Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


MEΘΟΔΕΥΣΕΙΣ...


Οικονομία, Σκόπια, Novartis. Τρεις υποθέσεις φαινομενικά διαφορετικές. Με ένα κοινό στοιχείο: η κυβέρνηση προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί για να αλλάξει τα πράγματα.
Η οικονομία έπαιξε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Ηταν μια αφήγηση επιτυχίας, αισιοδοξίας και αλλαγής της κατάστασης που κορυφώθηκε με τη διανομή ενός κοινωνικού μερίσματος κάπου 1 δισ. - γιγαντιαίο για τα σημερινά δεδομένα.
Αποτέλεσμα για την κυβέρνηση; Τζίφος.
Ακόμη και μία βελτίωση των οικονομικών δεδομένων δεν αποτυπώθηκε στους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι, σχεδόν αδιάφοροι για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.
Το Σκοπιανό έπαιξε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση το είχε «ευκολάκι».
Πίστευε ότι η αντιπολίτευση θα την υποστηρίξει σχεδόν από υποχρέωση. Οτι το πρόβλημα θα το φορτωθεί ο Μητσοτάκης να τσακωθεί με τους δικούς του. Κι ότι οι Σκοπιανοί θα αποδειχτούν διαλλακτικοί.
Τίποτα από τα τρία δεν συνέβη. Το μόνο που συνέβη είναι ότι ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους, οι δημοσκοπήσεις μπάταραν, η αντιπολίτευση ενοποιήθηκε στο «όχι» και οι Σκοπιανοί δεν έδειξαν διάθεση για παραχωρήσεις. Αντί να αποκτήσει δυναμική η λύση, απέκτησε δυναμική η απόρριψη.
Αποτέλεσμα για την κυβέρνηση; Τζίφος!
Η Novartis έσκασε μόλις μπλόκαρε το Σκοπιανό.
Στην αρχή φάνηκε κι αυτή για «ευκολάκι». Δοκιμασμένο ρεπερτόριο: οι διεφθαρμένοι παλιοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν η χώρα.
Το έχουμε ξαναδεί με τη λίστα Λαγκάρντ, τα papers, τα «θαλασσοδάνεια», τις Εξεταστικές. Και με τους ίδιους αβανταδόρους.
Το παραμύθι είναι πάντα ίδιο. «Ο καθαρός Τσίπρας» - ριμέικ της παλαιότερης επιτυχίας «Τα καθαρά χέρια του Μιχαλολιάκου»...
Το μυστικό της επιτυχίας επίσης. Οι άλλοι είναι κότες, κάθονται κι ακούν, ίσως κάπου έχουν λερωμένη και τη φωλιά τους.
Αυτήν τη φορά όμως το σκηνικό που στήθηκε ήταν υπερβολικά ερασιτεχνικό για να είναι αποτελεσματικό. Οι χειρισμοί υπήρξαν τραγικά άστοχοι ή ύποπτοι για να αποδειχτούν πειστικοί.
Τα στοιχεία περιέπεσαν ταχύτατα σε αναξιοπιστία - αυτό με τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες» απορώ και πώς το σκέφτηκαν!
Αποτέλεσμα για την κυβέρνηση; Δεν θα πω ακόμη τζίφος, αλλά τουλάχιστον επικοινωνιακά κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη.
Ο φόβος ενός «βρώμικου '18» έχει ήδη ανατείλει στον ορίζοντα.
Τρεις υποθέσεις. Τρεις μεθοδεύσεις. Οδηγούνται ενδεχομένως σε ταυτόσημα αποτελέσματα.
Βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα; Απλώς δύο υποθέσεις.
Πρώτον, ότι ο λαός έχει προεξοφλήσει πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Δεν τους ακούει, δεν τους πιστεύει, δεν τους θέλει. Ο,τι κι αν πουν λοιπόν, από το ένα αφτί μπαίνει κι από το άλλο βγαίνει.

Δεύτερον, ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την διεκπεραιώνουν τυχοδιώκτες κι ερασιτέχνες.

www.tanea.gr

5 σχόλια:

Μαύρος Κύκνος είπε...

Σε συνέχεια της χθεσινοβραδινης μου απάντησης στον Μιχάλη περί Καραμανλή, ο ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ δεν ήταν δεξί του χέρι??

Ο Κυριάκος καθαρίζει το κόμμα. Σειρά έχει ο Βλάχος.

mixalis mixalios είπε...

Και τώρα τι θα κάνουνε χωρίς Αντώναρο? Φτωχυνε η παράταξη....

Μαύρος Κύκνος είπε...

Άεργος με μοναδικό «προνόμιο» ότι ανήκε στον κύκλο του Καραμανλή. Αυτόν τον κύκλο δηλαδή που μια ζωή διαρρέει απόψεις του Βούδα της Ραφήνας. Βλέπετε όσο δεν μιλάει κανείς δεν κάνει και λάθη.......

mixalis mixalios είπε...

Αυτός ο Τσίπρας θα διαγράψει ποτέ κανέναν? Ή είναι όλοι καλοί και χρήσιμοι? Όπως είπε σήμερα ο Άδωνις η Αριστερά είναι μπετόν αρμέ. Βλ.ΚΚΕ
Πάντως επειδή σε πολλούς δεν κάνει ο Μητσοτάκης πρέπει να πω ότι έχει δείξει πυγμή που δεν του το είχαν! Έχει διαγράψει όποιον έχει εκφέρει διαφορετική άποψη όχι για την άποψη αλλά για τους χαρακτηρισμούς που την συνοδεύουν. Δεν μπορεί να λες σεξιστη τον Άδωνι επειδή υπενοησε κάτι για την περίοδο Καραμανλή όταν ο Αντιπροεδρας είναι σχεδόν ο μόνος που κάνει τεκμηριωμένη αντιπολίτευση...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Στην πολιτική εκτος απο τα ψέματα και τα οράματα.. μερτουν και οι αριθμοί.. τα κουκια...Ο Μητσοτάκης καθαριζει την δεξιά πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απο την ΝΔ...Παπακωστα..Αντωναρος..και κάποιοι ακόμα που με την πρώτη ευκαιρία θα πανε στα αζητητα...Ο Άδωνης εχει εξελιχθεί σε υπεροπλο του Μητσοτάκη καθώς δεν μπορεί να αγνοησει κανένας την δεξια πτέρυγα της ΝΔ.Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό και σοφα τον έχει διορίσει αντιπρόεδρο του κόμματος.Δεν θα πέσει στην παγίδα μιας και ο ανυπαρκτος αντωναρος..και καποιοι Άλλοι πραυρθηκαν απο το τσουνάμι που σαρωνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τούς αβανταδορους του που τον εφεραν στην εξουσία. Οι Ημέρες του Συριζα είναι μετρημενες και αυτο το γνωρίζουν.. Ποτέ κανένας δεν γλυτωσε απο την πραγματικότητα με τρικ της τελευταίας στιγμής.