Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 

                     




                      ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ( SWAP) OMOΛΟΓΩΝ 25,47 ΔΙΣ €
ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ..
Του
Γιώργου Προκοπάκη *

ανταλλαγή (swap) των είκοσι σειρών ομολόγων, συνολικής ονομαστικής αξίας €29,76 δισ., που είχαν εκδοθεί«Κούρεμα» 197 δισ. κατά 53,5%, με όφελος 105,4 δισ. ευρώ | Η Καθημερινή κατά το PSIPrivate Sector Involvement του Μαρτίου 2012 και είχαν απομείνει μετά την επαναγοράΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναγορά ομολόγων σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ | Τα Νέα του Δεκεμβρίου 2012, ολοκληρώθηκεΟλοκληρώθηκε το swap των ομολόγων, ύψους 25,47 δισ. ευρώ | liberal.gr. Το εγχείρημα της ανταλλαγής χαρακτηρίζεται επιτυχημένο λόγω της μεγάλης συμμετοχής ομολογιούχων, περίπου 85,76%.

Ο στόχος ήταν η ανταλλαγή 30 δισ. παλιών ομολόγων, αλλά περίπου 4,3 δισ. δεν πήραν μέρος (από τα 4,3 δισ. ευρώ το 1 δισεκατομμύριο περίπου αφορά σε ομόλογα που είχε στην κατοχή της η Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς η συναλλαγή θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί έμμεση νομισματική χρηματοδότηση).

Στην ανταλλαγή συμμετείχαν 20 ομόλογα PSI ονομαστικής αξίας €25,47 δισ. και θα εκδοθούν πέντε (5) νέα ονομαστικής αξίας €25,76 δισ. και λήξεως 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Νοεμβρίου 2017 και ο διακανονισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2017.

Ο στόχος της ανταλλαγής
Οι ανταλλαγές χρέους είναι πράξεις ρουτίνας για τον διαχειριστή του χρέους, τον ΟΔΔΗΧΟργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους εν προκειμένω –όχι σε τέτοια μεγέθη βέβαια. Στόχο έχουν να διευκολύνουν τις πολιτικές διαχείρισης χρέους, όπως είναι η εξομάλυνση πληρωμών, ο προγραμματισμός νέων εκδόσεων, η ενίσχυση ρευστότητας του υπό ελεύθερη διαπραγμάτευση χρέους.

Στόχος της συγκεκριμένης ανταλλαγής ήταν η συγκέντρωση του χρέους από είκοσι «μικρές» σειρές ομολόγων (κατά μέσο όρο €1,5 δισ. η κάθε μία), σε πέντε «ευμεγέθεις» σειρές (κατά μέσο €4-6 δισ. η κάθε μία). Με την κατανομή αυτή εξορθολογίζεται η καμπύλη αποδόσεων (ανεξαρτήτως χρόνου ωρίμανσης όλα τα ομόλογα είχαν κουπόνι [επιτόκιο] 3%, τώρα κλιμακώνεται από 3,5% έως 4,2%) και προσφέρεται «βάθος» και ρευστότητα στους επενδυτές –κατά τεκμήριο αξιοπιστία στις καταγραφόμενες τιμές στα χρηματιστηριακά ταμπλώ και ελκυστικότητα για θεσμικούς επενδυτές.

Επίσης, ανοίγει χώρος στα ενδιάμεσα των λήξεων για τοποθέτηση νέων εκδόσεων στο μέλλον. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το εγχείρημα ήταν στη σωστή κατεύθυνση και πέτυχε. Ας σημειωθεί ότι αυτή ακριβώς η ανταλλαγή είχε προταθεί πριν από τέσσερα χρόνια από την κ. Ξαφά, ως φυσιολογικό παρελκόμενο της επαναγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012.

Ποιοι είχαν κίνητρο για συμμετοχή
Η επιτυχία μιας ανταλλαγής εξαρτάται από τα κίνητρα που προσφέρονται και από το προφίλ των ομολογιούχων. Πέραν της προεξόφλησης δεδουλευμένων τόκων (περίπου 573 εκατ. ευρώ), το κίνητρο που προσφέρθηκε ήταν (α) κατά μέσο όρο 1,13% επί της ονομαστικής αξίας των προσφερθέντων ομολόγων και (β) αύξηση του επιτοκίου από 3% σε μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 3,87%. Με αναγωγή στην αξία των ομολόγων PSI, το επιτόκιο είναι 3,91%. Δηλαδή, επειδή δεν προσφέρεται δωρεάν γεύμα πουθενά, η ανταλλαγή καταλήγει σε αύξηση του χρέους κατά €287 εκατ. και αύξηση των ετησίως καταβαλλόμενων τόκων κατά €233 εκατ.

