Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΕΥΡΩΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΤ ...


του 
Στεφανου Κασιμάτη 

Το μεταφράζω όπως ακριβώς το διαβάζω από το θαυμάσιο «Book of isms» του Τζον Αντριους (εκδόσεις «The Economist», 2010):

«Ολισμός. Η φιλοσοφική θεωρία ότι τα μέρη ενός συνόλου δεν μπορούν να κατανοηθούν χωρίς την αναφορά τους στο όλον. Τον όρο, προερχόμενο από το ελληνικόν “όλος”, εισήγαγε ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός και στρατιωτικός Γιαν Σματς (1870-1950), ο οποίος σε ένα βιβλίο του 1926 σημειώνει την “τάση της φύσης να σχηματίζει σύνολα, που είναι μεγαλύτερα από το άθροισμα των συστατικών τους, μέσω της δημιουργικής εξέλιξης”. Ομως η ιδέα πηγαίνει πίσω τουλάχιστον στον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), που κηρύττει: “Το όλον είναι περισσότερο από το άθροισμα των μερών”. Ο ολισμός έχει αποκτήσει αξία για τη σύγχρονη Ιατρική, με την ολιστική προσέγγιση να εξετάζει και τους πνευματικούς και τους κοινωνικούς παράγοντες στον ασθενή, μαζί με τα σωματικά συμπτώματα».

Στα καθ’ ημάς τώρα. Ολιστικό, ιδίως όταν συντάσσεται με τη λέξη «σχέδιο», σημαίνει προεκλογικό. Είναι η τάση της αριστερής διανόησης να εντυπωσιάζει, χρησιμοποιώντας κατά βούληση όρους με χροιά επιστημονική ή τεχνοκρατική, που υποτίθεται ότι εκφράζουν τη νεωτερικότητα και την πρόοδο. Εν ολίγοις, το φαινόμενο που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «haute paparologie». (Εχει ενδιαφέρον ότι, μολονότι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα υπερτερεί για προφανείς λόγους η αγγλική γλώσσα, επιλέγεται η γαλλική προκειμένου να ονομαστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ισως επειδή η γαλλική διανόηση φέρει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης...)

Το φαινόμενο δεν είναι αθώο, δεν πρόκειται μόνο για απλό αρχοντοχωριατισμό ημιμαθών κουλτουριάρηδων. Η «paparologie» (haute ou basse) φθείρει τη σχέση των λέξεων με τα πράγματα, έτσι συμβάλλει ουσιαστικά στην απώλεια επαφής με την πραγματικότητα (π.χ., θα μας πληρώσουν για να μη τους χρεοκοπήσουμε) και διευκολύνει τη δουλειά του λαϊκισμού. Αυτή η απόσπαση των λέξεων από τα πράγματα είναι που επιτρέπει, ώστε να νοείται ως «ακτιβισμός» η συγκεκριμένη μορφή τρομοκρατίας την οποία ασκεί ο «Ρουβίκωνας», στρεφόμενος ακόμη και κατά της Δικαιοσύνης ή του αρχηγού της αντιπολίτευσης προσωπικά. Πολλοί, οι περισσότεροι μάλλον, εσωτερικεύουν ατομικά αυτή τη διαδικασία και, σιγά σιγά, αρχίζουν να βλέπουν την πραγματικότητα διαφορετικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά καθηγήτρια του Παντείου, η οποία αφού ευπειθώς εδέχθη μπουγέλο με κόκκινη μπογιά, που της κατέστρεψε τα ρούχα, αργότερα χαρακτήρισε «κοινωνική παρέμβαση» τον εξευτελισμό της και μόνον ικανοποιημένη δεν δήλωσε ότι ήταν. (Ισως να μην ήταν και τόσο, γιατί δεν τους είπε ένα ευχαριστώ...)

Το «ολιστικό» χρησιμοποιεί τον στόμφο για να κρύψει τον πραγματικό στόχο του σχεδίου, που είναι η αναπαλαίωση με σοσιαλιστικό χρώμα. Εκσυγχρονίζουν, υποτίθεται, τη γλώσσα και, στην πραγματικότητα, σκεπάζουν ένα όραμα –γιατί οικονομικό σχέδιο δεν το λες με τίποτα– για μια Ευρωβενεζουέλα λάιτ. Το ότι παρουσίασαν αυτό το πράγμα στην Ευρώπη ως αναπτυξιακό σχέδιο νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει αφήσει αμφιβολίες στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση κινείται προς εκλογές. Κινείται με τον τρόπο που ξέρουμε, καιροσκοπικά· προς τα εκεί όμως κατευθύνεται.


Ενα υστερόγραφο ιστορικού χαρακτήρα δεν μπορώ να το αποφύγω, αφού η αφορμή για τα παραπάνω ήταν μία λέξη. Είναι μία από τις πολλές, τις αμέτρητες ειρωνείες, μέσα στις οποίες εκτυλίσσεται αυτό που ονομάζουμε πολιτικό βίο, ότι την ολιστική προσέγγιση στην πολιτική εισήγαγε πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την έκκλησή του για το «όλον ΠΑΣΟΚ». Τίποτα... Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις πάλι ΠΑΣΟΚ βρίσκεις...

www.kathimerini.gr

18 σχόλια:

SCALPER είπε...

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1616046/folli-follie-parapomph-ston-eisaggelea-exetazei-h.html

austin είπε...

Την καλημέρα μου και καλό σκ.

