Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΚΛΩΤΣΗΔΟΝ ΚΑΙ ..ΚΟΥΤΡΟΥΒΑΛΗΔΟΝ...


Προχτές στο χρηματιστήριο χάθηκε περίπου €1 δισ κεφαλαιοποίησης. Κάπου €200 εκατ από τις τράπεζες. Την παραμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test. Ο λόγος; Η κατάρρευση της μετοχής της FF μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του QCM. Η έκθεση έλεγε για τις τρύπες στην εποπτεία της συγκεκριμένης εταιρείας. Ποιός έχει την ευθύνη της εποπτείας; Μα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Η QCM κάνει τη δουλειά της. Βρίσκει εταιρείες που κατά την κρίση της (ή και την έρευνά της) είναι φούσκες, παίρνει θέση short και μπουμπουνάει τα ευρήματά της. Η ίδια η QCM έστειλε καλλιά της την άλλη ελληνική πολυεθνική (!!!) την GLOBO πριν δυό χρόνια. Επί της ουσίας, ανακαλύπτει αυτά που έπρεπε να ελέγχει ο επόπτης και να μην αφήνει να γίνονται, και αποκαλύπτει αφού φροντίζει να είναι έτοιμη να ωφεληθεί από την αποκάλυψή της. Ο επόπτης δεν κάνει τη δουλειά του. Τουλάχιστον την εποπτική - άλλες δουλειές μπορεί να κάνει μια χαρά.

Η ζημία από το κενό εποπτείας είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο αυτά που χάθηκαν στο ταμπλώ που βλέπουμε οι πολλοί. Είναι η κατάρρευση των ομολογιακών δανείων της FF - με όποιες επιπτώσεις έχει αυτή σε νέες εκδόσεις άλλων εταιρειών. Είναι η εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να υπάρχει πια στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ψιλά γράμματα για τους τύπους που αντιμετωπίζουν την κεφαλαιαγορά (το χρηματιστήριο εν προκειμένω) ως "πλάκα να γίνεται από τους αλογομούρηδες". Ψιλά γράμματα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τι έκανε αυτή; Έβγαλε ανακοίνωση πως θα μελετήσει το απαντητικό δελτίο της FF και θα ελέγξει πράξεις που έγιναν την Παρασκευή στη μετοχή! Εάν έλεγε δε το πώς θα ελέγξει τις πράξεις (τι σημαίνει αυτό το "ενδελεχώς") και σε ποιούς θα απευθυνθεί, θα λυνόμασταν στα γέλια. Η παρατήρηση πως το απαντητικό της FF μπαλώνει (πειστικά ή όχι θα το πει η δικαιοσύνη κάποτε) τις εποπτικές τρύπες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (άρα έχει κάθε συμφέρον να βρει το απαντητικό "υπέροχο") είναι κακοπροαίρετη, να σκεφτώ φωναχτά.

Ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γκότσης, ορίσθηκε από τους συριζοκαμμένους εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του 2015. Την ημέρα που πήγαινε να αναλάβει καθήκοντα δήλωσε: "θα βοηθήσουμε τις τράπεζες και ιδίως τις συνεταιριστικές". Η δήλωση αυτή, αν γινόταν στις ΗΠΑ θα κατέληγε να έχει φθάσει το FBI πρώτο στο γραφείο του. Αυτός που έχει ευθύνη δίκαιης μεταχείρισης όλων των stakeholders της κεφαλαιαγοράς, δηλώνει πως θα φροντίσει συγκεκριμένους παίκτες. Μένει να πει πώς θα τους βοηθούσε και πώς ενδεχομένως τους βοήθησε.

