Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: ΔΙΚΕΣ...


Η Σώτη Τριανταφύλλου δεν είναι δεσπότης, ούτε υπουργός. Δεν είναι φορέας δημόσιας εξουσίας, ούτε παρότρυνε κάποιον σε πράξη βίας. Η περίπτωσή της δεν είναι όμοια με την περίπτωση του μητροπολίτη που καλούσε σε «φτύσιμο» των ομοφυλοφίλων – και ας δικάστηκαν και οι δύο με το ξέχειλο γράμμα του ίδιου νόμου.

Στην περίπτωση του δικού της λόγου δεν υπήρχε καν «θύμα». Δεν υπήρχε παθών, όπως υπήρχε, ας πούμε, στον –καθόλου ρατσιστικό– λόγο του υπουργού που ζητούσε από τους αγανακτισμένους πολίτες να λιντσάρουν έναν πολιτικό του αντίπαλο.

Η Τριανταφύλλου δικάστηκε και αθωώθηκε χθες για ένα άρθρο της, χωρίς να την έχει μηνύσει κάποιος επειδή αισθάνθηκε απειλημένος ή θιγμένος. Διώχθηκε αυτεπαγγέλτως, αλλά μόνον αφότου την είχαν ακτιβιστικά καταγγείλει για –αρθρογραφική– προσβολή της δημόσιας τάξης.

Η αθώωσή της έχει σημασία. Ιση σημασία, όμως, έχει και το γεγονός ότι μια τέτοια υπόθεση έφτασε να απασχολήσει τα ελληνικά δικαστήρια.

Εχει σημασία ότι σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο αχαλίνωτης έκφρασης –σε έναν ψηφιακό ωκεανό φανατισμού, προκατάληψης και κανιβαλικού μίσους– αναπτύσσεται ταυτόχρονα και ένα αντίρροπο απαγορευτικό ρεύμα. Ενα ρεύμα το οποίο καταπίνει τον ωκεανό και διυλίζει ιεραποστολικά τις αράδες των εντύπων με σκοπό να υπαγάγει στην ύλη των δικαστηρίων ό,τι δεν προσαρμόζεται στις δογματικές και αισθητικές του προδιαγραφές. Αντί να επιδιώκει να απαντήσει στον λόγο που θεωρεί επικίνδυνο, ζητάει μόνο την τιμωρία του.

Ετσι και στην περίπτωση της Τριανταφύλλου: Κανείς δεν θυμάται πια ότι το θέμα ήταν αν το Ισλάμ είναι ή δεν είναι «ιδεολογία εκβαρβαρισμού», αν οι μουσουλμάνοι πρέπει ή δεν πρέπει να ενσωματώνονται στο πολιτισμικό κεκτημένο των δυτικών κοινωνιών εντός των οποίων ζουν. Η ποινικοποίηση σκότωσε τη συζήτηση.

Εχει σημασία η αθώωση. Αλλά μεγαλύτερη ίσως σημασία έχει ότι έφτασε να διώκεται ποινικά μια συγγραφέας που, πολύ πριν απασχολήσει τους εισαγγελείς, είχε υποστεί λαϊκά δικαστήρια για τις απόψεις της. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι η ενατένιση για τη δεοντολογία του ορθού λόγου εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον όπου η βία δεν είναι καθόλου «φραστική». Καθόλου «συμβολική».

Στον βρασμό της κρίσης, η εφημερίδα στην οποία αργότερα δημοσιεύτηκε το άρθρο της Τριανταφύλλου είχε πυρποληθεί. Η ίδια είχε προπηλακιστεί και de facto αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της.


Μονοκόμματος, οξύς, μπορεί υπερβολικός, μπορεί προβοκατόρικος – όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητάμε για τον λόγο της Τριανταφύλλου. Για τη στάθμη της ελευθερίας του λόγου, όμως, θα είχε ίσως μεγαλύτερη αξία να αναρωτηθούμε αν η Σώτη μπορεί σήμερα να ζήσει, όπως ζούσε κάποτε, στα Εξάρχεια.

Μιχάλης Τσιντσίνης  www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους!
Ελπίζω να ξεκουραστήκατε καπως απο τη χτεσινη συνεδρίαση οι περισσότεεροι/ες. Ευστοχος ο Τσιντσίνης για άλλη μια φορά και blast from the past το μουσικο κομματι που επελεξες Μιχάλη. :)

Συμπληρώνονται σήμερα 8 χρόνια από την τραγωδία της Μarfin, από το μεσημέρι της 5η Μαϊου του 2010 που έχασαν την ζωή τους η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.