Ανάλογα με το προφίλ του ομολογιούχου, τους ενδεχόμενους κανονιστικούς περιορισμούς (π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσε να συμμετάσχει με το €1 δισ. που κατέχει) και τις επενδυτικές στρατηγικές, κρίνει ο κάτοχος των ομολόγων κατά πόσο το κίνητρο αυτό είναι επαρκές για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή.

Σε ορισμένες κατηγορίες επενδυτών προκύπτουν κάποια μακροπρόθεσμα φορολογικά οφέλη. Σημαντικό κίνητρο για συμμετοχή είχαν και οι ιδιώτες μικρο-ομολογιούχοι (εκτός των ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ άλλων με ομόλογα του δημοσίου είχαν πληρωθεί προμηθευτές του κλάδου υγείας το 2010 και είχαν αποζημιωθεί μετά την «απόλυσή» τους οι εργαζόμενοι της παλιάς Ολυμπιακής), που εγκλωβισμένοι σε εκδόσεις μικρής ρευστότητας, δεν μπορούσαν καν να πουλήσουν.

Πόσο «πετυχημένη» ήταν η ανταλλαγή;
Ο υπουργός Οικονομικών διακηρύσσει πως η επιτυχία της ανταλλαγής είναι ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών προς τις πολιτικές της κυβέρνησης και βεβαίως του ιδίου. Το επικοινωνιακό τσουνάμι ετοιμαζόταν επί μερικές ημέρες με ταυτόσημα δημοσιεύματα σε όλα τα μέσα: «τέτοιες ανταλλαγές θεωρούνται επιτυχημένες με συμμετοχή 30%».


Η συμμετοχή εξαρτάται από το κίνητρο που προσφέρεται. Στη συγκεκριμένη ανταλλαγή, περίπου το 40% των ομολογιούχων θα συμμετείχαν με ελάχιστο κίνητρο –οι λήξεις του 25% των ομολόγων δεν μεταφέρονται χρονικά και τα ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους θα μετείχαν με ελάχιστη αύξηση του επιτοκίου.

Υπάρχουν και οι φίλιες δυνάμεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες επίσης θα μετείχαν με χαμηλό κίνητρο. Η επιτυχία της ανταλλαγής ήταν εξασφαλισμένη από το προφίλ των κατόχων των ομολόγων –η πολύ μεγάλη συμμετοχή ανταποκρίνεται στο ύψος του κινήτρου. Ας σημειωθεί πως υπήρχε η επιλογή ανταλλαγής σε «αγοραίες αξίες», η οποία θα μείωνε το χρέος κατά 15%-20% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή όμως, το κίνητρο έπρεπε να είναι σημαντικά υψηλότερο γιατί κανείς από τους ομολογιούχους δεν είχε λόγους να προθυμοποιηθεί. Είναι αμφίβολο κατά πόσον οι «θεσμοί» θα συναινούσαν σε μια πολύ ακριβή ανταλλαγή.

Οι αγορές δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης εάν δεν υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική. Αυτό που φαίνεται να προβλέπουν είναι πως το αξιόχρεο της χώρας δεν πρόκειται να βελτιωθεί από τέτοιες κινήσεις μόνο. Τα spreads επανήλθαν περίπου εκεί που ήταν πριν από την αποκλιμάκωση του τριημέρου 31/10-2/11. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε εχθές σε 5,4% όταν είχε υποχωρήσει μέχρι 5,1% προ ολίγων ημερών. Φυσιολογικό, δεδομένου ότι το ελληνικό αξιόχρεο πιέζεται τόσο βραχυπρόθεσμα από τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό (που μετακυλίεται στα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου) όσο και μακροπρόθεσμα, από το βουνό των €15 δισ. των τόκων της περιόδου χάριτος (καταβλητέα 2023-2026), τα οποία αναμένουν τις ελαφρύνσεις για το χρέος.

