Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ..

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας όσο είναι ακόμη στην εξουσία δεν «επιτρέπεται» να χαρακτηριστεί κακός Πρωθυπουργός όπως θα έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς, αποδεικνύεται ένας χρήσιμος... Πρωθυπουργός o οποίος τα ψήφισε όλα. Για τον επόμενο..
«Αν υποψιαστώ ότι ο Τσίπρας εξελέγη για να περάσει τα μέτρα θα πέσω σε μεγάλη κατάθλιψη». Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έθεσε τον προβληματισμό πριν από λίγους μήνες.

Πριν από δυο εβδομάδες ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Protagon τη λογική της πίεσης των πιστωτών προς την παρούσα κυβέρνηση για τη νομοθέτηση αλλαγών: «Αν υπάρξει κάποια στιγμή στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που θα θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τότε τουλάχιστον θα έχει στα χέρια της κάποια εργαλεία, θα έχουν ψηφιστεί κάποια πράγματα».

Η φράση του αξιωματούχου ταιριάζει γάντι με την απάντηση που δίνουν διπλωματικές πηγές αλλά και παράγοντες των αγορών (σχεδόν με μια φωνή) στο ερώτημα γιατί οι Ευρωπαίοι άδειασαν τον Τσίπρα το χρέος: «Η μείωση του χρέους πάει πακέτο με την επιστροφή στις αγορές και στην κανονικότητα, άρα μια κυβέρνηση πρέπει εκτός από το να ψηφίζει να μπορεί και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας».

Η εικόνα αυτή μεταδίδεται με ένταση τις τελευταίες ημέρες ιδίως μετά το φιάσκο του «global deal» στις 22 Μαΐου και εξηγεί πολλά. «First world private sector, third world public sector» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά μαζί με την πληροφορία ότι η επόμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στο Δημόσιο.

Συμπέρασμα; Αν δεν μεταρρυθμιστεί το κράτος, όχι με νέες περικοπές αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές, τότε η χώρα δεν θα ξεκολλήσει από το τέλμα. Η τρόικα (βλέπε Θεσμοί) μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια για πολιτικούς λόγους (ιδίως η Κομισιόν) αλλά οι αγορές είναι πολύ αυστηρότερος κριτής ιδίως όταν τους ζητάς να βάλουν λεφτά.

Κάπου εκεί επανέρχονται οι υποψίες του Μαχαιρίτσα αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισαν να ψυχανεμίζονται ότι κάτι δεν πει καλά όταν τους ξαναζήτησαν μέσα σε 15 μέρες να πουν «ναι σε όλα» στις τροπολογίες που πέρασαν την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τα ψάρια.

Αν έχουν βάση αυτές οι υποψίες αυτές, τότε ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι όσο είναι ακόμη στην εξουσία δεν «επιτρέπεται» να χαρακτηριστεί κακός Πρωθυπουργός όπως θα έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς (…αν τον άφηναν!), ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ένας χρήσιμος… Πρωθυπουργός που τα ψήφισε όλα.

Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως τελικά η κυβέρνηση αυτή πιστεύει πραγματικά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αποκηρύσσει τον λαϊκισμό και μας οδηγεί στην κανονικότητα χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε;

Γιατί όχι θα έλεγε κανείς αν προσγειωνόταν σήμερα στη χώρα και άκουγε τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου την Παρασκευή στη Βουλή: «Διερωτηθείτε μέσα σας, έχουμε άλλη επιλογή; Πράγματι θέλετε να μην τα ψηφίσουμε; Είδατε τι έπαθε ο Φάρατζ στην Αγγλία και οι ευρωσκεπτικιστές; Εξαφανιστήκανε».

Βεβαίως το πράγμα μπερδεύεται ότι θυμηθεί κανείς τι έλεγε πριν από ένα χρόνο (5 Μαΐου 2016) ο ίδιος βουλευτής πριν αυτοδιαψευστεί: «Τι άλλο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ».

Για να δανειστούμε τη φράση του Βαγγέλη Βενιζέλου «η κυβέρνηση διαμορφώνει κάθε τρεις και λίγο σύντομους μύθους για όλα και για το αντίθετο τους». Και αυτή η αλλαγή ρόλων δεν πείθει δυστυχώς για την αλλαγή σελίδας.

