Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ :ΑΠΟΛΙΘΩΣΗ...


Η επιτροπή προδόθηκε από τον συστατικό της τίτλο. Σύμφωνα με το όνομά της, συστάθηκε για να μελετήσει «ζητήματα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης». Γιατί χρειάζεται τέτοια μελέτη; Σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούνται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ακαδημαϊκή «ειρήνη» αγαθά τόσο επισφαλή, ώστε να απαιτούν ειδική διοικητική μέριμνα;


Η ερώτηση θα έφερνε άλλη ερώτηση. Οπως, ας πούμε, ποιος και πώς εισήγαγε πρακτικές «πολέμου» στον πανεπιστημιακό χώρο, ώστε να χρειάζεται σήμερα να προβληματιζόμαστε για τις μεθόδους ειρήνευσής του.
Οποιος διάβασε τις λίγες σελίδες του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου κατάλαβε, βέβαια, ότι ο σκοπός δεν ήταν η αλλαγή του status quo στα πανεπιστήμια. Ο σκοπός ήταν να κατασκευαστεί ένα σχήμα ιδεολογικής ερμηνείας –δηλαδή δικαιολόγησης– αυτού που ήδη συμβαίνει.

Το σχήμα δεν είναι, βέβαια, πρωτότυπο. Η παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο δικαιολογείται ως αποτέλεσμα της εγγύτητας του «θεσμού» με την «κοινωνική πραγματικότητα». Υπάρχουν στον κόσμο ναρκωτικά. Υπάρχουν και στο πανεπιστήμιο. Και δεν θα ξεριζώσεις τα ναρκωτικά από το πανεπιστήμιο, αν δεν τα έχεις πρώτα ξεριζώσει από τον κόσμο.

Πρόκειται για το κοινωνιολογικό φολκλόρ της Αριστεράς, που καταστρώνει πάντα μια άχρονη καταγωγή του κακού για να το προσπεράσει στο παρόν. Δεν το κάνει μόνο στα ΑΕΙ. Το κάνει, για παράδειγμα, και στο προσφυγικό: Για τη Μόρια φταίνε οι αυξημένες προσφυγικές ροές, που προκαλούνται από τους εμφυλίους στη Μέση Ανατολή, που προκλήθηκαν από τις επεμβάσεις της Δύσης. Αρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να φταίει για ό,τι έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός.

Ομοίως, η κυβέρνηση –οι νόμοι της και το περιβάλλον ανοχής που έχει δημιουργήσει– δεν μπορεί να φταίει για τα κοινωνικά φαινόμενα που διαποτίζουν τα πανεπιστήμια.

Κάπως έτσι η επιτροπή καταλήγει, παρεμπιπτόντως, να χρεώνει ευθύνη στους διδάσκοντες που δεν «κινητοποιήθηκαν» για την επαρκή «ανάπτυξη διακλαδικών αντικειμένων διδασκαλίας, όπως η βία και η χρήση ναρκωτικών». Κάπως έτσι, στους καθηγητές που προπηλακίζονται οι σοφοί υποδεικνύουν να καταρτιστούν στην «ήπια διαχείριση κρίσεων». Οταν, ας πούμε, ένας φοιτητής αδειάζει πάνω σου έναν κάδο απορριμμάτων ή όταν χτίζει την πόρτα του γραφείου σου, φταίει ότι η σχολή σου δεν είχε φροντίσει να αποκτήσει «εργαλεία διαμεσολάβησης».


Αυτά τα στερεότυπα –απολιθώματα του 20ού αιώνα– δεν μπορούν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα στα πανεπιστήμια. Δεν βρίσκουν πια ακροατήριο. Εχουν όμως –ακόμη– εξουσία. Είναι αυτά τα στερεότυπα που, εκτός από το δημόσιο πανεπιστήμιο, κυβερνούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη δημόσια τηλεόραση, το Δημόσιο γενικά. Κανένας «νεοφιλελευθερισμός» δεν θα μπορούσε τόσο δραστικά να συκοφαντήσει το Δημόσιο.

Μιχάλης Τσιντσίνης   www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

DINOSAUR είπε...

Αποηλιθιοποίηση; Όχι! Πλήρης ηλιθιοποίηση και πέτρινα δάση!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αναβάθμιση δεν πήραμε. .
Ενδιαφέρον έχει η προηγούμενη έκθεση τού οίκου. .πού εξηγεί γιατί δεν μας αναβάθμισαν....
Καλημέρα. .
Και μια ενημέρωση στον Μόδα. .
Μην περιμένεις κάτι στις συντάξεις. .
Όλα στην ώρα τούς.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Καλημέρα Οπλαρχηγέ μου. Αχχχ αυτή η ώρα....Έχουν περάσει εκατοντάδες τέτοιες αλλά ακόμα πάνω είναι ο Τσίπρας.

Jim. είπε...

Εχει προεξοφληθεί η μη αναβάθμιση!!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Και θα είναι. .πάνω. .
Αλλά ξέρεις καμιά φορά βρε μόδα. ..
Άσχετα με το στοίχημα ..αφού θα το χάσω εγώ. .ας το κερδίσεις εσύ να το γιορτάσουμε. ..λέω καμιά φορά. .είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με μετοχές και να υποστηρίζουμε το τσίρκο αυτό;
Τι να πω. .και είστε και πολλοί πανάθεμα σάς...
Εγώ να σου πω την αλήθεια και ο Λεβέντης να ήταν υπέρ των αγορών. ..με τον λεβέντη θα ήμουν.

Jim. είπε...

Οι αγορές είναι κατά των συριζοσκυλων! Και είναι κατά γιατί δεν έχουν πει μια καλή κουβέντα με τα λόγια γ αυτες και δεν έχουν κάνει και καμμιά ευνοϊκή πράξη γ χατίρι τους! Γ να μη θυμηθούμε τις δηλώσεις για ζουρνάδες! Κ τις πράξεις Μ τα δημοψηφίσματα! Το αποτέλεσμα αυτό π βλέπουμε!

Jim. είπε...

Δ θέλουν οι αγορές να είσαι υπέρτους! Κατά ν μην είσαι! Μ λόγια και πράξεις! Ν στέκεσαι με σεβασμο απέναντι τους και ν τις αφήνεις ν κάνουν τη δουλειά τους! Από πού μεγαλωσαν αυτοί οι αλητες? Από που σπούδασαν από πού ανδρωθηκαν από που πληρώθηκαν? Α την σκληρή δουλειά?χαχαχα Οι αγορές τους πλήρωναν να κάνουν ανέμελη φοιτητική ζωή και μετά καριέρα στη πολιτικη! Κουβέντα καφέ παπαρολογιες! Κ έφτασαν στο σημείο τα ασεβαστα σκυλιά να πετροβολουν την πόρτα που τους τάιζε τωσα χρόνια!

Μαύρος Κύκνος είπε...

Με άλλα λόγια, αναμένεται πλέον θετική απόκλιση 1,2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ σε κάθε περίπτωση. Kατά αντίστοιχο ποσό θα συνεισφέρει ο ΕΦΚΑ στο καλύτερο από το αρχικά προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στο ΓΛΚ.

Αν δεν αντληθούν πόροι από το ΑΚΑΓΕ, θα περιορισθεί μεν το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά θα τονωθεί το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο ΑΚΑΓΕ ανήκει σε αυτήν.

Το πλεόνασμα του εν λόγω φορέα θα φτάσει φέτος τα 900 εκατ. ευρώ, αν επιχορηγήσει τον ΕΦΚΑ και τα 1,3 δισ. ευρώ αν δεν τον επιχορηγήσει, αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Capital.gr.