Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


XΩΡΙΣ ΛΥΣΗ Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 
ΣΤΟ EUROGROUP..

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, οι πιθανότητες για απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι πλέον ελάχιστες. Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην «Κ» δίνει περισσότερες πιθανότητες τελικά να βρεθεί μια λύση τον Ιανουάριο.

Οι εταίροι προσπαθούν να βρουν τη λύση σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει, αφενός, τον τρόπο που θα συμφιλιώσει την Γερμανία και το ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει αρκετές διαβεβαιώσεις στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, χωρίς όμως να υποχρεώνει την κυβέρνηση να δεσμευθεί για μέτρα που θα παρθούν το 2019.
Ρεαλιστικά, αυτό που θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup της Δευτέρας, είναι μια συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς για πρώτη φορά από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Ρέγκλινγκ. Τα μέτρα αυτά βρίσκουν όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα, ακόμα και εκείνα που είχαν εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για το κατά πόσον θα επιβαρύνουν τα ίδια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η γερμανική πλευρά, επίσης, δέχεται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Μαΐου στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. «Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση για τη διάρκεια της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος. Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε πριν από μερικές ημέρες ότι μεσοπρόθεσμα σίγουρα δεν σημαίνει 1-2 χρόνια ούτε όμως 20-30 χρόνια.


Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων αν δεν συμφωνηθούν πρώτα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Εως το 2018, το ΔΝΤ είναι καλυμμένο όσον αφορά τον στόχο του 3,5%, καθώς την περασμένη άνοιξη συμφώνησε με την ελληνική πλευρά τον μηχανισμό του «αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη», που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί κόβονται αυτόματα μισθοί και συντάξεις. Μια αντίστοιχη φόρμουλα αναζητούν τώρα οι εταίροι και για τα έτη μετά το 2018 που θα προσφέρει αρκετή σιγουριά στο ΔΝΤ ότι ο στόχος θα επιτευχθεί αλλά δεν θα φέρει και την ελληνική κυβέρνηση σε ένα πλήρες αδιέξοδο.

www.katimerini.gr

10 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. Ο Κύριος Β. Λεβέντης σήμερα είπε πως η μόνη απάντηση στην Τουρκία αυτή την στιγμή θα ήταν να παραγγείλουμε 50 Αεροπλάνα 5ης γενιάς για να απαντήσουμε στις προκλήσεις τούς. Μπήκε στο κόλπο και αυτός. .Μια πρόταση τόσο αθώα όπως ακούγεται αλλά τόσο μελετημένη και στοχευμενη βούτυρο στο ψωμί αυτών που τα πουλάνε. ΔΕΝ τρώμε κουτόχορτο και όταν πήγαινε ο Λεβέντης εμείς γυρναγαμε..

hippy είπε...

Γιατί να μην παραγγείλουμε 100, 200 ή περισσότερα για να έχουμε υπεροπλία?

Άποψη ανάξια συζήτησης σαν και δαύτον...σαν να επιχειρηματολογώ ότι σε 21 μέρες θα έρθουν τα Χριστούγεννα.

Καλημέρα

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Εδώ ρε παιδιά ο λεβέντης βάζει τα κλάματα σχεδόν σε όποια ομιλία κάνει τον τελευταίο καιρό. Για τον ελληνισμό για τα δεινά που έχουμε περάσει, για τους αμερικανούς. Θα σας βάλω και σχετικό link που τα έχει μαζεμένα. Αν βάλουμε δε και το παράπονο του ότι δεν τον κάλεσαν στο τραπέζι με τον όμπαμα... Τα έχει χαμένα και αυτός.

Ενώ ξεκίνησε (μέσα στην σύγχυση του πάντα) με κάποιες ομιλίες που έπρεπε κάποιος από το βημα της βουλής να πει κάποια τέτοια πράγματα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά το δημοψήφισμα περίπου το απώλεσε εντελώς... Και πλέον δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα που να αξίζει στις ομιλίες του.