Κατά την ανακεφαλαιοποίηση έγιναν διάφορα ενδιαφέροντα. Ας πούμε, στην Τράπεζα Πειραιώς. Μερικούς μήνες μετά έγιναν πράματα και θάματα: ο Διευθύνων Σύμβουλος εκπαραθυρώθηκε για αστοχίες (;;;) κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά απ' αυτόν εκπαραθυρώθηκε ο Πρόεδρος και ιδρυτής, η δε τράπεζα έμεινε χωρίς ηγεσία επί ένα χρόνο. Χαμπάρι δεν πήρε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ακόμη πιο εκπληκτικό είναι η τραγωδία με την Τράπεζα Αττικής. Απλή δήλωση του τότε Προέδρου (21/12/2015) πως "έχει βρεθεί fund (δύο μάλιστα) που θα βάλουν όσα λεφτά χρειαστεί" αρκούσε για να μην κάνει τίποτε ο επόπτης. Έγινε το "έλα να δεις", χάθηκε το 90% της αξίας κατά την ανακεφαλαιοποίηση (λεφτά των Ταμείων κυρίως) και είναι αυτές τις μέρες που θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

Τι σημασία έχουν οι υπενθυμίσεις; Το πλάνο της συριζοκαμμενιάς ήταν και είναι η δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ. Δηλαδή, η Τράπεζα Αττικής τότε (όχι πιά γιατί τους μάζεψε ο Στουρνάρας) και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Ο εκπαραθυρωθείς ιδρυτής της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαπρύσσιος υποστηρικτής της τρακαλώτειας εξόδου με τσαρούχια. Υπάρχουν ενδείξεις πως η εποπτεία δεν έκανε τη δουλειά της - αντίθετα, διαφήμιζε την αρωγή προς το πλάνο Δραγασάκη (η πλάκα είναι πως δεν έχει ουσιαστική εποπτεία στις συνεταιριστικές - ο καημένος ο Γκότσης και ο ταλαίπωρος ο Δραγασάκης θα το έμαθαν αργότερα). Πολιτική η επιλογή και άσκηση πολιτικής, όχι εποπτείας.

Τα παλιά με τα παράλληλα συστήματα δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα. Το τελευταίο όμως; Πώς προστατεύεται η αγορά (δηλαδή αυτοί που θα έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα) από επόπτες που είναι ανίκανοι ή πολιτικάντηδες; Τώρα το μαθαίνουν οι αγορές. Ας μην ξεχνάμε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών υποβαθμίστηκε από "προηγμένη" σε "αναδυόμενη" αγορά. Έφυγαν οι θεσμικοί και ήρθαν οι τζογαδόροι. Από πάνω τους προσφέρουμε χρηματιστήριο τεχνολογικών δυνατοτήτων 1996 και εποπτεία της πλάκας.


Η κυβέρνηση έχει επιδείξει αλλεργική αντίδραση σε κάθε ανεξάρτητη αρχή. Ας μην ξεχνούμε πως μόλις μια βδομάδα πριν τις εκλογές Ιανουαρίου 2015, είχαμε την εξαγγελία πως όλες θα υπαχθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ευτυχώς που έγινε σοσιαλδημοκράτης εν τω μεταξύ. Το κόστος για την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνία μιας εποπτείας της πλάκας στην κεφαλαιαγορά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Γνώμη μου είναι πως ο κ. Γκότσης πρέπει να βρει αλλαγμένη κλειδαριά στο γραφείο του την Δευτέρα το πρωί. Ας τον ψάξει και η δικαιοσύνη, δεν είναι επείγον. Είναι επικίνδυνος. Ειδικά αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης FF στον ίδιο επόπτη που ενδεχομένως φέρει ευθύνη για τις αστοχίες οι οποίες κατέληξαν σε παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Γιωργος Προκοπάκης ( απο τη σελίδα του στο fb )

11 σχόλια:

austin είπε...

Καλημερα!

Ολά άσχημα και όλα κακα με τον γκοτση..και προφανώς φέρει ευθύνες. Αλλα εγώ ο αδαης επιμένω. Ευθύνες δεν υπάρχουν πριν από αυτόν (25 Νοεμβρίου 2015 δεν ανέλαβε την θέση του) με το κλείσιμο του χαα και τα αισχη της μαύρης εκείνης Δευτέρας όπως επίσης και με τα συνεχόμενα κολλήματα του χαα που δεν άφηνε εμάς τους μικρους να δουμε συνεδρίαση;;

Εδώ έπιασαν μια μετοχή που είχε θεματακια εδώ και καιρό. Το ότι έπιασαν και ξεφτιλιζαν όλο το χαα ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός που το παμε..

austin είπε...