Toυ Αλέκου Παπαναστασίου 







7 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Εμ και αρχαιολόγους προσλαμβάνει η ΔΕΗ εμ και γκρεμίζουν τα ορυχεία...Πλάκα πλάκα όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις από Δευτέρα στο χαρτί?

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1545605/energeiakos-synagermos-apo-th-diakoph-leitoyrgias.html

Λευτερης είπε...

http://lastpoint.gr/pote-tha-tous-ta-tripsete-sti-mouri/

hippy είπε...


Καλό είναι να κοιτάμε που και που πίσω, να βλέπουμε την πορεία και να την διορθώνουμε όπου χρειάζεται. Εάν όμως κοιτάζουμε συνεχώς πίσω τότε σκοντάφτουμε και πέφτουμε.

Το βασικό είναι η χώρα να μείνει στην ΕΕ και αργότερα βλέπουμε. Προς το παρόν οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι προς αυτή την κατεύθυνση έστω και με ανορθόδοξες πρακτικές όπως οι προχθεσινές με την προσθήκη των προαπαιτούμενων στο άσχετο νομοσχέδιο. Εάν όλα πάνε καλά και πάρουμε το ποθητό Οκ μαζί με την απαραίτητη δόση-οξυγόνο ώστε να ζήσω μέχρι την αλλαγή είμαι ευχαριστημένος.

Μπορώ να βρω διψήφιες λογικές υπερβάσεις και λάθη στο άρθρο του κ. Θανάση Κ. προς τους «πελαγωμένους» βουλευτές της ΝΔ. Αρνούμαι όμως να μπω στην εμφυλιοπολεμική λογική του "εμείς" κι "αυτοί". Θα πω μόνο τούτο:

Απευθύνεται προς τους βουλευτές της ΝΔ σαν σε ανόητους.΄Ιδια άποψη θα έχει πιθανότατα για μένα και τους υπόλοιπους συμπολίτες καθώς πιθανολογεί πως εάν οι πολιτευτές της ΝΔ δεν "τρίψουν στη μούρη " τις κατά τη γνώμη του "αλήθειες" εμείς, ο κόσμος που πασχίζει, δεν θα πάρουμε είδηση τι συμβαίνει, θα συνεχίσουμε τον ύπνο μας. "Σαν βόδια που είμαστε" θα έλεγα εάν αποδεχόμουν την σκέψη του.

Προσωπικά τέτοιες απόψεις περιφρονητικές για τον αναγνώστη-ακροατή-τηλεθεατή δεν τις εκτιμώ καθόλου. Ακόμα περισσότερο θεωρώ αυτούς που τις διατυπώνουν στα ΜΜΕ επικίνδυνους ή ιδιοτελείς. Στον κ. Θανάση Κ. (τον οποίον αγνοώ) θα πρότεινα να μην κάθεται πολύ ώρα στον καθρέφτη.

austin είπε...

Hippy, και εμένα το αρθρο αυτο δεν μου άρεσε. Το πέρασα διαγώνια από ένα σημείο και μετά.

Εσύ δεν είσαι βόδι και πολλοί δεν είναι βόδια. Αλλα αν έρθεις να μιλήσεις με κάτι επαναστάτες της καφετέριας, της τεμπελιάς και της σύνταξης του μπαμπα-παπου, που θα σου πει ότι επειδή ο Μπόμπολας πήρε πολλά λεφτά πάνω από το πραγματικό τίμημα, δεν θεωρεί καλό έργο την Αττική οδο, τείνουν δυστυχώς προς τα βόδια.

Για το άρθρο παρόλα αυτά, βρίσκω την απάντηση πολύ πολύ απλή στον κύριο Θανάση. Δεν λέει κανείς τίποτα, γιατί ο συριζα είναι χρήσιμος για αυτούς, γιατί και κάνουν πράγματα που δεν μπορουσε η αντιπολίτευση και ξεπλενει τις παλιές "λαμογιας τους", οπότε έχουμε από πίσω μια πολύ ωραία συμμαχία... Εις βάρος του λαού και εις βάρος της κοινωνικής συνοχής, αφού το αυτοί και εμείς που ανέφερες εντείνεται είτε εκούσια είτε ακούσια.

