Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


AΠΟΨΗ: Η ΓΟΥΝΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ...


Η Αρίθα Φράνκλιν δεν τραγουδούσε μόνο με τη φωνή της. Τραγουδώντας γινόταν ολόσωμη φωνή. Κάθε τι είχε τη σημασία του – οι παύσεις, τα μισόκλειστα μάτια, το τάνυσμα των φθόγγων, τα χέρια που σηκώνονταν στον Θεό. Μα πιο αλλόκοτο απ’ όλα ήταν εκείνες οι γούνες. Μια φορά, λέει, που είχε πάει στο θέατρο, είχε κλείσει δύο θέσεις: μία για να καθίσει εκείνη και μία για τη γούνα της.
H γούνα –εξηγούσε ο David Remnick σε ένα πορτρέτο της Φράνκλιν στον New Yorker– είναι μέρος του δράματος. Τα αστέρια της γκόσπελ φορούσαν το βαρύ παλτό γιατί το είχαν κατακτήσει και έπρεπε να το δείξουν. Αλλά και γιατί το τελετουργικό προέβλεπε κάποια στιγμή, στην κορύφωση της παράστασης, να πετάξουν τη γούνα. Να ξεφορτωθούν κάθε προφύλαξη, το ίδιο τους το δέρμα, για να βγει γυμνή η ψυχή. Υπάρχει ένα χιλιοπαιγμένο τις τελευταίες ώρες βιντεάκι από μία από τις τελευταίες παραστάσεις της Φράνκλιν. Κάθεται στο πιάνο. Φοράει, βεβαίως, τη γούνα της. Παίζει τις πρώτες νότες και προτού καν ανοίξει το στόμα της το κοινό παραληρεί. Σε ένα από τα θεωρεία η κάμερα συλλαμβάνει τον τότε πρόεδρο Ομπάμα να σκουπίζει στα κλεφτά ένα δάκρυ. Στο φινάλε, η Φράνκλιν ρίχνει τη γούνα στο πάτωμα. Το ένα της χέρι –εκείνο που δεν κρατάει το μικρόφωνο– γυμνό δείχνει τον ουρανό.
Ο Ομπάμα εξήγησε, μήνες μετά, στον Remnick τη συγκίνησή του. Η Φράνκλιν, έλεγε, ενσαρκώνει τη συνέχεια της αφροαμερικανικής μουσικής – «τον τρόπο που η κακουχία και η οδύνη μεταμορφώθηκαν σε κάτι τόσο γεμάτο ομορφιά και ζωτικότητα και ελπίδα. Η αμερικανική ιστορία αναβλύζει όταν τραγουδάει η Αρίθα. Γι’ αυτό όταν κάθεται στο πιάνο και τραγουδάει μπορεί να με κάνει να δακρύσω».
Εχουν - δεν έχουν περάσει τρία χρόνια από εκείνη την παράσταση που έκανε τον πρόεδρο να δακρύσει. Και ήδη εκείνη η Αμερική φαίνεται σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr
Έντυπη

7 σχόλια:

Τιμωρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Αν δεν μπέρδευες τα χάπια σου θα είχες καταλάβει οτι ειναι ειρωνικό. Δεν περιμένω θαύματα απο κανένα παπάρα.

Ο μόνος «επόμενος» που με ενδιαφερει ειναι ο επόμενος του Ντράγκι. Αντε κ ο επόμενος του Αλαφούζου γιατι ειμαστε περήφανοι ακομα κ εκεί που πιάνουμε πάτο. Όλοι οι άλλοι ειναι απολύτως αδιάφοροι.

Τιμωρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
austin είπε...

https://finance.yahoo.com/news/trump-right-wanting-end-quarterly-earnings-reports-135011336.html

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Δεν μου αρέσει να σβήνουν χρέη για καμια ομαδα κ να τα φορτώνεται το κράτος. Προτιμάω Δημητράκη αλλα το βλεπω δύσκολο.

Δεν ξέρω πως υπολογίζετε το Iq στο ίδρυμα που σε εχουν, να τους πεις να σε δενουν αν γίνεσαι βίαιος.

Καλη εβδομάδα φιλε μου.
Διον ανθόσπαρτον

Τιμωρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Έχε χάρη που βλεπω κατι στο Netflix αλλιώς θα σε έπαιρνα τηλέφωνο στο ....827 να τα λέγαμε

Ζητω η έξοδος απο τα μνημόνια κ η επανάσταση σύντροφε.