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού χαρακτήρισαν συμφέροντες για τους ομολογιούχους τους όρους ανταλλαγής. Κάποιοι όμως προέτρεπαν τους πελάτες τους να πουλήσουν τα ομόλογά τους και ας προσποριστούν άλλοι το όφελος, γιατί εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πέσουν μεσοπρόθεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Δεν αναμένεται να έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ελληνικού χρέους, αφενός όσο οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου ενώ οι ίδιες δανείζονται ακριβά και αφετέρου όσο η εικόνα του δημόσιου χρέους δεν καθαρίζει με τα μέτρα ελάφρυνσης.

Το ζήτημα του timing
Το swap ήταν τεχνικώς εξαιρετική επιλογή –μέχρις εκεί όμως. Προέκυψε όχι ως λάθος του σχεδιασμού του swap του PSI το 2012, αλλά ως ανάγκη από τον νέο αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι τις μέρες μας. Στην τριετία 2012-2014, ο εξορθολογισμός της καμπύλης αποδόσεων θα είχε επιτευχθεί χωρίς ανταλλαγή με τις οκτώ ή δέκα εκδόσεις ομολόγων που διαφαίνονταν απολύτως εφικτές μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη διπλή έξοδο στις αγορές της άνοιξης 2014.

Παρά το ότι τεχνικώς η ανταλλαγή ήταν επιβεβλημένη για την μακροπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, η επιλογή του χρόνου εκτέλεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορεί ευλόγως να υποστηριχθεί πως το κόστος θα ήταν χαμηλότερο –ακόμη και πως η ανταλλαγή θα μπορούσε να γίνει με «αγοραίες αξίες»– μετά την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ή/και την μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από ακριβό δανεισμό.

Το σενάριο της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» που ακολουθεί η κυβέρνηση επέβαλε την πραγματοποίηση της ανταλλαγής τώρα, με κάθε άλλο παρά αμελητέο κόστος. Όποια κριτική αποκτά νόημα μόνον όταν αφορά την «καθαρή έξοδο» και όχι τις επί μέρους τεχνικές λύσεις.

Σε όσους η «καθαρή έξοδος» φαντάζει ως ρεαλιστική επιλογή, το swap ήταν ένα απαραίτητο βήμα, ακόμη και εάν στοίχισε ακριβότερα. Εάν όμως το σενάριο δεν βγει –όπως προβλέπουν οι εγκυρότεροι αναλυτές διεθνώς– έχει προστεθεί ένα βαρίδι στην επόμενη μέρα, παρά το ότι τεχνικώς η επιλογή ήταν καλή όπως άλλωστε και η εκτέλεση.


Το κυρίως ζήτημα δεν είναι τα επί μέρους βήματα, αλλά οι πολιτικές που εξυπηρετούν. Τα στοιχεία κόστους συσσωρεύονται και το περιώνυμο «μαξιλάρι» που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει δημιουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2018, μπορεί να αποδειχθεί συνολικά βαρίδι στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Γιώργος Προκοπάκης *


Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Columbia. Από το 1990 είναι Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E. Τελευταία ασχολείται κυρίως με θέματα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

19 σχόλια:

michele είπε...

Alpha Bank: Αποτελέσματα εννεαμήνου 2017

http://www.capital.gr/xrim-anakoinoseis/3257935/alpha-bank-apotelesmata-enneaminou-2017

michele είπε...

FF Group: Στα 134,98 εκατ. ευρώ τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη στο 9μηνο

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3257952/ff-group-sta-134-98-ekat-euro-ta-kathara-enopoiimena-kerdi-sto-9mino

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Πολύ καλή προσέγγιση του swap. Χωρίς πολλές σάλτσες.

PETE είπε...

Καλησπέρα σε ολους, ο VIX στο Αμερικα ανταγωνίζεται τον S&P ποιός θα ανεβει περισσότερο...σημεία των καιρών.

austin είπε...

Μί υπενθύμιση γιατί πολλές φορές γίνεται μπέρδεμα, ο vix είναι η μεταβλητότητα που αναμένεται τις επόμενες 30 μέρες.

