Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΣΤΑ 4,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ 
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ...



Πάνω από 4,5 δις ευρώ είναι ο λογαριασμός που θα πληρώσουν φορολογούμενοι και συνταξιούχοι με το νέο, συμπληρωματικό μνημόνιο από τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, από τη μείωση του αφορολογήτου, η  επιβάρυνση θα φτάσει τα 1,920 δις ευρώ το 2020 και τα 2,058 δις ευρώ το 2021. Κι αυτό γιατί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί κατά 650 ευρώ.

Στις επιβαρύνσεις πρέπει να προστεθεί η κατάργηση από 1/1/2017 της μείωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών και της μείωσης παρακρατούμενου φόρου 1,5%.

Οι συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες 2,262 δις ευρώ το 2019, 2,358 δις ευρώ το 2020 και 2,505 δις ευρώ το 2021. Το νομοσχέδιο προβλέπει την περικοπή προσωπικών διαφορών σε συντάξεις και επικουρικά , με πλαφόν μείωσης εισοδήματος το 18%. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από το 2019 και στο αφορολόγητο από το 2020. Η περικοπή του αφορολόγητου μπορεί να έρθει νωρίτερα, αν κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η απόφαση επαφίεται βασικά στο ΔΝΤ.

Με την ίδια διαδικασία θα αποφασιστεί αν υπάρχει περιθώριο να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, επίσης από το 2019. Ετσι, από την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα εξαρτηθεί αν θα εφαρμοστούν τα εξής:

Μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ
Από κεί και πέρα υπάρχει κλιμάκωση συντελεστών, με μείωση σε 2% από 6,5% για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και σε 5% από 7,5% για εισοδήματα ως 65000 ευρώ.
Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο ως 70 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι 30% για ποσό ως 700 ευρώ, με πλαφόν τα 70 ευρώ.
Στα κοινωνικού χαρακτήρα αντίμετρα προβλέπονται:

Επιδομα στέγασης για 600.000 με περιουσιακά κριτήρια.
45.000 θέσεις στοι πρόγραμμα Βρεφονηπιακής Φροντίδας από το 2020.
Σχολικά γεύματα σε όλη την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση
Αύξηση επιδόματος στήριξης τέκνων
Πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων.
Πλήρης απαλλαγή από συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη για εισοδήματα ως 1200 ευρώ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις επίμαχες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως την αναστολή συλλογικών συμβάσεων ως τη λήξη του προγράμματος στις 20/8/2018 και την αλλαγή της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Επίσης, προβλέπει περιορισμούς στην χρηματοδότηση κομμάτων (μόνο από ιδιώτες).

Ως προς το ωράριο, δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα σε συγεκριμένες περιοχές, όπως στο δημο Αθηναίων και στη Θεσσαλονίκη, τις Κυριακές κατά την περίοδο Μαίου - Οκτωβρίου. 

www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες....

Ακόμα θυμάμαι να λένε ότι καθυστερήσαμε την αξιολόγηση γιατί το Δεκέμβριο μας ζητούσανε να πάρουμε μέτρα 4.5 δις!

michele είπε...

Ε, τελικά τα πήραμε φυσικά. Κερδάμε!

Καλο μεσημέρι σε όλους ! Χρόνια πολλά για τις μαμάδες ολου του κόσμου

austin είπε...

Με λίγα λόγια, 4 τρόποι να κάνεις κάποια καλή ζωή στην Ελλάδα.

1) ενασχόληση με τον τουρισμο
2) να δουλεύεις σε πολυεθνική (όχι εργάτης) αλλά στον "αφρο" διοικητικού προσωπικου
3) το ΧΑΑ, αφού το jobless recovery είναι αρκετά πιθανό σε μακροπροθεσμη κατασταση.
4) κάποια καινοτόμα ιδέα, που είτε θα πιάσει εδώ είτε θα έχει εξαγωγική χαρακτήρα για να μην ασχολείσαι με την εγχώρια αγορά κατ ουσια

Η πλειονότητα όλων των άλλων στον κουβά η στον προκρουστη η όπου αλλού θέλετε.

Οσον για την πραγματική οικονομία, την πιάτσα δλδ, αν μέσα σε δύο χρόνια δεν έχουμε κάποιο επενδυτικο-παραγωγικο μπουσταρισμα στον ιδιωτικό τομέα, κλαφτα Χαράλαμπε. Γιατί με κόφτη και νέες μειώσεις από το 19 σε συντάξεις, τότε θα έχουμε ακόμα λιγότερο χρήμα να κυκλοφορεί και ανατροφοδοτει την πιάτσα.

Για αυτό, συριζαιοι η μη, πρεπε οι παραγωγικές νεανικές δυνάμεις της χώρας να κινητικοποιηθουν όχι στους δρόμους, αλλά στην παραγωγή. Πρέπει την μιρλα να την αφήσουμε πίσω μας και να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε για το καλύτερο. Και το κράτος από την άλλη όμως (εδώ γελάμε, αλλά ελπίδα πρέπει να έχουμε), πρέπει να βοηθήσει την κατάσταση. Είτε αυτό λέγεται ελληνικό, είτε μεταρρυθμίσεις, είτε συμμόρφωση είτε το ότι.

Η ζημιά έγινε, και ξανάγινε και αποτελεθωθηκε με τους κατσαπλιαδες. Οι κατσαπλιαδες όμως θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία, και με αυτό πρέπει να πορευτουμε.

Το σχόλιο είναι περισσότερο προτροπή, αλλά η πίστη μου σε αυτό, περιορίζεται περισσότερο στο "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" πάρα στο ότι βλέπω κάποια ροπή προς το καλύτερο και την εκμετάλλευση των οποίων παραγωγικών δυνάμεων.