Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ...


Σε «παγίδα εξυγίανσης» φαίνεται ότι έχουν πιαστεί οι τράπεζες, ίσως κι άλλες επιχειρήσεις, καθώς ο τρόπος που ξέφυγαν από τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της χώρας υπονομεύει σήμερα τη δυνατότητά τους να ξεπεράσουν αμαρτίες του παρελθόντος.

Η χασούρα των τραπεζών από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων ή και τα κόκκινα δάνεια προκάλεσε μεγάλες ζημίες οι οποίες θεωρητικά όχι μόνον «εξαφάνιζαν» τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά πρακτικά θα τις έκλειναν, με τις ανάλογες συνέπειες. Η ιδέα που έσωσε τότε την κατάσταση, ήταν να επιτραπεί στις τράπεζες να μην εμφανίσουν τη χασούρα αυτή ως απώλεια κεφαλαίων και, επιπλέον, να μπορούν να συμψηφίζουν σταδιακά τη ζημία αυτή με κέρδη των επόμενων τριάντα ετών. Οι τράπεζες πρακτικά δεν θα πληρώσουν φόρο το διάστημα αυτό, εφόσον βεβαίως έχουν κέρδη. Οι τότε κυβερνήσεις μάλιστα «εγγυήθηκαν» ότι οι τράπεζες θα έχουν κέρδη τα επόμενα χρόνια με την παραδοχή ότι αν δεν υπάρξουν κέρδη, το κράτος θα εισφέρει μετρητά στο κεφάλαιο των τραπεζών με συνέπεια να μειωθούν τα ποσοστά των μετόχων, που «τιμωρούνται» επειδή υποτίθεται δεν πέτυχαν κερδοφορία.

Τα ποσά των κεφαλαίων που υπολογίζονται ως «αναβαλλόμενος φόρος» ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστικά το 55% των κεφαλαίων που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών προκύπτει από το εύρημα αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στις ελληνικές τράπεζες. Απλά, στις τράπεζες άλλων κρατών της Ευρωζώνης, το ποσοστό των κεφαλαίων που προέρχονται από αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ελληνικές. Με τη μεγάλη τοποθέτησή τους σε κρατικά ομόλογα και τις ανάλογες ζημίες, ήταν αναγκαίο να εξασφαλίσουν την επιτυχία στα στρες τεστ. Και το επιτυγχάνουν, καθώς εμφανίζουν υψηλό ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας με τη μέθοδο αυτή. Προέρχεται βέβαια από φόρους που θα κερδίσουν επειδή δεν θα τους πληρώσουν όταν θα έχουν κερδοφορία, στο μέλλον.

Η ευφυής μέθοδος έφερε χαμόγελα σε πολλούς τραπεζίτες, αλλά επιβάλλει κι έναν περιορισμό. Οι τράπεζες διαθέτουν μεν υψηλά κεφάλαια, δεν μπορούν όμως να προχωρήσουν σε κινήσεις «γρήγορης εξυγίανσης», καθώς αν διαγράψουν κόκκινα δάνεια θα προκαλέσουν ζημίες που θα τις καθιστούν ζημιογόνες και θα ενεργοποιήσουν την κρατική μετοχοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τον τρόπο που συχνά «λύνεται» ένα επιτακτικό σημερινό πρόβλημα, η «λύση» όμως δεσμεύει πολλά χρόνια. Παρά τα όσα λέγονται, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση σήμερα να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος και να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, επειδή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την υποχρέωση να διατηρούν κερδοφορία. Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν ζημίες ώστε να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό; Με εφευρετικότητα, όπως δημιουργήθηκε. Ισως με τη μείωση των υψηλών απαιτήσεων σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που προκύπτουν από μελλοντικούς φόρους. Ενδεχομένως με την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας, ώστε να είναι εφικτή η απόσβεση μεγαλύτερων... προβλημάτων του παρελθόντος. Μέχρι να αντιμετωπιστεί, όμως, οι τράπεζες θα κινούνται με βήμα σημειωτόν. Οπως και η οικονομία.


Σεραφείμ Κωνσταντινίδης   www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

Λευτερης είπε...

http://lastpoint.gr/o-tritos-dromos-chreiazetai-igeti/

Καλημέρα

hippy είπε...

"Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό; Με εφευρετικότητα, όπως δημιουργήθηκε"

Ωραίο το άρθρο του κ. Κωνσταντινίδη. Απλό και αληθινό. Πιθανολογώ όμως ότι το τραπεζικό πρόβλημα δεν θα λυθεί με εφευρετικό τρόπο αλλά με τον πατροπαράδοτο, δλδ με ΑΜΚ. Ίσως στο τέλος τούτης της χρονιάς ίσως στο 1ο τρίμηνο του 2019. Με το χορό να σέρνει πρώτη λογικά η καλύτερη συστημική, η ΑΛΦΑ, που είναι κι ευκολότερο να πείσει πως τα χρήματα ΔΕΝ προορίζονται να κλείσουν τρύπες αλλά να ανοίξουν προοπτικές μελλοντικής κερδοφορίας. Εννοείται πως για να γίνει αυτό στο ταμπλό θα πρέπει να "γράφει" 2,35-2,50. Προς το παρόν ωστόσο εξακολουθώ να βρίσκομαι στην όχθη των προβληματισμένων και προτιμώ να ξεκαλοκαιριάσω "ολιγόχαρτος".

Σε ότι με αφορά μία από τα ίδια. Ραντεβού τον Οκτώβριο με τους καλοκαιρινούς κινηματογράφους. Χαλαραααα.

Lorac είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Κ.Hippy εκτιμώ θα δικαιωθείτε και ως προς την αμκ και ως προς την αλφα και στις τιμές. Φαντάζομαι ότι τέλος Ιουνίου και μετά, όπου θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το τελικό κομμάτι τις εξόδου από τα μνημόνια οι μπανκιες και θα ξεκινήσουν την ωραιοποίηση.


Πάντως η ΑΛΦΑ στα τριμηνιαία που ανακοίνωσε έδωσε guidance για αύξηση του κόστους προβλέψεων (cost of risk) για φέτος. Εκτιμώ για περίπου 3,1 δις npe μείωση μέσω πωλήσεων μια απώλεια περίπου 20% από τη διαφορά προβλέψεων στο περίπου 50% και πώλησης στο 30% της ονομαστικής αξίας. Οπότε αν κινηθεί για αμκ θα πρέπει να το κάνει μετά τον Αύγουστο και πριν το τέλος του έτους.

Σενάριο πάντως και όπως όλα τα σενάρια εμπεριέχει επιστημονικές εκτιμήσεις που έχουν μεγάλη πιθανότητα να διαψευστούν, αλλά αποτελούν ένα οδηγό για τη σκέψη μας.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Θα συμφωνήσω με τους φίλους κκ ΗΙΡΡΥ kai Lorac.

Ας έχουμε ξέγνοιαστο καλοκαίρι μετά το EWG και με τα πρώτα μακρυμάνικα, ξανασκεφτόμαστε τις μακροχρόνιες σχέσεις μας με τις τράπεζες στο δρόμο προς τις ΑΜΚ.

Αν κ μια έκδοση ομολογιακών με ενισχυμένες εγγυήσεις παγίων κ ενήμερων δανείων τους είναι πιθανή να εκδόσουν πριν πάρουν το δρόμο τους.

Γιατί ναι μεν οι όμορφες (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ) θα βρουν εύκολα γαμπρούς, η χρυσοχέρα με την καλή προίκα (ΕΤΕ)θα βολευτεί με κάποιο τρόπο αλλά υπάρχει και η Βασιλειάδου με τις παραξενιές της (ΠΕΙΡ) που θα ζητήσει και τα περισσότερα....

hippy είπε...

Ο Κουτσό έβαλε σε βάσανα τους "φίλους" που τον πιστέψαν...βέβαια θέλω να πιστεύω πως έχουν τα χρήματα ώστε να αντέξουν τις αναταράξεις

Euroxx-ΦΟΛΙ

"Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον χρηματιστηριακό κλάδο ήταν η ανακοίνωση της EUROXX Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ πως ο Γεώργιος Πολίτης, προέβη την 29/05/2018 σε Πώληση 200.000 μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 2 ¤, συνολικής αξίας 400.000,00 ευρώ. Συνεπεία της συναλλαγής αυτής τα δικαιώματα ψήφου του Διευθύνοντος Συμβούλου Γεώργιου Πολίτη κατήλθαν από 5,00 % σε 2,96%.


Και ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αυτή η ανακοίνωση συνδέεται και με τα τελευταία γεγονότα με το Folli – Follie και όποιος κατάλαβε."

http://www.greekfinanceforum.com/athexfiles/athex.html