Άρα από σήμερα ποντάρουν (λογικά) ότι θα ανέβει η μεταβλητότητα, ειδικά μετά το flash crash toy nasdaq.

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
austin είπε...

Το ματιάξαμε pete...πάλι έπεσε ο βιξ

hippy είπε...

Λαλίστατος ο Τζώτζης (ΦΟΛΙ). Αλλά για το χρέος τίποτα. Μούγκα στη στρούγκα. Περιμένω να διαβάσω τι θα γράψει αύριο ο Σταμάτης (Δραζιώτης) στην ανάλυση του για τους πελάτες της Eurobank.

Paolo GG είπε...

δεν το λες και FLASH crash, αυτά επανέρχονται σε μισή με μία ώρα ( πολλές φορες και σε λίγα λεπτα) .
ο συγκεκριμένος έμεινε crashed και στο κλείσιμο.

Paolo GG είπε...

• Operating lines (revenues/EBITDA) at group/divisional basis broadly in line
• FCF generation still negative on a 9M basis, but improving and positive in 3Q17
o Working capital inflows in 3Q17 vs. outflows in previous quarters
o Marginal capex outflows in 3Q17 vs. higher capex in previous quarters
το cash flow δεν ενδιέφερε τους περισσότερους πρωτίστως ? καλα γύρισε -- φαίνεται.

hippy είπε...

Δεν τον ξέρω τον κ. Προκοπάκη όμως διαφωνώ με αρκετά απ΄όσα υποστηρίζει.

1) Το κράτος έδωσε ένα μικρό premium (περίπου 1%) ώστε η πρόταση να τύχει αποδοχής αλλά το παίρνει πίσω από τα επιτόκια που θα πληρώσει από το 2023 και μετά.

2) Γράφει:

Σε όσους η «καθαρή έξοδος» φαντάζει ως ρεαλιστική επιλογή, το swap ήταν ένα απαραίτητο βήμα, ακόμη και εάν στοίχισε ακριβότερα. Εάν όμως το σενάριο δεν βγει –όπως προβλέπουν οι εγκυρότεροι αναλυτές διεθνώς– έχει προστεθεί ένα βαρίδι στην επόμενη μέρα, παρά το ότι τεχνικώς η επιλογή ήταν καλή όπως άλλωστε και η εκτέλεση.

α) γιατί δεν θα βγει? β) απολύτως ασαφές το "εγκυρότεροι αναλυτές διεθνώς"...δεν έχουν όνομα? γ) από τη στιγμή που το τελικό ποσό του συγκεκριμένου χρέους που ανταλλάσεται ισούται με το αρχικό που βλέπει το "βαρίδι στην προσπάθεια ανάκαμψης"

3) Όταν οι τράπεζες πληρώνουν 0,2% την απλή κατάθεση και έως 0,7% μια μεγάλη προθεσμιακή ενώ δανείζουν βραχυπρόθεσμα το κράτος μέ 1,80% μεσω ΕΓΔ πως προκύπτει ότι "οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου ενώ οι ίδιες δανείζονται ακριβά"?? Κάθε άλλο νομίζω εγώ και πολλές ευρωπαικές τράπεζες θα χαίρονταν με τέτοια επιτοκιακή διαφορά.

Νομίζω ότι δεν είναι αντικειμενικός. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο.

hippy είπε...

Να θυμίσω ότι το 3% επιτόκιο που πλήρωναν σήμερα τα ανταλλασόμενα ΟΕΔ θα γινόταν 3,65% από 24/2/2020 και 4,30% ένα χρόνο μετά από 24/2/2021 μέχρι την λήξη τους.

Αντίθετα στα νέα ΟΕΔ οι τα επιτόκια αναμένεται να διαμορφωθούν από 3,50% έως 4,20% max που αφορά όμως μόνο τη λήξη του 2042.

austin είπε...

Paolo έχεις δίκιο..βιαστικά είπα flash crash, με την έννοια ότι μόλις μια μέρα έφαγεχώσιμο και σήμερα πάλι ανακάμπτει. Ειδικά όταν είναι στα ψηλά, μια μέρα πτώση, σαν flash crash μοιάζει.

