Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


TI EINAI O ΣΥΡΙΖΑ;

Μια απάντηση στον Νίκο Μουζέλη

Από τον Σεπτέμβριο η χώρα εισέρχεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο με δύο δεδομένα.
Πρώτον, την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροδεξιάς.
Δεύτερον, την καθοδική πορεία της κυβερνητικής συμπαράταξης.
Σε αυτά δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός αντίλογος - ας τα θεωρήσουμε λοιπόν ισχυρές υποθέσεις εργασίας.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν λειτουργεί μόνο ως προάγγελος σταθεροποίησης της δημοκρατίας.
Ανοίγει εκ των πραγμάτων και μια συζήτηση για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το οποίο μετά το 2012 τελούσε υπό τη διαλυτική επικυριαρχία ενός δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που σήμερα βρίσκεται σε αποδρομή.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν όσοι προβληματίζονται για την επόμενη μέρα. Αλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι όχι.
Στους πρώτους θα κατατάξω ασφαλώς τον Νίκο Μουζέλη, ακόμη κι αν κινείται σε αποκλίνουσα κατεύθυνση από τις κυρίαρχες αντιλήψεις του κεντροαριστερού χώρου όπου ανήκει («Ο δεκάλογος της σοσιαλδημοκρατίας», «ΤΑ NΕΑ Σαββατοκύριακο», 8-9/7/2017).
Ο Μουζέλης σημειώνει τα εξής.
Πρώτον, ότι «η επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία της χρυσής εποχής (...) όπου το κράτος ήλεγχε την αγορά δεν είναι πια δυνατή».  
Δεύτερον, ότι «ο πρώτος σοσιαλδημοκρατικός στόχος πρέπει να είναι ο πολιτικός έλεγχος των αγορών» - παρόλο που (κατά τον ίδιο) κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.  
Τρίτον, ότι «ο μόνος τρόπος επιστροφής του πολιτικού ελέγχου στις αγορές είναι σε μεταεθνικό επίπεδο». Δηλαδή σε «μεταεθνικό επίπεδο» γίνονται «όλα δυνατά τα αδύνατα».
Καταλήγει ο Μουζέλης πως «μόνο η συνεργασία με φιλευρωπαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα (...) μπορεί να οδηγήσει σε μια ανοδική προοδευτική πορεία».
Με άλλα λόγια, ότι η σοσιαλδημοκρατία (Ποια άραγε; Του Κόρμπιν, του Σουλτς, του Αμόν, του Κόστα;) θα οργανώσει τον ανέφικτο (κατά τον Μουζέλη) πολιτικό έλεγχο των αγορών, αλλά σε κάποιο «μεταεθνικό επίπεδο» όπου η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του Μελανσόν, άντε και του Podemos, θα καταστήσει εφικτό το ανέφικτο - μεταξύ μας, εγώ προτιμούσα το άλλο με τις αγορές και τα νταούλια!
Ο συλλογισμός είναι προβληματικός. Για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή ανακαλύπτει ξανά το παρελθόν. Τη στιγμή που το ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία είναι πώς θα ενταχθεί σε έναν σύγχρονο κόσμο όπου κανείς δεν μπορεί αλλά ούτε και ξέρει να ελέγξει τις αγορές.  
Δεύτερον, επειδή αποφεύγει μια σαφή απάντηση σε ένα απλό αλλά θεμελιώδες ερώτημα: Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τι είναι επιτέλους αυτά τα «φιλευρωπαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα» που δεν είχαμε ξανακούσει αλλά πρέπει να αγαπήσουμε;
Προσοχή. Οχι τι θα θέλαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τι νομίζουμε πως θα έπρεπε να είναι, ούτε τι μαντεύουμε ότι θα γίνει κάποτε, αλλά τι ακριβώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα.
Απάντηση; Μηδέν. Κι αυτή ακριβώς η παράλειψη καθιστά την άποψη του Μουζέλη αποκλίνουσα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ακόμη χειρότερα. Επινοεί μια ψευδαίσθηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται να υπηρετήσει.
Πολύ φοβούμαι δηλαδή ότι το ερώτημα «Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;» δεν θέτει ούτε εκείνος που χρειάζεται περισσότερο την απάντηση, δηλαδή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε λοιπόν την ιστορία από την αρχή.
Η ανομολόγητη παραδοχή του συλλογισμού (το «σιωπηλό μοντέλο» κατά τον Φριντλέντερ...) υπαινίσσεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που ευτυχώς δεν μας έβγαλε από το ευρώ, έκανε μια άγαρμπη κωλοτούμπα αλλά στη «σωστή κατεύθυνση» κι έκτοτε μαθητεύει επιτυχώς στην κυβερνητική διαχείριση υπό την εποπτεία της τρόικας.
Οτι δηλαδή έκανε κάποια χάρη στη χώρα κι εξ αυτού του λόγου δικαιούται έξτρα μπόνους πολιτικής κατανόησης. Είναι η θεωρία του τυχοδιωκτισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και (περίπου) happy end.
Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να πιστεύει κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον η ηγετική του ομάδα. Καθώς και κάποιοι αφελείς σοσιαλιστές στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μοσκοβισί.
Είναι όμως αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είναι άραγε ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί εμμονικά να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, να ελέγξει την ενημέρωση, να φρονηματίσει την αντιπολίτευση; Να διχάσει και να σπιλώσει; Να φορολογήσει και να κυνηγήσει;  
Δεν είναι ο ίδιος που οργανώνει σκευωρίες, που καλύπτει τον Καμμένο, που βρίζει με τον Πολάκη, που παίζει βρώμικα παιχνίδια εξουσίας, που πασχίζει να κλείσει ακόμη και την εφημερίδα στην οποία ο Μουζέλης διατυπώνει τις απόψεις του;
Λυπάμαι, αλλά τίποτα, ούτε το παραμικρό, δεν αφήνει να υποπτευθούμε ότι πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη αιφνιδίως ο ευρωπαϊκός δημοκρατικός σοσιαλισμός. Κι ότι δεν τον προσδιορίζει το DNA ενός λαϊκιστικού ακτιβισμού που ρέπει στον αυταρχισμό, τον έλεγχο, τον φανατισμό, τη δυσανεξία και την εχθροπάθεια.