Γενικά με τις υγείες μας.
Μόνο καλό αυτό που ειπες..κανουν κινήσεις να μείνουμε στην Ευρώπη.

Την καλησπέρα μου!

ΝίκοςΤ είπε...

Ατυχος ίσως ο κ. Σταθάκης; Να υποθέσω ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου βρίσκεται στην λίστα αυτών που θα πωληθούν σε ιδιώτες;
Καλό σας βράδυ.

hippy είπε...

Φίλε Γιώργο είσαι το "αλάτι της γης". Το αυτό και πολλοί νεολαίοι σαν κι εσένα που γνωρίζω. Πιθανολογώ-ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σαν τους άλλους (παλαιοκοματικός λαικιστής) ώστε να φτιάξει καλύτερες τις συνθήκες να δημιουργήσετε. Ελπίζω επίσης να αφήσει με το κουτάλι στο χέρι τους κάθε απόχρωσης "ιδιοτελείς αγωνιστές τις μαρμίτας".

Καλησπέρα κι απο μένα.

austin είπε...

Ο Μητσοτάκης αν και κάπως νερόβραστος και με κωμικό πρόσωπο και βλέμμα (τι να κάνουμε, δυστυχώς είμαστε λαός της επιφανειακής ανάλυσης και αυτά παίζουν ρόλο στο αν θεωρούν ένα πολιτικό άξιο, λαικιστη η οχι κτλ) πιστεύω και εγώ ότι είναι από τους λιγότερο λαικιστες από τους 300 στην βουλή.

Προσωπικά ελπίζω να μην του βάζουν εμπόδια του και του "τραβηξουν το χάλι" οι "παλιοί" λαικιστες. Είτε πολιτικοί, ειτε υποστηρικτές.

Μέχρι στιγμής από την ελληνική επανάσταση και μετά, όποιος μα οποίος πολιτικός ήθελε να κάνει κάτι σωστό, στην ουσία τον τσακιζανε πολιτικά και όχι μόνο.
Για μένα ήρθε η ώρα να αλλαξει αυτό ριζικά. Να ακούμε μια λογικά οικονομική πρόταση η μεταρρύθμιση ως κάτι θετικό και όχι ως κάτι που θα χάσουμε τα οφέλη μας.

Δεν ξέρω όμως αν η κοινωνία είναι όσο πρέπει έτοιμη για κάτι τέτοιο, και ας έχουμε περάσει τόσες σφαλιάρες. Το μέλλον θα μας το δειξει.

Οπως έχω αναφέρει ξανά εδώ, μέσω του επιχειρείν που κάνω, έχω βρει βήμα να προσπαθήσω (με τον τρόπο μου, μπορεί να μην το κάνω σωστά, αλλά το προσπαθώ) να δώσω τροφή για σκέψη για ποιο λόγο είμαστε σε δυσχέρεια, τις πταίει και πως είναι επιτακτική μια αλλαγή.

Σε αυτόν τον πραγματικό "κοινωνικό αγώνα" χρειάζονται όλοι. Και το πάθος των νέων και η πείρα των μεγαλύτερων. Ακόμα και αυτός που έκανε τα χοντρά χοντρά λάθη στην προτερη κατάσταση χρειάζεται.

Το μέτωπο πρέπει να έχει γνώμονα του "συμφέροντα και διαφθορά πάντα υπήρχε, εμείς τι κάνουμε για να οχυρωθουμε και όχι να ξεβρακωθουμε απενταντι στα αναπόφευκτα μειονεκτηματα που έχει αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που για κάποια χρόνια θα οδηγήθουμε" .

Πωπω, σα κομμουνιστής ακούγομαι, αλλά δεν το λέω ούτε χρωματισμένα ούτε με μένος απέναντι στην κατά την γνώμη μου φυσική "εξέλιξη της απληστίας που χαρακτηρίζει τον μέσο άνθρωπο". Το λέω ως προσωπική αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας (και δεν σημαίνει αυτό ότι εγώ το βλέπω 100% σωστά και εγώ έχω δίκιο).