Πάντως μετά το χθεσινό, που άνευ λόγου έφαγαν ξύλο οι τεχνολογικές, καταλαβαίνετε τι μας περιμένει, αν γίνει η πραγματική στραβή. Μην τον είδατε θα είναι η κατάσταση

hippy είπε...

Θα πω επίσης και τη σκέψη που με κάνει θετικότερο για το μέλλον (πέρα απ΄το ότι είμαι γενικά αισιόδοξος άνθρωπος)

Εάν πληρωθεί πρόωρα από τον ESM τα 12 περίπου δις που χρωστάμε στο ΔΝΤ τα 3/5 του χρέους είναι (τελικά) διακρατικό με μικρό επιτόκιο (που πιθανολογώ όταν θα πλησιάζει η ώρα πληρωμής θα γίνει swap για να μην σκάσει) αλλά και το μέσο επιτοκιακό βάρος του συνολικού χρέους μικρότερο από 3% όταν η Πορτογαλία δανείστηκε στο 10ετές τον Γενάρη με 4,125% (άσχετα εάν η σημερινή απόδοση έπεσε στο 2% από τις αγορές της ΕΚΤ...η Λισσαβώνα 4,125% πληρώνει κάθε χρόνο).

Χρέος/ΑΕΠ 130% με δυσμενέστερους όρους αποπληρωμής...Χρέος/ΑΕΠ 175% για την Ελλάδα σημαντικά ελαφρύτερους. Από κοντά κι η Ιταλία που πολιορκεί το Χρέος/ΑΕΠ 140% το 2018. Τεράστα, καταδικαστικά για τις επόμενες γενιές νούμερα μεν, αδυνατώ ωστόσο να καταλάβω πως μια καταδίκη τις χώρας μας από τις "αγορές" δεν θα συμπαρασύρει τις άλλες.

Εμένα μου μοιάζει να κωπηλατούμε στην ίδια τριήρη και συνεπώς να μας περιμένει παρόμοια τύχη. Θέλω να ελπίζω τελικά...τύχη καλή.

michele είπε...

Ειμαι εκτος Hippy και δυστυχως δεν μπορω να γραψω ανετα. Πιστευεις οτι το σεναριο clean exit θα βγει απο Αυγουστο 2018 και μετα? Γιατι κι εγω δεν το βλεπω, που δεν ειμαι εγκυρος αναλυτης χρεους και δεν ξερω φυσικα την αγορα ομολογων ουτε οπως ο Προκοπακης, ουτε οπως εσυ

hippy είπε...

clean exit Μιχάλη μου ούτε 1/1000...εμπρός όμως στο δρόμο που χάραξε η Πορτογαλία, η Ιταλία, η η Κύπρος, η Ιρλανδία (ναι η Ιρλανδία) γιατί όχι? Πολύ περισσότερο με τον ρεαλιστή Κυριάκο unde portas.

Προσωπικά εκτιμώ την πρωθυπουργία Σημίτη. Δεν ξέρω ποιός απ΄τους σημερινούς αρχηγούς είναι καλός ή όχι και πόσο. Η ιστορία θα κρίνει εκ των υστέρων. Πιθανολογώ όμως ποιος είναι μεταξύ τους περισότερο "κατάλληλος" για την συγκυρία. Ο Κυριάκος. Γνώμη μου φυσικά. Ο μικρός μοιάζει να ξύπνησε αλλά άργησε. Τώρα τον πλακώνουν τα πεπργμένα της τριετίας του.

SCALPER είπε...

HIPPY με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.......Ο Τσίπρας βάζει τη βάση για κάποια πράγματα αλλά για τον ίδιο είναι αργά....και πολύ καλώς
Εγώ μετά τις εκλογές..οι οποίες δεν θα αργήσουν..βλέπω διάσπαση του Σύριζα με απορόφηση του πιο λογικού κομματιού απο το Κίνημα Αλλαγής...ή όπως ονομαστεί....

SCALPER είπε...

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1581240/attica-bank-ayxhsh-kefalaioy-200-ekat-kai-titlopoi.html

η απόλυτη καταστροφή των μετόχων.......τί να πείς...

hippy είπε...

Λίγο πολύ το ήξεραν οι μέτοχοι της Αττικής...έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί (για τους άλλους... της ΦΡΙΓΟ)

Οι ΑΜΚ κρύβουν κι ευκαιρίες...