Μπορεί να αλλάξει; Να το δούμε. Αλλά δεν έχει αλλάξει. Κι ούτε βλέπω γιατί είναι δουλειά των άλλων να βοηθήσουν να αλλάξει. Δεν του χρωστάει κανείς.
Αντιθέτως, η ωμή αλήθεια είναι ότι ποτέ άλλοτε μετά το 1974 δεν έχουν αμφισβητηθεί τόσο βάναυσα οι βασικές συντεταγμένες του πολιτικού πολιτισμού μας.
Είναι αυτό άραγε δευτερεύον ζήτημα στη συζήτηση; Δεν ενδιαφέρει τον Μουζέλη;  
Διότι το πρόβλημα δυστυχώς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε αν αγαπάει την Ευρώπη. Είναι βαθιά νοοτροπιακό και καθαρά πολιτισμικό.
Στέκεται στην άλλη όχθη του ρήγματος που διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Είναι ένας άλλος κόσμος με άλλα ήθη, άλλες αναφορές κι άλλους κανόνες - με γεια του, με χαρά του.
Αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το «τείχος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (το οποίο ο ίδιος ο Μουζέλης έχει διαπιστώσει) άντεξε και διαρκεί. Επειδή στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα - δεν είναι τέχνασμα ούτε εφεύρημα ώστε να καταπέσει.
Αυτό το κορυφαίο (κατά τη γνώμη μου) ζήτημα της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς και των δυνάμεων που βρίσκονται απέναντί του, ο Μουζέλης κι όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του προσπερνούν αβασάνιστα.
Κι επειδή αντιλαμβάνομαι τη θεμιτή έγνοια, ίσως και την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα, ένα πράγμα είναι προφανές: δεν θα ξεπεραστεί ο διχασμός που βιώνει η χώρα, αν δεν ηττηθούν οι αυτουργοί του.

Τόσο απλό. Και τόσο καθαρό.

Γιάννης Πρετεντέρης  http://www.tanea.gr

15 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες...

Μέσα μαζικής αποβλάκωσης χαρακτήρισε ο υπέρτατος Βαρουφάκης τα ΜΜΕ στα οποία έδινε συνεντεύξεις 3 φορές την ημέρα τις καλές εποχές...

hippy είπε...

"Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι"

Δεν αξίζουν πια σοβαρού σχολιασμού οι συνεντεύξεις του Γιάννη. Αναφορά μόνο για καλαμπούρι στην παρέα. Κρίμα στον καθηγητή. Προσωπικά έχω βοηθηθεί πολύ απ΄την καθαρή οπτική του για την επερχόμενη-τότε-κρίση και έκοψα κάθε επενδυτική σχέση με τον τραπεζικό κλάδο από το 2010. Μόνο σπάνιες ευκαιριακές ξεπέτες όπως πχ στις ΑΜΚ της Πειραιώς και της ΜΑΡΦΙΝ στις αρχές του 2011, η ΔΠ της ΕΜΠ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου (έδωσε πολύ, πολύ ψωμί καθώς αφορούσε εκατομύρια κομμάτια + τον τρόπο διαπραγμάτευσης-μόνο κάθε Τρίτη-των εταιριών σε επιτήρηση τότε)

Έχω αναθεωρήσει αυτήν την άποψη μετά τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η 2η αξιολόγηση (ψήφιση 140 προαπαιτούμενων σε χρόνο dt!!!! κάτι δείχνει). Εννοώ αλλαγή πλεύσης λόγω θανάσιμου εναγκαλισμού με την καρέκλα. Έχω ήδη πάρει μικρή θέση και σε κάθε ευκαιρία θα προσθέτω. Θεωρώ φίλε Μ&Μ ευκολότερο να πάει η ΠΕΙΡ 0,39 από το να πάει η ΦΡΙΓΟ 0,15 και προσωπικά θα έψαχνα την ευκαιρία-τιμή για να κάνω την τράμπα.

Λευτερης είπε...

Κύριε hippy πιστεύεται ότι η ΦΡΙΓΟ θα ανακάμψει κάποια στιγμή Η έχει τελειώσει? ??????????

hippy είπε...

"Μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει χάμω" συνιστούσε ο αείμνηστος Μάνος Λοίζος με τη Χαρούλα Αλεξίου. Παράλειψη μου...καλημέρα παιδιά

Κάτι για τον ανήσυχο κ. Πασχάλη (καλοπροαίρετα το επίθετο-δεν είναι κακό να "ψάχνεσαι", το αντίθετο μάλιστα)

Αν θυμάμαι καλά είχατε δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν για τον Μαθιός. Ανάλυση (μερικών) θεμελιωδών της εταιρείας απ΄τον εξαιρετικό κ. Τάκη. Το χαρακτηριστικό του κ. Τάκη είναι πως δεν περιορίζεται "στεγνά" στα νούμερα αλλά τα συνδέει και με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Είναι θα λέγαμε παίχτης και του σαλονιού και του λιμανιού. Μεγάλος μάγκας. Βέβαια άλλο μάγκας κι άλλο μάντης (πχ κάποια χαρτιά όπως ΝΤΙΟΝΙΚ, ΣΑΤΟ κλπ είναι σαπάκια για πέταμα, αλλά πάντα βρίσκονται κάποιοι ανόητοι-κατά φαντασίαν κερδοσκόποι-για να τσιμπήσουν σε ένα ξεπέταγμα βοηθώντας τους πονηρούς να ξεφορτωθούν σαβούρα του παρελθόντος).

(προς το παρόν ο Μαθιός δεν είναι "σαπάκι για πέταμα". Είναι όμως ένα επικίνδυνο στοίχημα με τις πιθανότητες μεσοπρόθεσμα εναντίον του παίχτη. Γιατί να το προτιμήσει κάποιος όταν μπορεί να παίξει άλλο υγιές χαρτί (πχ ΓΕΒΚΑ απ΄τις επιλογές σας) με τις πιθανότητες μεσοπρόθεσμα υπέρ? )

Τάκης Μορφονιός 15 Ιουλίου 2017 - 9:31 π.μ.

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ

http://mitarola.blogspot.gr/2017/07/2017-223.html?showComment=1500100264039#c7800739616225571720

hippy είπε...

Εάν ήμουν Δαυίδ κ. Λευτέρη θα φόρτωνα την εταιρεία στις τράπεζες και θα την επαναγόραζα εν καιρώ με νέο σχήμα. Ενδιάμεσα θα συνεργαζόμουν μαζί τους "αυστηρά" σαν αγοραστής των προιόντων που χρειάζομαι.

