Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ /ΘΥΜΑΤΑ Η ΒΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ..


Θα μπει στο στόχαστρο του οικονομικού προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και η θρυλική βέσπα; Ακόμη και το φουά γκρα; Ετσι φαίνεται. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εκτελεστική διαταγή από την αμερικανική κυβέρνηση επρόκειτο να υπογραφεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει ακόμη τη σουηδική μοτοσικλέτα Husqvarna και την αυστριακή KTM. Αλλά ο κατάλογος δεν τελειώνει στις μηχανές. Θύμα του αμερικανικού προστατευτισμού θα πέσουν διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το ιταλικό νερό San Pelegrino, το γαλλικό Perrier, καθώς και το ροκφόρ και άλλα γαλλικά τυριά, και βέβαια το συκώτι της χήνας που τόσο τιμούν οι Γάλλοι.

Οι δασμοί που θα επιβληθούν, γράφει η εφημερίδα, θα φτάσουν το 1ο0% της αξίας του προϊόντος. Η ιδέα, πάντως, δεν είναι καινούργια. Είναι προϊόν μιας διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού επί Τζορτζ Μπους του νεώτερου, δεν λύθηκε την περίοδο Ομπάμα και αφορά την άρνηση της Ευρώπης να εισάγει βοδινό κρέας που έχει εκτραφεί με ορμόνες. Το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δικαίωσε τους Αμερικανούς, έναν χρόνο αργότερα επήλθε μια συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, που όμως, λένε οι Αμερικανοί, δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την πλευρά των Ευρωπαίων.


Δηλαδή, για να κάνουν αυτοί εκεί βόλτες με βέσπα, θα πρέπει εμείς εδώ να πλακωθούμε στις ορμόνες. Είναι σαφές ποιος από τους δυο χάνει.

www.protagon.gr

3 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρα και καλό ΣΚ.
Χτες, λοιπόν, η Πειραιώς ήταν η μοναδική τράπεζα από τις συστημικές που ανακοίνωσε ζημιές για το σύνολο της χρήσης (αμελητέες βέβαια) και ακολουθεί η Αττικής. Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου βάσει του νόμου Χαρδούβελη ή η ψήφιση για το αναβαλλόμενο φόρο για περίοδο 20ετίας από τα κόκκινα δάνεια αλλάζει τα δεδομένα για τον παραπάνω νόμο ...

Lorac είπε...

Στην Αμερική πολλά προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το κόκκινο φανταχτερό "χαλί" τόσα χρόνια. Ένα σημαντικό που υποτιμούμε οι απ' έξω είναι η αλλαγή στα ποσοστά πληθυσμού που προβλέπεται να γίνει στα επόμενα 20 χρόνια. Οι εκεί ελίτ λοιπόν οδήγησαν στο φαινόμενο Τράμπ.

Μια προσπάθεια να μαζέψουν τα εσωτερικά τους προβλήματα με λίγη γαρνιτούρα από-παγκοσμιοποίησης και κερασάκι στη τούρτα το America-first. Αυτό ίσως είναι καλό για τις Αμερικάνικες μετοχές και Οικονομία γενικότερα μιας και θα δοθεί έμφαση στην εσωτερική παραγωγή πλούτου. Επίσης θα ενισχύσει το χρήμα που κυκλοφορεί σε μια έτσι ή αλλιώς καταναλωτική οικονομία με ταυτόχρονη συγκράτηση της εσωτερικής ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα.

Φυσικά δεν περιμένω να κλειστούν στο καβούκι τους. Αλλά ακόμα και αυτή η μικρή αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένω να φέρει το φαινόμενο του κυματισμού παραλίας. Δηλαδή κάτι διαταράσσει την ομαλή ροή πέρα μακριά και μετά από λίγα λεπτά έχουν γίνει μούσκεμα τα πράγματα σου στην παραλία που αράζεις. Οπότε απαιτείται εγρήγορση τουλάχιστον ή οι γνώσεις να προβλέψεις τη δημιουργία κύματος και να υπολογίσεις ακριβώς τις συνέπειες του. Γιατί ακόμα και η παραμικρή διαταραχή μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες σε αρκετές χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ το zero sum algebra ή πρακτικά ότι ένας παίκτης πριν τα χάσει όλα θα προσπαθήσει να προκαλέσει ισόποση ζημία στους ανταγωνιστές του.

Επίσης η φαινομενική γεωπολιτική ηρεμία με τους Σαουντ-αραμπες , ενώ μέχρι πρότινος και μέχρι τις εκλογές είχαν ανέβει οι τόνοι δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Προφανώς έχει έρθει κάποιος συμβιβασμός, που όμως αν έπρεπε να στοιχηματίσω μας αφορά τουλάχιστον έμμεσα. Μην ξεχνάμε την μεγάλη IPO που έρχεται και τα ιστορικά γεγονότα που μπορούμε να μελετήσουμε για το πώς ανεβαίνει τόσο όσο η τιμή του αγαθού που την αφορά. Είχα αναφερθεί και παλιότερα στο θέμα Υεμένης και ότι η περιοχή κυοφορεί εξελίξεις ραγδαίες που ξεπερνούν τις ικανότητες ακόμα και ανώτατων όντων να τις ελέγξουν. Κοινώς –εκτιμώ- θα γίνουν όλα πτνα μέχρι να βρεθεί μια λύση λογική.

Δεν θέλω να βάλω άλλο προβληματισμό στο σύστημα εντροπίας σας τώρα. Σας βάζω ένα λινκ που διάβασα το πρωί και μου έφτιαξε τη διάθεση αρκετά.
http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/30/eidhseis-tech-science-dhmhtrios-matsakhs-ellhnas-arxontas-tou-xronou-_n_15705662.html?utm_hp_ref=greece

Θεωρία χορδών και χρόνος… άντε άλλη μια καμπυλοειδής συντεταγμένη λείπει.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πολλοί τις αποκαλούν ζόμπι. ..Μιας και ανακοίνωσαν αποτέλεσματα οι τράπεζες εγώ να σημειώσω Πώς για το 2016 και 2017 τα ζόμπι είχαν και θα έχουν έσοδα από προμήθειες από τα POS πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα θα έχουν μετά το 2017 που θα είναι σχεδόν υποχρεωτική κάθε συναλλαγή με κάρτες χρεωστικές η πιστωτικές σε έναν τζίρο πάνω από 50 δις τον χρόνο. (Δεν υπολογίζω τα έσοδα από τόκους και συσκευές POS ..και λοιπές συναλλαγές.) Καλό Σκ σε όλους.