Οκτώ χρόνια, οι νεκροί της οδού Σταδίου μένουν αδικαίωτοι, οι δολοφόνοι τους παραμένουν ασύλληπτοι, η έρευνα είναι στο σκοτάδι, όποια κυβέρνηση κι αν πέρασε από τότε, όποια δικαστική εξουσία κι αν ανέλαβε να εξιχνιάσει την υπόθεση. 8 χρόνια εθνικης ντροπής βασικά, λοιπον.

Παράλληλα, στην Ιταλια την στιγμή που ο Beppe Grillo επαναφέρει μία από τις ιδρυτικές ιδέες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ, ο Matteo Salvini της Λέγκα του Βορρά επισημαίνει οτι ο επικεφαλής οποιασδήποτε προσωρινής κυβέρνησης πρέπει «να ξαναγράψει εντελώς» τις ιταλικές σχέσεις με την Ε.Ε. Μια ωραία ατμόσφαιρα και στην γειτονα δηλαδή.

Στο μεταξύ διανύουμε την 66η μέρα που δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Φυσικά η κυβέρνηση παραμένει πιστη στη γραμμή περι καθαρής εξόδου (http://www.in.gr/2018/05/05/politics/kommata/p-rigas-kathari-eksodos-simainei-oloklirosi-ton-mnimoniakon-programmaton-xoris-pistoliptiki-grammi/) και επιμένει οτι εχουμε σε αναπτυξιακη τροχιά.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ενα ομορφο ΣΚ σε όλες/όλους εύχομαι.

michele είπε...

Καλημερα Ευφροσυνη και ακριβης αποτυπωση της σημερινής πραγματικότητας
αναμενομενη η εξελιξη στην Ιταλια φυσικα..

Θετικη νοτα απο την δημοσιοποίηση των stress tests για τις ελληνικες τράπεζες:

Την κορυφαία θέση του stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) κατέλαβε η Alpha Bank, αφού εμφάνισε core tier 1 στο 9,69% στο δυσμενές σενάριο και 20,37% στο βασικό σενάριο.
Δεύτερη στο βασικό σενάριο η Eurobank με 16,56% ενώ η τέταρτη Πειραιώς στο 14,52% εμφάνισε μια αξιοσημείωτη επίδοση.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες δείχνουν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο καλύπτει τριετή περίοδο και βασίζεται σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ.
Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 ποσοστιαίες μονάδες για την Eurobank, 9,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.

Απο bn

Lorac είπε...

Καλησπέρα σας! Θετική νότα ΔΕΝ ξέρω σίγουρα ουδέτερη, μιας και δεν είχαμε απρόοπτα στα αποτελέσματα και πάνω κάτω ήταν αναμενόμενα βάσει της μεθοδολογίας και των παραδοχών που ακολούθησαν. Νομίζω καλά κάνει το μπανκινγκ και μας θυμίζει την ιταλική περίπτωση και η εκτίμηση μου είναι ότι και οι 4 θα επιχειρήσουν αμκ.

Το πιο πιθανό είναι αυτή που φαίνεται καλύτερη να ξεκινήσει πρώτη. Ορμώμενη από 1-2 θετικά που περιμένει στον ισολογισμό της και ρυθμίζοντας τις προβλέψεις της για το τέλος της χρονιάς μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο θετικό μομεντουμ.

Σημείο προβληματισμού (και άκομψο) οι αλλαγές στην ετε λίγο πριν την ανακοίνωση της επιτυχίας στα στρες τεστ

Ευρωβ και πειρ δικαίως 3-4η θέση με ισχυρή πιθανότητα -αν συνεχίσουν οι μεγαλομέτοχοι της και τα επόμενα χρόνια- η ευρωβ να είναι το επόμενο νο1

και για να μην ξεχνιόμαστε, ευνοημένος είναι η εταιρία τύπου "δεη" που με τραπεζική σταθερότητα και αναβαθμισμένο περιβάλλον θα παίξει το χαρτί της ανανέωσης=βελτίωσης του τραπεζικού της δανεισμού ή τύπου turn around story που θα μπορεί να κάνει αμκ ή ρύθμιση δανείων και πλέον να εξελιχθεί από φήμη σε γεγονός. Με 2 παραδείγματα που έχω στο μυαλό μου από τον κ.Μορφονιό. Controversial και τα δύο :-)

mixalis mixalios είπε...

Σε μια σελιδα ειδησεις που αφορούν τη Globo την οποία εκλεισε το αγαπημένο fund της ΦΦ. Από τον Παράδεισο στην Κόλαση....

http://www.fortunegreece.com/tags/kostis-papadimitrakopoulos/

Διαβάστε από κάτω προς τα πάνω