Βέβαια, όλοι εδώ ψάχνουμε γωνία στο δεκάρικο για το αν ο οποίος Γκότσης πρέπει να λογοδοτήσει.

Γιατί όταν σήμερα ο συριζα παίρνει 20%, η μαρεβα φταίει για όλο, τα λεγόμενα του μητσοτακη δεν τα ακούει κανείς, απλά εστιάζει στο όνομα και την ιστορία αυτού του ονόματος, τότε μας βρίσκουν μποσικους και ασελγουν (και καλά κάνουν, όλοι μας νομίζω σε μια μπανανια να κερδοσκοπούν θα ήθελαν).

Βέβαια, προσωπικά δεν έχω κανένα όφελος από την ΝΔ, και πολύ που χεστηκα ποιο κόμμα θα κυβερνά, απλά αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι από τους αρχηγούς μνημονιακων (αλλά και παλιότερων εποχών) ο λόγος του φέρει συγκριτικά την μεγαλύτερη συνοχή και σοβαρότητα, τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αντίληψης, και αν δεν μπορούμε να αφήσουμε προκαταληψεις και να δούμε την οποία αλήθεια στο τώρα, τότε έχουμε παααααρα πολύ δρόμο μπροστά μας

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Δήλωση Βόμβα τού Προέδρου τής Βουλής..
Το κουγκι έρχεται. .
Ρήξη με τούς δανειστές. .

mixalis mixalios είπε...

Δεν θα βαρεθούμε σίγουρα....
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1611916/neo-htyphma-kata-ths-ff-proanaggellei-h-qcm.html

austin είπε...

Ποια δήλωση Οπλα;;

ArTaXiA είπε...

Ποιος είναι ο πρόεδρος της βουλής;

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πρόεδρος της βουλής είναι αυτός πού συνομιλούσε με την χρυσή αυγή το 14. .Ο μπαμπάς τού επαναστάτη με τα καλασνικοφ πού απαλλοτρίωνε χρήματα από τις τράπεζες για να κάνει την μεγάλη ζωή. ..ο ταβερνιαρης βρε παίχτη. .

mixalis mixalios είπε...

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3290416/tzortzis-koutsolioutsos-organomeno-sxedio-kata-tis-folli-follie-group

ΝίκοςΤ είπε...

Απαιτήσεις 600μύρια,επισφάλειες 400μύρια. Σε εταιρία λιανικής;
Καλό ξημέρωμα.

ΝίκοςΤ είπε...

Και βέβαια διάβασα και το αναμενόμενο.Εβραίος έχει το fund !

hippy είπε...

Το fund αμφισβητεί εμμέσως τα ταμειακά διαθέσιμα της ΦΟΛΙ. Γράφει

"Η FF έχει καθαρά έσοδα από τόκους από ταμειακά υπόλοιπα 329 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο που προκύπτει είναι μόλις 0,07%. Σύμφωνα με το fund, το νούμερο αυτό χρειάζεται διευκρινίσεις από την εταιρεία"

Πραγματικά οι τόκοι το 2016 ήταν 336.550€ που είναι περίπου 0,07% των τωρινών διαθεσίμων. Το 2017 όμως οι τόκοι ήταν 6.892.795€ το οποίο δίνει επιτόκιο 1,5%. Γιατί έχει τόσο μεγάλη διαφορά από τη μία χρονιά στην άλλη δεν το γνωρίζω αλλά σίγουρα υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και συνεπώς σκοπιμότητες.

(για λόγους ηθικής τάξεως να πω ότι ψώνισα λίγες μετοχές το πρωί στο χαμηλό ίσα για την παρακολούθηση)