Σου κάνουν τέτοια ζημιά και δεν βάζεις ακόμα και το 5 χρόνο παιδί σου που λέει ο λόγος να βοηθήσει στην χαρτουρα για να λήξει γρήγορα το συμβάν;;

Και εσύ δηλώνεις αδυναμία ενώ θα έπρεπε να έχεις έστω κάτι απτό άμεσα;;

Θα έχουμε θαρρώ περίεργες εξελίξεις, το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση. Αν και με την λογική η ζυγαριά γέρνει προς τη στραβή στη διοικηση...

μπαρμπαλιας είπε...

αντιγραφω το Υ.Γ.του αρθρογραφου με την σημειωση υπενθυμηση οτι στο παλιο μπλοκε
του ΔΝ (μπακιγκ)που μαζευομαστε ,εγραφα τοτε οτι για τα επομενα τριαντα και βαλε χρονια θα κυβερναει(το ολον) πατσοκ με τον ενα "η τον αλλο τροπο.
αργοτερα το αναθεωρησα στα πενηντα (ο φιλος Πανος φισερμαν θα γελαει...).
τωρα αφηνω τη σκυταλη στον
αγαπητο μου Αουστίν.
θα πεθανω,αυτος θα γερασει και το πατσοκ θα ειναι μεταλλαγμενο εδω και δυνατο
με τις παραφυαδες του.ψευτοδιαλλειματα θα το επιβεβαιωνουν .

υγ παπαρολοτζί,οποία θαυμασια λεξις ,χρησοποιημενη κατακορον απο το φιλτατο Μικε

Μαύρος Κύκνος είπε...

Φίλε μου scalp με ποια ακριβώς στοιχεία - αποδείξεις θα πάει η ΕΚ στην εισαγγελέα? Επειδή από όσα γνωρίζουμε η έκθεση της ΕΥ για τη χρήση του 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν λέω αν η έκθεση δεν βρει θέματα που να μπορούν να στείλουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη η ΕΚ τι θα κάνει?

μπαρμπαλιας είπε...

Μιδας,
πως εξηγεις τη σιωπη των κουτσοπουτσαιων ;
δυο - τρεις μερες πριν την παρεμβαση των σορτε,η κεφ/ση
ηταν 1δις 400.τωρα ειναι χοντρικα 400...
ενα δις ακλαυτο.
μυστηριο,

Μαύρος Κύκνος είπε...

Μα εχει μιλησει η εταιρια μεσω ανακοινωσεων προς το ΧΑΑ. Ειναι περιττο να μιλησουν οσο υπαρχει εν εξελιξη η ερευνα της ERNST & YOUNG σχετικα με την πιστοτητα του τελευταιου ισολογισμου. Και εγω αν ημουν στο νομικο επιτελειο της διοικησης αυτο θα ελεγα να κανουν. Μονο τα δελτια προς το ΧΑΑ ως οφειλουν εκ του νομου.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Αν ας πουμε εχουν ετοιμασει και αυτοι την νομικη τους φαρετρα εναντι σε οσους πιθανον συκοφαντησαν την επιχειρηση αλλα τους ιδιους προσωπικα, δεν θα ηταν ιδιαιτερα εξυπνο να εκθεσουν τα νομικα τους οπλα δημοσιως.

mixalis mixalios είπε...

https://www.mikrometoxos.gr/apo-mesa-to-chtypima-sti-folli-follie/

Μαύρος Κύκνος είπε...

Mixalis mixalios το ιδιο site χθες εψαχνε να βρει ποιος ειναι υπευθυνος στην εταιρια για να μιλησει. Και μιλησε οπως εγραψε με εναν φυλακα.Σημερα γραφει αυτα που γραφει. Μαλλον δεν γνωριζει τιποτα και απλα μαζευει κλικ.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Και μια ματια στο μετοχολογιο:

http://investors.morningstar.com/ownership/shareholders-major.html?t=FFGRP&region=grc&culture=en-US&ownerCountry=USA

austin είπε...

Μίδα βλέπω ότι προσπαθείς να δικαιολόγησεις τα αδικαιολογητα.

Η λογική λέει το εξής: μου την φέρνουν και έχω δίκιο;; προστάτευω την εταιρεία μου και τους μετόχους. Πράγμα που δεν έγινε. Αρα κάτι βρωμάει.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ο Ερντογαν κάλεσε τους Τούρκους να ανταλλάξουν τα ευρώ και ντουλα τούς με τουρκικές λίρες. ..Η πιο άστοχη δήλωση τις τελευταίες ημέρες πού θα εντείνει το μπανκ ραν. .Κατά τα λοιπά την Ιταλία μην την κλαίτε μιας και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. .

μπαρμπαλιας είπε...

ΟΠΛΑ καμαρι μου...
καταπως τα λεει ο κυρΜιδας,
θα πουλησω τα παντα και το
χαούζ μου και θα φορτωσω φόλι

Μαύρος Κύκνος είπε...

Austin δεν προσπαθω τιποτα. Την πραγματικοτητα αναλυω.Τωρα αν πιστευεις οτι η εταιρια δεν επραξε τα δεοντα, πεδιον δοξης λαμπρο στις δικαστικες αιθουσες. Κανε τους αγωγη.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Μπαρμπαλια αυτες οι συγκινησεις δεν ειναι για εσενα. Δεν ταιριαζουν στο επενδυτικο σου προφιλ.

μπαρμπαλιας είπε...

τοχεις δικιο ωρε Μιδας...
εισαι μεστην ψυχη μου

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Έχω την εντύπωση ο Μίδας έχει δίκιο. .αν έχει δίκιο το φαν..κερδοσκοπ..Η τιμουλα είναι 8ευρω..αν έχει άδικο και ο κουτο..παρουσιάσει παπάδες πάει πάνω από 10ευρω για πλάκα. .

Μαύρος Κύκνος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.