Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ...


Ο στόχος επετεύχθη. Το νομοσχέδιο για τις αναδοχές πέρασε και δεν ακούμπησε τη Ν.Δ. Δεν επαναλήφθηκε δηλαδή ο κλυδωνισμός για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου – τότε που το κόμμα και ο πρόεδρός του είχαν όντως μπει στη βάσανο του διλήμματος. Είχαν μπει γιατί τους είχε εξωθήσει και η Εκκλησία, που στην περίπτωση των αναδοχών αντέδρασε μόνο κατόπιν εορτής και χαμηλόφωνα – χωρίς προηγουμένως να έχει μετατρέψει σε άμβωνες τα τηλεπαράθυρα.

Το μόνο κόστος για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ότι αποκαλύφθηκε με πόσο χαλαρά κριτήρια γίνονται μέχρι στιγμής οι μεταγραφές από άλλους πολιτικούς χώρους. Η πολύπλαγκτη Κατερίνα Μάρκου, η εισηγήτρια που κατόρθωσε να καταψηφίσει την εισήγησή της, δεν φαίνεται πάντως να κατάγεται από κάποιον χώρο της πολιτικής. Φάνηκε σαν να βρέθηκε στη Ν.Δ. ριγμένη από την επικράτεια του αλλόκοτου.

Κατά τα άλλα, η επιλογή τής «κατά συνείδηση» ψήφου επέτρεψε στο κόμμα να δείξει και μια άλλη γωνία της φυσιογνωμίας του. Αν ήθελε να το πει κανείς με τα κλισέ της δημοσκοπικής ορολογίας, θα έλεγε ότι η χαλαρή γραμμή επέτρεψε στη μικρή φιλελεύθερη μειοψηφία του ακροατηρίου της Ν.Δ. να νιώσει ότι εκπροσωπείται κάπως, έστω και από μια δράκα τριών βουλευτών.

Κάπου εδώ τελειώνει το πολιτικό ταμείο μιας υπόθεσης που σε λίγες ημέρες –πόσο μάλλον μέχρι τις εκλογές– δεν θα τη συζητάει πια κανείς. Κι ωστόσο η τροπή που πήρε δεν είναι άμοιρη σημασίας για το κόμμα που είναι –και, κυρίως, για το κόμμα που θέλει να γίνει– η Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει τόση σημασία το γεγονός ότι τρεις γυναίκες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδειξαν ότι η Δεξιά δεν είναι μονόχρωμη. Περισσότερη σημασία έχει ο τρόπος τους.

Yπερασπίστηκαν το δικαίωμα της αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια όχι από θέση ηθικής υπεροχής έναντι των «αφώτιστων»· ούτε μόνο με νομικά επιχειρήματα.

«Τρεις χιλιάδες παιδιά διαβιούν σε ιδρύματα και μαιευτήρια... Παιδιά που παραμένουν σε μαιευτήρια για διάστημα που υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ενίοτε χωρίς πρόσβαση σε φυσικό φως, χωρίς να μπορούν να νιώσουν τη στοργή ενός γονέα», είπε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως. «Κανείς δεν έπαθε τίποτε από την πολλή αγάπη», είχε πει λίγες ημέρες πριν η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αυτός ο λόγος, σε αντίθεση με τον αυτάρεσκο διδακτισμό ορισμένων στρατευμένων δικαιωματιστών, φωτίζει το θέμα με συναισθηματική ευφυΐα, χωρίς να ενδιαφέρεται να ταξινομήσει τις αντίθετες απόψεις σε ιδεολογικά στρατόπεδα.

Είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να αποτελέσει κομματικό κεκτημένο για το επόμενο ηθικοπολιτικό δίλημμα. Για την επόμενη φορά που η Ν.Δ. θα μπει στον πειρασμό να επαναπαυθεί στα στερεότυπά της και να παραιτηθεί εκ των προτέρων από την προσπάθεια να πείσει.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

http://www.kathimerini.gr/963955/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-deh-einai-mh-viwsimh-epixeirhsh-leei-h-mckinsey---to-pentaetes-strathgiko-sxedio-e3ygianshs-apokalyptei-h-k?platform=hootsuite

hippy είπε...

Καλησπέρα

να ψωνίσω μια θεσούλα σε μια εταιρεία που της τα χώνουν όλοι και παρ΄όλα αυτά η τιμή στο ταμπλό αντέχει μοιάζει να είναι καλούτσικη ιδέα. Ταυτόχρονα-για χεντζάρισμα-μπορεί κάποιος να ψωνίσει ισοδύναμη θέση σε κάποιον ιδιώτη ανταγωνιστή (λέγε με Βαγγέλη) που θα επωφεληθεί απ΄την κατάρρευση (κάτι που δεν το θεωρώ ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο).

Geopard είπε...

Καλησπέρα

τελικά μύγα τους τσίμπησε όλους και γράφουν καταστροφές λοιμούς καταποντισμούς για την ΔΕΗ ειδικά ο Φλουδόπουλος στο Capital πρέπει να του τα έχουν στάξει χοντρά γιατί την έχει πάρει εργολαβία την καταστροφολογία της ΔΕΗ και κάθε εβδομάδα γράφει εναντίον της ΔΕΗ.