η κρατική επιχορήγηση δεν θα έπαυε να υπάρχει.
Οι απολύσεις (γενικώς) δεν είναι λύση. Η τιμωρητική λογική ("η ανεργία βοηθά στο ξεπέρασμα τής ύφεσης") δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όταν έχεις καταστρέψει την βιομηχανία σου, όταν περικλείεσαι από θάλασσα και τα ναυπηγεία σου υπολειτουργούν, όταν το εμπόριο έχει υποκαταστήσει την παραγωγή και όταν στηρίζεις την οικονομία σου στα τραπεζικά δάνεια και την οικοδομή δεν σού φταίνε οι (ανύπαρκτοι)... κηπουροί τού ΔΤ.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ολοι οι υφεσιακοι φοροι μπηκαν γιατι δεν εγινε μείωση δαπανών απο την Αρχή.. Μειωση δαπανων ειναι λιγοτερο δημόσιο.. Οι αστέρες της πολιτικής προτίμησαν να δυαλυσουν τον ιδιωτικό τομεα με ενα εκατ ανεργους απο το να ειχαν διώξει 100 εως 150.000 δημόσιους υπαλλήλους που μαζι με αυτους που βγήκαν στην σύνταξη θα ξεπερνουσαν τους 200.000.και σε συνδιασμο με συμαζεμα του Δημοσίου δεν θα ειχαμε μνημωνια.το σοκ θα ηταν δυνατό στην αρχή αλλα δεν θα είχαμε ύφεση πανω απο 30% την εξαετια..Το ΔΝΤ αυτο λεει τοσα Χρόνια αλλα το πολιτικό κόστος θα ηταν μεγάλο. Το ζεστο χρημα το βγαζει μονο ο ιδιωτικός τομέας και θα ειναι και αυτος που θα ξαναβγαλει το φίδι απο την τρύπα..Το εμπόριο αρρωστενει δεν πεθαίνει. Εγω τα εφαπαξ..τις πλαστες υπερωριες τις κοπανες απο την εργασια και την μειωμενη απόδοση δεν καταλαβαίνω.

austin είπε...

Και κάτι άλλο φίλε ντοκι, δεν άκουσα κάποιον αριστερό πολιτικό να λέει αυτό που είπε ο γραφικοτατος (δεν χρειάζεται νοημοσύνη για να καταλάβεις οτο είναι γραφικός) λεβέντης.

Αυτός ο τριςγελοιος λεβεντης είναι αυτός που είπε πολλες φορές ο μισθός του πολιτικού. Δλδ έχει τσίπα να είσαι αριστερός, να κοβεις από τους παντες άμεσα γ έμμεσα και να μην κοβεις στον εαυτό σου;

Ωραία αριστερή ιδεολογία. Να την χαίρεσαι

Nek είπε...

Καλησπέρα. Χρηματιστηριακα σκίζει η ομάδα και ειδικά ο host. Οχι τώρα. Εδώ και χρόνια σκίζει. Πολιτικά, κατά τη ταπεινή άποψή μου υπάρχουν παρωπίδες. Η αλήθεια είναι μία. Και πιστευω σε αυτό να συμφωνήσουμε όλοι μας. Η Ελλάδα δεν είχε, ούτε έχει, αλλά ούτε και θα έχει ποτέ τη δυνατότητα χάραξης εθνικής πολιτικής και διακυβέρνησης. Δεν ανοίκω στο χώρο του καραγκιόζη πρωθυπουργού, ούτε βέβαια φοράω άλλου τύπου παρωπίδες... Εχω απλά ακούσει και τους μεν και τους δε και τους παρά δε... και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ό,τι έχουμε να κάνουμε με ανθέλληνες. Θεωρώ ό,τι όταν το αντιληφθούμε και το παραδεχθούμε όλοι, ίσως και να ξεκινήσει κάτι καλό γι αυτό τον τόπο. Καλό βράδυ... απο κάποιον που σπάνια γράφει εδω...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Φίλε Nek στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος...Η πολιτική κατάσταση και ποίος μας κυβερνά παίζει μεγάλο ρόλο και στην ζωή μας και στο Χρηματιστη
ριο..Οι αγορές δεν συμπαθούν αριστερές πρακτικές. .Ούτε μία έκρηξη του χρηματιστηριου θα συνδυαστεί απαραίτητα με την ευημερία του λαού αν βγει κάποιος άλλος πρωθυπουργός.

ο dwk είπε...

…επιτέλους νίκη εκτός η Πανάθα μας, απέναντι σε φορμαρισμένο αντίπαλο ...είδαμε και κάποια στοιχεία από Ουζουνίδη, αμυντικά κυρίως: κράτησε πίσω Κουλιμπαλί και Χουχούμη, μια και ο Ατρόμητος επιτίθεται από τα άκρα και εκεί είναι η δύναμή του ...επιθετικά περιορίστηκε (ιδιαίτερα στο β΄) σε αντεπιθέσεις και ενώ την κατοχή είχε ο Ατρόμητος, δημιούργησε, λόγω ταχύτητας Ιμπάρμπο, περισσότερες ευκαιρίες
...το κακό: ντεφορμέ ο Μπεργκ – σκόραρε όμως
...το καλό: γλυτώσαμε από τον Στραβατσόνι !

michele είπε...

Mε τον Cornelsen παρ οτι ζουμε και κινουμαστε σε διαφορετικους τομεις του δημοσιου βιου συμφωνω συχνα,κυριως για τεκμηριωνει τις θεσεις του ,συμφωνεις η διαφωνεις.

Χαιρομαι πολυ και για την εμφανιση του φιλου Nek που του χρωσταω και μια ..επισκεψη αλλα δυστυχως εμπλεξα με τα επαγγελματικα και τον ογκο τους.Αλλα δεν ξεχναω :)

Νek να πεταγεσαι πιο συχνα εδω!

Εξαιρετικη και η αναλυση dwk για βαζελο. Να τις προτιμα χεχε

cornelsen είπε...

"Mε τον Cornelsen παρ οτι ζουμε και κινουμαστε σε διαφορετικους τομεις του δημοσιου βιου συμφωνω συχνα, κυριως για τεκμηριωνει τις θεσεις του, συμφωνεις η διαφωνεις"
Γι' αυτό τον λόγο και εγώ παρακολουθώ ιντερνετικά κάποιους ανθρώπους. Η ομοιομορφία δεν κάνει καλό. Έντιμες και τεκμηριωμένες απόψεις χρειάζονται.

michele είπε...

Ετσι ειναι Γιαννη ! :)