Το μεγάλο asset της ΦΡΙΓΟ είναι το εργοστάσιο υαλουργίας στην Νιγηρία. Το οποίο όμως είναι collateral στο ομολογιακό δάνειο των 250 εκ. που λήγει τον Μάιο του 2018. Του λύνονται τα χέρια εάν επιτευχθεί και προχωρήσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους (προς το παρόν έτσι δείχνει αλλά ότι δεν "κλείνει" οριστικά μπορεί κα να τροποποιηθεί). Σε αυτήν την περίπτωση όμως όπως συζητούσαμε παλαιότερα εδώ η εταιρεία θα έχει λάνω από 500 εκ. μετοχές. Μύλος. Επειδή ο κλάδος δεν παρουσιάζει το ενδιαφέρον άλλων (όπως πχ υδατοκαλλιέργιες*) προσωπικά πιθανολογώ μια λύση τύπου Μαίλλη (πώληση 0,11 ευρώ/μετοχή).


* (ξέρουμε πως όταν αγοράζουμε μια εταιρεία αγοράζουμε και τα χρέη της. ΔΕΝ πιστεύω πως θα βρεθεί αγοραστής για ΝΗΡ ή ΣΕΛΟ στα 0,30... σε μια τιμή περί τα 0,20 ίσως)

hippy είπε...

η εταιρεία θα έχει ΠΑΝΩ από 500 εκ. μετοχές.

Λευτερης είπε...

Είναι ακριβώς όπως τα λες. Έχω γράψει μεγάλη χασούρα στο χαρτί. Ήθελα και την δική σου γνώμη.Σ ευχαριστώ πολύ.

SCALPER είπε...

Καλησπερα...το διαβασα....ψυχολογια contrarian στον Μαθιο...εχω εμπιστοσυνη στη διοικηση...

austin είπε...

Καλησπέρα και από εμενα!

Μια παρατήρηση για την αγορά είναι ότι το ραλλι που έχει συντελεστει έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες που έχουν απεμπλακει (έμμεσα η άμεσα) από την Ελλάδα.

Οταν για παράδειγμα η χαλκόρ (και στον υπόλοιπο όμιλο συμβαινει κάτι παρεμφερές) έχει 98% εξαγωγές και 2% εγχώρια αγορά η κάποιες άλλες "σοβαρές" και εξωστρεφεις εταιρείες έχουν παρακάμψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τις συναλλαγές τους, τότε δεν τους νοιάζει τι θα γίνει στην Ελλάδα. Οσα ίσα που ο τσιπρας τους κάνει και όλα τα χατίρια προς το παρόν.

Οι τράπεζες από την άλλη, παρόλο που έχει κλείσει η αξιολόγηση και με εξαίρεση την ετε βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά τους μετά την αμκ. Οι υπόλοιπες εχουν κάνει κάποια άνοδο τύπου "δίπλα στον βασιλικό ποτιζεται και η γλάστρα" λόγω μείωσης του country risk.

Δεν ξέρω αν η ανάγνωση μου στην αγορά είναι σωστή, αλλά το κεφάλι μου το χτυπάω που δεν εφάρμοσα την λογική της "η πιο απλή σκέψη είναι και η πιο δύσκολη" όταν μάθαινα ότι όμιλοι απεμπλεκοντουσαν από την Ελλάδα έμμεσα η και άμεσα. Τότε ήθελε τοποθέτηση στις σοβαρές εταιρειες και αναμονή.

Ακόμα δεν μπορώ να αποκρυσταλωσω με βάση την παραπάνω λογική αν όλα τα κακά έχουν μείνει πίσω, γιατί βιώσιμη κατάσταση με τέτοια πλεονάσματα κτλ κτλ δεν νομίζω ότι είναι. Ηδύ οι αποτιμήσεις σε σοβαρές εταιρείες έχουν τραβηχτεί πολύ πάνω.

Κλείνοντας ακόμα πιστεύω ότι όταν πέσουν οι Σανέλ, θα πέσουν με κροτο που πάλι δεν ξέρω τι και αν θα σημαίνει κάτι για το χρηματιστήριο. Πάντως να φύγουν άμεσα δεν παίζει, οπότε πρέπει να πορευτουμε με μαντεψιες με δαύτους για το μέλλον, όπως μια ίσως είναι αν θα έχουμε μια καλή διόρθωση στην αγορά μετά την συκε έξοδο στις αγορές η όντως τα χειρότερα είναι πίσω.

