Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 




                     ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...


Εχουμε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου. Θα ελεγα τα παρακάτω:

1. Ειναι η πρωτη φορά που ο Ερντογαν προκηρύσσει πρόωρες εκλογες απο τοτε που ανέβηκε στην εξουσία (2002). Αυτο σημαινει οτι εχει πιεστεί πολυ και δεν εχει αξιοπιστους συμμαχους. Κρατώ μια επιφύλαξη για το εαν θα προλάβει να κανει εκλογες, αν και το πιθανότερο ειναι να γινουν και να τις κερδίσει.

2. Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών εγινε μετα απο την συναντηση που ειχε με τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος Devlet Bahçeli, με τον οποιο μαλλον θα κατέβουν σε συμμαχία

3. Οι ραγδαιες αρνητικες εξελιξεις στην οικονομια και η σκληρή σταση της Δύσης έπαιξαν καταλυτικό ρολο στην απόφαση (οι εκλογες είχαν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 19).

4. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δειχνουν οτι η Τουρκία ειναι διαιρεμένη. Αυτο καταγράφηκε και στο δημοψηφισμα του Απριλίου 17, το οποιο κέρδισε ο Ερντογαν με ισχνή πλειοψηφία.

5. Αν και εχουμε ανατίμηση της τουρκικής λίρας, εκτιμώ οτι οι εκλογες δεν θα αλλάξουν την εικόνα της οικονομιας και η οικονομική κριση δεν θα αποφευχθεί.

6. Εαν ο Ερντογαν κερδίσει τις εκλογες, επικυρώνει τις συνταγματικες αλλαγες και ανακηρύσσεται εκτελεστικός πρόεδρος με εξουσιες Σουλτάνου. Αυτο σημαινει απολυταρχική διοίκηση και αυξηση της έντασης στο εσωτερικό.

7. Ο Ερντογαν πολεμάει με Κούρδους, κεμαλιστές που χάνουν τις δουλειες τους, γκιουλενιστες που φυλακίζονται προς το παρόν. Η επικύρωση των αλλαγών απο τις εκλογες θα εντείνει την εσωτερική διαμάχη (εαν γινουν οι εκλογες).

8. Η επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών απομακρύνει ακομα περισσότερο την Τουρκία απο την Δύση.

9. Ειναι σιγουρο οτι ο Ερντογαν θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ως μεσο για να αυξησει τα ποσοστά του.


10. Η ελληνική/δυτική πλευρά θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ειτε τελικά διεξαχθούν εκλογές είτε οχι.

Βασίλης Καραγιάννης 

5 σχόλια:

michele είπε...

10 ενδιαφέρουσες πρώτες σκέψεις για τις εκλογές στην Τουρκία

Lorac είπε...

Ωραίος Μιχάλη Ευχαριστούμε για τη διαφορετική ματιά!!

Η Τουρκία έχει πρόβλημα. Αυτό το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές είτε άμεσα είτε έμμεσα πχ TUR.

Θα πω κάτι μελλοντικό. Αν κάνει τώρα σύμπραξη και βάλει τους ακραίους εθνικο/ισλαμιστές στην εξουσία, κάποια μέρα μετά από 5 χρόνια 10 χρόνια θα δούμε ένα νέο κράτος ΝΑ της. Γιατί ο τωρινός σουλτάνος έχει λίγα ψωμιά ακόμα, οπότε ο διάδοχος ΑΝ είναι εθνικο/ισλαμιστής θα είναι πιο εύκολο να πατήσει την μπανανόφλουδα.

Γιατί γίνονται πολλά από αυτά που γίνονται?? Δείτε λίγο το λινκ κάτω και σκεφτείτε. Από εκεί Ιραν-Ιρακ-Αζεροι και Τουρκμενισταν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ΕΕ.

GAS MAP

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1lirJBbwobM9_fiah6nDX6ST2R2g&ll=34.88818380935792%2C27.45483415000001&z=4

hippy είπε...

Ωραία δουλειά παιδιά.

Βέβαια (απολύτως απλοϊκά) αναρωτιέμαι. Ποιος κάνει πρόωρες εκλογές εάν είναι να τις χάσει? Αν ήταν έτσι θα΄κανε κι ο Τσίπρας. Ζόρικη εποχή.

mixalis mixalios είπε...

http://www.kathimerini.gr/959707/article/epikairothta/kosmos/amesh-analysh-giati-epele3e-o-erntogan-tis-prowres-ekloges

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αυτη τη στιγμή προς όφελος της Ελλάδος είναι να βγει παλι ο Ερντογάν.. Υπάρχει όμως μεγαλη πιθανότητα να μην παρει το ποσοστό που θέλει για να γινει ο νεος Σουλτάνος..