Αρα έχουμε και λέμε:
Ένωση κεντρώων(δλδ λεβέντης)-> ή απόλυτη φαιδροτητα
Πασοκ-> το ξεχασμένο μηδέν
Ποταμι-> τεινει στην ανυπαρξία
Ανελ-> μία από τα ίδια. Αλλά και κωλοτουμπα διχως προηγούμενο
ΚΚΕ-> ε, είπαμε για ονειρωξεις αλλά όχι και έτσι
ΧΑ-> αν είναι δυνατόν
ΝΔ-> ή λούπα του παρελθοντος που έμπλεξε ή/και διογκασε δεν σου δημιουργεί εμπιστοσύνη. Αν και η ρητορική και κάποιες κινήσεις (αντιπολιτευτικες βέβαια, που έχουν τεράστια διαφορά με το όταν είσαι κυβέρνηση) προσπαθούν να δείξουν μια...σωφροσύνη να την πω ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Συριζα-> ή γνώμη μου γνωστή. Δεν πρόκειται να υποστηριζα ποτέ τη "χειρότερη κυβέρνηση της ελλαδας"

Αδιέξοδο όσο λίγα. Δυστυχώς και ή επόμενη ψήφος θα είναι "για να μην έρθει το χειρότερο". Που αυτή την φορά θα είναι έτσι, γιατί πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φύγουν οι τρισγελοιοι συριζαιοι και ζησαμε τι πολύ χειρότερο από σαμαροβενιζελους.. και αυτο πλεον ειναι #fact

Και αν βγει ή νδ και πάλι κάνει τα ίδια με παλιά ή προσπαθήσει να συντηρήσει την πελατεία που πηγε στον συριζα;;; Πάλι τα ίδια σκατά.

michele είπε...

Καλησπερα ,καλησπερα σε ολους

Εβαλα τη γεροντάρα Joe -Satch-Satriani να απολαυσουν καμμια πενιά οι νεοτεροι του συστηματος :)

michele είπε...

Καινούργια εμφάνιση για το http://www.euro2day.gr/

Lorac είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη ως μέλος της Generation X ,στα τελευταία χρόνια της όμως, έχω προλάβει τον Σατριάνι και μάλιστα πολλοί της γενιάς μου μάθανε κιθάρα έχοντας αρκετούς δίσκους (βινύλιο) στην βιβλιοθήκη τους.

https://www.youtube.com/watch?v=7yE25jUWZEo Engines of creation για την ανάμιξη (προφητική) της ροκ με electronica & techno.

Αλλά πιό πολύ γιατί είναι Epic Records Παραγωγή της ίδιας εταιρίας δηλαδή που έβγαλε τον δίσκο "VS" που έλιωσε πραγματικά σε οποιαδήποτε παίξιμη μορφή κατείχα!

Lorac είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Οφείλω να προσθέσω ότι VS είναι o 2ος δίσκος των Pearl Jam (1993).

Η διευκρίνηση αυτή γίνεται γιατί αμέσως μόλις το έγραψα τσεκαρα στο mozilla και διαπίστωσα ότι η Πρώτη Εμφάνιση αν googlareis VS είναι το site της Victoria Secret (vs). Επειδή διαβάζουν το παρών μπλογκ πολλά παππούδια (χεχεχαχαε) δεν θα ήθελα να προκαλέσω αναστάτωση εσπερινή ανασύροντας από το βαθύ χώρο του υποσυνείδητου τους αναμνήσεις της νεαρής τους ηλικίας.

dubaiprojectmanager είπε...

Kalispera stin omorphi parea. Pos eiste filoi ?

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Γκόλ απο τα αποδυτηρια στην Αυστρία.. ..Μενει να κρατηθεί το σκορ...και να παει καλά και ο Ματεο.

mixalis mixalios είπε...

Καλησπέρα στο Ντουμπάι...ένιωσες την αύρα του πρωθυπουργού μας (ε πόσο μακρυά είναι το Abu Dabi) που η ευφράδεια του στα Αγγλικά μας αποστόμωσε για άλλη μία φορά (σαν να μάσαγε στραγάλια...)

Πάει ο ακροδεξιός στην Αυστρία...Για να δούμε και ο Ρεντζης ....

ωραίο το euro2day

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1500096/h-aystria-gyrise-thn-plath-sthn-akrodexia.html