(Χιπι την γνώμη σου την έχω διαβάσει ότι θα έχουμε κάποιες παλινωδιες λόγω επόμενης αξιολογησης..)

mixalis mixalios είπε...

Φίλτατε Hippy,

Ιδιαιτέρως εκτιμώ κάθε γραμμή των σχολίων σου η οποία δείχνει την εμπειρία και σοβαρότητά σου. Χαίρομαι επίσης που μου λες τη γνώμη σου για τις τοποθετήσεις μου που παρότι θα έπρεπε αν ήμουν λογικός να τις ακολουθήσω κατά γράμμα θα πω ότι στη ΦΡΙΓΟ έχω πάρει ένα, συνειδητά, υψηλού ρίσκου στοίχημα που αν μου βγει ως turn around θα ικανοποιήσει πιο πολύ τον εγωισμό μου και λιγότερο την επιλογή μου αυτή καθ' αυτή. Βέβαια έχω βρει και κάποια λογικοφανή επιχειρήματα να στηριχτώ όπως το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος επιθυμεί να παραμείνει τέτοιος βάζοντας αρκετά νέα κεφάλαια (βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην τα ξαναχάσει), ότι η τιμή της ΑΜΚ θα είναι υψηλότερη της τρέχουσας που πιθανόν αποσκοπεί στο να απορροφήσει τις πρώτες ημέρες την προσφορά που δεν θα είναι καθόλου φειδωλή και το ότι οι τράπεζες στηρίζουν το εγχείρημα.
Από την άλλη η ΠΕΙΡ είναι η τράπεζα με τα μεγαλύτερα προβλήματα (αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τράμπα με άλλη επιλογή).

Από την άλλη με προβληματίζει και το πιθανό σχόλιο του ΔΝΤ που θα λέει πως "Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα επισημαίνει μία σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κατά το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ." από την Καθημερινή. Την τελευταία φορά που το είχε πει το Μάιο του '14 οι τράπεζες πήραν τη κατηφόρα. Βέβαια τότε ερχόταν με φόρα ο Συριζα...

Και πάλι σε ευχαριστώ

SCALPER είπε...

:-)..:-)..:-)...ετσι ακριβως...

SCALPER είπε...

Καλη επιτυχια στη Φριγο....πιστευω πως κατω απο προυποθεσεις...μπορει οντως να αποτελεσει ενα ισχυρο turn around story....

Λευτερης είπε...

Συγκλίνω στην άποψη του φίλτατου Hippy για το χαρτί, δεδομένου ότι γνωρίζουμε την συμπεριφορά του Δαυίδ.

hippy είπε...

"Κατά το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ." από την Καθημερινή

Σωστό φίλε Μ&Μ. Η δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν χρήμα και για να το δανείσουν πρέπει πρώτα να το δανειστούν.

Μετά τις τελευταίες ΑΜΚ όπου οι ομολογιούχοι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν σε μετοχές αυτή η πηγή είναι παρθένα (τα ομολογιακά δάνεια). Πιθανολογώ ότι η πρώτη απόπειρα, αυτή της ΑΛΦΑ για 500 εκ. θα στεφθεί με επιτυχία. Από κοντά πιθανολογώ θ΄ακολουθήσει πολύ σύντομα η ΠΕΙΡ. Ο κ. Μεγάλου που πήρε το τιμόνι έχει ασχοληθεί κυρίως με το investment banking και όχι με την κλασσική τραπεζική. Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν (το πιθανότερο με το 10ετές σε αποσυμπίεση) εκτιμώ πως θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες για νέο χρήμα. Και είναι άλλο πράγμα να έχω κεφαλαιοποίηση τρια δις και να κάνω ΑΜΚ ζητώντας ένα και άλλο το ανάποδο που έγινε στις τελευταίες αυξήσεις.

Τέλος πάντων αυτή είναι η άποψη μου, ελπίζω να μην είναι λάθος, γιατί μια πρώτη θέση την έχω ήδη πάρει.

hippy είπε...

"Ο/Η pasxalis dimitrakis είπε...
Καλησπερα...το διαβασα....ψυχολογια contrarian στον Μαθιο...εχω εμπιστοσυνη στη διοικηση..."


Όπως είπε κι ο Λουίτζι Πιραντέλο "Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε".

Contrarian στον Μαθιο???? Πρέπει να είσαστε πολύ μεγάλος παίχτης. Keep on και συγνώμη για την παρέμβαση, δεν θα το ξανακάνω.